2018-07-31 1294 views
中學時期成日黎到太子呢邊搵野食,當然唔少得阿媽靚湯,阿媽靚湯出名大件夾抵食,可能因為佢算係宗教信仰既飯堂,所以多飯少飯多咩少咩都永無say no!呢到比我既感覺係:坐到入黎最緊要食得飽😆而我最鍾意食佢地雞脾紅豆冰!雖然話就話係茶餐,但佢地雞脾真心好大隻,叫油脾仲要燜得好入味😌呢d係咪叫全脾呢,真係食到lamlam脷🙈另外我敢講,呢到既紅豆冰,差不多係紅豆佔左個杯既一半,相比起連鎖性既快餐店,一黎呢到紅豆份量較多,二黎又唔洗加錢,真係食足10年都有喇🙈🙈
  • 雞脾紅豆冰
2018-07-26 807 views
我喜歡喝檸檬茶,可惜很難遇上有水準的檸檬茶,就我的經驗而言,它們要不是茶味單調就是過於寡淡,未能跟檸檬的味道調和配合,所以要喝到一杯令人回味的檸檬茶實在不易!今天有幸在這裏喝到一杯頗有水準的檸檬茶,深棕紅的茶色應該是經過多次沖泡才有的色相,所以茶味才厚實甘醇,把檸檬的味道烘托得十分清新,令人回味。飲品雖然是餐桌上的配角,經營者無必要多花心神於其中,然而從這杯檸檬茶中我喝出了一分誠意。
2018-04-28 1266 views
從一開始開張一直都有食開,水準一向幾好,午餐和晚餐分量和味道不錯,價錢正常。直至最近最去食午飯,隨便點了個咖哩雞飯,一碗咖哩雞,四大件薯仔和兩小件雞,連另一枱食客也出聲:「XXX 姐,唔係嘛,你啲咖哩雞得兩小件?」最後佢補返兩小件雞俾我地。雞肉完全冇味,還記得以前的餐水準不錯。我明白做生意係要賺錢,但唔係咁做法.....連連鎖店都不如,點樣支持小店?招牌易拆,口碑難建~
2018-03-09
2018-04-15 1072 views
以前有幫襯開呢間野,覺得碗湯好好飲,雖然啲食物不嬲麻麻地。今晚突然好想飲湯,就幫襯啦。外賣左個菜芯炒肥牛,侍應有問我加唔加錢換燉湯(原來依家有燉湯!?) 我要普通湯算啦,因為以前覺得好好飲。打開碗湯,湯渣都無條,成碗好似溝水咁淡到痴線,姐係想焗人加錢轉燉湯啦!!!好過份啊… 飲兩啖已經放棄,咁嘅生意手法真係好趕客。食物方面都無乜期待架啦,菜芯好老又多渣,肥牛柴,一向都係呢個質素。食到好灰,唔會再幫襯。
以前有幫襯開呢間野,覺得碗湯好好飲,雖然啲食物不嬲麻麻地。

打開碗湯,湯渣都無條,成碗好似溝水咁淡到痴線

食到好灰,唔會再幫襯。
2018-04-14
2018-04-05 967 views
近日每逄星期一放工都要去太子一趟,同事在䌓忙的工作中都不忘推介一些美食給我,等我在放工後享受一下今次就介紹了這間餐廳給我,餐廳名叫阿媽靚湯,當然主打是那碗美味的湯水。一坐下看看餐牌,也有很多不同的選擇,但最特別的地方是太子飯,好似很健康的樣子但纖維相當豐富,建議胃部消化不良的朋友,不要吃太多,但胃部無問題的,可以好好品嚐。點了一客銀魚肉飯太子飯,配一個住家靚湯湯水不會太油,而且味道相當不錯,也有家中湯水的感覺,阿媽靚湯果然名不虛傳,住家味濃可能因為即叫即蒸,等待肉飯的時間也不短平日在街邊食肉飯,會覺得生油加上豬油的味道相當油膩,但這個銀魚肉餅飯,滿有銀魚的香味,而肉餅也不會過於油膩,就像家中的菜一樣,以健康為先。而王子飯內容豐富配合起來相當美味,且有層次,而營養價值高,建議一定要試試。平日在街上食飯,有時總會想起家中的住家菜,若下一次在街上尋找餐廳時,又想起家中的住家菜,可以來一趟以解大家思念家中之苦(當然可以的話,回家是最後的方法)

一坐下看看餐牌,也有很多不同的選擇,但最特別的地方是

太子飯,好似很健康的樣子

點了一客銀魚肉飯太子飯,配一個住家靚湯

可能因為即叫即蒸,等待肉飯的時間也不短

銀魚肉餅太子飯

而王子飯內容豐富
配合起來相當美味,且有層次,而營養價值高,建議一定要試試。

2018-03-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
銀魚肉餅太子飯
  • 王子飯
參加完喪禮晚上九時多,想隨便找一間餐廳吃個晚餐便走進來。我本身沒有想要要求味道好,只想填飽肚子,但想不到這間餐廳依然可以讓人大失所望。1)選擇少、六點後更沒選擇一張墊枱紙另加牆上5、6個餐就是整個餐單。六點後再少一半選擇,只有10款「大碗飯」和5、6個晚餐。但10款飯中基本上只有兩種選擇:5款是雞,5款是牛。誰知當晚還沒有雞,只剩牛肉飯。得知後其實我已經想離開,但一來我只想趕快吃個晚飯,二來我是和父親一起來所以就隨便轉叫了「燒汁肥牛飯」,但沒想到後面還有更差⋯2)味道差、牛肉未熟味道果然不出所料,非常一般,但還不至於吃不下的程度;可還是比快餐店難食,或者是因為我本身已經不太想吃「燒汁肥牛飯」(但那時已經沒有選擇⋯)但意想不到的是,當我吃了1/4時,發現肥牛的背面根本未熟,還是通紅的。我叫了待應,她說會立刻幫我換過另外一款食物,但我這時候已經絕望,所以我就取消了我的飯。3)「靚湯」跟水一樣我爸的餐跟了湯(因為「阿媽靚湯」這名字),但他說味道跟水一樣,而且絲毫湯料都沒有。這次根本就是中了個大伏。我還是第一次感受到「冇咩希望,依然失望」。

1)選擇少、六點後更沒選擇

2)味道差、牛肉未熟

3)「靚湯」跟水一樣

2018-02-27 537 views
每隔一段時間又會嚟食雞脾紅豆冰下午茶, 雖然每年加價1蚊, 但呢個餐都仲係抵食, 豉油皇雞脾加杯紅豆冰都係$21咋~ 轉其他凍飲熱飲都得, 或者加$2轉其他口味嘅紅豆冰, 例如 Cappuccino, 奶茶, 好立克, 阿華田紅豆冰等等....如果唔夠食仲可以加$10要半份西多士~我通常都係叫原味紅豆冰, 今次味道都唔錯, 甜度適中, 仲有唔少紅豆㗎~ 不過今次啲紅豆有部份仲係硬硬地未煲腍嘅....呢樣真係差啲喇!!而且冰塊都多咗啲!好彩隻雞脾都保持到, 豉油皇好入味, 最緊要又唔會太鹹, 送上枱時仲熱熱地㗎....雞脾大細就睇彩數啦, 有時會瘦啲, 今次好彩都唔算細隻~啖啖肉!

$21 (Tea)
2017-10-23 895 views
自從近月來奉行健康飲食原則後,從前餐餐大油大膩,嘴食個不停的日子,俱往矣....不過忍口忍得耐,間唔中也想放肆一下的。這是小弟的本性,很難改....特別是碰著邪惡而又美味的東西,更難受誘惑....好像今天,來到太子區內這一間街坊食店,看見從不介口的太太點呢個又嗰個,全都是肥膩到不堪的港式下午茶必備之物。坐在旁的我,已不停在吞口水....一只滷水雞肶、一件西多,再來多杯紅豆冰,此時彷彿經時光隧道走回孩童時代,重溫以前放縱食慾與肚皮們好歲月....雞肶鹵味濃重,很入味,邪惡之物也;光睇到炸西多上的那一大pat半溶牛油,就已知膩到曝了。而且裡頭還塗有花生醬,入口甜上加甜,邪惡度又提昇了一倍也不止;紅豆冰的缺點是冰塊太多,弄得味道變得稀淡。幸好塾底的紅豆沒見死硬,煲得非常的"溶"....心裡立了誓,吃完這頓後,未來一段日子絕不會再碰如斯令人產生有罪惡感的東西 (希望不是只說說而已)....

特別是碰著邪惡而又美味的東西,更難受誘惑....

$31 (Tea)
2017-08-25 933 views
鰻魚汁肥牛飯好食,第二次點。魚肉雲吞拉麵好難食,雲吞有四粒,每粒都見有香菜,雲吞滴味好奇怪~於是落左一大堆辣椒油覆蓋滴味,但都係食唔落。滴阿姐收野問都唔問就收。
2017-04-12 1176 views
在太子工作十年,都周不時到此用膳。今天如常跟同事到此午餐,如常叫餐,也如常叫了杯凍檸茶,少甜少冰。出餐快,但當個男職員將凍檸茶送到,一看我就說:「少冰喎!」他居然望著我:「少左冰啦」。我望住杯凍檸茶愕然,再望望同事也愕然的表情。我再說「咁叫少冰?」他依然堅持話係少冰!其實成件事好少事,我相信大家看了我拍的照片,都不會認為是已少冰了吧?當時客唔多,換一換有幾難?當我要求2次不果,這情況下我怕就算換水吧會加料,於是我放棄了堅持。飲完杯小冰凍檸茶,居然仲可以「筆」出11羹既冰出來。服務太差了,所以不得不出貼。也跟同事相討,不再光顧此店。
飲完杯小冰凍檸茶,居然仲可以「筆」出11羹既冰出來。
服務太差了,所以不得不出貼。也跟同事相討,不再光顧此店。

2017-04-12 1477 views
好耐冇寫過一些輕鬆的文字,但當我吃完這餐飯後第一個感覺就是想好題材,然後回家揮筆把感覺寫出來。 我知這個題材同這餐廳定位不是太適合,畢竟,這是一間有教會關係的餐廳(佢係餐廳入面有宣傳叫人加入教會崇拜去超越貧窮,進入豐盛),我睇完都好有興趣,到底乜嘢境界可以超越貧窮,又進入豐盛,即係返完教會冇錢都變有錢,咁真係好超越,佢令我想起英x,你而家冇,你將來會有,那一刻我以為自己係張家輝,呢件事係幾咁勵志。 做餐廳可以咁厲志,我開頭以為係社企,最重要原因,你感受到家的溫暖,如果你屋企好似我,十九幾年都無住家飯住,宅男,冇女友,食頹飯,你會覺得這裡很窩心,因有飯,有魚有菜冇味精,你感受前所未有的溫暖,家的感覺。 你睇下個介紹,有冇覺得似曾相識,如果你曾經係血氣方剛嘅男人,如果你見過那些風月版的色情行業廣告,其實都係用上差不多手法,像外吃到蒸魚和米飯的親切,會暖在心頭,正如通常那些廣告都聲稱自己像女友般溫柔,像老婆般親切(其實我唔明,冇女友的朋友尋花問柳正常要女友感覺,但為什麼在外尋歡要找像女友和老婆的感覺,這絕對是個哲學問題) 不過當然,這裡用上這個哲學角度處理問題好聰明,因為出外食飯的人如我

不過當然,這裡用上這個哲學角度處理問題好聰明,因為出外食飯的人如我家庭冇飯就很適合,因為在家找不到,自然在外面的餐廳找,但如果你在外吃飯係要食油膩和家中煮不到的東西,呢度就不適合你了。(同樣如那些玩家又點會喜歡女友型,那些狂野之城才適合你吧。)

已經係八點幾,當然要早點上岸,遲到選擇自然少 ,曾經有歡場流連過的,你明白的,因此,我立刻打電話問下另一位想食什麼,於是order照take。

遲到可以無選擇,有圖有真相。

(Photo at 20:05)

(photo at: 20:50)

都話佢地好細心,知道我另一個朋友未到,於是,給我來個湯享受一下。

沒有熱烈四射的二十六夜,那個湯,好簡單,沒有味精,純以用料,心機取勝,南瓜栗米豬骨,濃濃的人情味,滿口是南瓜栗米的精華,送到你的食道,暖你的心和胃。

沙爹粉絲肥牛,說真成碗都好似係屋企煮咁,沙爹味一點也不過份,不濃不油,肥牛是優秀的肥,粉絲盡收沙爹精華,還有菠蘿助興,包不會吃膩,絕對是好送飯之選,不用怕佢好濃好難消化,那種相對清新係你試過就會知道,就是那些清新脱俗的味道,就如你在云云的煙花之地女孩中見到雛妓一樣,就是那感覺。

然後另一個餐吃的是麵豉蒸黃立倉,條條蒸魚都美得像美空雲雀,眼突突的新鮮,那些麵豉蔥在頂,豉油在下,魚整條被兩種味包圍著,黃立倉肉嫩又甜,配合麵豉的點點野性,連魚皮也可愛起來,這裡的蒸魚當然是紅牌阿姑,我想起那宣傳的句子,那親切,會暖在心頭,就像從前家的味,我想起那些在高登討論區的巴打,說那些女性工作者像女友像老婆,那感覺是同出一門吧。

當然我不應該把風月版的篇幅來形容這餐廳,但我覺得那種比喻是非常貼切,神啊,請你原諒我這無神論者,我知道宗教的寄托不應玩笑,這只是個比喻,就如猶大就代表出賣的metaphor,阿媽靚湯就如一個聲色藝俱全的風月版,那種享受,從我看到那麼多單身男士來吃,就知道阿媽靚湯給幾多孤獨男人寂寞難耐時飲一口湯,滋潤一下心靈。

難聽就是風月,好聽就是心靈雞湯。

心靈雞湯是滋潤講究健康,為什麼家會無菜吃呢,這餐當然可配時菜,一碟清清小棠菜,十二蚊,你又點會抗拒。

還有飲品可以半價,九元可以享受鹹檸七,你說幾過份,說真,太子一定係單身男士心靈集中地,除了這附近有砵蘭街,另外還有是滋潤心靈的湯水和住家飯。

食色性也,係中國的偉大宣言,我也忘了自己在寫,還是風月了。

當離開餐廳,那餐廳的叔叔問我滿唔滿意,正唔正,那一刻,我想起的又在是那風月場所的前後慰問。

真有趣,這裡的飲食是非常不錯的,只是宣傳和服務太令的想錯附近的砵蘭街和風月版的篇幅。

PS 我知這餐廳是聯繫關於教會的,如果這文章得罪了你們,罪過,罪過,我係一個凡人,口又賤,人又衰,只不過用上錯的手法去讚美你,因為你是我看過和吃過最像成功的色香味俱全的像風月版的餐廳。

阿媽靚湯 更改

太子太子道西100號地下B舖
2017-04-10
2017-04-09 1000 views
朋友的小女的滿月酒在太子聯合附近舉行,七點半開始,七點未到已經到達太子。半個小時可以做些什麼,我不知道,只知道口淡淡想食少少野,但今晚又有飯有,女友說應該飲個湯,我立刻想起這附近有間飲湯出名到開行嘅餐廳。 這裡賣的是沒有味精的靚湯,有普通的煲湯和燩湯,而且還有各種不同的飯餐選擇。 我們選了碗紅蘿蔔煲豬𦟌,試試個味,結果當然是不得了,料足又多,緊係一滴味精都冇。 飲完呢碗,我好想即刻飲一碗燩湯,不過,始終有飯之後食,結果冇飲到。 我也知道這裡的下午茶餐好有名,雞脾加紅豆冰,自己好想試,過左六點就冇,只有飲杯紅豆冰。 原來紅豆冰都幾特別,唔算甜,紅豆勁多,但剩叫價錢貴,如果加雞脾一個餐來叫,平好多。 桌面上兩位男士叫的是晚餐,一碟蒸魚靚到不得了,眼突突已知新鮮,另外的蒜蓉粉絲蒸扇貝,三隻五十五元,粉絲多又香,看都知好食。 如果不用吃那個滿月酒,我一定會叫個餐來吃。 不過,太吸引了,我一定會再回來的。阿媽靚湯太子太子道西100號地下B舖

如果不用吃那個滿月酒,我一定會叫個餐來吃。

不過,太吸引了,我一定會再回來的。

阿媽靚湯

太子太子道西100號地下B舖
2017-04-08
2016-09-27 2299 views
早排一個下晝嚟咗阿媽靚湯食嘢, 不過天氣咁熱就冇飲靚湯,  叫咗原味紅豆沙冰+豉油皇雞脾下午茶餐, 廿蚊真係好抵食! 一送上來已經聞到好香, 因為隻雞脾是熱辣辣的, 雞脾幾大隻, 真係好入味但又唔會過鹹. 入面肉質都幾滑, 唔會鞋~ 而紅豆冰雖然稍為有點淡, 再濃啲會仲好飲, 不過都算還可以, 同埋都有好多紅豆! 我留意到佢仲有好多款其他味嘅紅豆冰....下次都有興趣會試埋!! 同埋如果唔夠食的話, 仲可以加$9要半份西多士, 我見到其他食客叫左 賣相都唔錯!!

2016-09-20
$20 (Tea)
2016-09-25 1246 views
$20已經有紅豆冰+豉油王雞髀,再加$9仲有迷你西多士,仲想點!喺熱到唔知食乜好之際,比我見到$20有豉油王雞髀紅豆冰!即入去!仲要唔洗等!紅豆冰,紅豆唔夠林,有啲椰奶味,超多冰,我要畢走大半冰先食到紅豆!豉油王雞髀,比我想像中大隻雪藏貨,對佢都冇咩期望!唔係迷你雞脾已是驚喜!肉質比較實同乾,冇雞味係好正常,冇雪藏味已很好!雞脾連汁上食嘅時候要小心啲,唔係好易成身都係只係唔太夠熱!再熱啲仲好!迷你西多,又係比我想像中大份!我預期嘅係一塊麵包對角切成三角形,分四份!嚟到見到係半份麵包嘅西多對我呢個早餐午餐下午茶一次過食,份量啱晒西多夠晒熱,只係入面唔太夠花生醬!不過對我呢啲過敏人,少啲花生醬確係好事糖漿喺雪櫃拎出嚟,超讚總括$29食到飽,仲有咩要求!

豉油王雞髀,比我想像中大隻
食嘅時候要小心啲,唔係好易成身都係
只係唔太夠熱!再熱啲仲好!

對我呢個早餐午餐下午茶一次過食,份量啱晒
糖漿喺雪櫃拎出嚟,超讚

總括$29食到飽,仲有咩要求!
豉油王雞髀+迷你西多士
2016-09-24
$29 (Tea)
2016-09-16 1158 views
宜家想食個下午茶 閒閒地都要成30幾蚊 港🐷今日就介紹間又平又抵又平民嘅餐廳俾大家 包大家食到飽一飽😆----------豉油皇雞脾餐 ( $20 )大大隻豉油皇雞脾 肉嫩滑 入味!跟餐仲有紅豆冰 +$2可以轉轉cappuccino/奶茶紅豆冰/朱古力紅豆冰等等😌 冰都比較細粒 紅豆細粒得黎又唔硬 好易咬 不過味道淡左啲啲 😂+$9配埋#迷你西多 話就話迷你但都有半份嫁😁另一下午茶之選仲有$25嘅細碗雞飯😆全部都係雞有沙薑雞、麻醬雞、切雞俾大家揀😯不過就冇野飲😂下午茶時段: 2:30pm-6pm
----------

豉油皇雞脾餐 ( $20 )
豉油皇雞脾餐配紅豆冰
大大隻豉油皇雞脾 肉嫩滑 入味!

+$9配埋#迷你西多 話就話迷你但都有半份嫁😁
下午茶時段: 2:30pm-6pm
2016-08-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
豉油皇雞脾餐配紅豆冰