Add Some Thai 在觀塘好像幾熱門,所以跟朋友去試試一走進去有點異國風情,很有格調的裝飾和擺設令整個氣氛都很和諧香燒豬頸肉泰式餐廳必吃的豬頸肉果然沒叫錯,燒得好美,肉質彈牙🙈🙈🙈😘😘酥炸軟殼蟹配金邊粉這個酸酸甜甜的很開胃配了炸得很香口的軟殼蟹,加添了不少鮮味😋😋😋泰式燒豬肋骨超大一塊肉,肉上淋上香辣的醬汁🙈十分惹味黃咖哩香燒豬腩仔配手抓餅這個超豐富,有咖哩菜,肉跟餅豬腩仔十分肥美,咬下去油脂香四散🤗🤗朋友則說西蘭花配咖哩很好吃😳😳但蔬菜如果可以切小一點可以方便食用椰汁芒果糯米飯飯後甜品必然要試芒果糯米飯,但如果吃太飽就可以叫別的,因為份量多,應該是兩人份,有整個芒果跟兩球雪糕,是日雪糕是椰子雪糕,特別好吃,還有粒粒果肉🤗🤗🤗🙈🙈椰青泰國菜都偏重口味一點,叫同杯清甜的椰青中和一下就剛剛好💓💓荔枝冰朋友就叫了甜甜的荔枝梳打,還有配荔枝果肉😘😘這間Add Some Thai環境舒服,食物性價比也高,想吃泰國菜又希望可以坐得舒服點可以來這裏🙈🙈🙈

這個酸酸甜甜的很開胃
酥炸軟殼蟹配金邊粉
配了炸得很香口的軟殼蟹,加添了不少鮮味😋😋😋

泰式燒豬肋骨

超大一塊肉,肉上淋上香辣的醬汁🙈十分惹味
泰式燒豬肋骨

黃咖哩香燒豬腩仔配手抓餅

這個超豐富,有咖哩菜,肉跟餅
黃咖哩香燒豬腩仔配手抓餅

豬腩仔十分肥美,咬下去油脂香四散🤗🤗

椰汁芒果糯米飯

椰汁芒果糯米飯

椰青

泰國菜都偏重口味一點,叫同杯清甜的椰青中和一下就剛剛好💓💓
椰青

荔枝冰

朋友就叫了甜甜的荔枝梳打,還有配荔枝果肉😘😘
荔枝冰

2020-07-16 2223 views
Add Some Thai ,「在西餐上加入泰式風味」,成就了這一家泰西融合菜的餐廳。敞大的餐廳,裝潢以復古風的木材傢俬為主體,讓食客恍如置身泰國一樣。加上柔和的燈光,感覺自然又輕鬆。我倆共點了五款食物,食物的份量比預期大得多。泰式小食拼盤拼盤包含手打蝦餅、春卷、蝦片、燒豬頸肉、炸一支骨雞翼和無骨酸辣鳳爪。小食拼盤擺盤漂亮,酥炸食物新鮮滾熱辣脆卜卜。手打蝦餅外脆內軟,味道很不錯。燒豬頸肉的肉質保持嫩滑質感,個人很喜愛。海南雞點了半隻海南雞,肉質嫩嫩滑滑的,配上泰式醬汁來吃風味更佳。蒜蓉炒豆苗這道蔬菜菜式比我預期中更出色,炒得翠綠鮮嫩,沒有一般豆苗的草青味。軟殼蟹配金邊粉兩隻原隻軟殼蟹加上炒金邊粉,份量十足。炒金邊粉調味不錯,只是略嫌有點乾。泰式千層糕暖暖的千層糕,軟軟嫩嫩的,配合椰汁來吃都不會過分甜膩。菠蘿冰大熱天30多度高溫,再配上進食味道較濃的泰式食物,最後來一杯酸酸甜甜的菠蘿冰就最爽了!

我倆共點了五款食物,食物的份量比預期大得多。

泰式小食拼盤

海南雞
點了半隻海南雞,肉質嫩嫩滑滑的,配上泰式醬汁來吃風味更佳。

蒜蓉炒豆苗

軟殼蟹配金邊粉

泰式千層糕
暖暖的千層糕,軟軟嫩嫩的,配合椰汁來吃都不會過分甜膩。

菠蘿冰
2020-07-07
5 day(s) ago 0 views
無意中去左駱駝漆大廈1期嘅泰國菜,餐廳內裡出乎意料的濶落,空間感十分,坐得舒服,跟平時觀塘人貼人迫在一起趕食午餐嘅感覺完全不同。午餐有好多選擇,配搭亦有很多,我哋四個女仔,點了3份午餐,包括泰式無骨海南雞飯、泰式炒金邊粉、紅咖哩牛肋條飯及追加馬拉盞炒豆苗,套餐配椰子雞湯及飲品。再度出乎意料之外,泰式炒金邊粉配香椒炒蜆,又大隻又鮮美、金邊粉份量亦很足夠。紅咖喱牛肋條好入味,配菜紅蘿蔔非常吸引,只是牛肋條某些部位太韌,食唔到。無骨海南雞飯還可以,但雞油飯的味道有點淡,少了一份香氣。最喜歡是馬拉盞炒豆苗,豆苗沒有草青味,嫩口清甜,值得一讚。4個女仔都食唔晒3 份午餐,由12點坐到2點,無人趕我哋走,食得開心又滿足。

2020-11-16 7 views
價格又唔係平 炸軟殼蟹 唔脆 林既 金邊粉 粹哂仲要痴實哂 叉根本叉唔起 串燒 牛肉乾既 唔知食緊乜叫杯三色冰 甜到乜咁 黃咖哩百零蚊黎講真係好普通 收得貴唯一叫擺得落口係碟通菜 點解可以有4粒星
價格又唔係平
黃咖哩百零蚊黎講真係好普通 收得貴
唯一叫擺得落口係碟通菜
點解可以有4粒星
2020-11-14 0 views
本身冇打算留言 但我就係比啲好既讚評呃左入黎! 埋單五百幾 但唔係五百幾嘅質素同老公一齊放假 我哋兩位都係鍾意食泰國嘢特登OpenRice睇吓有冇邊間係好食見到呢一間爆星咁滯😯 咁我哋就揀咗呢間點知都幾失望🙁 同埋係絕對唔會黎第二次其實個環境係好靚 入到去都覺得好舒服當時都好期待啲嘢食...我哋order左個二人套餐 同埋加多個豬頸肉 首先個豬頸肉硬同(un)到乜Q咁 仲差過我屋企樓下間茶記 未食過質素咁差嘅豬頸肉 un 就切薄少少等人易入口啲啦.... 廚房煮過頭定唔知返煮後咁 總之就難食我串燒喎啲肉唔夠熱 總之佢所有嘢都唔夠熱 好得意😅 正常去食泰國嘢攞出嚟啲嘢食都係熱辣辣 佢嗰啲只可以用溫嚟形容軟殼蝦面就正正常常 未去到都好食但又唔係難食 椰子雞湯其實味道唔差 雞都好滑 但可惜又係微溫個類似鍋嘅嘢 只係用來做裝飾完全唔係真係用嚟加熱先攞出嚟/保暖作用 用啲錢請人過嚟寫食評 不如俾心機D培養員工煮嘢食啦呢啲餐廳真係去一次冇下次 我甚少寫食評 真係睇唔過眼啲好評咁多而質素咁差嘅餐廳
同老公一齊放假 我哋兩位都係鍾意食泰國嘢
特登OpenRice睇吓有冇邊間係好食
見到呢一間爆星咁滯😯 咁我哋就揀咗呢間
點知都幾失望🙁 同埋係絕對唔會黎第二次

其實個環境係好靚 入到去都覺得好舒服
當時都好期待啲嘢食...
我哋order左個二人套餐

完全唔係真係用嚟加熱先攞出嚟/保暖作用

用啲錢請人過嚟寫食評 不如俾心機D培養員工煮嘢食啦
豬頸肉
2020-11-14 0 views
首先講下個無骨海南雞飯,有碎骨而且起骨亦起唔清仲有大骨,蝦丸好好味好爽口,通菜就辣咗少少,如果唔食得辣就唔好叫,而奶茶就好有泰式風味,我叫咗少甜感覺啱啱好,座位舒適嘅,2人去坐4人座👍🏻
無骨海南雞飯
蝦餅
奶茶
通菜
蝦餅
奶茶
通菜
2020-11-07 191 views
等位有啲混亂,如果定坐就會好好多,因為佢冇派飛仔,要坐喺度等,佢係憑記憶去叫位八點幾去到,已經係食第二輪,直情關係,人唔算多叫咗個$388.2人套餐,再加$48升級芒果糯米飯做甜品首先嚟咗哈柚子沙律,佢係四隻蝦,加柚子沙律,醬汁真係似泰國風味甜甜酸酸辣辣之後嚟咗個大顯椰汁海鮮冬陰功,呢個真係麻麻哋,啲大顯好大隻,好可惜唔夠新鮮,有啲玫,冇乜嘢青味冬陰功又唔夠酸,個湯真係麻麻地之後想軟殼蟹黃咖喱配薄餅,黃咖喱好好味,裏面有幾舊唔夠林嘅薯仔,有啲西蘭花,個軟殼蟹揸得好趣,可以encore之後嚟咗小食拼盤有牛肉翠玉瓜串,菠蘿蕃茄,兩條粵式春卷,兩個炸蝦餅,味道宗宗婷婷馬拉盞炒通菜,都係出色,熱辣辣,味道又夠龍芒果糯米飯就正正常常,糯米煙煙銀銀,椰汁雪糕裏面有少少椰肉,味道更加突出,好可惜個芒果比較酸大致上都食物都OK,只不過排隊真係有啲混亂,外賣自取依家仲有七折
八點幾去到,已經係食第二輪,直情關係,人唔算多
叫咗個$388.2人套餐,再加$48升級芒果糯米飯做甜品
馬拉盞炒通菜,都係出色,熱辣辣,味道又夠龍

• 芒果糯米飯配雪糕
  • 黃咖喱軟殼蟹配薄餅
  • 馬拉盞炒通菜
2020-11-01 266 views
今日去工廈食飯,見有幾多好評,就去試下啦。環境坐得相當舒服,做得好好防疫措施,每張枱都有1.5米距離,枱面抹得好乾淨,我地叫左蝦餅,超級熱,好似蟹鉗甘,d醬唔係普通沙律醬,好似加左少少唔知係咪蕃茄醬,好好味。扺讚。但之後個菠蘿炒飯就好失望,一黎到,d飯係唔熱,暖都稱唔上,有好多料,例如一個青口,三四隻蝦,但菠羅數目少,食到底個菠蘿係雪過甘,無焗過嘅感覺,要留意下另炒豆苗原來係翡翠豆苗,唔係豆苗,有d失望,但調味剛剛好,唔會好鹹。
2020-10-17 440 views
菠蘿🍍炒飯呢個好靚,個飯擺喺個菠蘿入邊成個上,表面有啲肉鬆同埋蝦🦐,味道好豐富!撩吓個菠蘿仲有啲菠蘿汁,唔同朋友想食唔同嘅酸度都可以👍🏻!軟殼蟹咖喱🍛呢度嘅咖喱係甜咖喱,配搭軟殼蟹🦀食落簡直一流,個麵包點呢個咖喱都好夾,可惜好細塊。剩低嗰啲汁我攞咗嚟白飯,唔好嘥!
菠蘿🍍炒飯

軟殼蟹咖喱🍛
2020-10-07 514 views
收工約佐男朋友係觀塘附近行街,男友表示想食泰國野,於是就立刻諗起呢間餐廳,皆因之前lunch time男友曾經帶我一嘗,試完覺得呢間泰國菜尚算不錯,所以今次就去試下個晚餐!我地大約6點上到去,全場一檯客人都無,我地係第一檯!waiter好好禮貌,帶位之餘仲幫我拉埋凳等我坐低,話說拍拖咁耐男友都好似未曾試過幫我拉凳😂 因為我地上去之前已經睇過食乜,所以好快就已經決定好,我地order佐二人套餐,包兩個頭盤、四款小食、一款主食、一款蔬菜同是日甜品!頭盤我地揀佐泰式鮮蝦柚子沙律同椰皇椰青雞湯無咩特別,一般沙律,只不過多佐4隻蝦同少量柚子呢個沙律既醬汁有啲酸酸辣辣,如果唔鍾意呢種味道既大家可以要求醬汁另上(椰皇椰青雞湯)雞湯份量算多,可以每人分到兩碗,都有唔少雞肉呢鍋湯一放上檯就立刻聞到香味,waiter會問你需唔需要幫你分湯試飲過之後,我覺得雞湯尚算可以,味道有濃濃的椰皇味,雞肉都唔會好鞋小食包括:牛柳粒串、菠蘿車厘茄、越式春卷同蝦餅身為牛魔王既我立刻食牛柳粒串,牛肉燒得算始終,唔會好硬好鞋,當然又唔會係嫩口啦只可以話呢個價錢黎講算係咁喇!  菠蘿車厘茄真係唔掂😂,鍾意食菠蘿既我都唔太想食讓
我地大約6點上到去,全場一檯客人都無,我地係第一檯!

頭盤我地揀佐泰式鮮蝦柚子沙律同椰皇椰青雞湯
泰式鮮蝦柚子沙律

無咩特別,一般沙律,只不過多佐4隻蝦同少量柚子

(椰皇椰青雞湯)
雞湯份量算多,可以每人分到兩碗,都有唔少雞肉

小食包括:牛柳粒串、菠蘿車厘茄、越式春卷同蝦餅
只可以話呢個價錢黎講算係咁喇!

菠蘿車厘茄真係唔掂😂,鍾意食菠蘿既我都唔太想食讓比
男友,但男友都話唔好食,菠蘿唔夠甜,菠蘿味無乜~

經常食蝦片既男友表示蝦片好食,我試過之後都覺得蝦片做得幾好,未食擺埋嘴邊都聞到蝦片既
味道,咬落去係脆既,合格!但放耐佐蝦片會變軟,就相對無咁好食喇,建議大家喜歡既可以儘快
食佐先!

越式春卷只可以說係一般貨色,皆因我覺得沙X王既春卷好食太多啦,沒有比較便沒有傷害😂
但真心要讚既就係蝦餅真係做得好好,我鍾意食蝦餅,每次食泰式越式野都會叫蝦餅食,呢間做
既蝦餅真係不得了,完勝其他既餐廳,蝦餅就算擺佐一段時間最後先食都依然keep到脆,要落去
啖啖蝦肉,口感好rich,再配埋附送既白色沙律醬真係好好味😍

主食四選一我地揀佐菠蘿炒飯,只可以話真係好普通,我食佐一啖就無再食
但係菠蘿炒飯係足料既,滿滿既肉鬆,肉鬆下面收埋幾隻🦐架,但個飯就無乜特別
男友幫忙清曬個飯之後,鍾意食菠蘿既我唔會放過呢個菠蘿,我用🥄刮埋啲菠蘿試,
又真係有驚喜wor😂 對比起菠蘿串,呢個菠蘿好明顯好味好多

最愛食通菜既我毫不猶豫揀馬拉盞炒通菜,食落去有少少既辣味,係正常
但係我略嫌馬拉盞唔夠多,同埋面頭果少少蒜又唔係好有驚喜,我以為通菜會比到驚喜我,
點知係普通到唔再普通既通菜而已,我覺得我之前係灣仔食既馬拉盞通菜會更好味

甜品我地加佐$48 升級至芒果糯米飯配是日雪糕,呢個係我最期待既食物
我超級無敵喜歡芒果糯米飯,無得去旅行唯有食呢啲安慰下自己😂
首先雪糕係要讚既,好食,好濃郁既牛奶味,食落去覺得好creamy,每次個雪糕都唔一樣,
記得上次我食既雪糕係椰子味,嘩,椰子味真係超級正,啖啖果肉,食落去味道加口感,完全滿足曬我,
所以對比下今次個雪糕略嫌失色,但都係好食既,只不過上次更正

芒果真係唔  好  食!唔甜,無芒果味,自己去街市買$20 4件既鷹嘴芒會更好食!
至於個糯米飯就軟硬適中,配上椰汁真係not bad既!

男友特別想食薯條,所以我地加佐一個黑松露芝士shake shake薯條,呢個薯條真係望係好味過食,我寧願食銅鑼灣potato cornXX! 薯條上面啲芝士粉完全唔match,重點炸薯條就炸薯條啦,下面無端端鋪滿蝦片,我真係無奈,剛剛個小食已經有一堆蝦片,覺得好似比人搵笨,呢個唔建議叫啦,都唔平,要$52

所有食物等待既時間其實唔算好長,恰到好處!餐廳播放住泰文流行曲,加上成個環境佈置,其實都算舒服,
幾有泰國feel😂
最值得一讚真係waiterwaitress服務真係好好,我要求多多都滿足曬我!

二人套餐$388 (另收加一)
我地加呢樣果樣加埋埋單$533
2020-10-07
$266.5 (Dinner)
2020-09-27 579 views
我哋今次叫咗一個小食拼盤同雞煲雞煲肉質粗糙,懷疑用了老公雞,連雞脾位都鞋過樹皮,無論多出色的醬汁也難以拯救這味雞煲,更何況連醬汁也強差人意,不予置評,完全帶不出雞的鮮味。再來個拼盤,雞翼都可以勁鞋,此生都沒有吃過又鞋又乾嘅雞翼。豬頸肉也燒得又乾又柴,𡁻了很多啖才能咽下。春卷仲要好淋,似食緊薯蓉。至於價錢方面,比唔到個個價值應該有嘅水平,令人失望至極我地留意到隔離枱都叫左同樣嘅小食拼盤,只見他們也只吃了鳳爪,其他食物原封不動,連通菜都食左成個鐘都未食完。Btw杯嘢飲幾好飲,環境都好不錯,好岩2人世界,但依到嘅食物完全辜負了這清雅的環境。
我哋今次叫咗一個小食拼盤同雞煲
至於價錢方面,比唔到個個價值應該有嘅水平,令人失望至極
2020-09-18 483 views
今天下午大約2:15到達,只有二台客人,我點了個海南雞飯,我老婆點了牛筋腩船麵,問侍應麺可否轉河粉,侍應答麵就是河粉,老婆問可轉貴习粉,侍應似未聽過貴习,問廚房後答可以。先說牛筋腩粉,牛筋夠lam合格的。海南雞飯,油飯ok,海南雞真是令我大開眼界,淡而無味,似是剛由滾水淥熟後放涼,食落仲似有水味,我真係唔知點可以整得更差!吃了二口便不想再吃下去了(本人平時吃飯,一粒飯都不會浪費)老婆問侍應有否河粉調味的醬料,就是泰式餐廳一般放在枱面的,侍應又好似未聽過,面帶討厭之色說這會影響原本的湯味。大約2:25分,有兩位客人剛入來,研究了Menu一輪後點餐,好明顯是等2:30有七折的,點完後女的便問侍應是否計我七折,因落單的時間是2:30後,侍應答是入座時間計所以沒有折.......這些服務是趕客的嗎?$80一位的lunch set我期望可以最少有50分的,無論食品或者服務,真的沒有下次。仲有,臨走聽到2個侍應喺度吹水講粗口

吃了二口便不想再吃下去了(本人平時吃飯,一粒飯都不會浪費)

仲有,臨走聽到2個侍應喺度吹水講粗口

2020-09-10
$80 (Lunch)
朋友生日,係觀塘返工,揾揾地方食個午餐慶祝,我自己比較喜歡觀塘工廈嘅樓上餐廳,感覺一般比商場內嘅食肆好。午餐選主菜,小食,飲品配送包嘅係茶餐廳飲品,要特色少少都要加錢。泰式肉鬆炒飯 呢個味道有點淡,通常係第度嘅泰式炒飯會濃味d。炸洋蔥圈 呢個味道一般豬頸肉炒貴河呢個肉比較乾,點左汁嘅河粉都好味泰式無骨酸辣鳳爪呢個味道吾錯,但份量有點少ribs bbq呢個係百幾蚊,最吾值,好少肉,肉質亦比較乾。呢個菜係咁多樣食物,我自己最啱食,好爽口好啱味。3個人埋單390幾,有3杯飲品,凍咖啡,熱檸檬薏米水。

泰式肉鬆炒飯
呢個味道有點淡,通常係第度嘅泰式炒飯會濃味d。

炸洋蔥圈 呢個味道一般

豬頸肉炒貴河
呢個肉比較乾,點左汁嘅河粉都好味

泰式無骨酸辣鳳爪
呢個味道吾錯,但份量有點少

呢個菜係咁多樣食物,我自己最啱食,好爽口好啱味。

3個人埋單390幾,有3杯飲品,凍咖啡,熱檸檬薏米水。
2020-09-10 376 views
幾個月前食過,環境舒服、服務態度及食物質素良好,尤其覺得杯奶茶好飲,所以今日帶老公去。環境:仍然能夠保持👍🏾。服務:有男侍應A幫我拉櫈👍🏾落單男侍應B很不耐煩,經常皺眉。👎🏽食物:-海南雞似白切雞👎🏽。-熱奶茶用室溫水沖,真係接受唔到(要求換時,態度👎🏽)

環境:
仍然能夠保持👍🏾。

服務:
有男侍應A幫我拉櫈👍🏾
落單男侍應B很不耐煩,經常皺眉。👎🏽

食物:
-海南雞似白切雞👎🏽。
-熱奶茶用室溫水沖,真係接受唔到(要求換時,態度👎🏽)
2020-09-10
$90 (Lunch)
2020-09-09 344 views
因為要去駱駝漆拎野加上最近想食泰國菜加上or睇見到有軟殼蟹❤️衝住呢樣就揀左呢間了~本身訂左2點但早左出去上到去都系點令鐘照上去睇下竟然冇乜人!可能系疫情影響拉⋯⋯入到去比左個偏僻少少嘅角落頭比我地附近都冇人,但環境幾舒服Lunch Meun系冇的問佢地拎另一本就見到了!礙於得兩個女人仔又唔食得多叫左一個軟殼蟹金邊粉,小食拼盤,同兩杯野飲結果都係食唔曬😂😂金邊粉好食,但有少少太酸仲有3隻完整軟殼蟹❤️小食拼盤認真好抵食我覺得夠3個人食,因為我地系食唔晒的🙈埋單3xx其實都算係咁
因為要去駱駝漆拎野
加上最近想食泰國菜
加上or睇見到有軟殼蟹❤️
衝住呢樣就揀左呢間了~
本身訂左2點
但早左出去上到去都系點令鐘
照上去睇下竟然冇乜人!
可能系疫情影響拉⋯⋯
入到去比左個偏僻少少嘅角落頭比我地
附近都冇人,但環境幾舒服
Lunch Meun系冇的
問佢地拎另一本就見到了!
礙於得兩個女人仔又唔食得多
叫左一個軟殼蟹金邊粉,小食拼盤,同兩杯野飲
結果都係食唔曬😂😂
金邊粉好食,但有少少太酸仲
有3隻完整軟殼蟹❤️
小食拼盤認真好抵食