2020-01-27 1519 views
今晚放工就朋友去觀塘食飯,心血來潮想睇平波鞋,當然要去駱駝漆大廈望望先,望完有心水,價錢ok,但完來沒有尺碼,唉!唯有改變購買欲望為食,這裡絕對大把選擇!但比較怕要等升降機,望吓op 嘅推介,係一座有唔錯嘅選擇,就係咁選了這裡,主打食泰式口味,餐廳地方大,環境寬敞,味道唔錯,性價比都幾高,座位舒適,裝修亦好有泰式嘅感覺!最緊要係望主餐牌有齊喜愛嘅泰式食品,點了個AST小食拼盤,拼盤上有彈牙爽口嘅泰式蝦餅、香口嘅單骨雞翼、爽口燒豬頸肉、香脆春卷、十分入味嘅泰式酸辣鳳爪,同埋脆脆炸蝦片,夠晒大堆頭。泰國金柚海蝦雜菜沙律,柚子肉充滿水份,入口香甜,海蝦肉質爽口彈牙,加埋個泰式酸汁入口十分配合美味!沙嗲牛柳粒串,用了入口肉質幼嫩嘅紐西蘭牛柳,燒到啱啱好,啖啖肉還充滿肉汁,配埋沙嗲醬入口真係夠晒香滑惹味!加埋個酥炸軟殼蟹配金邊粉,大大隻酥炸香脆軟殼蟹,入口香脆,一啲都唔覺油膩,加埋炒得煙韌彈牙嘅金邊粉,十分好味!飲品點了杯strawberry banana smoothies,兩種生果口味互相產生雙重口感,粉紅顏色,入口感覺得到香蕉味道同士多啤梨嘅酸甜!當然最後要食埋個椰汁芒果糯米飯配是日雪糕,

當然最後要食埋個椰汁芒果糯米飯配是日雪糕,香濃嘅椰汁配上香甜軟滑啲芒果肉,加埋煙韌彈牙嘅糯米飯,今晚真係十分滿足!

喜歡食泰菜又多個地方選擇了!
2020-01-07 1270 views
同事探路原來觀塘舊區樓上餐廳 有一家 很有東南亞風味嘅泰國餐廳, 今晚就約咗老公去試一試。餐廳內籠都好大,有一边牆邊都係梳化位, 好似幾舒服咁~~先來個「柚子海蝦沙律」, 看似味道清新, 食落就超刺激醒胃, 酸酸辣辣嘅沙律醬汁, 令海蝦味道好鮮, 一下子把胃口味蕾都打開!這杯「咸檸七」個檸檬唔算好鹹好酸, 所以七喜嘅味道 甜味保留。 相反 「咸檸樂」還是首次嘗試, 味道有啲似中式嘅涼茶, 冇咗可樂味, 幾有趣!食泰國嘢點可以唔叫串燒。「沙爹豬肉串」, 見到啲豬肉切方形其實都好大件, 咬落特別過癮 ,啖啖肉而且一啲都唔韌, 中間间著的是燒翠玉瓜~ 好有bbq嘅風貌! 沙嗲汁自家製作, 好稠,花生味香濃唔會好甜, 蘸肉類串燒特別正!「牛肉粒串」 味道也不錯, 都是大大件啖啖肉的。「胡椒雞湯河配海南雞」估唔到係分開上, 胡椒湯嘅河粉滑溜溜, 湯底清甜滲有胡椒嘅味道~ 更有配菜:豆卜,車厘茄,芽菜, 淨係碗河粉都好有睇頭。 海南雞件用了雞髀嘅部分, 肉質嫩滑而且雞味濃, 超美味! 估唔到雞皮嘅顏色偏向白雞肉係咁有雞味~👍👍 「明爐青斑魚」寒冬之下吃明鱸魚 特別暖笠笠。這裏不用烏頭,桂花魚及泰式

餐廳內籠都好大,有一边牆邊都係梳化位, 好似幾舒服咁~~
柚子海蝦沙律

咸檸七

沙爹豬肉串和牛肉粒串

「牛肉粒串」 味道也不錯, 都是大大件啖啖肉的。

估唔到雞皮嘅顏色偏向白雞肉係咁有雞味~👍👍
明爐青斑魚

「明爐青斑魚」
寒冬之下吃明鱸魚 特別暖笠笠。
這裏不用烏頭,桂花魚及泰式做法, 反而選用青斑魚, 放上帶辣嘅肉碎, 魚下面放滿粉絲和蔬菜。
青斑魚肉結實,嫩滑, 比較嶄新嘅食法, 味道唔錯!
柚子海蝦沙律
咸檸七
沙爹豬肉串和牛肉粒串
明爐青斑魚
2019-12-22 1529 views
觀塘嘅駱駝漆可謂臥虎藏龍,中、西、意、日、韓菜通通都有,泰菜都有呢間「Add Some Thai Restaurant」,環境寬敞,味道唔錯,性價比都幾高。泰式無骨海南雞 (半隻): 雖然擺碟唔稱得上精美,但品質確係唔錯。雞皮夠黃,色澤光亮,肉質都相當滑嫩,食落都幾有雞味,而且可沾泰式酸辣醬食,更加惹味。另外,伴碟嘅仲有菠蘿同自家製泰式蝦片。招牌黃金鹹蛋鮮海蝦 (六隻): 海蝦新鮮,殼夠硬,肉質夠爽彈,每隻海蝦均被大量鹹蛋黃醬牢牢包住,用料充足,鮮香惹味,非常邪惡嘅選擇。沙嗲牛柳粒串: 採用紐西蘭牛柳,牛味適中,肉質幼嫩,仲要啖啖用,燒到岩岩好,肉汁仲滴緊出黎!沙嗲醬仲幾香滑惹味。泰式小食拼盤: 拼盤有泰式蝦餅、單骨雞翼、燒豬頸肉、春卷、泰式酸辣鳳爪,以及炸蝦片,非常大堆頭。蝦餅算係幾鮮濃,爽口彈牙;燒豬頸肉肉質都好爽滑,燒得幾有肉香;其餘小價食都幾好。食泰國菜飲椰青是常識吧?非常清甜,食左咁多肥膩野當係減低少少罪惡感。下次黎觀塘都會再去呢間Add Some Thai Restaurant ,真心唔錯!

2019-12-02
2019-12-15 1158 views
已經係第二次嚟呢一間Add Some Thai Restaurant嘅泰國菜館,喺觀塘區嘅泰菜來講,呢間可以算係數一數二,裝潢充滿泰式風情,份量又夠大份,價錢亦都好實惠餐廳用上木碟同埋木嘅匙羹,配上一個泰式水樽,恍如置身泰國嘅感覺泰式小食拼盤$148分量可以話用重量級嚟形容,有四件有厚有彈牙嘅蝦餅,蝦味十足。豬頸肉厚薄適中,肉汁豐富。另外,酸酸甜甜嘅泰式鳳爪,非常醒胃,作為一個頭盤,最適合不過椰青雞湯$88椰汁雞湯就飲得多,但係椰青雞湯就唔係度度都有得飲。湯底糅合咗鮮雞味同椰青嘅清甜香沙嗲牛柳粒串/豬肉串(各兩串)$48/$36除咗牛柳粒同豬肉,仲配上翠玉瓜一齊去燒,肉粒大大粒,真係好抵食食嘅時候,沾上特製嘅沙嗲醬,份外惹味用上最嫩滑嘅牛柳,燒完仍然能夠保持肉汁軟殼蟹配金邊粉$118焦點當然落係軟殼蟹嘅身上,炸得香脆,咬落去仍然能夠爆出軟殼蟹嘅蟹汁,啖啖都好滋味椰青$48食泰國嘢,點可以冇椰青,雪得夠凍,夠晒清甜千層糕四件$42千層糕夠煙靱,配上味道濃郁嘅嘢奶,為圓滿嘅一餐畫上句號座位寬敞,木嘅風格做裝修主調,空間感十足,一路食一路傾最好嘅選擇。呢間Add Some Thai Rest

泰式小食拼盤$148

椰青雞湯$88

沙嗲牛柳粒串/豬肉串(各兩串)$48/$36

食嘅時候,沾上特製嘅沙嗲醬,份外惹味

用上最嫩滑嘅牛柳,燒完仍然能夠保持肉汁

軟殼蟹配金邊粉$118

椰青$48

食泰國嘢,點可以冇椰青,雪得夠凍,夠晒清甜

千層糕四件$42

千層糕夠煙靱,配上味道濃郁嘅嘢奶,為圓滿嘅一餐畫上句號

呢間Add Some Thai Restaurant ,絕對係豐儉由人,想食豐富啲又得,想食經濟啲亦得,好好味嘅一餐
2019-12-09 1341 views
雖然成日嚟駱駝漆大廈既outlet買波鞋,不過食泰菜倒是第一次,唔係朋友帶路都唔知有間咁正既add some thai! 入到餐廳同外面既工廈,真係兩個世界,滿有泰國佈置同風味,而且上到9 樓都坐得滿滿,坐位闊落又坐的舒適,人多人少都安排到位置,真係滿心期待!呢度既上菜效率都幾快,滿有特色,賣相吸引的火腿肉碎生菜包好快就送到嚟!大大片火腿,配上辣肉碎同爽口鮮甜既生菜,非常惹味!大大片火腿,本來會覺得有點咸,但配上生菜,感覺又中和返!唔會咁咸同油膩飲品都好快送到,我叫左龍眼冰同泰式凍奶茶,呢度既奶茶同泰國口味差不多,茶味十足,略甜,喜歡傳統口味既朋友應該會幾喜歡! 呢個龍眼冰應該改名叫龍眼梳打冰會更貼切,因為加左有汽既梳打水,除左香甜既龍眼肉外,仲有多重口感!主菜陸續出爐,配上酸酸甜甜既開胃既菠蘿,大大碟既海南雞送到檯上!份量十足!起晒骨既海南雞啖啖肉,雞肉爽夾滑!酥炸一支骨雞翼呢個小食真心係正,用嚟送酒,送飲品真係一流,外皮炸的甘香酥脆,擺落口度一啜一吐,骨就出來了,好味之餘又食得過癮!呢個簡直可以成為add some thai 既招牌小食呢個酥炸一支骨雞翼跟埋好多大大塊又香脆既炸蝦片

起晒骨既海南雞啖啖肉,雞肉爽夾滑!

呢個酥炸一支骨雞翼跟埋好多大大塊又香脆既炸蝦片,蝦味十足唔油膩! 跟埋酥炸一支骨雞翼,真係絕配!

燒豬肋骨價錢好抵食,78 蚊就有大大片燒豬肋骨!

仲有最後一個主菜就係蒜蓉炒豆苗,豆苗幾嫩又爽口,炒得有鑊氣之餘都帶點菜苗既清甜!

最後仲有一個好抵食甜品,就係芒果糯米飯配雪糕,份量十足,賣相又吸引,糯米飯做得幾煙軔,甜甜地,幾好味,如果芒果再甜d就仲理想!不過有芒果味十足既雪糕補數,就無問題啦!

多得朋友介紹先識嚟add some thai! 下次嚟開買波鞋,又多個晚餐既地方選擇!
  • 酥炸一支骨雞翼
  • 西班牙風乾火腿伴肉碎生菜包
  • 椰汁芒果糯米飯配是日雪糕
2020-03-22 6 views
之前一直都覺得係工廈嘅食肆唔錯,今日黎試下又真係無失望~雖然假日佢嘅選擇唔多,但價錢尚算ok兩個人叫左個二人餐加多塊菜同兩串豬肉串,份量都適中,啱我地兩個女仕食有多人,三個人可能都夠食😋小食拼盤個蝦餅都幾大件,比我係出面食個啲較大,個雞同豬肉串我係無諗到咁大舊,以為係出面食開個種蚊之size~個菠蘿炒飯可本來叫走蝦但最後都黎左三隻,唔知係咪講左走海鮮 所以個飯真係得蝦同魷魚仔😆但整體黎講算係一間唔錯嘅食肆
椰香雞湯
招牌菠蘿海鮮炒飯
招牌菠蘿海鮮炒飯
2020-03-02 58 views
話說我要去觀塘d工廈買d寵物用品🐶🐱所以夜晚就係觀塘度解決~其實觀塘都好多嘢食!今晚我地實在好想食泰國嘢啦~就係open rice搵到lee間試下!~見都咁多好評~以為應該都5錯吧~點知中左少少伏~😂😂😂佢好方便~其實就係駱駝漆大廈入面~入到去環境5錯~d位夠開揚~坐得舒服~係聚會ge好地方!~但問題出係d野食度⋯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️我地叫左個2人餐~其實價錢都好抵食!~份量都ok多~但真係味道出事😂😂😂🌟泰式鮮蝦柚子沙律首先讚下d汁係酸甜ok ge但柚子好苦😫每一啖夾住d柚子同菜食就覺得好苦😭d蝦完全5新鮮~d肉「淋bear bear」😵連d番茄仔都5甜嫁😭😭😭🌟紐西蘭牛柳串+車厘茄波羅串+海鮮春卷+蝦餅牛柳串係好味嘅!(唯一我覺得好味ge嘢🥰)d牛5鞋!可惜5熱~如果熱辣辣會好好味!春卷同蝦餅都不過不失!可惜都係5太熱~應該一早整定再拎出黎~🌟冬陰功湯好食失望lee個得個死辣⋯d蝦又係5夠新鮮~但入面有蜆!都好大粒!但當晚我飲完肚5舒服可能味精太多好大粒啊d蜆肉!~🌟酥炸軟殼蟹配黃咖喱配手抓餅哇5得掂咸過咸濕伯父啊😂😂😂😂d手抓餅又太濕~一d都5香口~搞咩啊😭😭😭🌟馬拉盞炒通菜當我滿心
話說我要去觀塘d工廈買d寵物用品🐶🐱
所以夜晚就係觀塘度解決~
其實觀塘都好多嘢食!
今晚我地實在好想食泰國嘢啦~
就係open rice搵到lee間試下!~
見都咁多好評~
以為應該都5錯吧~
點知中左少少伏~😂😂😂
佢好方便~
其實就係駱駝漆大廈入面~
入到去環境5錯~
d位夠開揚~坐得舒服~
係聚會ge好地方!~
但問題出係d野食度⋯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
我地叫左個2人餐~
其實價錢都好抵食!~
份量都ok多~
但真係味道出事😂😂😂

🌟泰式鮮蝦柚子沙律
首先讚下d汁係酸甜ok ge
但柚子好苦😫
每一啖夾住d柚子同菜食就覺得好苦😭
d蝦完全5新鮮~
d肉「淋bear bear」😵
連d番茄仔都5甜嫁😭😭😭

🌟紐西蘭牛柳串+車厘茄波羅串+海鮮春卷+蝦餅
牛柳串係好味嘅!(唯一我覺得好味ge嘢🥰)
d牛5鞋!
可惜5熱~
如果熱辣辣會好好味!
春卷同蝦餅都不過不失!
可惜都係5太熱~
應該一早整定再拎出黎~
🌟冬陰功湯
好食失望lee個
得個死辣⋯
d蝦又係5夠新鮮~
但入面有蜆!
都好大粒!
但當晚我飲完肚5舒服
可能味精太多

好大粒啊d蜆肉!~
🌟酥炸軟殼蟹配黃咖喱配手抓餅
哇5得掂
咸過咸濕伯父啊😂😂😂😂
d手抓餅又太濕~
一d都5香口~
搞咩啊😭😭😭
🌟馬拉盞炒通菜
當我滿心歡喜以為d菜點炒都好味
但⋯居然⋯5係
冇馬拉盞香味or味道~
然後又係好咸⋯
懷疑廚師好重口味~
NOT Ok

🌟是日甜品
第二好食!!
暖暖地點d椰汁好好味啊!!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
lee間適合聚會king計
但食物味道麻麻~
未至於難食到入5到口
但你5會想再食😂😂😂
雖然價錢其實ok
但如果去9龍城好易搵到間差5多價錢但好味百倍!
值得欣賞係佢坐得幾舒服😂😂😂😂
至於咁多好評「泰好味」「好好味」
um⋯
可能咁arm我個晚去食廚師失手啦~😂😂😂
2020-02-17 49 views
好耐冇出街搵食,今晚嚟到駱駝漆大廈嘅Add some thai restaurant食泰國菜。 一入門口已經準備咗先消毒酒精搓手液,非常細心。酸辣鳳爪雜菜沙律 店員好快就拎咗沙律上枱,鳳爪好入味,好大碟,非常抵食。黃咖喱蛋炒軟殼蟹一上枱就聞到好香,估唔到佢分咗六個碗裝,每個碗入邊都有軟殼蟹同一塊多士仔。 軟殼蟹剛剛乍起配埋黃咖喱加蛋,簡直一流。手抓餅因為黃咖喱蛋實在太好食,所以追加左兩件手抓餅,用嚟點咖喱食。 沙嗲雞肉串加曼谷手打蝦餅 有意外驚喜,沙嗲雞肉串嘅雞肉笑得好香,估唔到中間配埋翠玉瓜,好好味,好抵食。至於蝦餅,不過不失,合乎水準。海鮮菠蘿炒飯 上面鋪滿了海鮮,配料充足,配埋酸酸甜甜嘅炒飯,食泰國菜必點椰青 當然都唔少得椰青啦下次會再嚟食,add some thai!!
一入門口已經準備咗先消毒酒精搓手液,非常細心。
酸辣鳳爪雜菜沙律
店員好快就拎咗沙律上枱,鳳爪好入味,好大碟,非常抵食。
黃咖喱蛋炒軟殼蟹
手抓餅
沙嗲雞肉串加曼谷手打蝦餅
至於蝦餅,不過不失,合乎水準。
海鮮菠蘿炒飯
上面鋪滿了海鮮,配料充足,配埋酸酸甜甜嘅炒飯,食泰國菜必點
椰青
當然都唔少得椰青啦

下次會再嚟食,add some thai!!
2020-02-17
  • 黃咖喱蛋炒軟殼蟹
2020-02-16 57 views
午餐選擇通常都是碟頭飯,但假日都想來點不同的,但太多選擇,人又有太多要求,而且太想快點醫肚仔,就來個泰菜,我真是太識揀,就選二人套餐。先來的是冬陰功海鮮湯,湯裏面的餡料很豐富,有蝦,墨魚仔,大蜆,辣辣的使人非常開胃。再來全個架上的,架上的食物包括柚子菠蘿沙律,油子木瓜沙律,燒菠蘿粒車厘茄(菠蘿沒有渣,好吃),炭燒雞肉串(雞肉軟滑可口),自家製手打蝦餅(爽口彈牙,蝦肉味道突出),蔬菜長春卷(蔬菜吸了油份,沒有肥膩的感覺)。再來的是招牌菠蘿海鮮炒飯,炒飯上面的肉鬆甜甜的是我最喜愛的,海鮮有蝦,墨魚仔,還有青口,炒飯內有菠蘿肉,甜甜酸酸使人非常開胃。飲品點了檸檬水(酸酸的使人再開胃點)及泰式咖啡(味道濃郁)。味道: 泰好味環境: 寬敞服務: 尚可衛生: 尚可抵食: 價錢適中
我真是太識揀,就選二人套餐。
再來全個架上的,架上的食物包括
柚子菠蘿沙律,油子木瓜沙律,

味道: 泰好味
環境: 寬敞
服務: 尚可
衛生: 尚可
抵食: 價錢適中
2020-02-11 42 views
我和朋友去完 apm行完街,之後去左食泰菜!來了駱駝漆大廈1座食。泰菜!叫做add sone thai, 餐廳名幾得意。 餐廳環境幾大好闊落! 好似去左泰國咁咁,有泰國風情!先食個小食拼盤份量都幾多!有炸蝦餅,春捲,炸蝦片,單骨雞翼,豬頸肉,酸辣鳳爪沙律,種類都幾多!真係大包圍。蝦餅炸到脆卜卜咬口非常之彈牙,炸蝦片唔算油膩,都幾香!單骨雞翼炸到鬆脆,雞肉非常的juicy. 鳳爪我最鍾意嘅,酸酸辣辣咁樣!非常之開胃。鹹蛋黃酥炸海蝦配泰式炒金邊粉,份量都幾多!有鹹蛋黃加持,令到海蝦非常之香!咬落去aftertaste非常之強,肉質非常q彈,好新鮮!炒金邊粉辣辣地,非常之彈牙爽口。因為辣辣地非常之開胃!叫咗半隻泰式無骨海南雞, 雞味幾濃郁非常潤滑,配上泰式醬汁更加野味無窮。即整嘅咖哩肉碎配焗法式蒜蓉包,蒜蓉包甘香鬆脆! 賠償黃咖哩一齊食令到整體非常惹味濃郁。整體覺得 add some thai呢間泰國餐廳好食又有heart!! 幾鐘意呢度既情調和感覺

先食個小食拼盤

我選擇朋友至愛食泰菜,就來到 Add Some Thai Restaurant來慶祝她生日晚飯。  這Add Some Thai Restaurant 位於官塘工廠大廈樓上。 這店裝修走著泰式現代風格,環境寬闊又悠閒舒適。***食其他食物前先食清爽開胃前菜 【泰國金柚海蝦雜菜沙律】 $88 這沙律好開胃美味, 海蝦都幾大隻又新鮮爽口, 加埋酸甜柚子及什菜令味道好清新,充滿泰式風情!**【黃咖哩咸蛋軟殼蟹(三隻) 配法式蒜蓉包】 $188 這菜好別緻,分左六小盤方便食用,  每盤有半隻軟殼蟹及蒜蓉包。 軟殼蟹炸得金黃色香脆咸香可口,配搭黃咖哩蛋炒, 更添滑溜及蛋香,好吃到極了! 餘下醬汁不會浪費有多士配來食。 濃味的泰式黃咖哩好香惹味,更襯托出了軟殼蟹的鮮美。**【泰式辣椒膏炒蜆】  $88 泰式炒蜆通常是大大隻的蜆,蜆肉入口肥美鮮味, 配辣椒膏同炒,有微微辣帶甜勁惹味,回味無窮。**【A.S.T.串燒拼盤】  $158 這串燒拼盤大堆頭十分豐富,有豬,雞,牛柳串燒, 仲有菠蘿車厘串及香燒白菌串及泰式炸蝦片。 牛柳串燒質感頗有咬感,有濃濃 牛味,啖啖肉好Juciy; 雞肉串
 這店裝修走著泰式現代風格,環境寬闊又悠閒舒適。
食其他食物前先食清爽開胃前菜
【泰國金柚海蝦雜菜沙律】 $88
這沙律好開胃美味,
海蝦都幾大隻又新鮮爽口,
加埋酸甜柚子及什菜令味道好清新,充滿泰式風情!
黃咖哩咸蛋軟殼蟹(三隻) 配法式蒜蓉包 $188
這菜好別緻,分左六小盤方便食用,
每盤有半隻軟殼蟹及蒜蓉包。
軟殼蟹炸得金黃色香脆咸香可口,配搭黃咖哩蛋炒,
更添滑溜及蛋香,好吃到極了!
餘下醬汁不會浪費有多士配來食。
濃味的泰式黃咖哩好香惹味,更襯托出了軟殼蟹的鮮美。
【泰式辣椒膏炒蜆】  $88
泰式炒蜆通常是大大隻的蜆,蜆肉入口肥美鮮味,
配辣椒膏同炒,有微微辣帶甜勁惹味,回味無窮。
【A.S.T.串燒拼盤】  $158
這串燒拼盤大堆頭十分豐富,有豬,雞,牛柳串燒,
仲有菠蘿車厘串及香燒白菌串及泰式炸蝦片。
牛柳串燒質感頗有咬感,有濃濃 牛味,啖啖肉好Juciy;
雞肉串燒外表焦香,肉質軟嫩不乾;
一咬下豬肉串燒柔軟多汁不肥膩,帶陣陣焦香味;
全部串燒可沾點沙嗲醬,更惹味呢!
【芒果糯米飯配雪糕】  $68
這香濃的椰汁淋上煙韌白糯米飯,
連甜甜的芒果及椰子雪糕同食,
有一種甜甜滑滑香濃的口感。
Celebration
Birthday
朋友係觀塘返工, 所以知道好多觀塘隱世工廈美食, 今次就去到佢介紹嘅泰國菜館「Add Some Thai Restaurant」~ 裝潢以木系為主,簡樸舒適。 想一次過試晒所有小食或多人分享, 叫個小食拼盤、串燒拼盤就啱晒啦!😏 AST小食拼盤($148) 價錢合理,仲包左6款小食, 份量3-4個人分享都得,都幾抵食, 有自家製經典泰式手打蝦餅、春卷、泰式炸蝦片、酥炸一支骨雞翼、炭燒豬頸肉、迷你無骨酸辣鳳爪沙律, 小編最欣賞手打蝦餅和酸辣鳳爪, 酸辣鳳爪好入味,爽脆又惹味, 蝦餅外皮炸得香脆,口感爽彈,又微微滲透蝦嘅鮮味。 🌟推薦❗️泰式無骨海南雞(半隻)($128) 雖然係例牌,但係都幾大份, 仲要係雞髀🍗位,正! 肉質厚肉嫩滑,值得一試!😏 🌟推薦❗️酥炸軟殼蟹配金邊粉($118) 平時軟殼蟹金邊粉都只係得一隻軟殼蟹, 但呢到係有兩隻架! 軟殼蟹炸得香脆可口,都幾厚肉, 炒金邊粉酸甜度適中,不錯吃! 🌟推薦❗️原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功($92) 冬蔭功原鍋上陣,材料好足, 除左蝦之外,仲有好多海鮮如青口、魷魚等, 味
朋友係觀塘返工,
所以知道好多觀塘隱世工廈美食,
裝潢以木系為主,簡樸舒適。
想一次過試晒所有小食或多人分享,
叫個小食拼盤、串燒拼盤就啱晒啦!😏
AST小食拼盤($148)
價錢合理,仲包左6款小食,
份量3-4個人分享都得,都幾抵食,
小編最欣賞手打蝦餅和酸辣鳳爪,
酸辣鳳爪好入味,爽脆又惹味,
蝦餅外皮炸得香脆,口感爽彈,又微微滲透蝦嘅鮮味。
AST小食拼盤
🌟推薦❗️泰式無骨海南雞(半隻)($128)
雖然係例牌,但係都幾大份,
仲要係雞髀🍗位,正!
肉質厚肉嫩滑,值得一試!😏
泰式無骨海南雞(半隻)
🌟推薦❗️酥炸軟殼蟹配金邊粉($118)
平時軟殼蟹金邊粉都只係得一隻軟殼蟹,
但呢到係有兩隻架!
軟殼蟹炸得香脆可口,都幾厚肉,
炒金邊粉酸甜度適中,不錯吃!
酥炸軟殼蟹配金邊粉
🌟推薦❗️原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功($92)
冬蔭功原鍋上陣,材料好足,
除左蝦之外,仲有好多海鮮如青口、魷魚等,
味道酸酸甜甜,有海鮮嘅清甜鮮香。
原隻海蝦雜錦海鮮冬蔭功
馬拉盞炒通菜($66)
都幾大份!
價錢唔貴,菜又夠新鮮爽脆,
馬拉盞微辣惹味!😌
馬拉盞炒通菜
整體來說,
呢度嘅泰國菜真係幾有水準,
價錢又唔貴,地方又夠寬敞
大夥兒黎聚餐就啱晒啦!
下次要再黎過!😏
酥炸軟殼蟹配金邊粉