2021-09-18 157 views
中秋節就黎到,代表又係食月餅嘅時候🌕奶黃月餅、冰皮月餅就嚟食厭今次就專登去咗ABC餅屋試啲傳統得嚟又有特色嘅月餅--山東月餅🎑ABC餅屋前身係喺50年代創辦嘅ABC愛皮西大飯店,當時非常流行而餅屋繼續保留當年嘅味道,延續傳奇🌟棗泥月餅:大盒4個裝($350)🥮聽聞ABC餅屋馳名嘅棗泥月餅做法非常繁複師傅每日要用至少五小時以上人手壓棗泥同煮成餡😳而山東月餅同平時廣東月餅好唔同,較大又扁身外皮仲冇加雞蛋🥚,似老婆餅咁乾身而且外皮同餡都冇加豬油,唔會油膩,罪惡感大大減低👍食之前用焗爐加熱,一入口表面好酥化,然後就滿口棗泥餡嘅清香餅屋選用較高級嘅西河棗,本身又鮮又清甜,味道紮實🥰月餅嘅甜味正正來自紅棗本身,唔係添加糖,仲帶少許桂花香山東月餅新鮮製造,無添加又不含防腐劑,係較健康又好味嘅選擇🤓ABC餅屋仲係良心餅店,值得大家大大懲罰~
中秋節就黎到,代表又係食月餅嘅時候🌕
奶黃月餅、冰皮月餅就嚟食厭
而餅屋繼續保留當年嘅味道,延續傳奇

🌟棗泥月餅:大盒4個裝($350)🥮
聽聞ABC餅屋馳名嘅棗泥月餅做法非常繁複
師傅每日要用至少五小時以上人手壓棗泥同煮成餡😳
而山東月餅同平時廣東月餅好唔同,較大又扁身
外皮仲冇加雞蛋🥚,似老婆餅咁乾身
而且外皮同餡都冇加豬油,唔會油膩,罪惡感大大減低👍
食之前用焗爐加熱,一入口表面好酥化,然後就滿口棗泥餡嘅清香
餅屋選用較高級嘅西河棗,本身又鮮又清甜,味道紮實🥰
月餅嘅甜味正正來自紅棗本身,唔係添加糖,仲帶少許桂花香

ABC餅屋仲係良心餅店,值得大家大大懲罰~

💛ABC餅屋💛真係菠蘿包 $9⭐️⭐️⭐️⭐️菠蘿包裏面真係有菠蘿㗎!佢比起其他一般菠蘿包整得更好食,買返嚟嘅時候仲係暖暖地嘅,裏面除咗有切片菠蘿之外,仲加入左奶黃餡,食落去完全唔漏🤤比起一般菠蘿包鬆軟之餘,食落仲比較輕盈,嚟到呢間舖頭一定要買拳頭包 $5⭐️⭐️⭐️.5睇落去外貌好出眾,見到黎買嘢嘅嬸嬸伯伯都總會起碼買兩個,食落去比普通甜餐包更加鬆軟,睇嚟呢間70年老店喺整麵包方面真係有啲料到👍🏼佢雖然冇餡,但係係嗰種越食越覺得好食嘅麵包🥖甘芛鬆餅 $11⭐️⭐️⭐️⭐️本來想買呢間店十分之出名嘅各款卷蛋,我黎嗰陣只不過係1:45pm,所有款式都賣晒😱咁我就問jiejie有啲咩好推介啦,佢就介紹我食呢一個甘芛鬆餅,裏面充滿着一條條嘅蘿蔔絲🥕,另外食得出有合桃同埋提子乾,唔會好似其他鬆餅咁食完就覺得滯,甜度啱啱好,喺香港難啲搵到呢一個味道嘅鬆餅,鍾意甘芛嘅朋友記得試啦!
💛ABC餅屋💛

真係菠蘿包
拳頭包
甘芛鬆餅
2021-06-28 1752 views
Since 1951…嘩有七十年歷史😮因為舊址重建所以搬左黎灣仔區餅店環境好乾淨 店內裝潢好靚又有心思有麵包 西餅 卷蛋 手工糖果同一般麵包店唔同 你要咩麵包要同店員講佢會負責夾我自備食物盒要左個香蕉蛋糕 店員好配合無嫌我麻煩🙈另外買左袋大麥包香蕉蛋糕有驚喜 唔係平時食開個隻濕濕地油油地偏乾但好香 係香蕉既香味唔係添加劑好味😋感覺健康食多幾啖都唔怕麥包好鬆軟 食落係足料 絕對唔係空氣包價錢係街坊價 正!聽聞卷蛋好好食 又多口味…紫心蕃薯、綠茶紅豆、朱古力、蜂蜜 下次試下先!
Since 1951…嘩有七十年歷史😮

香蕉蛋糕有驚喜 唔係平時食開個隻濕濕地油油地
偏乾但好香 係香蕉既香味唔係添加劑
好味😋感覺健康食多幾啖都唔怕
麥包好鬆軟 食落係足料 絕對唔係空氣包
價錢係街坊價 正!

2021-05-31 1594 views
好少搵到啲好食又有特色嘅麵包店,呢間良心小店係最近發掘到嘅寶藏!食過佢幾款包點,最鍾意scone,一袋$15有三塊,抵到爛,上面有少少提子,咬落口夠鬆軟,不過就建議唔好放太耐,試過擺咗兩三日再食已經變到乾爭爭,冇咁好食。仲有款芝士味scone,連形狀同口感都唔同,扁扁哋嘅圓柱體咁樣,唔講會以為係唔同款式嘅包點,入面真係有啲芝士,事後諗返如果烘返熱再食可能會正啲。最特別係菠蘿包!生活咗咁多年總有諗過好幾次「點解菠蘿包冇菠蘿?」呢個哲學問題,而呢度嘅菠蘿包原來有兩款,可以揀有餡或冇,而餡就真係菠蘿喇!味道上個人覺得唔會唔夾但老實講都唔會話好驚為天人,之但係齋講概念已經好值得支持啦🤣

TakeAway
其實灣仔區入面有好多老字號🏬🛒今次我就去左Since 1951 既傳統老字號,🇭🇰港式餅店🇭🇰🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳店入面除左有經典麵包同西餅蛋糕之外,仲有糯米糍,芒果布甸……🥐🥯🍞🍰🍡🥭同最最最最重點……個個去到都會買既卷蛋。👍🏻係港島區🏝咁多人買,咁出名👯‍♀️👯👯‍♂️價錢💰都可以係咁親民既價錢🤑~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 蜂蜜卷蛋 ($12) 🍯🐝睇見中間咁Colourful ❤️🧡💛💚💙💜真係齋睇👀未食都已經好開心😍🥰中間色彩繽紛既係雜錦味道而成😋❤️🧡💛💚💙💜齊晒咁多種味❤️🧡💛💚💙💜有選擇困難症既我唔買唔得啦🛍可以一次過試晒🤩一次過滿足自己好多好多個願望💫👆🏻唔同款既卷蛋入面都有勁S̥ͦm̥ͦo̥ͦo̥ͦt̥ͦh̥ͦ既Cream👆🏻蛋糕🙅🏻‍♀️唔會好乾,口感🤏🏻少少濕潤💦👇🏻又唔會好甜🤗所以自私食晒成件都唔會膩👇🏻▪ 紫心蕃薯卷蛋 ($14) 💜🍠最後☝🏻件都俾我買到😌女人就係咁💃🏻得番☝🏻件既時候=必買💸紫心蕃薯💜🍠打成細細粒既蓉,再加埋忌廉🍦蕃薯既味都出既🥰係天然甜味 🤩~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
其實灣仔區入面有好多老字號🏬🛒
今次我就去左Since 1951 既傳統老字號,
🇭🇰港式餅店🇭🇰🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳
店入面除左有經典麵包同西餅蛋糕之外,
仲有糯米糍,芒果布甸……🥐🥯🍞🍰🍡🥭
同最最最最重點……個個去到都會買既卷蛋。
👍🏻係港島區🏝咁多人買,咁出名👯‍♀️👯👯‍♂️
價錢💰都可以係咁親民既價錢🤑

❤️🧡💛💚💙💜齊晒咁多種味❤️🧡💛💚💙💜
有選擇困難症既我唔買唔得啦🛍
可以一次過試晒🤩一次過滿足自己好多好多個願望💫
蜂蜜卷蛋 🍯🐝

蛋糕🙅🏻‍♀️唔會好乾,口感🤏🏻少少濕潤💦
👇🏻又唔會好甜🤗所以自私食晒成件都唔會膩👇🏻
▪ 紫心蕃薯卷蛋 ($14) 💜🍠
最後☝🏻件都俾我買到😌女人就係咁💃🏻
得番☝🏻件既時候=必買💸
紫心蕃薯💜🍠打成細細粒既蓉,
再加埋忌廉🍦
蕃薯既味都出既🥰係天然甜味 🤩
紫薯卷蛋💜🍠

卷蛋有好多款口味👇🏻分別係👇🏻
🔸最原始既原味🙆🏻‍♀️ • 朱古力味🍫 ($8/件)
🔸蜂蜜卷蛋 🍯🐝• 綠茶紅豆卷蛋 🍵❤️• 咖啡卷蛋☕️ ($12/件)
🔸紫薯卷蛋💜🍠 ($14/件)
❄️記得要放雪櫃❄️

🔺但係因大受歡迎既關係🈵
你唔好預去到會有齊晒咁多款你揀😜🤪

蜂蜜卷蛋 🍯🐝
紫薯卷蛋💜🍠
聽說前身是很五十年代開業的ABC愛皮西大飯店,而現在只重開了這間餅店,但看著麵點的款式,感覺還散發出淡淡的懷舊港式氣氛。中午的時間過去,到訪餅店的人不少。可是大家都買完就走,其實除了需要禮讓一下外,也不用至少排隊等候。看見那麼多款式,難免選擇困難症又發作,左看右看,終於揀了這款看著少有的。鮮磨紅棗合桃蛋糕 ♥♥♥♥第一口有點太甜,但少吃的還是可以接受的,配搭濃郁的紅棗香,不知為何好像變成黑糖的香甜味道。口感濕潤、不油膩,是款想令人再吃的好蛋糕。
聽說前身是很五十年代開業的ABC愛皮西大飯店,
而現在只重開了這間餅店,但看著麵點的款式,
感覺還散發出淡淡的懷舊港式氣氛。
中午的時間過去,到訪餅店的人不少。
可是大家都買完就走,其實除了需要禮讓一下外,
也不用至少排隊等候。
看見那麼多款式,難免選擇困難症又發作,
左看右看,終於揀了這款看著少有的。
鮮磨紅棗合桃蛋糕
鮮磨紅棗合桃蛋糕 ♥♥♥♥
第一口有點太甜,但少吃的還是可以接受的,
配搭濃郁的紅棗香,不知為何好像變成黑糖的香甜味道。
口感濕潤、不油膩,是款想令人再吃的好蛋糕。
2021-04-20
$12 (Lunch)
鮮磨紅棗合桃蛋糕
2021-04-19 1159 views
一直聽聞這間小店出品不錯。終於今日因工作關係可以路過 - ABC餅店因較多人在店內,不太方便拍照,挑選了我愛吃的鳥結糖就走了。入口有淡淡奶味,超多花生粒,質地軟腍,甜度剛好因沒有防腐劑,開封後要盡快品嚐喔!ABC餅店 總結:值得一試!

因較多人在店內,不太方便拍照,挑選了我愛吃的鳥結糖就走了。
鳥結糖

入口有淡淡奶味,超多花生粒,質地軟腍,甜度剛好

因沒有防腐劑,開封後要盡快品嚐喔!

ABC餅店 總結:值得一試!
2021-03-24
鳥結糖
2021-04-03 1068 views
一直都聽聞ABC嘅卷蛋好出名🤔今次終於路過,可以去一探究竟🧐但佢個門面完全係驚艷到我,係勁靚,我真係未見過一間麵包舖靚到咁🤯雖然佢門面唔大,但佢懷舊風真係好靚😏但個日遲左去,所以淨低都無乜揀🥺重點係佢個膠袋印住 香港人加油,已經足夠原因去幫襯啦!==============================🥐 ABC餅屋 📍 灣仔皇后大道東255號地舖(港鐵灣仔站A3出口,步行約5分鐘)⏰ 星期一至六08:00 -19:00==============================1️⃣ 【朱古力卷蛋】 $8因為我放左入雪櫃第二日先食,所以係雪凍左,會比較硬身🤭食落好有朱古力味,cream雪凍左好似雪糕咁,仲有好重奶香味,整體唔會好甜😌下之去想試下其他特別啲嘅卷蛋,整體價錢都好抵玩🤤(🔥 怒食指數:8/10)==============================🔥評分:環境:9/10 (外賣)味道:8/10性價比:8/10服務:9/10總分:8.5/10
一直都聽聞ABC嘅卷蛋好出名🤔
今次終於路過,可以去一探究竟🧐
雖然佢門面唔大,但佢懷舊風真係好靚😏
但個日遲左去,所以淨低都無乜揀🥺
重點係佢個膠袋印住 香港人加油,已經足夠原因去幫襯啦!
🥐 ABC餅屋
📍 灣仔皇后大道東255號地舖
(港鐵灣仔站A3出口,步行約5分鐘)
⏰ 星期一至六08:00 -19:00
1️⃣ 【朱古力卷蛋】 $8
因為我放左入雪櫃第二日先食,所以係雪凍左,會比較硬身🤭
下之去想試下其他特別啲嘅卷蛋,整體價錢都好抵玩🤤
(🔥 怒食指數:8/10)
🔥評分:
環境:9/10 (外賣)
味道:8/10
性價比:8/10
服務:9/10
總分:8.5/10
朱古力卷蛋
2021-03-21
朱古力卷蛋
2021-03-29 1063 views
一直都係呢間老餅店嘅粉絲,一個禮拜都要落去一次, 買自己喜歡幫襯開過幾隻包餅。剛剛這個星期六2021年3月27號,照舊買咗自己喜歡嗰幾隻,發現味道完全變曬: 提子包完全唔煙韌, 芝士scone完全冇芝士味, 普通scone冇曬酒浸橙皮嘅香味。其實最近餅店嘅態度都有點奇怪,問事頭「合桃酥幾時有?」佢話一年只在農曆新年前先做一次(結果我當日買到); 早幾星期 問佢:「有冇橙餅?」,佢話以後唔做。(結果我當日又買到)。係心態變咗,唔想繼續做生意? 定係要轉新師傅,適應當中? 雖然唔想佢執笠,但係如果咁落去,唯有祝佢好運~

荷蘭撻(上),橙饼(下)
2021-03-27
2021-03-24 816 views
因為要買自己同屋企人嘅早餐今次就去咗呢間麵包店度買咗幾樣嘢整體味道都好嘅 買嚟做早餐都唔錯㗎😆加上係良心小店 就梗係要多多支持啦💛💛1️⃣芝麻咸卷 $52️⃣菠蘿包 $5個名同個價錢都唔係好記得 印象中好似叫椰糕?🤣好似係大概$8😚
因為要買自己同屋企人嘅早餐

2️⃣菠蘿包 $5

個名同個價錢都唔係好記得
印象中好似叫椰糕?🤣好似係大概$8😚

2021-02-07 1746 views
ABC餅屋前身係五十年代著名嘅俄羅斯菜高級餐廳🇷🇺 中環舊店因社區重建而搬遷至灣仔藍屋現址🏘 @嘅麵包同西餅都好特別💕 坊間餅店都好少見🙈 灣仔除咗Bakehouse之外 仲有好多老字號😍 呢一間仲要係🎗啱啱攞咗Time Out HK 2020 Award~ 【蜂蜜卷蛋】💰$12蜂蜜蛋糕外皮包住紫薯🍠 朱古力🍫綠茶🍵 咖啡☕️ 一件試曬4種口味🌈 夾著幼滑香濃的忌廉😋 口感豐富 細細件 偏紮實 每一口都有唔同味道🤩 吃完好滿足🥰🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜【紫薯卷蛋】💰$14好多人recommend呢隻味 店主將蕃薯打成細粒狀 加入忌廉 份量多 紫蕃薯甜味天然💜 但有好多渣🤢 可能係我唔好彩😭🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚第二次四點去度諗住試其他味同芝士scone🤤 點知已經賣曬 淨返幾款包😫 原來每日大約十二點岀爐 賣晒就冇🙈 建議預返時間先去🌈#OhMyFoodBae_wanchai#OhMyFoodBae_bakery#OhMyFoodBae_yellow📍ABC餅屋 灣仔皇后大道東255號地舖

【蜂蜜卷蛋】💰$12
蜂蜜卷蛋

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜

【紫薯卷蛋】💰$14

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚

#OhMyFoodBae_wanchai
#OhMyFoodBae_bakery
#OhMyFoodBae_yellow

📍ABC餅屋
灣仔皇后大道東255號地舖
蜂蜜卷蛋
2021-01-07 1937 views
街坊系列 – ABC 餅屋🥯位於偏離大街既一間小店🧐有著無比既良心與創意👻服務一班灣仔街坊既胃仔🤗------------------------------環境: 小小店模式,一眼就可以睇哂👁️👁️但勝在款式夠多,每個角落都會見到麵包🍞------------------------------食物: 真係菠蘿包🍍($10)菠蘿包無菠蘿🍍呢個係定律黎架啦但店主一於挑香港人機🤪研發菠蘿包真係有菠蘿俾香港人試🤩保持外層脆皮香口,包身軟熟🍞內層係綿滑既吉士醬同菠蘿粒🍍麵包質感實正,又香,材料優質💯唔似黑心空氣包,食極都唔飽😡------------------------------服務: 店員禮貌友善👩🏻唔會吹你買完快走任得你慢慢睇慢慢諗👀------------------------------環境: 6/10食物: 6/10服務: 6/10地址: 灣仔皇后大道東255號地舖人均消費: $10 - $20
街坊系列 – ABC 餅屋🥯
位於偏離大街既一間小店🧐
有著無比既良心與創意👻
服務一班灣仔街坊既胃仔🤗
環境: 小小店模式,一眼就可以睇哂👁️👁️
但勝在款式夠多,每個角落都會見到麵包🍞

食物: 真係菠蘿包🍍($10)

菠蘿包無菠蘿🍍呢個係定律黎架啦
但店主一於挑香港人機🤪
研發菠蘿包真係有菠蘿俾香港人試🤩
保持外層脆皮香口,包身軟熟🍞
內層係綿滑既吉士醬同菠蘿粒🍍
麵包質感實正,又香,材料優質💯
唔似黑心空氣包,食極都唔飽😡

服務: 店員禮貌友善👩🏻唔會吹你買完快走
任得你慢慢睇慢慢諗👀

環境: 6/10
食物: 6/10
服務: 6/10

地址: 灣仔皇后大道東255號地舖
人均消費: $10 - $20
2021-01-06 1604 views
膠袋寫上🔥香港人加油🔥的舊式餅店要早啲去... 因為包呀卷蛋呀所有野都好快賣哂~仲好想試紅棗合桃蛋糕😖 🧁紫薯卷蛋🧁蜂蜜卷蛋 必食!因為係集齊所以口味嘅卷蛋 - 綠茶、朱古力、紫薯、咖啡😍 蛋糕夠濕潤鬆軟🤤 味道都幾天然👍🏻 Cream幼滑~係紫薯味唔夠出濃~🥕Carrot Cake 好健康~ 成個蛋糕都好多甘荀餡,仲有肉桂 提子乾!好足料 都幾重手架!夠濕潤又唔會油~ 高質又平!🍰拿破崙蛋糕夠脆呀!正👍🏻 不過因為較多cream, 食哂會有啲膩~
膠袋寫上🔥香港人加油🔥的舊式餅店

🧁紫薯卷蛋

🍰拿破崙蛋糕
夠脆呀!正👍🏻 不過因為較多cream, 食哂會有啲膩~
2020-12-10
$20 (Lunch)
  • 蜂蜜卷蛋
2020-12-04 2150 views
@abccakehouse 哩間係香港🇭🇰僅餘既老式餅店之一最重要仲係💛小店之一,點都唔可以俾佢消失🙈仲要係港島區,所以一定要介紹俾大家知道🤨今次中午時候,午飯都未食既我,專登冒雨☔️行過黎買💛皇天不負有心人,我終於買到小店最出名既四款卷蛋🍰+檸檬🍋卷————————————————紫心蕃薯🍠卷蛋綠茶🍵紅豆卷蛋紫心蕃薯🍠蓉口感綿密而且味道香濃,唔會甜到漏🙈綠茶🍵味道淡淡的,有茶香但唔算太濃———————————————咖啡☕️卷蛋原味卷蛋咖啡☕️口味對於成日飲咖啡既我黎就唔算濃,但絕對食得出咖啡既香味,所以店員話係最搶手既一款黎架🙈原味口味就令我非常驚喜🤪雖然食落就唔太係我杯茶😝但係入面既忌廉絕對係無得輸🙃食落味道超香滑,口感似食緊一舊雪凍左既牛油咁🧈————————————————-檸檬🍋卷哩款都係好多人一出爐就會搶住買架嗅落好香檸檬🍋味,食落酸味非常夠,絕對唔係香精出黎既味道😋絕對非常適合檸檬🍋控🤣當日仲買左個新鮮出爐既菠蘿🍍包因為攞到番屋企已經好碎,所以無影到俾大家睇🙂$5一個足料菠蘿包🥯睇怕都好難揾到好食😋又咁平啦🙃
@abccakehouse

哩間係香港🇭🇰僅餘既老式餅店之一
最重要仲係💛小店之一,點都唔可以俾佢消失🙈
仲要係港島區,所以一定要介紹俾大家知道🤨

今次中午時候,午飯都未食既我,專登冒雨☔️行過黎買💛
皇天不負有心人,我終於買到小店最出名既

四款卷蛋🍰+檸檬🍋卷

————————————————
紫心蕃薯🍠卷蛋
綠茶🍵紅豆卷蛋

紫心蕃薯🍠蓉口感綿密
而且味道香濃,唔會甜到漏🙈

綠茶🍵味道淡淡的,
有茶香但唔算太濃

———————————————
咖啡☕️卷蛋
原味卷蛋

————————————————-
檸檬🍋卷

哩款都係好多人一出爐就會搶住買架
嗅落好香檸檬🍋味,食落酸味非常夠,
絕對唔係香精出黎既味道😋絕對非常適合檸檬🍋控🤣

當日仲買左個新鮮出爐既菠蘿🍍包
因為攞到番屋企已經好碎,所以無影
到俾大家睇🙂$5一個足料菠蘿包🥯
睇怕都好難揾到好食😋又咁平啦🙃

2020-11-02 3060 views
今日去灣仔食💛去過2次(大概5點幾到),2次都得翻幾款揀😭所以想試既朋友記得早d去,就會有多d選擇。🐒紫薯卷蛋💰$14(?)整體蛋糕味道天然,唔係好甜個種,蛋糕口感濕潤,紫薯蓉都綿密,同d忌廉融為一體。因為我淨係試左一樣,所以就無乜comment,下次要再試下其他🤪評分🌕🌕🌕/5好味🌕🌕🌕/5性價比🌕🌕🌕/5
今日去灣仔食💛

🐒紫薯卷蛋💰$14(?)

評分🌕🌕🌕/5
好味🌕🌕🌕/5