2018-01-01 930 views
我們一家人諗住去葵芳A1餐廳慶祝聖誕節,就點了四份牛扒,準備食的時候,這牛扒的肉超級多根和切極都切不開,總知從來未食過超難食的牛扒、甜品又難食,服務員態度極差,徹底令我們失望,所以以後不會再光顧這餐廳!
2017-12-26
Celebration
Christmas
2016-12-22 912 views
今日一個人在附近做野,今日自己生日諗住食好啲。在新都會經過呢間西餐廳。見佢開揚既裝修就入左來試下,叫左個set lunch.有湯同面包送。食完個面包飲湯,個湯都唔錯味道都錯,有返甘上下水準。到個主菜係意粉。但味道較淡水可以再改進一下。整體都合格。可以再試。
2016-12-06
2016-12-07 635 views
絕對認真咁覺得差, 好差, 勁差, 超差 ~ 兩個人去, 叫左兩樣野 ~ 咩鵝肝意式會飯 ~ 個飯難食到嚇死人! 跟住見到隔離妹妹叉住左一住鯨左既Carbonara ~ 已經知中伏, 結果牛扒到了 ~ 7成變10成有多 ~ 仲免費送大量油~ 😑 決定即時比錢賠左個湯 ~ 免得食死 ! 可憐既朋友連杯o 水都苦既 ~ 檸檬都可以唔新鮮 ~ 勁呀 ! 一定要提醒自己唔好再黎。
絕對認真咁覺得差, 好差, 勁差, 超差 ~
一定要提醒自己唔好再黎。

2016-11-16 723 views
少女當然有爸爸買少女既野俾佢🤓呀⋯不過我個人唔係好識欣賞栗子蓉呢樣野。爸爸買到咁就食啦⋯⋯⋯個蛋卷真係好軟綿綿。入面既抹茶又唔會話好漏同好重味,到栗子啦⋯無平時戈d咁甜同埋佢係起沙既。紅豆就小左d咁囉。不過140一條一家大細可以試下囉平價mon Cher👍🏿
少女當然有爸爸買少女既野俾佢🤓
呀⋯不過我個人唔係好識欣賞栗子蓉呢樣野。
爸爸買到咁就食啦⋯⋯⋯個蛋卷真係好軟綿綿。
紅豆就小左d咁囉。不過140一條一家大細可以試下囉
平價mon Cher👍🏿
2016-11-13 590 views
星期日同二 個女去到新都會覓食,見到呢間A1 cafe 有我大女最愛嘅 pretzel ,立即入去試,點知坐低之後已經話賣哂,只好食其他。叫左個豬手,其實比起其他食豬手嘅德國餐廳黎講,真係好細份,但個皮都好脆,個醬汁味道不是太濃,如果有埋黃芥辣會更好。酸椰菜就味道唔係咁好。芝士龍蝦仔意大利飯,好香,risotto 煮得太林,但味道不錯,仲有好多龍蝦仔。墨魚面,食到大家一咀係,但略嫌汁太稀同偏咸。叫左個沙律,個名好長..我都唔記得叫咩,佢有牛油果,紅洋蔥,雞肉,雞蛋,生菜,蕃茄,墨西哥脆片,脆煙肉,芝士,味道好清新。肉醬芝士薯條,芝士太少,肉醬亦偏酸。叫咁多樣野,約5百幾蚊。味道同價錢都不過不失。
墨魚面,食到大家一咀係,但略嫌汁太稀同偏咸。
肉醬芝士薯條,芝士太少,肉醬亦偏酸。
叫咁多樣野,約5百幾蚊。
味道同價錢都不過不失。
2016-10-23 651 views
價錢與質素不相秤,份量又少。西班海鮮飯完全吾掂,完全無意大利飯應有嘅feel,頸似大家樂嘅焗豬排飯,德國咸豬手硬過石頭,砌到手痛。腸仔併盤又吾夠熱,皮都未焗趣。
2016-10-23
焦糖芝士蛋糕我都知呢排好興半熟芝士蛋糕,睇黎我好耐無係呢到買野食,連佢有呢款蛋糕都唔知個蛋糕唔算好大,細細件岩岩好!個焦糖味都幾濃,而且整體黎講個蛋糕好軟熟,有別於其他芝士蛋糕咁實!自己黎講都幾鐘意食呢款蛋糕,無咁膩
焦糖芝士蛋糕

個蛋糕唔算好大,細細件岩岩好!
自己黎講都幾鐘意食呢款蛋糕,無咁膩
2016-10-16 522 views
先前答應了小朋友要補回禮物,便在上單位前善用午膳時間於葵芳廣場快逛,買了一個她應該喜歡的公仔,然後又極速買了食物醫一醫肚子,知道這裡有A-1 bakery,便買來已吃過不下數次的鬆餅。看到提子鬆餅滿滿的放在櫃內,相信應該是剛新鮮放出來沒多久的,故亦毫不猶豫地買下一個填肚。鬆餅表面烘得金黃,亦看到不場的提子粒,體積一個不算大,但對我來說足夠。咬下去口感尚算鬆化,沒有8度C那種的實在質感,牛油和麵粉應該下得尚算均勻,提子粒除了增加口感外,亦增添了甜味,餅皮也焗至脆脆的,質素不錯,$10一個,不便宜,也不算太貴,總比Simply life 的定價好吧! 不過好不好吃同樣是乎運氣,因為也試過其他分店的質素平平,可能是放置得較久一點的緣故吧! 今次可算是幸運!
提子鬆餅
提子鬆餅
2016-07-28 1060 views
看過葵芳A1下午茶的食評(Open rice): 今天看到其bakery就想試試外表美好3層芝士飽多款式,永遠有創意面包專家今天兩種mini產品promote原價17元現14蚊5個又發現合時食祭雪糕冧酒!3文治不貴因為take away煙三文魚治合理價湯也賣蕃茄南瓜可用微波爐叮高招吸客a1 以bakery為名蛋糕必須要好14元5 件朱古力夠勁牛油原味也鬆化香甜最到家不過甜香:因為鮮製所以一分錢一分貨!錯不了!
看過葵芳A1下午茶的食評
(Open rice):

今天看到其bakery
就想試試
外表美好3層芝士飽
多款式,永遠有創意面包專家
今天兩種mini

一分貨!
錯不了!
2016-07-28
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
  • scones
  • 即磨咖啡
2K
2016-07-27 641 views
朋友到訪, 並帶來一個小型蛋糕作為手信, 二話不說, 我們立即切開來吃 ~無花果芝士蛋糕外面不大發覺, 但切開蛋糕之後會發現有好多無花果肉, 面層糖霜增甜, 杏仁片增口感, 芝士蛋糕入口是濕濕的鬆軟, 輕芝士的味道, 入口不會膩 ~本篇完 ~
無花果芝士蛋糕

本篇完 ~
Type of Meal
Other
2016-05-16 857 views
今日見到番薯包,好激動,因為平時好似好少見,即刻買,16蚊,細細個,都幾貴既,算啦,難得食架喇所謂番薯包,就係一個麵包中間夾一個番薯,番薯很甜,但係比較少,食到最未只可以食白麵包了,麵包唔甜,唔夠鬆軟16蚊咁細個真係有d貴,創意比like,但味道ok,甜甜既番薯加分,但其他很多地方都要扣分,唔夠抵食,試過一次就夠,唔洗試第二次既
番薯包
2016-05-15
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
番薯包
2016-03-02 2879 views
相約親友到葵芳茶聚,一桌點心由相對「年輕」的我倆包底,明明是飽得不行,卻還是被A-1 Bakery的最新蛋糕系列深深吸引。整個系列有四款蛋糕,分別為肉桂蘋果撻、焦糖芝士蛋糕、特濃朱古力蛋糕、焗無花果芝士蛋糕,價格由$53至$58不等。對於「香.熟.濃.甜」這主題有點不明所以,但管它的! 蛋糕的外型實在吸引,購買的人也不少,而且肉桂蘋果撻也早就售罄了。買了焦糖芝士蛋糕($53)回家當晚餐,用精美的蛋糕盒子盛着,掀開可見閃亮亮的焦糖鋪滿表面,為保焦糖脆感也就不再烤焗了。看表層有點烤焦的感覺,最初還擔心會味道不佳,事實卻不然。芝士蛋糕外圍有烘焙的香味,食感不俗,內裏是紥實的芝士蛋糕,質感實在得有點像New York Cheesecake,但芝香相對溫和一點,保有日式蛋糕的特質,凍食風味更好呢! 至於面層的焦糖仍脆,可惜不夠稠身,只能營造沙沙的脆感,焦糖迷期待的脆面還是可以做得更好一點。蛋糕的尺寸不少,合二人之力還是要兩次才能吃完,膩感不免會有一點吧,建議配一球雪糕同吃就最完美了。除焦糖芝士蛋糕,對特濃朱古力蛋糕、焗無花果芝士蛋糕也甚感興趣,留待下次再嚐!
相約親友到葵芳茶聚,一桌點心由相對「年輕」的我倆包底,
焦糖芝士蛋糕
看表層有點烤焦的感覺,最初還擔心會味道不佳,事實卻不然。芝士蛋糕外圍有烘焙的香味,食感不,內裏是紥實的芝士蛋糕,質感實在得有點像New York Cheesecake,但芝香相對溫和一點,保有日式蛋糕的特質,凍食風味更好呢! 至於面層的焦糖仍脆,可惜不夠稠身,只能營造沙沙的脆感,焦糖迷期待的脆面還是可以做得更好一點。蛋糕的尺寸不少,合二人之力還是要兩次才能吃完,膩感不免會有一點吧,建議配一球雪糕同吃就最完美了。
2016-02-20
TakeAway
$53 (Tea)
2016-02-20 652 views
做完gym 有小小肚餓,但又唔想食太多野,就諗住去麵包鋪買個包定住肚餓先.經過a-1被細個個時好鍾意食ge 朱古力波波同芝士波波吸引住.行到過去一夾,硬過石頭,可能6-7點臨收工,唔太新鲜. 放返低再行一圈睇下仲有咩選擇. 見到"earl gray" 仲要牛奶包,仲要幾大個同$7唔算太貴,馬上夾一個.趕時間一路行咬左一啖,OMG!!!!!d cream 踴哂出個口到,淡淡嘅earl grey 加埋牛奶包嘅牛奶同麵包甜味,太夾,好驚喜! 值得一提,好多時買有料麵包e.g.紅豆,朱古力,要咬到好入先得個小小料,Lee 個A-1 bakery milk bread (earl grey cream) 麵包同earl grey cream 分量啱啱好唔會太塞滿或太小,,仲唔太甜.如果新鮮出爐一定仲好味.一路行一路食一路會令人微笑的milk bread (earl grey cream)!! Sai & Tris rating 5/5 大力推介😊 p.s.比錢時個服務人員好快手同好有禮貌,值得一讚!

Sai & Tris rating 5/5 大力推介😊
Milk  bread    (Earl  gray  tea  cream)

p.s.比錢時個服務人員好快手同好有禮貌,值得一讚!
2016-02-20
TakeAway
$7 (Other)
  • Milk  bread  (earl  grey  cream)
今日下午我們去咗葵芳新都會廣場嘅「A-1 Bakery & Cafe」飲下午茶!我們叫咗燒美國牛肉蕃茄沙律伴黑醋汁、日本南瓜鷄蛋沙律伴意式軟包同English afternoon tea英式下午茶!燒美國牛肉蕃茄沙律伴黑醋汁嘅牛肉肉質極之嫩滑,牛肉味非常濃郁,沙律菜亦好相當新鮮,加埋啲酸酸嘅黑醋一齊嚟食,真係超好味呀!係本人嘅必食推介!日本南瓜鷄蛋沙律伴意式軟包嘅包質好鬆軟,南瓜蓉嘅味道相當香甜!English afternoon tea英式下午茶嘅賣相非常精緻吸引同份量十足,真係超抵食!田園沙律相當新鮮,味道好清甜!法式鹹批「三文魚及煙肉」嘅味道焗得好芳香,批底超香脆!迷你牛角三文治「蛋沙律及三文魚」嘅包質好脆脆鬆軟,蛋沙律好香滑,三文魚有好香濃嘅煙燻味!法國KIRI草莓芝士餅嘅芝士味道超香濃,味道唔會太甜,餅質亦好軟滑!北海道純鮮奶忌廉卷蛋嘅質感非常香甜軟滑,鮮奶味相當香濃!四色馬卡龍一咬落去有一層好軟棉棉同香甜嘅感覺,色彩亦好繽紛!新鮮焗製鬆餅「原味及提子味」配玫瑰草莓醬嘅餅質非常鬆化,原味嘅牛油味相當香濃,而提子味就好香甜,兩款都好好味,各有各特色!
我們叫咗燒美國牛肉蕃茄沙律伴黑醋汁、
燒美國牛肉蕃茄沙律伴黑醋汁嘅牛肉肉質極之嫩滑,
牛肉味非常濃郁,
沙律菜亦好相當新鮮,
加埋啲酸酸嘅黑醋一齊嚟食,真係超好味呀!
係本人嘅必食推介!日本南瓜鷄蛋沙律伴意式軟包嘅包質好鬆軟,
同份量十足,真係超抵食!
田園沙律相當新鮮,味道好清甜!
法式鹹批「三文魚及煙肉」嘅味道焗得好芳香,批底超香脆!
迷你牛角三文治「蛋沙律及三文魚」嘅包質好脆脆鬆軟,
蛋沙律好香滑,三文魚有好香濃嘅煙燻味!
法國KIRI草莓芝士餅嘅芝士味道超香濃,
味道唔會太甜,餅質亦好軟滑!
北海道純鮮奶忌廉卷蛋嘅質感非常香甜軟滑,鮮奶味相當香濃!
新鮮焗製鬆餅「原味及提子味」配玫瑰草莓醬嘅餅質非常鬆化,
原味嘅牛油味相當香濃,而提子味就好香甜,
兩款都好好味,各有各特色!
燒美國牛肉蕃茄沙律伴黑醋汁
熱奶茶
熱咖啡
凍檸茶
鮮橙汁
葵芳的A-1已是多年過門不入,他曾經是很難吃、半死狀態,今日陰差陽錯和他重逢,竟是是別三年刮目相看,咸魚大翻生。Set lunch 先可選麵包醬汁,軟包法包seed bread, sauce 有pesto、tomato 、 chili tomato、olive oil and vinegar、 butter and butter cream,這麼多選擇最合我這種無選擇困難症的人,我想也不想點了seed bread 配pesto sauce,包是熱熱軟軟的,十分美味,相也不記得影就遭幹掉。沙律或野菌湯,冷雨霏霏,熱湯更窩心,這湯是把野菌打溶加cream 煑,充滿奶香,一啖不留。Main course 也有二十款選,由all day breaksfast 到pasta到risotto到 paella到steak, 我頭也不回選了煎帶子黑松露會意大利飯,$102 一份的set lunch ,那risotto 竟有板有眼,濃稠有度, al dente, 更是啖啖充滿黑松露濃香,帶子更可選全熟或半熟,我的是外金黃焦香,內軟嫰,和risotto 絕配,我五分鐘內把整碟飯吃光。除咖啡可以熱一點外,這

除咖啡可以熱一點外,這lunch 是完美的。
2015-12-05
$102 (Lunch)