屋企人生日 又想試下啲新既邊爐店於是就揀左呢間bookmark左好耐但都一直未試到既牛肉火鍋專門店✅616牛肉火鍋專門店聽個名就知係到最出名食既係牛肉!作為牛魔王既我 黎之前做左啲research 要試幾款特別既牛肉呢到啲牛肉每日都係新鮮係肉檔到拎 有啲特別既部位食所以手快有手慢無啦想食好食既肉要早啲去了~🔆鴛鴦沙嗲牛骨湯🦴 $78食牛唔係唔食沙嗲湯底掛🤪呢個沙嗲湯好濃郁 好重花生醬味飲落帶少少甜既味道至於另一邊就揀左用牛骨熬既湯底好清甜 完全冇味精既感覺!仲有幾舊蘿蔔同牛腩係個湯到 好足料!個人比較鍾意食清牛骨湯 始終可以食到牛既原汁原味多啲😆最後同屋企人叫左兩個烏冬食 連湯都飲哂😍😋講完湯底!入正題!講牛啦🥰啲牛既選擇真係花多眼亂每樣都好吸引 每款牛都有詳細介紹係咩部位所以唔使擔心食左啲奇怪既部位介乎 $48-68不等🔆牛駝峰佢有超多肥肉 好酥好有牛味但食落完全唔漏 而且唔覺肥我encore左兩次就知真係好好食啦🥰🔆滑尾龍呢個我覺得好特別 因為係啲滑牛上面有隻生雞蛋 撈勻左之後再淥 會發現真係好好好好滑 完全唔覺得食緊牛肉🤣🔆牛頸脊呢個部位完全唔韌 有酥酥地既感覺 充滿牛味 我俾1
屋企人生日 又想試下啲新既邊爐店

✅616牛肉火鍋專門店
聽個名就知係到最出名食既係牛肉!
呢到啲牛肉每日都係新鮮係肉檔到拎 有啲特別既部位食
所以手快有手慢無啦
想食好食既肉要早啲去了~

🔆鴛鴦沙嗲牛骨湯🦴 $78
食牛唔係唔食沙嗲湯底掛🤪
呢個沙嗲湯好濃郁 好重花生醬味
飲落帶少少甜既味道
至於另一邊就揀左用牛骨熬既湯底
好清甜 完全冇味精既感覺!
仲有幾舊蘿蔔同牛腩係個湯到 好足料!
個人比較鍾意食清牛骨湯 始終可以食到牛既原汁原味多啲😆

充滿牛味 我俾100分😭
🔆封門柳
呢個部位係街市既牛肉檔成日都冇貨 聽聞係要提早預訂先食到
所以一落order就叫左呢個先🤪

呢4款牛都係必食!
順帶一提 自己混醬記住跟佢既推介
整翻個秘製牛肉汁 真係可以提升到啲牛去另一個層次🥰
食完爆多牛真係好滿足! 推薦牛魔王既大家去試下!

味道: 3.9/5
賣相: 3.5/5

2021-03-03 815 views
湯味濃 湯底用好好味的牛肉煲出來。食完可以飲埋個湯,食埋件肉最可惜係咁啱沒有手工啤未返貨但係有大枝裝藍妹,都唔算貴蔬菜好新鮮環境一流有懷舊feel不過舖面唔夠大一枱兩三個人就好ok
湯味濃
湯底用好好味的牛肉煲出來。食完可以飲埋個湯,食埋件肉

最可惜係咁啱沒有手工啤

未返貨

但係有大枝裝藍妹,都唔算貴

蔬菜好新鮮

2021-03-02
Dinner
  • 金花趾
2021-02-26 660 views
荃灣📍一試番尋味 超高質火鍋💛💛💛比起單品 我更加想介紹佢哋個湯底因為真係 好 好 味!😍😍😍本身就超鐘意食火鍋行完山之後諗唔到食乜🤣驚星期日周嚟都要排好耐隊見到openrice 有得book依間 ♨️即刻狗衝左🐶!大大大推大家試佢哋個特濃沙嗲湯底真係真材實料 有濃濃嘅沙嗲香味總食到陣陣嘅花生味~係最地道嘅港式風味會忍唔住想落番個出前一丁同牛肉整番個沙嗲牛肉麵🤤另外果個係牛骨湯底 如果覺得沙嗲太濃 鐘意清淡啲都可以試吓 或者兩樣都食中和下 佢個湯頭入面本身總有牛腩 好嫩身又入味🐮🐮至於火鍋材料大致都幾好~不過我覺得火鍋要好食 最主要要有一個好嘅湯底🍲所以好推薦大家去試吓🤤🤤價錢方面要食得飽可能就會貴少少環境就好舊香港風味🇭🇰好有特色!人均消費大概200左右 好耐同放題差唔多價錢不過與其食放題 不如叫自己鐘意嘅嘢食咪總開心🥳🐮616牛肉火鍋專門店 (三陂坊) (荃灣)地址:荃灣三陂坊14-18號安安樓地下B號舖
荃灣📍一試番尋味 超高質火鍋💛💛💛
見到openrice 有得book依間 ♨️
即刻狗衝左🐶!

大大大推大家試佢哋個特濃沙嗲湯底
真係真材實料 有濃濃嘅沙嗲香味
總食到陣陣嘅花生味~
係最地道嘅港式風味
會忍唔住想落番個出前一丁同牛肉
整番個沙嗲牛肉麵🤤

另外果個係牛骨湯底 如果覺得沙嗲太濃

至於火鍋材料大致都幾好~
不過我覺得火鍋要好食
最主要要有一個好嘅湯底🍲
所以好推薦大家去試吓🤤🤤
價錢方面要食得飽可能就會貴少少
環境就好舊香港風味🇭🇰好有特色!
人均消費大概200左右 好耐同放題差唔多價錢
不過與其食放題 不如叫自己鐘意嘅嘢食咪總開心🥳🐮

616牛肉火鍋專門店 (三陂坊) (荃灣)
地址:荃灣三陂坊14-18號安安樓地下B號舖
2021-02-26 653 views
平時打邊爐都係食開肥牛,依間主打食牛既唔同部位,超多唔同既牛肉俾你揀,牛魔王必去!味道有驚喜,而且仲係黃店黎💛裝修都唔錯,好有舊香港味。鴛鴦青花椒牛骨湯 $78麻辣湯底就食得多,青花椒湯你又食過未🤔同樣有麻味有辣味,但係就冇傳統麻辣湯底既油膩,食落比較清爽冇負擔👍🏻牛骨湯有浸藥材味,感覺養生滋補✨滑尾龍 $48撈埋蛋黃一齊淥,比起平時食既滑牛更加滑身🏄🏻‍♀️牛駝峰 $48脂肪位比較多,油脂感重,口感軟嫩🥩三花腱 $48肉味濃有𡁻口👄牛朴肉 $48油脂分佈比較多,爽口彈牙🦷安格斯橫隔肌 $48哩款牛味出較出眾,口感爽脆結實💪🏼澳洲和牛內裙肉 $48有咬口得黎,油香肉味比較平均⚖️每款牛既質素都好高好新鮮,食得出真係有分別,而且冇一款係唔好食😳一碟份量唔多可以試多幾款唔同部位。另外仲嗌左黑豚濃湯餃、麻辣牛肉餃、烏冬、豆腐等等,質素都正正路路,牛肉以外既話推介蝦滑墨魚滑。五條友食左超多野飽到上心口,嗌埋啤酒都係$950,食火鍋放題都唔止依個價,質素仲要冇咁好🤔俾埋張單你地參考,總括而言係高質既🤤

鴛鴦青花椒牛骨湯 $78

滑尾龍 $48
撈埋蛋黃一齊淥,比起平時食既滑牛更加滑身🏄🏻‍♀️

牛駝峰 $48
脂肪位比較多,油脂感重,口感軟嫩🥩

三花腱 $48
肉味濃有𡁻口👄

牛朴肉 $48
油脂分佈比較多,爽口彈牙🦷

安格斯橫隔肌 $48
哩款牛味出較出眾,口感爽脆結實💪🏼

澳洲和牛內裙肉 $48
有咬口得黎,油香肉味比較平均⚖️

無左晚市堂食真係好煩,遲左小小出門口就食唔到dinner.只能外賣番屋企食. 但有個好處就係可以舒服D.然後發現openrice訂仲平D!!! 再發現我仲有滿40-20既優惠未用.變相平上加上. 2點幾約左4點幾係分店拎. 好不幸.....番到屋企.....先發現!!!!!!!!!! 佢無比湯底呀!!!!最重要個樣呀~~~~~~~~~~~之後打電話番去, 佢地好好好有責任心...搵人拎番比我...重點係..我家住八鄉......其實大家都有責任,下次希望大家都可以做多一步,查清楚就更加完美了呢到咁多野先係400蚊. 好抵食呀. 牛肉係一如以往咁好食.麻辣湯底真係好正. 唔會太辣搶晒牛味. 又夠麻..好正..
無左晚市堂食真係好煩,遲左小小出門口就食唔到dinner.
只能外賣番屋企食. 但有個好處就係可以舒服D.
變相平上加上. 2點幾約左4點幾係分店拎.
最重要個樣呀~~~~~~~~~~~
之後打電話番去, 佢地好好好有責任心...
搵人拎番比我...重點係..我家住八鄉......

麻辣湯底真係好正. 唔會太辣搶晒牛味. 又夠麻..好正..
2021-02-11
2020-12-29 1079 views
疫情之後第二次外賣616番屋企食因為想晏晝食而外賣自取時間係1400-2200惟有前一晚拎完雪係雪櫃第二日需要多少少時間解凍開頭都擔心肉質會唔會差好多但解凍之後再淥口感當然差過現場即食但牛味依然濃郁唔鐘意食肥牛既朋友可以叫橫隔肌鐘意肥少少就可以食牛駝鋒同肩鉀翼板想食滑牛就可以叫滑尾龍仲會附送蛋比你沾蛋漿整體黎講都係個豐富既火鍋而且外賣自取仲會有八折湯底同其他配料亦可以自備令成個邊爐更經濟實惠一定會再encore👍🏻👍🏻
疫情之後第二次外賣616番屋企食
令成個邊爐更經濟實惠
一定會再encore👍🏻👍🏻
TakeAway
2020-12-23 769 views
💛 616牛肉火鍋專門店 (荃灣) 💛..............................呢間未分黃藍之前已經係聚會必去♨️嘢食高質 服務態度又好 真係無得頂🤩另外佢地有得外賣架 我試過都一樣高質!推薦大家聖誕節聚可以試試呢間(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽 鴛鴦沙牛湯底 $78(👏🏻9/10).616嘅沙嗲湯底真係無得輸 湯底比較稠身 沙嗲味好香濃唔會搶咗牛肉嘅味 唔使點豉油反而仲正🤩我哋後悔嗌咗鴛鴦鍋 因為我朋友未試過沙嗲湯我地驚佢唔鍾意先叫鴛鴦 點知大家都淨係食沙嗲🤣搞到勁逼 我地講好下次要All in沙嗲湯底😈😈😈.🍽 澳洲和牛 - 牛頸脊 $68(👏🏻8/10).脂肪比較少 唔係係入口即溶但肉質好緊實同埋好濃肉味😆.🍽 牛朴肉 $48(👏🏻8/10).油脂同肉嘅比例好平均食落會比較肥瘦適中嘅牛肉😋.🍽 其他牛牛牛牛s🐮 $48-68(👏🏻7/10).基本上事但嗌都唔會中伏 無一種唔好食👦🏻👧🏻已經好努力咁記住啲牛肉名可惜到最後都係放棄咗😂.🍽 稻庭烏冬 $28(👏🏻9.5/10).稻庭烏冬咁掛湯咁耐煮配
💛 616牛肉火鍋專門店 (荃灣) 💛
呢間未分黃藍之前已經係聚會必去♨️
嘢食高質 服務態度又好 真係無得頂🤩
另外佢地有得外賣架 我試過都一樣高質!
推薦大家聖誕節聚可以試試呢間(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🔅想知黃店原因請Dm💛
鴛鴦沙牛湯底
🍽 鴛鴦沙牛湯底 $78(👏🏻9/10)
616嘅沙嗲湯底真係無得輸 湯底比較稠身 沙嗲味好香濃
唔會搶咗牛肉嘅味 唔使點豉油反而仲正🤩
我哋後悔嗌咗鴛鴦鍋 因為我朋友未試過沙嗲湯
我地驚佢唔鍾意先叫鴛鴦 點知大家都淨係食沙嗲🤣
搞到勁逼 我地講好下次要All in沙嗲湯底😈😈😈
🍽 澳洲和牛 - 牛頸脊 $68(👏🏻8/10)
脂肪比較少 唔係係入口即溶
但肉質好緊實同埋好濃肉味😆
🍽 牛朴肉 $48(👏🏻8/10)
油脂同肉嘅比例好平均
食落會比較肥瘦適中嘅牛肉😋
🍽 其他牛牛牛牛s🐮 $48-68(👏🏻7/10)
基本上事但嗌都唔會中伏 無一種唔好食
👦🏻👧🏻已經好努力咁記住啲牛肉名
可惜到最後都係放棄咗😂
🍽 稻庭烏冬 $28(👏🏻9.5/10)
稻庭烏冬咁掛湯咁耐煮配埋咁濃嘅沙嗲湯底
真係正到不得了 覺得好食過牛肉😂
我地都覺得烏冬好食過公仔麵因為可以煮到入晒味
食到中段個個都係到搶烏冬 反而啲牛肉就無人食(´・ω・`)
最後我哋4個人食咗8個烏冬 推推推推推薦😈
🎈616牛肉火鍋專門店 (三陂坊) (荃灣)
荃灣三陂坊14-18號安安樓地下B號舖
🎈銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖
🎈太子白楊街21號地舖
🎈天后威非路道9號海閣洋樓地下C號舖
🎈新蒲崗錦榮街6-24號金橋大廈地下
🎈616牛肉火鍋專門店 (建華街) (北角)
北角建華街16號俊文樓地下A號舖
🎈馬鞍山鞍駿街1號馬鞍山中心地下A06號舖
🎈長沙灣青山道438號麗群閣地下1-4號舖
🎈大角咀埃華街70-86號大同新村大成樓地下H1A&H1B號舖
鴛鴦沙牛湯底
2020-12-09 795 views
食過幾次 食到相都唔記得影真係好好食!沙爹湯底好高質 加埋公仔麵好正牛肉好新鮮同埋好多部位都好特別 全部都好好味 求其揀一款都100分!仲有好少有既封門柳(不過有時會冇貨)🥂🥂🤤🤤環境方面一定唔係坐得好舒服 有dd大排檔既感覺 坐圓凳 做到有啲痛😂😂檯面都比較細 不過打邊爐好食就得啦~衛生方面都好好 碗碗碟碟呢啲都好乾淨 醬料都有嘢蓋住👍🏻限時100分鐘都夠食 次次都唔會食過時間 牛肉都上得好快 5分鐘內就有總結係 打住食評又想食啦~
食過幾次 食到相都唔記得影

真係好好食!沙爹湯底好高質 加埋公仔麵好正
仲有好少有既封門柳(不過有時會冇貨)🥂🥂
🤤🤤
衛生方面都好好 碗碗碟碟呢啲都好乾淨 醬料都有嘢蓋住👍🏻
總結係 打住食評又想食啦~
2020-12-08
2020-11-21 1116 views
係時候打下邊爐隊隊啤啦,想試咗呢間616好耐,終於搵到個同我一樣鍾意食牛嘅朋友,呢間餐廳主打牛,提供好多牛唔同嘅部位及內臟,出面比較少食到,值得一讚係menu寫得好清楚係邊一個部位同埋佢嘅口感同味道,雖然唔係每個部位都咁突出,勝在每碟份量唔多,可以盡情地試下唔同嘅部位,價錢亦唔算貴,比較深刻嘅係牛舌、牛頸脊、滑尾龍,鍾意食牛嘅朋友不妨一試!
係時候打下邊爐隊隊啤啦,想試咗呢間616好耐
2020-10-26 1561 views
616我諗大家都唔會唔識啦 基本上最出名就係食牛 出名多種類又平 咁啱依家又開始涼 最啱就係打邊爐啦😆未食過既一定要嚟食下 舖頭好細心咁係枱紙度已經寫哂咩食要烚幾多秒 點咩汁最好食 真係唔怕會食到老牛😂 湯底其實都唔差 今之叫左牛骨湯同酸菜魚湯 兩個都好入味 不妨可以試飲下👍🏻不過如果大家想飲湯為主既話就可以慳番啦 佢地湯底選擇係比較少😂同市面比係有一段差距 無論係種類定係味道方面 But who cares?我都係嚟食牛既啫 飲湯我去第間啦🤪
2020-09-09 2787 views
我老公係616忠實擁蠆,今日收早,就帶我黎食.之前已經食過,但我實在分唔清邊隻牛打邊隻牛. 只記得上次食過吊龍拌&牛肉餃好好食!可惜老公唔欣賞, 就食佢平時食開既,,今次點左牛清湯,用牛骨淆成,好香又唔會搶晒食物味道. 好掂.入面仲有好多白蘿蔔..好抵食..今日去埋單仲有88折.今次點左三款牛匙柄 - 我覺得油脂感太重 同佢陣牛味唔襯 一般橫隔肌 - 牛味 好重 淋身 好好食牛陀風 - 比起橫隔肌, 呢款更重油脂. 但同牛味相襯. 好食.牛筋丸 - 彈牙 有口感 味道唔會好味精墨魚滑 - 彈牙爽口 好食
可惜老公唔欣賞, 就食佢平時食開既,,

入面仲有好多白蘿蔔..好抵食..

今日去埋單仲有88折.

今次點左三款牛
匙柄 - 我覺得油脂感太重 同佢陣牛味唔襯 一般
橫隔肌 - 牛味 好重 淋身 好好食
牛筋丸 - 彈牙 有口感 味道唔會好味精
墨魚滑 - 彈牙爽口 好食

2020-09-09
2020-08-03 2963 views
呢間火鍋店長期都座無虛席,如果唔想等位嘅話,可以去OpenRice預早book定位,㩒幾個制就得㗎啦👍佢呢間主打不同部位嘅牛肉火鍋,牛有牛味,肉味香濃。每個部位都想試吓睇吓佢有咩分別。唔想食嗰啲垃圾火鍋放題,呢間會係一個好好嘅選擇❤️
2020-07-05 2367 views
前個排去朋友屋企打邊爐就決心要叫616既牛黎試我地3個人 點左個2人外賣餐每碟牛既份量上唔算小 不過又未到多最印象深刻既係匙柄 滑尾龍真係好少火煱店有以前都只係係大陸食過一次宜家唔番大陸 總算可以再食到咁正既牛
前個排去朋友屋企打邊爐
以前都只係係大陸食過一次
宜家唔番大陸 總算可以再食到咁正既牛
TakeAway
2020-06-04 2443 views
叫牛既時候會比張紙你, 介紹下牛既部位。但其實我都唔係好識分, 哈哈!但d牛肉係真係好唔錯, 我鍾意食d有咬口, 所以牛脊感覺幾好! 成張單都唔算好貴, 4個人去, 900幾蚊, 不過又唔係叫左好多野食! 但整體都算唔錯!
2020-05-14
2020-05-16 2328 views
去到已經見到大排長龍,好彩有提早訂位,鋪入面以舊香港作為主題,見到有好多舊式零食同熱水壺,坐底叫嘢食就用平板電腦落單,如果以鮮牛肉款式來講都算幾多款式選擇,吊龍有牛肉味但唔係好濃,比較特別係牛心都有得食,仲有就係佢地自家推出原漿啤酒,味道唔會太苦,偏向淡味,4個人食平均每人三百左右,價錢係有少少貴,但我覺得係值個價錢,可能到最後無咩人,本來食100分鐘但無人趕我地走,我會再去encore多次,如果去記得提前訂位,因為鋪面細,枱少要等比較耐
2020-05-15
Dinner