2020-12-29 68 views
疫情之後第二次外賣616番屋企食因為想晏晝食而外賣自取時間係1400-2200惟有前一晚拎完雪係雪櫃第二日需要多少少時間解凍開頭都擔心肉質會唔會差好多但解凍之後再淥口感當然差過現場即食但牛味依然濃郁唔鐘意食肥牛既朋友可以叫橫隔肌鐘意肥少少就可以食牛駝鋒同肩鉀翼板想食滑牛就可以叫滑尾龍仲會附送蛋比你沾蛋漿整體黎講都係個豐富既火鍋而且外賣自取仲會有八折湯底同其他配料亦可以自備令成個邊爐更經濟實惠一定會再encore👍🏻👍🏻
疫情之後第二次外賣616番屋企食
令成個邊爐更經濟實惠
一定會再encore👍🏻👍🏻
TakeAway
2020-12-23 141 views
💛 616牛肉火鍋專門店 (荃灣) 💛..............................呢間未分黃藍之前已經係聚會必去♨️嘢食高質 服務態度又好 真係無得頂🤩另外佢地有得外賣架 我試過都一樣高質!推薦大家聖誕節聚可以試試呢間(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽 鴛鴦沙牛湯底 $78(👏🏻9/10).616嘅沙嗲湯底真係無得輸 湯底比較稠身 沙嗲味好香濃唔會搶咗牛肉嘅味 唔使點豉油反而仲正🤩我哋後悔嗌咗鴛鴦鍋 因為我朋友未試過沙嗲湯我地驚佢唔鍾意先叫鴛鴦 點知大家都淨係食沙嗲🤣搞到勁逼 我地講好下次要All in沙嗲湯底😈😈😈.🍽 澳洲和牛 - 牛頸脊 $68(👏🏻8/10).脂肪比較少 唔係係入口即溶但肉質好緊實同埋好濃肉味😆.🍽 牛朴肉 $48(👏🏻8/10).油脂同肉嘅比例好平均食落會比較肥瘦適中嘅牛肉😋.🍽 其他牛牛牛牛s🐮 $48-68(👏🏻7/10).基本上事但嗌都唔會中伏 無一種唔好食👦🏻👧🏻已經好努力咁記住啲牛肉名可惜到最後都係放棄咗😂.🍽 稻庭烏冬 $28(👏🏻9.5/10).稻庭烏冬咁掛湯咁耐煮配
💛 616牛肉火鍋專門店 (荃灣) 💛
呢間未分黃藍之前已經係聚會必去♨️
嘢食高質 服務態度又好 真係無得頂🤩
另外佢地有得外賣架 我試過都一樣高質!
推薦大家聖誕節聚可以試試呢間(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🔅想知黃店原因請Dm💛
鴛鴦沙牛湯底
🍽 鴛鴦沙牛湯底 $78(👏🏻9/10)
616嘅沙嗲湯底真係無得輸 湯底比較稠身 沙嗲味好香濃
唔會搶咗牛肉嘅味 唔使點豉油反而仲正🤩
我哋後悔嗌咗鴛鴦鍋 因為我朋友未試過沙嗲湯
我地驚佢唔鍾意先叫鴛鴦 點知大家都淨係食沙嗲🤣
搞到勁逼 我地講好下次要All in沙嗲湯底😈😈😈
🍽 澳洲和牛 - 牛頸脊 $68(👏🏻8/10)
脂肪比較少 唔係係入口即溶
但肉質好緊實同埋好濃肉味😆
🍽 牛朴肉 $48(👏🏻8/10)
油脂同肉嘅比例好平均
食落會比較肥瘦適中嘅牛肉😋
🍽 其他牛牛牛牛s🐮 $48-68(👏🏻7/10)
基本上事但嗌都唔會中伏 無一種唔好食
👦🏻👧🏻已經好努力咁記住啲牛肉名
可惜到最後都係放棄咗😂
🍽 稻庭烏冬 $28(👏🏻9.5/10)
稻庭烏冬咁掛湯咁耐煮配埋咁濃嘅沙嗲湯底
真係正到不得了 覺得好食過牛肉😂
我地都覺得烏冬好食過公仔麵因為可以煮到入晒味
食到中段個個都係到搶烏冬 反而啲牛肉就無人食(´・ω・`)
最後我哋4個人食咗8個烏冬 推推推推推薦😈
🎈616牛肉火鍋專門店 (三陂坊) (荃灣)
荃灣三陂坊14-18號安安樓地下B號舖
🎈銅鑼灣謝斐道391-407號新時代中心地下C號舖
🎈太子白楊街21號地舖
🎈天后威非路道9號海閣洋樓地下C號舖
🎈新蒲崗錦榮街6-24號金橋大廈地下
🎈616牛肉火鍋專門店 (建華街) (北角)
北角建華街16號俊文樓地下A號舖
🎈馬鞍山鞍駿街1號馬鞍山中心地下A06號舖
🎈長沙灣青山道438號麗群閣地下1-4號舖
🎈大角咀埃華街70-86號大同新村大成樓地下H1A&H1B號舖
鴛鴦沙牛湯底
2020-12-09 370 views
食過幾次 食到相都唔記得影真係好好食!沙爹湯底好高質 加埋公仔麵好正牛肉好新鮮同埋好多部位都好特別 全部都好好味 求其揀一款都100分!仲有好少有既封門柳(不過有時會冇貨)🥂🥂🤤🤤環境方面一定唔係坐得好舒服 有dd大排檔既感覺 坐圓凳 做到有啲痛😂😂檯面都比較細 不過打邊爐好食就得啦~衛生方面都好好 碗碗碟碟呢啲都好乾淨 醬料都有嘢蓋住👍🏻限時100分鐘都夠食 次次都唔會食過時間 牛肉都上得好快 5分鐘內就有總結係 打住食評又想食啦~
食過幾次 食到相都唔記得影

真係好好食!沙爹湯底好高質 加埋公仔麵好正
仲有好少有既封門柳(不過有時會冇貨)🥂🥂
🤤🤤
衛生方面都好好 碗碗碟碟呢啲都好乾淨 醬料都有嘢蓋住👍🏻
總結係 打住食評又想食啦~
2020-12-08
2020-11-21 690 views
係時候打下邊爐隊隊啤啦,想試咗呢間616好耐,終於搵到個同我一樣鍾意食牛嘅朋友,呢間餐廳主打牛,提供好多牛唔同嘅部位及內臟,出面比較少食到,值得一讚係menu寫得好清楚係邊一個部位同埋佢嘅口感同味道,雖然唔係每個部位都咁突出,勝在每碟份量唔多,可以盡情地試下唔同嘅部位,價錢亦唔算貴,比較深刻嘅係牛舌、牛頸脊、滑尾龍,鍾意食牛嘅朋友不妨一試!
係時候打下邊爐隊隊啤啦,想試咗呢間616好耐
2020-10-26 1335 views
616我諗大家都唔會唔識啦 基本上最出名就係食牛 出名多種類又平 咁啱依家又開始涼 最啱就係打邊爐啦😆未食過既一定要嚟食下 舖頭好細心咁係枱紙度已經寫哂咩食要烚幾多秒 點咩汁最好食 真係唔怕會食到老牛😂 湯底其實都唔差 今之叫左牛骨湯同酸菜魚湯 兩個都好入味 不妨可以試飲下👍🏻不過如果大家想飲湯為主既話就可以慳番啦 佢地湯底選擇係比較少😂同市面比係有一段差距 無論係種類定係味道方面 But who cares?我都係嚟食牛既啫 飲湯我去第間啦🤪
2020-09-09 2610 views
我老公係616忠實擁蠆,今日收早,就帶我黎食.之前已經食過,但我實在分唔清邊隻牛打邊隻牛. 只記得上次食過吊龍拌&牛肉餃好好食!可惜老公唔欣賞, 就食佢平時食開既,,今次點左牛清湯,用牛骨淆成,好香又唔會搶晒食物味道. 好掂.入面仲有好多白蘿蔔..好抵食..今日去埋單仲有88折.今次點左三款牛匙柄 - 我覺得油脂感太重 同佢陣牛味唔襯 一般橫隔肌 - 牛味 好重 淋身 好好食牛陀風 - 比起橫隔肌, 呢款更重油脂. 但同牛味相襯. 好食.牛筋丸 - 彈牙 有口感 味道唔會好味精墨魚滑 - 彈牙爽口 好食
可惜老公唔欣賞, 就食佢平時食開既,,

入面仲有好多白蘿蔔..好抵食..

今日去埋單仲有88折.

今次點左三款牛
匙柄 - 我覺得油脂感太重 同佢陣牛味唔襯 一般
橫隔肌 - 牛味 好重 淋身 好好食
牛筋丸 - 彈牙 有口感 味道唔會好味精
墨魚滑 - 彈牙爽口 好食

2020-09-09
2020-08-03 2830 views
呢間火鍋店長期都座無虛席,如果唔想等位嘅話,可以去OpenRice預早book定位,㩒幾個制就得㗎啦👍佢呢間主打不同部位嘅牛肉火鍋,牛有牛味,肉味香濃。每個部位都想試吓睇吓佢有咩分別。唔想食嗰啲垃圾火鍋放題,呢間會係一個好好嘅選擇❤️
2020-07-05 2287 views
前個排去朋友屋企打邊爐就決心要叫616既牛黎試我地3個人 點左個2人外賣餐每碟牛既份量上唔算小 不過又未到多最印象深刻既係匙柄 滑尾龍真係好少火煱店有以前都只係係大陸食過一次宜家唔番大陸 總算可以再食到咁正既牛
前個排去朋友屋企打邊爐
以前都只係係大陸食過一次
宜家唔番大陸 總算可以再食到咁正既牛
TakeAway
2020-06-04 2364 views
叫牛既時候會比張紙你, 介紹下牛既部位。但其實我都唔係好識分, 哈哈!但d牛肉係真係好唔錯, 我鍾意食d有咬口, 所以牛脊感覺幾好! 成張單都唔算好貴, 4個人去, 900幾蚊, 不過又唔係叫左好多野食! 但整體都算唔錯!
2020-05-14
2020-05-16 2252 views
去到已經見到大排長龍,好彩有提早訂位,鋪入面以舊香港作為主題,見到有好多舊式零食同熱水壺,坐底叫嘢食就用平板電腦落單,如果以鮮牛肉款式來講都算幾多款式選擇,吊龍有牛肉味但唔係好濃,比較特別係牛心都有得食,仲有就係佢地自家推出原漿啤酒,味道唔會太苦,偏向淡味,4個人食平均每人三百左右,價錢係有少少貴,但我覺得係值個價錢,可能到最後無咩人,本來食100分鐘但無人趕我地走,我會再去encore多次,如果去記得提前訂位,因為鋪面細,枱少要等比較耐
2020-05-15
Dinner
  • 吊龍
  • 滑尾龍
2020-04-06 2082 views
本人是牛魔王,所以616非常啱我。今次食荃灣店,味道不錯。因只有兩個人,所以只叫了四款牛的不同部位,分別是匙柄,吊龍,三花腱和黃喉。每一碟都各有特色。要這樣食才知道不同部位的肉,肉味和質感都是不一樣的。細細碟,可以試多幾款
2020-03-14
2020-04-05 1411 views
#06032020近排由於肺炎關係,大家都減少左外出食野,多左好多舖頭提供外賣服務。不過,連打邊爐都可以外賣,我真係第一次試(之前都想試左好耐既其中一間黃店)。616出名既就係牛,有好多唔同國家唔同部位既牛。今次嗌左7款,由上至下排出😋😋😋牛上肋:油脂分佈好平均,好軟好有牛味安格斯橫隔肌:少油脂都柔軟西班牙雪花胸肋:偏向多油脂,但淥完就唔油膩澳洲和牛內裙肉澳洲五花趾美國天然肩胛翼板:正常打邊爐牛肉牛鴕峰:最濃牛味但質感偏鞋除左牛之外,都有其他配料嗌既,例如水魷、手打墨魚滑。我個人覺得無咩特別,所以屋企打邊爐的話可以自己配其他野。不過有個小食好值得推介,油趣魚皮。佢係辣辣地又好惹味既一個前菜小食。個魚皮個樣望落去好似好淋咁,其實好爽口👍🏿如果鍾意手工啤既朋友,佢地都有自家製啤酒(同埋都有啲非酒精既飲品)
#06032020

牛上肋:油脂分佈好平均,好軟好有牛味
安格斯橫隔肌:少油脂都柔軟
西班牙雪花胸肋:偏向多油脂,但淥完就唔油膩
澳洲和牛內裙肉
澳洲五花趾
美國天然肩胛翼板:正常打邊爐牛肉
牛鴕峰:最濃牛味但質感偏鞋

2020-04-02 1163 views
其實係未爆肺炎前黎食架啦~最近見火鍋店既生意都唔好所以特登黎打返篇食評支持下🐮其實佢地轉形做外賣都幾正呀只係我屋企附近無!!!牛魔王真係會勁鐘意呢間餐廳🐮但如果淨係想打邊爐既話真係未必岩因為大部分都係牛黎如果想食其他野 呢到既選擇一定比唔上火鍋店✨橫隔肌✨牛頸脊✨五花趾✨肩胛翼板全部肉都好新鮮架你見佢色水偏暗紅就知啦!印象中五花趾比較爽口牛頸脊就比較重牛味,而且油膩豐富,肉身比較厚✨蝦滑新鮮~✨手打牛筋丸呢個肉汁好豐富 爆汁~
其實係未爆肺炎前黎食架啦~
最近見火鍋店既生意都唔好
所以特登黎打返篇食評支持下🐮
其實佢地轉形做外賣都幾正呀
只係我屋企附近無!!!

牛魔王真係會勁鐘意呢間餐廳🐮

✨牛頸脊

✨五花趾

✨肩胛翼板
全部肉都好新鮮架
你見佢色水偏暗紅就知啦!
印象中五花趾比較爽口
牛頸脊就比較重牛味,而且油膩豐富,肉身比較厚

✨蝦滑

新鮮~

✨手打牛筋丸

呢個肉汁好豐富 爆汁~

2020-03-29 557 views
麻辣湯底,様似足重慶大紅鍋,其實係正宗內地麻辣鍋味,辣度對香港人來講也不算太辣!口味也幾重,唔錯啊!牛胸爽,一塊塊奶白色的牛胸爽,食落非常爽脆,入口溶化,牛油味超重,好好味。其實牛胸爽是牛胸部位的兩排肋骨中間的肉,肉質爽口而不油膩,非常喜愛食。手切本地鮮牛頸脊,鮮牛塊,厚切,一塊一塊放落碟內幾靚,肉質帶鮮牛味,牛羔味重,尺寸大細合適。手打墨魚丸,墨魚鮮肉造,手打形式出品,肉質Q彈,丸內有墨魚肉粒,囗感不錯。手打牛丸,鮮甜美咪,彈牙爽口,新鮮肉味。

手打牛丸,鮮甜美咪,彈牙爽口,新鮮肉味。

2020-02-27 782 views
今日有幸黎到616一嘗牛肉火鍋。聽說這裡有很多不同牛肉的部位可食,於是趕快叫牛。呢度醬汁自取,有一般醬汁外,還有自製牛肉汁。黎到呢度,當然要試試牛雜湯底,但貪心的我們當然黎一個鴛鴦湯底(沙嗲加牛雜)。呢度用ipab點餐都幾方便,自行點餐最好,可以減少不必要既誤會。牛既種類太多。有黃喉胸膀牛心牛舌橫隔膜吊龍伴封門柳牛坑爪等等。但最特別係有自家啤酒,原漿啤酒(水,啤酒花,酵母,麥)。只用最簡單的味道配搭火鍋,實在一流。個人認為如果牛迷一定好喜歡。因為各部位都可一嘗。建議沙爹一定要叫油豆腐串。真係超級好吃。
今日有幸黎到616一嘗牛肉火鍋

聽說這裡有很多不同牛肉的部位可食,於是趕快叫牛。

呢度醬汁自取,有一般醬汁外,還有自製牛肉汁。

個人認為如果牛迷一定好喜歡。因為各部位都可一嘗。

建議沙爹一定要叫油豆腐串。真係超級好吃。

2020-02-26
Dinner