2019-12-21 3211 views
60分鐘環球素饌放題 $68 + 飲品及甜品放題 $10食物味道唔錯, 唯60分鐘真係超趕。由落單至上菜, 進食再落單, 真係要分秒必爭。由於事前已研究過餐牌, 入座即落單, 餐廳樓面員工好似只有2人, 繁忙時間忙得不可開交, 索性自己走出去落單。上菜時被嚇了一跳, 冷盤/前菜用上塑膠盛載, 建議餐廳走塑, 吃一餐要掉那麼多塑膠, 有點罪惡感。冷盤前菜除S02, S03, S07和S09沒試, 全部均吃過, 唯不推介S11燒牛油雜菌, 賣相及味道均很出事。清新沙律沒試S13, 而S14蕃茄水牛芝士沙律味道平平, 推介S12柑肉車厘茄沙律。主食吃了S15冬蔭功湯麵, S18白汁煙肉意粉和S20沙茶醬肉碎意粉, 其他沒試, 唯份量算多, 易飽腹。小食全部吃過, 都是燥熱食物, encore了S30沙嗲串燒和S31素咖哩角。新鮮蔬菜吃了S35素煙肉炒椰菜和S36鮮百合炒豆角。飲品要了S43玫瑰大棗茶 (熱), 玫瑰和棗味並不突出。甜品吃了S44抹茶蕨餅, S47雲呢拿雪糕, S48朱古力雪糕和S49是日生果-西瓜。可惜時間不夠, 未能encore。

60分鐘環球素饌放題 $68 + 飲品及甜品放題 $10

新鮮蔬菜吃了S35素煙肉炒椰菜和S36鮮百合炒豆角。

飲品要了S43玫瑰大棗茶 (熱), 玫瑰和棗味並不突出。

2019-12-19
$78 (Lunch)
2019-12-14 1609 views
-🦄2DP-素食放題 Hkd68/1Rating🌕🌕🌗🌑🌑-近日尖沙咀既呢間素食店🥗推出左放題睇介紹其實真係好吸引🥳畢竟呢個價錢而食既野無論款式同賣相都好似唔錯咁所以前幾日星期五就去左幫襯🙈🙈-不過 就算店內有空位😮店員都唔會即時安排入座可能係想分批咁入 時間控制同人流控制方面都會好啲不過由於太肚餓見到有位都唔入得就真係好辛苦haha-一坐低就有一張紙可以剔簡野食🤭但上菜速度真係好慢好慢 有啲前菜其實都只係畢起唔洗煮🔥但都可以等起碼30分鐘先送到最後頭個45分鐘都只係食左前菜同沙律🥗再追問之下只發現係漏單😓😓咁唯有再落過單啦🤷🏻‍♂️但時間已一分一秒咁過左其次就係 就算係紙上寫左要兩份/三份最後都只會來左一份 咁寫1/2/3有咩意義呢?😂我都明白人流眾多 而客人係咁落單店員可能處理唔到咁快係好正常😅不過既然做得放題就應該要有返啲放題既水準速度同準確其實係好重要架🥺🥺唔係我地又係咁催單又唔好意思店員聽到又可能心中不爽🔥🔥所以總結係🔥🔥上菜速度好慢 會漏單 一個鐘食唔到啲咩🙃🙃-但介紹返啲野食先 前菜既味道唔會差得去邊好似中華沙律呀枝豆呀胡麻豆腐呢啲咁都係出面訂返來既 味道大家都知😌主菜既話
🦄2DP

真係希望餐廳會改善下 畢竟都仲會供應多一段時間
但就我個人而言 就唔會再幫襯luu🤭
大家有興趣既都可以去試試既🙈🙈🙈
2019-12-13
$68 (Lunch)
2019-09-12 7419 views
🎐骨妹臨時有野做唔得閒,但都唔會阻止到熊妹同基路妹覓食的雅興。📌尖沙咀「厚福街」出哂名係食街無人不曉,幾年前,《2DP》先以特色甜品打響名堂,近來更大搞素食唔知又有幾多人知呢?📌walkin 晚上8時來到,嘩,坐無虛席,睇黎都好多人追素而來,熊妹同基路妹唯有係門口等食客離座。📌等待期間無事幹就當然最好睇定食咩喇。📌果然係素食餐廳,全部menu都係素食主題,仲要係幾有新意的菜式幾吸引喎!有素牛漢堡,素菜意粉,素雞,素食甜品,價錢又大眾化幾合理。泰式冬陰醬蒟蒻麵,$58📌蒟蒻麵咁特別,好少地方見到有呢款,仲要冬陰公口味,一定要試下。材料有泰國露荀,豆乾,雜菌,全部都係素菜材料,聽落都好健康。嘩,冬陰公醬味好濃,係醬汁唔係湯汁,比較容易沾上本身無味的蒟蒻麵上,令成件事都充滿味道,基路妹非常欣賞咁樣的做法,話好聰明。眾所週知,蒟蒻麵係減肥恩物,零卡路里之飲又飽肚,食幾多都唔怕。原個南瓜盅。大麥飯,$138呢款大麥飯簡直係成個素食餐牌中的招牌菜,賣相以原個南瓜盅🎃呈上夠哂派頭之餘,內饀忌廉大麥飯仲會多到滿瀉,非常震撼。忌廉汁撈飯不嬲都好味,奶油味重又易入口,重點係唔係普通白飯🍚,係非常之有咬口的

📌等待期間無事幹就當然最好睇定食咩喇。

泰式冬陰醬蒟蒻麵
泰式冬陰醬蒟蒻麵,$58

原個南瓜盅。大麥飯,$138

忌廉汁撈飯不嬲都好味,奶油味重又易入口,重點係唔係普通白飯🍚,係非常之有咬口的麥飯,口感煙煙韌韌,纖維性超高,熊妹不嬲都好高纖食品多過白米,簡直食正熊妹個飯🤩。
大麥飯再連埋綿綿的南瓜撈埋一齊食,真係幾夾,超多的澱粉質,食兩啖都飽哂。

原個南瓜盅。大麥飯
📌好,再close-up睇多次,🈵瀉到呢~好幸福呀🥳。
脆香素雞鎚,$39
📌叫左兩樣主食,點都叫樣小食過下隱。

外層包著腐皮的素雞鎚,係仿炸雞的脆皮,內裡就係豆做的素肉,幾有肉質口感,點上茄汁,味道香脆可口,一碟有4件都幾抵食喎!

火龍果紅茶乳酪,草莓豆乳
火龍果紅茶乳酪,$42
熊妹愛火龍果,不論白肉紅肉都鐘意,纖維質高又排毒!撈上乳酪酸酸地幾開胃!

草莓豆乳,$44
基路妹唔飲得牛奶,有豆乳飲品就岩哂佢!果真有粒粒新鮮草莓🍓,再溝上草莓醬,甜度適中,成杯都幾creamy,幾好味!

📌今次嚐素初體驗菜式真係幾特別,味道美味,而且配撘得宜,令熊妹同基路妹對素食大開眼界!一致認為可以再encore試埋素漢堡同其他小食!
2019-09-02
泰式冬陰醬蒟蒻麵
火龍果紅茶乳酪,草莓豆乳
2019-09-09 4104 views
在上手手提電話跟電話裡面的「開飯喇」戶口還未報銷之前,其實我早已經在尖沙咀「厚福街」巷口裡面,素食兼甜品餐廳「2DP」裡面,食過了一款新鮮蜜瓜牛奶刨冰甜品「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」。而且我曾經在上手「開飯喇」戶口食評裡面,評過「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的味道。至於「2DP」裡面的另外一款著名的牛乳刨冰甜品,食店因為「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的西瓜缺貨而未能提供。不過,今次重臨尖沙咀「厚福街」,我發現我今次的運氣總算挽回了一點點,因為今次「2DP」裡面終於都有西瓜現貨,提供到「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」給我享用了。截至今日為止,我手頭上還有幫襯了二十餘間食店,食過一兩款跟「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」味道口感類似的新鮮西瓜加牛乳刨冰甜品,包括今次的「2DP」在內。「2DP」裡面的原個新鮮西瓜果肉加牛奶刨冰甜品,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」暫時是我食過的西瓜雪奶刨冰甜品裡面味道最甜,牛乳甜味最濃郁的雪奶刨冰甜品。雖然「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」載體「西瓜」的實際體積大小,始終不及「2DP」另一款牛奶刨冰甜品,「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」使用的新鮮蜜瓜那麼巨大。但是「2DP」「西

但是「2DP」「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的刨冰,真正名副其實是由牛乳材料製成刨冰,經過食店裡面的刨冰機器製造出來,真真正正擁有牛乳甜味的幼細韓國雪奶冰。

至於「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」甜品的實際體積,出奇地反而不及「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」那麼巨大,因為「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」使用的蜜瓜體積真的很巨大,大得可以容納大量的甜味牛乳刨冰。

相反「2DP」廚房安排「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」使用的西瓜原材,反而只是一個體積比較細小的新鮮西瓜。不過「2DP」廚房總算把西瓜裡面的果肉完全挖了出來,再加入甜味牛乳刨冰,終於成為我心目中的「西瓜雪奶冰」。

儘管「2DP」的「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」甜品,原材料西瓜實際製成品體積,始終不及「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的原材料蜜瓜那麼龐大。

但是「2DP」裡面廚房製造出來的「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的甜味牛乳刨冰,加上挖出來的西瓜果肉,卻是我暫時食過的貨真價實,如假包換的西瓜牛乳雪奶冰甜品

「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的牛乳刨冰,是從食店廚房刨冰機器裡面加入牛乳原材料後,機器即場製造出來的牛乳甜味刨冰,「2DP」廚房再在甜味牛乳刨冰上面加上西瓜果肉,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」大功告成。

「2DP」從廚房裡面把原個「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」甜品製成品端出來之後,就沒有附帶任何其他調味料,直接送到我在餐廳裡面,望向店外街道的落地玻璃,落地玻璃餐檯的檯面面前。

不過「2DP」甜品「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的牛乳刨冰甜味,是正宗韓國風格的「雪奶冰」甜品,至今仍然在我心裡面,留下非常深刻印象。

「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的牛乳刨冰,是正宗韓國餐廳廚房裡面的雪奶冰製冰機器,店員加入牛乳原材料後,開動機器製造出來的甜味牛乳雪粉。

「2DP」廚房裡面的店員,再把製冰機器裡面製造出來的牛乳雪粉,逐點砌入已經挖出西瓜果肉的西瓜殼,製成「2DP」雪奶刨冰甜品「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」。

「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」裡面的西瓜果肉,西瓜果肉味道非常甜美,我覺得「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」的原材料西瓜,是新鮮當造的成熟甜味西瓜水果。

顏色紅彤彤,味道非常之甜和成熟的新鮮西瓜果肉,再加上由刨冰機器新鮮製造出來,正宗韓國甜品風格的牛乳雪奶冰冰粉,變成我食過甜品餐廳裡面,味道最甜的「西瓜雪奶冰」甜品
西瓜碗 · 農場牛乳刨冰

儘管「2DP」刨冰甜品「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」的實際售價價錢一點也不便宜,每個「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」售價跟「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」一樣,都是賣港幣一百零八元正。

一分錢一分貨,「2DP」的「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」跟「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」兩款牛乳刨冰甜品,價錢看似不便宜,但是兩款牛乳刨冰甜品的性價比,竟然出乎我意料地偏高。

在「2DP」眾多的牛乳刨冰甜品裡面,「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」跟「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」都成為了我現在所有「非韓國系」餐廳裡面,食到牛乳味道最甜,不需加其他調味料的刨冰甜品

即使「2DP」雪奶冰甜品「蜜瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,跟「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」,兩者的售價雖然不算便宜,但是我經歷兩代「開飯喇」戶口,前後光顧兩次「2DP」,結果都食到甜味的「農場牛乳刨冰」。

坊間很多售賣刨冰的甜品店,都經常會遇上製作刨冰的機器意外故障,提供不到雪奶冰或牛乳刨冰給食客的問題,製作刨冰的機器某程度上,都,有它自己需要付的責任。

但是「2DP」廚房裡面負責製作牛乳刨冰的機器,卻能一直保持應該有的穩定水準,長期成功製作出甜味的牛乳刨冰,而且不需要食客另外再加入煉奶或糖漿,或者其他甜品去調味,變成想食就可以立刻食的雪奶冰甜品

至於「2DP」餐牌裡面的飲品方面,我另外點了一杯手調果汁梳打飲品,飲品的名稱叫做「芒果熱情果梳打」。「2DP」的「芒果熱情果梳打」裡面的熱情果核,沒有我在西貢墟喝到那麼多。

但是「芒果熱情果梳打」飲品裡面的芒果甜味,跟熱情果甜味都頗為濃厚,沒有被無味梳打水那溝淡,飲品裡面的芒果甜味跟熱情果甜味都十分容易感受到。
芒果熱情果梳打

之前我曾經在西貢墟裡面,都曾經喝過混合了芒果甜味跟熱情果甜味的氣泡飲品,不過西貢墟飲品店裡面的芒果熱情果氣泡飲品,甜味相對會比較淡薄。

但是「2DP」「芒果熱情果梳打」飲品裡面的芒果甜味,跟熱情果甜味味道,都比西貢墟裡面的氣泡飲品為之濃厚,即使「2DP」價錢比較昂貴,但是性價比卻沒有被比下去。

畢竟「2DP」「芒果熱情果梳打」飲品的售價相對比較昂貴,但是由於「芒果熱情果梳打」飲品裡面的芒果甜味,跟熱情果甜味都很濃厚,間接令「2DP」「芒果熱情果梳打」飲品性價比變得可觀。

最後我享用完「西瓜碗 · 農場牛乳刨冰」跟「芒果熱情果梳打」飲品之後,準備到「2DP」收銀櫃檯結賬埋單的時候,食店這時候才告訴我,印製收據的機器故障,印製不到收據發票。

結果我只能選擇,用手機拍下「2DP」收銀機電腦屏幕裡面的收據確認記錄畫面,當作收據了事。之前我曾經在香港大學校園食店都這樣做過,這樣充當收據的做法,我已經習以為常。
2019-08-17
$167 (Tea)
西瓜碗 · 農場牛乳刨冰
芒果熱情果梳打
  • 西瓜碗·農場牛乳刨冰
2020-02-06 0 views
呢一間餐廳其實已經係第二次去食,上一次去係跟一個KOL朋友去試食+影相+Post Ig. 但因為果次係有指定菜式,反而印象唔深刻. 但今次咁啱同朋友喺尖沙咀搵食而本身我都想再戰2DP, 而又想令我朋友食少一餐肉. 結果帶咗佢去厚福街嘅2DP. 好彩時間唔太晏入去因為2DP喺21:30後就只會全面做甜品.環境⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳環境簡約, 主要硬木枱+硬木椅. 但燈光好足所以整體上都好舒服. 有一邊單人面壁坐位仲提供埋USB插頭位比人差電, 好適合單拖去一邊食, 一邊用電腦或玩電話. 而呢間鋪最大嘅賣點就係地點非常就腳, 就喺厚福街嘅中心位置, 好容易搵. 但單憑門面其實好難知道原來呢間餐廳主打素食。價格⭐️⭐️⭐️以新派素食而個地點咁方便, 每人平均消費$200唔算平, 但都算公道嘅. 個素牛漢堡要$130, 以我嘅胃口係未夠飽, 除非佢本身會跟薯條.食物⭐️⭐️⭐️⭐️首先試咗個魚子醬牛油果他他, 以冷盤來講整體上個味道好fresh. 中間個他他有三文魚嘅口感, 可能入面加咗醋或檸檬汁, 食完會特別開胃. 之後試咗個經典數牛漢堡. 入面嘅材料同平時嘅漢堡包大同小異, 入面嘅素牛扒賣

環境⭐️⭐️⭐️⭐️

價格⭐️⭐️⭐️

食物⭐️⭐️⭐️⭐️
首先試咗個魚子醬牛油果他他, 以冷盤來講整體上個味道好fresh. 中間個他他有三文魚嘅口感, 可能入面加咗醋或檸檬汁, 食完會特別開胃. 之後試咗個經典數牛漢堡. 入面嘅材料同平時嘅漢堡包大同小異, 入面嘅素牛扒賣相同真牛扒好相似, 外面心啡色但入面就有牛扒嘅深粉紅. 但味道就大概有7-8成似真嘅漢堡扒, 但可惜入面嘅茄汁偏甜. 最後再點左一個墨西哥燒烤醬肉碎薄餅. Pizza餅底用咗最脆嘅曲奇餅,個醬汁有微辣, 再加埋肉醬. 個肉道比較heavy, 但好啱一啲重口味人士. 而我好喜歡薄餅配合肉碎嘅味道, 所以成為左我今餐最喜歡的菜式.
魚子醬牛油果他他

經典素牛漢堡

整體上呢一餐我都好滿意, 味道恰當, 明顯見到佢哋好重視個賣相. 每一道菜都適合影相打卡. 咁當然一餐飯好唔好食其實好睇你當時嘅心情同埋你同邊一個人食. 今餐嘅飯腳令呢一餐飯更加錦上添花😉
2020-02-05
$200 (Last Night Supper)
餐廳裝修幾靚,但位之間較逼,去果日遇上一位喜歡拉近人與人之間距離嘅店員,明明唔算多人,硬要安排人地坐喺只隔一條10CM GAP位嘅COUPLE隔離。幸好另一店員恩准我地可以坐返開少少嘅位置⋯始終性格較內向嘅我,未READY認識新朋友,暫時希望將注意力放喺嘢食方面先墨西哥脆片幾好食,同doritos差唔多,除左價錢唔同。佢嘅純素芝士醬幾好味,雖然食唔出芝士味,但同脆片幾夾。佢地加左D墨西哥辣椒,青色果D,好辣唔食得辣嘅朋友就無謂特別去挑戰自己。沙嗲雞肉串,沙嗲汁甜甜地幾好味,但雞肉嘅味道同口感都唔似雞肉,食物亦唔係好夠熱。牛肝菌忌廉長通粉,芝士味好濃烈,長通粉味道唔錯,但唔知點解都係佢地D熱食都係暖暖地唔夠熱。

唔食得辣嘅朋友就無謂特別去挑戰自己。
數芝士墨西哥脆片

沙嗲素雞串燒

牛肝菌忌廉長通粉
數芝士墨西哥脆片
牛肝菌忌廉長通粉
今個鼠年已經過咗一段日子🐭 但新年當然要食意頭菜 -「撈起」🥢但邊個話一定要去酒樓食🤔位於厚福街嘅 2DP素食餐廳都有得食🍴 「撈起」係用一個好似筲箕嘅物盤上枱,方便撈材料包括有鮮百合,粉絲,木耳絲,甘筍絲🥕,青瓜絲🥒,白芝麻,連埋台灣本地黑麻油柚子醋,好開胃😋撈起撈起,撈到風山水起🤑南瓜忌廉大麥飯係用原隻日本南瓜裝住🎃成個南瓜有好多肉,南瓜係冇經過調味,但都好鮮甜👍🏻忌廉大麥飯亦都好有南瓜味同芝士味🧀大麥飯食落幾有咬口,連埋南瓜蓉同蘆筍一齊食就更加豐富🤤另外叫左大啡菇素牛impossible漢堡🍔素牛同大啡菇整到勁 juicy🥩🍄仲有蕃茄🍅生菜🥬旁邊仲有個小沙律🥗飲品叫左蜜瓜雪山🍈同西瓜雪山🍉兩個都好清甜,仲有啲雪花冰喺面
  • 南瓜忌廉大麥飯
  • 原個南瓜忌廉大麥飯
2020-01-27 46 views
🔸蜜瓜牛乳刨冰($108)- 粒粒蜜瓜都非常甜,水份飽滿,數量也非常慷慨。雖然底下的牛乳刨冰的濃度同甜度都沒有想像中那麼好,但是蜜瓜絕對可以挽會整個甜品的分數! 以這個價錢來說,也是非常值得,這是一個會回頭的甜品。🔸甜薯黑松露薯條 - 這勞薯條吃起來比一般的炸薯條更好吃,有薯仔的天然甜味。 配上黑松露的香氣,令我吃完一條又一條,欲罷不能!下午茶時間這裏的人並不多, 環境也是寬敞舒適 ,可以好好享受下午茶時光。

2020-01-24 50 views
同朋友一齊食餐飯,見最緊飯局多所以想食吓素食,希望冇咁多煎炸油膩餐牌選擇都唔算少,但係所有漢堡都冇得賣有少少失望後尾揀咗一個薄餅,牛肝菌忌廉長通粉,咸蛋xx藜麥飯同兩個甜品其實想俾番少少意見食物真的比較多油,都明白素食可能係要落多少油去煮先香口好食但係一個薄餅4塊,拎起已經滴出油,未免令人感覺落得過多飯類都有多油嘅情況,咸蛋xx藜麥飯碟底又係一灘油另外甜品我地叫咗蜜瓜刨冰同芋圓桃膠仙草豆腐花,刨冰正常發揮,但係芋圓冇味,仙草口感令人覺得不仙草反似冇落魚膠粉的平價啫喱希望店舖會作出改善

餐牌選擇都唔算少,但係所有漢堡都冇得賣有少少失望

其實想俾番少少意見
食物真的比較多油,都明白素食可能係要落多少油去煮先香口好食
但係一個薄餅4塊,拎起已經滴出油,未免令人感覺落得過多
飯類都有多油嘅情況,咸蛋xx藜麥飯碟底又係一灘油
希望店舖會作出改善
2020-01-21
2020-01-19 57 views
今日尖沙咀清真寺開放日, 入去之前梗係醫飽個肚先啦 XDD。附近有間素食略有名氣叫 2DP在口福街, 叫左兩樣試下, 牛油果楓糖芒果吐司、配乳酪和韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉。等了20分鐘食物也未來, 只見餐飲部兩個人切木瓜但不是有人order, 中庭企左個大嬸全程無動作, 剩下兩個人煮主餐牌, 見他們手不停但無野出, 又無人幫, writer 仲好笑大多時間企在餐飲部前, 完全唔望客人, 我舉兩次手無人理!食物足足等了30分鐘以上, 食到一肚氣, 原因是廚房不分order先後次序, 食物質素一般, 由其個卡邦尼只用韓式醬加上芝士少得可憐素煙肉, 沒有泡菜無其他配料, 收$100偏貴!

牛油果楓糖芒果吐司、配乳酪
韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉
2020-01-19
$100 (Lunch)
2020-01-16 60 views
新年就到🧧,2DP就有個意頭菜 -「撈起」🥢,2DP係著名素食餐廳,佢地嘅「撈起」當然係素食版啦🥬,材料有鮮百合🌸,粉絲,木耳絲,甘筍絲🥕,青瓜絲🥒,白芝麻,當中用左台灣本地黑麻油製成醬汁,配埋柚子醋,十分開胃😋.我地仲叫左韓式🇰🇷泡菜素煙肉卡邦尼意粉 🍝,唔講都唔知啲煙肉係素架,少少辣🌶,濃濃嘅醬汁,好惹味.甜品就叫左咸蛋黃窩夫🧇 香草雪糕🍦,窩夫上面有啲乾嘅咸蛋黃碎🥚,如果有多啲咸蛋黃醬會更好味🤭.飲品就叫左凍頂烏龍同蜜瓜雪山 🏔️,蜜瓜雪山係用一整個新鮮蜜瓜🍈製成架,清甜嘅蜜瓜汁,好似食左個甜品咁呀😌

2020-01-15 39 views
我幫襯咗素食1小時放題.唔使走来走去自已攞嘢,覺得衞生D又冇咁浪費,咁做法唔錯.食物種類選擇唔多,又真係少鹽少油.少鹽到嘅程度係鹹香枝豆完全冇鹹冇香.肉骨茶湯麵亦欠香味,鹹味少到要自已加番少少鹽至提得番起少少味.麻油菠菜好靭,𡁻到成口渣(食材問題,乜唔當造咩?)炒豆角D筋亦好靭.炒翠玉瓜ㄧD都唔脆,似烚嘅咁軟淋淋.比較好食嘅有番茄芝士沙律,牛油雜菌,牛油粟米.我冇加$10要甜品飲品.或者有其他我冇點到但好味嘅嘢,我就不得而知啦.環境佈置清新,光潔舒服,但$78+10%吃ㄧ個素食放題/任食,可以有其他更佳選擇.我相信素食係可以做得清淡,而唔係乏味/冇處理.食味係好緊要嘅ㄧ環,希望呢方面會有改進.
我幫襯咗素食1小時放題.
唔使走来走去自已攞嘢,覺得衞生D又冇咁浪費,咁做法唔錯.
食物種類選擇唔多,又真係少鹽少油.
少鹽到嘅程度係鹹香枝豆完全冇鹹冇香.
麻油菠菜好靭,𡁻到成口渣(食材問題,乜唔當造咩?)
炒豆角D筋亦好靭.
炒翠玉瓜ㄧD都唔脆,似烚嘅咁軟淋淋.
比較好食嘅有番茄芝士沙律,牛油雜菌,牛油粟米.
我冇加$10要甜品飲品.
或者有其他我冇點到但好味嘅嘢,我就不得而知啦.

2020-01-15
$86 (Lunch)
2020-01-14 51 views
新嘅一年有咩願望呢?緊係要撈起撈起⬆️撈到風生水起啦🥰我就去左尖沙咀素食餐廳2DP食依個咁好意頭嘅菜式喇!✨撈起✨當中有鮮百合、粉絲、木耳絲、甘筍絲、青瓜絲同白芝麻再配香氣十足嘅台灣黑麻油製成醬汁,配搭柚子醋,真係好開胃啊🥰蕃茄水牛芝士薄餅,薄餅好大份,好鬆脆好好味😋咸蛋黃窩夫香草雪糕窩夫味道咸咸地好特別,而且好脆口好好味😋芋頭豆乳甜道適中,口感好滑,原來素食餐廳都可以咁多款式同咁美味,我以後要多啲去食喇😍.
蕃茄水牛芝士薄餅,薄餅好大份,好鬆脆好好味😋
咸蛋黃窩夫香草雪糕
窩夫味道咸咸地好特別,而且好脆口好好味😋
2020-01-12 42 views
(我不是吃放題因為是周末)今天早上,我看到雜誌有介紹這家餐廳 🍴,而我身為個一點也不太喜歡吃肉類(有點也喜歡啦)的人,當然就對這家餐廳很有興趣,所以就決定去那裡吃午餐🥣。我光是下地鐵然後找路走過去已經很久。一進去,坐下的時候竟然有幾隻蚊子🦟之類得飛行昆蟲在飛來飛去。我就已經不滿了。之後,我和家人們幾個餐牌,有一個是甜品🍮,一個是飲品,一個是主菜,還有一個是精選之類的。那我是跟家人一起去,所以就叫了一碟all day breakfast, 高蛋白質的all day breakfast, 還有一個是乳酪 和香蕉🍌、麥片、藍莓、草莓🍓、奇異籽,不要吃不要吃不要吃(重要的事情說三遍)乳酪超酸超酸超酸。最後,如果侍應在倒水,然後你問:「 這是暖水嗎?」,他會用超兇的口氣來說:「是」所以,他其實一點也不值這昂貴的價格。不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不要要要要要要要要要要要要要要要要要要要要要要要吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃吃
(我不是吃放題因為是周末)

所以,他其實一點也不值這昂貴的價格。

2020-01-11 50 views
同朋友食下午茶,鹹甜都想食,於是就黎左2DP食小食加甜品。叫左個大既蕃薯條,見佢冇乜特別所以冇影,不過都真係幾大份。雞鎚係用腐皮做,同喺其他地方食既素雞鎚似係同一個地方攞貨。外面炸得香脆入面又保持濕潤,唔會炸到乾哂,少少地一人兩隻都唔錯。個刨冰本身係用牛奶整,但我地兩個都唔飲奶,所以就請店員改左做豆奶。店員細心提醒個味會唔同左,不過我覺得都幾好味。豆奶冇牛奶咁羶,又唔會滯住喺個胃咁。個蜜瓜好甜好新鮮,真係比成個蜜瓜你食,所以$98一個都唔算貴。另外仲叫左兩邊野飲,不過唔算特別,覺得有少少淡,值得一讚既係佢地改左用堂飲杯(以前黎過係用即棄膠杯),仲唔洗出聲就自動走飲管,環保左好多。本身只係諗住食下午茶,點知最後食到勁飽,早知唔叫個蕃薯條啦!

蜜瓜豆乳刨冰