2025-08-06
因為要去買電話咭,先去深水埗呢區,平時少嚟呢區,感覺冇咩好食咁,反正都嚟到,就睇下呢頭有咩好食。响OpenRice見到1968 Bistro,感覺幾吸引咁,就入去試下。店入環境唔錯,好高級嘅西餐廳咁,同店外嘅環境完全格格不入。雖然裝修似係一間西餐廳,事實上佢有世界各地唔同嘅菜式。我地一人揀咗一個set,跟住另加甜品。是日餐湯番茄忌廉湯嘅東東,我冇問店員係咩湯。番茄湯嚟再算做得唔錯,有番茄味得嚟唔會太酸,加上忌廉亦冇違和感。蒜香臘腸蝦仁燴飯一個非常特別嘅配搭,冇諗過可以耐臘腸融入去燴飯入面。大蝦爽脆彈牙,連同蒜粒同臘腸,口感十分豐富,蝦嘅鮮味,臘腸嘅鹹香味,大家可以完美地融入响一齊,設計呢道菜式嘅大廚確實好利害。鹹蛋黃蟹肉忌廉汁魚柳焗飯我幾鍾意佢個鹹蛋黃蟹肉忌廉汁,佢入面嘅蟹肉唔算多,但佢個鹹蛋黃汁嘅香味,撈埋個飯一齊食,反而令人更加開胃。魚柳又夠大塊,要兩個人一齊清咗佢。開心果巴斯克見到門外嘅甜品非常吸引我哋點咗兩個甜品,其中一個係開心果巴斯克,佢個開心果味好突出,個蛋糕又夠柔軟順滑,開心果控一定要試。草莓拿破崙另外一款甜品,我哋叫咗草莓拿破崙,草莓唔酸而且個餅身好鬆脆,應該係我食過最
是日餐湯
開心果巴斯克
開心果巴斯克
草莓拿破崙
草莓拿破崙
另外一款甜品,我哋叫咗草莓拿破崙,草莓唔酸而且個餅身好鬆脆,應該係我食過最好食嘅破崙。
1968 Bistro啲嘢食一啲都唔貴,非常親民,兩個人咁食法都係200幾,仲要免收加一,家下好少中檔以上嘅餐廳係唔使加一,加上食物質素比中上環同類餐廳嘅質素更高,所以我覺得係好值得去支持。