2023-04-03 481 views
天后·惹味黑炭黑蒜包16 Shell📍天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖➰今日嚟左天后同朋友食lunch,朋友推介依間餐廳嘅黑炭包好好食,就黎一試究竟。.餐廳午市提供唔少套餐選擇,我地最想食嘅黑碳包亦有得優惠追加。✥黑炭黑蒜包 💲10 ⭐️4.1/5⭐️全片黑炭色嘅麵包其實賣相一d都唔吸引,但聞落已經有蒜香味,入口香脆,黑蒜嘅滋味即刻爆發,果然係招牌推介。.✥喇沙海蝦意大利麵 💲78 ⭐️4/5⭐️意粉上枱偏紅,好似同喇沙無太大關係,但入口味覺好衝擊,意粉索哂喇沙醬汁,不過依款意粉偏辣,要小心留意,如果食得辣嘅朋友應該幾鐘意。✥洋蔥蓄茄海鮮意大利麵(大蝦·魷魚·蜆) 💲128 ⭐️4.1/5⭐️由於餐廳lunch時間都幾多人,店鋪人手唔太足夠,因此依碟意粉足足等左我地40分鐘,賣相幾吸引,材料份量都豐富,意粉爽身彈牙,水準唔差。➿➿➿#16Shell#天后美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger#食好西 #相機食先 #香港美食➿世
天后·惹味黑炭黑蒜包

16 Shell
📍天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖

✥黑炭黑蒜包 💲10 ⭐️4.1/5⭐️
黑炭黑蒜包

✥喇沙海蝦意大利麵 💲78 ⭐️4/5⭐️
喇沙海蝦意大利麵

洋蔥蓄茄海鮮意大利麵(大蝦·魷魚·蜆)

➿➿➿
#16Shell
#食好西 #相機食先 #香港美食

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻

黑炭黑蒜包
喇沙海蝦意大利麵
洋蔥蓄茄海鮮意大利麵(大蝦·魷魚·蜆)
  • 黑炭黑蒜蓉包
2022-11-05 1123 views
朋友介紹有一間,由謝霆鋒助手開設的西餐廳,請來謝霆鋒參與菜式設計,配搭大膽新穎。位於蜆殼街,裝潢簡約,店外店內都用上黑色型格裝潢。意大利粉一打開聞到香味,配料同意粉比例剛剛好,食的時候每一口都。青口份量唔少,意粉口感彈牙。
位於蜆殼街,裝潢簡約,店外店內都用上黑色型格裝潢。
青口份量唔少,意粉口感彈牙。

2022-08-25 1338 views
男朋友之前食過一次話好好食,所以今次帶左我去食真係好驚喜~ 所有野都好好食叫左4樣野,分別係黑松露帶子意大利燉飯$190,白酒牛油蘑菇醬意粉$120,辣肉腸pizza,同埋Tiramisu。份量方面意粉有啲少~pizza就係酥皮底,同平時出面食既pizza底唔同~ 幾有驚喜而最後最驚喜既就係Tiramisu啦!係餐廳自家製
男朋友之前食過一次話好好食,所以今次帶左我去食
真係好驚喜~ 所有野都好好食
而最後最驚喜既就係Tiramisu啦!係餐廳自家製

2022-08-14 1040 views
主食味道吾錯,但賣相爭啲😆$260海鮮意粉豐富,但只見到一堆好亂既海鮮😝完全0賣相🤣$160 芫茜酥皮蝦pizza幾特別,幾好味😋小食麻麻❌ $90焗釀蘑菇一心以為係大大隻既大啡菇,結果只係幾隻菇仔,同屋企自己焗既分別不大,好吾抵🥲$80脆炸魷魚勁多粉🙃
主食味道吾錯,但賣相爭啲😆
$260海鮮意粉豐富,但只見到一堆好亂既海鮮😝完全0賣相🤣
$160 芫茜酥皮蝦pizza幾特別,幾好味😋

$80脆炸魷魚勁多粉🙃

2022-06-10 1387 views
由於過開嚟依邊,於是搵吓有咩黃店有好嘢食先😂發覺好多人對而家嘅而家都好好👍🏻所以我就梗係試吓啦😄由於某些原因,呢度嘅職員俾咗好多特別通融我,我真係好多謝佢哋嘅幫忙😘其實我都唔係咁好意思😔講真,係好開心香港仲有呢班年輕人👍🏻好啦,講吓食物方面啦😚首先依度tiramisu 係王牌,我都覺得幾特別,因為依度嘅餅底係用蛋糕嚟整,而且食得出濃濃嘅酒香味😋意大利麵方面,有好多蟹肉同埋啲蝦都幾大隻😙面底適中,感覺幾好😊飲品方面當職員知道我唔要糖唔要奶之後仲會幫手添滿杯咖啡先俾我,呢樣嘢有驚喜😂睇得出除咗真係好用心去經營呢間餐廳之外,更加多嘅係人情味☺️所以推介各位如果經過嘅話可以去試吓
2022-06-10
$200 (Lunch)
  • Tiramisu
  • 海鮮意大利麵
2022-04-19 1178 views
疫情好轉多番出街食飯,放假黎咗天后呢邊食飯,呢邊原來都幾多好野食!去支持一間小店。最recommend 係呢個酥皮芫茜三文魚pizza﹐好正,芫茜味濃,面且好少pizza 係酥皮!但比較細個,建議係幾個人黎食飯叫一個再加一d pasta個d share. 另外呢個大蝦雞脾飯都唔錯,d飯係有d蒜粒之類,炒出黎係乾身,所以冇調味汁但都好夠味。海鮮意大利飯都好唔錯,蒜味大蝦意粉呢個就比較辛辣,因為d辣椒粒好碎,一夾就會夾到食埋。但overall所有嘅味道都係ok嘅!

2022-04-16
$120 (Lunch)
📍16 Shell 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖網上評價唔錯,環境優靜,️仲無限時,好啱同frd邊食邊吹水😆餐廳主打夏威夷x意大利菜fusion菜☺️著重食材質素,菜式力求保持原汁原味💕朋友推薦下book枱去試試😛😛訂左$570 2人餐(送餐湯餐飲)😋完全係高碳水化合物之選😂小鳥胃慎入🚫✨黑蒜包見到即刻心心眼,比佢吸引嚟食😍面包烘得好鬆脆,咬落去脆卜卜☺️表面塗左淡淡蜜糖,微甜,蜜糖中和黑蒜味,所以黑蒜味唔算太突出☺️比較啱接受唔到重蒜香嘅人,大蒜控略嫌黑蒜味唔夠香濃🥺調味有特改善✨法式田螺田螺已經處理好,洗內臟起肉,幾彈牙☺️底下嘅薯蓉焗到微脆,牛油味濃不搶味🤣令人食唔停口😋✨咸蛋黃忌廉軟殼蟹意大利麵(額外+$80)呢道菜係顏值代表 笑😂主角軟殼蟹炸到外脆內軟唔油膩,咸蛋黃忌廉汁咸香濃稠,沾汁食有另一番風味😆 可能放得較耐先食,意大粉都幾淋身,有少少糊化😛口感一般🤪✨意大利辣肉腸pizza酥皮薄餅底,餅底偏油偏韌,要大力啲先切得開🥺pizza中間個層有意大利辣肉腸,連埋芝士食有少少膩,好彩內餡有啲辣,可以解膩😵‍💫以呢個價位,我對佢對望高啲😆水準有少少落差感,不過整體嚟講過得去啦
📍16 Shell
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖

✨黑蒜包

✨法式田螺

✨咸蛋黃忌廉軟殼蟹意大利麵(額外+$80)

✨意大利辣肉腸pizza

以呢個價位,我對佢對望高啲😆水準有少少落差感,不過整體嚟講過得去啦😆份量幾多,戰鬥到最後都係食唔晒😭店員見到主動幫我地入外賣盒,比我地拎走,好貼心☺️
2021-12-17 591 views
好多年前喺附近返工,以前呢度冇咁旺。咁多年之後返嚟,變咗好多,唔同晒,多咗好多嘢食。之前已經成日聽過呢間餐廳,想試好耐。因為附近冇商場,就算約人食飯,都唔多嚟呢區。朋友推介之下,今晚就嚟咗啦。我哋兩個人,叫咗三樣嘢。沙律、兩個主菜,牛扒同意大利飯。凱撒沙律:份量唔算好大,有幾粒車厘茄,冇麵包粒,冇煙肉。同平時食開有啲唔一樣。味道不過不失,沙律醬夠多,沙律菜切到細細片,女仔進食就會比較方便。黑松露蘑菇雞意大利飯:食物溫度夠熱,好香,好惹味。分量比想像中大,我哋加咗雞肉,真係啖啖都有肉,仲有蘑菇,做得唔錯。US Angus Ribeye:我哋order 12oz share,係厚切牛扒,賣相好靚,有薯蓉、沙律菜、原個蒜頭 。Order左五成熟,肉質偏硬。但個薯蓉有驚喜,有啲辣辣地。初頭食覺得有啲怪,但係食落又好覺得幾夾。不過店舖比較細,建議上網book左位先,全部枱都放晒Reserve牌。Walk in 的話,有可能會冇位。舖頭坐滿晒人嘅時候,其實都有少少迫。總括而言,值得嚟食,食得出係有心食店。

我哋兩個人,叫咗三樣嘢。沙律、兩個主菜,牛扒同意大利飯。

總括而言,值得嚟食,食得出係有心食店。
2021-12-05 531 views
星期六晚想同朋友食餐好,佢就提議去呢間天后既西餐廳~~價錢唔算貴,食物都有驚喜,值得推薦❤️❤️🍞Black Garlic Bread $80✨麵包烘得好脆,黑蒜味道好濃郁🧄🧄食完陣蒜香味會停留係口中!記得要襯熱食~~🍕Coriander Pizza with Smoked Salmon $135✨一場黎到點都要試試佢地既芫荽系列🌿🌿Pizza 係酥皮底,口感好鬆化!煙三文魚同芫荽醬既比例係1:1~~仲有少少蘑菇做配料🍄🍄味道恰到好處,唔會好濃,唔錯呢~~🥘Chicken & prawn olio style $220✨呢款係香煎欖欖油、大蒜同鹽醃咸漁仔口味,感覺有少少似避風塘風味~~大蝦同雞肉煎得好香,肉質嫩滑😋😋橄欖油撈勻整個意粉,味道更加有層次!推介👍🏻👍🏻🍸Mojicu $80✨呢杯係由Mojito 演變出黎,裡面加左青瓜🥒🥒檸檬香味突出,好refreshing!!-🍺Whisky Sour $80✨酒精比較重,適合想小醉既朋友~~味道酸酸甜甜,唔會搶喉😋😋
星期六晚想同朋友食餐好,佢就提議去呢間天后既西餐廳~~
價錢唔算貴,食物都有驚喜,值得推薦❤️❤️

🍞Black Garlic Bread $80✨
麵包烘得好脆,黑蒜味道好濃郁🧄🧄
食完陣蒜香味會停留係口中!記得要襯熱食~~

一場黎到點都要試試佢地既芫荽系列🌿🌿
仲有少少蘑菇做配料🍄🍄
味道恰到好處,唔會好濃,唔錯呢~~

大蝦同雞肉煎得好香,肉質嫩滑😋😋
橄欖油撈勻整個意粉,味道更加有層次!推介👍🏻👍🏻

🍸Mojicu $80✨
呢杯係由Mojito 演變出黎,裡面加左青瓜🥒🥒
檸檬香味突出,好refreshing!!
🍺Whisky Sour $80✨
酒精比較重,適合想小醉既朋友~~
味道酸酸甜甜,唔會搶喉😋😋
2021-12-01 240 views
嚟到天后搵食,見到呢間16Shell,佢哋有提供芫茜嘅菜單,所以特意嚟試吓。黑炭黑蒜蓉包:蒜蓉包即叫即烤,所以上檯熱辣辣脆卜卜,而佢啲蒜蓉味勁濃,未上檯都聞到香味。口感外脆內軟,蒜香味更加香濃。芫茜海蜆意大利麵:芫茜嘅香味同意大利粉好夾,亦能夠突出海蜆嘅鮮甜味,而佢獨特嘅香味,令整個意粉嘅味道層次昇華不少。無骨雞髀(Olio Style)配homemade 意大利麵:雞髀肉啖啖肉,肉質嫩滑多汁,雞皮好香脆,佢哋用咗嚟自夏威夷嘅咸魚仔同埋大蒜嚟調味,味道會帶咸香之餘仲會有濃厚嘅蒜香味,用嚟拌意大利粉都好合適。Blue Hawaii :因為有Vodka同Rum兩款酒嘅關係,酒味會較濃,但佢因為有Blue Curaçao Liqueur ,所以呈藍綠色,用嚟影相都幾靚。Whiskey Sour:雖然佢喺Whiskey 但係都好易入口,可能係佢加咗Lemon Juice ,同埋喺杯口有層糖粉,令到入口時感覺係甜,唔會有酒精嘅苦澀味。

2021-11-29 230 views
☕️特色黃店cafe 💛系列‼️—▫️餐廳:16 shell▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:炮台山蜆殼街6-16號天后寶榮大廈B舖▫️營業時間⏰: 星期一至日 12:00 - 22:00▫️價錢:~$90+—美味:☕️☕️☕️☕️環境:🌸🌸🌸+0.8🌸價錢:💰💰💰+0.75💰服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳+0.8👩🏻‍🍳—👧🏻好少去炮台山,朋友介紹就山長水遠去依間cafe chill吓🤩雖然唔係好大,但感覺好舒服💕食物都唔錯☺️special combinations of food—食物方面,叫咗📍coriander pizza with smokes salmon(6 inch)價錢:$135分數:🍕🍕🍕🍕覺得個味幾有驚喜🍕❤️佢有少少芫荽但係唔會太濃烈🌿pizza又唔會太乾,薄批好脆🤓🤓仲好多煙三文魚🍣夠晒足料🤩—📍olio style價錢:$150分數:🧄🧄🧄🧄蒜蓉控必食☺️☺️☺️超多乾蒜,好香膽脆口☺️☺️啲意粉好夠煙韌,油香好jeng🤩🤩仲有3大塊幾滑既雞扒—📍black garlic bread價錢:$80分數:🍞🍞🍞+0.8🍞黑蒜包都係第一次食🤩幾香口,有微微蒜味,好開胃—飲品方面📍rose lat
☕️特色黃店cafe 💛系列‼️

分數:🧄🧄🧄🧄

📍black garlic bread
價錢:$80
分數:🍞🍞🍞+0.8🍞
黑蒜包都係第一次食🤩幾香口,有微微蒜味,好開胃

飲品方面
📍rose latte
價錢:$40
分數:🌹🌹🌹🌹
依款都幾fresh🌹🌹淡淡玫瑰味幾易入口

#好西 #打卡 #泰式 #文青風 #café #summervibes #cafe #正餐 #rose #cafe #HK #foodie #pizza #coffee #炮台山#basquecheesecake #instagood #bestoftheday #amy_in_quarrybay #乾花 #quarrybay #旺角cafe #黃店 #黃色經濟圈 #旺角美食 #旺角黃店 #amy_in_pe
今次與叔叔來到炮台山吃晚飯。因這餐廳出名是利用 芫茜的食材做了許多不同款式的西式菜餚,芫茜控怎會錯過呢?!😜-餐廳雖然不是太大,但利用深色來主題,令到視覺空間感非常足,配上燈光昏暗好有格調,坐下來也挺舒服。-HK$80 竹炭黑蒜蓉包~混入竹炭粉而成的竹炭法包,有點兒神秘的感覺塗在面上黑蒜醬,甜甜的,外脆內軟,健康之餘還添上一點點的歡愉。-HK$135芫茜酥皮煙三文魚比薩批~鬆鬆的酥皮,咸香的三文魚與煙三文魚口感同味道難得的和諧,芫茜味留喺口腔內有好強嘅後勁感,出奇好吃,值得推薦👍👍👍-HK$180香煎橄欖油大蝦、大蒜、鹽醃鹹魚仔扁寬麵~主菜的大蝦扁寬麵,說老實話,雖然入口感覺挺不錯,但大蝦及大蒜這兩種都不是主角,反而那個鹽醃鹹魚仔配料才應該是主角。因為最終留在口裏的餘韻就是那蒜香味!-HK$45Rose Lemonade~ 淡淡的粉紅色外表,呷一口感受到檸檬的微酸,隨之而來是玫瑰的香氣撲來的味道,真是真材實料!-HK$75Hoegaarden~叔叔說好久沒喝啤酒,就來一杯冰凍的Hoegaarden,🥂!-這個份量足夠我們2人的7分胃哦,吃完後與叔叔一起步行到圖書館,又是一個愉快的一晚

竹炭黑蒜蓉包

芫茜酥皮煙三文魚比薩批
香煎橄欖油大蝦、大蒜、鹽醃鹹魚仔扁寬麵
  • 黑炭黑蒜蓉包
2021-11-28 158 views
夏威夷蒜油蝦飯 $140好香嘅牛油蒜香味💛啲飯吸曬啲油香好好味吖大蝦蝦頭有鮮甜嘅蝦膏😋彈牙有咬口食完真係笑哈哈😆芫荽酥皮蝦比蕯批 $130估唔到用芫荽同芝士係咁夾㗎🤫芫荽控一定要試吓好得意 批底係酥皮嚟🤩夠曬鬆脆香口食多d都唔怕濟🤣法式田螺 $80上枱熱辣辣😍田螺好新鮮又彈牙好貼心已經起曬啲肉出黎☺️薯蓉好綿滑如果有多啲薯蓉就好啦Mango day $70唔飲酒嘅朋友可以試吓呢杯mocktail👍🏼芒果同蜜糖甜甜哋青檸汁就酸酸哋仲有青瓜帶啲田遠清新嘅感覺😛Lychee party $70荔枝味好出好清甜😝仲有好多荔枝肉加埋mint leave, ginger ale 同埋lime juice 味道酸酸甜甜🥰Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟

夏威夷蒜油蝦飯 $140

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟

2021-11-27 153 views
街坊系列 – 16 Shell 💛早幾日先講完唔知幾時會有埋隻健康”馬”🐴轉眼間就話出現啦😟仲要係一隻好惡既馬但唔知係咪整定🥲每次想開關隻病毒就會轉型今次仲要再強好多😷大家真係要做好防疫呀------------------------------環境: 炮台山後街既小店🪑座位唔算多但啲座位都算幾闊落😍坐得都幾舒服就算啲碟比較大🥰放完幾道菜都唔會覺得逼清潔上保持得幾好🧽都有用上清毒劑做清潔------------------------------食物: Black Garlic Bread ($80)🥖店員介紹係人氣之選😳出面好難會食到講到咁當然要一試啦😜之前真係未試過竹炭法包外脆內軟🥖烘烤時間掌握得唔錯黑蒜味好味🧄上枱果一刻已經直擊味蕾食落香味持久🤤味道微微帶甜,的確唔錯Olio Style ($150) 🍝避風塘混合意粉👨🏻‍🍳廚師個創意都幾特別但意想唔到食落真係幾夾😋幾惹味而且個炸蒜係做得勁香勁好味😍唔會死鹹味配埋個無骨雞腿🐥食哂真係超級滿足Coriander Pizza with Shrimp ($160/8吋) 🍕店員再介紹埋依家個Tasting Menu係芫荽主題😳不得不
街坊系列 – 16 Shell 💛

店員介紹係人氣之選😳出面好難會食到
講到咁當然要一試啦😜之前真係未試過
竹炭法包外脆內軟🥖烘烤時間掌握得唔錯
黑蒜味好味🧄上枱果一刻已經直擊味蕾
食落香味持久🤤味道微微帶甜,的確唔錯

Olio Style ($150) 🍝

不得不佩服大廚既創意思維👍🏻而效果都係唔錯
經處理係既芫荽醬味道稍為減弱😮但依然係好香
相信可以令到一啲”拒荽”之人行出第一次”嚐荽”😂
薄餅近似印度薄餅咁有好多層😍食落香酥又脆
蝦肉大隻🦐爽口又彈牙,配埋芫荽醬又出奇既夾

Pink Lemonade /Lemonade ($45/$40)🍹

味道酸酸甜甜🍋飲落好清新開胃

服務: 8.5 /10

地址: 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖
人均消費: $ 150 - $ 300
2021-11-19 153 views
16 Shell (天后)📍天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖👉🏻Black garlic bread $80麵包邊整得相當脆口,不過真系要趁熱食, 因為凍咗之後就會有少少偏硬。但個麵包中心既位置食落去嘅時候仍然會有一種好軟綿綿的感覺。仲有一樣野值得稱讚既就係個麵包整得好有心思,因為麵包上下都會不一樣既味道,但夾埋一齊食就好match,甜甜的!👉🏻Escargots $80 薯蓉再配螺,總共有六個!佢個薯蓉亦煮得非常之淋,個螺又已經幫客人挑好哂並放系個薯蓉上邊,我地只需要將佢慢慢放入我地既小嘴巴👄品嚐就得啦 👉🏻Olio style $150香煎橄欖油、大蒜、鹽醃鹹漁仔配無骨雞髀。啲無骨雞髀勁大塊又厚,但廚師都仍然煎得十分香口👏🏻👏🏻仲有個蒜蓉意意粉亦整得好入味,每一條意粉都有濃郁嘅蒜蓉味,而且個意粉本身再配有大量炸蒜,當佢地加埋一齊之後會有更加強烈既蒜蓉味,小編真係十分之喜愛❤️ 其實我原本以為只係一個普通嘅雞扒意粉,估唔到會有咁樣既驚喜!!😍😍👉🏻It is not popcorn $110Milk, Hazelnut Liqueur, Caramel Liqueur, V
16 Shell (天后)
📍天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下B舖

👉🏻Black garlic bread $80

👉🏻Escargots $80

👉🏻Olio style $150

👉🏻It is not popcorn $110
Milk, Hazelnut Liqueur, Caramel Liqueur, Vodka, Popcorn
呢杯popcorn有啲類似奶酒,咁佢酒味都吾多濃旭,反而好容易入口,加上杯入面會有四粒爆谷,真系相當之特別,女士們可以揀呢杯cocktail 試下唷!

👉🏻Blue Hawaii $ 70
Vodka, Rum, Pineapple, Syrup, Blue Curacao Liqueur
呢杯酒相對cocktail- It is not popcorn比較重酒味,但個pineapple 味相對黎講就無咁出,但整體而言都系易入口既一杯cocktail

🤍餐廳嘅位置系好近地鐵站,而且非常容易搵

🤍客人如果喜歡在室外純喝酒吹水既話,餐廳外面亦有一張枱可以提供比佢哋,咁餐廳都有好多酒精類飲品,總會有一款符合你的口味❤️