2024-01-04 288 views
走入呢間食店,無需太高深嘅詞彙,我立刻被旁邊嗰架彩色鮮艷嘅轉轉燒吸引住咗眼球👀!先嚟講下轉轉燒雞,啖啖肉,啲雞肉夠嫩滑,有嗰種「嗲嗲哋」嘅口感,真係一試難忘。最正嘅係,佢哋嘅醬汁唔會一股腦噏晒落去,而係畀機會我哋自己慢慢嚟,好有心思!而我啲友人就叫咗燒牛肉配薯條。啲薯條講真,「正」到爆,外皮香脆得嚟唔沾油,入口即溶嘅口感令人驚艷。啲燒牛肉更加唔使講,濃郁嘅肉香同埋香料嘅提味,絕對係整體體驗嘅提升💯!唔得唔提哋wifi服務,真係好貼心,但係對我嚟講,用嚟上傳食物相嘅速度先至重要。總結,今次食飯經驗,真係可以用「掂咗」來形容。分量足夠,味道一流,咁嘅選擇,土耳其風味嘅純粹享受,攞埋手機,嚟一輪美食打卡,分分鐘想成為常客📸!

2022-10-28 1937 views
今日和朋友被店名吸引(精萝狂喜)去这家店。入店时发现无人,一直到埋单离开都没有其他食客,但其实餐食味道不错。我叫的是Adana Kebab,配烤饼和蔬菜沙拉,淋上蒜味沙拉酱汁,味道丰富,另外还有经典烧尖青椒加辣味,强烈推荐。朋友叫了份mixed doner kebab配饭,感觉没有酱汁搭配比较干,不过胜在肉量充足。我们都配了Ayran饮,好酸且有点咸味,我感觉味道不错,但不喜欢纯酸奶味的慎点。店内装潢都很有土耳其风,还有土耳其历史人文书籍可阅读,是很棒的异域风情体验。
  • Ayran
  • Adana Kebab
2022-01-02 1743 views
今日再次黎到依間土耳其餐廳今次又係叫左2條Kebab Roll新一年頭一日,原來餐牌已加價Fish Roll $88麻麻地,佢用雪藏魚柳,一般,下次唔會再叫2. Beef & Lamb Roll $88依個係微辣,佢將羊同牛mix埋左做肉餅再夾入去。個人覺得都係淨牛好食啲,依舊肉太實同乾左啲都係同上次一樣有3枝醬可以自己落返
今日再次黎到依間土耳其餐廳
今次又係叫左2條Kebab Roll
新一年頭一日,原來餐牌已加價

Fish Roll $88

麻麻地,佢用雪藏魚柳,一般,下次唔會再叫

2. Beef & Lamb Roll $88

都係同上次一樣有3枝醬可以自己落返

2022-01-01
Type of Meal
Dinner
2022-01-01 967 views
服務差我地系24/12 晚上8:00pm 去到,叫野食,等咗足足二小時先有得食,10:00 先有得食,只不過叫咗個沙律,和雜錦燒肉飯,雞肉烤薄餅,餓到暈,9:00 pm 追過單一次,個女人話已經催促咗廚師,但係9:30 pm 仲未有得食,9:30 pm 再催個女人,但係個女人只係話已經知會左個廚師,完全冇道歉定點,眼見前幾枱遲過我們入來的客人已經有野食,真係好嬲,價錢又不是便宜,仲有有一個小朋友大約四歲度不斷團團轉轉,不斷來回走來走去,好煩!個小朋友應該系個廚師既女孩子,個小朋友好冇禮貌,我地未食完野,個小朋友就要過來收三支醬汁,無下次了,太差的服務
服務差

2021-12-24
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Celebration
Christmas
2021-12-26 997 views
小編從未試過土耳其菜,見到介紹喺旺角有一間,就嚟試吓。餐廳喺女人街,見裝修比較普通,有播激昂音樂,表面睇都擔心食物質素。服務一般,略嫌點餐後等太久才上菜式,餐牌有土耳奇式米布丁,可惜剛好當日冇得點。📌土耳其烤魚卷烤卷好似係中東附近國家嘅常見食物,當然要試吓啦,烤卷有不用肉類選擇,小編就揀咗魚,結果冇揀錯,味道好好,魚肉烤得香,選用醬汁亦美味,唔辣,搭配上有清新嘅菜,解膩,小編很飽肚,抵食。📌燒羊牛肉丸剛剛食咗魚,今次要試吓紅肉,一次嚟羊牛兩種味好似幾好,味道結合沒有違和感,不過賣相麻麻地,而味道有點太辣了,可能對土耳其人咁樣辣度適中。📌土耳其式薄包餅小編好喜歡印度嘅烤餅,覺得土耳其嘅應該都會好味,不過這個薄包餅唔脆唔香,有啲失望,不建議點這件包餅。📌蜜桃果汁味道太淡,失望。
小編從未試過土耳其菜,見到介紹喺旺角有一間,就嚟試吓。

📌土耳其烤魚卷

📌燒羊牛肉丸

📌土耳其式薄包餅

📌蜜桃果汁
味道太淡,失望。
土耳其烤魚卷
燒羊牛肉丸
土耳其式薄包餅
2021-12-11 189 views
依間土耳其🇹🇷店上次已經食過,覺得Kebab Roll幾出色我今日去,間店無咩食客,除左我依枱就只有另一枱客人,可能因為無set dinner,全部要散叫,唔太抵食不過味道真係唔錯嫁今次叫左2個Roll1. Chicken Doner Kebab Roll $702. Beef Doner Kebab Roll $75 兩個Roll比較,牛肉會重味啲,我覺得好食過雞,2個Roll都好足料
不過味道真係唔錯嫁
今次叫左2個Roll

2. Beef Doner Kebab Roll $75

2021-11-23 731 views
最近經常遊走旺角,發現多了很多食肆,更難得見到這間有ᴋᴇʙᴀʙ的食肆,當然要試吓味道*Chicken roll烤雞卷在薄餅上成圓柱形狀再用錫紙包着切開爆多雞肉,蔬菜再加上番茄芝士等材料做的醬汁,特別好味*beef kebab rice牛肉在不停轉動的烤爐上烤熟烤熟後切成薄片口感有啲似牛肉乾烤牛肉份量多到好滿足上檯時會奉上幾樽自家醬汁分別是ᴄʜɪʟɪ、ᴍɪɴᴛ、ɢᴀʀʟɪᴄ當中標示 ʜᴏᴛ嗰枝辣醬,蘸一點吃令味道更惹火

*Chicken roll
烤雞卷在薄餅上成圓柱形狀再用錫紙包着
切開爆多雞肉,蔬菜
再加上番茄芝士等材料做的醬汁,特別好味

*beef kebab rice
牛肉在不停轉動的烤爐上烤熟
烤熟後切成薄片
口感有啲似牛肉乾
烤牛肉份量多到好滿足

上檯時會奉上幾樽自家醬汁
分別是ᴄʜɪʟɪ、ᴍɪɴᴛ、ɢᴀʀʟɪᴄ
當中標示 ʜᴏᴛ嗰枝辣醬,蘸一點吃令味道更惹火

2021-11-16 331 views
呢間喺女人街入面嘅土耳其菜餐廳係夜收工人士嘅恩物, 全因為佢係c類食肆十二點先收工令到我哋呢啲嘢收工嘅人,過咗十點都有高質土耳其菜式 入到去裝修非常之精美而且,月播住強勁嘅土耳其音樂,真係好似返咗中世紀 圖曼帝國嘅環境一樣我哋兩個人分別嗌咗雞肉串燒配薯條同埋牛肉串燒配飯,可能係夜咗嘅關係,所以上菜執枱等等都比較慢,我哋坐低咗大約兩至三分鐘先有人遞上餐牌同埋幫手執枱 但係冇所謂啦,都唔算等咗好耐雞肉串燒非常之地道配上薄荷醬 洋蔥醬 同埋土耳其地道嘅辣醬,口味好有層次 配上新鮮炸起嘅薯條好好食串燒羊調味適中,攞嚟送飯非常之夾不過份量好似唔係好夠,一百蚊呢講真係有啲少,不過算啦味道都ok,而且十點之後仲有得食 下次再繼續幫襯

但係冇所謂啦,都唔算等咗好耐
配上新鮮炸起嘅薯條好好食
串燒羊調味適中,攞嚟送飯非常之夾
2021-11-13 185 views
我黎過倆次,因為英文唔叻,所以都怕落單會有問題,但有中英對照,食物質素非常好,佢個鐵板燒雞配飯一流,佢炒得非常之香,另外佢杯凍檸茶係我飲過最好飲嘅一間舖頭,從未試過咁好飲,佢啲茶係用佢哋地中海嘅茶葉黎沖,老闆侍應都非常好笑容。不過我想埋單個陣,想叫老細埋單就等左好耐,老細掛住同客人傾計😂,不過佢好有禮貌叫我等等,所以無所謂啦,人地文化係咁,所以如果想去試嘅人要有心理準備可能要等一下。最後價錢方便預晚餐一個飯差唔多一百蚊,但係食得飽嘅😏
最後價錢方便預晚餐一個飯差唔多一百蚊,但係食得飽嘅😏
2021-10-27 241 views
我入到舖頭,冇人招呼之餘,侍應仲當你透明,見到有客入嚟唔執嘢唔落單 真係完全唔憂做咁嘅樣 .個男侍應坐係度吹水,就算休息都可以叫其他侍應幫手啦,但佢冇咁做.之後食左一道菜,完全唔掂,太dry了,唔值百幾蚊.我食過咁多土耳其野,呢間最差!呢個價的話大把好野食!埋單時個男侍應態度唔好,佢俾我的感覺似唔憂做,蝦客人咁樣.唔怪之得冇生意啦!
我入到舖頭,冇人招呼之餘,
侍應仲當你透明,
見到有客入嚟唔執嘢唔落單
真係完全唔憂做咁嘅樣 .
個男侍應坐係度吹水,
就算休息都可以叫其他侍應幫手啦,但佢冇咁做.

之後食左一道菜,完全唔掂,太dry了,唔值百幾蚊.
我食過咁多土耳其野,呢間最差!
呢個價的話大把好野食!

埋單時個男侍應態度唔好,
佢俾我的感覺似唔憂做,蝦客人咁樣.
唔怪之得冇生意啦!
2021-10-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
我們應該在香港嘗試獨特而美味的土耳其美食。 雖然在疫情時期我們不能輕易乘坐飛機去任何地方。 但我們在香港很幸運,還有世界各地的美食,為什麼不試試呢?充滿土耳其裝飾的餐廳,美麗而獨特的土耳其燈飾和牆上的裝飾,土耳其國旗和書架上關於奧斯曼帝國歷史的書,土耳其水煙等。想像一下你現在已經在土耳其旅行了!我以前去過這裡,對食物和服務印象非常好。自從疫情爆發以來,我就離開了香港,現在回來再次訪問,非常遺憾!幾乎友好的工作人員消失了。也許根據接種疫苗的要求規則,很難找到工作的人,也許過去2年許多旺角餐廳經濟受到影響。 幸運的是這家餐廳到現在還活著!現在接待員已經換成了穿著傳統民族服裝的女士,可能是老闆的親戚?!然後老闆來負責和指導餐廳。舊員工和香港員工也來了,在這個遺憾的下雨星期五早午,然後我點了羊肉串和薯條,加上雙勺冰淇淋巧克力和草莓和冰鎮石榴汁,其實菜單上的美食太美了,我想嘗試很多東西我希望我有 4 個胃像牛一樣!但經過中國節日的慶祝,今天我仍然很飽,羊肉菜餚是土耳其的標誌菜餚,如果您有一天要去,不應該錯過它。烤後!非常好吃,沒有羊肉臭味!配上薯條和小沙拉.它很適合我,我今天想要一些tasty

羊肉串和薯條,冰鎮石榴汁
醬汁
iced pomegranate
Double scoop icecream
lamb shish skewer

但我們在香港很幸運,還有世界各地的美食,為什麼不試試呢?

我以前去過這裡,對食物和服務印象非常好。

自從疫情爆發以來,我就離開了香港,

現在回來再次訪問,非常遺憾!
幾乎友好的工作人員消失了。
也許根據接種疫苗的要求規則,很難找到工作的人,
也許過去2年許多旺角餐廳經濟受到影響。

幸運的是這家餐廳到現在還活著!

然後老闆來負責和指導餐廳。
舊員工和香港員工也來了,

在這個遺憾的下雨星期五早午,
然後我點了羊肉串和薯條,
加上雙勺冰淇淋巧克力和草莓
和冰鎮石榴汁,
其實菜單上的美食太美了,我想嘗試很多東西
我希望我有 4 個胃像牛一樣!
但經過中國節日的慶祝,今天我仍然很飽,

烤後!非常好吃,沒有羊肉臭味!配上薯條和小沙拉.
它很適合我,我今天想要一些tasty  crispy delight清脆的菜餚。

我真的很喜歡他們的醬汁,有辣紅醬,綠薄荷醬,白蒜醬,色彩鮮豔,味道鮮美。
他們是非常注重細節的標記,帶有英文和中文解釋,甚至圖片。你很容易理解。

其次,冰鎮石榴汁是非常漂亮的紅色鑽石色,甜美清新的夏日飲品。

還有雙勺冰淇淋巧克力和草莓,香甜粘稠的獨特土耳其冰淇淋。
和我們以前吃的冰淇淋有點不一樣,更粘更甜,很獨特!
如果在土耳其他們會和顧客玩冰淇淋遊戲,
用他們的粘性將它從一個冰淇淋筒扔到另一個冰淇淋筒。
也是世界著名的甜點!

人們說,一道完美的菜餚應該是由一道好甜點作為句號來完成的!
做得好!
$247.5 (Lunch)
羊肉串和薯條,冰鎮石榴汁
醬汁
iced pomegranate
Double scoop icecream
lamb shish skewer
  • 羊肉串和薯條
  • 冰鎮石榴汁
本來小事一椿, 但係Google business 個老闆娘死都要辯駁。事源好耐之前, 已差唔多2年。我當時進來叫左一碟野吃,我女朋友不肚餓. 所以只點了一碟。 到我賣單時,發現金額多了很多才問到。 外國同事應該係老闆,跟我說: 你2人吃一碟, 如果每個客都這樣不好。每1最少叫1樣野食, share disk 要收附加費,其實,有這規則不打緊,。但不是等我埋單才跟我說。我們是願意多叫杯飲品或小吃。,waiter 該在下單時提及一下而不是埋單時才說。難道, 要我坐下再叫嗎?我不是想bad mouth 你們。 我光顧很多次的。只是該次感受不太好。仲好意思說"所有客人如對帳單有任何問題,我們絶對願意給客人在電腦前當面查証。廢話, 加多收費項目。什打上去都可以。 都是哪句,其實不介意min charge , 但請提示一下。我肯定個老外一定有心。大家唔信, 可以試下。

仲好意思說

大家唔信, 可以試下。
Other Info. : 每人都要叫野食。OK的。最低消費,是明白的。但請下單時說不是刻意等埋單時說。
2021-09-05 259 views
女人街兩旁不嬲都多餐廳 不過成日覺得好雜就冇入過去 今次比土耳其菜吸引決定入去試下!入去淨係見到老闆娘一個人 好奇問左下大廚係邊 原來佢身兼數職 樓面 老細 廚師都係佢🤣🍗乳酪燒牛羊肉💰160睇圖超級吸引!中間嘅唔係想像中奶味重嘅乳酪 而係唔甜嘅希臘式酸奶 好彩接受到🥵每一塊肉都係牛同羊嘅肉餅 羊唔算特別膻 咬落texture好厚實!上面淋上肉醬都特別惹味!而且每塊肉餅都有一層類似千層麵嘅包住 都算飽肚 唔錯!🌯轉轉燒牛肉卷💰70牛肉份量超多 不過燒牛肉會偏鹹 配上清新嘅菜又可以解膩 唔錯!趁熱食餅皮軟淋 個人幾鍾意咁多餡嘅餅!🍖轉轉雜錦燒肉配飯💰~70-80見到呢個份量真心嚇親!一半係雞肉一半係牛肉 調味其實差唔多 所以牛肉都係偏鹹 雞肉會相對好味D 飯偏鹹 好味過白飯🤣椰菜絲同蘿蔔絲都係調過味嘅會偏鹹 個人麻麻地 但係燒肉真係好抵食!🍤香脆炸魚扒配飯薯條💰~70-80炸魚炸得好深色 但係入面魚肉都幾厚實 還可以 我地轉左薯條做沙律 可以見到超多椰菜 青瓜等等 但係D菜全部都似醃菜味 自帶酸鹹味道整體來講菜式平時好少見 食落都幾新鮮 不過有D調味就真係比較重 可能未必啱大眾口味 份量

🍗乳酪燒牛羊肉

轉轉雜錦燒肉配飯

🍤香脆炸魚扒配飯薯條
💰~70-80
香脆炸魚扒配飯薯條

整體來講菜式平時好少見 食落都幾新鮮 不過有D調味就真係比較重 可能未必啱大眾口味 份量就真係冇得頂🤣

📌 1453 奧圖曼地中海美食(清真) (旺角)
旺角通菜街19號地下
2021-08-17
乳酪燒牛羊肉
轉轉燒牛肉卷
2021-07-19 227 views
下班的路上 不想再看平台上的介紹隨心想到那家曾經男友吃過的店一般土耳其的裝潢 稀少的顧客基本上看到比較少的人流 都會離開還是相信「他」的品味.服務員會先給了三支醬料用來配菜吃.‘轉轉燒牛肉卷’基本標配的牛肉卷 裡面有蔬菜拿在手上不會濕潤過頭可以在牛肉上淋喜歡的醬汁要不然有點乾柴‘鐵板燒雞配飯’用雜菜同雞肉絲炒在一起的應該用了當地的調味料去烹調比較複雜的味道米飯比較硬 不是我喜歡的味道但配上醬汁 也很惹味‘檸檬特飲’簡單的檸檬特飲
下班的路上 不想再看平台上的介紹

但配上醬汁 也很惹味

‘檸檬特飲’
簡單的檸檬特飲
2021-04-26 834 views
店名:1453 奧圖曼地中海美食(清真) 1453 OttomanMediterranean Cuisine地點:旺角通菜街19號地下G/F.,19 Tung ChoiStreet., Mong Kok(港鐵旺角站 E2 出口, 步行約4分鐘),電話: 2772 1555(1)     轉轉雜錦燒肉配飯兩個 Mix Doner Kebab $89;(2) 土耳其特色米布丁 TurkishRice Pudding $48,(3) 石榴汁,$25。共二人享用本餐,合共二百五十一元。食物的色香味如何:轉轉雜錦燒肉配飯:份量十足,足以飽飫。燒雞較粗糙,但由於切得細小,所以口感算是可以接受,只是可能因為沒有醃製,故味道淡;牛肉和羊肉同樣以旋轉燒烤方式烹調,燒的熱度平均,若再加以醬汁去進食,更香口和美味;再配以蔬菜沙律,營養和口味都甚為豐富。土耳其特色米布丁:稠乎乎的、甜蜜的,有可口的奶味。石榴汁:甜而清淡,適合糖尿病。賣相得體。環境:裝修有情調,尤其燈飾圓形加上聖堂式的彩色玻璃,十分獨特;也擺放了土耳其色彩的佈置品,最惹人注視的是書櫃裡有著1453年,君士坦丁堡淪陷,鄂圖曼帝國取代東羅馬,回教徒
Mediterranean Cuisine

Street., Mong Kok

(1)

食物的色香味如何:

土耳其特色米布丁:稠乎乎的、甜蜜的,有可口的奶味。

石榴汁:甜而清淡,適合糖尿病。

賣相得體。

環境:裝修有情調,尤其燈飾圓形加上聖堂式的彩色玻璃,十分獨特;也擺放了土耳其色彩的佈置品,最惹人注視的是書櫃裡有著1453年,君士坦丁堡淪陷,鄂圖曼帝國取代東羅馬,回教徒以勝利姿態者入主小亞細亞的書籍。地方整潔舒適。

服 務:良好。

衛生:良好。

抵食:絕對是中上級的檔次,不是家常便飯的選擇,只宜聚舊、會客及品嚐與體驗異國風味。
轉轉雜錦燒肉配飯兩個 Mix Doner Kebab
布丁
石榴汁
Other Info. : 土耳其自1453年 (相當於中國明代)起淪回。土耳其的祖先明明是基督徒,今午我們光顧的旺角1453,有一本些書籍,中英文的,君士坦丁堡之役,就變成回教國家,一去不復返。他們就以此年成為店名 "1453",就是土耳其淪回的年份,就在此年,他們由基督徒變成穆斯林。😭😢😰😨😓😓😣😖😱😵💀💀👻😱🥱😩😤💩👻 在這數百多年內,已有無數像意大利、法國級數的聖堂被毀,如今有更多聖堂將淪為清真寺,即是有向基督徒挑釁甚至宣戰的行動之嫌。 就算是以色列也尚且不會把金頂改回猶太會堂,以免引起國際爭端,土耳其可以算是挑釁到出面了。
2021-04-18
轉轉雜錦燒肉配飯兩個 Mix Doner Kebab