2018-10-25 396 views
這間餐廳每2星期都會改餐單,迎合客人不同口味,大約$6X-$9X不等,這次MENU改得幾好,幾岩我口味,出品有質素,所以今次寫了食評!這裡愈來愈多客人,位置有限,建議打電話預留座位,這次我差點出征失敗~~~一如既往,蒜蓉麵包仍然香脆好食,仲有2件添!這次是忌廉牛肉湯,因為用材得意,我就試試看好了~~~ 又出乎意料好飲,香滑有肉味~~老闆叫左牛扒餐,半成熟,肉質偏紅,不過不失,但得意的是為了慶祝中秋,他們弄了月餅型薯餅,十分可愛!我叫了芝士汁焗雞扒飯,雞扒滑嫩入味,烤火控制得宜,另芝士汁較香濃,略厭汁少,唔夠撈飯!本人認為餐廳食物質素有待改善,份量比較適合女生,男人可能會不太飽了~~

2018-09-24
$80 (Lunch)
2018-09-26 593 views
筲箕灣較新的一家西餐食過兩次午餐 價格靜靜上調 質素keep 到的較欣賞係個白湯 相比紅湯 更用心制作 一次係雞肉湯 有雞絲另一次無海鮮周打魚湯 有貝柱仔主菜方面 通常係五個選擇 其中一些比較輕食 多菜無咩starch 適合OL兩次都係五人share 試左好多最欣賞咖啡骨雖然咖啡味唔係話入曬舊肉度味道調得幾好 腐乳羊肉意粉 感覺雖然新奇但係肉既分量比較少咖喱吉列豬扒係日式咖喱 微辣豬扒乾身 仍脆口 但未去到鬆脆 可以的小牛柳卷 份量偏細鴨肉意粉 個鴨肝mousse 幾好食 好快溶落意粉 要拿拿聲食左去 Overall 感覺良好
筲箕灣較新的一家西餐

鴨肉意粉 個鴨肝mousse 幾好食
好快溶落意粉 要拿拿聲食左去

Overall 感覺良好
雞肉鹹批
$65 (Lunch)
白湯
咖啡骨
羊肉意粉
吉列豬
鴨肉意粉
見佢開張左一排,同事話想試下,就6個同事一齊去試啦⋯⋯滿心歡喜食好少少,叫左lunch menu set B 脆皮咸豬手($62)。食左一舊見到有少少豬毛係塊脆皮到,都隻眼開隻眼閉啦⋯⋯點知再食落去,竟然有一塊脆皮眼見係有咁多毛!!(如圖)🤮🤮🤮心諗:點食呀!脆皮豬手無得食塊皮😲即刻同waitress 反映,點之佢係你眼望我眼,見我話真係好多毛喎⋯⋯佢先收左我果份話整過比我,再過一陣,走過黎唔知咩原因就話叫我另叫其他set....叫左龍利柳個set ($64), 無味既🤢說好的桂花忌廉汁呢??其他坐唔坐得舒服都唔講啦😅總括黎講,食物同服務都要有待改進。
見佢開張左一排,同事話想試下,就6個同事一齊去試啦⋯⋯

其他坐唔坐得舒服都唔講啦😅

總括黎講,食物同服務都要有待改進。

2018-08-06 555 views
搬到了筲箕灣5年,終於在大馬路找到一間較有水準的西餐廳,我意思不是連鎖店那種像「復製人」一樣的機械式食店,也不是走太大眾化路線的西餐廳,當然也不是茶餐廳。我補充一句,我也時常吃連鎖食店、大眾化的西餐廳和茶餐廳,只是有時也想有較好的選擇。首先地點,就在筲箕灣道與南康街的交界,十分方便。裝修也頂有風格,不是豪裝,是有主題,大家不防找找。座位舒適度,就因有準備酒吧用的高椅,所以不是全是疏化,所以很難兼顧。食物方面,口味雖然見仁見志,但見到創意,例如用腐乳煮西餐,總算有誠意。服務方面,初時人手不足,自然大有改善空間。價錢方面,當然不是茶餐廳價(現在也不低),以中級價錢來看,是不錯的選擇。

首先地點,就在筲箕灣道與南康街的交界,十分方便。

裝修也頂有風格,不是豪裝,是有主題,大家不防找找。

服務方面,初時人手不足,自然大有改善空間。

Other Info. : 我在這裡多次用餐,所以評分是考慮了綜合的經驗。
2018-08-02
  • 牛柳、燒原隻野雞仔
2018-08-02 403 views
午市嘅咩牛肉rissoto成碟野夾埋我諗得廿粒飯,唔係講笑,我專登問左兩次碟野係咪有問題,佢話係炒嘅所以唔似一般rissoto我心諗呢碟野你配個白飯比我都叫似個餐,但你要我喺你啲鹹到傻嘅汁到撈幾粒飯嚟食,究竟你地有無試過煮啲咩出嚟,個廚師知唔知自己煮緊咩?你可以話我見識少,未見整到好似咖哩牛腩飯走飯咁嘅rissoto,但你係無飯加難食嗰下仲要收人70一個午餐,你間鋪行過兩步就有間老麥,點解要咁折墮食你?各位睇路
午市嘅咩牛肉rissoto

各位睇路
Rissoto
2018-08-02
$70 (Lunch)
2018-07-26 398 views
同事極力推介下今日lunch打算去試下,我係一個陀住9個巨肚既大肚婆,去到門口,見到入面樓面得1位職員收緊錢,佢專注做野所以都留意唔到我企左一陣,咁我就禮貌地講左幾聲「唔該」引佢注意我:「1位」佢望左四周圍一下然後黑黑地面地回應:「坐高枱啦」咁我就有少少驚訝咁話:「吓?」佢再keep住個黑色既面口講多次:「高枱啦」當時見到有2、3個客人都有d驚訝咁望住個侍應我指住個肚話:「坐唔到架喎?」佢:「咁無位喎」個面口都係一樣咁黑我:「我可以等架」佢就靜左跟住我見佢無進一步行動就無等到,即刻走左其實佢係可以換個方式講:「唔好意思,暫時未有枱,你可唔可以等下?」我唔係要即刻叫人比個位我,無位要等位都係天經地義丫!咁既服務態度真係食物再好都唔會去試!
我:「1位」
佢望左四周圍一下
然後黑黑地面地回應:「坐高枱啦」
咁我就有少少驚訝咁話:「吓?」
佢再keep住個黑色既面口講多次:「高枱啦」
當時見到有2、3個客人都有d驚訝咁望住個侍應
我指住個肚話:「坐唔到架喎?」
佢:「咁無位喎」個面口都係一樣咁黑
我:「我可以等架」
佢就靜左
跟住我見佢無進一步行動就無等到,即刻走左
我唔係要即刻叫人比個位我,無位要等位都係天經地義丫!
咁既服務態度真係食物再好都唔會去試!
2018-07-26
2018-07-23 314 views
好友生日,專程來到13food angel與她慶祝, 希望佢可以有一個難忘既回憶,這次就挑選了一間意大利餐廳。正所謂一日之計在於晨,我地就決定係呢一度食個早餐 ,餐廳設計挺有格調,燈光偏昏暗,再加上有大大個太陽係度,成個餐廳比人既感覺真係好精神。 叫左個英式早餐A,因為覺得佢好似好抵食咁,佢有一個自家製薯餅,真係好健康,同出邊D茶餐廳比,呢間既薯餅真係好健康,我仲叩左杯凍鮮奶咖啡,一上到泥,見到咖啡有環保飲管,證明呢間餐廳好注重環保,抵讚
好友生日,專程來到13food angel與她慶祝

2018-07-23 220 views
這間意大利餐廳喺筲箕灣筲箕灣道356-358號海德堡地下B號舖,見到食評好吸引, 仲有好多正評,所以就嚟試下.餐廳環境都好舒服,唔係好大,但成個感覺都好好,好有意大利嘅感覺,證明呢間餐廳係設計上花左唔少心思!我叫左一個英式早餐A,份量都岩岩好,而且仲有炒蛋可以食,夠曬醒神啦~叫左杯凍鮮奶咖啡,佢地係用環保飲管加,香港好少餐廳願意咁樣做,而呢一間餐廳就願意咁樣做,為環保出一分力,真係好抵讚,身為環保之人既我,一定一定一定要比個大大既LIKE你

2018-07-23 172 views
Food Angel係筲箕灣道開左2個月,終於有機會過來啦!裝修雅麗,燈光昏暗,卻帶點派對氣氛,高檯梳化配搭,令人感到輕鬆!餐廳價格為$60-$70以內,lunch無加一是否可以租場搞派對呢?應該可以似酒吧?忌廉湯十分足料,紅蘿蔔、蜆肉、蔬菜粒等等,豐富了口感,味道唔會勁濃,剛剛好,岩哂我,飲完唔會口渴!蒜蓉包香脆又大件,仲有2件甘多添!F 野雞(半隻)及忌廉意大利飯 $68看似細細碟,但原來份量好足!意大利飯又香又腍,帶點蘆筍及波菜?感覺不會太「濟」,清清甜甜,又有忌廉濃郁的香味,真係好好食!野雞有半隻,皮炸得香脆,雞件略乾,但雞比仔幾滑嫩,是不是因為雞部位不同而感受有所不同嗎? 總言而之,仍有進步空間!抵讚!使用環保飲管!支持環保!我喜歡飲熱檸水,謝謝!事實上,出餐真的很慢,不過睇得出廚師是逐份逐份煮,每份作品亦加添不少心意,在細節上有花心思,可見他們是很有誠意。非常期待下次再黎!

餐廳價格為$60-$70以內,lunch無加一

是否可以租場搞派對呢?應該可以似酒吧?

蒜蓉包香脆又大件,仲有2件甘多添!

F 野雞(半隻)及忌廉意大利飯 $68

抵讚!使用環保飲管!支持環保!

我喜歡飲熱檸水,謝謝!

非常期待下次再黎!
2018-07-08 366 views
屋企樓下有新餐廳開喎梗係要試下先啦夜晚同女友同埋個friend.三個人走落去試.雖然舖頭細細,但因為我哋好早,6點半已經入坐,所以唔使排隊.一入鋪頭,店裡面光線調教得啱啱好.唔會好似有啲西餐廳咁,暗到直情想瞓覺.我哋三個人嗌咗兩個main course同一個小食.首先嚟嘅係一個雜菌忌廉湯.飲第一啖就知呢個絕對唔係金寶湯.跟湯嘅蒜蓉包軟硬適中. 仲熱嘅添.之後就係德國咸豬手啦皮夠脆肉夠嫩.令我最感意外嘅.竟然係豬手隔離嘅蛋沙律配菜.真係絕對唔好睇小啲配菜,直情可以用"強"嚟形容!!!朋友嗌咗個羊架五成熟.同樣都係有驚喜.有肉汁兼且味道唔太騷.講到呢度,又要長氣啲講多次唔好睇少個配菜.放喺羊架底嘅薯蓉,真係好強好強好強!!!有幸見到大廚走出嚟.我親口問咗佢.原來佢啲薯蓉係每日用新鮮薯仔做,仲要加咗忌廉.令到個薯蓉好滑.牛油份量亦適中.可以咁講,個薯蓉係食極都唔會厭嘅.不得不提嘅就係佢個所謂"水牛城雞翼"我強烈要求大廚改過個名.大家唔好誤會.佢個雞翼絕對唔係唔好食.而係佢改良咗個水牛城雞翼.怕食辣而從來都唔敢試水牛城雞翼嘅朋友,從此可以嗌佢嘅雞翼啦.因為大廚將水牛城雞翼嘅辣味,改良到有辣香但
屋企樓下有新餐廳開喎梗係要試下先啦

夜晚同女友同埋個friend.三個人走落去試.

雖然舖頭細細,
但因為我哋好早,6點半已經入坐,所以唔使排隊.

一入鋪頭,店裡面光線調教得啱啱好.
唔會好似有啲西餐廳咁,暗到直情想瞓覺.

我哋三個人嗌咗兩個main course同一個小食.

首先嚟嘅係一個雜菌忌廉湯.
飲第一啖就知呢個絕對唔係金寶湯.

跟湯嘅蒜蓉包軟硬適中. 仲熱嘅添.

之後就係德國咸豬手啦

皮夠脆肉夠嫩.

令我最感意外嘅.
竟然係豬手隔離嘅蛋沙律配菜.

真係絕對唔好睇小啲配菜,
直情可以用"強"嚟形容!!!

朋友嗌咗個羊架五成熟.
同樣都係有驚喜.
有肉汁兼且味道唔太騷.
講到呢度,又要長氣啲講多次唔好睇少個配菜.

放喺羊架底嘅薯蓉,真係好強好強好強!!!

有幸見到大廚走出嚟.
我親口問咗佢.
原來佢啲薯蓉係每日用新鮮薯仔做,
仲要加咗忌廉.
令到個薯蓉好滑.
牛油份量亦適中.
可以咁講,個薯蓉係食極都唔會厭嘅.

不得不提嘅就係佢個所謂"水牛城雞翼"
我強烈要求大廚改過個名.

大家唔好誤會.
佢個雞翼絕對唔係唔好食.
而係佢改良咗個水牛城雞翼.

因為大廚將水牛城雞翼嘅辣味,改良到有辣香但係冇辣味.
而味道重比一般水牛城雞翼豐富好多添!
係時候呢一個總結.
好明顯呢間餐廳老闆唔係為做生意嘅.
佢根本就係極鍾意煮嘢食想煮好嘢畀人食.
可以肯定講句. 我一定會encore!!!
真係冇諗過係筲箕灣可以搵到咁出色嘅西餐廳.
重點係價錢仲平過花園餐廳.
2018-07-06
  • 水牛城雞翼