2019-12-15 519 views
呢間餐廳開咗10年,我真係一次都未食過。係喺幾個朋友嘅Facebook得知呢間餐廳結業嘅消息,本身今晚想去紅伶打冷,最後都立即轉場。打電話俾餐廳, 8:30竟然有位,立即預訂完全不用想。八點三去到,已經有枱,餐廳高朋滿座,全部都是來過數次嘅食客,人人都抓緊最後機會到龍鳳欣賞最後嘅風采。做些功課都知道呢個嘅點心好出,豉油王煎腸粉,煎得外脆內軟,和我吃過最好的唐宮XO醬煎腸粉當然有距離,不過配上辣醬,呢個已經夠美味。普寧豆腐,我夠膽話係暫停食過最好食嘅,豆香加上點煙燻味,如果有一杯whisky喺度就好。青瓜脆腸又係令一美味,爽到爆嘅腸,加上香香嘅葱花,配合豉油Wasabi,送酒一流。朋友麵包昨天才食過,特地打電話問佢有咩好食,佢推介一定要食海班,於是點了一條,足十四両嘅斑仔,蒸魚蒸得剛剛好,豉油撈埋飯,正。潮陽梅羔骨,記得朋友都有說過好食,這個係爸爸的選擇,沒有辦法夜了來,已經沒有祿鵝,塞翁失馬焉知非福呢個骨非常好食,酸味味帶甜,勁開胃,又小巧。砂煲芥蘭,絕對係港式大排檔嘅美味,不算太鹹,送飯一流。人不多,所以只能叫幾個菜式,不過還算好彩係關門之前試到這個嘅美味。為咗食鵝,其實今晚都仲有機
呢間餐廳開咗10年,我真係一次都未食過。

打電話俾餐廳, 8:30竟然有位,立即預訂完全不用想。

砂煲芥蘭,絕對係港式大排檔嘅美味,不算太鹹,送飯一流。

為咗食鵝,其實今晚都仲有機會,可惜約了食生日飯,如果今晚未有飯局,你有興趣今晚來吃最後一餐嗎?

後面枱的姐姐好依依不捨咁同老闆講:江湖再見啦。

香港的飲食業就是這樣,sad but truth,有人辭官歸故里有人漏夜趕科場,難怪香港的飲食業長期洗牌,為什麼我們沒有那些百年品牌,這也是我們江湖的問題。

龍鳳廚坊

太子白楊街21號地下
2019-12-14
2019-07-25 796 views
朋友約在這裡吃飯,還很興奮預留了碌鵝,其實我很少吃,不過大家這麼興奮就跟著一起吃。雖然裝修不是很華麗,食物擺盤又沒有太有心思,不過食物本身的質素真是不錯。鄉里碌鵝 (半隻) $278半隻原來已經很多,加上滷得入味,肉很有彈性,沒有多餘油脂,和白飯一起吃很搭。原汁原味西洋菜 $96西洋菜本身有鮮,所以簡單處理已經非常好吃,一定要記得連湯汁一起吃,因為湯也很清甜!椒鹽豆腐 $98隱藏餐單上菜一刻很惹味,豆腐外脆內嫩,辣椒脆令豆腐更加香口,推薦!

鄉里碌鵝 (半隻) $278

原汁原味西洋菜 $96

椒鹽豆腐 $98

2019-07-14 599 views
龍鳳廚坊係一間集大江南北家常菜嘅餐館(佢門口寫),但係我就覺得似港式地道小菜餐館,有點舊式大排檔feel😆,不過佢要收茶介加一服務費😅佢嘅普寧豆腐香口,碌鵝(潮州滷水鵝片)滷水入味得來鵝肉嫩滑👍🏻,清蒸海斑仔做優惠,只係$88,新鮮好味,比一般大排檔做得更出色👍🏻豆豉鯪魚油麥菜同炒通菜夠鑊氣👍🏻夏日炎炎飲番個冬瓜盅消消暑氣真好👍🏻而潮式煎蠔餅、水煮斑片、普寧豆醬雞就不過不失。哩度嘅侍應有講有笑,好有地道人情味👍🏻,外面嘅大排檔就未必食得到😊
豆豉鯪魚油麥菜同炒通菜夠鑊氣👍🏻
夏日炎炎飲番個冬瓜盅消消暑氣真好👍🏻
而潮式煎蠔餅、水煮斑片、普寧豆醬雞就不過不失。
普寧豆腐
碌鵝
清蒸海斑仔
豆豉鯪魚油麥菜
2019-05-17 625 views
除了燒鵝和鹵水鵝外, 原來還有碌鵝, 而且真是要將整隻鵝去碌(滾動), 在充滿醬汁的鑊內前後滾動幾十次, 除了令鵝身每一個部分也能沾到醬汁, 滾動的時候也會被煎香, 味道除了有內而外的咸香外, 也有微微的焦香, 這就是龍鳳廚坊的首本名菜. 對我而言, 這就是香脆版的鹵水鵝就是.這𥚃的脆皮牛腩粉皮和牛腩黏在一起, 不會有粉肉分離的口感, 牛腩肉質不鞋口, 但炸粉較厚, 要是這菜弄得最好的食肆, 還是帝苑酒店的Le Soliei了. 另上的咖喱汁令人看下去就聯想到地道而又改良過的咖喱牛腩, 只是辣道不夠而椰奶味偏重, 吃得不夠盡興呢!

• 碌鵝
碟頭份量細得可怕,價錢貴得恐怖!!!所有小菜平均$95蚊一碟,價錢貴唔緊要,今時今日香港租金咁貴,邊有咁易搵度又平又大碟啊,但份量唔好少得咁可憐啊,過百蚊嘅魚香茄子煲居然得20條茄子都唔夠,用煲上得3分1煲,平時出去食唔係滿曬都起碼唔會咁清楚見度煲邊啊,呢度好清楚見度煲內圓周,$122蚊嘅松子金粟蝦球,5人食都分唔夠每人2粒蝦,成兜都係罐頭粟米,$98蚊個香醋排骨,洋蔥青椒多過排骨,永不再幫襯,5個人食左$891 七樣嘢,行出門口係餓嘅!!!減肥一定要幫襯呢間!
碟頭份量細得可怕,價錢貴得恐怖!!!
所有小菜平均$95蚊一碟,價錢貴唔緊要,
2019-04-02
2019-02-08 821 views
是日星期六行完山一大班好友嚟呢度食飯,訂咗張枱坐樓上近樓梯口會冇咁嘈吵行完山好肚餓,即刻飲咗預訂好嘅杏汁豬肺湯,再食炆班翅,喜愛食魚嘅朋友一定要預留,因為冇得去到先order其他小菜不過不失,這𥚃都係太子食晚飯的一個不錯選擇,如喜愛寧靜環境的傾計就未必適合
行完山好肚餓,即刻飲咗預訂好嘅杏汁豬肺湯
杏汁豬肺湯
杏汁豬肺湯
炆班翅
炸子雞
2019-01-22 1435 views
人與人之間的確有著微妙的緣份!可能自己太保守,一向對於社交平台發展的友誼均採取不信任態度,偶爾遇著投契的人,會間中溝通閒聊,可是真說不上傾出真心對侍!但在不信任狀態下,猜不到上天竟傳派值得交往的網上朋友予我,我們一來就是那種直接了當、日復日非表面但深入的親切和關心,在複雜的社會中,可算是奇葩吧,我稱這種機遇做緣份!上星期,大家更相約出來吃團年飯 — 是我們兩對夫婦首年的團年飯! 幾年了,幾年沒踏足「龍鳳」,加上太子多了一家車軚人推介的食肆,今回又是緣份將我帶來了久違了的老地方!我們帶來了白酒,友人的另一半喜愛邪惡食品,於是炸豬大腸便出現了!雖然老公預先提示「龍鳳」的豬大腸不算邪惡,可是當第一口咬著大腸時,我知道老公提示是手下留情!豬大腸莫說不燙口,就連丁點䁔意也欠奉,腸皮大半不脆、腸脂不香,吃著就不是豬大腸的那回事! 邊吃邊談,我們喜歡悠閒慢吞的進食節奏,所以另外還點了芝麻菠菜和滷水掌翼兩款前菜!芝麻菠菜清爽幼嫩,只是芝麻醬下的豉油有點過鹹!而滷香滿溢的掌翼,調味恰好、肉質嫩彈,佐酒一流,只嫌份量太少而已,哈哈哈! 我們都愛中式老火湯,訂位時預留了杏汁白肺湯! 杏味未算濃厚,但乳白
人與人之間的確有著微妙的緣份!

邊吃邊談,我們喜歡悠閒慢吞的進食節奏,所以另外還點了芝麻菠菜滷水掌翼兩款前菜!芝麻菠菜清爽幼嫩,只是芝麻醬下的豉油有點過鹹!而滷香滿溢的掌翼,調味恰好、肉質嫩彈,佐酒一流,只嫌份量太少而已,哈哈哈!

我們都愛中式老火湯,訂位時預留了杏汁白肺湯

杏味未算濃厚,但乳白湯頭來得順暢、湯韻自然細甜,有著舒喉潤腸的滋養感,整體倒也不錯!

湯料中的豬肺鬆軟,帶有湯香和小鹹,不用蘸豉油也好吃,因此在邊談邊吃下,湯料給吃光了!

炸牛腩是「龍鳳」的招牌菜,以花心思的炸米粉籃子盛載,絕對是重視的表現!

一咬炸漿鬆化,牛腩意外的彈牙,肉篷中滲出甘香的牛脂,酥香中夾雜層次不錯的肉感,令人喜出望外!純味的鹹香、蘸咖喱汁則變成了甜香細辣的惹味,兩種食法各有千秋,愛牛者必試!

一支白酒不夠喉,兩個男人結伴外出,再買來另一支!侍應大哥見我們如斯高興,順理成章推介了惹味的土匪雞給我們!

鼻子緊閉, 八角、紅辣椒、蔥段和芝麻是眼睛可見的滋味,配上半乾濕的雞件,那種麻、鹹、香、辣一絲不苟和準確的配合,將味蕾死心塌地俘虜著,真叫我們吃出精彩來,比起那些米線店的死濃死乾的土匪雞翼,境界截然不同,高低立見!

在「龍鳳」吃腸粉?畫面似乎有點不協調,正如俗語的所謂九不搭八,可是天下事往往就是荒謬!

面前的豉油皇煎腸粉由白轉黑,我覺得是古天樂的化身!

腸粉黑色的部份是豉油與火喉的結晶,口感焦香帶脆,它有著自我個性與執著!友人說要開支啤酒啤一啤,絕對認同!

蔬菜要來了時令的豆苗,最後以金銀蛋相配,平日常吃的是金銀蛋莧菜,金銀蛋豆苗是甚少的組合!

金銀蛋豆苗沒有新鮮感可言,但我認為廚師煮出亮點來!豆苗十分滑嫩,放在沒融化的金銀蛋高湯中,豆苗的清香與金銀蛋在嘴巴各放姿采,溫和的調味更讓菜香與蛋香得以發揮,效果出眾!

最後以友人帶來的宮城縣名物 —「萩月」作甜品

這頓團年飯有難得的網上友誼、也有驚喜的菜式、還有思念宮城縣人和物之情,但願新一年緣永在!
2019-01-19
  • 滷水掌翼
  • 炸牛腩
  • 土匪雞
  • 金銀蛋豆苗
  • 豉油皇煎腸粉
2019-01-10 726 views
太子區隱世潮州菜😋-太子區不嬲都多野食,講起潮州菜唔一定就係食打冷,今次司令就推薦間高手級小菜比大家試下🍲。揭開個menu真心嚇親,款式極多而且好多少見既菜式,除左潮州風味,仲集合左各地菜式😍,食慣左平時港式小炒,不妨去試一試🥳。-鄉里碌鵝($138)碌鵝比較少地方食得到,碌鵝要人手落鑊碌一個鐘左右,所以食落非常入味,帶少許南乳味,甜甜鹹鹹,但又唔會濃到搶左鵝味,推薦一試🤣。-脆皮咖喱牛腩🍛($108)呢個真係屈機之作,牛腩粒先炸過,配上分開上既香濃咖哩可以任點🍛,唔怕浸淋曬個脆皮。炸完之後既牛腩粒香脆之餘,落開好juicy,係司令未食過又好欣賞既菜式之一阿😉!-水煮海斑片🐟($198)上枱前已經聞到超香花椒辣椒味,!食落其實唔算好辣,香味取勝。魚片份量都算多,送飯一流阿。-最後整返個煎芋頭烙做甜品就岩曬,粒粒香甜芋頭鋪面,咬落香甜煙韌而不油膩。如果想食潮啲仲有炸奶!但唔係常見炸鮮奶而係炸蜜瓜奶😎🍈,值得一戰!
太子區隱世潮州菜😋
鄉里碌鵝($138)

脆皮咖喱牛腩🍛($108)

水煮海斑片🐟($198)

2018-12-20 607 views
朋友要求推介食羊腩煲,唯一條件係「淋」!由於我之前曾經中伏過,所以都不敢苟且,轉而求助於朋友,原來這裡老闆娘是他的客戶,既然介紹得,點都有揸拿。訂位、就座、點菜指定動作後,一個爐,然後一個中型的煲,兩個人應該食得哂嘅。心情緊張地夾第一箸,立即放下心頭大石,湯底夠濃不特止,羊腩的確淋靱適中,而且加有馬蹄片,枝竹,冬菇,住部都入哂味,食到一個滿足的羊腩煲,無憾!另外叫多一個名菜「碌鵝」,再次觸動驚喜的細胞,鵝肉又淋又滑又入味,無怪乎係鎮店名菜之一。事實還有很多「好菜」,要留待往後再來的日子了,這一餐確是難忘,也感謝朋友的推介👍🏼👍🏼
潮州
2018-12-14
潮州
  • 碌鵝
  • 羊腩煲
2018-06-17 1589 views
本來約了朋友去試下深水埗老鳳冰室,但朋友就去了呢間龍鳳厨坊,前者在深水埗,而後者在太子,反正兩個人没所谓啦,坐下點菜時就點了兩位$148餐,點知轉頭待應回來話厨師烦忙,做吾到呢個餐,要點$248餐就有,聽完真係火都嚟,咁嘅生意手法,相信執笠只是時間性問题,反正已坐下就求其點了個蒸頭腩拼鹵味拼盤和雜菜鮮支竹煲,食物認真吾掂,頭腩肯定吾新鮮,用超多蒜頭辟味,只食到蒜頭味,一點魚腥味都無哂,個支竹煲超鹹,請到呢啲厨,係食客嘅不幸。
2018-06-16
Type of Meal
Dinner
2017-10-12 3235 views
放工諗住搵餐中式宵夜食下,見到龍鳳廚坊,環境都算ok舒服口痕想食象拔蚌,新鮮價錢合理,叫多個雞煲,惹味!食飽叫多個甜品,蜜瓜奶都幾特別,出面搵唔到既美味。整體來講,十分滋味,適合家庭朋友聚會
放工諗住搵餐中式宵夜食下,見到龍鳳廚坊,環境都算ok舒服
口痕想食象拔蚌,新鮮價錢合理,叫多個雞煲,惹味!
2017-09-06 2462 views
杏汁焞豬肺湯148,只得幾舊肺同肉片,第一次見肉片焞湯,鞋到呀媽都唔認得,水瓜烙正常無驚喜,賽香肉把鬼,差過燒味豬頭骨,招呼欠奉,三樣嘢埋單仲要加一茶芥合共470,慘過食大家樂
2017-08-08 2559 views
早前與友人來這餐廳試食, 點了這「碌鵝」, 入口尚算嫩滑, 醬汁調配都恰當, 但真正最惹味的墊底的酸蘿蔔。索晒鵝汁, 加上酸甜口感, 是一款不錯開胃小菜, 因此二次光顧都點了這菜式。原意落這道冬瓜盅是因有湯又消暑, 怎料內裡的配料比想像中的多, 我估約有四人的份量(但我們只有二人)。入口清甜, 但不太咸, 冬瓜用勺子刮起時沒有散開, 而且味道是入味, 不是挖空冬瓜倒湯個種貨色。最後試這酸菜煮斑片頭腩, 伴有少量湯粉, 入口起始以為微辣, 但隨後辣味湧現, 是屬中辣的菜色。片頭腩片有點過老, 不算爽口, 勝在味道調配相宜, 邢味道也如碌鵝一樣,最好味的是湯粉不是片頭腩, 整體味道算不錯!
鄉里碌鵝

酸菜煮斑片頭腩

2017-06-17
鄉里碌鵝
2017-08-07 1990 views
今日游完船河 約咗一班朋友黎龍鳯廚坊開飯皆因之前有朋友食過話唔錯 一個傳一個 口碑確實很仲要幸好我哋有訂位 晚市食飯時間 座無虛席鹵水鵝半隻鹵水汁甘香 濃淡適中 鵝肉紮實 彈牙 嫩滑 皮還皮肉還肉 比例非常好炸咖哩牛腩 用炸嘅方式我都係第一次食 感覺幾特別 炸完嘅牛腩 外皮特別香脆 配上惹味嘅咖哩汁 又有另外一種新食法釀青椒 好香口 好惹味 鑊氣好夠 估唔到隻青椒都幾辣墨魚餅 外脆內彈 豉油王炒腸粉 鑊氣十足 腸粉顏色好靚 配上秘製嘅甜醬 味道好夾夏天最適宜飲冬瓜盅夠曬解暑 材料好豐富 味道清甜椒鹽鮮魷 反而冇咩特別 食到雪藏味炸子雞 必食 外皮炸得非常脆 肉質非常厚 完全脂肪係極少 啖啖肉 炸完之後雞仍然保持肉汁剁椒蒸魚卜 魚腥味可以接受 洗得好乾淨 剁椒 又鹹又辣 魚卜爽口又彈牙 簡直係味蕾嘅新衝擊糖醋麵 麵餅香脆 配合醋同埋糖一齊食 原來效果都唔錯喎 好特別
今日游完船河 約咗一班朋友黎龍鳯廚坊開飯

炸子雞 必食

糖醋麵 麵餅香脆 配合醋同埋糖一齊食 原來效果都唔錯喎
好特別
2017-07-25 1564 views
老豆最鍾意呢間餐廳,諗唔到想食乜嘅時候就通常會嚟依度食.無他嘅,好味囉.今次叫左個梅子鴨,調味真係出色.雖然都幾酸下,但係梅子鴨就係要咁樣先至好味.鴨肉唔會煮到溶溶爛爛,雖然梅子汁嘅味道好出,但冇蓋個鴨嘅味道.最後要提醒嘅係,千祈唔好放過喺碟底嘅菠蘿.沙茶芥蘭炒牛肉,沙爹係啱啱好夠味,食過太多咸到傷肝沙爹,呢度係恰到好處.好重牛肉味,但係美中不足係牛肉有少少渣.芥蘭爽脆仲有少少甜味,呢樣唔使講啦啩.西檸煎軟雞,因為通常都係炸,今次留意到餐牌寫係煎,梗係要試下啦.點知原來都係炸嘅.可能係即炸即上碟,咬落去仲係脆嘅.芡汁整得夠濃夠杰,同之前嗰啲梅子雞唔同,汁酸酸甜甜,"掛"係肉度好好味,西檸有西檸味,再講就畀人笑,不過係真嘅.呢度嘅午飯小菜係跟湯嘅,而且一啲都唔馬虎.冬瓜鴨肉湯,鴨嘅味道非常濃郁,但係見唔到鴨肉喎,淨係見到瘦肉.最後叫埋星洲炒米,青椒紅椒切得細,所以啖啖都有青紅椒絲,食落就唔會寡.不過碟面煮得乾乾地,加咗辣椒油口感會好啲.依間係相當好既餐廳,但每次來都只有2,3枱客,希望相信群眾既人唔好走寶.
梅子鴨

沙茶芥蘭炒牛肉