Zeppelin Hot Dog Shop (Tai On Building) (Closed)

齊柏林熱狗店 (太安樓)
5K
ncy021118
抵食嘅熱狗
ncy021118
2023-04-20
Follow
係西灣河太安樓入面,好出名既平價熱狗店!好邪惡嘅宵夜晚食!只能外帶~好幾款都好吸引,今日就揀咗非常邪惡嘅組合!🧅🌭美國洋蔥圈熱狗(洋蔥圈,芝士粉,特色燒烤酱,法兰克福腸) $36個軟身既熱狗麵包,連埋炸左既洋蔥圈,又出奇既惹味。一口裏邊可以食到幾個口感都幾特別,有軟軟嘅包身加脆脆嘅洋蔥味同蕃茄醬味😂🧅🥨飛船小食杯 (洋蔥圈,雞塊,薯格)$28洋蔥圈同薯格都正常既,係油咗啲~吸收滿滿油份嘅一餐。Read More
foodielife_2019
食熱狗🌭️必選齊柏林 選擇多多💛
foodielife_2019
2023-02-12
Follow
📍Hong Kong📍#齊柏林熱狗店漢堡🍔,熱狗🌭️!?唔知大家中意食邊樣多啲呢?Ami仔就中意食熱狗🌭️多啲🤪,所以今次同大家去到一間有超多選擇既熱狗專門店齊柏林食下佢地啲熱狗。另外,佢地仲有超多分店!1. 芝味熱狗🧀中意食芝士既你,一定一定要叫!滿到瀉既芝士,每一啖都係滿滿既芝士。三種既熱溶芝士仲可以拉線。另外,仲加埋啲粟米粒🌽口感好豐富。🤤2. 士林原味熱狗另外叫左最傳統既味道!最普通既配搭,熱狗腸配上茄汁🥫、黃芥辣、酸瓜醬!滿滿既醬汁🤤。熱狗腸好Juice,仲有成110G大到凸晒出黎。3. 小食(炸薯條🍟,雞塊)真係次次都熱辣辣脆卜卜,超級好食!唔似X記咁成日都淋晒。🤪另外,佢地既薯條係配上茄汁加千島醬。雞塊就配燒烤醬,佢所有醬都好好味!😋______________________________
💰價錢: HKD $40-100😋味道: ❤️❤️❤️❤️❤️📍地址: #hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkongRead More
healunhatelate
極好味企食小食店
healunhatelate
2022-09-28
Follow
即叫即整既小店,細店面,只有企位,但外賣一樣keep到啲野食熱辣辣澳式風情熱狗 $50呢款入面有芝士、煙肉、菠蘿、千島醬、紐綸堡腸,勁足料好飽!!即叫即整,個包烘到外脆內軟,連小編唔好麵包都覺得好好食腸好Juicy,芝士係半融既狀態,食到好滿足!好味指數 : 9/10.細薯條 $6跟餐加薯條係$6咋!勁平!因為即叫即整,炸得好熱好香口細薯條既份量都好足,女仔一個包加一個細薯條已經好夠配茄汁及千島醬,推薦一定要點千島醬,真係好好味好味指數 : 9/10.跟餐加野飲$6(不含加一服務費) - 整體評分 -環境 : 7/10 味道 : 9/10 抵食 : 8.5/10齊柏林熱狗店西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A55A號舖.Read More
grumpy tummy
🥰無限回頭既澳式風情熱狗
grumpy tummy
2022-07-28
Follow
🌭️澳式風情熱狗 $38煙肉|芝士|菠蘿|千島醬|紐倫堡腸大推❗️一試真係愛上,次次都回頭嗌呢款🥹麵包本身帶有少少甜味🍞腸仔有咬口,加上滿瀉既芝士,無得輸🤩菠蘿同千島醬酸酸甜甜咁,食曬成個熱狗都唔會膩🙈🍟細薯條+雪碧(跟餐+$15)薯條正常發揮,每一條都脆卜卜😚以前無lum過原來薯條+茄汁再加埋千島醬係咁夾,成個味道即刻昇華左😍Read More
愛食
YEAH ~ 多醬熱狗
愛食
2022-07-24
1K views
Follow
上篇茶星人食評提到,我同老公同女友人KK成班friends,噚(22-7-2022 Fri)晚喺西灣河上船釣墨魚,我就幫老公,男友人NT同MY買嘢食,因大家都決定食齊柏林嘅熱狗,我哋就買咗$42.00嘅火炙芝士辣肉醬熱狗,$38.00嘅澳式特情熱狗,$36.00嘅美國洋蔥圈熱狗,同$38.00嘅田園風味熱狗,加$15.00要薯條同有汽檸檬茶.等咗一段時間終於整好,由於有時間,我就同老公喺附近公園坐喺喥食先,我哋係食後面嗰兩樣熱狗.由於都幾”呢hea”,我哋唔share食喇,不過都食咗老公嘅洋蔥圈,外層炸粉唔太厚,洋蔥圈都甜嘅.而薯條呢,唔大盒,佢係幼身,上面都加咗啲香草,我食咗一,兩條先,因為係想喺船喥同大家share,而佢係熱騰騰,味道同口感都正常冇問題.到上咗船後食,有啲腍喇,即使個盒設計係有窿位,但個茄醬上有千島醬,好得意.味道:3分田園風味熱狗呢?呢個啲醬係勁多,蔬菜料新鮮,味道正常冇問題,老公試, 啖大讚青瓜絲好正.味道:4分其他:佢哋都好細心,喺每個熱狗包盒面寫咗個包嘅No.,就唔使客人逐個打開睇.Read More
+ 3
田園風味熱狗
Sammiwong
素熱狗
Sammiwong
2022-07-01
Follow
素食熱狗【新炸魚堡🐟】新炸魚柳嘅味道同真魚柳有得fight!Zeppelin用新炸魚柳+蕃茄+蛋黃醬 整咗新炸魚堡... 魚柳細嫩多汁... 蕃茄清新爽口... 係夏天食素hotdog一個唔錯嘅選擇!Read More
eatingmoment_
太安樓必試小食🤤食極吾厭嘅熱狗🌭️
eatingmoment_
2022-06-28
Follow
太安樓係港島東出名嘅掃街聖地🧇🍢🍜🤪而每次想食飽肚少少嘅小食都一定會幫襯齊柏林🤎出色個位係佢嘅熱狗都即叫即整熱辣辣特別好味! (通常會order完去附近買下野飲返到泥岩岩好有得拎🤣又或者打電話order定都試過10分鐘後去到就有得拎)🌭️熱狗味道選擇多有成8款 總有一款岩心水咁😌而我食左咁多次 最中意嘅都係 💛澳色風情熱狗💛入面有 芝士 煙肉 而腸仔係用紐約堡腸 質感比普通腸仔好好多 咬落有口感👍🏼而千島醬同菠蘿公認嘅perfect match💞🍍亦係我中意食依款口味嘅最大原因 真係好夾好好味🤤🤤🤤不過要注意係冇座位堂食🤭要企係到食(有張枱仔)或者買返屋企🚘Read More
澳式風情熱狗
港人講味
齊齊柏林齊加油
港人講味
2022-03-30
Follow
西灣河地鐵站一出嘅太安樓入面齊柏林最啱係當早餐午餐下午茶仲好當食香港版麥當勞🍔即叫即炸 薯條炸雞🍗即整各樣款式嘅熱狗🌭️即焗牛油粟米🌽聽講佢哋而家出緊齊柏林麵包🥯加油 繼續擴張到宇宙每個角落👀😳🤭😇Read More
DollyLing
分店很多的熱狗店|澳式風情熱狗 & 芝味熱狗
DollyLing
2022-03-23
Follow
要數分店最多的熱狗店應該非 Zeppelin Hot Dog 莫屬!港島區的話,去得最多會是太安樓分店!除熱狗外還可以配搭小食和飲品,單點的薯條看起來亦很吸引。買了兩款熱狗,不過打開看到覺得貌相有點像 (笑)✦ 澳式風情熱狗 ($38) -他們家的熱狗用的腸並不是每款都一樣,像這款就是用紐綸堡腸!當中的香料中和了肥膩感。另外再加上鹹香的芝士、煙肉、甜甜的菠蘿和惹味的千島醬,不論是口感或是味道上都十分豐富!✦ 芝味熱狗 ($38) - 這款則是法蘭克福腸,是熱狗最常用的一款。超厚三重熱溶芝士要襯熱吃才有拉絲,記得要襯熱吃,放涼了會強差人意喔 粟米粒不算很多,不少的蛋黃醬倒是加添幾分邪惡感。還有其他口味的熱狗配不同的香腸,會有興趣將全部都試一次呢 Read More
+ 2
澳式風情熱狗
KarenHeha
熱狗、薯條一流
KarenHeha
2022-02-08
Follow
芝味熱狗 ($45)🌭三重熱溶芝士、粟米、蛋黃醬、法蘭克福腸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧熱狗以店舖自家製紙盒盛放,尺寸剛剛好夾實固定熱狗,防止熱狗因運送而走樣。熱狗包經事先熱烘,外表能見包面微燻金黃。三重熱溶芝士佈滿整個熱狗,完全淹沒熱狗腸,非常誇張吸睛。味道方面,三重熱溶芝士並沒有想像中的「漏」,入口不會有肥膩感,十分意外驚喜。芝士味極度濃郁,配搭粟米、蛋黃醬令整體味道層次更多,口感更為豐富。熱狗腸外脆內嫩,不會過鹹,彈牙有口感。熱狗包外皮香脆,內裡軟熟不會過乾。芝士愛好者必食之選。士林原味熱狗 ($38)🌭茄汁、黃芥末、酸瓜醬、燒烤汁、芝士粉、匈牙利腸賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧熱狗腸跟熱狗包比例合適,醬汁芝士份量滿滿,十分吸引。熱狗包同樣經事先熱烘,香脆金黃。味道方面,經典醬料組合配搭得宜,茄汁、酸瓜醬的酸味,黃芥末的辣味,燒烤汁的甜味,三方平衡剛好,加上芝士粉的點綴,非常惹味。經典穩陣推介。芝士煙肉薯條 ($33)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧薯條同樣以自家製紙盒包裝,份量足夠二人分享有餘,十分足本。芝士依舊毫不吝嗇,佈滿整個薯條面,眼見煙肉粒數量亦頗多。味道方面,經醬汁浸透的薯條偏冧入味,芝士、茄汁、千島醬三合一味道合拍,十分惹味可口。底部未經醬汁浸泡的薯條則頗硬身,上手乾身不油膩。由於薯條本身並未加鹽,因此建議配搭附上的茄汁千島醬同食,否則淡而無味。煙肉粒乾身脆口,鹹度適中,拌薯條一流。雞塊 ($25/9件)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧雞塊色澤金黃,乾身不油,尺寸跟一般雞塊差不多,但略嫌薄身不夠滿足。味道方面,雞塊外皮薄脆,內餡明顯麵粉比例太多,固異常彈牙。雞味頗少,調味偏淡,必需靠醬汁搭救。燒烤汁中規中舉,但略嫌不夠惹味,若能更濃郁一點更佳。外送等候時間:🐧🐧🐧平日中午1點幾下單,約需時30分鐘,跟預計時間相約。🐧❤️結語:熱狗、薯條高度推薦。Read More
芝味熱狗
聪明的笨猪
2021-11-23
1K views
Follow
到處都有分店的連鎖熱狗,今日打卡的是西灣河太安樓店,就在太安樓里,里面有很多服務街坊的小食店,一進去就能看到zeppelin的招牌黃色門面。只能外帶,不能堂食,很出名的平價熱狗。🌟🌟🌟美國洋蔥圈熱狗(洋蔥圈,芝士粉,特色燒烤酱,法兰克福腸) $36麵包軟身,洋蔥圈炸完好惹味+12蚊可以配2款小食,今次揀左牛油粟米杯和冰菠蘿🌟🌟🌟🌟🌟牛油粟米杯滿滿一杯子粟米粒,剝好的粟米粒粒粒飽滿,完全不輸kfc和放題,有濃郁的牛油香氣,还有不少沉淀的玉米汁,驚喜!🌟🌟🌟🌟冰菠蘿一大片圓形冰菠蘿,甜涼爽口,消暑降溫。如果能用密封的容器/袋而不是敞口袋裝就更好了。Read More
美國洋蔥圈熱狗
美國洋蔥圈熱狗套餐
Juicy Yummy
用心食店
Juicy Yummy
2021-10-24
Follow
好多謝其他區的人甘支持太安樓的小店.依間熱狗好出色我定期都會食, 今次寫食評係因為俾個奶茶驚艷到.澳式正常發揮,我喜歡佢地個包微烤了而且帶甜足料. 熱狗單價+ $12 SET 可以選兩樣小食,加多$5 重可以加大個薯條真係好抵.(不過我怕肥所以其中一個小食要左粟米重唔敢加大因為真係會食唔停口)比起HOT DOG,我更欣賞薯條.....炸得好透又香又脆...個茄汁+千島醬真係無得輸.加左支伯爵奶茶,估佢唔到有茶記個D甘濃之餘重好有伯爵茶香. 成件事好平衡呀,抵讚Read More
Cat Lee02
太安樓搵食
Cat Lee02
2021-10-19
Follow
收工約左朋友去太安樓搵野食, 果度好多食店, 人流都好多。同朋友係入面行左一圈, 嗅到一陣好香既薯條味就吸引左我地行埋去。呢間店淨係食熱狗同油炸小食, 但都好多人等緊外賣, 原來有好多地方都有分店。我同朋友一人揀左一款熱狗, 另外再叫左份炸魚薯條。等左大概十分幾鐘就拎得外賣。因為太安樓入面人太多, 所以我地行左去公園食。行去公園都要一段路, 行既時候都驚D薯條會冧哂。但去到公園打開黎食, D薯條仲係好香脆熱狗都好足料, 芝士多到可以拉絲。平!靚!正!! 會食上引Read More
熱狗&炸魚薯條
ngheion9
太安樓中一枝獨秀既熱狗🥰
ngheion9
2021-10-18
Follow
近排愛上左齊柏林,幾乎天天都嚟食,佢地見到我都認得啦,而且對我都好nice阿🥰我今次食既係New York 辣味熱狗,辣辣地但完全可以接受,加12蚊換左薯條同zero 同朋友飲完zero 咬住熱狗咁睇電影真係好chill阿☺目前齊柏林咁多款熱狗都比我試過哂了,下次計劃試下麦當雞餐 好似32蚊有埋2款小食 應該就係齊柏林裡面既性價比之王了🤫順帶一題 太安樓既齊柏林 關門時間比其他門店晚的 大概收晚上11:30分。Read More
lawmantsong
滋味無窮熱狗大滿足
lawmantsong
2021-09-09
Follow
在西灣河 打過疫苗後 到太安樓分店的 齊柏林熱狗 試試出名的 火炙芝士辣肉醬熱狗 🌭🌭麵包軟熟 稍稍烘過 微微香脆 好包 🥖🥖荷蘭辣味大肉腸 喜歡辣的 略稍嫌不夠 🌶🌶辣肉醬混合些配菜 應該是甜椒 洋蔥等 若肉碎份量能多些 就更美味 👍👍芝士烤過後 濃稠 超好味 🧀🧀整隻熱狗是 熱燙手的 非常好吃 飽足 夏天吃也覺美味 😋😋美味程度 雖不及天后的 德國熱狗 但價格不高 是好吃的選擇 粗切薯條 即點即炸 超正!🍟🍟店家還有多款口味選擇 買一隻熱狗 加12元 有2款小食或飲品 超抵!🤩🤩Read More
火炙芝士辣肉醬熱狗
細薯條