麵屋日和
銅鑼灣渣甸坊人氣拉麵
比卡比獸
2025-09-01
Follow
這間人氣拉麵店位於銅鑼灣渣甸坊,鄰近希慎廣場,主打四款拉麵,真材實料的湯頭採用豬大骨及丸雞,每日以慢火長時間新鮮熬製。店內環境寬敞舒適,裝潢以時尚的日系木為主,座位採用傳統的日式拉麵格局,適合一人或多人聚餐。赤蝦拉麵 - $128期間限定拉麵,湯頭結合了蝦的鮮味及豬骨雞湯的醇厚,帶有濃郁的海鮮香氣。三隻去殼赤蝦晶瑩剔透,柔嫩又不失彈性,黑椒襯托出其鮮美,還有肥瘦相間的火炙腩肉叉燒,採用新鮮五花腩加上自家醬油,油而不膩。日式手搓面以日本北海道麵粉製作,人手搓揉更具口感。淡麗醬油拉麵(特盛) - $116採用多種正宗日本醬油等材料為基底,熟成數天更能帶出其鮮味,湯頭清甜帶有醬油的鮮味。同樣有火炙腩肉叉燒,大大塊清脆的紫菜,原隻溏心蛋的蛋白好滑嫩,流出濃濃的蛋黃。煎餃子 - $28底部酥脆,餃子皮薄且口感香韌軟糯,內餡有免治豬肉及蔬菜,平衡豐富的肉汁,味道濃郁多汁。無糖汽水 - $14烏龍茶 - $10玻璃瓶裝的汽水能更好地保留汽水的氣泡和原味,有更持久的爽口感。Read More
+ 10
diudiu_cat
相聚日
diudiu_cat
2025-08-12
Follow
逢假期都會跟這位朋友食飯一聚,今個假期都唔例外,朋友仲陪我整蛋糕兼晚餐,精彩的相聚日。我地今晚揀了一間拉麵店,日式的設計,橙紅嘅色調,感覺好warm。座位完是面牆的單人座,大家排排坐。有四款拉麵選擇,每款分普通版和特盛版,亦可追加配料,另有幾款小食。睇下menu 嘅簡介,好清晰的!我要赤蝦拉麵($128)加糖心蛋(+$18)加菠菜(+$12),湯身橙紅濃厚,黏在直細麵,味道濃郁,濃而不鹹。直細麵烹調時間剛好,口感佳,啖啖鮮香蝦味,正!叉燒半肥瘦,腍嫩入味;三大隻赤蝦很厚身,經輕燒,半刺身狀,爽彈鮮味,優質!糖心蛋 流心狀佳,黏滑兼滿滿蛋香,加上烹調入味,稍稍鹹香,味道和口感都咁吸引。菠菜 翠綠,清爽腍嫩,唔油唔鹹,有益!朋友揀淡麗醬油拉麵 ($116/特盛),湯身透徹亮澤,喜歡它唔太鹹,亦唔黏稠,食落唔膩。揀咗粗身嘅手搓麵,人手搓出,多份用心,口味煙韌,有嚼勁。特盛配料腩肉叉燒、紫菜和糖心蛋,本身還配有京蔥、味荀和菠菜,好豐富。腩肉叉燒份量足,嫩肉伴着層脂肪,甘香油潤,肥美腍嫩,好得!另叫咗了一客煎餃子($28),共有三隻,外皮煎至帶些金黃,肉饀拌入蔬菜,口感佳,味道美味。Read More
+ 15
赤蝦拉麵加糖心蛋加菠菜
菠菜
糖心蛋
淡麗醬油拉麵 (特盛)
煎餃子
胃食小王子
隱世拉麵小店
胃食小王子
2025-06-20
Follow
今日同朋友傾咗成日,講到好耐無食過拉麵,於是決定喺銅鑼灣行下,搵一間新又未試過嘅地方解解思念。結果搵到咗呢間拉麵小店,位於一條內街,店舖唔算大,但一入去就覺得好有日式氣氛,木製裝修同溫暖燈光,感覺好舒適。。一坐低,店員即刻畀咗一壺冰水同杯喺枱上,覺得好貼心,特別係天氣咁熱,飲一口冰水真係解暑。menu好簡單,重點當然係拉麵同一啲日式小食。我同朋友睇咗一陣,決定試吓唔同選擇。我自己點咗一碗 醬油拉麵(特盛),普通同特盛既主要分別係特盛會有腩肉叉燒、紫菜同糖心蛋,感覺物有所值,點咗特盛絕對係正確決定!朋友則揀咗 味噌拉麵,佢話想試吓唔同嘅湯底味道。仲有,我地加咗一碟 唐揚炸雞 同 煎餃子 做小食,感覺呢餐夠晒豐富。。等咗大約10分鐘,食物就上枱。首先上嚟嘅係唐揚炸雞,外脆內軟,咬落去有啲汁,表面啲麵包糠同肉質好match,食落去唔會太膩,份量有3件,夠我同朋友分。跟住係煎餃子,3件一碟,皮煎得金黃,啲餡料好香,仲有啲汁喺度,食時點咗少少醋,味道更加突出。。之後拉麵上枱,我嘅醬油拉麵湯底好清甜,啲麵條彈牙,特盛版真係豪華,腩肉叉燒煮得好入味,肥瘦比例啱啱好,咬落去有啲油潤感。紫菜大片,食落爽脆,糖心蛋流心煮得岩岩好,味道層次感好強。朋友嘅味噌拉麵湯底濃郁啲,帶啲鹹香,麵條同配料一樣彈牙,仲有啲菜添啲新鮮感。兩碗拉麵份量唔少,食完有啲飽,但又唔會撐住個肚,感覺好舒服。。枱面有齊調味料紙巾,仲有筷子同湯匙,環境乾淨整齊,店員態度友善,點餐同埋結帳都好順暢。唯一小小缺點可能係位於內街,唔係好易搵,但入去之後覺得值得一試。價錢方面,特盛拉麵大約$116,味噌拉麵同樣,小食大約$32-$33,非常合理,加上質素同環境,性價比夠哂高。Read More
淡麗醬油拉麵
小綿羊廚房
「赤蝦拉麵🍜」同「淡麗醬油拉麵🍜」都好食
小綿羊廚房
2025-05-16
Follow
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺銅鑼灣嘅拉麵店🍜食碗拉麵🍜做晚餐🤣$128「赤蝦拉麵」:呢個係「期間限定」,朋友叫嘅,嚟到嘅時候我搶先飲佢一啖湯🤣,竟然出奇地美味,有非常濃郁鮮甜嘅鮮蝦味🤣;蝦仁就肉質結實鮮美🤣;仲有幾片腩肉叉燒,都夠甘香🤣;麵條係幼麵,幾好食🤣$116「淡麗醬油拉麵🍜Special」:「Special」配料包括「腩肉叉燒、紫菜、溏心蛋」Special Ingredients include「Extra Belly Chashu, Seaweed, Japanese Marinated Egg」;仲可以揀要唔要 京蔥、菠菜、竹筍,揀咗全部都要🤣;麵條就可以揀「手搓麵 或 直細麵」🤣;呢碗係我叫嘅,嚟到嘅時候又係首先飲啖湯,都係味道濃郁🤣;有勁大一塊紫菜🤣;整體都係幾好食🤣$28「煎餃子🥟」:大大隻,脹卜卜,裏邊有好多豬肉碎,外皮脆脆哋,夠香口🤣$10「烏龍茶」:簡簡單單🤣$14 Coke Zero:凍冰冰嘅可樂就一定好飲啦🤣Read More
mjqueen7e
隱世拉麵店
mjqueen7e
2025-05-09
Follow
陪朋友嚟銅鑼灣購物,路經渣甸坊,見到有間拉麵店,舖頭細細,門面低調,而且座位非常有限,但環境尚算闊落,一於坐低試試。拉麵款式貴精不貴多,只有 4 款,當中包括有淡麗醬油、濃郁味噌、香辣醬油同限時供應嘅赤蝦拉麵。點咗淡麗醬油拉麵,湯頭以豚骨及丸雞慢火熬制,湯色清澈,入口味道非常鮮甜,帶淡淡醬油香。配料有叉燒、味筍、京蔥和菠菜。叉燒肉質鬆化,肥瘦適中,入口脂香豐腴。麵條可選手搓麵或直細麵,手搓麵用上北海道麵粉以人手搓揉,麵質彈牙富咬勁。另外呢款赤蝦拉麵亦係心水之選,湯頭以秘製赤蝦汁+自家烹調嘅清雞湯熬制,入口蝦味非常鮮香,KO 完整碗湯都不會口渴。赤蝦即點即燒,彈牙鮮嫩。直細麵掛湯能力不錯,配料有秘製腩叉燒、新鮮洋蔥粒及京蔥等。叉燒雖然係薄切,但經火炙後,油脂變得更甘香,入口即化。小食點了唐揚炸雞同煎餃子,炸雞外層脆卜卜,入口肉嫩 juicy,好味。餃子煎得很香口,咬開有濃濃肉汁,配自家製日式蘿蔔醋,倍添風味。Read More
+ 10
Loree
🏮 麵屋日和 | 旺角抵食拉麵小店
Loree
2025-10-04
Follow
🏮 麵今日收工同朋友嚟到銅鑼灣呢間今年新開嘅「麵屋日和」,試咗佢哋嘅拉麵同小食,整體嚟講性價比幾高!餐廳位置唔算難搵,喺采怡閣地下,裝修簡潔有日式風情。🍜 淡麗醬油拉麵(特)$116湯底清澈得嚟唔寡淡,醬油味香濃,叉燒軟嫩入味,麵質粗身,掛湯能力唔錯,配料都幾足,尤其係筍乾同蔥花,。🍜 濃郁味噌拉麵 $96味噌湯底真係幾濃郁,飲落去有微微嘅甜味同豆香,令成碗麵更加香口。特別係追加咗紫菜($15),更加提升咗成碗麵嘅層次!🍗 小食方面:炸雞皮餃子 $32好有驚喜!雞皮炸到脆卜卜,入面嘅餡料juicy,點埋佢哋嘅醬汁更加惹味。唐揚炸雞 $33外脆內嫩,咬落去仲有肉汁,唔會炸到好乾,值得一試!💰消費:$302(今次兩個人食)整體嚟講,呢間拉麵店質素好好,尤其係醬油都做得好出色,我唔覺意飲哂成個湯,另外小食亦有心機。如果你係拉麵控,不妨嚟試下!📍 地址:渣甸坊48號采怡閣地下5號鋪---Read More
+ 4
yeungyeungeat
隱世高手,拉麵湯底好正
yeungyeungeat
2025-09-30
Follow
今天專程來到銅鑼灣的日本拉麵店,店面雖小卻洋溢濃厚和風,環境舒適。我同朋友點了兩碗拉麵和一份小食,包括期間限定的赤蝦湯拉麵、濃郁噌拉麵以及唐揚炸雞。🍜🦐限定赤蝦湯拉麵的湯頭以多種鮮蝦熬製,呈現深橙色,香氣撲鼻,入口後蝦味濃郁鮮明,層次豐富而不膩。麵條幼細,彈牙有嚼勁,吸附湯汁後更顯美味。配料叉燒,軟嫩入味,與蝦湯完美融合。味噌拉麵的湯底以紅味噌為基礎,帶有微甜與辛香,溫暖順口。麵條較粗,彈性十足。👍唐揚炸雞現炸上桌,外皮金黃酥脆,內裡雞肉鮮嫩多汁,灑上七味粉更提味,單吃或配拉麵都令人回味。整體而言,這間店的水準高超,限定赤蝦湯拉麵尤其驚豔,服務親切,價位合理,絕對是銅鑼灣必訪的日式拉麵Read More
tpytm
銅鑼灣鬧市中的隱世拉麵小店:品嚐出店家的誠意與用心
tpytm
Level 2
2025-09-28
Follow
別再只去連鎖店!銅鑼灣這間隱世拉麵小店,憑一份誠意用心製作,令我感到眼前一亮!星期六下午兩點半,還未吃午餐的我正在煩惱著一個人要吃點什麼好,於是就在Google搜尋「拉麵」二字,發覺銅鑼灣只有「一蘭」、「金色不如帰」、「一幻」這些連鎖拉麵店,至於「拉麵Jo」我之前已經吃過,卡通主題的「富山麵家」也不是我的style,於是便決定試試這間隱藏在渣甸坊小巷裏面的「麵屋日和」,想不到能為我帶來驚喜!一走到門口,見到第一個驚喜就是2:30-5:30pm有全單八折優惠!我點了「特盛淡麗醬油拉麵」(不要味筍),等了幾分鐘,拉麵一上桌🍜便感受到湯的炙熱,整個拉麵碗都是非常燙手,證明即叫即做加上湯底的油份能讓溫度保持得很好。【湯頭:清徹見底,帶著淡淡的醬油鮮味】拉麵的第一口驚艷,必定來自那碗湯。有別於常見的濃厚乳白湯底,這裡的湯頭以豬大骨與全雞慢火細熬,湯色清徹,蘊含著淡淡的醬油鮮味,入口清爽,毫不油膩。湯裡的醬油是店家用了多種日本醬油熟成數天而成,這醬油並非死鹹,混入入湯中豪不搶戲,反能讓湯底的鮮味昇華。【麵條:獨一無二的手作溫度】點餐時可以選「手搓麵」或「直細麵」。一般來說,由於這次我點的淡麗醬油湯底較清淡爽口,選「直細麵」會比較合適;而因為他們的「手搓麵」較為粗身,搭配較濃厚油膩的湯底會比較好;但是為了品嚐手作的誠意,我故意反其道而行地選擇了前者。「手搓麵」是店家使用了日本北海道麵粉,每日人手搓揉成的;這份手作的溫度,機器無法取代!麵體彈牙有勁,口感紮實而滿足,能品嚐到店家的用心。這種粗麵如果配上他們家的濃郁味增湯底,相信會更搭!【叉燒:油潤香濃,但稍微不合我的口味】火炙腩肉叉燒選用了五花腩,經自家醬油浸潤後,上桌前再經火槍炙燒。一放入嘴裏便能吃出外層的焦香,一咬下去脂香便在口中爆發,對於其他拉麵愛好者可能會很喜歡,但對我來說,這脂肪的部份對我來說有點太多,吃下去有點膩,下次再來我會選擇加$18轉雞胸肉。因為下午茶時段有八折,$116的特盛淡麗醬油拉麵只需要$93,真是非常划算!店家還有味增、香辣醬油和限定的赤蝦口味,下次再來如果不再encore淡麗醬油+轉雞胸肉的話,我可能會試試赤蝦!在這追求速食的時代,能遇上一間用心製作的小店,是食客的福氣。如果你也厭倦了連鎖的味道,不妨來銅鑼灣這隱世的角落,用舌尖感受這份難得的誠意。Read More
+ 2
Ratings
特盛淡麗醬油拉麵(不要味筍)
淡麗醬油拉麵
Janicemanhui
銅鑼灣隱世拉麵店
Janicemanhui
2025-09-26
Follow
銅鑼灣考試有個牌寫住麵屋日和,我見到都多人,所以入去試吓!入邊有三款主要拉麵,仲有一款隱藏的限定版!我哋揀咗香辣醬油拉麵同埋隱藏版!🍜香辣醬油拉麵🥢用日和湯頭:以豬大骨和丸雞慢火長時間製作,湯色清而鮮甜!🥢我揀咗日式手搓面:原來用上日本北海道麵粉製作的粗身拉麵,再以人手搓揉,好有口感,呢間店獨有!🥢自家醬油,自家製辣油:獨有配方製作,香辣兼備,使用多種正宗日本醬油等材料,帶出湯的鮮味。✅除咗麵質獨特好食,另外好鍾意佢個叉燒肥瘦相間薄薄嘅唔會韌好好食👍🏻🍜赤蝦拉麵呢個係限定拉麵,湯底有濃郁嘅蝦味好香濃,再加上幼身拉麵掛湯,食到停唔到口!佢配上三隻大大隻又彈牙嘅赤蝦!除咗覺得隻蝦可以多啲之外,其實都冇乜挑剔!總結呢單嘢唔似一般嘅連鎖拉麵店,有自己嘅特色可以試吓!✨Read More
Hipo LAI
值得Book mark嘅日式拉麵店
Hipo LAI
2025-09-14
Follow
🌟限定赤蝦拉麵🌟見到有限定推出,當然試吓。拉麵嘅精髓在於湯底。拉麵上枱嘅時候已經聞到鮮蝦嘅淡淡鮮香🍜,我第一時間試左啖湯底,湯頭濃厚但不油膩,蝦味非常突出,湯底鮮甜香濃得嚟,又不失拉麵嘅傳統豬骨味道。赤蝦都幾大隻,經過炙燒後,簡單調味已經夠晒鮮味。口感彈牙又入味。而鮮蝦下面亦都有兩塊軟嫩嘅日本叉燒。🌟濃郁味噌拉麵🌟招牌嘅味噌拉麵冇得輸,湯底香濃順口,揀咗手搓麵,煙煙韌韌,口感十足。常帶有醬油、糖等調味料的糖心蛋,非常入味。半熟流心嘅蛋黃,正👍🌟煎餃子、唐揚炸雞🌟餃子皮薄餡靚,同拉麵係絕配 😂嫩口多汁雞肉,外皮炸到焦香酥脆。好好食🤤Read More
grapess
醬油拉麵的極致演繹
grapess
Level 3
2025-09-12
Follow
踏入「麺屋日和」,撲鼻而來的是熬煮多小時的豚骨湯底融合丸雞的深邃香氣。今日的主角——醬油拉麵,堪稱一場味覺的藝術:湯色清透如琥珀,入口卻是濃郁的層次衝擊。以古法釀造的醬油為基底,輕盈卻不失醇厚,尾韻帶有一絲焦糖般的甘甜,完美平衡了豚骨的豐腴。麵條選用粗身直麵,咬勁十足,吸附湯汁的能力恰到好處,每一口都裹著湯的精華。叉燒經過低溫舒肥,粉嫩的切面透出柔嫩,入口即化;溏心蛋流淌著琥珀色的蛋黃,醃製得鹹香入味。佐以清脆的竹筍與蔥花,更添清新口感。整體而言,這碗醬油拉麵在傳統中見創新,細節處盡顯職人堅持。若追求純粹的日式風雅,此地必訪。Read More
+ 2
Giselle Cheung
全港最好食赤蝦拉麵
Giselle Cheung
Level 1
2025-09-07
Follow
有一次無啦啦口痕想食拉麵,就用OpenRice check吓附近有咩拉麵舖頭。去到發現有赤蝦拉麵,即刻嗌咗嚟試吓。我自己好鍾意食蝦,所以去到唔同拉麵舖都會試蝦拉麵。通常其他舖頭嘅哈拉麵都係熟蝦,但係佢係赤蝦刺身再做火炙,個湯都唔會太鹹,加埋一齊簡直超好食,有時返工都會諗住佢🥲今次同男朋友第二次去食,佢直程連啲湯都飲晒🤣超級滿足,我覺得係全香港最好食嘅拉麵❤️問咗老闆,好似好多人都係最鍾意呢個赤蝦拉麵,希望佢之後會將呢個限定Menu變做常規Menu啦!Read More
bobobbdaydayeat
又驚喜又滿意
bobobbdaydayeat
2025-09-04
Follow
醬油拉麵湯頭濃郁,香氣四溢。麵條彈牙,滑順,吸附湯汁,增添風味。搭配新鮮的配料,有叉燒、海苔、蔥花,讓每一口都充滿層次感,令人陶醉,暖心又滿足。叉燒肉質嫩滑,入口即化,肉香濃郁。經過醬油和香料的醃製,味道鮮美,帶有微微的甜味,增添了湯頭的豐富層次,令人垂涎。限定赤蝦拉麵外觀誘人,湯色紅亮,散發濃厚的海鮮香氣。湯頭鮮美滑順,融合了蝦殼的鮮甜與香料的層次感。有赤蝦同叉燒,鮮蝦肉質緊實,口感鮮嫩,鮮甜可口。蝦肉彈牙幼身麵條十分適合濃湯底,完全吸收了湯底的精華炸雞外表金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,咬下去時口感酥脆,內裡卻柔軟,味道醇厚,香脆可口Read More
Master Taste 8
用心製作嘅日式拉麵店
Master Taste 8
2025-08-30
Follow
今晚我去咗銅鑼灣嘅「麵屋日和」食麵。餐牌上嘅選擇唔算太多,但一試就感受到廚師嘅誠意,佢哋好專注做好每一碗麵。每碗拉麵嘅湯底用豬大骨同丸雞慢慢熬製,湯汁好醇厚,肉香四溢。麵條係人手搓揉,口感彈牙,超級好味。醬油用咗日本原材料調配,味道層次豐富,仲有一種獨特嘅風味。今次點咗特盛味噌拉麵,腩肉叉燒肥而不膩,咬開糖心蛋,蛋黃流心,真係好正!今晚嘅限定系赤蝦燒肉叉燒拉麵,麵質同湯底一樣出色。除咗拉麵,炸可樂餅同煎餃子都唔錯,外脆內嫩,好好食,為整體用餐體驗加分不少。下次有機會要再來試埋其餘兩款拉麵先得。Read More
煎餃子
可樂餅
Pcsy
臥虎藏龍拉麵店
Pcsy
2025-08-30
Follow
估唔到銅鑼灣女人街內有一間咁有水準日式拉麵店,臥虎藏龍。濃郁味噌拉麵湯頭味道醇厚、鮮甜又帶有濃郁的發酵味噌香氣。 湯頭通常會加入豬骨一同熬煮,再加入味噌,產生了豐富的層次口感。濃厚而能沾附湯汁的手打麵條,讓每一口都能充分品嚐到味噌湯的濃郁滋味。薄薄的豚肉,細嫰且富有肉香。炸牛肉可樂餅外層金黃酥脆,內部口感綿密鬆軟,帶有馬鈴薯泥和肉香,十分滋味和豐富。 可樂餅的味道也會有多種變化,具有甜味和紮實的口感。Read More
+ 7