2023-08-19 159 views
今日買咗心思思好耐既糯米糍🤤,其實聽聞驊記好好食,但見網上好多人排隊同埋搵唔到就算啦!糯米糍$12/1,$20/2有花生同埋芝麻,買咗芝麻味,但...一食落去略甜🥲但內餡好多都埋幾濕潤有少少花生粒增加口感,外皮唔會話好厚仲幾煙韌😉,但唯一缺點可能係太甜😓,亦有可能係芝麻容易有苦味掛🤔
芝麻糯米糍
2023-08-19
TakeAway
麥記糕品🥧元朗好味傳統糕店新年想食啲甜既糕點,呢間糕品店係元朗開左好多年,砵仔糕同茶果都好味,今次試左原味、芝麻味同埋紫薯味砵仔糕🥧口感煙韌又唔會好甜🌟食到紫薯同埋紅豆粒,抵食又好味😋
麥記糕品🥧元朗好味傳統糕店

2020-04-13 1050 views
鮮蝦鳳城水餃($30/打):隻隻飽滿,皮薄餡靚,不會太多肥豬肉,而且每隻都有一粒蝦,雲耳爽口,最愛買番屋企放冰格,隨時煮黎配湯麵食。仲有鮮蝦雲吞同其他菜包既餃子,但我特別鍾愛此水餃。蝦米腸:不錯,多蔥多蝦米,蒸或煎都不錯。粢飯($12):推介,別看其貌不揚,我食完一次就經常番啅,好中意裡面肉鬆既味道,炸菜又爽口,油炸鬼軟左都吾肥膩,一舊做午餐剛剛好。豆腐花($6):滑滑的,有豆味,經常買。砵仔糕:老公話好食,佢成日買,我就無乜食。

鳳城水餃一打

鳳城水餃

蝦米腸:不錯,多蔥多蝦米,蒸或煎都不錯。

粢飯

豆腐花($6):滑滑的,有豆味,經常買。

豆腐花

砵仔糕:老公話好食,佢成日買,我就無乜食。
2020-04-13
鳳城水餃一打
鳳城水餃
粢飯
豆腐花
2019-03-31 877 views
下晝三點三又口痕,啱啱經過呢間鋪頭,原來佢有好多傳統嘅糕點買。有砵仔糕、白糖糕而且砵仔糕仲有好多口味選擇添。今次買咗綠茶紅豆砵仔糕同埋紫薯砵仔糕。就咁肉眼睇都見到佢勁足料,啲豆多到一個點,有密集恐懼症都可能會俾佢嚇親😂。值得一讚嘅係佢嘅紫薯砵仔糕仲要有紫薯粒,好有咬口。兩件糕都唔係好甜, 好味呀。

2018-03-13 1025 views
早前陪媽咪到街市買餸,見到這間店有多款口味的砵仔糕,先買了原味試試 ($10/ 3個原味),想不到內裡有超多紅豆,軟稔稔的,砵仔糕甜度適中亦很實在,相當不錯. 農曆年過後,再次經過,現在所有口味都劃一 $12/ 3個. 精明的我當然會選擇特別口味啦!紫薯砵仔糕 ($12/ 3個)西式紫薯甜品不算稀奇,但中式糕點出現紫薯口味,可見傳統中出現小變化已能擦出新的火花,也沒有不試的理由.買回家用微波爐叮數十秒,有如新鮮出爐熱燙的. 咬下去,估不到能咬到大大粒的紫薯肉,不是用上紫薯粉而已,淡淡的紫薯弄成砵仔糕模樣,再加上紅豆,竟然是如此夾,而且甜度輕怡,個人很喜歡. 如果經過元朗,不妨買來試試~

紫薯砵仔糕 ($12/ 3個)

如果經過元朗,不妨買來試試~
2018-01-11 1125 views
元朗有兩間麥記糕品,一間係阜財街,一間喺同益街市附近,呢間都係賣糕品,例如砵仔糕、芝麻卷、糯米糍、茶粿、白/黃糖糕傳統糕,另有生餃供應。 砵仔糕款式不少,有傳統嘅黃糖,仲有抹茶、紫薯、椰子口味,原味$4/個;$10/3個,而其他特別口味定價$5/個;$12/3個。紫薯砵仔糕 $12/3個砵仔糕幾足料,紫薯嗰款面頭除左有紅豆,仲有唔少紫薯粒。紫薯味食得出,味道天然,唔會太甜,紫薯粒稍乾。呢款砵仔糕較椰絲嗰款煙韌啲啲啲,但都唔係我鐘意嘅口感,因為我鐘意啲軟軟腍腍嘅。

紫薯砵仔糕 $12/3個
2018-01-07
TakeAway
$12 (Tea)