2023-01-07 1037 views
終於有得去宿營啦,印象中小時候去宿營,營餐都係非常之唔好食,今次帶着爸爸媽媽,仲有姨甥女咁多人一齊去宿營,都有些擔心大家去食唔慣。我哋叫呢一個早餐為清心寡欲餐,因為最少要訂三人份量,所以唯有定三人。前一晚我哋仲幻想會有通心粉,麵包等等。當我哋真係見到呢一份白雪雪嘅早餐嘅時候,都真係有種清心寡欲嘅感覺。而最神奇就係老媽子非常滿意呢個早餐,因為白粥夠清,米粉對於我來講係無味,對於老媽子來講就係唔咸,可以清吓腸胃,佢係非常之欣賞,估佢唔到。重點就係其實成個宿營都玩得好開心,所以食咩都不太重要❗️

2019-10-19 1537 views
要同啲朋友去麥理浩夫人渡假村去camp, 當然唔少得番薯片汽水嘅夜晚食量啦。 但係點都要食返幾餐正餐, 幾時就要喺入面嘅餐廳度解決啦。 campsite嘅餐廳當然就會好食㗎喇, 不過呢間嘢都算係咁, 起碼乾淨大份, 食得飽個湯都ok。 最緊要係食完之後可以喺隔離買下雪糕咁。 啲雪糕同埋汽水都係貴過出面少少唔太過份。 至於性差啲食物呢就當然唔好有咁高期望啦, 但起碼係有味嘅, 意想唔到嘅係早餐個南瓜粥又整得幾好食, 食兩三餐就唔緊要啦。
2019-10-17
$50 (Lunch)
2017-04-17 2992 views
個幾月前book咗麥理浩夫人渡假村, 想係靚仔既生日週末過下二人世界😳今次係我哋第二次喺出面過夜😆 原來今次係靚仔第一次嚟呢度! 等我帶你一齊尋找我嘅童年回憶啦😊 💑喺我哋check-in咗之後喺間房休息,miss咗一節活動時間,靚仔話好耐冇試過好似今日勞動咁多腳仔都軟~ 到第二節活動時間先至落去,玩咗羽毛球桌球壁球, 玩到6點已經超級肚餓喇! 剛好係晚飯時間,餐廳太多人,我哋決定打包嘢食返房自己撐枱腳。入營之前一星期就要訂好餐, 過埋數入中銀先得,係幾麻煩。 記得順發食品餐廳打電話嚟果刻,我仲同緊靚仔係黃石wild camping 緊, 幾驚佢聽到我訂嘢食穿煲😰 我好叻咁,估中同訂咗靚仔最鍾意食嘢嗰兩樣, 就係咖哩雞同埋豉椒蒸排骨😊 兩個餐都幾多餸同煮得幾好,見到比起人地食一圍營餐既睇黎好食得多:)不過入營既野食,始終都係唔可以太挑剔。個餐仲包埋野飲添,可以幫靚仔維生~ 食完靚仔話唔係好飽,好彩我預備左靚仔最愛既生日蛋糕,佢一口氣就食左大半個:0) 滿足啦~!之後抱住BBs射箭玩乒乓波再借埋波子棋返房玩❤ 好,非常好,我既計劃一直好順利咁暗地裡進行緊 😇😈 要係靚仔以為所有生日嘅慶祝
今次係我哋第二次喺出面過夜😆

之後抱住BBs射箭玩乒乓波再借埋波子棋返房玩❤ 好,非常好,我既計劃一直好順利咁暗地裡進行緊 😇😈 要係靚仔以為所有生日嘅慶祝活動都已經完結嘅一刻,殺佢一個措手不及先得😍😎😎

Random: 唔知幾時先真係可以做到靚仔肚入面嗰條蟲呢 🐛
2017-04-08
Celebration
Birthday
細細個去麥理浩既時候好鍾意佢D早餐,阿華田、蛋、腸等等,但今次去到就得返D粥,未去之前就覺得麥理浩會好食過之前去過既鯉魚門渡假村,但而家兩個已經一模一樣咁...而午餐就更加唔洗講,永遠都係果幾味。我地最後無食到佢地D晚餐,就揀左幾Set燒烤算,我諗BBQ一家無死掛?雖然款就少左D,起碼唔會難食,不過其實佢燒烤都唔錯,起碼俾漏左野我地之後,會俾多一Set我地當補償,呢個係我都覺得「算係咁啦」既地方。如果想去麥理浩夫人渡假村話食好野既,你都係諗下好啦~黎呢度就玩下繩網、射箭算啦!
細細個去麥理浩既時候好鍾意佢D早餐,

阿華田、蛋、腸等等,但今次去到就得返D粥,

未去之前就覺得麥理浩會好食過之前去過既鯉魚門渡假村,

但而家兩個已經一模一樣咁
...
而午餐就更加唔洗講,永遠都係果幾味。

我地最後無食到佢地D晚餐,就揀左幾Set燒烤算,

我諗BBQ一家無死掛?雖然款就少左D,起碼唔會難食,

不過其實佢燒烤都唔錯,起碼俾漏左野我地之後,

如果想去麥理浩夫人渡假村話食好野既,

你都係諗下好啦~黎呢度就玩下繩網、射箭算啦!
2016-10-08
2015-07-24 2671 views
營地飯堂,食物款式由營辦商預設,份量少味道差已經預左,不過想不到還會有「驚喜」:單從表面看,這一壺灰白色的液體應該是湯,但當時是早上八點的早餐時間,一大早飲湯又不太合理。眾人起疑,用大湯勺強行由大壺的底部撈起,結果撈起零碎米花。倒在碗內,一個湯匙大概可以撈到起兩粒楚楚可憐的米碎;每隔三兩匙,好彩的話可以再撈多半粒粟米同一粒肉碎,以證明它真的真身不是湯,而是「粟米肉碎粥」,米和水的比例應該是1:99。將一羹灰白色液體和兩粒米花放進口,出奇地有鹹味和淡淡的米水味,是飢民可以勉強下嚥的品質。好吧,就當是粟米肉碎米湯吧,那麼還有甚麼其他東西可以果腹呢?這就是一檯十人的全部早餐,盛惠$160(每人$16)。註:魚蓉燒賣上的豉油,是要自己主動去收銀處向職員索取才會有,本身上檯時是乾掙掙的,而食堂職員也不認為這些魚蓉燒賣是需要加豉油...

這就是一檯十人的全部早餐,盛惠$160(每人$16)。

Other Info. : 根據營地資料,食堂承辦商為「龍翔食品」。
2015-07-04
飯餐啲餸難食預咗,但冇理由份量咁少。13個人,每個$29,大小同價,真係離晒大譜。我太天真以為五香肉丁蛋麵冇可能會出事,最多個麵淋啲⋯⋯好耐未試過難食到吞唔落。肉臭,麵滑潺潺,淋pat pat湯底只有鹽的勁喊味。檸茶得半杯服務態度差。

湯底只有鹽的勁喊味。檸茶得半杯
服務態度差。

2015-04-04
2012-09-24 1587 views
嚟到呢個杳無人煙嘅地方,想食熱食都真係冇乜選擇,唔幫襯佢個飯堂就只能夠捱杯麵喇。喺呢個大前提之下我哋當然乖乖哋放低幾十蚊喺度食晚餐啦。原先以為要搭枱,不過原來每個入營嘅單位都有自己嘅枱,食物份量就按人數分配,咁嘅安排都唔錯喎。去到自己張枱坐底,見到啲餸都係最typical 嘅飯堂食物——蒸水蛋、咖哩魚蛋、雞同埋菜。由於冇任何期望嘅關係,所以雖然見到個賣相唔係好得,但我都冇乜失望嘅感覺。之不過食咗第一啖餸之後就覺得距離我已經低無可低嘅expectation 都仲係有少少落差,皆因所有餸都係凍嘅——直情係有冰凍嘅感覺。究其原因,都係冷氣太勁加上啲餸太早上枱再加埋冇蓋冚住。須知道我幫襯佢嘅原因就係想晚餐有啲熱嘢食,咁你畀啲凍嘅餸我,點解我唔番房食熱辣辣嘅杯麵?不過話說回來,就食物嘅味道嚟講其實都唔算差,畢竟全部都係低難度菜式,咁都唔掂嘅話真係要畀兩個喊口佢。最後講吓每個camp site 飯堂嘅鎮店之寶——紫菜湯。又係另一個失望,小弟真係從來冇飲過咁淡嘅紫菜湯。雖然食物質素強差人意,但我哋都清咗枱,因為佢嘅份量實在少得可憐,加上又冇其他餐廳選擇,為免半夜三點餓醒就唯有乖乖地食晒佢 -_-

2008-12-09 1609 views
此飯堂為荃灣荃錦公路曹公潭戶外康樂中心餐廳!為了工作, 必須在渡假營借宿一宵, 吃盡三餐, 每餐也是 $18! 講真....真的難以期望會有好野食, 十人一圍真的要加餸...!早餐 : 腸仔, 薯餅, 牛油方包, 通粉, 華田....只吃了方包....甚硬!午餐 : 五碟菜 另加 炒飯, 麵, 烏冬, 例湯, 白飯任裝, 由於要工作, 各人也快快完成枱上所有食物!晚餐 : 五碟菜 後加三碟菜, 例湯, 白飯任裝, 多肉少菜, 多以酸甜菜式, 令原有食材之味道減少, 也讓各人胃口大開!其他如飲品...熱飲幾平, 甜品則不宜選購!R24
此飯堂為荃灣荃錦公路曹公潭戶外康樂中心餐廳!

其他如飲品...熱飲幾平, 甜品則不宜選購!

R24
早餐
$20 (Other)
2008-09-17 543 views
小學的畢業營,目的地係麥理浩夫人渡假村,d野食真係好難食,依稀記得一d經典食物早餐:乾蒸火腿:唔掂,好難食乾蒸急凍叉燒飽:硬到可以掟死狗白麵包:肯定係隔夜(因為我見住佢地pack)火腿通通粉好似浸過成晚午餐:蒸水旦:好老!炸雞翼:仲衰過kfc炒什菜:好油晚餐:湯:話就話係老火湯,一飲就g係味精飯:乾到死如果你要去麥理浩夫人渡假村,請自備食物

早餐:
乾蒸火腿:唔掂,好難食
乾蒸急凍叉燒飽:硬到可以掟死狗
白麵包:肯定係隔夜(因為我見住佢地pack)
火腿通
通粉好似浸過成晚

午餐:
蒸水旦:好老!
炸雞翼:仲衰過kfc
炒什菜:好油

晚餐:
湯:話就話係老火湯,一飲就g係味精
飯:乾到死

如果你要去麥理浩夫人渡假村,請自備食物
2008-09-09 491 views
去了3日2夜 camp,明知那裡既食物只能作飽腹之用,所以都只係o係canteen食了午餐晚餐各一,以及一次bbq。入營第一餐就是由canteen提供食物既bbq。由於大家既食量都難以估計,所以我同另一個負責人寧願訂少d食物,唔夠食既再去canteen,總好過浪費野食。點知一去到d食物真係少到嚇親人。魚蛋縮水到只有大約1cm直徑;雞扒只有一般女生手掌既2/3;蜜糖是勁少且稀既蜜糖水......第二餐已是第二日既午餐。每席5送1湯。湯是冬瓜湯,味道不錯,亦沒有味精。飯是圓圓既珍珠米,當然品質不太好。5送,包括了蒸水蛋、白灼椰菜、甜酸豆腐、咖哩魚蛋蘿蔔豬皮,以及燴薯仔。每人19蚊一餐,早就預料菜式一般。不過,所有食物都是凍的,咖哩已經結埋一舊,椰菜煮完再過一過油搞到成碟都係油,水蛋蒸既時間耐左少少,豆腐聞落有縮味,所以不太滿意。最後的就是第二日既晚餐。由於沒有預訂,所以只能吃當日餐牌上既食物。同朋友share了鹽焗雞套餐。鹽焗雞嚼而無味,菜心老到似咬蔗。三餐總共要100蚊左右。夠平,但難食。

入營第一餐就是由canteen提供食物既bbq。

第二餐已是第二日既午餐。
每席5送1湯。
湯是冬瓜湯,味道不錯,亦沒有味精。
飯是圓圓既珍珠米,當然品質不太好。

最後的就是第二日既晚餐。
由於沒有預訂,所以只能吃當日餐牌上既食物。
同朋友share了鹽焗雞套餐。
鹽焗雞嚼而無味,菜心老到似咬蔗。

三餐總共要100蚊左右。夠平,但難食。
2008-07-25 409 views
味道:1. 我們上次是一大班朋友去,吃的是家常便飯。2. 雖然不能與什麼的美食相比,但吃得出廚師的用心。環境:1. 一個大飯堂,有數十張桌,即使學校畢業營都能夠應付。2. 設有室外座位。3. 早上可以看到室外的樹木,也可以看電視。服務:1. 服務員算有禮,笑口迎人。2. 當開飯時間到,但人未到,他們會使用保溫壺幫我們保溫食物。
味道:
1. 我們上次是一大班朋友去,吃的是家常便飯。
2. 雖然不能與什麼的美食相比,但吃得出廚師的用心。

環境:
1. 一個大飯堂,有數十張桌,即使學校畢業營都能夠應付。
2. 設有室外座位。
3. 早上可以看到室外的樹木,也可以看電視。

服務:
1. 服務員算有禮,笑口迎人。