2024-04-09 0 views
一直聽到呢個熟悉的名字,好像很多本地/ 國外的人都會慕名而來,今日LUNCH和同事一起過來試試,在外門等了一會就進去,如果你喜歡湯麵,一定要去這家餐廳!他們的麵條煮得彈牙,湯頭鮮美。簡單的配料卻能展現出最正宗的味道。店內環境舒適,碗麵的確精緻,絕對是一個值得一試的地方。
2024-03-13
2023-12-22 197 views
🍜 嚟嘅時候肚子咕嚕咕嚕叫,一坐到位就點咗個招牌雲吞麵。啱啱好,湯頭熱辣辣嘅上嚟,先嚟個深呼吸,個香味已經十足喇!湯頭我話嘛,清甜得嚟微微嘅鮮味,啖啖都係滋味。麵條走住有勁,掂掂哋,好彈牙,真係一絲不苟嘅工夫。啲雲吞唔大隻,但係每粒都包住爽脆嘅鮮蝦,咬落去彈性十足,個人覺得好正!🦐😋 至於旁邊埋單嗰碟鮮嫩嘅芥蘭,又係重口味嘅好拍檔,啲葉脆卜卜,啲莖又軟熟得嚟唔失綠色,好夾雲吞麵喎。唔多唔少,食嗰刻真係淋到嗲,啲味道,啲色澤,啲口感,嗮樣嘢湊埋一齊,真係值得讚個口好!🍽 然後豬手麵呢,就稍嫌平平,響味上比不上雲吞麵,來的重口味一些,俾我話,就畀雲吞麵嗱嗱聲蓋過去喇。不過,我諗,對於價錢同份量呢方面,你要心裏有個準備,真心是細細碗,味道雖好,但食完咪又餓,買兩碗可能先至掂!總之,嚟嘅時候肚餓,走嗰時候心滿意足。雲吞麵真係好食到擰!但梗係一次過搞掂兩碗啦,齋嗰一碗誠實講,吾夠分量架喎。👍

2023-11-24 170 views
個人對食物、環境、價錢都冇咩意見。因為一位員工落單時既態度惡劣,只當中伏食一次。本身有日本同事黎想試下雲吞麵,於是黎左食。點知個伙記既語氣好似阻佢收工咁。多謝依位員工,俾我同事知道香港人既工作壓力。4百幾蚊4位,唔期望有尊貴待遇。但都唔期待俾人當殺父仇人咁。 好彩事後有其他餐廳展現到香港人好客既一面。如果店家見到,希望伙記果日如果心情有問題就俾佢休息一下。飲食業請人難,用咁既人我都明。如果你係想去試下雲吞麵既人,我個人建議你食過第二間。

好彩事後有其他餐廳展現到香港人好客既一面。

如果你係想去試下雲吞麵既人,我個人建議你食過第二間。
2023-08-05 326 views
分量比預期少,味道一般,其實是比以前差好遠。留意付款小心。我用手機八達通,要掃他的付款QRcode, 我支付了,但店員半秒已說我沒有支付,還說我沒有正確掃QR,要求我再支付。語氣怎樣不用說。我明明見到我八達通已經扣錢,他堅持說沒收到。我差點再支付,我費事為咗幾十蚊企喺嗰度,最後比我見到佢嘅裝置,已收取費用!電子支付有時間銀碼,我還是要大聲話,我有記錄支付時間,要大番佢!但係佢個QR Code 沒有商戶名,支付記錄只顯示「taxi/small medium sized mechant), 所以佢可以係咁話我冇付款!

2023-08-05
2022-09-14 759 views
下午茶抵食同好食今日去尖沙咀行,4點鐘搵野食,好耐以前已經試過,但覺得吾好食,但條街搵間感覺衛生D有吾覺得,咁就入去啦防疫方面-安心出行同掃描做足夠,-個個包括廚師都戴實口罩,OK啦- 隔板又有叫了一個雲吞麵下午茶同一個淨雲吞淨雲吞($45)-有7粒細細粒,皮都幾薄幾滑,湯有幾條韮皇,飲完一個鐘都吾覺得口乾雲吞麵下午茶($49)-雲吞有4粒-麵底無鹼水味,但吾覺得爽油菜- 當然系好細碟啦,但又幾爽幾滑。蠔油又幾好味五花茶- 凍的,好夠味加吾甜,睇個人喜歡,如果喜歡甜就吾得
下午茶抵食同好食

防疫方面
-安心出行同掃描做足夠,
-個個包括廚師都戴實口罩,OK啦
- 隔板又有

叫了一個雲吞麵下午茶同一個淨雲吞

淨雲吞($45)

雲吞麵下午茶($49)
-雲吞有4粒
-麵底無鹼水味,但吾覺得爽

油菜
- 當然系好細碟啦,但又幾爽幾滑。蠔油又幾好味

五花茶
- 凍的,好夠味加吾甜,睇個人喜歡,如果喜歡甜就吾得

淨雲吞
雲吞麵下午茶
雲吞
五花茶
2022-09-14
淨雲吞
雲吞麵下午茶
2021-09-28 649 views
今日到訪麥奀記。同樣是尖沙咀的麥奀記,發現這一家的定價比海港城平,而且還有$48套餐,包五花茶、油菜和雲吞麵,其實都幾抵食。雲吞麵份量唔多,雲吞有四顆,個子比較小巧,但味道比海港城鮮味,滿有蝦味;而竹昇麵幾爽口彈牙,無太強烈的梘水味,加上美味辣醬,少少刺激唔太辣,十分滋味。油菜嫩綠,油份唔多,健康又清脆。五花茶是正常水平,甜味比較淡,清清地。而淨水餃雲吞一次試吓雲吞和水餃,雲吞比水餃小巧;餡料以蝦肉為主,味道鮮美,但沒有大地魚的香,口感清爽;水餃和雲吞的餡大致相同,不同的是水餃多了木耳,既有雲吞的鮮,口感比雲吞更爽口,但由於兩款都是「奀」的size, 所以吃淨食,是一定唔飽的,作為輕午餐,還是不錯。

今日到訪麥奀記。同樣是尖沙咀的麥奀記,
發現這一家的定價比海港城平,而且還有$48套餐,
包五花茶、油菜和雲吞麵,其實都幾抵食。

雲吞麵份量唔多,

油菜嫩綠,油份唔多,健康又清脆。

五花茶是正常水平,甜味比較淡,清清地。

而淨水餃雲吞一次試吓雲吞和水餃,
雲吞比水餃小巧;

Type of Meal
Lunch
2021-07-13 382 views
去超級市場買些日常用品,途經尖沙咀一小巷,偶遇一間雲吞麵老字號,入坐後卻無心嚮往雲吞麵,決定改吃柱侯牛筋腩麵精選套餐,麵嫩且滑,牛腩及牛筋不冧也不韌,咬下沒黐牙,兩者也有嚼感。這個全日精選套餐真好,雲吞麵一碗配一碟時菜及一杯清熱五花茶,只收港幣48元,而牛筋腩麵精選套餐卻收港幣52元,在尖沙咀區來說這算是合理收費。嘆完麵後行去斜對面商場的超市逛逛入貨,然後再續今晚的約會。

這個全日精選套餐真好,雲吞麵一碗配一碟時菜

及一杯清熱五花茶,

嘆完麵後行去斜對面商場的超市逛逛入貨,然後再續今晚的約會。
雲吞麵係幾好食,不過真係太細碗,食幾啖就冇咗。我諗我一個人可以食多到兩碗😋😋男仔應該要加多隻糭😅😅✨✨可能細細碗矜貴啲,所以就覺得會更加好味同珍惜😂😂✨✨
男仔應該要加多隻糭😅😅

可能細細碗矜貴啲,所以就覺得會更加好味同珍惜😂😂

2020-11-06 421 views
呢個我估應該係for人哋食宵夜, 雖然個價錢唔係平, 都挨近60蚊, 但其實所有食物嘅份量都非常細, 女仔都未必夠食, 啲牛腩煮得唔算好冧, 啲幼麵嘅口感好好, 佢嗰碟菜真係得兩條菜, 但呢個餐最吸引嘅地方就係乜都可以食少少, 真係食兩啖麵, 咬兩啖菜, 飲兩啖涼茶, 係非常之迷你嘅餐。 老實講質素我覺得唔係太過吸引, 不過係勝在餐廳嘅裝修同埋擺設係好精緻, 風味古雅, 係坐得好舒服。 食物嘅擺碟同埋色澤都係靚嘅, 雖然個牛腩有啲硬。
2020-10-10 194 views
光顧了許多次,每次都覺得好好味,質素有保證,雲吞內的蝦,爽口新鮮 ,麵和湯都好夠味,值得一讚的是五花茶,有意外驚喜,味道香濃,又不會太甜,青菜我選擇了放牛腩汁,味道恰到好處,不會太鹹。餐廳環境舒服,不會太擠逼,枱和枱之間有足夠距離,服務員服務窩心,整體感覺良好,會再光顧。
2020-10-10
  • 五花茶
  • 雲吞麵
2K
2020-06-11 355 views
去珠寶商會晚宴前梗係要打打底啦!預計有排都未有得開飯,亦都唔方有啖好食。昨晚灌酒太多仍有點宿醉,要立即來罐回魂曲解解酒,最敝唔夠凍亦無冰供應啊!早午餐一剔過慳水慳力慳返餐。早前巧遇位未見過既馬尾美女侍應,大家有幾次四目交投,搞到我有點害羞添。新來的?兼職的?池記永續排神州客長龍,潮發永續塞滿神州民,最後走到奀仔雲吞檔,大把位唔洗等隨便坐!空氣清新寬敞,乾淨光猛寧靜,客路企理斯文。長途跋涉花足個幾鐘,終於可以坐低嘆杯熱茶。崩杯就不要給食客用吧,危險及不美觀且影響形象。貫徹始終只供應浙醋、豉油、辣椒醬,由細到大都無辣椒油呢!唯一改變的係除雲吞麵外,添加牛腩、豬雜、粥品、等等比大眾食家享用啊!叔叔唔比餐牌我既?諗住我記得所有菜色那麼利害?原來餐牌藏於檯側暗架。被安排到貼牆迷你座位,我這麼標準的健美身形都要有半個身離開張檯,會否太迫太細呢?放碟撈麵、清湯、油菜、熱茶、豉油碟已霸佔四份三張檯,我一個人坐都覺得辛苦呀﹗原來只有銀絲麵及河粉供應,其他一應沒有。飲品都只得豆漿或汽水,不需要複雜一切從簡。沒幾個食客,食得安寧嘆世界,只要不是坐貼牆位就十分舒適。其實我可以食兩個撈麵,都係費事食太飽啦!吉日

原來只有銀絲麵及河粉供應,其他一應沒有。飲品都只得豆漿或汽水,不需要複雜一切從簡。沒幾個食客,食得安寧嘆世界,只要不是坐貼牆位就十分舒適。其實我可以食兩個撈麵,都係費事食太飽啦!吉日探下奀仔,碗麵堅奀得一啖,加個咸肉糭剛好,食飽先有力行去恤個靚髮,重新恤髮。

凍豆漿,淡淡豆香不甜不黏非常適合我口味,實在太細杯一啖清晒!非常厚身,彷似有豆渣似的,雖然幼滑不足,但豆香強勁!我只不過想食碗粥之麻,您地唔洗緊張到不停出錯喎。我要一品粥就黎碗雞粥、我要豆漿就留單、隔離大嬸要張單就比杯熱茶、我埋單找 $1 蚊就比找 $10 蚊我。如果食雞粥都好陰功,係我檢查那碗錯的雞粥時發現,雖有五六舊細細雞件,但全部骨杉杉斬碎雞,只有雞中翼及雞背脊,就連雞翼都一開四,真好刀功!

一品粥,跟牆上張海報根本天堂與地獄,雖然相片只供參考,都不能離天百丈遠,都不能認都認唔出架麻!全部食材細細件沉晒底,大海撈針一樣。瑤柱絲有點雪藏味,滑牛超勁鬆肉粉,𢲡到腍劈劈滑潺潺醃味混濁。豬膶外脆內軟多汁不乾硬,豬腰鮮甜爽爽脆脆。雞件只得一小舊,這件正是剛才雞粥內的雞中翼一開四那件,麻油味強烈,砂糖味也不弱。冬菇粒彈彈極濃香菇味,粥底驚喜醇香甜美充滿雞湯味道,清爽薄薄的質地更是開胃。

世家雲吞柱侯牛腩撈麵,雲吞分開上正常不過。突然想起大埔城仔記雲呑水餃跟幼麵撈埋一齊,並無擺盤或賣相慨念!還要將蠔油直接淋上面,完全無打算迫開食材,整碟馬馬虎虎亂七八嘈掉係食客面前,師傅心聲食啦﹗半口就珍迷你雲吞轉眼有五十年歷史咯!讓極濃大地魚鮮蝦子味清湯浸著,當然要連湯一齊送到嘴仔裡去,滑而薄的雲吞皮包蝦肉鮮爽噴汁,簡約的美味調配活了半個世紀!

罕有地將牛腩切成方形,好彈的一口腩粒!不乏肉汁,芳香醇厚的柱侯味道,隱若食到有陣陣五香,是我的錯覺嗎?美麗的自家獨特銀絲麵!百份百由鴨蛋製造,纖細幼幼,絲絲的獨特口感非常舒服!撈上咸辣醬捲埋牛腩齊齊嘆,頂峰高級享受!雖然價錢偏高一點點 $80 大元,質素有保證,只要您喜歡,必定物有所值!

蠔油芥蘭,一分錢一分貨!特上芥蘭色澤鮮明翠綠吸引,每條莖爽脆爆汁,菜甜味無限伸延,每塊葉嫩嫩回甘,滾上鮮味蠔油食得乾乾淨淨!蝦球蝦子撈麵,每道菜都用心經營,設置美觀大方,擺盤骨子靚靚,最慘價高質高份量少,依個價錢夠我食 3 個普通雲吞撈咯!蝦球真的夠巨形,不是鮮蝦,只屬雪藏類別。鹽醃啤水明蝦球,過水夠乾淨,沒有討厭的鹽味,爽爽的口感一流,味道平凡一般,讓蝦子撈麵捲著享用會更可口味美!熟蔥靚蔥現在都食得到,生蔥腥草始終受不了!特別是湯麵及蒸魚。銀絲麵撈埋辣椒醬蝦子夾起蔥絲啜啜啜,芬芳甘香咸辣,銀絲麵極幼極爽無得頂!

特效牛筋河,餐牌寫住特效牛筋,有什麼特效呢?立即養顏定壯陽呀?爽爽的質地,不是黏滑綿類,果皮味突出,清新柱侯舔舔脷!我最愛的極幼河粉,除極爽幼銀絲麵外,連河粉都極幼有誠意!綿綿滑滑勁索湯,微燙湯汁成碗拿起直接倒入口,超級暢快辣醬也不需,原味才是皇道!罪過罪過飲到一滴湯都無剩。

淨南乳豬手,清理得非常乾淨,無手毛無腳毛無腳皮,而且仲有修甲添喎!熱辣辣燙燙品嚐,特濃南乳味,濃而不濁,皮滑膠黏,肉多骨少,充滿骨膠原,食完抹嘴連紙巾都黏著我的雙脣呢。水餃麵,的骰一口水餃,包得結實不鬆散,餡料若隱若現更是誘惑。滑嘟嘟完整餃皮,蝦爽鮮味,木耳爽脆,豬肉彈彈甜美,濕潤大愛。

京都炸醬撈麵,粗粗嚥韌肉絲十分有嚼勁,半甜半辣微油微黏的炸醬,神秘的調配混著爽爽銀絲麵使人回味再回味! 蠔皇花菇,無需加蔥架麻?蔥加菇更好食?不懂欣賞。花菇 4 粒拼生菜半個,微溫生菜,室溫花菇,怕燙傷我嘴仔嗎?蠔油在那?蠔油味又在那?整碟味道都異常清淡。厚滑花菇不夠濃,爽脆生菜不夠甜,食完才醒起可以問侍應比蠔油喎,但一切已經太遲,被我全部幹掉了!

皮蛋瘦肉粥,不是生滾粥,亦沒有跟食材齊齊滾過。先將皮蛋瘦肉放碗底,倒個滾粥係面直接出貨,浸泡出來的那會色香味俱全!各自為政,肉還肉、蛋還蛋、粥還粥,唯有親手耐心地撈均,再等幾分鐘,讓她們溝通一下,才施施然將所有食材連粥一拼入口!皮蛋優質,蛋黃綿黏黏夠甘香,蛋皮嫩嫩滑滑,搭上咸肉連清爽粥水享用,醇香美味也不錯,不需再加添豉油或胡椒粉咯。

蝦子撈麵,自家銀絲極幼麵別俱一格,比其他麵店優勝,不能相提並論。師傅無手軟,將蝦子鋪滿麵條上,麵條爽爽掛著大量蝦子,甘香無比,加少少大地魚清湯使到蝦子味道更上一層樓!皮蛋瘦肉粥蝦子撈麵,最愛靚麵配滾粥!拖著燙燙粥水濕潤地啜,兩者合體得天衣無縫,拍爛手掌滿分!

淨牛腩,牡丹雖好都要綠葉扶持!淨食寡寡地,配麵配飯會更滋味,味道會更上一層樓。鮮牛肉麵,完全係粥舖的全方位勁鬆牛肉,腍劈劈滑潺潺,醃味重手,難得還有一絲牛肉味。少食多滋味!我唔係講笑,銀絲麵堅係可以一啖啜晒無得剩!起碼食兩碗先夠飽。

蛋黃咸肉糉,溫柔地界十字察看什麼料子!肥膏、肉絲、綠豆、咸蛋黃,咸肉份量真的太少,而且脂肪甘香不足。綠豆佔一半以上,味道全部搶去,黏黏濕潤糯米飯滾點甜豉油還算可以。

豬膶麵,我見張相有蔥,所以才叫走蔥,誰知來的是韮黃!真的每次都要講齊走蔥走韮黃才最安全,唯有自己襯自挑走吧!灼豬內臟味跟指天椒豉油味道夾到絕!添上鮮氣,厚切肥美豬膶爽滑幼嫩,甘甜爆味舔舔嘴。沒有辣椒油的奀記,辣醬都試過好幾次,搞搞新意思淋點辣椒豉油吧!味道怪怪的,算吧。
水餃麵
淨南乳豬手
京都炸醬撈麵
皮蛋瘦肉粥蝦子撈麵
2019-11-22 372 views
作爲一個土生土長既香港人,雖然聼過【麥奀雲吞麵世家】,但一次都無去食過。【麥奀雲吞麵世家】除左係老字號之外,仲要恭喜佢入圍Yahoo! 熱搜餐廳大賞。我地分別叫左京都炸醬撈麵、牛腩雲吞麵、牛筋雲吞同一杯五花茶。京都炸醬撈麵:微辣醬搭配超入味肉絲,好惹味!麵條爽口、而且無鹼水味!仲有搭配清湯一碗!牛腩雲吞麵:牛腩軟嫩入味,雲吞皮薄内餡爽口,麵條就算係湯入面都係好爽口!牛筋雲吞:雲吞皮薄内餡爽口、牛筋爽口但非常入味!不過覺得鹹左少少!五花茶:唔會太甜,清涼降火!味道服務都真係唔錯,只係價錢會比其他麵舖貴D!

五花茶:唔會太甜,清涼降火!

味道服務都真係唔錯,只係價錢會比其他麵舖貴D!
2019-04-28 571 views
朋友去咗雙魚星號玩,落船之後就喺海運呢要搵嘢食,環顧周圍餐廳價格似乎也很貴,後選了麥奀,也聽過他是馳名的雲吞麵老店,喜歡懷舊的我便坐下來點菜,首先最本人認為最好味就是花菇,花菇炆得入味而且也夠大粒很有囗感,其次是豬潤河,豬潤生熟程度亦剛好,湯底很清,除河粉會附上醬油,重口味人士如我便要加一點醬油才夠味!另外亦點了京川炸醬撈面再加牛筋,牛筋太淋,而炸醬也很普通,這一碟比較平平無奇!隨着撈面附上清湯一碗然後到招牌雲吞!細細粒!冇乜味!失望最後到這碟蜆芥鯪魚球!炸得很脆!但也沒甚麼驚喜!二人吃了五樣嘢!聽來很多,但因為每碟也很精緻,所以只是剛剛夠飽!埋單也要三百多元!所以説是貴價平民餐吧!

花菇炆得入味而且也夠大粒很有囗感,

隨着撈面附上清湯一碗

然後到招牌雲吞!細細粒!冇乜味!失望

最後到這碟蜆芥鯪魚球!炸得很脆!但也沒甚麼驚喜!

所以説是貴價平民餐吧!
2019-04-24 272 views
就如圖所見一碗細蓉少了一份地道食完只有一個結論都係樓下嗰間好味d!份量少,要飽就難d一口雲吞唔係特別大粒但勝在皮薄啖啖肉麵質爽口無鹼味配上湯,不錯唯獨係價錢偏貴,令人卻步
就如圖所見
一碗細蓉
少了一份地道

食完
只有一個結論
都係樓下嗰間好味d!

份量少,要飽就難d
一口雲吞唔係特別大粒
但勝在皮薄啖啖肉
麵質爽口無鹼味配上湯,不錯
唯獨係價錢偏貴,令人卻步
第一次喺度食雲吞麵🎊食完之後...朋友話呢一間其實係好出名嘅雲吞麵檔😵我覺得普普通通啦!入到去其實都有好多遊客特別係國內人士🤔不過我鍾意入面乾淨企理裝修都有啲中國風不是一般的麵檔最緊要乾淨👍🏻👍🏻👍🏻✨價錢係尖沙咀都算差不多$43一碗雲吞麵可以接受!😉不過原來雲吞麵好細碗...食完都唔夠飽😆😆😆湯底都非常鮮甜,要讚一下!面嘅軟硬度適中雲吞就非常細粒蝦嘅味道亦都唔係好突出...🤔所以好出名嘅意思...係指湯底😆😆😆芥蘭,$38欣賞佢冇咩油不過好硬....😵😵😵
第一次喺度食雲吞麵🎊
食完之後...
朋友話呢一間其實係好出名嘅雲吞麵檔😵
我覺得普普通通啦!

入到去其實都有好多遊客
最緊要乾淨👍🏻👍🏻👍🏻✨

價錢係尖沙咀都算差不多
$43一碗雲吞麵
可以接受!😉

不過原來雲吞麵好細碗...
食完都唔夠飽😆😆😆
湯底都非常鮮甜,要讚一下!
面嘅軟硬度適中
雲吞就非常細粒