2012-05-15 1640 views
時間過得真快! 不經不覺堂妹的女女 "珍珠" 已經一百日大!她為這個寶貝女於沙田廣場 <麗都總廚> 擺百日宴,簡單設宴六席招待親友!堂妹相當有心思!把背景及蛋糕設計成珍寶珠!與她女女的花名 "珍珠" 很貼題!她特意送上玫瑰花原子筆作小回禮!放在桌上作裝飾,大方得體!但說到環境,這酒樓貴賓房擺放的桌又大又密,給人的感覺是較焗促,行人路窄!缺乏空間感!服務方面,侍應不時為我們換碟、加汽水....等,服務週到!百日宴:鴻運燒味大拼盤打頭炮的是燒味大拼盤,包括:叉燒、燒肉、燒鵝、海帶、薰蹄;簡單而美味的配搭! 燒鵝竟然給予燒鵝脾,喜出望外,食起來皮脆肉嫩,甘香好食;叉燒用上半肥瘦梅頭肉鬆軟美味!海帶充滿嚼勁!清涼之中帶辣醬的辛香及麻油香,很不錯!燒肉入口香脆鬆化豐腴美味!薰蹄則皮爽口肉入味!整體教人回味!先入為主讓我們留下好印象!碧綠珊瑚玉帶子以炸麵盛載,入口超鬆脆!在口裡發出卜卜聲! 珊瑚蚌口感爽身!帶子算是鮮甜嫩滑!腰果夠香脆! 西芹散發幽香!是清爽的菜式!黃金脆皮海鮮卷一磚磚的黃金條,賣相單調!毫不吸引! 外層炸至金黃鬆脆很可口! 一咬開,內裡的沙律醬豐盈到想流出來! 同
時間過得真快!
沙田廣場 <麗都總廚>

她特意送上玫瑰花原子筆作小回禮!放在桌上作裝飾,大方得體!
堂妹相當有心思!把背景設計成珍寶珠!她特意送上玫瑰花原子筆作小回禮!放在桌上作裝飾,大方得體!

服務方面,侍應不時為我們換碟、加汽水....等,服務週到!

百日宴

碧綠珊瑚玉帶子
以炸麵盛載,入口超鬆脆!在口裡發出卜卜聲!
珊瑚蚌口感爽身!帶子算是鮮甜嫩滑!腰果夠香脆!
西芹散發幽香!是清爽的菜式!
黃金脆皮海鮮卷
一磚磚的黃金條,賣相單調!毫不吸引!
同時有雙重口感!
餡料卻很少,差一點食不出來!只有幾彈牙的蝦仁卻欠鮮味!菠蘿粒之類,就算蘸上沙律醬又如何?!同樣於是無補!
黃金脆皮海鮮卷
瑤池浸翡翠
一道美其名菜式,其實只是瑤柱配上草菇、紅蘿蔔及小棠菜而已。翡翠是清爽的小棠菜,用了瑤柱來提味、再用上蠔油打芡,令味道方面錦上添花!
紅燒雞絲生翅
雞絲份量算是足料!還有,少得可憐的花膠及近乎看不見的翅針!
質感濃稠少油,味道濃甜,在飲宴上的水準來說,是強差人意!
蠔皇花菇扣玉掌
每隻花菇極為巨大夠得體!具咀嚼感!
肥大肉厚!圖案看起來好像海龜殼!
可惜,未夠入味!大家只吃掉一部分便放棄!
玉掌味道淡應是調味不足!
至於,放正中央的生菜,可盡吸收芡汁精華!非常惹味!
蠔皇花菇扣玉掌
清蒸大青班
就是老少咸宜的蒸大青班,相信魚是足秤大約兩斤!
火喉掌握得不錯!魚質滑溜鮮甜無比!魚皮富膠質!
配合豉油香及蔥的清香,滋味誘人!
沒有令大家失望的鮮魚!
總廚一品雞
一送上桌,香氣逼人!
充滿豉油香!雞皮富有光澤,皮香入味!
而皮下帶點黃油脂肪更是好吃!
肉質嫩滑又肥美,令人忍不住夾完一件又一件!
香燒伊麵、揚州炒飯
揚州炒飯賣相很對辦!炒得乾身入味!層次分明!
配料算不少,只有叉燒粒較結實!

香燒伊麵,味道剛好夠入味!伊麵並非很腍,可以收貨!幸好不算油!
精美甜品
椰絲糯米糍很軟糯略帶煙韌,原來入面是芋頭蓉,感覺清新不甜膩!
椰絲糯米糍
整體而言,當晚食物質素尚可!看著小朋友長大是一種樂趣呢!期待下次見到 BB 又會怎樣的樣子?
2012-05-11
Celebration
Birthday
沙田廣場 <麗都總廚>
椰絲糯米糍
2011-11-06 861 views
沙田近1:00時份, 到處都係人山人海, 人多食肆多, 想坐得耐傾下計一定要找酒樓, 由沙田新城巿走到去沙田廣場, 好不容易先至找到間酒樓飲茶 。入到去有位女接待員, 對住個咪問搭唔搭枱, 又對住個咪話唔搭枱坐多陣, 真係感覺怪怪及好似成村人都知係我們不搭枱, 真係唔多識做, 需有待改善用咪技巧及聲量調節。我們點了以下食品:1)沙律明蝦角 - 外層脆口, 暖, 蝦口感夠爽, 不錯 !2) 麗都蝦餃皇: 皮薄蝦彈口, 來到還是出煙的, 非常新鮮 !3) 灼油麥菜: 第一次食以灼方式, 菜夠翠綠, 少少鼓油, 唔錯 !4)生炒糯米飯: 熱、夠味, 上面還有蛋絲裝飾, 味道剛剛好不油膩, 5) 香煎三色糕: 有蔔白糕、芋頭糕、馬蹄糕, 整體不多粉, 各有各特式, 唔錯,最緊要煎得夠香口 !6) 香芋燒腩卷: 面層薄薄的芋片, 內裡是燒腩, 真係清得來好好味7) 鮮蝦腐皮卷: 脆口、香, 蝦爽口夠新鮮8) 安蝦咸水角: 熱、脆, 餡適中, 不過不失 。9) 蒸腸粉: 夠滑, 簡單, 唔錯 !整體上唔錯, 值得試, 中午餐三個人吃每人還是 60元, 下午茶還抵, 不妨一試 。

我們點了以下食品:

7) 鮮蝦腐皮卷: 脆口、香, 蝦爽口夠新鮮

8) 安蝦咸水角: 熱、脆, 餡適中, 不過不失 。

9) 蒸腸粉: 夠滑, 簡單, 唔錯 !

2011-11-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 麗都蝦餃皇
2011-10-02 526 views
沒得訂枱,為有walk-in等枱...等足一個鐘先order冬瓜盅...賣完碧綠炒班球 - 真的不行,油太多,班不太新鮮,所以少許腥燒雞半只 - 份量少,味過咸椒鹽蝦 - 味道OK,如果蝦可遲多十日八日才死,這味菜可以評好味....可惜時不與我鮮菇紋伊麵 - 麵過淋,太沒味道豉椒炒現 - 好咸...只有我包底共650元 (5人)
沒得訂枱,為有walk-in等枱...等足一個鐘

先order冬瓜盅...賣完

碧綠炒班球 - 真的不行,油太多,班不太新鮮,所以少許腥

燒雞半只 - 份量少,味過咸

鮮菇紋伊麵 - 麵過淋,太沒味道

豉椒炒現 - 好咸...只有我包底

共650元 (5人)
2011-09-18
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2011-10-01 387 views
book咗8點都要等多半個鐘 原先book咗打邊爐區, 但冇枱, 坐大堂 食物上枱快 金菰, 肉丸, 芋頭, 豬潤, 油麥菜, 魚皮, 雲吞, ok, 因為唔可能有要求.肥牛, 魚片, 蝦, 就普通過普通.唯獨係大魚魚鮫比較掂地方同食物都算乾淨企理 但食物種類極少 質數可以 汽水要 $10 / 3 罐, 啤酒唔記得 冇甜品, 最差 與朋友相聚吹水, 價錢地方差唔多.
book咗8點都要等多半個鐘

原先book咗打邊爐區, 但冇枱, 坐大堂

食物上枱快

肥牛, 魚片, 蝦, 就普通過普通.

唯獨係大魚魚鮫比較掂

地方同食物都算乾淨企理

但食物種類極少
質數可以

汽水要 $10 / 3 罐, 啤酒唔記得

甜品, 最差

與朋友相聚吹水, 價錢地方差唔多.
2011-09-24
  • 大魚魚鮫
2011-09-13 305 views
今次已經係N次嚟沙田總廚了,依度環境坐得舒服,也不會趕客,係和朋友聚餐傾計的好地方。燒腩肉個皮卜卜脆,而且肉也不會太肥膩。豆腐夠滑,味汁香濃。上湯清甜,鮮魷爽口。魚汁鮮美,但肉質不夠滑。雞冇味,醃料和味道也不夠。只有一盤油可言。而且"痴"底有燶味
今次已經係N次嚟沙田總廚了,依度環境坐得舒服,
也不會趕客,係和朋友聚餐傾計的好地方。

燒腩肉個皮卜卜脆,而且肉也不會太肥膩。
豆腐夠滑,味汁香濃。
上湯清甜,鮮魷爽口。
魚汁鮮美,但肉質不夠滑。
  • 脆皮燒肉
2011-08-23 177 views
所言的沙田市中心,是由幾個商場群所組成。其中的沙田廣場,那邊地下的食肆,現正由麗都集團接手經營,並把這旗艦店命名為總廚,已開了一段時間之下,就是沒甚麼想光顧的意慾,在家妹提議之下,終於成為本週六的家庭聚會地點。由於時間緊促,其實沒有看清楚點心款式及價目,倒見到有幾款燒味飯,價錢也只是由十餘元起,算是最為穩當的選擇。先來一碗廿元內的叉雞飯,竟比想像中來得有點水準,叉燒外層略為帶肥,肉質來得軟熟,蜜味來得適中,另外白切雞肉,雖不算十分嫩滑,還是吃出一點鮮味,可為不俗。另外後上的燒腩仔飯,每一件的名皮亦是香脆,雖然肥膏的比例不算太厚,但肉質亦算爽口,期間夾雜一點鹹香之味,廿餘元一碗,亦是中上的水準。另有四十餘元的叉燒乳豬配米線,作為午市飯麵,這乳豬肉自然要預先烤好的,總算來得皮脆肉嫩,脂肪亦不算過厚......整體來說,憑這幾味已知其燒味部是有一定的水準。至於米線來說,倒覺其高湯味道有點怪,不是變壞,但就是和別處的有點不同。點心點了墨西哥叉燒包,名字看似特別,但外層沒有香脆鬆化之感,勝在包身軟熟,內裡的蜜汁叉燒餡尚算豐滿。至於家妹的燕窩蛋撻,是沒有品嚐到的,看表面的燕窩,份量還算不少。加上生
叉燒、切雞及燒腩是不錯的
乳豬亦有水準
兩款點心的印象也不算深

加上生菜一碟,四個人一百七十餘元下樓,初次接觸之下,談不上甚麼印象,看在燒臘份上,還是可局部地判上一個好評。

撰食於二零一一年八月廿日中午
2011-08-20
$45 (Lunch)
叉燒、切雞及燒腩是不錯的
乳豬亦有水準
2011-07-15 112 views
放工本來打算同老公去沙田稻香食飯再行下一田,途中突然奇想想去麗都食,以前拍拖959都去下,因為相比其他酒樓的確低食,今日又重遊舊地,點的都是舊日的菜肴…我最愛生炒骨,這裡做得比美心好,甜中帶酸,能做到掛汁又不太油,肉排三分肥七分瘦,咬落有肉汁,真是想不到在此能食到這樣水準呢!可能馬季收羅,師傅能專心做出的好菜!最驚喜係$48而唔細碟!讚!!再叫多個玉子豆腐金菇煲,豆腐蛋味夠濃同滑,個汁清新,同樣$48真是茶餐廳都食唔到啦!二個小菜份量唔細,無叫飯都食得好飽,本來想叫多半籠流沙包,但老公話要減磅而無叫到,今次重遊真是好開心,諗番6年前我們的生活…哈哈…連加一$120,仲想點!!讚!

連加一$120,仲想點!!讚!
2011-07-14
2011-06-25 72 views
那天我婆婆的亲戚从内地来找我们,于是她便决定请他们去沙田總廚吃饭。于是我们6+pm去到,还好没有很多人,一下子就进座。 我们决定点了几道小菜。1)冬瓜盅 -服务员一放下冬瓜盅,就马上离开,没有替我们分冬瓜盅。我们等了许久,见没有人来,于是我的姑丈分了那冬瓜盅。到我们喝完汤之后,才有另外一位服务生慢条斯理的走来分冬瓜,样子还十分不耐烦。 -那冬瓜盅的汤味道很淡,材料下不足,不好喝。 2)烧鹅($150)(一半) -虽然不像深井这麽贵,不过竟然连一整个盘都装不满,还要放两堆海菜来让盘子看起来不会太空。我觉得只是例牌的分量。 -那烧鹅十分干,没有肉汁,皮不够脆,不好吃。3)芝士龙虾伊面 - 龙虾的肉是霉的,而且十分少。 -伊面也不够芝士味。 -芝士汁十分稠,结在一起。 -服務生沒有給我們濕紙巾,難道吃龍蝦不需要用手嗎? -这种菜还敢放在最划算的餐单中,我怀疑他们是把卖不出的动西放进去。还叫了其它几道小菜,尚可接受。 例如炸鱿鱼(算是最好的一道),九菜花小炒王.

1)冬瓜盅
-那冬瓜盅的汤味道很淡,材料下不足,不好喝。

2)烧鹅($150)(一半)
-那烧鹅十分干,没有肉汁,皮不够脆,不好吃。

3)芝士龙虾伊面
- 龙虾的肉是霉的,而且十分少。
-伊面也不够芝士味。
-芝士汁十分稠,结在一起。
-服務生沒有給我們濕紙巾,難道吃龍蝦不需要用手嗎?

總而言只,服務欠佳,菜式又不好吃,加上價钱十分贵,8 个人吃了$1038,令我们十分失完望。
2011-06-22
2011-05-05 45 views
今日8點鐘去到這間酒樓,訂了12人枱不用等位就入座了坐了一會我的家人還未到,有一位年輕的待應向我們推介了12人套餐期間有位肥肥的部長不停在遠處用handfree粗口橫飛龍虾不錯新鮮西蘭花炒珊瑚蚌夠獲氣!多寶魚好似唔夠新鮮南乳燒雞好正後來那年輕待應叫同事送了甜品給我們吃,還叫我們多來飲茶試點心(好像也是高級職員)整體出品不錯,可惜人手不夠
今日8點鐘去到這間酒樓,訂了12人枱不用等位就入座了

期間有位肥肥的部長不停在遠處用handfree粗口橫飛

龍虾不錯新鮮

西蘭花炒珊瑚蚌夠獲氣!
多寶魚好似唔夠新鮮

南乳燒雞好正

整體出品不錯,可惜人手不夠
2011-05-04
今天我們行完山到沙田總廚共晉晚餐。由於還沒有到七時,取了籌後仍須等候。不久可以入座了,真幸運!檯號是222。我們點了共三款菜式,即:叉素鵝脆豆腐、上湯蒜子浸時蔬、芝士焗蟶子伊麵。這家酒家的賣點似乎是蟶子,因為許多味餸菜都以蟶子為選材。其中以蟶子配焗芝士伊麵更是打破傳統「芝士焗龍蝦伊麵」,為中式食品注入新口味;創新之餘,仍可品嚐芝士伊麵的美味和蟶子的鮮甜感,值得向大家推薦也!此外,脆豆腐真的做到外脆內香滑白淨,境界十分高。上湯蒜子浸時蔬也很鮮味,絕不肥膩。更值得一提的是沙田總廚裝修豪華,但我們結帳時連加一只須一百五十八元,很抵!
芝士焗蟶子伊麵
上湯蒜子浸時蔬
叉素鵝脆豆腐
2011-04-10
芝士焗蟶子伊麵
上湯蒜子浸時蔬
叉素鵝脆豆腐
2011-02-17 8 views
團年飯旺季, 好彩我地比較早到, 唔洗等位~初時見個場冇乜人, 仲驚緊D野唔好食...點知...驚喜喎!ORDER如下~脆皮燒鵝︰好正啊, 皮脆肉香, 唔會肥, 好味~!竹笙羅漢齋上素︰好多菇, 味道OK啦~咕嚕脆蝦球︰個酸甜汁好好味, 蝦球大隻彈牙, 我鍾意~豉椒炒花甲王︰花甲就花甲喇, 唔係王囉, 細細隻, 冇沙, 個汁都惹味~芝士海蝦伊麵︰超正! 海蝦煎香咗先煮, 好好味, 蝦殼好薄好軟, 用口剝都冇問題~ 伊麵唔會淋唔會油, 配埋芝士真係好正啊~豉汁蒸鮮帶子︰帶子鮮唔鮮我就唔知喇, 但係蒸到過晒火, 好老好UN, 好似食擦子膠咁... 豆豉冇香味, NO GOOD~除咗個蒸鮮帶子, 其他野我都好滿意, 尤其係伊麵, 真係意料之外GE好味~!
團年飯旺季, 好彩我地比較早到, 唔洗等位~

ORDER如下~
脆皮燒鵝︰好正啊, 皮脆肉香, 唔會肥, 好味~!
竹笙羅漢齋上素︰好多菇, 味道OK啦~
咕嚕脆蝦球︰個酸甜汁好好味, 蝦球大隻彈牙, 我鍾意~

2011-02-01
尋日係沙田總x(x廚)同D老人家飲茶,食完點心傾下計,點知個經理定部長不斷走埋黎問D野到齊未。之後仲收埋2個茶壺,恰老人家(個時我出左去)。你想點?我都有俾茶錢同食嘢,人多等位就出D甘既手斷趕客走,下次咪洗旨意我幫襯!!補充如下:食物質素~~~一般,環境~~一般價錢~~9:30AM已經是午市(早唔早D)幫襯指數~~零 服務指數~~差勁 (趕人走)

補充如下:
食物質素~~~一般,
環境~~一般
價錢~~9:30AM已經是午市(早唔早D)
幫襯指數~~零
服務指數~~差勁 (趕人走)

2011-02-07
  • /
2011-01-14 4 views
開頭上來openrice 看食評,雖然之前有食評話服務差,但我吃了覺得可以。我地去到總廚,不用等位便可入座,入座後和平常一樣有侍應問你要咩茶,俾個兜用來洗杯,又拿來一抽 "混醬" 任自己「畢」。自己拿起筆點食物和湯底,爐是用電磁爐,所以根本不存在之前有食評話「換GAS」的問題,點了食物和爐,都好快到,基本上我地點乜都有乜,除左個手打豬肉丸。d食物幾新鮮,唯一要彈係生蠔,真係縮水縮得好勁。唔係唔新鮮,係無味。(雖然係本地生蠔但質素真係差左d)我地只係點左一round,食到大約8:30,d侍應就好「殷勤」咁問你仲用唔用個爐等等 (雖然當時已吃得七七八八,只剩炸魚皮) 有少少趕客感覺,但唔算過份。(唔見有趕其他檯)

2011-01-13
  • 魷魚
  • 魚皮餃
  • 芝心丸
中秋節一早BOOK 左大枱8:30PM, 但最後都要等超過半粒鐘先比枱我地. 似乎呢間酒樓BOOK枱係無意思既. 我地11人叫左一個12人既套餐, 食物既味道一般,好明顯全部都係一早整定, 因為基本上佢上菜係無次序, 一黎就黎4-5碟, 未食完枱面果D就趕住上其他菜, 當時都只係around 9:30PM, 駛唔駛咁趕住收工啊?? 其實最離譜都係D侍應既服務態度同質素. 一開始比餐牌我地已經心不在焉, 竟然將張餐牌掉左係地下都唔知, 仲要我屋企人自己執番 到上菜既時候, 個侍應又將D醬汁打瀉, 整到周圍都係都唔識自動自覺羅毛巾黎抹, 要我地開口叫佢佢先識羅, 真係好離譜 中途又有另一個侍應又撞瀉野, 又係企係度唔知做乜, 仲好似無乜歉意. 我地未食完野, D侍應又走黎趕住執枱, 成餐飯都好掃興好激氣. 部份小菜既味道都OK, 但個沙律卷既餡有70%係沙律醬; 個紅豆沙應該叫做紅豆生粉水先岩, 一來得極少紅豆, 二來唔起沙, 三來好明顯質感係似打獻既生粉水!! $2000既套餐, 比D咁既野食同服務, 真係好難接受囉! 最後我地都忍唔住去左搵個經理投訴, 希望佢地既服務同食物都會有改

最後我地都忍唔住去左搵個經理投訴, 希望佢地既服務同食物都會有改善啦.
2010-09-22
30 Minutes (Dine In)
食物質素其實不錯, 只是好的東西來了一次之後就沒有了蹤影, 不論你落多少張單都是不會來的。第一輪點了海蝦、生蠔、生魚片, 份量十足, 而且非常新鮮, 第二輪自然會繼續點, 但一直沒有再來。第一輪點了沒有來的包括水餃, 雲吞, 菜, 第二輪自然會再追加。然而, 第二輪, 第三輪, 海蝦、生蠔、生魚片、雲吞、水餃、菜都沒有來過!幾經艱苦, 問經理才可以拿來一碟水餃及雲吞。水餃及雲吞都是非常新鮮的, 不是雪藏食物, 其實很好吃!菜不知為何一直都沒有來, 問經理時他說賣晒!一間酒樓8:30已經沒有菜, 真離奇!那時剛巧有3個人進來打邊爐, 我們就看他們叫甚麼!他們有菜, 我們便問經理, 經理又在廚房拿了兩藍菜給我們說真的是最後了, 沒有了!任食火鍋收費$85, 不包飲料, 其實食物質素不錯, 若不想蝕本便賣貴些, 不可能將較昂貴的食物限量供應!還有一位很有趣的侍應, 我們其中一個爐很慢, 像是無氣。我們要求她換, 她來了之後, 拿起gas說很重, 還有的, 便放回去再開火。火勢算是大了一點, 但不久後又變得很細, 很慢, 我們再要求更換, 她用同樣的方法, 將gas放回去。她打算開火之際, 經

還有一位很有趣的侍應, 我們其中一個爐很慢, 像是無氣。我們要求她換, 她來了之後, 拿起gas說很重, 還有的, 便放回去再開火。火勢算是大了一點, 但不久後又變得很細, 很慢, 我們再要求更換, 她用同樣的方法, 將gas放回去。她打算開火之際, 經理跟我們說換另一個爐給我們。那個侍應完全沒有參與換爐!她這樣堅持的態度, 實在另人刮目相看!

這樣的狀況, 很難有回頭客呢!

2010-08-19
$85 (Last Night Supper)