2022-07-08
女人時不時都要補一補,養顏花膠當然係首選啦,所以今次就約左朋友,一齊試尖沙咀出名嘅花膠雞海鮮火鍋。估唔到天有不測之風雲,今日出門口嘅時候明明好天氣,點知一出地鐵站就傾盆大雨,有遮都濕左半邊身。一入餐廳,侍應見到我由頭濕到落腳,即刻安排一個冇咁凍,唔係出風位嘅座位俾我地,仲預備紙巾俾我地,非常體貼。可能淋一淋雨,個人特別凍,即刻order花膠雞湯做湯底。湯上枱之前,自己可以先溝定蒜頭,蔥花等醬汁。花膠雞湯黎啦。 大大煲湯加半隻雞,一睇就知雞湯好足料,有雞有大件花膠,超正。正式打邊爐之前,先飲兩碗花膠雞湯。雞湯熱辣辣,又香又濃,啖啖雞嘅精華喺口內徘徊,好得呀。花膠好大件,又膠又滋味,感覺骨膠原返哂黎。至於雞肉又滑又嫩,唔似煲湯豬肉咁嚡,食多兩舊,飲多兩碗湯,已經半飽啦。其他火鍋配料選擇都幾多㗎,不過我地都半飽啦,叫小小火鍋料就夠。蟹子墨汁墨魚滑,彈牙爽口牛骨汁濃湯牛丸,牛丸超爆汁,一咬開仲會辣親嘴,食嘅時候要小心啲先得呀。原粒帶子鮮肉水餃,真係有原粒帶子喺入邊㗎,真材實料,唔錯唔錯。出前一丁,吸哂雞湯精華,好食。呢餐食完即刻覺得自己靚左呀
蟹子墨汁墨魚滑,彈牙爽口
出前一丁,吸哂雞湯精華,好食。
呢餐食完即刻覺得自己靚左呀