1K
平靚正
吃貨專員albe
2021-02-23
關注
魚生飯推介🎊🎊 去唔到日本食海鮮,在香港都要食返夠本🤫坑口一田魚屋出名好食同抵食,碗碗魚生飯都滿到瀉😋又海膽又龍蝦咁,最緊要係新鮮唔腥,加埋6只焗廣島蠔,沙律,湯同甜薯,兩個人飽都飛起都係4百零蚊😍價錢絕對吸引👍🏻查看更多
檸兒
甲羅燒帆立貝好食,刺身也新鮮
檸兒
2021-01-16
關注
話說係一田行過,見到間野咁似nakayo食堂既,講真menu同食物都係一樣,但個名唔同所以唔屬於分店。叫左個刺身丼、汁燒帆立貝、甲羅燒,再加左d刺身刺身丼玉子好鮮甜,好香油甘魚魚味好勁,而且頗肥美三文魚都有魚味,唔係淡而無味,口感亦ok帶子算厚可接受,口感不錯鰻魚係穴子,好淋,冇骨,但唔太香赤蝦幾大隻,蝦肉口感不錯,唔霉,少許鮮甜,蝦頭d膏就較腥,唔夠新鮮海膽質感好,好挺,唔係又淋又霉,顏色都不錯,但都幾腥,算係咁多款刺身入面最一般另外加左八爪魚同北寄貝刺身,因為刺身丼冇,而自己又鍾意食北寄貝一般,冇乜特別八爪魚好海水味,鍾意既人例如我就覺得好正,亦好鮮甜汁燒帆立貝一盒有4粒,大約10蚊一粒都幾抵,因為算大粒,而且熱辣辣好軟熟,個汁甜甜地又好夾,好好味甲羅燒其實40幾蚊隻甲羅燒都算幾抵,普通丼飯店/居酒屋都要80蚊以上,而且冇呢個咁好食。呢個非常鮮甜,蟹肉香,蟹子好脆,呢個價錢來說相當不錯。查看更多
汁燒帆立貝
甲羅燒
sannawu
毫無味道的三文魚
sannawu
2020-11-02
關注
今日叫咗雙色三文魚當丼 $88, 三文魚每件紙咁簿,好似係三文魚啲頭頭尾尾咁,每件都爛蓉蓉唔齊口,最慘啲三文魚一啲都唔新鮮,毫無味道,我懷疑自己係咪真係食緊三文魚,個湯好鹹啲海帶硬掘掘又大大塊,之前嚟過一次,其實都好差,今次諗住比多一次機會,我又錯了,今次仲差👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎坐得又辛苦,要坐高櫈,地方又污糟邋遢, 總之去隔離食幾碟壽司好過🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬查看更多
blissful.foodiary
肥美三文魚腩丼😆
blissful.foodiary
2020-09-17
關注
< 魚屋 > 📍坑口呢間日本餐廳喺一田入面 雖然鋪面細細 但係啲魚生飯都唔錯🍣炙燒三文魚腩丼 $108我最愛嘅三文魚腩😋😋每次都叫呢個 有六大舊三文魚腩 上面有沙律醬炙燒過 但係下面仲係生 好似食緊刺身🤤 三文魚腩都幾新鮮 好重魚油香 個壽司飯都好食 好快就食晒成碗😛 另外仲有好大碗嘅三文魚味噌湯 入面都幾多三文魚肉 仲有海帶 好飲👍🏻👍🏻查看更多
子瞻
「魚屋」驚喜
子瞻
2020-08-13
關注
假期覓食,中午駕車到坑口去。難得老伴也支持和風,小的好想再嚐位於TKO Gateway之壽司小店。可惜小的喜歡的和風小店通常都為老伴所棄,何解?因他只愛大集團、超連鎖。小的明白那些自家經營之居酒和食要是提供好質素的食材,其價格自然不會太便宜。你要將這個價位與每下愈況的元気壽司比嗎?小店沒有規模經濟,當然是沒得比。不過論食物質素,某些高質的小店與連鎖亦不可同日而語。老伴心有不甘地嘗試將車子駛進TKO Gateway,卻嫌泊車貴而轉到東港城去。這樣的安排其實別有用心,將車子泊到東港城,咱們自然要選擇於此消費,於是便可欣然捨卻小的所喜。結果,小的唯有順著老伴的意思在東港城搜尋美食。在一田對出的拉麵店排滿了人,老伴提意闖入一田超市,記得裡頭亦有和食,結果咱們便試了這家「魚屋」。「魚屋」座落一田超市之一邊,半開放式的廚房,外面圍著L型的一排吧檯座椅。除此以外,餐廳的另一方亦擺著高高低低的數列雅座,那當然屬全開放式,有點像是美食廣場。然而,「魚屋」之座位不多,於此繁忙時段,咱倆唯有先坐著吧檯的其中一個單人位,取下餐牌一面看一面守候。坐在隔鄰的二位食客其實都只剛開始,不過再隔一座靠牆的女食客卻已吃得差不多。待女食客離座,小的尚未開口,旁邊的女仕居然主動往內移,把座位讓給咱們,好人好事,人間有愛。滴水之恩,老伴也好心地替她多拿一杯清水以稍作回報。在眾多的丼食裡,小的揀了個中間價的海膽三文魚丼,而老伴則點了燒三文魚頭定食。廚房裡的工作人員個個忙得不可開交,得悉咱們坐的乃是吧檯,遂實行有甚麼上甚麼的快捷方法,而不等侍所有食材一併呈獻。小的之海膽三文魚丼先拔頭籌,在黑色的圓碗內三文魚與海膽各據一方,中間則再多卷出一朵三文魚玫塊,伴以草葉與酸薑片,賣相相當不錯。先把薑片與草葉拿走,再把一片三文魚與大量的丼飯分給老伴,小的便開始用功了。餐廳提供之芥茉與豉油為即棄式的獨立包裝,連那隻醬油碟與竹筷子也為即棄,為廚房省卻了不少的麻煩。獨立包裝之日本芥辣尚算優質,在豉油沖擦下會碎碎地溶開,比元気壽司那些死的的、掏具顏色之濫貨更勝一籌。觀乎三文魚之色澤油潤,知悉這並非高檔,一口嚐之,雖然不是怎麼新鮮,卻是還可以罷!至於海膽竟然更有驚喜,也非為極品,卻是入口甘甜,沒有以劣質海刺充數,值得加許。剛開始不久,老伴之三文魚頭便到了。絆碟還有些許辣味蘿蔔與一片檸檬。三文魚頭烤得外皮燶燶燋燋,這麼薄薄的一邊,彷彿就是小的在煲三文魚頭湯時在吉之島買的貨式,心想要是老伴歡喜,小的其實大可自家烤製。飯與湯則跟著趕上來,以為小的之海鮮丼沒有湯,老伴將他的分給小的。誰不知工作人員這時才珊珊來遲地為小的補上一碗熱湯。說是熱湯其實有點不對,因湯只是暖暖地不太宜人。紫菜是非常粗厚的一大片,這是否叫作真材實料?然而口感與味道卻是一般。老伴吃著他的三文魚頭覺得香燋可口,咱們便完成了愉快的一頓午餐。查看更多
+ 13
lingkiu1234
食左幾十次的老顧客
lingkiu1234
2020-06-08
關注
吃了近幾十次,最愛的日式小店💗抱歉因為貧窮限制了我沒有嚐過這裡的魚生丼( ´•̥_•̥` )每次只點性價比最高的燒比目魚定食或是炙燒三文魚頭定食ฅ•ﻌ•ฅ雖然擺盤並不是很美觀,但沒有誇張😱😱😱這家燒魚真!的!香!魚肉完全不乾,很嫩滑( ˊᵕˋ ;)不知道怎樣做到的🥺🥺🥺味噌湯沒有敷洐,用魚頭和魚肉熬製!!!!!重點係價錢好平,只係58蚊有魚,有湯,有配菜同珍珠飯💋💋💋有沒有和我一樣,跟魚有仇的人在此(*˙˘˙)值得一試🔥🔥🔥🔥🔥查看更多
邪惡小B*
仍保持水準的海鮮丼
邪惡小B*
2020-03-16
關注
應該相隔了年多沒有光顧魚屋因為座位不多,要自行搵位,怕候位的那一份尷尬站在人背後等人快點吃完的那份尷尬而今次見候位的人不多,就即管等一等啊!$378的二人餐有芝士龍蝦﹑鹽燒赤蝦 ﹑三文魚味增湯,海鮮極丼及及海膽三文魚丼份量足夠二人飽肚!三文魚味增湯,用料依然好足!熬出各種食材的甜味~~海膽三文魚丼鮮黃色的海膽夠大片~~~海膽味濃郁又甜,沒有腥味三文魚也切得大大片!海鮮極丼,比起之前試過的特上海鮮丼,少了三文魚籽﹑蟹鉗和一兩款刺身刺身款式雖然少了,但以份量增加來作替補厚厚的三文魚片,帆立貝的份量多了~味道都算鮮甜,稍嫌三文魚肥了一點點~吞拿魚蓉及海膽拌飯吃,好滋味芝士龍蝦,芝士面焗得好香,味道不會太膩龍蝦肉質爽口帶甜~正!!鹽燒赤蝦 ,鹽燒夠晒味又香口!而且燒完不會乾身!蝦甜味及肉質仍然鮮嫩~~在將軍澳區內吃海鮮丼,魚屋仍然on the list!年多沒吃,而套餐價格幾乎沒變化~明顯的差異就只是刺身款式少了啊!查看更多
+ 2
海膽三文魚丼
芝士龍蝦
yee0306
又真係有驚喜
yee0306
2019-12-26
關注
我本身好少會係超市入面開餐,我今次獻身左比呢間位於將軍澳一田超市入面嘅「魚屋」😂🔹炙燒特上海鮮丼$138 :上枱果下「嘩」左聲,又估唔到會都幾多料😲總共有6樣野!原條星鰻、三文魚、帶子、明太子、蝦、鰹魚🤩所以配料都係燒過🤤尤其係條星鰻,燒到好香,啲鰻魚汁嘅味道飄晒出黎😍仲有燒過嘅三文魚,啲魚油出晒黎🤤真係好正!另外仲有一個加分位!就係舊明太子,撈飯一流😍豉油都唔使落👍🏻另外個套會包埋一碗味增湯,入面有啲三文魚、海帶,同蘿蔔,同樣足料😌評分味道:4/5環境:4/5服務:4/5性價比:4/5回頭率:4/5查看更多
炙燒特上海鮮丼
味增湯
malihung125
不錯不錯!
malihung125
Level 1
2019-12-12
關注
今日我就同朋友一齊去食呢一間魚屋,平時我都係唔打食評嘅人,今次我就破處為佢哋打一次食評,原因非常之簡單,因為好食,同埋佢哋服務真係好好咁首先我介紹第一道美食我都唔係好記得個名,好似叫「亦燒什麼蝦」又平又抵食燒得又入味而且唔會黐住啲蝦殼。第二道什麼帆立貝,皆因個名太長我唔記得,個人不喜歡食帆立貝,但可以接受。第三道什麼什麼蟹殼,蟹肉加蟹膏再加魚子醬,口感特別。第四道什麼什麼刺身丼,講明係刺身丼,最緊要係刺身夠新鮮,其次係佢啲壽司飯,唔會落醋落得多亦都整得很均勻。來一個簡單嘅總結啦,嘢食點都要好食,最緊要係服務員嘅服務態度值得返轉頭,呢個係我嘅感受!查看更多
+ 4
亦燒蝦
ltmmm
隱世丼飯
ltmmm
Level 2
2019-12-12
關注
星期二行東港,間間都無乜人,見哩間竟然滿座,心諗咩玩法?同朋友吹水吹吹下不知不覺就已經等了20分鐘終於有位🥳🥳🥳一開餐排瘋狂點3個人 一人一丼 再加N份燒物 小食 同沙律食到抱住個肚走~🤣首先要講下 個味噌湯好大碗 係免費的😋😋😋**講講環境: 開得係一田都係速食店,店舖小巧玲瓏開放式廚房 清潔必須做到足Bar 台連其他位 大約20-30座位**講講服務:店舖小巧玲瓏 得4個人 每人負責一part 佢地真係好忙🤭 但由於店舖係用自助形式的 落完order 自己拎餐 食完自己擺好盤所以唔好諗有人ser你🤣🤣🤣**講講食物有圖有真相 外貌討好!燒物一流 -燒比目魚 好正 滑漏漏-燒赤蝦 好正 佢係有汁咇出黎咖 食既時候小心啲-燒帆立貝 佢係辣味 哩只辣感覺幾新鮮-蟹蓋 哩個真係不得了! 哩間啲蟹膏係唔腥 仲要料足 先$88/2 (好似係)之間去食某間好出名龍蝦拉麵果間 係勁腥😞其他係勁少料 又賣到勁貴丼:咁忙既時間 我都無諗住會排得好靚靚咁出場點知 真係忍唔住相機不停食先😍😍😍-燒比目魚三文魚腩丼 我問店員 有咩丼推介 佢話仲有一個燒比目魚三文魚腩丼 問我要唔要,仲話好膩 最好少飯!果然店員無介紹錯呀! 👍👍👍 好彩少飯咋,唔係真係食唔晒🤭 而且肥肥既魚 食落去滑漏漏 又有啲魚油😋-4色丼 朋友食 見佢個海膽都好新鮮 唔係啲變左色既野(你知啦,市面有好多都係變左色既海膽😔)-蟹蓋三文魚丼 朋友食緊 一路食一唔話正😂認真 百令蚊既野 有咁既質素真係抵食 啲燒物、小食 都係$38-幾十蚊 其實真係好抵食! 將價就貨黎講 性價比好高 甚至超出左水平元氣啲丼都係哩啲價 都去唔到哩個水平查看更多
+ 5
80鮮果
Level 1
2019-11-30
關注
來過3次,每次都係全商場太多人間間無位才過來,比3次機會都食唔到一次可以係好小小。佢個 帆立貝刺身飯 5塊 帆立貝,3塊3文魚,可以 砌返8件壽司出黎,但每件質素會係差過爭鮮既。又細又薄用爭鮮比盡8蚊碟都係64元,佢呢度126元。連飯都難食過人,整體係惡劣質素。只有個魚湯係較為好小小。從未寫過食評,不過食過3款唔同都差到無朋友。以免大眾受害,所以上黎比比自己意見給大家參考海膽同龍蝦就未試過,如大家非要試試,可以試下這兩款查看更多
Chloe61
兩口子超市逛來逛去發現的小驚喜
Chloe61
2019-10-26
關注
今日我哋好似係超市下黎行去 跟住又諗下晚餐嘅着落行行吓見到呢間「魚屋」餐牌都幾吸引價錢都好似好抵於是就搵位坐低叫嘢食呢間鋪頭喺超市入面位置唔多所以如果兩個人或以上就建議搵返個好位坐低先再點餐我自己本身鍾意食日本餐 個慳家嘅師奶仔如果餐廳環境來講呢呢一間係一般嘅食物質素來講呢佢食菜係新鮮 份量充足價錢合理 好抵食呢間啲飯有少少醋味 中我口味同埋呢呢間餐廳呢佢生熟食物呢睇餐牌上面都各佔一半 如果唔鍾意食魚生 都有熟食可以俾你選擇係呢餐裏面我最欣賞係個海膽 因為呢一隻海膽係鮮甜嘅 帶少少海水味值得推介呢餐飯我哋叫咁多嘢都係三百幾蚊 食物質素與價錢成正比查看更多
winnieccm
性價比高
winnieccm
2019-08-21
關注
我很少在超級市場進餐, 但一田超市算是比較光鮮, 看見這裏有 刺身飯售賣, 所以鼓起勇氣作了一次嘗試。點了一碗海膽三文魚丼飯, 整體來說刺身和海膽 算是有水準。海膽有鮮味, 不似平價次身舖的海膽會帶有一陣尿壓味。 三文魚 從他的色澤上面看, 看得出頗為新鮮。這裏的飯 調味也做得不錯, 微微帶弱酸, 食落更開胃。這一次在超市吃飯的經驗 顛覆了我一直對超市的感覺, 下次一定會在這裏嘗試其他食物。查看更多
Second Li
成日排長龍的魚生飯店
Second Li
2019-08-11
關注
每一次行一田都會見到魚屋的長龍好多人等位 令我都好八掛到底有幾好食平時經過都見佢週不時有啲set今日突然諗起就不妨試一試呢到其實系兩個餐喇海鮮丼😀有蝦,三文魚,北寄貝,海膽,蟹籽,帶子有晒我最想食的刺身份量算多 不過飯會熱小小所以影響左口感雜錦丼😀明顯多小小刺身 唯一挑剔係飯真系熱小小同海膽唔算勁新鮮店長推介 蟹肉玉子燒😀有驚喜有驚喜,蟹肉明太子醬唔會太咸加一齊食好想繼續食落去送的翡冷螺😀都好新鮮 同平時海鮮櫃買的質素差不多查看更多
+ 1
Lolinglingg
🍣將軍澳性價比高海鮮丼 $50平食一板海膽😱
Lolinglingg
2019-07-31
關注
🍣將軍澳性價比高海鮮丼 $50平食一板海膽😱呢間係坑口一田超市入面嘅魚屋 成日都人山人海 好多捧場客😌主打各樣海鮮丼 同燒魚定食🐟🍚價錢親民 類似food court形式自己搵位坐我地仲+$50就有一板海膽😍😱呢個價錢有呢個質素係超班了雖然細細粒海膽 亦都唔會有貴價海膽咁鮮味但唔腥臭 微甜海膽味 新鮮唔會溶到一pat野已經對得起呢個價錢 絕對抵食💯丼飯仲會跟一碗大到好似例湯嘅味噌湯入面啲料都唔係hea你 🤯🤯有超多三文魚同紅白蘿蔔海帶 又唔會死鹹👍🏻如果仲未食過 我超推將軍澳居民食呢間😂-🍣炙燒三文魚腩丼$98有6大片激厚三文魚腩😱平時食普通薄切三文魚丼都呢個價錢所以呢個真係超抵食 魚腩魚油又爆多❤️灸燒過後仲會加明太子醬帶岀鹹香.🍣炙燒特上海鮮丼$138呢個又係超乎想像地爆足料🤯😱❤️有6樣料咁多😱😍😍😍😍分別係: 星鰻/帆立貝/三文魚/蝦/明太子/鰹魚原條特長星鰻😍視覺上已經更震撼味道都好軟淋入味 有燒香嘅香氣另外嘅材料上炙燒後都會加明太子醬😍仲有一粒新鮮明太子比你撈飯感覺係連豉油都唔洗落已經非常濃味👍🏻明太子控必食💯💯💯呢個價錢我比100分-📍魚屋 (將軍澳)將軍澳重華路8號東港城2樓222號一田超市查看更多
+ 6