2022-09-06 1438 views
嚟咗呢度食飯好多次,成日都唔記得post食評,雖然食飯日子和寫食評日子有點距離,還是想寫!我們鍾意嚟呢度食飯因為覺得環境實在太舒服,洗手間又乾淨又寬敞!以前不是疫情更可打麻雀、打乒乓波、又可以俾小朋友打機!雖然而家因疫情而無開遊戲室,但呢度侍應你嘅對你嘅招待,細心周到,係令人欣賞嘅!食飯當日有人生日,佢哋介紹我們買一支得獎酒還送多一支!雖然其中一味豆腐好像有少少變咗,但係都即刻煮過另一個餸比我們,全餐飯食得開心愉快又舒服!每個餸味道都不錯或在中上,中意食香口嘢嘅我梗係最鍾意係蝦多士!兩碟魚一碟味道較淡,但都OK!但如下次再來,會食番以前吃過較少吃到的華梅豬軟骨?🤔! Anyway 之前我們大大伙兒都喜歡這裡

2022-07-16
Birthday
香港房屋協會職員康樂會 (中菜部) 是會所餐廳,需持証登記結帳。作為會所的一部份,當然不只這個餐廳設施,同層還有一個小朋友玩樂室,更有乒乓球房,對於有小朋友同行的家長們而言,實屬十分吸引的設施。 是晚菜單早已訂定,前幾道菜以海鮮為主,湯品是吸引度十足的佛跳牆,尾段是傳統燒雞飯面菜式。 煎焗南非 5 至 6 頭鮑魚:鮑魚大隻吸引,以薑蔥煎焗,再加上熱鍋源源不絕的熱力,開蓋一刻香氣四溢。鮑魚口感軟中見彈性,少了芡汁更易突顯鮑魚的鮮香。 豉油皇煎大中蝦:大隻中蝦蝦香十足,肉質結實。 金菇銀絲蒸蟶子:以傳統的蒜蓉粉絲蒸煮蟶子皇,爽彈甜感理想。 原鼎鮑魚佛跳牆:以原只鮑魚、魚翅、花膠、螺頭、金華火腿、花菇、烏雞等等燉煮而成,湯料豐富,火喉十足。湯汁味道敦厚,膠質食感明顯,絕對值得推介。粟米斑塊:專為小朋友而設,製作未有特別驚喜。 西汁手肘骨:菜式以經典洋蔥西汁煮成,味道酸香開胃,配合入味腍身的質感及方便的食用方法,同樣適合小朋友。魚湯蕃薯浸豆苗:魚湯可口,但豆苗用料不算軟嫩。 脆皮子薑雞:皮脆香口不膩口,雞肉滑感不俗,子薑汁質感稍稍稠密了一點。 籠仔荷香臘腸糯米飯:雖然臘味

煎焗南非 5 至 6 頭鮑魚
豉油皇煎大中蝦:大隻中蝦蝦香十足,肉質結實。
豉油皇煎大中蝦
金菇銀絲蒸蟶子:以傳統的蒜蓉粉絲蒸煮蟶子皇,爽彈甜感理想。
金菇銀絲蒸蟶子
原鼎鮑魚佛跳牆
粟米斑塊:專為小朋友而設,製作未有特別驚喜。

西汁手肘骨
魚湯蕃薯浸豆苗:魚湯可口,但豆苗用料不算軟嫩。

籠仔荷香臘腸糯米飯:雖然臘味配料只有臘腸及膶腸兩樣,但已足夠為糯米飯留下充足的油香,再加上乾爽煙韌的口感,實屬一道富驚喜的飯品。
椰汁燉雪燕:雪燕份量足,椰汁甜湯芳香美味。
椰汁燉雪燕
合時生果:清甜多汁的大柑,滿意!

整體來說,餐廳的用料與製作皆達令人滿意的水準,加上有額外的小朋友配套,絕對值得一個笑臉評分。

[25/2/2017; Fri]
Other Info. : 泊車情報:可提早致電免費預留車位。 Follow me on Facebook: www.facebook.com/vcyblog
2017-02-24
$650 (Dinner)
煎焗南非 5 至 6 頭鮑魚
豉油皇煎大中蝦
金菇銀絲蒸蟶子
椰汁燉雪燕
2017-01-10 2323 views
每一間的中菜餐廳都有一兩道必叫的餸菜。但這是唯一間餐廳,可以從頭到尾都唔會令你失望。每一道菜都滿懷驚喜。他們不只是給你最好的材料,他們還落足心机。其中燉鹿跟豬骨火腿烏雞湯,你可以看到他放了很多的材料。湯味很濃厚,不會太過黏口。另外,椒鹽陳皮六頭蝦真的很出色。聽到六頭蝦就知道非常大隻,大隻到要用力义吃。出色是在,蝦身沒有煮過太熟。當蝦有返咁上下大隻,真的很難調教火候的,真的要有一定的技術才可以煮到的。最令我難忘的,就是紫薑炸子雞。炸子雞當然它的皮,炸得非常香脆。但許了它,雞下手收藏好好味的薑汁和紫薑。每一粒紫薑都通透,那就知道是下了一番功夫。非常香和辣。還有很多好味的餸菜,真的寫也寫不完⋯
他們不只是給你最好的材料,他們還落足心机。

手收藏好好味的薑汁和紫薑。
每一粒紫薑都通透,那就知道是下了一番功夫。非常香和辣。

還有很多好味的餸菜,真的寫也寫不完⋯
2017-01-09
Dinner
  • 紫薑炸子雞
2016-06-03 2519 views
今晚令我留下最深刻印象既一味菜就係……「佛跳牆!」,平時聽就聽得多,今次第一次食,有大大隻鮑魚,花膠和魚翅(煲湯燉了6小時)好入味。不過要預早講定人數,預食物。另一味值得介紹既餸係蟹肉蟹糕拼豆腐,豆腐夾著蟹肉,更加帶出蟹肉既鮮味

2016-04-21
2015-02-08 2649 views
突然有一日,朋友問出來聚聚,當團年,其實我之前拒約了多次,但今次聽聞是職員先可入去食的私房菜,就去見識下,十道菜,十全十美咁話……計埋生果,由於菜單字太難看,我簡單說明先來油條,入面有似有蝦肉,脆加彈牙,甜甜酸酸,開胃椒鹽陳皮蝦,有成隻手大,多肉,不覺有陳皮味,但好野味鮮魷同蚌,都唔錯,鮮同爽口扇貝,好大食,中間元貝好好肉,好鮮味上湯菜苗,湯好甜,加埋菜苗,幾好配搭杏汁豬肺湯,杏仁味好重,好先,幾好喝脆皮子薑雞,好脆,香口,雞底有子薑,好酸酸地,多開胃潮州炒飯,有芋頭,蔥花,少少蛋,肉碎,咸咸地,一般,聽聞話本來糯米,朋友話怕我腳痛,唔食得,改成米,唔知係唔係……腰果露加湯圓,夠甜,好滑,但湯丸不夠大粒總括來說,水準唔錯,服務好好,經常換碟
計埋生果,由於菜單字太難看,我簡單說明
先來油條,入面有似有蝦肉,脆加彈牙,甜甜酸酸,開胃
椒鹽陳皮蝦,有成隻手大,多肉,不覺有陳皮味,但好野味
鮮魷同蚌,都唔錯,鮮同爽口
扇貝,好大食,中間元貝好好肉,好鮮味
上湯菜苗,湯好甜,加埋菜苗,幾好配搭
杏汁豬肺湯,杏仁味好重,好先,幾好喝
杏汁豬肺湯
脆皮子薑雞,好脆,香口,雞底有子薑,好酸酸地,多開胃
腰果露加湯圓,夠甜,好滑,但湯丸不夠大粒
總括來說,水準唔錯,服務好好,經常換碟
2015-02-07
Chinese New Year
杏汁豬肺湯
2014-12-29 1961 views
一班同學仔去一日遊旅行,大班人玩完要食晚飯都幾頭痛!(12大8小)同學仔媽咪提議呢間食堂,我們大家都無所謂,最緊要好坐同唔會介意我們多小朋友!佢話一定無問題!呢間食堂有規定,首先要有房署職員訂位,要事先寫定菜!唔係即興上去食!菜式名稱都幾特別!好多都未試過!食堂仲好好話可以比我哋坐埋一枱!(好高難度)一日遊之後去到門口!大樓下係好普通嘅房署辦事處,只有一個牌寫住康樂會,要在樓下按鐘!上面先按掣開門!食堂在三樓,電梯只能上到二樓,所以要行上一層(行動不便就去唔到)上到去就見到個格局係中菜館大廳!(我唔知有無房)好金壁輝煌,店員指示大廳中間一張大枱比我哋(為了坐埋一齊,要坐圓櫈)最令人開心係食堂出口就有一間遊戲室!班馬騮即刻衝入去玩(有電視遊戲、積木、煮飯仔)佢仲比埋隔離張中枱我們放手袋雜物!好窩心!(外套手袋真係放滿成張枱)因為已經一早寫定餸!就即刻叫起!椒鹽陳皮中蝦:炸得鬆脆,椒鹽味惹味,唔覺陳皮味,但已經好味到「選」手指,中蝦大隻,蝦肉爽口彈牙!好好味油炸鬼咕嚕肉:咕嚕肉汁酸甜,玻璃色透明,油炸鬼中間夾蝦膠,再有醬汁包住,真係比個樣呃到,以為係咕嚕肉,咬落蝦膠彈牙,油炸鬼索汁!而中間

油炸鬼咕嚕肉:咕嚕肉汁酸甜,玻璃色透明,油炸鬼中間夾蝦膠,再有醬汁包住,真係比個樣呃到,以為係咕嚕肉,咬落蝦膠彈牙,油炸鬼索汁!而中間仲有真嘅咕嚕肉,一樣外脆內軟!今次唔用菠蘿,用蜜桃,雖然都係罐頭蜜桃,但食落口感厚肉啲,又juicy!其他三色椒爽脆!我哋連三色椒都清埋!

枇杷葉響螺燉竹絲雞:呢款湯未飲過,店員一大煲攞出來!煲蓋用紙包住!飲用時先開封!打開覺得湯水深色但好清澈!飲一啖好甜,初時都怕會好重藥材味,飲落味道又唔會!味道濃而清!飲完成身暖晒!

西蘭花炒班球:班片好厚肉,肉質好滑,唔腥,不過有少許骨!西蘭花爽口,有點硬,配雲耳淋身!唔會有玻璃獻!

雲耳蒸班頭腩:其實我唔係好識食頭腩,因為實在太多骨,只可以揀啲肉多嘅食到一兩件,味道蒸出精華!可惜魚鱗未打清!浪費了啲魚皮!雲耳索晒汁好好味!

紅酒燴豬軟骨:一大鍋,唔知以為係蕃茄湯,好濃好紅,中間有好多紅蘿蔔,炆得淋身入味,豬軟骨好大塊(成塊扒咁)中間軟骨有咬口,但唔會好硬,配蕃茄濃湯好味!
蒜茸包:原來有蒜茸法包配埋豬軟骨食,焗得香脆,麵包鬆脆,香草蒜茸好香,偏咸!好味!

魚湯什菌浸菜苗:奶白色魚湯清甜唔腥,好似牛奶咁滑,什菌煙韌,索晒湯汁,加菜心苗爽口!正!

紫薑炸子雞:以為係普通炸子雞,原來寶物沉歸底,下面薑汁紫薑先係精華!炆得入味嘅子薑塊,配炸得香脆嘅炸子雞!味道好夾!好驚喜!

生炒糯米飯:碟上!賣相普通(如果用瓦鍋上會更風味)以為味道普通就錯了,糯米乾身粒粒分明,有咬口但煙韌,真正嘅生炒(好多為了省功夫,蒸完再炒,已經唔同一回事)味道濃郁!唔使臘味襯托已經好好味!

薑汁榚:初時見竹籠上!以為係壽桃包,原來又係一個驚喜,薑味重嘅榚點,榚身熱辣辣糕軟熟煙韌!薑味好重!我就好鍾意!有朋友就受唔到!

腰果露湯圓:其實食到呢度,已經好飽!但又見個糖水好特別!忍唔到又食,比較少用腰果,通常係用合桃,鮮露打得夠滑,有腰果味但唔係好濃!中間有湯圓,湯圓唔係好大粒,外皮煙韌,中間芝麻餡香濃!好好味!
水果:蜜柑!

味道真係無得頂,份量又大碟!食唔晒嘅都要打包走!(我都未試過大家咁踴躍打包,真係太好味,唔捨得浪費)服務又窩心,店員都好好禮貌,收碟上菜換碟都好勤快!地方夠大舒服!廁所仲好乾淨!大家都食得好盡興,可惜只招呼會員!唔係真係要帶屋企人食多次!
腰果露湯丸
枇杷葉燉烏雞
油炸鬼咕嚕肉
椒鹽陳皮中蝦
2011-08-31 685 views
是晚的任務, 其實是在一個聯誼活動中幫手。怎麼說也是會所, 地方雖然不大, 但是裝修雅致, 坐得幾舒服的。咱們工作人員的晚餐菜單都是主辦單位安排的, 吃完又得回去打點, 今次恕無食物照提供了。粟米魚肚羹最先來, 平素相當怕吃芡汁重的湯羹, 但對於這種很「小朋友風」(當然是富有的小朋友啦, 有魚肚的喎) 的羹卻是例外, 是粟米夠多之故。蠔油生菜的主角是蠔油而不是生菜, 因為蠔油是多到把生菜都幾乎淹沒了, 因此是相當的鹹, 而且偏向油膩, 不太受歡迎。燒味倂盤則較有可觀性, 有齊叉燒、燒腩、海蜇、金錢月展等物, 還非常健康地以大量蔬菜伴邊, 味道不錯, 但記憶中我是吃菜多過吃肉啦。在座年輕人較多, 菜色的口味也因而作了配合, 如蝦仁炒蛋, 蝦仁大隻爽口, 蛋也炒得滑, 是下飯良品, 果然是大人細路都鍾意。最具瞄頭的菜色, 要數豬寸骨, 十數隻排在盤子上, 賣相壯觀非常; 骨的部份已用錫紙包著, 方便食用。豬寸骨本身比較厚肉, 真的除了那條直骨之外就是啖啖肉, 但肉質卻比較結實, 不過加了洋蔥甜酸汁後又的確相當惹味的。於是後來的一尾蒸魚來到的時候, 大家已經差不多被 KO, 即使那條魚蒸的都
是晚的任務, 其實是在一個聯誼活動中幫手。

在座年輕人較多, 菜色的口味也因而作了配合, 如蝦仁炒蛋, 蝦仁大隻爽口, 蛋也炒得滑, 是下飯良品, 果然是大人細路都鍾意。最具瞄頭的菜色, 要數豬寸骨, 十數隻排在盤子上, 賣相壯觀非常; 骨的部份已用錫紙包著, 方便食用。豬寸骨本身比較厚肉, 真的除了那條直骨之外就是啖啖肉, 但肉質卻比較結實, 不過加了洋蔥甜酸汁後又的確相當惹味的。於是後來的一尾蒸魚來到的時候, 大家已經差不多被 KO, 即使那條魚蒸的都算滑, 也是要花不少努力才能清掉。

至於活動主宴席那些菜色我就無緣一嘗了, 不過招呼我們的叔叔部長們倒是非常好禮貌, 而且很懂得搞氣氛!
2010-03-29 517 views
十二月下旬‧晴這裡的中菜做得出色,新正頭,大廚粱師傅也做了不少中式糕點來賣。是另一個飯局,要找華哥寫個菜單,他人很客氣,硬要送幾底糕我來試試。卻之不恭,就趁新年時與家人分享了。分別是年糕、蘿蔔糕及馬荳糕。年糕一半拿去煎,一半拿去蒸,要試年糕好吃與否,吃蒸的錯不了。香甜,軟糯,有水準;蘿蔔糕也不錯,足料,而也有很香的蘿蔔味道,真材實料的。我自己也做蘿蔔糕,很少會很滿意外邊的出品,這裡的也算不錯的了;三款糕之中,如果要自己做的話,馬荳糕算是最易做的一款。這裡的做得軟滑香甜,是不錯的飯後甜品。如沒記錯的話,是六十至七十元一底,不貴的價錢,不過就要等明年至再有得買來吃了。
十二月下旬‧晴

不錯的三式糕
Other
不錯的三式糕
2010-01-30 388 views
十一月下旬•有雨 吃,是我的興趣。每天到處吃,雖然都是遇到「行貨店子」居多,偶然碰到有水準的地方,仍然是很高興的。上年發現了兩處有水準的樓上會所菜,一是順德聯誼會,另一就是皇仁舊生會。2010年伊始,發現了這裡。 這裡香港房屋協會職員康樂會的中菜廳,是實行嚴格會員制的地方,訂位及埋單也要由會員代行。是在一個偶然的情下來這裡吃飯的,吃飯的地方就在房協三樓,乘電梯上二樓,還要行一層樓梯才到達。這邊的地方很新淨,有大廳及房間,四周也有大LCD電視,環境非常的對辦。 跟大廚梁師傅打招呼,原來他就是皇仁舊生會那邊的梁師傅的弟弟,據悉也是同一主理人經營,難怪這邊的伙記有一、兩位是熟口熟面,而有一些菜色,也是兩邊共通的。先來的湯品是杏汁白肺湯,清潤順喉;蜜餞桶蠔是皇仁梁師傅的拿手菜,換了來這邊,仍然是值得一吃的菜色;蝦膠釀油條是另一味皇仁舊生會的名菜,依然出色;不大喜歡豬寸骨,但這裡的炸過又加上甜酸汁,效果是出乎意料的不錯;蝦籽柚皮扣鵝掌是很傳統的粵菜,吃起來豐腴美味,是受大部人食客歡迎的菜色;炸子雞也是考功夫的項目,皮脆肉嫩,絕對不要錯過;單尾要了干燒伊麵及臘味糯米飯,加上押尾的馬豆糕及桂花糕,還
十一月下旬•有雨

單尾要了干燒伊麵臘味糯米飯,加上押尾的馬豆糕桂花糕,還有鮮果盤,真的飽足非常。

至尾段,大廚梁先生出來打招呼,是個謙虛好客的師傅。是晚的單,因為師傅說是試菜,所以免了。在此說多謝之餘,唯有下次再來試試梁師傅的其他拿手菜色,才一併結帳。

想看所有的食物相片及足本食評,請參考下列網誌:

有嘜頭的餐具
環境也很企理