2019-10-02 461 views
前幾天我約了兩個朋友去吃飯,地點我們選擇了在佐敦的養心殿,因為那天他們都是放假,所以我們決定要在七點前離座可以享有半價優惠。我們叫了一個鴛鴦鍋,左邊白色的是養生鍋,而右邊深色的就是美人鍋,看得出材料很充足。我們先每人喝了一碗湯,我喝了養生鍋,就是白色的。味道很重藥材的香味,感覺很養生又健康。另外我們還叫了一些打邊爐的材料,好像手切牛肉,老油條,魚蛋及鮮蝦滑等等...老油條就是我們所說的油炸鬼,吸收了湯底的精華,而且又脆又柔軟。這是手切牛肉,這裏的食材都很新鮮,可以看得出牛肉是鮮紅色的,而且脂肪分布得很好、很平均。味道柔軟又軟熟。這是魚蛋及鮮蝦滑,魚蛋很爽口,而鮮蝦滑味道鮮味,又帶點咬口。另外還送了每人一杯青檸沙冰,味道酸甜而且冰凍,真是令人透心涼!

• 手切牛肉
  • 老油條
  • 養生鍋
2019-09-18 162 views
去過此分店不下五次,每次都有點招牌美人鍋,每次都覺得美人鍋湯甜、烏雞可吃,桃膠養顏及份量很多....可惜今次.....中秋翌日星期六晚,到達門外從玻璃門望入內仲以為沒有開門,因為見不到客人及員工,直到推門內進才見大概三枱客,當時已是晚飯時間七點幾🤔....心想為什麼那麼少人....經濟真的是這樣?一心來食美人鍋....可惜....個人感覺味道唔同左...湯不再甜...及味道唔同左😓...桃膠份量少過之前很多...其他火鍋食品選了羊片,一口牛,海鮮一份,冰豆腐,黑柏葉,響鈴....不過不失....埋單兩個人九百幾...因為正價時段無折扣....但個美人鍋實在太失望....重點是我和朋友二人當晚都有少許肚痾...一供痾三次...要想想原因是什麼....應該會從我的list內刪除👋👋

應該會從我的list內刪除👋👋

2019-09-14
2019-08-30 118 views
很喜歡四季火鍋,而今晚即使天氣炎熱,亦無阻打邊爐的興致,反正有冷氣。要了個寧神養心鍋拼酸菜白肉鍋,養心鍋有烏雞和魚頭,較滋補;而酸菜白肉酸酸甜甜,很開胃,更可添加一份酸菜白肉。水蓮餃和水餃🥟是自家制的,水蓮餃爽口味濃,而水餃用的蝦很大隻,夠彈牙。魚皮餃不過不失。玉米🌽很清甜,唐生菜🥬亦少不了。芝麻湯圓還是第一次用打邊爐形式食,又咸又甜,更惹味。芋頭好鬆軟好飽肚。贈送了飲品!芋圓糖水夠煙韌。2小時不停食,實在十分飽。

魚皮餃不過不失。

玉米🌽很清甜,唐生菜🥬亦少不了。
芝麻湯圓還是第一次用打邊爐形式食,又咸又甜,更惹味。
芋頭好鬆軟好飽肚。

贈送了飲品!
芋圓糖水夠煙韌。
2小時不停食,實在十分飽。
呢間火鍋店超不老實兼陰濕,😡😡poster post 出來的資料十分有誤導食客。我和朋友去食火鍋前,佢地呢班服務員有心兼有意隠瞞我地什麼時候前埋單有折扣。直到8:45分埋單,個服務員先通知我地8:30前埋單會有折扣,之後我質問該服務員,此服務員仲理直氣壯仲話佢地吾會通知客人有此優惠。此服務員仲話佢地無責任同食客講有優惠🤬🤬🤬由此可見,呢間火鍋店絕對係一間不老實兼呃錢絶不推薦🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️
2019-08-11
2019-08-08 153 views
只要在8點半前結帳,就可以有7折。這次跟朋友訂了7點,務求最低價食火鍋。每間養心殿都用昏暗的燈光,配上木傢俬,有點古色古香。座位都算寬敞舒適,每張枱同隔離木台都相隔一段距離,談話有私隱。相比起其他店,養心殿的醬料要自己出外拿,有點不方便。看看menu,湯底有多種選擇,怕辣的朋友們都決定選美人鍋滋補一番。鍋滾了,飲碗滋補養顏湯,感覺超足料,內有膠原蛋白豐富的桃膠、還有一大堆滋陰藥材如烏雞,淮山、杞子。食物款式都好多,今次就點了霜降肉眼肥牛、手工肉丸拼盤。手打丸質感相當彈牙,而當中的六丸分別有魚丸、蝦丸、牛丸及豬丸。另外還點了千層凍豆腐,鴨血,嘉美雞。當中的嘉美雞又白又滑,跟出面的雞肉有好大分別。這次火鍋人數眾多,加上有7折優惠,結果結帳時每日付200元,真是划算。

相比起其他店,養心殿的醬料要自己出外拿,有點不方便。

2019-08-06 78 views
早幾日已經熱到飛起,心諗還掂都咁熱試下挑戰打邊爐😂其實養心殿之前都食過,只不過上次係旺角食,今次係佐敦計環境我比較鐘意旺角多d,較為光猛同闊落,可能各有特色吧~今次叫左美人鍋湯底雖然佢個湯都可以飲,但我就覺得上次食養生鍋個湯底正好多,蝕左🥺另外再叫左一堆火鍋配料,都係個d大路野較為特別就叫左些少蟶子同蝦,都幾新鮮,肉質好實凈(即係唔係死蝦死蟹)同埋d蝦應該係虎蝦黎仲有黑柏業-牛味夠好爽口有2款手工丸亦係最值得推介同埋出面hotpop食唔到鵝肝墨魚丸-起初諗落覺得好核突,但食落鵝肝同墨魚出奇地夾芝士牛肉丸-新鮮牛肉入面有粒芝士,恰好後咬開入面係流心既整體黎講唔錯,係價錢貴左d,不過一分錢一分貨
早幾日已經熱到飛起,心諗還掂都咁熱試下挑戰打邊爐😂
其實養心殿之前都食過,只不過上次係旺角食,今次係佐敦
計環境我比較鐘意旺角多d,較為光猛同闊落,可能各有特色吧~
今次叫左美人鍋湯底
另外再叫左一堆火鍋配料,都係個d大路野

仲有黑柏業-牛味夠好爽口
有2款手工丸亦係最值得推介同埋出面hotpop食唔到

鵝肝墨魚丸-起初諗落覺得好核突,但食落鵝肝同墨魚出奇地夾
芝士牛肉丸-新鮮牛肉入面有粒芝士,恰好後咬開入面係流心既

整體黎講唔錯,係價錢貴左d,不過一分錢一分貨
  • 手工丸類拼盤
2019-08-01 84 views
知道養心殿愈開愈多分店,朋友們都話唔錯,今日終於約到可以去試下!來之前,朋友亦提醒湯鍋料十足,所以我和朋友2人:點了鴛鴦鍋:母鴨鍋+養心鍋 $168大手切牛 $338餃子拼盤 $118什錦蔬菜盤 $68湯鍋真材實料,滾起後先來喝一碗湯 !味道濃郁,唔覺有味精,湯料亦好吃!我個人可以喝湯都飽了,至少喝了4碗🙈而喜歡牛的話,這碟手切牛牛味濃,沒有雪味,值得點來吃喔!我個人最喜歡麻辣牛肉餃!這裡環境寬敞,不嘈吵,邊吃火鍋邊聊天很不錯,和友人多了一個新聚點!
知道養心殿愈開愈多分店,
朋友們都話唔錯,
今日終於約到可以去試下!
來之前,朋友亦提醒湯鍋料十足,
所以我和朋友2人:
點了鴛鴦鍋:母鴨鍋+養心鍋 $168
大手切牛 $338
餃子拼盤 $118
什錦蔬菜盤 $68
湯鍋真材實料,滾起後先來喝一碗湯 !
味道濃郁,唔覺有味精,湯料亦好吃!
我個人可以喝湯都飽了,
至少喝了4碗🙈
而喜歡牛的話,這碟手切牛
牛味濃,沒有雪味,值得點來吃喔!
我個人最喜歡麻辣牛肉餃!
這裡環境寬敞,不嘈吵,
邊吃火鍋邊聊天很不錯,
和友人多了一個新聚點!
2019-07-30 74 views
今日係爺爺嘅生日,我地特登約咗養心殿同佢慶祝,等佢開心下。呢度係佢唯一讚過嘅餐廳,所以就揀咗呢度,希望佢鐘意呢!我地叫咗個美人鍋同養生鍋,各有各特色。左邊就係養生鍋,係用咗好多唔同嘅藥材同埋人參,所以好重藥材味。而右邊嘅係美人鍋,係有原隻烏雞係入面,所以好香雞味。我哋仲叫咗粟米,呢度嘅粟米唔知點解味道特別甜,而且仲好爽口。呢個就係鹽酥雞,佢炸得好香脆,而且粒粒分明,令到人停唔到口,所以係等個煲滾嘅時候最好就係叫佢。總括嚟講,呢一餐飯佢食得好開心,環境又大又古色古香,睇得出裝修落咗好多心機,食物質素都好好。

• 養生鍋
  • 鹽酥雞
2019-07-23 31 views
早幾日太想打邊爐,於是乎又諗起養心殿,佢哋有咁多分店實在太好,油尖旺附近總會有一間今次叫咗麻辣鍋同酸菜白肉鍋,佢哋嘅麻辣鍋一向係質素保證,而且酸菜白肉配料嘅份量相當多,令到唔使嗌太多火鍋配料牛肉粒來貨非常新鮮,每一粒都食到豐富嘅牛味不得不提呢個第一次試嘅鴨肉,原來打邊爐都非常正,真係每一啖都食到鴨味另外佢哋嘅手打墨魚丸同魚皮餃同其他分店都係一模一樣,非常香口彈牙!今次有店員推介呢種豆漿,叫咗一支黎試吓,原來打邊爐配豆漿係非常夾㗎!豆漿充滿豆味而且唔太甜

牛肉粒來貨非常新鮮,每一粒都食到豐富嘅牛味

2019-07-21 23 views
很喜歡四季火鍋,而今晚即使天氣炎熱,亦無阻打邊爐的興致,反正有冷氣。要了個寧神養心鍋拼酸菜白肉鍋,養心鍋有烏雞和魚頭,較滋補;而酸菜白肉酸酸甜甜,很開胃,更可添加一份酸菜白肉。水蓮餃和水餃🥟是自家制的,水蓮餃爽口味濃,而水餃用的蝦很大隻,夠彈牙。魚皮餃不過不失。玉米🌽很清甜,唐生菜🥬亦少不了。芋頭份量十足。芝麻湯圓還是第一次用打邊爐形式食,又咸又甜,更惹味。贈送了飲品和芋圓糖水。2小時不停食,實在十分飽。

魚皮餃不過不失。

玉米🌽很清甜,唐生菜🥬亦少不了。
芋頭份量十足。

芝麻湯圓還是第一次用打邊爐形式食,又咸又甜,更惹味。

贈送了飲品和芋圓糖水。2小時不停食,實在十分飽。
2019-07-17 29 views
尋晚終於食左期待已久既養心殿火鍋啦!同行四個人,剩係湯底都有6個選擇,最終我地選擇左美人鍋,湯底來到啦,每人飲左一碗湯先,湯好清甜,有雞味,仲有好多桃膠,真係好養顏,叫左4隻聖子皇同1份蝦(有6隻大大隻)海鮮好新鮮!蝦插住竹韱放係枱都仲跳咗出來,仲叫左碟本地手切牛,顏色鮮豔,有口感同好有牛味,所有食材十分新鮮,最值得推仲係鵝肝丸同黑松露丸,本身聽個名就冇乜興趣,抱住一試心態,點知食完有意外驚喜,松露丸黑松露味好濃郁,好香松露味,鵝肝丸比黑松露丸就遜色左少少,但入面都有少量鵝肝醬,味道都好食!只係唔夠松露丸出色。值得一提係服務員態度非常好!全程都好好笑容!仲好細心經常加湯底,唔洗成日叫人加湯。個個都食到好飽,好滿足。
個個都食到好飽,好滿足。
2019-07-16
Celebration
Birthday
  • 鵝肝墨魚丸
  • 黑松露蝦丸
2019-07-14 76 views
成日聽朋友講養心殿好食,所以特登諗住同老公去試下有幾好食。去到職員安排左卡位俾我哋,都幾有私人空間,張枱又夠大放食物。我哋諗左好耐揀邊款湯底,最後見到美人鍋嗰度寫住「女人養顏至寶」,一於就呢個啦!個湯底一嚟到我嘩咗一聲,真係成隻烏雞係入面,仲有好多我好鍾意嘅桃膠,個湯一滾起我就飲咗起碼三碗,係三碗!連我老公都話好好味好清甜!其他食材我哋叫咗極上雪花肥牛,一卷卷好精緻,仲有餃子拼盤,每款有兩粒,同老公share啱晒,其中有一個係自家製麻辣牛肉餃真係要讚!好特別好彈牙!魚皮餃都好味個皮好滑!另外仲叫咗鴨血,口感一流,真係好似喺台灣打邊爐食果啲咁。平時我打邊爐一定會叫響鈴,但聽朋友講呢度嘅老油條好好食,咁就叫咗一碟試吓啦,真係脆到呢!好味呀!
2019-07-03 88 views
已經食過養心殿2-3次,每次想打邊爐首次都會想起這間餐廳先!到時是什麽最吸引我?答案是湯底, 湯底是火窩的靈魂相信大家都會很認同。這次我叫了寧神養心鍋 ,這個湯底有多款藥材熬製包括:川芎、白芷、天麻、當歸、鮮雞、豬肉已經20斤鮮魚精餚而成,湯地是雪白的奶白色!湯頭味道濃郁而且還有一個大魚頭和半邊烏鷄,絕對真材實料。現在餐廳依然有Facebook打卡送飲品的優惠。極上雪花肥牛:肥牛油花均勻,湯底清甜吊出了牛肉的味道令牛肉味更為濃郁。老油條:友人每次來都會點這個老油條,因爲香碎的油條吸收了湯汁後分外的惹味道!令人食不停口沙巴龍躉斑:餐廳非常貼心,已經將魚肉起好片並擺放得很美觀,龍躉魚肉雪白而肉質有彈性,放入湯底滾1分鍾左右便可享用,魚肉新鮮所以特別嫩滑鮮甜。手打蝦丸:蝦丸有微微的粉橙色,食落去口感非常彈牙!相信使用了大量的鮮蝦打製而成。

現在餐廳依然有Facebook打卡送飲品的優惠。

2019-07-03 74 views
放工想去打邊爐,去到佐敦附近,發現原來都有養心殿,身為台式火鍋粉絲既朋友當然要去食啦。位於佐敦既養心殿係樓上鋪,少去開要搵就要比多小小眼力了。上到去,熟悉既裝修,極大既店面,坐低後都未睇點餐紙,朋友已經話要order 美人鍋,果然係粉絲。美人鍋有好多養顏美容效果好既材料,桃膠,杞子,南棗,仲有一整隻烏雞,認真足料,濃濃的湯底令人忍唔住飲左幾碗,未食火鍋配料都七成飽了。麻辣牛肉水餃,岩晒鍾意食辣既朋友黑毛豬肉片,肉質果然特別嫩口,口感零舍好台灣空運冰菜,帶有微酸既冰菜,第一次食真係會有驚喜小食必食仲有炸厚身午餐肉和鹽酥雞

麻辣牛肉水餃,岩晒鍾意食辣既朋友

黑毛豬肉片,肉質果然特別嫩口,口感零舍好

台灣空運冰菜,帶有微酸既冰菜,第一次食真係會有驚喜

小食必食仲有炸厚身午餐肉和鹽酥雞
2019-06-23 88 views
今晚養身又養心作為養心殿忠實粉絲嘅我地一話打邊爐就二話不說book左😆平時食開酸菜煲嘅我地 今次決定養一養生 揀左個美人煲 入面大大隻烏雞同足料藥材淨係睇已經覺得自己靚左😂啲淮山同烏雞都可食用 食完都飽飽地頭盤由雪花一口肥牛粒跑出!睇佢靚靚仔仔 擁有平均分布嘅油脂 油花細密 牛味濃郁☺加大量生蒜一齊食 你會覺得額外惹味!手工丸拼盤 從來都唔會令人失望 內質彈牙爽口 大細岩岩好今次朋友想試下鴨舌 佢本身醃左 再落湯滾一滾 即刻食得 再叫左兩大杯Sapporo 今晚啤一啤 襯番台味鴨舌 自制置身台北嘅fantasy😂是日非常開心 同好耐無見面嘅朋友相聚 吹水吹左3粒鐘 呢度除左可以安心食好西仲可以好開懷咁傾計 值得再黎😁😁
今晚養身又養心

作為養心殿忠實粉絲嘅我地
一話打邊爐就二話不說book左😆
平時食開酸菜煲嘅我地 今次決定養一養生
揀左個美人煲
入面大大隻烏雞同足料藥材
淨係睇已經覺得自己靚左😂
啲淮山同烏雞都可食用 食完都飽飽地

加大量生蒜一齊食 你會覺得額外惹味!

手工丸拼盤 從來都唔會令人失望
內質彈牙爽口 大細岩岩好