(Non-member)
2009-11-4(星期三)我與朋友三人去到已沒有大枱子,唯有坐兩人座位、另加一張椅於走廊(我覺得坐此位有一點危險,熱食出出入入時)。我們叫咗一碗香辣餃子+多$1可以轉款叫墨魚餃子。聽朋友說餃子,她叫咗咖喱味及香辣餃子(咖喱味幾創新又特別『香辣味很辣,吾食得辣既人不要叫啦!』)。我叫咗五香豬扒米粉(豬扒可以叫碎件上–豬扒煎得太乾、米粉吾是太熟、內有附送埋椰菜,葱,酸菜。我朋友叫咗韮菜餃子,她後悔沒有選炸餃子(可以另上)。我們整體黎講,餃子一般,可以有下次。
2009-11-4(星期三)

我們整體黎講,餃子一般,可以有下次。
2009-11-04
$63 (Lunch)
  • 豬扒可以叫碎件上–選炸餃子(可以另上)。
2009-11-02 19 views
被一個食評吸引,所以決定去試試.自己又喜歡中式美點,當然要多去嚐試啦!好彩,曾經係紅磡工作,所以都唔難搵到.但外表又確實太平凡,似麵鋪多D!!餃子既口味多達十款...勁!香辣鮮肉餃:想象唔到既辣,超正但食得辣既朋友諗清楚先叫侍應再三提示<真係好辣>感覺:好似食左隻指天椒入口.蕃茄鮮肉餃:好有蕃茄既味道.又唔會搶走鮮肉既味咬下,仲見到一粒粒既既蕃茄肉添香芹鮮肉餃:好香芹菜既味道恰好沒掩過鮮肉既味道墨魚鮮肉餃:咬落爽口,一陣陣既鮮味但唔講未必知係用墨魚做.PS:餃子可選擇煎或湯餃本人較喜歡煎,貪其較香口.湯...並唔係唔好,能帶出餃子既鮮味但浸湯後,皮會發脹,變得較厚.
被一個食評吸引,所以決定去試試.
自己又喜歡中式美點,當然要多去嚐試啦!
好彩,曾經係紅磡工作,所以都唔難搵到.
但外表又確實太平凡,似麵鋪多D!!
餃子既口味多達十款...勁!

香辣鮮肉餃:
想象唔到既辣,超正
但食得辣既朋友諗清楚先叫
侍應再三提示<真係好辣>
感覺:好似食左隻指天椒入口.
蕃茄鮮肉餃:
好有蕃茄既味道.
又唔會搶走鮮肉既味
咬下,仲見到一粒粒既既蕃茄肉添
香芹鮮肉餃:
好香芹菜既味道
恰好沒掩過鮮肉既味道
墨魚鮮肉餃:
咬落爽口,一陣陣既鮮味
但唔講未必知係用墨魚做.
PS:餃子可選擇煎或湯餃
本人較喜歡煎,貪其較香口.
湯...並唔係唔好,能帶出餃子既鮮味
但浸湯後,皮會發脹,變得較厚.
香辣鮮肉餃
香芹鮮肉餃
墨魚鮮肉餃
$40 (Tea)
2009-10-19 4 views
中午飲茶留肚了,又未到晚餐時間~就跟 "紅磡隱秘小店" 特輯去揾食~~門口真的有點細,一直都留意不到有這樣一間吃餃子的店~四個人,叫了八隻湯餃,八隻煎餃,一杯豆漿墨魚餃 (煎)墨魚爽口彈牙,有鮮味,不過可能因為煎餃關係,被搶了不少味。如果不預先知道是墨魚餃,應該會食不出吧?不過味道是 ok 的鮮茄肉餃 (煎)蕃茄味同樣不夠,很難才找到蕃茄肉....一隻餃只有細細的一兩粒,被肉的鮮味搶去了。咬下去啖啖肉,雖然足料卻沒有肉汁,算是中規中距~~芹菜鮮肉餃 (湯)極香芹菜味,不會濃得搶了肉味,而且也吃不到芹菜的 "渣"。湯餃大隻,飽滿,令人滿足。咖哩鮮肉餃 (湯)這個是我最喜歡的味道,咖哩味香得來不會嗆,不辣,而且除了肉外,還加入了薯仔,令到肉餡的質感冧得來又不會散。湯和咖哩的配搭不會奇怪,反而覺得咖哩餃煎的話或許會有點膩,因為煎餃的油有點多~~豆漿價錢平 ($3),味道尚可。豆味不夠濃,不過好在店家都沒有加大量的糖搶去豆香~~如果可以杰身一點,多加些豆就更好。餃子粒粒形狀飽滿,基本上可以減去 1/3 體積,不過都知道北方餃子是比較大隻。餃子皮很彈牙,但接口位太厚,有時會誤以為未熟。如果桿餃子
中午飲茶留肚了,又未到晚餐時間~
就跟 "紅磡隱秘小店" 特輯去揾食~~

門口真的有點細,一直都留意不到有這樣一間吃餃子的店~

四個人,叫了八隻湯餃,八隻煎餃,一杯豆漿

墨魚餃 (煎)

鮮茄肉餃 (煎)

芹菜鮮肉餃 (湯)

咖哩鮮肉餃 (湯)

豆漿

餃子粒粒形狀飽滿,基本上可以減去 1/3 體積,不過都知道北方餃子是比較大隻。餃子皮很彈牙,但接口位太厚,有時會誤以為未熟。如果桿餃子皮時可以把邊緣壓至一半厚度才包,相信會更好味。

看得出煎餃的功夫較多,所以和湯餃一樣收費其實對食客來講是抵的。可是煎餃香脆得來油太多,感覺滯膩,不能多吃。

另外想一提是招呼很好,見我們三人想坐二人檯加橷,老闆娘立即叫包餃的員工讓出四人枱 (本來員工在四人枱包餃) ~ 還叫我們不用客氣~

常常經過都忽略此店,其實水準不錯之餘價錢相宜。如果許可的話,可以仿效其他麵檔的裝修,對街的位置換上大玻璃,令到光線增加,再在門口/招牌加光一點的燈~~ 相信可以令到更多街坊一試。
2009-10-18
$15 (Tea)
  • 咖哩鮮肉湯餃、墨魚鮮肉湯餃、芹菜鮮肉湯餃
2009-10-13 118 views
紅磡區有不少價廉物美的街坊食店. 位於寶其利街的餃子皇, 是其中一間抵食之選.餐牌上選擇不算很多, 簡單易明, 基本上分餃子麵, 特色麵, 淨餃和小食四類, 前二者送豆漿, 味較淡, 但送的也沒甚麼好投訴. 很多小食店賣六七元一杯的也是差不多貨色. 就算另叫其它罐裝飲品也只要五元, 很經濟.餃子方面分煎餃和湯餃兩類, 吃來吃去, 發覺只有兩款餃子適合作煎餃, 分別是咖喱雞肉餃和韭菜餃, 二者口味皆比較濃重, 作煎餃很適合, 特別是咖喱餃, 味道相當不錯, 香口惹味, 推薦, 只是這裡的煎餃一般都煎得比較多油, 怕油的朋友還是選湯餃吧.另外有三款較有特色的餃子, 建議作湯餃較好. 我最愛的是蕃茄鮮肉餃, 微酸而清甜的蕃茄配合豬肉作餡, 是美味的配搭, 而且吃得出所用的蕃茄很新鮮. 香辣鮮肉餃則特別在於使用了鮮指天椒, 吃下去有椒香而辣味從後而上, 很刺激, 其辣度絕不溫和, 以中式餃子來說是很罕見的, 令我想起披著羊皮的狼.而店方亦已在餐牌上作出三隻辣椒的警告, 吃不得辣的人因好奇點了這個而陣亡, 也請不要投訴. 墨魚鮮肉餃則是店中貴族, 因用了鮮墨魚肉混豬肉去製作, 成本最高所以價錢最
紅磡區有不少價廉物美的街坊食店. 位於寶其利街的餃子皇,
是其中一間抵食之選.

投訴. 很多小食店賣六七元一杯的也是差不多貨色. 就算
另叫其它罐裝飲品也只要五元, 很經濟.

餃子方面分煎餃和湯餃兩類, 吃來吃去, 發覺只有兩款餃子
適合作煎餃, 分別是咖喱雞肉餃韭菜餃, 二者口味
的朋友還是選湯餃吧.

另外有三款較有特色的餃子, 建議作湯餃較好. 我最愛的是
而且吃得出所用的蕃茄很新鮮. 香辣鮮肉餃則特別在於使用了
溫和, 以中式餃子來說是很罕見的, 令我想起披著羊皮的狼.

而店方亦已在餐牌上作出三隻辣椒的警告, 吃不得辣的人因
好奇點了這個而陣亡, 也請不要投訴.

最高所以價錢最貴, 也算合理. 但老實說, 墨魚味鮮但較淡, 只
適合作湯餃, 如作煎餃, 其味便會被餃子皮的焦香所掩蓋. 其它
幾款餃子水準都不俗, 不過作為食肉獸的我, 未吃過素餃, 留待
各位去評論.

麵食方面, 不過不失, 配上排骨豬扒雞翼味道都不錯, 只是沒甚麼
驚喜, 而這裡的擔擔麵加了濃濃的花生醬, 榨菜絲和肉鬆, 吃下去
感覺比較濃厚而膩, 再配上煎餃子的話, 會幾膩滯的. 要留意.

店方還鼓勵顧客上openrice分享食後感想, 實在值得支持.

Menu
披著羊皮的狼
咖喱雞肉餃
  • 香辣鮮肉餃
2009-10-12 1 views
一個人去完姑奶屋企拎手信, 回家途中, 經過此店, 想起食評也不錯, 於是進去試試!因為唔係大肚餓, 只點了淨雙拼湯餃, 不過都有成八隻!蕃茄鮮肉餃: 無乜味, 若不用眼看, 單憑味覺, 也感覺不到有蕃茄! 墨魚鮮肉餃: 呢隻好味, 有一股鮮味, 是墨魚混合肉的鮮味, 會再試!豆漿: 唔係太甜, 好飲!可能是北方餃子, 皮很厚, 幸好無點麵食, 淨食都好飽, 啲厚皮, 可以頂到成碗麵呀!辣椒油, 略嫌不夠辣!
因為唔係大肚餓, 只點了淨雙拼湯餃, 不過都有成八隻!

豆漿: 唔係太甜, 好飲!
辣椒油, 略嫌不夠辣!

2009-10-12
  • 墨魚鮮肉餃
2009-08-18 9 views
1/8(六) 1pm到大酒店送別故人最後一程後,瞎蕩到紅磡一帶找點吃的.駐足了"餃子皇"的門前,心想橫豈肚子不太餓,吃餃子也頗恰當!坐進了近門口的圓桌,來了碗五餃麵$21;韭菜,蕃茄,蘿蔔,菠菜及白菜為之五餃;厚度適度的餃皮挺耐嚼的,餡料鮮美;而上海麵條表現一般;以富誠意的豬骨鰂魚湯襯底,令味道錦上添花!然而,跟水沒兩樣的豆漿則不太妥當!畢竟,才$21的麵條,再沒苛求了...
1/8(六) 1pm

2009-08-01
$21 (Lunch)
第二站我地黎到依度食餃子見依度既食評好多都係笑所以就plan左黎依度!3個人叫左2碗野酸辣湯麵 同埋餃子湯麵 有5隻餃 可自選1-2款 (每個麵有會送豆漿)朋友決定揀2款 韮菜鮮肉餃同香辣鮮肉餃落單之前 個嬸嬸有勸過我地食唔到辣就唔好揀食香辣鮮肉餃 佢話真係好辣!充滿好奇心既朋友仔當然有興趣試試 所以佢地叫左2隻酸辣湯麵即係酸辣湯+麵酸味重左d 不過叫ok啦~~餃子湯麵叫左煎餃!嘩.........d餃好油 同埋好大隻......碗麵個湯唔錯~~好啦講講d餃! 韮菜鮮肉餃當然冇問題啦 ok!至於果隻香辣鮮肉餃............首先有位朋友戰戰兢兢咁食左4分之1辣到出唔到聲第2位朋友食 一樣情況當然我都要試丁丁岩岩食落去果下好正常 唔覺有野之後......就賴野啦......講不出聲-0-成隻餃都係辣椒 仲要好多銀==究竟有冇人會叫依隻餃食(除左我地xd)?辣到係咁飲豆漿 都解唔到辣條脷係痺左.............好誇張真係==但20蚊倒一碗又包豆漿 唔貴呀ok啦~唔叫香辣鮮肉餃的話-0-
第二站我地黎到依度食餃子
見依度既食評好多都係笑
所以就plan左黎依度!

3個人叫左2碗野
酸辣湯麵 同埋
餃子湯麵 有5隻餃 可自選1-2款 (每個麵有會送豆漿)
朋友決定揀2款 韮菜鮮肉餃同香辣鮮肉餃
落單之前 個嬸嬸有勸過我地食唔到辣
就唔好揀食香辣鮮肉餃 佢話真係好辣!
充滿好奇心既朋友仔當然有興趣試試 所以佢地叫左2隻

酸辣湯麵
即係酸辣湯+麵

酸味重左d 不過叫ok啦~~

餃子湯麵
碗麵個湯唔錯~~
好啦講講d餃! 韮菜鮮肉餃當然冇問題啦 ok!
至於果隻香辣鮮肉餃............
首先有位朋友戰戰兢兢咁食左4分之1
辣到出唔到聲
第2位朋友食 一樣情況
當然我都要試丁丁
岩岩食落去果下好正常 唔覺有野
之後......就賴野啦......講不出聲-0-
成隻餃都係辣椒 仲要好多銀==
究竟有冇人會叫依隻餃食(除左我地xd)?
辣到係咁飲豆漿 都解唔到辣
條脷係痺左.............好誇張真係==

但20蚊倒一碗又包豆漿 唔貴呀
ok啦~唔叫香辣鮮肉餃的話-0-
成隻都係辣椒-0-
2009-07-30
$15 (Lunch)
2009-07-12 3 views
兩條友想慳錢我見餃子皇個名咁勁就想試下因為唔想諗,所以叫左雜餃麵(5隻餃由廚房決定款式,有4-5款)我大概食到有韮菜鮮肉餃、白菜鮮肉餃&蕃茄鮮肉餃雖然個皮厚左D,但肉餡好飽滿!上海麵有粉味十足,存在感高最不得了係個湯一飲落去就飲得出係煲出黎,唔係味精水佢menu話個湯係用肉同則魚煲出黎~我信>v<真係好好飲平時我食麵唔飲湯,,,今次飲晒~正其實佢有送豆漿,不過好淡好淡好淡:sosad:但$21有碗咁好食既餃子湯麵真係值得encore~
兩條友想慳錢
我見餃子皇個名咁勁就想試下

我大概食到有韮菜鮮肉餃、白菜鮮肉餃&蕃茄鮮肉餃
雖然個皮厚左D,但肉餡好飽滿!
上海麵有粉味十足,存在感高

最不得了係個湯
一飲落去就飲得出係煲出黎,唔係味精水
佢menu話個湯係用肉同則魚煲出黎~
我信>v<
真係好好飲
平時我食麵唔飲湯,,,今次飲晒~正

其實佢有送豆漿,不過好淡好淡好淡:sosad:

但$21有碗咁好食既餃子湯麵真係值得encore~
2009-07-11
2009-07-02 25 views
今日經過入去試下!!!叫了餃子擔擔麵、4隻餃同酸辣麵....餃子擔擔麵: 餃子要水煮!!!蕃茄豬肉餃!!!唔錯啵!!!第1次食呢種味道ge餃~幾特別!!!個味幾fresh同清!!!配個湯幾好味!個湯好香花生味!不錯!!!酸辣麵: 第1啖覺得怪...可能個湯比平時ge稀~但食第2啖覺得好食d!!!因為出面+勁多生粉水....呢到唔係!同埋個味真係不錯!不過唔夠辣!!!d麵都有咬口~不錯!4隻餃: 老闆娘幫我地揀~我食左芹菜同9菜only....我諗= ='' 因為都唔知點左邊d餃...但都有個味向到....芹菜可以再放多點!!!9菜正常同幾juicy~不過一定要+佢d豆瓣醬....不過佢個鐵盅應該係豆瓣醬而不是辣椒醬...+左係野味勁多!!!個皮厚同脆!!!不錯!!!皮厚有咬口!!!豆漿: 反而豆漿就麻麻地....唔知點講....唔夠滑囉飲落去....不過唔會太甜~都有小小豆香!意想不到的驚喜~價廉物美!幾好味!!!老闆娘好好人!!!同埋可能店內小人....佢地有心機同時間整好野!!! =]

d麵都有咬口~不錯!

意想不到的驚喜~價廉物美!幾好味!!!

紅磡的宵夜以湯麵及潮州打冷最多。食潮州打冷好似誇張左少少。湯麵又好似寡左少少。行行又經過餃子皇,於是走左入去買外帶淨墨魚鮮肉煎餃 (8 pcs)。墨魚很有嚼頭,不過肉都係多過墨魚。I want the other way around 呢估唔到呢 d 咁唔新鮮既時間都食到味道新鮮既餃子。好飽。
紅磡的宵夜以湯麵及潮州打冷最多。
食潮州打冷好似誇張左少少。
湯麵又好似寡左少少。

估唔到呢 d 咁唔新鮮既時間都食到味道新鮮既餃子。
好飽。

2009-05-22
$29 (Last Night Supper)
  • 墨魚鮮肉煎餃
從開張到依家總是路過這間店,是晚 3 位食了:煎餃子麵、炸豬扒麵、金錢牛展麵 (送豆漿)餃子有 2 款:韮菜鮮肉、蘿蔔鮮肉餃。煎得挺油的,不過唔油又點香口呢。韮菜挺多,蘿蔔鮮肉亦很鮮美。豬扒很香,原汁原味。金錢牛展 - 6-7 片到,很薄身,都幾淋,大大塊,比較係出面少見。服務 ok,見到隔離檯的小姐多野,都俾張椅子人擺野。麵份量好似有 d 少 (不過都好,好過大碗得濟 d 人浪費 d 麵),湯底唔係一般上海湯麵的店味道...說不出來呢,有點 pepper 的吧。
從開張到依家總是路過這間店,是晚 3 位食了:

煎餃子麵、炸豬扒麵、金錢牛展麵 (送豆漿)

豬扒很香,原汁原味。

服務 ok,見到隔離檯的小姐多野,都俾張椅子人擺野。

2009-05-16
  • 餃子
2009-05-03 1 views
行開個頭, 見食評幾好, 試一試, 冇下次.餃子款式頗多, 佢地單雙併同清湯或煎餃都係同價錢都係$21送豆漿, 好似幾抵.試左白菜餃同蕃茄豬肉餃上海面, 清湯上 ($21), 送豆漿. 豆漿很淡, 似水. 碗面唔太大碗, 但有5隻餃, 一試, 餃子皮勁厚, 好似食面咁. 蕃茄餃幾好, 白菜餃ok. 如果d皮薄d, d面多d同d豆漿甜d就好得多
行開個頭, 見食評幾好, 試一試, 冇下次.

2009-05-01
$21 (Lunch)
(Non-member)
2009-04-26 4 views
我鍾意食餃子,餃子皇以餃子為名當然要試吓,餃子款式很多,但經驗教訓我,最食好通常都係最平凡嘅,所以我叫左煎韮菜餃,餃子是即叫即煎,等了一陣就有得食,賣相ok,但一放入口就...好奇怪,完全唔知自己食緊咩,咬落隻餃時就好似咬舊麵團咁,唔係好感覺到肉同菜嘅texture,但咬開隻餃睇又明明有肉有菜,奇怪,唔知係咪因為雪得耐定係其他原因,我好快食完就走,相信都唔會有下次.
我鍾意食餃子,餃子皇以餃子為名當然要試吓
餃子是即叫即煎,等了一陣就有得食,賣相ok,但一放入口就
...
我好快食完就走,相信都唔會有下次.

2009-04-20
今日經過餃子皇,見佢咁多款餃子選擇,不妨一試,一食之下,老實講餃子就真係幾ok,但個酸辣湯麵就真係麻麻地,湯底勁浠,不過都總算夠味,但下次都係試食其他餃子同麵, 不過我好欣賞個香辣鮮肉餃就真,下次都會再叫呢個餃黎食...
今日經過餃子皇,見佢咁多款餃子選擇,

不妨一試,一食之下,老實講餃子就真係幾

ok,但個酸辣湯麵就真係麻麻地,湯底勁

浠,不過都總算夠味,但下次都係試食其他

餃子同麵, 不過我好欣賞個香辣鮮肉餃就真,

下次都會再叫呢個餃黎食...

一路食一路流鼻涕既香辣鮮肉餃
2009-04-02
$30 (Lunch)
一路食一路流鼻涕既香辣鮮肉餃
2009-02-17 12 views
次次去食, 一定都會叫炸雞翼, 雖然16蚊得4隻, 但係都會叫黎食!!講番佢D麵, 食過幾次, 擔擔麵怪怪地, 炸醬麵甜得滯, 酸辣湯麵又辣得滯, 搞到我次次去到都唔知食咩麵好, 有時叫雪菜肉絲, 有時食牛展, 就咁食雞翼麵都得既, 21蚊3隻雞翼+上海麵我又覺得唔抵~我真係幾麻煩我個FD鐘意食佢D餃子, 但係本人覺得好油同好膩, 一般宵夜而言會太豐富, 價錢都貴左少少~ 所以都好少食~推介: 等幾耐都要食! 炸雞翼~佢既雞翼係自己醃既, 睇得出落足料, 佢又唔會用D好細隻既雞翼, 隻隻都斤兩十足!真係值得一讚~

推介: 等幾耐都要食! 炸雞翼~

$25 (Last Night Supper)