2021-05-27 2466 views
這間餃子店很久以前我們品嚐過一次,它的羊肉餃直到現在我還念念不忘,剛巧今天我和老公來到荃灣逛街,所以晚上的時候便來到這裡吃晚餐了可惜的是,我想品嚐的羊肉餃和雞肉餃一早已經售罄了,最後我們只好退而求其次選擇幾款傳統和新式的豬肉餃子,分別是傳統的韭菜、白菜豬肉湯餃以及新式的芝士、紫菜豬肉煎餃No.1【韭菜豬肉餃】$36 (雙拼)湯餃有兩款湯底選擇,而我今次則點了魚膠淮山湯,由於魚肉的精華完美滲透進湯水中,所以我們滿口都充斥著濃濃的魚香之餘,同時亦嚐到一絲絲淡淡花膠的氣息,芳香四溢,香飄十里,餘韻更在口中久久不散,美味得讓人吮指回味,一試傾心!另外餃子皮都算薄身之餘,質感亦微微煙韌彈牙,內裡的豬肉餡料則十分嫩滑可口,鮮美多汁,至於韭菜亦香濃惹味,色香味濃,小口品嚐的時候,淡淡的豬肉韭菜氣息便迴旋在口中,咸咸的,香香的,口感細膩而綿延,讓人口舌生香,回味無窮No.2【雲耳白菜豬肉餃】$36 (雙拼)可惜白菜餃的味道便略遜一籌了,白菜不單止缺乏蔬菜的鮮味,亦欠缺了清新爽口的質感,導致味道相當平平無奇,完全沒有驚喜的感覺,下次我還是品嚐椰菜豬肉餃算了No.3【紫菜豬肉煎餃】$46 (雙拼)老公貪新

No.1【韭菜豬肉餃】$36 (雙拼)

韭菜豬肉餃

No.2【雲耳白菜豬肉餃】$36 (雙拼)

雲耳白菜豬肉餃
雲耳白菜豬肉餃
No.3【紫菜豬肉煎餃】$46 (雙拼)
芝士、紫菜豬肉煎餃
老公貪新鮮選了煎餃,但奉勸大家都是點湯餃算了,因為餃子的皮煎得太燶之餘,口感更十分油膩,而且煎餃只配一小碗魚湯而已,份量遠遠沒有湯餃的多

芝士、紫菜豬肉煎餃
幸好豬肉的肉質非常緊緻彈牙,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的肉汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的豬肉氣息,香甜可口,五味俱全,口感豐富而飽滿,最後再配上惹味濃郁的紫菜,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞!

紫菜豬肉煎餃
No.4【芝士豬肉煎餃】$46 (雙拼)
芝士、紫菜豬肉煎餃
我們都萬萬想不到這份芝士豬肉餃竟然是全場的敗筆之作!芝士的味道相當怪異之餘,更完全和豬肉的味道不夾,簡直是味如雞肋,我們吃了一小口便已經想放棄了...

芝士豬肉煎餃
芝士、紫菜豬肉煎餃
價錢方面,六隻雙拼韭菜和白菜豬肉餃 $36,八隻雙拼紫菜和芝士豬肉煎餃 $46,餐廳不設加一服務費,最後兩人總共 $82
總結來說,這間餐廳的餃子超大份之餘,價錢亦相當便宜,而且魚湯的味道更堪稱一絕,不過湯餃的味道比起煎餃驚艷得多,所以建議大家品嚐湯餃算了
2021-05-16
韭菜豬肉餃
紫菜豬肉煎餃
2021-05-26 975 views
帶媽咪去食我好掛住嘅餃子屋!不過唔知係咪星期六人多,等得耐就梗焗㗎啦!但係原來質素都會差啲㗎今次有三個人,可以試多啲味!試咗紫菜餃,辣豬肉餃,辣豬肉就比較普通,紫菜餃果然係幾好味!阿哥介紹嘅!不過煎嘅就會熱氣少少,我自己都係鍾意皮滑又飽滿嘅湯餃~ 下次可以嗌紫菜湯餃!今次終於可以食到有料嘅湯底!上幾次食都冇,不過有冇都係睇運氣啦!原來佢個粟米都好甜㗎喎!以為會冇晒味同埋今次真係好好彩,有好多豬筋喺度上次記得食個羊肉9號出嘅味,無論係洋味定係京蔥味都好正好鬼香,今次我哋三個人都覺得冇乜味,好平淡!可能因為人多所以質素差咗?加上佢個九上枱已經有幾粒穿咗,似係煮得太熟冇睇火喉!其實我哋等半夜上枱都等咗成三個字,又等位到入座差唔多要50分鐘先有嘢食今次個羊肉餃好令人失望啊!另外佢個馬蹄芫荽豬肉餃都係一樣嘅問題!美好平淡得來,我嗰粒冇乜馬蹄,但係阿媽胃口話佢食到一粒馬蹄,點解啲餃子嘅餡了今次會做得咁差嘅雖然係咁,我都仲係好鍾意食嘢,因為佢嘅賣點真係好大粒但係今次真係扣好多分,希望下次唔會係咁,如果次次都係咁唔知會唔會令到我唔想嚟食呢🤣仲有兩種味就係,咖喱餃同埋三色蕉,上次食過三色蕉覺得好味,所以

同埋今次真係好好彩,有好多豬筋喺度
雖然係咁,我都仲係好鍾意食嘢,因為佢嘅賣點真係好大粒
仲有兩種味就係,咖喱餃同埋三色蕉,上次食過三色蕉覺得好味,所以今次再嗌!但係點知又係一個相同嘅問題!又係好淡味呀!!!!!!
上一次清新嘅三色蕉味冇咗嚕!而且係我阿哥都覺得,所以佢係真係唔知做乜啊今次~阿哥最愛嘅咖喱豬肉餃,第一啖幾好味,但係再食就覺得好重味啦haha

今次試得好多味!開心㗎,同埋大大粒都係依然嘅!希望下次個味道會好啲,又唔好碌過火穿晒啦
  • 京蔥羊肉湯餃
  • 紫菜煎餃
2021-08-20 98 views
荃灣有一間好出名嘅餃子店,午市時候要排隊輪候,生意特別好。今日我哋選咗「紫菜豬肉餃」及「香茜馬蹄豬肉餃」,正考慮要六隻還是八隻呢,因為這裏的餃子非常大隻,包你吃得飽飽的。「香茜馬蹄豬肉餃」好惹味,他們的餃超大仔,餡料豐富,香茜餃有好香濃的芫茜味道而且有馬蹄的爽脆,味道很好。「紫菜豬肉餃」味道好濃,有紫菜的味道好像增添了醬油的味香,我們都愛吃,另外加了上海麵底,湯是用冇味精的魚膠淮山豬骨加上紅蘿蔔粟米等煲成,好好味。

食過幾次,永遠都等好耐,永遠都係要乜無乜。但今次太過份,買兩份外賣等左足足半個鐘,問職員A有未,好唔耐煩話未有呀。再等多五分鐘,另一職員B出嚟話其中一份無貨,仲話叫過我地唔應,我話我一直企係度,啱啱先問完你隔離果位職員A話未得喎。職員B更唔耐煩鬧我,『快啲啦!轉咩呀!』我等左半個鐘你先同我講,逼我轉其他,仲要鬧我,叫我快啲揀?如果唔係朋友堅持食,必定退錢走人。永遠永遠永遠不會再幫襯。態度惡劣,既然客多唔憂做,那就不要做了。
2021-08-15
50 Minutes (TakeAway)
Dinner
2021-08-01 178 views
其實都好耐冇食過餃子屋 以前好鍾意食 排好耐隊都要等到為止 不過搬咗屋之後就比較少嚟荃灣呢頭喇🙈 今次再食 質素都同以前食差唔多👍🏻我地嗌咗兩款傳統餃子 兩碟都係嗌8隻 由於驚食唔晒 冇加錢要多個上海麵或者米線🙊 其實加幾蚊有個麵底都抵食嘅煎韮菜豬肉餃 呢碟等得比較耐 因為即叫即煎 非常香口 一咬落去真係有食餅乾咁脆嘅聲音😍 又多肉汁流出嚟 不過食嘅時候真係要小心啲 啲汁好熱 唔小心嘅話會燙親😂雲耳椰菜豬肉餃 呢碗係湯餃 份量真係好足料 一隻餃子甚至比一隻匙羹更大😮 個湯底都值得推介 更有湯料粟米 紅蘿蔔🥕 之前有一次更食到有一大塊魚膠俾我地🙊 我個人比較鍾意個湯餃😺 不過店面都幾熱 食呢啲熱辣辣嘅餃子 真係食到滴晒汗🥵 同埋坐得唔太舒服 始終店面較細 但食物質素真係唔錯

2021-07-31 131 views
之前大肚一想食餃子嘅話都會黎呢度食同埋最重點係飲佢個花膠魚湯,因為冇落味精之餘又好味道因為呢間鋪頭出名個魚湯同餃子大大隻又好味道,所以平時鋪頭門口都會一堆人排隊,所以每次都有心理準備會預早黎排定隊尋晚收工之後又好想食餃子所以約埋老公過黎一齊食,我地叫左一個淨6隻雙拼煎餃一個6隻雙拼水餃米線,味道同之前食嘅一樣咁好,湯嘅水準仍然保持到,正👍🏻

2021-07-30 80 views
今日下午做完Facial,諗住簡簡單單食個下午茶,路過呢個商場,見到門口好多人排隊,心諗咩料啊!超細間的舖頭但係不停坐滿人,我就等位試吓囉,一人排隊等咗大約10分鐘,好興奮咁叫咗一個新嘅菠菜豬肉餃,好彩我叫咗細的是六粒,碗餃子來到嚇親我,超級巨型,本來諗住叫八粒,好彩心諗叫六粒試吓先。我試吓啖湯,原來係魚膠魚骨湯,雖然個湯沒有魚膠,但係香噴噴,有紅蘿蔔有粟米配搭,仲有一碟辣菜甫送埋比我,個湯真係好好味😋跟住再試吓啲餃子,果然零舍唔同,排隊都係值得。真心推介一定要去試吓👍買生餃子都唔錯平靚正👍
菠菜豬肉餃
菠菜豬肉餃
2021-07-23 134 views
每次到荃灣見客一定會來走一轉,外賣又好堂食又好總會幫襯下。中午1:40 人龍較少,不過都要排隊 5 分鐘都可以喇!🥢新品推介菠菜豬肉餃,好大隻餃子覆蓋整隻大湯匙,一碗六隻巨餃都只係 $36 超抵食。👍先喝啖魚膠淮山豬骨湯濃而不膩啖啖魚膠香氣,一匙滋味在心頭。🤣🤣好似誇咗少少不過堅好味😋👍菠菜豬肉餡包得實一實份量十足,味道可口。👍👌
每次到荃灣見客一定會來走一轉,外賣又好堂食又好總會幫襯下。
中午1:40 人龍較少,不過都要排隊 5 分鐘都可以喇!

🥢新品推介

👍菠菜豬肉餡包得實一實份量十足,味道可口。👍👌
2021-07-23
$36 (Lunch)
2021-07-20 88 views
朋友介紹荃灣有間餃子好好食,終於一試。可能出名好好食,所以去到餐廳都好多人,環境都有少少逼夾。不過冇所謂啦咁先有風味呀嘛。每人叫咗一碗餃子,一碗京蔥羊肉餃,一碗韭菜豬肉餃。呢間餃子專門店都算專業,又可以湯,又可以煎。而且湯底仲有兩款湯底可以選擇,不過真心推介佢個豬骨湯底,我食到連湯都飲晒。佢嘅餃子好大粒,一咬入去入邊啲肉汁bit晒出嚟,食六隻基本上已經好飽。哈哈。仲有另一個驚喜,就係佢嘅自家菜脯,好好食。如果大家鍾意食餃子嘅,冇理由唔試呢間掛。
朋友介紹荃灣有間餃子好好食,終於一試。

每人叫咗一碗餃子,一碗京蔥羊肉餃,一碗韭菜豬肉餃。

2021-07-05
  • 魚膠淮山煲豬骨湯
2021-07-16 71 views
「餃子屋」————————————————店鋪地址:荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖————————————————餃子屋我已經食過幾次 每次舖頭門口都人頭湧湧, 好多人等外賣或者等位!!!🥲🥲所以要食到餃子屋🥟亦都唔容易!!! 今次,叫咗自己最鍾意嘅韭菜豬肉餃, 我揀咗煎餃 都會有一碗好好飲嘅魚膠淮山湯個湯真係好好味而且飲完唔會頸渴!!叫親餃子都會有一個辣菜脯比我哋食 , 將菜脯加埋餃子一齊食! 係絕配💯今次仲嗌左一個小食 —— 豬耳 不過始終都係餃子先係主角!!!
「餃子屋」

————————————————

店鋪地址:
荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖

————————————————

餃子屋我已經食過幾次 每次舖頭門口都人頭湧湧,
好多人等外賣或者等位!!!🥲🥲
所以要食到餃子屋🥟亦都唔容易!!!

今次,叫咗自己最鍾意嘅韭菜豬肉餃,
我揀咗煎餃 都會有一碗好好飲嘅魚膠淮山湯

個湯真係好好味而且飲完唔會頸渴!!

叫親餃子都會有一個辣菜脯比我哋食 ,
將菜脯加埋餃子一齊食! 係絕配💯
今次仲嗌左一個小食 —— 豬耳
不過始終都係餃子先係主角!!!

又去左呢個商場搵野食,之前都經過呢間餃子店但無食過,次次都坐滿人,今日經過突然想食,所以就試下,等左一陣就有位,不過d位就有d迫都幾多選擇,今次揀左一個煎餃一個湯餃煎既揀左雲耳椰菜豬肉餃,好!大!隻!咬落去好足料,煎得好香,有雲耳同椰菜感覺無咁膩,$42蚊8隻好抵食!呢個係跟煎餃黎既湯,魚膠淮山煲豬骨湯,好香魚味,都幾好飲另一個揀左咖哩薯仔豬肉餃,因為唔知d餃咁大隻所以仲加左淮山麵呢個幾特別,個咖哩似印度果種咖哩味,有少少辣,味道都幾濃,再加埋個淮山麵,真係好飽飲品選擇唔多,點左一枝黑豆漿,順帶一提,隨餃子送既菜脯幾惹味下次再試下其他餃先
又去左呢個商場搵野食,
之前都經過呢間餃子店但無食過,
次次都坐滿人,
今日經過突然想食,
所以就試下,
等左一陣就有位,
不過d位就有d迫

都幾多選擇,
今次揀左一個煎餃一個湯餃

煎既揀左雲耳椰菜豬肉餃,
好!大!隻!
咬落去好足料,
煎得好香,
有雲耳同椰菜感覺無咁膩,
$42蚊8隻好抵食!

呢個係跟煎餃黎既湯,
魚膠淮山煲豬骨湯,
好香魚味,
都幾好飲

另一個揀左咖哩薯仔豬肉餃,
因為唔知d餃咁大隻所以仲加左淮山麵

呢個幾特別,
個咖哩似印度果種咖哩味,
有少少辣,

順帶一提,
隨餃子送既菜脯幾惹味

下次再試下其他餃先
2021-07-13
$54 (Lunch)
2021-07-09 100 views
今天和隻🐽女朋友出去搵野食,甘岩商場經個餃子店就入左去,雖然係一間平凡小店,但人流非常多,叫外賣嘅人亦都好多,感覺係一間好有口碑嘅老店,最後當然不失所望! 我就叫咗個香菇木耳雞肉,叫咗八隻,都非常之大隻完全飽肚,價錢非常合適。最重要係佢啲湯好好飲全部都係舖頭自己整,冇任何味精。正! 隻🐽lady 就食佢最愛的煎餃,呢到哋煎餃子好好食 呢哋餃子既皮都好脆口 食落去香辣有嚼勁好特別Wow,個味道真心好好,食得出有媽媽整的味道, 雖然比不上啊媽煮既 ,你哋根本食唔到 不過都係要推介一下🤣🤣🙏🏻🙏🏻🙏🏻

隻🐽lady 就食佢最愛的煎餃,
呢到哋煎餃子好好食 呢哋餃子既皮都好脆口 食落去香辣有嚼勁好特別Wow,個味道真心好好[旺柴]
唔知點解會上左神枱,真係唔岩我地食🙄。直接講問題係邊,煎餃好似炸餃咁油,麵唔好食,餃子啲菜好鞋口。就係因為啲人講到天上有地下無咁,就算要排隊排20-30分鐘,我地都當試一次啦😭。辣炸菜 比其他野好食煎京蔥羊肉餃 $44/6隻煎餃好似炸餃咁油,每一啖都係油,上碟後可睇到碟底有層油🙄。隻餃大隻就大隻啦,但餃皮邊好硬,硬得黎唔脆,煎都煎得唔脆😣。可以用鞋口去形容啲京蔥,咬唔爛架喎,一路食一路諗,到底點解會比人讚到咁😩。湯芹菜豬肉餃 $36/6隻^加$8要左碗上海麵啲菜又係咬唔到,發生咩事啊😕。好彩啲湯好飲,可以話係唯一一樣我地讚既野!上海麵好淋,成餅野咁。。。平就平既加$8就有一碗🤓,好唔好食就見人見智😂。埋單$88(無加一)

辣炸菜 比其他野好食

煎京蔥羊肉餃 $44/6隻

湯芹菜豬肉餃 $36/6隻
^加$8要左碗上海麵

埋單$88(無加一)
2021-05-12
訓醒心血來潮想食餃子🥟任性決定搭1個鐘車出去荃灣陪男朋友回味下佢誠意推介呢間巨高質餃子店。等左半個鐘餓死之前終於食到😇😇🥟湯餃 香茜馬蹄豬肉餃拼京蔥羊肉餃 $54 佢嘅湯係純正豬骨加紅蘿蔔同粟米熬製 成個湯十分濃郁 完全冇加任何味精 就咁飲都可以 餃子方面佢哋真係做到皮薄餡靚 香茜豬肉餃有香口既芫荽味加上脆身嘅馬蹄 伴隨着滿滿嘅豬肉 咬落去湯汁就爆出來 而京蔥羊肉餃既羊肉唔會騷 加上京蔥嘅香味鍾意羊肉個朋友一定不可以錯過 不過京蔥羊肉果然還是用煎的比較能帶出羊油香🥸🥟煎餃 芝士豬肉餃拼香辣豬肉餃 $46 叫咗煎餃嘅朋友 店家都會附上一小碗佢哋熬製嘅老火湯 所以冇嗌湯搞嘅朋友都唔使擔心錯過佢哋咁好飲嘅豬骨湯 佢哋嘅煎餃同湯餃一樣都係大粒且皮薄餡靚 而且煎得十分香口又唔會油淋淋 芝士豬肉煎餃嘅芝士味濃郁 而香辣豬肉就類似韓國嘅辣炒豬肉咁 佢嘅辣味濃郁香口伴隨着豬肉碎包落餃子入面再煎熟 直頭將韓式辣炒豬肉嘅味道帶到餃子入面融合為一體十分之 佢哋仲會附上一人一小碟嘅自家製辣菜脯 帶一點點香辣 食落好過癮😆不過平民小店,加上生意興隆,如果係想食環境食舒適就要諗諗啦~整體評分:好味指數性價比回頭指

香茜馬蹄豬肉餃拼京蔥羊肉餃

好味指數

性價比

回頭指數
2021-05-30
$50 (Lunch)
香茜馬蹄豬肉餃拼京蔥羊肉餃
芝士豬肉餃拼香辣豬肉餃
  • 芝士豬肉煎餃
  • 京蔥羊肉湯餃
2021-07-02 106 views
餃子選擇相當多,有傳統有新式,芝士控要試芝士煎餃。湯餃的湯底是無添加味精的老火湯,十分滋補。餃子餡料份量十足超大隻,細食既女仔建議不用加麵底已足夠。芹菜豬肉餃💰約36/6隻🔸魚膠淮山豬骨湯,湯底非常濃郁的老火湯,超足料好飲🔸肉汁豐富🔸餃子餡料份量十足超大隻雲耳椰菜豬肉餃💰約36/6隻+💰8米線🔸重慶湯底🔸肉汁豐富🔸餃子餡料份量十足超大隻‼️ 需長期排隊等候,上次夜晚9點幾去到都要等位‼️ 小食辣菜脯,好惹味‼️❌加一服務費🙂餐廳座位窄小🙂性價比高

芹菜豬肉餃💰約36/6隻
🔸魚膠淮山豬骨湯,湯底非常濃郁的老火湯,超足料好飲
🔸肉汁豐富
🔸餃子餡料份量十足超大隻

🔸重慶湯底
🔸肉汁豐富
🔸餃子餡料份量十足超大隻

‼️ 需長期排隊等候,上次夜晚9點幾去到都要等位
‼️ 小食辣菜脯,好惹味
‼️❌加一服務費
菜脯