2021-10-26 767 views
順發美食位於油塘四山街熟食市場入面,位置比較隱蔽,由油塘港鐵站步行去大約需要6~8分鐘嘅時間,熟食市場唔使多講,環境一定係唔太理想,但熟食市場入面有好多食店嘅出品都非常出色,真正係臥虎藏龍,我中午12點幾去到,環境相當墟冚🤣,人山人海,真係插針都插唔入,我叫咗個午餐~咖喱牛腩飯,包凍熱飲品,total:$38蚊。咖喱香濃惹味,偏辣帶甜,薯仔欠奉,有大約5件牛腩及3件牛筋,全部都炆得非常軟淋,白飯都煲得幾好,凍奶茶就嫌淡奶嘅份量多咗少少,整體嚟講個午餐嘅質素係中上,有時間會再嚟呢度試吓其他嘅出品先

2021-10-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Lunch)
  • 咖喱牛腩飯
2017-12-11 1707 views
油塘工業區平時真係很少前來, 但在網上看見熟食市場有喇沙食, 立即跟朋友專程去看過究竟當日油塘站出口並沿著地圖行走, 不到十分鐘便到達, 這個熟食街市真是在附近工作的人才會認識雖然環境一般, 但有服務, 姐姐主動前來下單並介紹食物, 更說以前有多款越南泰國菜, 現在取消了現在主要是中式飯, 幸好喇沙依然在, 否則會失望當日友人點了喇沙, 喇沙可選米線/油麵或河粉我點了咖哩牛腩飯$34包湯或飲品, 咖哩牛腩和白飯分開送上, 賣相普通但味道出聚, 一客六件牛腩炆得幾腍咖哩汁不是椰汁咖哩, 少少辣夠濃好惹味, 不知不覺間成碟飯食晒咖哩牛腩內的薯仔係炸過, 好味到全部食晒
油塘工業區平時真係很少前來, 但在網上看見熟食市場有喇沙食
, 立即跟朋友專程去看過究竟

現在主要是中式飯, 幸好喇沙依然在, 否則會失望

當日友人點了喇沙, 喇沙可選米線/油麵或河粉

咖哩牛腩飯

咖哩牛腩內的薯仔係炸過, 好味到全部食晒
2017-12-02
$34 (Lunch)
2017-06-12 1299 views
自搬到油塘後,每次選擇出去食飯時都顯得煩惱,除了一些連鎖集團外,好似沒其他選擇。偶然看到順發美食,在openrice見到只有1-3信留言,但也是好的,尤其我喜歡食越南河粉,總對這間店有小小好奇心。可惜,每次去到不是新年,那就是晚上,吃了閉門羹。原本今日沒有打算到此小店食早餐,忽然見到幾桌人在吃麵,未免覺得好奇,竟然真的在做生意了!餐牌上價錢很便宜,兩餸麵加飲品只是$24,沒有看錯,性比價高的早餐終於遇到!我很喜歡食金邊粉(沒有檬粉,但估唔到係金邊粉),它比河粉幼細滑溜,湯底加上沙爹汁就一流了!我叫了香茅雞扒及煎蛋,真心覺得小店用心制作,雞扒弄得很香,還幫我切成小塊,雞蛋也不求其,這碗粉很不錯!在這邊上班的朋友真的很幸福。老闆及老細很有禮貌,是在這裡工作多年吧?兩夫妻一起打拼生活,在店內那小小默契令人覺得幾溫馨,我一向幾喜歡覺到這種畫面。不知道午餐會如何?有人在這種食過炒金邊粉或蝦餅。。究竟是如何?我會期待下一次

今次金生帶我嚟到油塘搵食,呢度我從未踏足過,咁嘅地方都搵到,梗係要審下金生點識嚟架,開飯都未有資料顯示喎。話說上次金生嚟過食炒飯後,同老闆吹開水得知佢以前喺某間出名越南餐廳度做過,所以今次專程嚟埋我嚟食越南菜,佢話兩個人可以試多啲野呀麻。由油塘站大約行10分鐘就可以行到嚟呢個油塘四山街大排檔,但本身大排檔地方唔算好大,就當晚所見,門口迫晒d大貨車喺度遮住晒個入口,真係唔係咁容易搵到。大排檔裡面嘅舖位都係細細間,順發就有連續三個檔位,其餘有間海鮮舖都佔呢度幾間舖,聽聞都幾正,$300/位私房海鮮檔。工廠區夜晚都無咩人會嚟食野,就當晚全個大排檔都係得幾枱客。老闆兼廚師好熱情,仲竟然認得金生,佢走出嚟話:「又嚟幫襯呀,多謝捧場呀!」老闆咁好記性嘅,嚟過一次都認得,果然好窩心。睇返現場環境尚算可接受啦,大排檔仲想點呀睇返個餐牌,雖然陳舊,但勝在價錢吸引,就算4圍枱段估都唔駛9600蚊掛
睇返現場環境尚算可接受啦,大排檔仲想點呀
越式炒金邊粉
越式錦繡拼盤(小拚盤)
越南春卷
越南扎肉
沙爹串燒雞肉
馬拉盞牛肉炒苦瓜
豬頸肉喇沙濛粉
Other Info. : 其實食大排檔就係貪佢夠獲氣、價錢又夠平、再加埋老闆夠親民,咁就真係無得頂啦。 最近有人喺大排檔食大咗仲要上網唱人地收得貴,原本想放上網博人認同,但最後比人笑返轉頭。而家資訊咁發達,識得上網唱人,但唔識上網格價兼搵間岩budget嘅餐廳,真係笑料囉。希望呢啲人經一事、長一智啦,以後要做個精明嘅消費者啦。
2015-07-08
越式炒金邊粉
越式錦繡拼盤(小拚盤)
越南春卷
越南扎肉