Faithful Restaurant

Faithful Restaurant (Closed)

順德人魚米至尊
Faithful Restaurant (Closed)
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
食到流口水?!
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
2013-08-18
Follow
「彈擺梳」,我認我是被它菜名而吸引。食到流口水,有無咁誇?!「食到流口水的雞米線」$34掲曉,原來是「麻辣口水雞」配魚湯米缐,可惜雞肉不麻也不辣,我唔覺好食到流口水喎!轉戰「蜜燒豬軟骨米線」$32,味道似五香肉丁,食味也對辦得多。做人改名還是不要那麼浮誇吧。。。Read More
GB2444
耐心等候吧!
GB2444
Level 1
2013-08-17
Follow
呢間鋪嘅食物質素係唔錯嘅,起碼佢嘅鑊氣足,而啲菜都夠分量。食落去唔算好鹹,唔算好濃但都食得出個味道嘅。算係用心之作。跟餐有湯還可以。湯水唔濃唔淡,相對其他食肆其實已經唔錯。個著住西裝嘅知客禮貌好足,差唔多鞠晒躬咁去greet(歡迎)你,而叫其他侍應去追菜都冇托手掙,話仲有兩分鐘到就真係兩分鐘。美中不足係上菜時間稍長,叫個菜遠炒牛肉要等成15分鐘,不過都係值得嘅。如果想慢工出細貨的話,這里好適合你打牙膠。若趕時間的話,就另謀他就吧。Read More
zardoffice
一個字快
zardoffice
2012-12-05
Follow
要講食, 左敦實在太多選擇, 除了矜貴的fine dining外簡直要乜有乜應有盡有, 但最多的莫過於茶記。如果想快, 我首推順德人。這裡的速度有如旺角的金華, 如5星為滿分那她定必有6星。 有外國的朋友來我一定要帶他到這裡感受一下這動感之茶記。今天我跟同事趕時間, 想也不想就系順德人, 屁股未暖立即丟來兩個menu, 禮貌當然是欠奉但這才算茶記吧, 屬文化的一種。 一齊叫個腿蛋丁, 嘩! 8秒就到!!! 系8秒, 我唸吾倒8秒點煎一個蛋, sorry系兩個蛋, 當然, 蛋是半熟的, 麵也是半熟的, 真系吹賬。丁並非真的出錢丁, 但幾煙韌, Al dante得可愛, 因為唔熟哈哈。 腿薄咸度剛好, 雞蛋是medium rare, 正! 我去越南唔想見倒曼克頓景, 但偏偏好多人去大家快樂就話人D雞無味, 去Caprice話人上菜慢。 我尼順德人系想快, 8秒完全滿足到我需要, 我相信順德人系唯一間煮野唔熟我比笑樣既餐廳。Read More
一齊叫個腿蛋丁, 嘩! 8秒就到!!! 系8秒
平。
ball5_6
咁既服務真係O 晒咀
ball5_6
2012-11-04
Follow
為求公道, 先講食物.晚市食左個"天鮮配魚湯米線" 同"蝦子芝心丸魚湯米線"天鮮配其實淨係班球+羊肉. 好味.魚湯底都OK, 偏淡, 但起碼無味精. 另一個米線都ok加兩杯凍飲total 96$ 都算幾好服務:我地兩個人見到出面有魚湯米線banner, menu, 一心入黎食魚湯米線坐底, 見到其他食客都係叫小菜/炒飯面. 都無乜太多感覺, 因為明顯本menu 係有show 成版米線落單, 個職員(貌似部長/經理) 態度以經有少少"掘"落完單, 轉過頭係我地座位五步外俾張單同另一個職員講:"喂成哥, 點搞呀, 呢兩個麻煩野, 你搞掂佢"我諗佢晚市無準備/唔expect有人叫米線掛, 因為我之後都見其他食客都多數叫小菜. 真心, 晚市唔做米線就好心講清楚, 我都唔會入黎阻你做生意.anyway. 無下次.Read More
onemanbrand
不太能接受...
onemanbrand
2012-10-04
Follow
路過jordon,想去澳洲牛奶公司,可惜公眾假期休息... :( 唯有是但食~ 行2行見e間順德人門面見得下人就入左去~ 點知.......2人行叫左一個下午茶,一個米線...芝麻雞翼米線! 雞翼3隻 + 清湯米線 (分開上)雞翼一隻無味,一隻勁咸... 別一隻凍既!!!!!!!! 別一個西多+炒蛋+一塊肉~我明白是要用油去完成e 3個食物, 可以等一等先上碟嗎? 都算! 睇下個3件野!!! 比垃圾桶內的好一點... 還會有下次? 不用多說~ Read More
下午茶$
我係食得
貪就腳,不過不失
我係食得
2012-03-07
Follow
同個同事係三點零鐘襯老細吾係公司又蛇出去飲下午茶XD近近地係樓下呢間呢度地方都算大九成都係四人卡位一張二人卡位三點多餐廳內都還有九成多人有d仲係剛剛入座今次我地就坐果張唯一的二人卡位我叫了一個魚片皮蛋米線+凍檸茶(呢個米線估計我係呢度食超過五次)同事叫了個蜜味豬軟骨米線+凍啡(呢個我都曾經食過)我果個魚片米線,魚片份量不少食落口好鮮同沒有骨我估魚片是用新鮮鯇魚起片我喜歡佢有陣鮮魚味皮蛋角有幾個,食落口甘中帶香皮蛋心還保持有黑色蛋黃汁米線保持爽口兼彈牙白色的魚湯底夠鮮唯一決點味道係淡了些(次次都係)我提議始終都要加少少味精吊下味先得飲品就普普通通見到朋友的米線得三數舊軟骨朋友比了一片豬軟骨我試我以前都吃過,感覺好普通剛剛再試,感覺麻麻第一就係十分鞋囗,好似將煲完湯的豬骨再搵蜜汁蚊比你完全沒有肉味第二d骨頭有部份十分堅硬第三份量真的好少呢個故事又一次教訓我下次都係唔好再叫呢個豬軟(不過佢都有好多好的其他選擇)服務就係一般,環境都可以最好就係多卡位感覺方面傾計有時間順路都會再嚟Read More
Siu Dee
三嬴?三輸!
Siu Dee
2011-10-29
Follow
對! 又係早餐,不過呢個早餐係瀨野。所謂的三嬴早餐,是一個三餸湯粉,但是這裡的是孤寒的。雪菜得一兩條肉絲+三條脆皮腸+一件魚角和飲品就差不多30元。通粉的量也不多,感覺上是三輸多些。至於我的“有營早餐“絕對不有營。茄糕湯底的通粉和三片扎肉,再加不熱的蒜蓉多士半片和沒有蛋汁的炒蛋及飲品,又差不多30元。最大問題是,真的不夠飽。不會再來。Read More
Riko酱
斑腩還是不錯的
Riko酱
Level 3
2011-10-08
Follow
時日先下午剛剛五點~~肚子就餓到不得了~~~唔想食一般既粉麵或包點類下午茶餐~~見到依間有飯餐所以就入去了~~完全無留意原來它招牌系魚湯米線點左支竹斑腩飯配熱奶茶~~~33蚊~~奶茶好快就上~~~奶味有d太濃~~唔夠茶香~~不過不失吧...跟住個飯就來啦~~其實應該系翻叮的~~因為聽到類似微波爐的聲音~~所以未食前基本系不抱任何期望的結果夾起第一塊斑腩食~~又ok喔!!!粉漿唔厚~好均勻~~每一口都系魚肉~唔會凈系食到層"皮"~味道系有點帶辣既~~~配上飯都算惹味~~而且唔油膩~~~最怕就系有枝竹既菜色整到超級多油噶啦於我而言~都值得卑個笑啦~~食得舒舒服服~又先33蚊!!後來先發現原來依間店喊面甘多~~~甘睇來當日所叫的菜合自己口味還是挺幸運的Read More
木村美子
又有一家南瓜金餅
木村美子
Level 3
2011-07-31
Follow
是晚,不知要食咩,走啊走啊,睇見呢家餐廳好似唔細,裝修也唔錯,抱著試下的心態行入去。:)估唔到竟然有驚喜發現------南瓜金餅,外脆內軟,啖啖好滋味!之前找了兩家有好吃的南瓜金餅都好遠,一家在銅鑼灣雲南米線,一家要行半個鍾重慶燒,而今找到呢間“新大陸”,以後會多啲來解饞。是晚,我們幾乎係食齋,三碟都係蔬菜類,魚香茄子煲,翠瓜炒雞球,食落沒咩特別好或唔好,一般。套餐加$13可以加份油菜和一碗飯。:)Read More
南瓜金餅
elmowong1997
經濟好,唔休做?!
elmowong1997
2011-04-02
Follow
以前(約幾個月前)我只是去食過魚腐米線(午餐),都幾好味。這晚見不是太餓,同老婆去到門口,由於太耐冇嚟同發現近來好多餐廳都加價,唸住睇吓個米線加咗幾多,點知在門口嗰餐牌找極都找唔到有單吃米線價,只有set。此時個女收銀員(可能喺事頭婆)出來話有卡位。我便問佢仲有冇單吃魚湯米線同幾多錢。佢可能見我哋只想單叫米線,竟黑哂面話“我哋有好多款米線,你要邊樣呀!”我便話要魚腐米線。佢非常唔耐煩又唸一唸答“三十呅啦”好似我哋求緊佢?!我老婆見佢咁冇禮貌,立即拉我走。唉!我唸好多餐廳食肆都好似唔休做咁,好似97嗰時,完全冇乜服 服務,出街食飯會受氣多好多,睇嚟經濟好真係唔係一定喺好事!Read More
one2fi
大件夾抵食
one2fi
2011-01-26
Follow
食左個芝麻雞米線,仲有油菜, 超抵, 30蚊包大大杯野飲,芝麻雞雞肉都好滑...芝麻又香,米線又好大碗,食到飽一飽,又好味,一定會再黎食,極度推介。男友食魚腐米線,都好味,魚腐都好滑。但我個人好鍾意食雞,佢30蚊包野飲真係抵到冇人有,最緊要係佢唔會因為價錢平而夾硬整細個份量嘛!我地可能揀佢招牌菜式,所以咁好味,下次會試埋其他的食物,因為佢有太多野食揀,感覺有些似翠華,所以我地眼花撩亂,決定叫招牌菜,下次再試其他吧!Read More
朱古包
【吃喝玩樂無煩憂】3
朱古包
2010-10-23
Follow
101017 星期日 | 得閒帶媽媽遊吓公園,賞心樂事:),很久沒有來九龍公園,景象都跟記憶中的有點不同了,由尖沙咀入口,沿途漫步欣賞四周的花草樹木和雀鳥,不經不覺已走到佐敦那邊的出入口處,又到醫肚的時候了。走到白加士街上覓食,媽媽被這家順德人魚米至尊門口的大大個餐牌吸引著,便入去試試,還未到1點,人客不多,可以即時入坐卡位:),這裡有很多不同的款式可以選擇,但媽媽食量少,我又不那麼肚餓,所以就叫了一個米線和一個小食就夠喇。先來個雞鮑翅米線($55),就是這個吸引了媽媽入來的,雞、鮑魚和魚翅都有兩份,就連西蘭花也是兩棵,兩個人食剛剛好,雞很肥、肉幾滑,鮑魚片看似罐頭鮑魚,但食落口就完全是另外一回事,口感跟普通的魚片差不多,無咩味道,應該是齋鮑魚來的,魚翅倒是真的,西蘭花生了點、好硬,米線則滑滑易入口,至於個魚湯底呢,鹹咗啲喇。再來個小食,蜆介炸順德鯪魚球三粒($18),剛剛炸起大大粒,個蜆介醬看來幾新鮮,鯪魚球好味又彈牙,加埋個蜆介醬就一流。這次吃喝玩樂花費不多,但就足以令媽媽樂透半天了:)。Read More
蜆介炸順德鯪魚球
=架架麵=
忘了吃米線
=架架麵=
2010-09-21
Follow
九月二日 (星期四)白加士街,我們都只會吃澳牛,今天決定作新突破選了老公仔鄉下-順德菜看到餐牌推介芝麻京香雞儘管一試,配上了木筒飯雞味尚算有的,但似乎略油膩木筒飯的飯香把我迷倒了,軟綿綿的,賣飛佛!另送西生菜,算為油膩的雞拿一個中和!我不知怎的,點了海鮮炒意粉用料十足,而且很有火喉其實是不錯的,但似乎在這裡吃有點古怪吃飽後才發覺忘記了試這裡的魚湯米線下次有機會再來!Read More
木筒飯
~can~
好壞參半
~can~
2010-06-21
Follow
原本是去另一間的,但實在太多人,經過幾間都是這樣,行到去這間,竟然有幾張枱是吉的,同事即刻衝入去。我心想現時是下午1時15分,應該是最多人的黃金時段,出現此場面,好驚喎!食物:-午餐C芝蔴雞飯:我叫的。普通,無特別。午餐F鹹蛋肉餅煲仔飯:同事叫的。同事話配上侍應提供的豉油,與個飯好夾:)。同事一邊話好飽、好好味,一邊食哂整煲飯:),仲要走時幾乎飽到行唔郁便知道十分好味啦。醬爆牛丸+肥牛+米線配鯊魚骨湯底:同事叫的。見到他倒了幾次豉油去點肥牛:(,再加上他最少有半碗米線、一粒牛丸和兩片肥牛無食:(,已經心裡有數:(,最後他叫我們切勿吃米線:(,大家都知道碗米線有幾好食啦!:(三個套餐分別配凍檸茶、凍奶茶、凍利賓納:普通,無特別。服務:-個侍應落單時很慢,可能新上任,但好有禮貌。:)環境:-普通裝修,無特別。特別之處:-間店舖推介魚米至尊,但竟然最唔好食是魚湯米線?Read More
蝗蟲同學
魚「味」之尊?
蝗蟲同學
2010-06-06
Follow
3-6-20109:xx pm 收工又到佐敦快快食完 dinner 轉車返屋企, 是日腦裡只有「魚湯米線」4 個字, 一見呢度招牌又「魚」又「米」仲要係食「順德」菜, 二話不說衝了入去食碗魚湯魚腐米線 ($29), 加兩隻「金龍鬚鳳尾蝦」($13) 過過口癮.先嚟米線... 第一件事當然先呷啖湯, 乜咁鹹, 飲完又咁口渴的? 似「魚湯味粉」多 d 喎 7 件魚腐賣相扁撻撻, 食落明顯有「油炸過」的味道, 質地鬆泡, 不過都食到點鯪魚味的, 算係咁; 米線就煮得太生, 太硬之餘又黐埋一餅嘢, 麻麻哋. 湯內亦有幾條津白, 不過硬硬的又唔甜, 唯有放棄; 仲有榨菜幾條, 完全係畫蛇添足之作, 其他嘢都唔夾 :( 麻麻哋好食的一個米線 (仲話自己係招牌, 真係 ), 可以不試.「金龍鬚鳳尾蝦」即係用薯絲捲住炸粉及蝦再炸, 食落脆口又無乜油, 薯味亦有 d, 炸粉則帶點「蝦片」feel, 而入面的就係蝦毛一隻, 食咗都唔覺 , 不過 $13 兩件仲想點? 蘸點泰式酸甜雞醬同吃, 算係平平哋又幾香口的小食, 一試無妨的.放低 $42 快快食完走人, 離開時都有點口渴, 真係多得碗「魚味湯」米線唔少 整體其實唔算難食, 但真係無興趣再來了.Read More
Ratings
魚腐 ok; 湯底就認真夠「味」...
鬆泡泡的魚腐
$13 / 2 隻「金龍鬚鳳尾蝦」, 仲想點?
內藏蝦毛