Baab Korean Casual Dining

Baab Korean Casual Dining (Closed)

韓食家
This shop is renamed to Kims Spoon
好食不妨一食再食
唔錯既雜錦海鮮年糕麵
好食不妨一食再食
2015-05-06
关注
朋友話想食韓式,所以就黎左依間試下啦。原本見到完全唔駛等位,好多空位,以為會幾伏,但係無諗過食物質素又ok喎。我叫左一個雜錦海鮮年糕麵,海鮮有八爪魚、蝦、青口、蜆,雖然都唔係貴價野,但係味道都唔錯。年糕煙煙軔軔口感唔錯,同湯麵搭配既味道幾好。所謂既韓式湯麵其實就係辛辣麵,雖然係類似即食麵既野,但係坦白講,麵質比起唔少日式韓式餐廳好,而且個湯底應該有加其他野,比起原本辛辣麵剩係得辣味多左鮮甜同咸味,相當唔錯。不過不得不提,店員既服務態度麻麻,就算得好少人都叫好耐先過黎,不太能接受。查看更多
candycan
不進則退
candycan
2014-08-11
1K 浏览
关注
因為在我家樓下而且此店經常不用等位,所以幾乎是我家的指定食堂。我女兒很愛來吃燒肉,200多一碟加個紫菜飯團再加個小食已經夠飽。是次跟朋友來,叫了燒肉、双併鐵板、石鍋飯、兩個紫菜飯團。燒肉ok都叫入味抵食;石鍋飯真係麻麻地,已經食均甘多款無款叫好味;双併鐵板個辣味豬肉幾野味,輕易食完一碗飯;紫菜飯團真係小朋友至愛,每人食三個加燒肉一定比係屋企食得多。對此店評價?點講呢:以食物來說,not bad lor,; 以價錢來說,可接受啦;服務,中則中距;食物選擇,實在不多,好快就食悶左。無地方食飯可以一試,不過不進則退,最近韓風也吹到了北角,附近開了好幾間韓食店,如果韓食家再吾諗下新花樣,睇怕吾捱得好耐。查看更多
waiylo
好足料既海鮮拉麵
waiylo
Level 1
2014-08-08
关注
今日同個fd去左韓食家食lunch。之前黎過一次,試左個牛肉石窩飯,不過不失啦,冇乜特別,所以今次就試左個海鮮拉麵。個拉麵上到黎,見到有隻有殼青口喺面已經有驚喜55蚊未加一喺呢區算係咁啦,仲有泡菜加汔水或者湯可以揀添!一路食落去,真係寶物沉歸底!有6隻蝦仁,兩隻 蜆(有殼果隻!),三四隻墨魚仔,好足料!!以咁既價位同咁既地段真係有驚喜!唯一缺點係我唔係好食得辣要用可樂送麵,所以唔係食得辣既朋友記得揀可樂呀!可以解下辣丫嘛查看更多
香辣年糕海鮮拉麵
IanEatEat
香辣的牛肉年糕麵
IanEatEat
2014-02-21
1K 浏览
关注
北角健威坊LG樓層有一間韓國餐廳 ,他們主打韓式燒烤,若是食lunch過了12:30pm會幾多人。燒烤食物方面有牛肉、雞肉、豬頸肉同牛肋骨揀。但我們叫了鐡板牛肉、雞肉和,牛肉年糕麵。前菜先來了一個泡菜和湯,味道普通,牛肉味道調得一般,感覺是靠d汁吊味頂住但勝在不算韌,但雞肉方面就吾錯,比較特出是牛肉年糕麵,湯汁很香有少許辣,拉麵口感似公仔麵。由於個鐡板餐和麵餐送飲品,我叫了杯熱蘆薈茶但感覺是糖水溝出來,很甜。查看更多
牛肉年糕麵
Judyarr wong
韓國料理 - 韓食家
Judyarr wong
2013-11-13
关注
平日同朋友聚會多數都係人多既銅鑼灣或者旺角食晚飯,想傾耐D都吾得...突發奇想,不如去下北角搵下有咩好食! openrice 下就見到"韓食家",就試下啦!七點幾到達餐廳,吾使等位,入到去就聞到一陣韓燒味,感覺更肚餓!因為得三個女仔,我地決定叫一個套餐加一個細既人參雞湯! 上菜的速度都算快。餐廳空間不太逼,幾光猛同簡單的裝修,而且可以坐好耐,最arm同friend 一邊食一邊傾計。.查看更多
+ 2
石頭鍋飯
bbshan
生日飯
bbshan
2013-05-17
关注
媽咪生日,選了屋佐附近的韓食家,個晚好多人,等了差不多1 個鍾才入座叫了一個四人餐 ,再叫多兩個菜傳統石頭飯,海鮮石頭飯,兩者味道分別不大韓式炒粉絲,味道較淡鐵板雞和牛仔骨,雞的味道甜甜地,而牛仔骨好多濃,好多都唔食得泡菜豬肉豆腐,豆腐應該係百福,幾滑人參雞,有一枝細細地的鮮人參,雞肉已煮到很鞋,湯都幾鮮甜芝士炒年糕,無味,無肉五個人連加一食佐$871,好飽,抵讚的是上菜很快,但食物keep 住熱查看更多
+ 4
珍寶大貓貓
如果有另一個選擇,就不要試第一次
珍寶大貓貓
2012-06-03
关注
今次給一個喊臉都算是很有決心!之前看過的食評都說食品沒有味道,又說座位較迫等等,心裏已預計是不理想的,所以在沒有期望之下,理應沒有太大的失望的,誰知仍是失望,並且是失望到不得了。:(我們一行四人在六時多到達,裏面只有一至兩枱客人,我們被安排在靠牆的桌子,與鄰桌只有八吋距離,不算瘦的和身材略矮小的要經過兩桌中間都是比較困難。冷氣比較凍,可能是預計客人會作燒烤而盡把溫度調低罷。香辣海鮮麵套餐(多了泡菜和柚子茶):湯極咸,有青口、魷魚,沒有深刻印象。柚子茶是淡淡的,沒有味道,不甜不酸,看見有檸檬皮。紫菜飯團,有紫菜味,微暖。柚子豆腐沙律,冰凍豆腐,沒有想像中的滑。有柚子味的汁伴著,並不吸引。鐵板牛肉,汁甚燒,頗乾身,跟餐有一碗飯、柚子茶、紫菜湯。賣想很乾,惟鐵板真熱。泡菜豬肉石頭窩飯:跟餐也是泡菜和柚子茶。石頭窩極熱,上面鋪著泡菜(有味)和豬肉,豬肉也是沒有味的!泡菜不辣,心裏希望有韓國辣醬,但沒有提供。回想在尖沙咀的明洞吃過正宗的韓國菜後,念念不忘那石頭飯,當時的店員教我們要下多一點辣醬,這樣才好吃。但在桌子上甚麼調味品都沒有,連牙籤也沒有。所以好像捱完這個石頭飯,完全失去享受美味的感覺。總結而言,一定不會有第二次。查看更多
Roylong
還好
Roylong
2012-04-21
关注
同朋友B食講左其實幾耐既一餐。因為朋友住北角附近所以就係健威坊搵一間唔洗排隊的 (懶鬼兩個)結果就係呢一間落腳。叫左兩個一模一樣既飯, 結果, 一樣地...麻麻地-,-石頭飯黎到"咋","咋"聲係幾開心。但個飯其實冇咩味, 加左汁都係冇咩味-,-海鮮都唔係幾好食, 好雪藏-,-另外, 其實呢間野係新開的, 但環境都幾唔舒服。已經有點舊 (可能係因為有韓燒既關係..)而且臺同臺之間幾近, 幾唔舒服 (唔想同隔離咁Close LOL)查看更多
sosoku
父之過
sosoku
2012-04-05
关注
今晚家中只得父子倆,小伙子想我開火鑽(煮飯),我說難得放假,讓我休息好嗎?他說街外的食物不及家中的好吃,但我是「一家之煮」,我說話他也會聽聽。上次曾來等位,結果等到失去耐性而離去的「韓食家」,今晚門外等位的人不多,便也再試一次,最後也等了二十分鐘。大倍份的人都吃燒烤餐,但我們想速戰速決,我點了石頭牛骨肉飯,而小伙子點了鐵板牛肉,加十元轉套餐有前菜,白飯和柚子茶。我們對 kimchi 都沒有興趣,鐵板牛肉份量一般,用小鐵板盛著來,除牛肉片外,還有洋蔥和蔥,鐵板沒有燒得滋滋發響,但牛肉仍冒著煙,小伙子覺得白飯只是微溫,部份肉質稍韌,大部份都合格,牛肉味道不過不失,他嚐出是我們在韓國旅行時,所買的烤牛肉用的醬汁味道,微甜和獨特。(其實在尖沙嘴的韓貨超市也可買到,只是比韓國買略貴。) 牛肉擺放十分鐘後,給鐵板的熱力烘乾了,變得有點乾和柴皮,扣了點分數。柚子茶是瓶裝產品加水開調,味道不錯。我的石頭牛骨肉飯,名符其實用石鍋載著,除牛骨肉外,還有幾種菇,雞髀菇,秀珍菇,蘑菇等,米是短少而肥的珍珠米,夠熱,我連忙將所有材料翻天覆地般拌勻,以免在底的飯燒乾,一般牛骨肉是較韌的,因此廚師會將肉切了多刀,令入口不覺韌,這點是做到的,有些牛骨肉較厚身,亦較好味,而石鍋底的飯焦也很好味。小伙子不太滿意這頓晚餐,也許下次我在家煮過一餐較美味的補數吧!查看更多
+ 2
Menu
石頭牛骨肉飯
柚子茶
sarahpo
北角多了一間韓國餐廳!
sarahpo
2012-02-21
关注
在北角區, 加埋這間韓食家, 就只有2間韓國餐廳,這間韓食家剛開了不久, 當然要立即試試,客人吃韓燒, 石頭飯, 麵為主, 看見韓燒套餐的份量並不多, 所以點了2個石頭飯, 泡菜豬肉石頭飯, 熱辣辣冒著煙拿出來, 離遠已聞到香味,碗很熱, 有許多飯焦, 愛飯焦的人必喜愛這石頭飯, 泡菜很爽, 辣度適中,不過豬肉份量超少, 泡菜份量多豬肉好幾倍... 烤牛肉石頭飯,牛肉很嫩滑, 很香, 同樣許多飯焦,不過約五十元的石頭飯尚算不錯, 值得一吃!查看更多