2011-11-07 44 views
前兩晚同左女友同幾個fan去左呢間店食晚飯,我地被安排入左間房坐,都幾舒服,我地叫左個8-10人餐,有烤雞,豬,牛肉,跟住有烤牛肋骨,煎魚,炒年糕,炒粉絲,海鮮煎餅,人參雞湯,同十幾碟前菜,如泡菜,青瓜,大豆牙等.....佢總括來講都幾好味,d泡菜好好味,一開頭食唔辣,但過一陣d辣味會散出來,d烤肉類都好好好味,好甜,尤其係牛肋骨,正.不過人參雞湯只可以分到四碗,實在太少了....佢d小二同老闆都好有禮貌,但佢地太少人,做到死死下,個老闆跑到出曬汗....賣單一人都$200到,抵到爛啦,會再來.
前兩晚同左女友同幾個fan去左呢間店食晚飯,我地被安排入
幾碟前菜,如泡菜,青瓜,大豆牙等.....
佢總括來講都幾好味,d泡菜好好味,一開頭食唔辣,但過一陣d
過人參雞湯只可以分到四碗,實在太少了....
佢d小二同老闆都好有禮貌,但佢地太少人,做到死死下,個老
2010-12-28 52 views
一向對韓國菜情有獨鍾, 行過見到「韓國宮」三個字就唔理本來想去嘅果間餐廳, 即刻轉彎走入去試吓!燈光較昏暗, 但裝修很有韓國色彩。基本午餐有烤肉、飯和湯, 都只是$39, 算係好平喎。我哋揀咗貴啲嘅嘢食:什錦石頭鍋飯($59) - 呢個係另一款午餐, 如果唔係跟餐要$110! 材料方面有好多菜, 牛肉唔係好多, 不過對我嚟講就啱啱好, 味道不錯, 亦都有少少飯焦, 如果再多啲就好嘞! 剛剛好一人份量, 加埋啲八小碟, 真係好滿足!辣豆腐湯($90) - 呢個係散叫, 所以貴啲。上菜時, 啲湯仲係好滾, 豆腐浮喺面度震緊! 啲豆腐好滑, 個湯亦好夠辣, 啱晒天寒地凍食!老闆娘特別多送咗兩碟小食畀我哋: 紫菜同魷魚, 叫我哋要撈埋啲飯一齊食, 佢話韓國人就係咁食喎! 又真係幾好味喎! 唔知係唔係假日冇咩人嚟食午餐, 全程都係得我哋, 除咗聽到韓國音樂之外就再冇其他聲, 好享受!
燈光較昏暗, 但裝修很有韓國色彩。
基本午餐有烤肉、飯和湯, 都只是$39, 算係好平喎。

我哋揀咗貴啲嘅嘢食:

2010-12-27
$75 (Lunch)
  • 什錦石頭鍋飯
  • 辣豆腐湯
很愛韓菜的我忽然韓菜癮起,本想吃附近另外一間,看了食評臨時改變主意,走著走著,男友感到這間傳來的香氣不錯,就來了韓國宮。是次是一心想吃火鍋,而且只想吃香港較少吃到的牛腸八爪魚鍋,看到門前的食物模型和餐牌上都有,於是便order了。侍應只懂簡單英語,較難溝通,下單時才說沒有牛腸鍋了,而八爪魚鍋是個乾鍋,但我卻只想吃有辣湯的鍋,好讓我下麵餅,可能是季節不合吧,雖然好難溝通,但待應都好有耐性,結果我們選了韓國人最愛的鍋。那個鍋名字忘記了,我在韓國街吃過一次,辣鍋有很多的蔬菜,加的東西都是罐頭/醃製品,如火腿、腸仔、餐肉、茄汁豆...這次這一個是餐肉、茄汁豆、泡菜、豆乾皮、牛肉、菜,250元,可以說是唔抵但幾好味待應介紹時說韓國人很愛這個,是的,我聽說過韓國人愛這個是由以前打仗時開始,是他們的情意結。我地香港人見到這些材料一定覺得好搵笨,不過食過韓菜都知道除韓燒,韓國菜本身就是很貴,如果能放心食材平這個想法,這個鍋是很好吃的。這個最特別是那大粒茄汁豆,好似腰豆咁大,午餐肉都幾好味,個湯就因為有茄汁豆,所以有甜味,到最後我地order左一個麵餅(20元),這是我吃韓鍋的指定動作,老板娘過來見到好

走著走著,男友感到這間傳來的香氣不錯,就來了韓國宮。

是次是一心想吃火鍋,而且只想吃香港較少吃到的牛腸八爪魚鍋,
看到門前的食物模型和餐牌上都有,於是便order了。

侍應只懂簡單英語,較難溝通,下單時才說沒有牛腸鍋了,
而八爪魚鍋是個乾鍋,但我卻只想吃有辣湯的鍋,好讓我下麵餅,

那個鍋名字忘記了,我在韓國街吃過一次,

這個最特別是那大粒茄汁豆,好似腰豆咁大,午餐肉都幾好味,個湯就因為有茄汁豆,所以有甜味,到最後我地order左一個麵餅(20元),這是我吃韓鍋的指定動作,老板娘過來見到好開心咁話:”you know how to enjoy it",是呀,我第一次吃韓菜就是在韓國人在上海開的餐廳吃牛腸鍋,就是她教我們這樣下麵餅,吃得很滿足。這次個湯到最後變得好杰,又很甜,就好像用甜麵汁來撈麵一樣,整體來說感覺是很不錯的。

另外,我地又叫左個炆牛肋骨,是韓菜的基本。
一向很喜歡韓國人處理牛肉的手法,聽說是同了水果的汁(梨汁)令牛肉變林,這個也是炆得很林,又是我一向喜歡的甜汁,不錯但不算是頂級出色。

至於前菜的質素也很好,特別喜歡那個黑豆,泡菜也是水準之上的。

埋單4xx元左右,平時吃韓菜約5-600元二人,如果只是兩人來吃可叫的不多,像這次叫鍋我們便不能叫燒烤了,所以每次吃韓國都要小心選店,免得吃得失望又白浪費了錢

總結來說,這是間不錯的小店,可惜的就是吃不到牛腸八爪魚鍋
2010-10-09
2010-01-29 48 views
這天是媽媽的生日, 常看韓劇的媽媽說要品嘗一下韓國菜, 做兒子的就找到這間隱蔽的韓國菜館, book了七點半七位, 也許因為位置的關係, 整晚都沒有滿座, 很寬敞, 很舒服~後面的兩枱人都是韓國人, 可想而知這餐廳有幾正宗 首先來了十小碟前菜, 樣樣都好好味 (因為我姪仔姪女很愛吃蓮藕, 問一問老闆娘可否再俾多兩碟, 完全冇say no, 勁nice) 是晚菜式: 海鮮蔥餅 - 不錯, 加上醬汁, 送酒一流...(老闆娘見我地多人, 主動幫我地cut開一塊塊) 石頭飯 - 正呀! 味道剛剛好, 我覺得呢個係我食過咁多次最好食既石頭飯...(因為張枱多野食到冇位擺, 老闆娘又主動幫我地分小碟, 兩位小朋友的還特地不加辣醬) 燜牛肋骨煲 - 呢個真係必食, 好入味, 咬落口到軟軟的, 唔會太咸又唔會太甜, 正到爆! 烤牛肋骨 - 同出面的韓燒差不多, 最過癮係有一大舊骨頭痴住少少肉, 佢都俾埋我燒... 炒年糕 - 因為小朋友不吃得辣, order時叫了走辣, 以為會遜色, 點知....超好味, 佢d年糕咬落去剛剛好, 阿媽激讚 炒粉絲 - 呢個就普普通通啦... 炸醬麵 - 阿媽指定
後面的兩枱人都是韓國人, 可想而知這餐廳有幾正宗

是晚菜式:

石頭飯 - 正呀!

炒粉絲 - 呢個就普普通通啦...
炸醬麵 - 阿媽指定菜式, 味道還可以, 感覺很正宗的那種
真露 - 韓國酒, 一飲落去, 喉嚨好慶, 我覺得麻麻, 但我哥係咁飲

最後送上一碟冰凍的甜橙...

p.s. 餐廳裡的員工及老闆娘都是韓國人, 但只有老闆娘會講一點點中文, 親切得很
而且剛點了菜時, 老闆娘就幫我地影合照, 感覺很溫情, 有時食o野, 除了味道之外, 就是希望食得舒服同開心...
炸醬麵
2010-01-23
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
炸醬麵
  • 燜牛肋骨煲
  • 炒年糕
  • 石頭飯
2009-10-29 141 views
很想體驗一下香港的小韓國,便和珍珍去尖沙咀金巴利街一帶行下夜街, 1845 時先到韓國宮晚膳,可能較早的關係,直至 1930時離開也只得我們一枱客,感覺清靜又豪(好似包咗成間餐廳)。內裏的裝修很有韓國舊古的感覺,韓藉女待應招呼周到,先來 10小碟前菜、有泡菜、泡蘿蔔、西蘭花、芽菜、蓮藕、土豆絲、魚仔乾、黑豆、翠玉瓜及煎蛋卷等都十分好味。雜錦石頭窩飯 $110 ,賣相靚,醬汁美味,辣度適中,有兩碗份量。燜牛肋骨煲 $130 ,有四大塊,肉厚味鮮甜。這是一餐傳統美味的韓式家庭菜。連加一共 $ 255。吃完晚餐再去附近行下,買咗 2 盒韓國米酒 $35 一盒,韓式炒粉絲 $30和黑豆 $30。珍珍還買了一些韓國護膚品。
好多熟客留影
雜錦石頭窩飯
燜牛肋骨煲
2009-10-28
$127.5 (Dinner)
好多熟客留影
雜錦石頭窩飯
燜牛肋骨煲
2009-05-17 74 views
1.) 前菜味道唔差 2.) 海鮮蔥餅冇咩味道,點左醬汁好小小.3.) 什錦石頭飯好似係羅左九成前菜既料去煮甘,肉得小小,菜太多,不過味道唔差,有飯焦脆脆地,仲要岩岩好冇燶到. 叫兩樣野就埋單$220...貴左d,不過坐得舒服又寧靜(因為得四枱人),如果冇估錯,應該係阿媽同女兩個人睇鋪,但係佢地服務周到又友善.(而家好多獨資經營既老闆服務好差又惡.)
1.) 前菜
味道唔差

2.) 海鮮蔥餅
冇咩味道,點左醬汁好小小.
3.) 什錦石頭飯

海鮮蔥餅
什錦石頭飯
2009-05-14
$110 (Dinner)
2008-09-13 36 views
見到食評寫得不錯, 於是今晚來了這裡跟朋友預祝生日和提早慶祝中秋.因想準備生日蛋糕給朋友帶來驚喜, 於是在預約時問了店員, 可為我們暫存蛋糕及不用額外收費. 店子位置偏僻, 但招牌很大, 門口很特別, 很容易便找到了.可能因為時間尚早, 我門是第一枱客人. 店子光猛,桌子排列不擠逼. 有家庭式的感覺. 有3名韓國女店員, 親切地招待我們. 首先店員端了10小碟前菜. 有豆腐, 白菜, 小魚, 旦角, 等等. 我最愛吃旦角, 豆腐 & 辣白菜.點了4道菜:1. 海鮮煎餅 : 煎得很金黃, 一點也不會燶, 很多料(但吃不出是什麼海鮮, 好像有蝦和八爪魚)2. 泡菜炒飯 : 不會太辣. 但味道一般3. 雜菜炒粉絲 : 不辣的. 粉絲較粗身, 但不會很硬. 好味.4 本想點牛尾湯, 但店員說沒有, 於是叫了辣豆腐湯. 湯很夠味, 但不太辣. 有豆腐,豬肉, 泡菜等材料.最後是很甜很多汁的西瓜. 本來不喜歡西瓜的我, 忍不住encore 來多一碟.全晚只有數枱客人, 所以不會覺得嘈吵. 也不會有趕客的情況. 可跟朋友盡情聊天.店員亦不斷為我們加熱茶. 而且店員為我們細心地端
點了4道菜:
2. 泡菜炒飯 : 不會太辣. 但味道一般
店員亦不斷為我們加熱茶. 而且店員為我們細心地端上生日蛋糕, 及換上新的碟子和叉.
又主動為我們"取景"拍照.
就這樣, 我們渡過了一個開心的晚上~
預祝2位生日快樂!
及各位中秋節人月兩團圓~

• 海鮮煎餅
2006-07-20 26 views
又再一次食韓菜,本來想散叫的,發覺有個2-3人套餐好抵,$450有五款。套餐中本來有款煎魚,老闆娘好好人,可以俾我轉炆牛肋骨。又係先上前菜,一共12碟!真是有點嚇人。泡菜好好食,而且又比一般大碟,黑豆就沒有豐園咁蜜味。最特別有一款是火腿、大醬湯-是有辣味的麵豉湯,兩種味道恰好,不會因過辣而蓋過麵豉的味道,而且又唔會過鹹,不過D豆腐就唔夠滑。烤牛肉配生菜-牛肉味道唔錯,食得出有種牛肉味,不似其他的韓館,所有烤肉只得一種醃料味。而且碟生菜併盤,除了有生菜外,有生蒜頭、紅蘿蔔絲、青瓜絲、青椒絲、唐萵及一種不知名的菜,再配一碟麵豉醬,供客人點。海鮮餅-好過韓林雅十陪,雖然煎得唔夠香,但材料十足,粉又唔多,差不多啖啖都是料。炆牛肋骨-可能跟套餐的關係,份量好細,只有三四件,牛肋骨唔夠入味。石頭飯-石頭鍋好乾淨,沒有黐底,是我第一次食石頭飯是沒有飯焦的,好失望。飯多過料,而且飯身又較諗。服務雖好好,食物就不及同區的草苑及豐園。
服務雖好好,食物就不及同區的草苑及豐園。
(Non-member)
2006-01-08 34 views
剛剛的星期五,放工去了韓國宮試試。因為本人比較喜歡吃韓國菜,所以去試新的韓國菜。今次一行兩人點了三個菜,分別為燒烤雞肉、海鮮煎餅及石頭飯。(最高5粒星)燒烤雞肉﹕用黑椒調味很好吃!比錦城的好吃,但少了點,燒烤肉在燒鍋時不會有燶底。****海鮮煎餅﹕不是脆的,但好好味,餅底好像在吃日本墨魚球燒,海鮮料比錦城足,亦比它好味。*****石頭飯﹕很好味,分量比錦城多些。但它的辣椒醬是帶點甜味的。****前菜分量比較少和不及錦城好味。另外,韓國宮有一個二人的套餐。有六個菜包括健康石頭飯、燒魚、燒烤牛肉、豆腐湯、拼盤(記不起名稱,但散叫要$200,但又不知會否分量減少)及蔬菜。要$420,不知分量是否很豐富呢?以上三個菜連加一共$310。
今次一行兩人點了三個菜,分別為燒烤雞肉、海鮮煎餅及石頭飯。

(最高5粒星)

前菜分量比較少和不及錦城好味。

以上三個菜連加一共$310。
2005-08-15 49 views
同友人慶祝生日,佢迷上左阿rain話要食韓菜,當然緊係食正宗韓菜啦。整間餐廳都係韓國人,好好feel,討論左一輪,叫左1)海帶湯–濃厚的海帶味,幾好,但略為多油2)海鮮煎餅–好味,特別係個醬汁3)海鮮鍋–材料非常豐富,湯夠酸辣,正!4)水冷麵–d麵好似粉絲,但係好有咬口,個湯又凍又酸,好特別,唔錯5)煎韓國魚–外面煎得香脆,但一d都唔乾食,好有咸香,正!6)拼盤(唔記得正確名) –好味,但煮的時間較長,通常都係最後上枱的菜餚7)石頭飯–每次都必食,有飯蕉但唔乾食,個醬汁撈飯好好味值得一提就係佢地d前菜,有十多款,但款款都好好味,通常都差唔多清碟。

整間餐廳都係韓國人,好好feel,討論左一輪,叫左

1)海帶湯–濃厚的海帶味,幾好,但略為多油
2)海鮮煎餅–好味,特別係個醬汁
3)海鮮鍋–材料非常豐富,湯夠酸辣,正!
5)煎韓國魚–外面煎得香脆,但一d都唔乾食,好有咸香,正!
7)石頭飯–每次都必食,有飯蕉但唔乾食,個醬汁撈飯好好味

2005-05-13 25 views
小妹第一次o係香港食正宗韓國菜,因為覺得會好貴,所以遲遲未試!上星期六,一班好同事補慶祝我生日,又知我係韓國迷,咁就去左試試!好開心入到去全部都係韓國人,可以俾機會我講講韓文,練習下,因為我正學梗,哈哈…佢o地個個都好nice,食物方面都好好!我o地叫o左個set,年糕,人蔘雞,泡菜炒飯,海鮮蔥餅,一支真露,total係$1043,除返七個人都係每人$150!不過…當我o地食飽坐o係度吹水時,竟然俾我見到有隻黑色o既物體,o係我遠處閃過!~~~ 特別推介~~~泡菜炒飯

~~~ 特別推介~~~
泡菜炒飯
2004-11-22 35 views
天氣涼涼地,原本最好就去打邊爐,但太座晚上的行程臨時有變,邊爐打不成,唯有去食韓國菜。因為太座在附近買開野,順理成章亦在呢頭搵食,最後選擇了這裡。呢度其實開左好耐,話說初出道時在附近返工已經來吃過,除餐廳外,亦有卡拉OK的,幾受韓籍鄉里的歡迎。有一個天井樣子的小庭園,不過內部裝修不免有點兒舊。星期六,七點九,除了我們有三檯客,俱是韓國人。餐牌韓式食物仍是那幾種,有趣的是亦有以韓國人為對象的中式食物,價錢仲唔平添!因為吃完清湯腩無耐,只叫了炆牛肋骨、什錦石頭飯同海帶湯就算。例牌先來前菜,這裡的有十一碟,數量比平時的多一點,味道亦有水準。泡菜及漬辣蘿蔔都夠鮮味,單吃這兩味已知有基本功,其他如醃薯仔絲、豆角、黑豆等都好味,結果一個主菜也未到都給我們清晒十一碟,要侍應姐姐再添幾碟,真係唔好意思;先來炆牛肋骨,湯汁在石窩內沸騰著,看著聞著不知怎的有點肉骨茶的味道。湯汁偏稀,廚子沒有收汁,反而最怕杰汁的我是不太介意。牛肋骨也算入味,但汁底不夠甜美,配料如冬菇、紅/白蘿蔔等亦偏少,如不是幫忙吸點湯汁,這個炆牛肋骨會更有看頭;什錦石頭飯又係熱得「滋滋」聲的,侍應姐姐下點油,再加韓式甜辣醬去撈,好有尋晚
什錦石頭飯又係熱得「滋滋」聲的,侍應姐姐下點油,再加韓式甜辣醬去撈,好有尋晚去食stone grill的效果。石頭飯雖然料是菜多肉少,但夠香而飯焦亦有不少,太座很滿意;
在韓菜的湯水中,我們最喜歡海帶湯。這裡的海帶湯落足蒜頭做湯底,味道也夠,可惜欠缺了胡椒粉,如果不是就更加好味。有幾隻少少的蜆,湯不夠清,偏油,可以再好一點;
吃完行不到一個街口就已口渴,應是味精作祟。不過也沒有辦法,香港的韓國菜與味精差不多是個等號,要少味精的就只有去銅鑼灣的漢城大利。
埋單三百廿蚊,都不算太貴。
註:三位侍應姐姐都係只講韓文及簡單英語,但有一位男侍應是講廣東話的。
(Non-member)
2004-08-10 42 views
食一個setlunch, 有泡菜有湯有烤肉飯(可自選豬、牛或雞),味道唔錯,但不夠辣(不喜辣的朋友可以一試),店內格局很韓國feel , 連menu 都是韓文,店員也不會說也聽不懂廣東話,點菜要用手指著圖畫或者說英文,感覺相當”韓國”,整個感覺也很地道,又經濟,set lunch 只三十幾蚊,正!