青年大邦
Koey.hsu
韓式海鮮年糕鍋!超豐富
Koey.hsu
Follow
【🌶️ 沙田青年大邦韓式海鮮年糕鍋!超豐富配料大滿足!】最近去咗沙田青年大邦試咗佢哋嘅韓式料理,真心推薦俾鍾意韓國菜嘅你哋!😋 今次試咗幾款招牌菜,每樣都各有特色,一齊睇下我嘅食評啦!👇🔥 海鮮年糕鍋配料超級豐富!有牛五花、牛腸、鮮蝦、鵪鶉蛋、魚糕、大蔥、意大利香芹、炸蒜片、年糕同拉麵,配搭Y D B招牌醬小辣!味道就係經典嘅韓式辣醬,甜甜辣辣,非常惹味!年糕同拉麵吸滿醬汁,口感一流!🦐🥓🍊 蜜柑梳打一大扎可以幾個人一齊飲,味道清爽又多氣,完美解膩!🍹🍚 燒石斑魚釜飯呢個飯有驚喜!首先將所有食材攪拌均勻,原汁原味食一次,之後倒入高湯軟化鍋巴,最後仲可以用紫菜包住食,三種食法,三種享受!🐟🍚🍲 牛肋骨雪濃湯湯底濃郁,牛肋骨煮得軟淋入味,鍾意飲湯嘅朋友一定要試!🥣🥗 蜜糖柚子八爪魚沙律八爪魚爽口彈牙,配上蜜糖柚子醬,清新又開胃!🍯🐙整體來講,青年大邦嘅食物質素唔錯,尤其係海鮮年糕鍋同燒石斑魚釜飯,真係值得一試!下次再約朋友一齊嚟encore!👯‍♀️#青年大邦 #沙田美食 #韓式料理 #海鮮年糕鍋 #燒石斑魚釜飯 #蜜柑梳打 #食評 #香港美食 #韓國菜 Read More
+ 7
mageatallday
《🇰🇷沙田新開韓國菜|35cm超長年糕鍋✨》
mageatallday
Follow
去完韓國之後仍然念念不忘韓國美食😆 最近發現沙田新城市廣場新開了一間人氣韓國餐廳青年大邦!店面空間感十足,人氣極高,我去嗰日依然係全場爆滿🔥 最吸睛的必點之選:35cm 超長辣炒年糕鍋,打卡一流!🔥 煙燻牛五花年糕鍋 $278招牌年糕鍋可以自選醬汁~ 我地揀咗玫瑰醬,香辣帶甜、口感濃郁,完美包裹每款食材!牛五花油香十足,年糕超級煙韌彈牙,配料仲包括炸餃子、鵪鶉蛋、魚糕、椰菜!當然仲有邪惡拉麵🥹 每樣配料都吸滿醬汁!🍗 蜜糖蒜香雞 $228低溫慢煮烤雞嫩滑入味,配上烤原個蒜頭、炸蒜片,表面鋪滿晒香濃蜜糖蒜醬~ 另外仲估唔到係手切薯片,好食到停唔到口!! 🥹🌯 炸雞媽媽大邦太卷 $98超豐富的韓式飯卷,入面有炸雞柳、蛋絲、醃黃瓜,再配上蜂蜜芥末醬~ 比起平時紫菜包飯更加豐富~超果腹!▫️▫️▫️▫️▫️📍 🗺️青年大邦 (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓103A號舖Read More
c.longgg
超煙韌,韓式年糕鍋
c.longgg
Follow
🌊大邦海鮮年糕鍋是全場焦點,湯底濃郁,加入熔岩拉絲芝士後更添香濃口感。鮑魚、扇貝、齊口、蜆、墨魚仔等海鮮新鮮飽滿,與魚糕、年糕一同煮煮滾滾,鮮味滲入每一口,主角年糕煙韌彈牙,入口帶微微黏性但不黏牙,吸收湯底精華後更添濃郁風味。每一口都充滿忌廉粟米醬的香甜與海鮮的鮮味,咬下去有種「啖啖滋味」的滿足感。年糕既是主食又是配角,完美地串連整鍋食材,令口感層次更豐富。如果你喜歡煙韌口感,呢款年糕絕對唔會令你失望。佢唔似一般街頭年糕咁單薄,反而厚實有咬口,配合拉絲芝士一齊食,仲有種韓式fusion嘅感覺,令人一試難忘。想再加強食評內容,我可以幫你整合埋落去!芝士與海鮮的結合出乎意料地和諧,既有韓式辣鍋的熱情,又帶點西式濃郁。🐔蜜糖蒜香雞則是香氣撲鼻,原個燒蒜頭香氣濃烈,與蜂蜜醬汁完美融合,甜中帶鹹,雞肉外皮香脆,肉質嫩滑。底層鋪滿脆卜卜的炸薯片,吸收醬汁後依然保持爽脆,口感層次分明,令人一試難忘。🧀炸芝士條外層金黃酥脆,內裡芝士香濃拉絲,入口即化,鹹香濃郁,是芝士愛好者的必選小食。Read More
+ 7
gracechungst
韓式火鍋,正😄
gracechungst
2025-10-13
Follow
海陸年糕鍋@$327第一眼就俾佢嘅牛腸同埋年糕吸引,因為年糕好長,好飽肚,而牛腸係我最鍾意嘅嘢食,所以就叫咗呢一個年糕鍋,入面有好多配料,有:牛五花肉、牛腸、鮮蝦、轉鶉蛋角糕、大蔥、炸森片蔥大利費芹、拉麵、年糕。都幾豐富,兩個人食一定飽,我哋後來加咗拉麵,因為個汁實在太好食啦,因為本身係普通韓式辣醬,但係我哋加咗玫瑰辣醬,有少少甜甜地,用嚟煮拉麵就一流😍😍😍栗子米酒米,就可以話係我嘅最愛,今次試吓呢一種新口味,從來未飲過,飲之前職員會幫你搖一搖啊米酒撈勻啲栗子醬先,之後再倒落去酒壺,幾有feel,栗子米酒佢偏甜,唔係好重栗子味,但係會飲到少少甜嘅味道,幾特別。環境唔錯,都算5多空位,我哋夜晚六點去左右,都好多人,有時仲要排隊,加上韓式裝修同埋韓國嘅音樂,好似以為自己去咗韓國咁🤣Read More
eatmanching
性價比高人氣韓國餐廳🇰🇷
eatmanching
2025-10-13
Follow
新城市最近多左好多好野食🥹今次食左呢間6月開既韓國人氣年糕鍋專門店😛原來韓國有超過400間分店😳2個人晚市唔洗$500就食到勁飽嘅韓國菜 見到好多情侶淨係嗌個$2xx嘅鍋已經夠哂🤣🤣呢度最多人叫35cm瀑布年糕鍋 不過我地想食雞就冇揀到~✨芝士炸彈香雞 $248本身以為係炸雞 仲驚太熱氣 原來係低溫慢煮烤雞😆上面仲有芝士粟米片同手切薯片😝當然唔少得拉芝同車打芝士醬😋😋雞肉都幾嫩 又熱辣辣 份量多到最尾都係食剩左少少🫣✨牛五花釜飯 $158釜飯都有幾多款揀 牛五花肉量都唔少 仲配埋香菇 日本生蛋黃 青蔥 飯素等 職員細心教我地淨低既鍋巴可以加啲湯焗熱再食 亦都可以用紫菜包住飯咁食👍🏻✨泡沫咖啡 $46飲品有燒酒 米酒 梳打 咖啡 冰茶 我地少飲酒嗌杯咖啡都唔錯~Read More
myyy.foodie
新城市必食年糕鍋🇰🇷玫瑰醬超正
myyy.foodie
2025-10-11
Follow
見前排好多Foodie介紹呢間個年糕鍋,覺得好吸引,所以就同朋友嚟試吓!嗰日係假日夜晚去嘅,等咗大概半個鐘左右~🇰🇷炸雞芝士瀑布年糕鍋 $293食完就知點解佢咁受歡迎!佢有得揀醬料嘅,我同朋友就揀咗玫瑰醬 (+$23),啲年糕非常煙靭,炸雞同個醬汁都好夾!仲有啲韓式拉麵,邪惡得嚟又好好食!另外我哋仲加點咗炒飯,係等食晒鍋裏面嘅嘢之後再加嘅,記住食嗰時要留返少少醬,等店員用嚟炒飯~成餐超級豐富,食完之後我哋都好飽好滿足!之後一定會再嚟食-味道: 8/10服務: 7.5/10環境: 8/10回頭率: 8/10Read More
francisg712345
震撼超長35 cm年糕
francisg712345
2025-10-07
Follow
喺全世界有多間分店嘅呢間「青年大邦」,最出名一定係35 cm嘅超長年糕,絕對係顛覆我平時年糕鍋嘅印象。🔥 海鮮年糕鍋一上枱就聞到香噴噴!鍋料多到睇見都開心~有牛五花、牛腸、鮮蝦、鵪鶉蛋、魚糕,仲有吸盡精華嘅年糕同拉麵!佢哋嘅招牌韓式辣醬甜甜辣辣,越食越開胃,真心推介!🍊 蜜柑梳打大大扎夠晒3-4個人分享~清新冰爽,氣泡十足,飲一啖即刻解膩,同濃味嘅韓式料理超夾!🐟 燒石斑魚釜飯呢個飯有三種食法,好玩又好食!先撈勻原汁原味試真啲魚香,再倒入高湯整成湯飯,最後用紫菜包住食~每種食法都有唔同風味,誠意推薦!🍲 牛肋骨雪濃湯湯底熬到奶白色,濃郁得嚟唔油膩~牛肋骨煮到軟淋入味,一啖湯一啖肉,暖笠笠好滿足!🐙 蜜糖柚子八爪魚沙律八爪魚新鮮彈牙,配上清甜嘅蜜糖柚子醬,酸甜開胃,作為前菜或者清一清味蕾都一流!環境舒適,服務貼心,快啲約班朋友去試下啦!記得預早book位啊~Read More
+ 6
kaiching_c
芝士炸雞好正呀!!!
kaiching_c
Level 3
2025-10-03
Follow
一早已經想食呢間餐廳好耐,朋友介紹話佢嘅芝士雙拼炸雞好正,所以今次就叫咗一份芝士炸雞,一個麻糬煉奶波波,嘢飲就嗌咗一個芒果熱情果冰茶。先講吓佢嘅炸雞,面頭係一層超級厚嘅芝士,鋪滿晒成份炸雞,最底放咗好多類似薯片咁嘅脆片,吸滿晒炸雞嘅肉汁,最後食落去超好味,份量好多,完全足夠兩個人食,而且佢嘅芝士係拉絲,好正!另外個煉奶波波都好好食,內餡係麻糬好煙靭。間舖嘅環境同氣氛都好好,好適合情侶約會或者一家大細過嚟食。Read More
Cykman
35 cm超長年糕玩味打卡指南📸
Cykman
2025-09-30
Follow
因為最近係沙田新城市見到新開左間好hit既韓國過江龍「青年大邦」,聽講佢地十年內開左超過400間分店,而且招牌係果個35 cm超長年糕鍋,所以就約左朋友黎解下饞、打個卡,順便試下傳說中既長年糕🧡。地點方便,人流多,氣氛有活力,仲有好多年糕鍋選擇,感覺好適合一班人黎share。.酥炸魷魚皇年糕鍋 $288呢個係每枱必叫既招牌名物,份量足夠二至三人(年糕鍋至少有七款選擇,醬汁五選一)。落完order後,店員會將年糕鍋放係枱面既爐上,keep住溫度,整個過程感覺不錯。今次揀左YDB招牌醬,小辣,有原隻魷魚、炸餃子、維也納腸、鵪鶉蛋、魚糕、白椰菜、大蔥、拉麵、年糕。原隻魷魚好香脆,外層酥到有聲,內裡好彈牙同香口;35 cm果條超長年糕真係令人笑住剪—好有韓劇阿珠媽既感覺,玩味十足。年糕煙靭有嚼勁,吸滿左甜甜辣辣既招牌醬;而拉麵就吸晒醬汁既精華,每啖都係濃郁味道,整體層次夠,又易share,食到好滿足🍜🔥。.韓式辣芝士雞肉釜飯 $128釜飯上面舖滿雞肉、日式生蛋黃、馬蘇里拉芝士、紫蘇葉、青蔥、芝麻、蒜蓉同辣雞肉醬。拌勻後蛋黃同芝士拉到長長既牽絲感,雞肉香而帶微辣,飯粒底部有少少鍋巴,口感豐富。可以拌好就咁食,亦可以用紫菜包住一口一口食,兩種食法都幾正,風味有新鮮感,係一個較溫和但層次感十足既選擇🧀🍚。.Zero Coke $38 零卡可樂清爽帶氣,入口有清晰既碳酸感同一點點甜,解辣又解膩,配heavy味既韓食好實用🥤❄️。Read More
+ 8
misu_pom
🇰🇷韓國人氣年糕鍋登陸沙田
misu_pom
Follow
終於試到韓國過江龍年糕鍋「青年大邦」!新店開喺沙田新城市,環境舒適✨ 主打招牌年糕鍋、釜飯同大邦香雞。重點推介必食「大邦香雞」🍗~ 雞件每日新鮮慢煮再焗,完美鎖住肉汁,入口特別嫩滑!配搭埋金黃香脆嘅手切薯片🍟,啱晒同朋友share食👭🏻!🦐 海鮮煎餅 $168煎餅超足料!表面鋪滿蔥絲,咬開見到蝦、蜆肉同魷魚,邊位煎到金黃香脆,點埋特製醬汁好開胃~😋🍯 蜜糖蒜香雞 $228必食推薦!外脆內嫩,蜜糖蒜蓉醬甜甜哋好惹味~配上炸到脆卜卜嘅蒜片同香芹,仲有厚切薯條,邪惡但停唔到口!🍗🍹 青提子梳打 $58食炸雞點少得清爽飲品~青提子味好清新,解膩一流!💚📍 青年大邦 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓103A號舖Read More
WCL_LAM
不錯的韓式年糕鍋🫰🏻
WCL_LAM
Level 1
Follow
見到沙田有新開嘅韓式年糕鍋就去試下😋平日下晝兩點去到唔使排隊兩個人 嗌咗🧀炸雞芝上瀑布年糕鍋($293)🥛牛奶芝士麻糬波($68)🍑蜜桃青檸冰茶($58)埋單要加一💰整體不錯的 但喺香港食韓國嘢價錢都偏貴食咗一次之後 短期內都唔會再想食🤣除非真係好想食年糕😗🧀炸雞芝上瀑布年糕鍋($293)叫咗招牌甜辣醬 少辣🌶️啲芝士真係好似瀑布咁 又多又拉絲用嚟點炸雞、麵、年糕都好食👍🏻鍋入面有三條長年糕😋餐廳有鉸剪提供✂️年糕拎出嚟已經夠軟同入味 可以直接食🍗炸雞皮脆肉嫩是不錯的冬粉餡嘅餃子就普通 皮偏硬跟餐仲有四粒炸蝦球兩個人淨係食呢鍋都飽🫨⚠️個鍋會一直加熱 煮煮下聞到燶味去到中途我哋熄咗個煲🥛牛奶芝士麻糬波($68)個皮偏厚 有啲似冇芝麻嘅煎堆餡有少少鮮奶味 一定要熱食!中間先會拉絲👍🏻不過凍咗食都仲煙韌鍾意食煙韌的can try🍑蜜桃青檸冰茶($58)唔藥水嘅蜜桃味唔太甜👍🏻如果驚辣可以嗌Read More
+ 2
炸雞芝士瀑布年糕鍋
benben01hk116
同朋友聚會OK,特色超長年糕
benben01hk116
Level 2
Follow
特意去咗沙田青年大邦 YOUNG DABANG 試好出名既超長年糕,整體感覺有啲兩極。點咗佢哋招牌酥炸魷魚皇年糕鍋,原隻魷魚上枱好有氣勢,仲有炸餃子、鵪鶉蛋、魚糕同拉麵,配搭算豐富,打卡一流。味道方面ok,但食落去偏油膩。蜜糖蒜香雞都係大份量,真係一隻雞上枱,仲有一大堆蕃薯片墊底,3個人都食唔晒,算抵食,但味道就比較單一,食多幾件會覺得漏。牛油香蒜薯條就完全唔掂,超普通又無牛油味,覺得浪費咗quota。牛奶芝士麻糬波份量少又無驚喜,價錢唔抵。熱帶水果梳打價錢唔平,3個人share其實每人得幾啖,唔推介。環境幾適合同朋友聚會,坐得算闊落。服務態度普通,無特別突出。總結:如果係想打卡,試下佢啲巨型炸雞鍋、超長年糕會幾過癮;但以味道同性價比嚟講,都可以一試既。Read More
foodvibes.sy
人氣年糕鍋專門店
foodvibes.sy
2025-09-24
Follow
係韓國擁有超過400間分店嘅人氣年糕鍋專門店「青年大邦」係沙田新城市廣場正式開幕啦,餐廳以復古傢俱同木系裝飾營做出80年代韓國風,感覺好舒服。佢地嘅年糕鍋可以自由搭配,我揀左炸雞芝士瀑布年糕鍋 (HKD293) 呢款,一份年糕鍋足夠兩個人享用,入面有齊炸雞、炸餃子、魚糕、鵪鶉蛋、拉麵同35cm超長年糕等,加埋瀑布咁多嘅拉絲芝士真係夠曬開心同滿足!除左招牌年糕鍋外,佢地仲提供多款韓國地道美食,吞拿魚媽絲大邦太卷 (HKD98) 比一般的大件,餡料豐富,入口清新爽脆。黃金炸蠔 (HKD68) 炸得好鬆化,仲好juicy,都係唔同嘅選擇!飲品方面,推薦青提子梳打 (HKD58) 呢杯,微酸解膩有驚喜。Read More
+ 4
eatislove
朋友聚會之選🤣35cm超長年糕鍋
eatislove
2025-09-18
Follow
青年大邦 35 cm超長年糕 🇰🇷沙田新城市地下新開韓國菜「青年大邦」,由韓國開到嚟香港,10年之間開咗超過400間分店,主要食炒年糕,今晚就嚟試吓佢哋嘅炒年糕究竟有幾特別。我哋要咗酥炸魷魚皇年糕鍋,店員會開枱面嘅爐,熱住年糕鍋,所以一路食一路都會滾住。年糕鍋都幾大份一定夠,三四個人share一齊食。炸原隻魷魚🦑炸得香脆,口感又彈牙,好香口。仲有好多配料,包括炸餃子、鵪鶉蛋、魚糕、椰菜、大蔥、拉麵、年糕。年糕真係好長,聲稱有35 cm,我哋都係剪開一件件咁食,年糕好煙靭,年糕個汁甜甜辣辣都幾惹味!另外我哋叫咗個魚糕湯,味道同韓國街頭嘅魚糕湯一樣,有多款雜錦魚糕、白椰菜、大蔥、皇帝菜、青紅椒,又係大大份,比較適合同朋友嚟聚會一齊食。📍#青年大邦 (#沙田美食)#沙田 新城市廣場一期1樓103A號舖Read More
+ 8
YYCHING
超級人氣年糕鍋😬🥰
YYCHING
2025-09-17
Follow
最近沙田新城市廣場新開咗一間韓式餐廳「青年大邦」 每次經過都好多人排隊今次決心放工嚟一試究竟✨炸雞芝士瀑布年糕鍋$293呢間餐廳年糕鍋絕對係招牌因為年糕都有35 cm咁長架😱同一般嘅食開既年糕唔同醬汁仲可以揀味添 今次係揀咗招牌醬小辣配料包括有 芝士炸雞、炸餃子、維也納腸、鵪鶉蛋、魚糕、白椰菜、大蔥、拉麵同年糕每一款配料加埋個醬汁 非常之入味😍✨飛魚子紫菜炒飯$58每次食完韓國年糕鍋 必定再加上炒飯絕對係作為年糕鍋嘅精髓🤭✨炸魷魚$98完全冇諗過係會完整一條魷魚雖然配上任何醬汁 但鬆脆搭夠再配上少少酸酸地嘅沙律作為配搭 一流😗✨炸蠔$68有四隻 每隻都大大隻又新鮮架😝✨青年大邦 (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓103A號舖.Read More
+ 4