2025-07-28
雲南風味小鍋米線(舊舖) 📍:長沙灣福榮街573號地舖🚗:荔枝角地鐵B1出口 步行8分鐘📞:+852 2370-1082💲:~HKD50/head for lunchFood quality✔️:酸辣濃湯小鍋米線配炸醬 豬軟骨 蘿蔔👌🏼:要酸走辣小鍋米線配豬紅 豬潤、要酸走辣小鍋米線配蘿蔔 雞翼尖總結:😋長沙灣嘅朋友應該都認識被喻為米線🍜第一 全條街都靜悄悄 得佢門口一大班人排隊 當日去喺午市之前 所以可以即入 但食食下已經發現門口有人龍了😋落單一張紙去tick想食咩 小鍋米線$32 配料+$6/7 選擇唔算好多 湯底有酸辣濃湯 麻辣濃湯 另外要+$1 辣度都有6個程度選擇🤣😋我揀咗酸辣濃湯🍲小小辣 奶白色嘅豬骨湯 酸辣算平衡 小小辣對我嚟講已經唔太頂得順 入口仲有陣淡淡嘅花奶味 個人覺得比連鎖更出色🤔配料說實話就冇咩大驚喜 主要都係食嗰湯底 另外兩位朋友🧑🤝🧑試清湯都覺得好食但離世一都係有點距離🤔如果係朝聖嘅心態嚟食 呢度除咗酸辣湯底冇咩記憶點 所以會容易失望 但食完好食唔會後悔嘅🥺🤔當時食仲喺舊扯 請大家留意返現時已搬咗去青山道😨環境十分擠逼 少人肯定要搭枱 拎背囊🎒一定要抱住食
📍:長沙灣福榮街573號地舖
🚗:荔枝角地鐵B1出口 步行8分鐘
📞:+852 2370-1082
💲:~HKD50/head for lunch
Food quality
✔️:酸辣濃湯小鍋米線配炸醬 豬軟骨 蘿蔔
總結:
🤔當時食仲喺舊扯 請大家留意返現時已搬咗去青山道
😨環境十分擠逼 少人肯定要搭枱 拎背囊🎒一定要抱住食 上菜收碟非常快速 姨姨忙到冇停過手