觀塘打工仔唔洗帶飯都有住家飯食!?雍雅食堂主打無加味精住家飯,主打煎魚、蒸魚及其他海鮮料理,幸運的話還會遇到龍蝦!!而且價錢相宜非常抵食,每逢午時時間都滿座相當誇張!!👵🐟- 大連鮑魚粉絲蒸肉餅 HK$67 🦪🐷有肉又有海鮮充滿家的味道!!鮑魚蒸得柔軟鮮味,而且非常大方放上兩隻鮑魚!!粉絲吸收所有豉油及肉餅精華,咸香十足拌飯一流!!肉餅肉汁甘香油潤,添加粒粒馬蹄增添口感,而且即叫即蒸新鮮出爐非常幸福!!- 芝麻海蜇太爺雞 HK$78 🐙🐣- 鮮蟹肉帶子蒸蛋 HK$63 🦀🥚- 黑椒薯仔炒牛柳粒 HK$74 🥔🐂
大連鮑魚粉絲蒸肉餅

大連鮑魚粉絲蒸肉餅
芝麻海蜇太爺雞
鮮蟹肉帶子蒸蛋
2023-09-18 1397 views
應家中長輩及小朋友要求, 訂了四款外賣 (龍蝦伊麵, 雞蛋蒸魚腸, 花雕浸鮑魚, 芝麻卷) 。雞蛋蒸魚腸(連砵上)- 現沒有多少酒樓會做這個菜,因為手工太複雜,美中不足,魚腸不夠肥味。 花雕浸鮑魚 - 食後齒頰留香 但沒有酒的濃烈味道, 加上話梅的甜味,絕配😋😋😋!!!芝麻卷 - 而家好多地方都仲有得食, 但係同以前的味道完全不一樣,現在的芝麻卷一般沒有芝麻香味只是甜,而且芝麻卷用的粉不一樣,很黏口。 但大家記得記兒時的芝麻卷,通常是爽口而且能夠攤平食😅, 每一啖都有好香嘅芝麻味。 今日完全食到四十年前的味道👍🏻👍🏻👍🏻
雞蛋蒸魚腸
花雕浸鮑魚
芝麻卷
龍蝦伊面
2022-12-15 3187 views
今日依然係寒冷既天氣,lunch time又要諗食咩,其實甘凍既天氣應該叫外賣好啲,可以留係公司暖下😂不過日日係office成日,再唔襯lunch出去行下,個肚腩真係會越黎越大,同事話想食魚,所以今日就去左一間食堂到食魚,呢到有好多唔多款式既魚選擇,而且價錢合理好有住家飯既味道,不過無論外賣定堂食都一定要係十一點前whatsapp 落order,walk in係無得食!因為啲餐已經賣唒🤣.佢哋每日既餐牌都唔同,每個餐都會有例湯,白飯,時菜同紅茶~湯白飯同菜係可以無限添😊岩唒食量大既朋友😁餐廳夜晚仲會做私房菜但需要提早預約。.今日個例湯係粉葛海底椰合掌瓜甘笋豬骨湯湯好入味,唔係味精湯.大連鮑魚粉絲蒸肉餅$64呢碟餸隔離枱都有叫,一上枱佢大叫左一句真係有鮑魚架😂肉餅上面有兩隻鮑魚,鮑魚唔會好韌但就無乜味,肉餅肥肉唔算多唔太夠味不過配上調味過既粉絲就岩岩好.花甲粉絲蒸蛋$58蒸蛋好滑,配上蜆同粉絲好鮮味(可能花甲賣唒所以變左係蜆🤔).姜葱霸王雞半隻$78隻雞一上枱,除左我哋嘩嘩聲,連隔離枱都嘩!碟雞比我哋想像中大碟,個個都話無諗過份量係甘多,霸王雞肉質嫩滑配上葱油香味再加上佢哋獨家烹調既豉油
但需要提早預約。

今日個例湯係粉葛海底椰合掌瓜甘笋豬骨湯
湯好入味,唔係味精湯

大連鮑魚粉絲蒸肉餅$64

花甲粉絲蒸蛋$58
蒸蛋好滑,配上蜆同粉絲好鮮味
(可能花甲賣唒所以變左係蜆🤔)

姜葱霸王雞半隻$78
隻雞一上枱,除左我哋嘩嘩聲,連隔離枱都嘩!碟雞比我哋想像中大碟,個個都話無諗過份量係甘多,霸王雞肉質嫩滑配上葱油香味再加上佢哋獨家烹調既豉油,連同事都忍唔住要添飯。

豉汁蒸盲曹$66
呢到最出名就係食魚,每日都有好多唔多既鮮選擇,魚好大條雖然係養魚但都幾新鮮幾嫩滑配上鼓油~好食!
2022-11-20 2262 views
官塘晏晝想食魚鮮,朋友推介工廠大廈有間雍雅食堂,聽個名以為好貴,菜單各款菜式都只係$5x~$80左右,包一湯一菜一飯,主要係蒸煮菜式,聲稱不含味精。食堂唔算好大,但座位郤有番咁上下,加埋外賣客,同時招呼咁多客人,㕑房都有啲踢腳。如果想去試吓,就要早少少打電話留位及叫埋嘢食,即埸叫餐加餐就有排等,而且佢哋每款嘅餸菜數量有限,好快就沽清(一點左右乜都冇)。話明係食堂,都預咗座位都係排排坐,招呼唔到果種。我和朋友慕名去試食,叫咗蒸盧魚、原隻花蟹蒸蛋、貴花蚌粉絲蒸肉餅,上枱賣相唔錯,食落就一般,冇諗過主打既魚蒸得太熟、老咗!
蒸海鱸
貴花蚌粉絲蒸肉餅+花蟹蒸蛋
2022-11-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2022-10-25 1734 views
有日觀塘街上有個叔叔派住雍雅食堂既餐單,標榜無加味精嘅住家飯,而佢個menu又幾吸引,於是就嚟試下~ .佢主打新鮮魚類,無論堂食定外賣都要11點前落單,所有野食賣完即止~😇 豉汁蒸倉魚 ($66)倉魚大大條,熱辣辣新鮮上枱~ 倉魚肉質本身係較結實,食落有魚味,加埋豆豉嘅酸鹹味,真係忍唔住爬多幾啖飯!🤩跟餐仲有住家湯、菜心同埋紅茶,湯同飯仲可以無限添,真係有住家既感覺!🥰 .朋友就食左條豉汁蒸左口魚,魚肉好滑又有左口魚嘅油香,都唔錯,但就$118比倉魚貴幾多~😛 .呢度日日都有唔同嘅menu,一間咁用心嘅家庭經營嘅小店,食物質素又高,好值得試下!👍🏻

豉汁蒸倉魚 ($66)

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
本來覺得觀塘有間住家飯有海鮮食幾好。價錢正常食物口味較淡,但海鮮係好新鮮嘅。蒸魚配嘅豉油甜多過鹹。whatsapp叫過幾次外賣,成日唔覆/好遲覆,送餐時間試過遲半個幾鐘到,照住佢俾嘅每月menu黎order,朝早9點就order,10點半覆我話冇左。我覆遲半個鐘就話嘢食已沽清,問多句confirm係咪冇晒又唔覆,叫左第間之後又打電話黎話句沽清係群發,唔係話我叫嘅嘢冇晒,真係溝通能力為負。真係唔憂做嘅生意態度,我哋都唔會再幫襯。
真係唔憂做嘅生意態度,我哋都唔會再幫襯。
清蒸彩虹雕
2022-10-19
Delivery
$70 (Lunch)
2022-08-01 1812 views
雍雅食堂其實就係我最近去觀塘client office 嘅一個canteen 。佢嘅食物全部都係冇味精、超級健康嘅住家飯。但係可惜嘅就係佢超級受歡迎, 如果大家想食嘅話就要每日十一點嘅時候用電話佢落單預留啲食物, 如果唔係你想walk in就乜都冇得食㗎喇。Lunch set薑蔥霸王雞 ($70)今次食嘅係薑蔥霸王雞, 拎到嚟我畀佢個份量嚇一跳。雖然我知道佢係半隻雞, 但係冇諗過係咁大嘅半隻雞。我好努力咁淨係食啲肉都食唔哂, 我唔係好肯定佢係新鮮雞定係冰鮮雞, 但係我覺得就算佢係冰鮮雞, 你都食唔出佢嗰種冰鮮嘅感覺, 因為佢處理得非常之好。Address:觀塘巧明街106號冠力工業大廈13樓1306室Room 1306, 13/F, Crown Industrial building, 106 How Ming Street, Kwun Tong港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘#food #foodie #foodhk #foodiehk #觀塘 #美食 #觀塘美食 #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港

Lunch set
薑蔥霸王雞 ($70)

Address:
觀塘巧明街106號冠力工業大廈13樓1306室
港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘

2022-01-07 2228 views
真係估唔到觀塘臥虎藏龍,收收埋埋呢一間好有人情味,家庭式嘅住家飯!下午時間嘅超多魚嘅選擇,黃花魚,倉魚,馬友,甚至好多我都唔知係咩魚嘅魚差唔多有成10款,有啲可以揀煎嘅,大部份都係蒸除咗蒸魚之外,仲有小菜選擇,每日有五款左右。今日我上到嚟糖食,就揀咗梅菜蒸黃花魚。餐廳首先會上冇味精餐湯,同埋一碟油菜,等大家等緊魚嘅時候有啲嘢食如果想加野飲嘅話,有紙包飲品或者汽水選擇,好似係加$2都主角黃花魚出場啦!比想像中更加大條食落雖然係養魚,但係都幾新鮮!只係豉油比較甜,其他方面都幾滿意!

差唔多有成10款,有啲可以揀煎嘅,大部份都係蒸
除咗蒸魚之外,仲有小菜選擇,每日有五款左右。

如果想加野飲嘅話,有紙包飲品或者汽水選擇,好似係加$2

都主角黃花魚出場啦!比想像中更加大條

成日出街食飯,但又冇住家飯食好慘?最近就發現左觀塘工廠大廈竟然搵到充滿屋企的味道嘅餐廳🏠一嚟到店員就送上例湯同菜芯🥬見到有菜食真係幾感動😹唔夠菜食的話,仲可以免費加多碟!例湯幾足料,不過味道就有啲似茶記例湯🤣🤣🌟蝦仁炒蛋炒蛋係極滑身,蝦仁大大隻又爽口🥰 加上有蔥花調味,蛋汁撈飯一流👍🏻🌟煎封黃花魚煎黃花魚嚟到,同行朋友都”Wow “左聲!真係煎到好金黃脆身!加上黃花魚魚油,唔洗點醬汁都好好味呀😋🌟黑松露墨魚膠蒸蛋冇諗過住家餸都會有黑松露🤣 墨膠爽口,食到有墨魚粒🦑,滑蛋滑到同茶碗蒸差唔多!不過覺得淨食蒸水蛋好味啲😣🌟蟲草花雲耳蒸雞調味同所有配搭同👧🏻屋企食係冇分別😝 好味👍🏻🌟丁香魚魷魚筒蒸肉餅蒸肉餅肥肉唔算多,保持依舊滑身唔鞋口👍🏻配上有啲似白飯魚仔嘅丁香魚,即刻可以食得幾啖白飯。魷魚筒似用曬乾嘅魷魚,就咁食覺得過咸🥲

🌟蝦仁炒蛋

🌟煎封黃花魚

🌟黑松露墨魚膠蒸蛋

🌟蟲草花雲耳蒸雞
調味同所有配搭同👧🏻屋企食係冇分別😝 好味👍🏻

🌟丁香魚魷魚筒蒸肉餅
🍪 【#觀塘】雍雅食堂 Yung Nga💥觀塘返工必食 湯任飲住家飯💥.🍪 觀塘可能係返工地獄☠️但絕對唔係美食地獄~ 資深觀塘返工人士唔會對雍雅食堂陌生,呢間家庭式餐廳提供健康住家小菜,餐單日日唔同!餐單特別之處係有好多海鮮🦑🦀例如有好多款魚食🐟🐡🐠正!晚市只做私房菜,午市價錢更合理,食物好味之餘,仲包菜包茶、可無限添飯同湯,個個都食飽飽啦!☺️✧ Who else feels homey and comfortable dining in a family-owned eatery? That’s always true for me🥰Yung Nga’s kitchen prepares HK local dishes that we are all familiar with, but it takes a step further to design a menu that differs every day! 😱Some may be delighted to find a variety of fishes available! Dinner is only open for
🍪 【#觀塘】雍雅食堂 Yung Nga
💥觀塘返工必食 湯任飲住家飯💥
✧ Who else feels homey and comfortable dining in a family-owned eatery? That’s always true for me🥰Yung Nga’s kitchen prepares HK local dishes that we are all familiar with, but it takes a step further to design a menu that differs every day! 😱Some may be delighted to find a variety of fishes available! Dinner is only open for reservation; the lunch menu is more reasonably priced. I have this unwavering support for Yung Nga, mainly because of the unlimited refill of soup! I am a self-proclaimed die hard fan of soup!! Food is delicious and no one ever leaves the door without a satisfied stomach~☺️
🍽 豉椒炒蟶子BB $60 (4/5)
✧ Stir-fried Razor Clams with Black Bean Sauce

光顧小貼示 Tips:
🍪 午市只做12:00至14:30,菜式數量有限,所以一定一定要朝早11點前Whatsapp留定位同餐‼️
✧ Lunch hours start at 12:00, end by 14:30 and will be terribly cramped. Dishes are available while ingredients last. So do reserve for a table and order the dishes before 11:00 via Whatsapp!
🍪 環境比較迫同嘈,如果介意都可以外賣自取,會送汽水,但就冇得不停飲湯喇~🤣
✧ It is inevitable that the place is crowded and noisy during rush hours. Free coke is attached to takeaways yet not being able to refill soup would be your loss!
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪/5
💸消費 Spending:$60 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
2021-11-05
$60 (Lunch)
2021-11-03 1347 views
從來未寫過食評,但今次真係太嬲!!!本身同朋友去食個lunch ,叫左個白鱔,我地大約12:15入座,但到12:50我個鱔仲未到,過程中起碼問左4,5次,待應每一次都係聽完就算,冇幫我問亦都冇答翻我幾時到,去到13:00頂唔順走左,人生第一次咩都冇食過就走左。其實甩單嗰d真係小問題,但完全冇交代冇道歉就係問題,個半個鐘喺度呆等,待應當您冇到個感覺真係好難受!!!!食物質素我真係唔知,因為想食都冇機會食員工態度就一定係差,完全當客透明!
從來未寫過食評,但今次真係太嬲!!!

食物質素我真係唔知,因為想食都冇機會食
員工態度就一定係差,完全當客透明!
無意間知道呢個既餐廳,之前都無見菜單都多選擇同價錢實惠,雖然見到傳單上面係要十一點前定無論堂食定外賣,但係我地都照上左去。雖然係工廈但環境簡潔而且坐得都唔會迫,餐廳話最好都係要提早what’s app 落單,唔係就唔一定會有。我地叫左花甲蒸蛋,南乳脆腩肉(又香又脆,下次去如果有都會聲叫)蒸馬友同蒸雞,上菜速度快只係個魚即叫即蒸就無咁快有。上菜前仲會每個人都有碗中湯同菜,好健康😺食完真係覺得唔錯,特別係個魚好大條好新鮮同嫩滑👍🏻👍🏻👍🏻
無意間知道呢個既餐廳,
之前都無見菜單都多選擇同價錢實惠,
雖然係工廈但環境簡潔而且坐得都唔會迫,

上菜前仲會每個人都有碗中湯同菜,好健康😺

食完真係覺得唔錯,特別係個魚好大條好新鮮同嫩滑👍🏻👍🏻👍🏻

【意外發現觀塘冇味精家庭式lunch🥳】喺公司附近見到有位叔叔派傳單,態度誠懇又落力。所以有一次等燈位時,拎張傳單睇下。叔叔落力介紹餐廳,標榜冇味精,lunch有好多唔同魚類既set😁 每日有唔同menu。 另外夜晚仲會做私房菜👅可以WhatsApp落單,差唔多夠時間先去拎👍🏻超級方便平時屋企兩口子好少煮魚,所以lunch我就叫左個豉汁倉魚試下,另一位同事就叫肉餅飯。上到去店員態度非常親切,原來仲有得堂食,見到有人食蟹😳🤯 外賣嘅話送一罐汽水,選擇都幾多。菜心比其他舖頭幾多,滿意😏條魚都唔錯,反而係同事嘅肉餅份量比較少,佢係男仔覺得唔夠食。個湯仲好似清淡咗啲🙃 整體感覺都唔錯,打算下星期再去幫襯,試吓其他魚先🥳🥳🥳7/10 分
【意外發現觀塘冇味精家庭式lunch🥳】

可以WhatsApp落單,差唔多夠時間先去拎👍🏻超級方便

豉汁蒸倉魚
豉汁蒸倉魚

菜心比其他舖頭幾多,滿意😏

整體感覺都唔錯,打算下星期再去幫襯,試吓其他魚先🥳🥳🥳

7/10 分
2020-09-22 3725 views
以前喺「駿業熟食中心」嘅時候,已經一路有幫襯開,當時嘅印象係,蒸魚夠晒新鮮大條又抵食,白飯、時菜、老火湯任裝,但舖頭實在太細,所以嗰陣時唔係成日幫襯。自從搬咗上去冠力13樓,就開始多咗幫襯,限聚令之前仲有幸book到佢晚上做嘅私房菜,呢個下次再講。好啦,入正題,今日lunch, 我成差唔多兩點先同同事去到,老闆娘一如既往非常之好笑容,熱情嘅招呼,一坐低,就會奉上每人一碗老火湯&時菜,今日嘅老火湯係「粉葛海底椰合掌瓜甘笋豬骨湯」,無味精,救火喉,我前後飲咗三碗今日同同事每人點咗一個餸,有「江南百花雞」同埋老闆娘推介嘅「清蒸石蚌魚」,其實我係第一次食百花雞,嘩~原來係心機功夫懷舊菜,碟餸送到嚟嘅時候,我仲以為佢送錯咗,真係失禮😅😅 上面果層嘅手打蝦膠好新鮮好香好好味,下面係拆晒骨嘅雞肉,好滑,連埋雞皮食又唔會覺得好油膩,總之一個字「正!」至於呢條「清蒸石蚌魚」,肉嫩味鮮,今日menu係無嘅,都係老闆娘推介。呢間餐廳日日都會轉menu, 不過日日都有新鮮蒸魚食,鍾意食好味健康住家飯嘅觀塘友,我真心大力推介俾各位!啊~ 仲有一個今日冇嘅菜式,就係「黑松露墨魚膠蒸蛋」,呢個係超級超級好食,印象中

江南百花雞

清蒸石蚌魚

呢間餐廳日日都會轉menu, 不過日日都有新鮮蒸魚食,鍾意食好味健康住家飯嘅觀塘友,我真心大力推介俾各位!啊~ 仲有一個今日冇嘅菜式,就係「黑松露墨魚膠蒸蛋」,呢個係超級超級好食,印象中都係$50左右!

又好食,又好招呼,又有人情味嘅小菜餐廳,香港真係買少見少!

*記住留意佢個Menu係日日都唔同㗎
2020-09-22
$65 (Lunch)
江南百花雞
清蒸石蚌魚
  • 黑松露墨魚膠蒸蛋
2020-05-29 3199 views
雍雅食堂由來: 雍雅山房,是香港昔日一座茶座建築物,粤語片時代係最多取景嘅地方。由於已經結業嘅關係,昔日雍雅山房的主厨,就開了這間雍雅食堂 … 一間位於觀塘舊式工廈既私房菜, 平日只做Lunch 住家菜為主(呢度最出名係食蒸魚) , 夜晚係唔開架… 如果要食私房菜必須提前預訂!如果唔係就摸門釘啦!!   今次我地8個人,預左每人$250 -$300 老闆度身訂做左以下菜單:  粉葛海底椰合掌瓜豬骨湯湯料十分足,非常入味同滋潤有住家湯既味道 .. 唔係味精湯.. 正!!  荷香蒸海中蝦老板娘話其實避風堂炒會惹味D …不過Budget有限,佢幫我地選擇左荷葉蒸⋯食到荷葉香味, 蝦本身都新鮮,不用點豉油都OK. 但唔算突出! 屋企都做到既菜式..  豉椒炒肉蟹咁多道菜入面最鍾意既係豉椒炒肉蟹, 惹味十足, 肉蟹鮮甜…有驚喜!! 清蒸海上鮮呢度最出名係食蒸魚, 平日LUNCH 成條魚我都食得晒… 最鍾意佢既冬菜蒸黃花魚… 但可惜今晚係另一隻魚…. 我自己覺得一般, 但同事們就讚口不絕…佢地既豉油真係好好食.. 因為佢地冇食過冬菜蒸黃花 … 哈哈哈哈….  姜葱霸王雞隻霸王雞大大隻, 肉嫩又諗身
雍雅食堂由來:

今次我地8個人,預左每人$250 -$300

老闆度身訂做左以下菜單:

粉葛海底椰合掌瓜豬骨湯

湯料十分足,非常入味同滋潤
有住家湯既味道 .. 唔係味精湯.. 正!!

荷香蒸海中蝦

荷香蒸海中蝦

清蒸海上鮮
因為佢地冇食過冬菜蒸黃花 … 哈哈哈哈….

姜葱霸王雞
隻霸王雞大大隻, 肉嫩又諗身, 蔥油香味加埋佢地既獨家豉油,味道一流!!!

好大隻既龍蝦 …. 新鮮新鮮

蜜桃咕嚕肉
我自己本身唔食咕嚕肉 , 所以比唔到COMMENT, 但同事們就清光左隻碟…

呢間私房菜既老板娘十分熱情

亦都講左好多故事比我地知