2024-04-05 46 views
✨鰂魚涌·陳儀興尚潮樓✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹第一次去食潮州中菜館,一坐低即刻遞上功夫茶,之後上涼菜,涼拌海蜇頭爽脆香辣很開胃,潮州魚丸肉碎煮汕頭白,手打魚丸Q彈,材料豐富很滿足☺️風沙安格斯牛柳粒,肉粒香脆內軟多汁,想一吃再吃。20年老菜甫燉豬肚湯,湯底清甜鮮美,很補身!🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨鰂魚涌·陳儀興尚潮樓✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
第一次去食潮州中菜館,一坐低即刻遞上功夫茶,
之後上涼菜,涼拌海蜇頭爽脆香辣很開胃,
潮州魚丸肉碎煮汕頭白,手打魚丸Q彈,材料豐富很滿足☺️
風沙安格斯牛柳粒,肉粒香脆內軟多汁,想一吃再吃。
20年老菜甫燉豬肚湯,湯底清甜鮮美,很補身!
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-05 61 views
同屋企人相約係太古食飯又想食下潮州野所以就試下e間潮州中菜😍餐廳格局唔似一般嘅中菜廳,所以環境都幾好🤩睇下菜式方面,有唔少傳統嘅潮州手工菜🤤食野之前,我們先飲功夫茶😍味道甘香☺️🌸 涼拌海蜇頭,海蜇頭口感爽口,食落開胃🤓🌸鵝三寶入面有鵝肝,鵝腸仲有鵝件🥰潮式嘅鵝肝都係第一次食😋鵝腸口感爽口唔會肥☺️鵝件食落好香,肉嫩😍🌸 魚丸肉碎煮汕頭白😋魚蛋彈牙🤩仲有魚湯🥳津白好入味🤤🌸 鹹菜花蛤湯,花蛤大大隻,估唔到個湯都幾好飲🥰花蛤鮮甜🤩

睇下菜式方面,有唔少傳統嘅潮州手工菜🤤

食野之前,我們先飲功夫茶😍味道甘香☺️

🌸 涼拌海蜇頭,海蜇頭口感爽口,食落開胃🤓

🌸 魚丸肉碎煮汕頭白😋魚蛋彈牙🤩仲有魚湯🥳津白好入味🤤

🌸 鹹菜花蛤湯,花蛤大大隻,估唔到個湯都幾好飲🥰花蛤鮮甜🤩
2024-04-05 59 views
之前幫襯過太子分店今次黎到鰂魚涌,店面雖然冇太子裝修樓底咁高,但潮州打冷係深得香港人喜愛,平時打冷環境都比較迫夾,如果想坐得舒服又想食潮州野可以一試食物方面都保持到一貫水準!涼拌海蜇頭 $88前菜開開胃,海蜇頭非常爽口,加埋冷盤麻油汁清燉荷包鱔 $118呢款絕對係手工菜之一,荷葉包住個白鱔,白鱔吸左啲荷葉香味滷水拼盤 $268包括鰂本地豬大腸、豬生腸、新鮮大墨魚、五花肉及元蹄,最出色係豬生腸,唔會過肥而口感爽脆入味魚丸肉碎煮汕頭白 $228清淡簡單既餸菜,個菜底湯好清甜加上魚旦幾重魚味不錯,白魚旦可以再點佢地個自家辣椒油幾正!

食物方面都保持到一貫水準!

涼拌海蜇頭 $88
前菜開開胃,海蜇頭非常爽口,加埋冷盤麻油汁

清燉荷包鱔 $118
呢款絕對係手工菜之一,荷葉包住個白鱔,白鱔吸左啲荷葉香味

滷水拼盤 $268

魚丸肉碎煮汕頭白 $228
2024-04-02 31 views
很久沒有去鰂魚涌陳儀興,基本上要宴請外國朋友我都會推薦這裡。因為他們家的潮州菜太不能錯過!尤其是他們的滷水鵝,超好食!-涼拌雲耳:清爽的口感,搭配上醒胃的調味,一口接一口根本停不下來!開胃利器!-涼拌海蜇頭:彈牙又爽口,無得輸!-招牌鵝三寶(鵝肝,鵝腸,鵝片):-肥美的鵝肝、脆口的鵝腸、還有滑嫩的鵝片,一口嚐下去就能感受到滋味十足!-招牌小炒皇:各種海味同九菜花混合在一起,火候恰到好處,入口鮮甜又清爽!清燉荷包鱔【手工菜】:鱔魚的鮮美完美結合,讓人回味無窮!-鹹菜花蛤湯:濃的海鮮風味,配上爽口的鹹菜,暖胃又開胃!-潮式魚丸方魚肉碎煮油頭白:口感鮮嫩,搭配豐富的湯汁,是春天裡的清爽選擇!🍽️🌟 #鰂魚涌陳儀興 #潮州菜 #美食探險 #滷水鵝 #必點推薦"
因為他們家的潮州菜太不能錯過!尤其是他們的滷水鵝,超好食!
涼拌雲耳:
涼拌海蜇頭:
彈牙又爽口,無得輸!
招牌鵝三寶(鵝肝,鵝腸,鵝片):
肥美的鵝肝、脆口的鵝腸、還有滑嫩的鵝片,
一口嚐下去就能感受到滋味十足!
招牌小炒皇:
各種海味同九菜花混合在一起,火候恰到好處,入口鮮甜又清爽!
清燉荷包鱔【手工菜】:
鱔魚的鮮美完美結合,讓人回味無窮!
鹹菜花蛤湯:
濃的海鮮風味,配上爽口的鹹菜,暖胃又開胃!
潮式魚丸方魚肉碎煮油頭白:
口感鮮嫩,搭配豐富的湯汁,是春天裡的清爽選擇!
2024-03-28 38 views
唔係特別多食潮州嘢,但睇落啲菜式冇咁油,所以想試吓一坐低店員會問你飲咩茶,點餐後就會奉上功夫茶🫖,我同朋友都係第一次飲,覺得功夫茶偏濃,可能係幫助客人開胃解膩出面唔多地方有得飲,好impressed 餐廳免費提供嗌咗咩▶️ 涼拌海蜇頭嗌咗個開胃涼菜,海蜇肥美,切細粒上,一粒粒食好過癮鵝三寶主菜叫左呢度嘅招牌,鵝三寶分別有鵝肝、鵝腸同埋鵝肉鵝肝味道濃郁,好厚切,雖然有啲Heavy不過一次半次就算😂 鵝腸爽口,呢度嘅鵝腸闊身同埋清理得好乾淨。鵝肉就好軟腍入味,啖啖肉潮式魚丸肉碎煮汕頭白魚丸好彈牙,真係有魚味果種汕頭白菜 🥬就好清甜,湯裡面仲有肉碎鹹菜花甲湯花甲有五至六隻,配以鹹菜、蕃茄 🍅 煮成嘅湯底,鹹鹹酸酸咁幾特別
唔係特別多食潮州嘢,但睇落啲菜式冇咁油,所以想試吓

出面唔多地方有得飲,
好impressed 餐廳免費提供

嗌咗咩▶️

涼拌海蜇頭
嗌咗個開胃涼菜,海蜇肥美,切細粒上,一粒粒食好過癮

鵝三寶
主菜叫左呢度嘅招牌,鵝三寶分別有鵝肝、鵝腸同埋鵝肉

潮式魚丸肉碎煮汕頭白

魚丸好彈牙,真係有魚味果種
汕頭白菜 🥬就好清甜,湯裡面仲有肉碎

鹹菜花甲湯

在鰂魚涌食潮州菜當然要去陳儀興,尤其是他們以滷水鵝出名,基乎每桌都必點,這次再次仲嚐多左幾款招牌手工菜式,果然名不虛傳!-涼拌雲耳和涼拌海蜇頭都清爽開胃,雲耳爽脆可口,海蜇頭鮮甜爽脆。招牌鵝三寶絕對是必點的菜式,他們家的滷水底完全無得輸鵝肝肥美入口即化,鵝腸爽脆彈牙,鵝片鮮嫩多汁。-個人十分喜歡招牌小炒皇用料豐富,勁多魚仔,大蝦干,腰果炒得鑊氣十足,味道鮮美。-十分推薦手工菜清燉荷包鱔,鱔魚鮮嫩,湯頭清甜鮮美。-另外鹹菜花蛤湯花蛤鮮甜飽滿,湯頭鮮味十足。-潮式魚丸方魚肉碎煮汕頭白魚丸彈牙,方魚肉碎鮮香,汕頭白鮮甜入味。-#陳儀興 #鰂魚涌 #潮州菜 #滷水鵝 #推薦 #手工菜

在鰂魚涌食潮州菜當然要去陳儀興,
尤其是他們以滷水鵝出名,

基乎每桌都必點,
這次再次仲嚐多左幾款招牌手工菜式,果然名不虛傳!

涼拌雲耳和涼拌海蜇頭都清爽開胃,

雲耳爽脆可口,海蜇頭鮮甜爽脆。

招牌鵝三寶絕對是必點的菜式,

他們家的滷水底完全無得輸

鵝肝肥美入口即化,

鵝腸爽脆彈牙,鵝片鮮嫩多汁。

個人十分喜歡招牌小炒皇
用料豐富,

勁多魚仔,大蝦干,腰果
炒得鑊氣十足,味道鮮美。
十分推薦手工菜清燉荷包鱔,

鱔魚鮮嫩,湯頭清甜鮮美。

另外鹹菜花蛤湯花蛤鮮甜飽滿,湯頭鮮味十足。

潮式魚丸方魚肉碎煮汕頭白魚丸彈牙,

方魚肉碎鮮香,汕頭白鮮甜入味。

#陳儀興 #鰂魚涌 #潮州菜 #滷水鵝 #推薦 #手工菜
2024-03-21 29 views
陳儀興飯店紮根於新蒲崗長久歷史,係鰂魚涌仲有高級版嘅尚潮樓 😋位置都坐得舒服同闊落!陳年普洱,茶味香濃~咸菜胡椒浸台山蠔 食潮州菜又點少得台山蠔 ,而且食落好夠腍又夠鮮,咸菜胡椒湯惹味胡椒鹹菜豬肚湯豬肚係落足料,必叫,飲完真係暖笠笠!豬肚有三大舊,又多鹹菜~魚丸肉碎煮汕頭白 食潮州嘢,梗係要叫潮州魚蛋啦,呢個魚蛋,真係好食過普通魚蛋🤩仲配有好多津白菜,份量都好大!涼拌海蜇頭涼拌海蜇爽口,鹹味十足,配粥食一流潮州粥 潮州粥唔同太滾~入口就剛剛好!🍱餐廳: 陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)🏫地址: 📌 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

咸菜胡椒浸台山蠔

胡椒鹹菜豬肚湯

魚丸肉碎煮汕頭白

涼拌海蜇頭
涼拌海蜇爽口,鹹味十足,配粥食一流

潮州粥
潮州粥唔同太滾~入口就剛剛好!

🍱餐廳: 陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
🏫地址: 📌 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
2024-03-18 44 views
好耐之前試過,難得佢搬過嚟港島區,而且鰂魚涌呢一間裝修格局比較似一間靚嘅中菜館。坐嘅位置亦都好舒服。餐牌都係主打潮州打冷滷水。頭盤係海蜇頭和免費小食鹹酸菜,爽滑有咬口,醬汁醒胃,作為前菜一流另外鹹酸菜雖然係免費,但係味道十分之好,甜酸到適中。上次食過滷水鵝,今次就試埋其他滷水嘢。墨魚入口非常軟滑,誠意推介其餘豬腸,元碲生腸都係水準之作。還有一個清燉荷包饍,功夫菜嚟嘅,要用菜包住鱔再去燉,鱔係肥大無骨,個湯帶有香濃嘅菜乾味,可以一飲而盡。二十年菜甫燉豬肚湯呢個可以話係完美,豬肚處理得非常之乾淨,而且炆得軟腍,送飯一流。總括而言,陳儀興絕對係可以一來再來的餐廳之一。

另外鹹酸菜雖然係免費,但係味道十分之好,甜酸到適中。

其餘豬腸,元碲生腸都係水準之作。

清燉荷包饍

二十年菜甫燉豬肚湯

總括而言,陳儀興絕對係可以一來再來的餐廳之一。
2024-03-16 38 views
餐廳是傳統的潮州菜館,裝飾充滿中國色彩。主打多款潮州菜中,有些特色的手工菜,需提前預定。涼拌海蜇頭:海蜇頭爽脆,帶點微辣,十分惹味。潮式胡椒鹹菜浸台山蠔:台山蠔每隻都脹卜卜,而且體型大隻,十分吸睛,入口鮮甜無渣,新鮮又好味,下面以鹹菜等墊底,湯底有濃郁胡椒辣香,而且十分鮮甜。清燉荷包鱔:特色的潮州手工菜,平時比較少見,以鹹酸菜葉包裹著白鱔,鱔肉醉釀入了火腿、鹹酸菜等配料,燉兩小時,鱔肉甘香,湯底鮮甜無比。鹹菜花蛤湯:花蛤完全無沙,肉質鮮甜,湯底有鹹菜及花蛤鹹味及鮮甜味。最後飲返杯功夫茶,濃郁茶香。
餐廳是傳統的潮州菜館,裝飾充滿中國色彩。
主打多款潮州菜中,有些特色的手工菜,需提前預定。

涼拌海蜇頭:海蜇頭爽脆,帶點微辣,十分惹味。

最後飲返杯功夫茶,濃郁茶香。
2024-03-16 54 views
係鰂魚涌見客食晚飯前,順便响怪獸大廈打個卡,出嚟過馬路就到地方嚕。客人話呢度有間潮州嘢幾出色,咁就一於佢啦,店內裝潢感覺古雅。坐定定後有功夫茶及沙咸菜奉客經過櫥窗見到滷水鵝想著定要叫 一款嚟食。沙咸菜爽脆開胃兩個人叫咗小食、湯、鵝三寶、手工菜、仲有兩碗粥。海蜇頭比較厚身,口感爽脆有咬口,好味。鵝三寶有鵝件、鵝肝、同埋鵝腸,鵝腸爽脆肥美,鵝肝甘美豐腴,鵝件肉質軟嫩入味,點埋醋汁開胃又好食。荷包鱔係手工菜賣相有趣,用菜包住白鱔、火腿、香菇,再以菜絲紮成四方荷包狀,令肥美嘅鱔肉更香鮮味美。花蛤湯裏面有鹹菜、胡椒粒、香菜,大大隻花蛤肥美鮮甜,鹹菜好爽口又唔太鹹,湯水鮮味順喉,胡椒味幾出,飲完感覺暖暖的,乍暖還寒天氣最啱飲。清香嘅潮州白粥正好為這一餐完美作結。
係鰂魚涌見客食晚飯前,
順便响怪獸大廈打個卡,

出嚟過馬路就到地方嚕。
客人話呢度有間潮州嘢幾出色,

咁就一於佢啦,店內裝潢感覺古雅。
坐定定後有功夫茶及沙咸菜奉客
經過櫥窗見到滷水鵝
想著定要叫 一款嚟食。
沙咸菜爽脆開胃
兩個人叫咗小食、湯、鵝三寶、
手工菜、仲有兩碗粥。
海蜇頭比較厚身,
口感爽脆有咬口,好味。
鵝三寶
鵝三寶有鵝件、鵝肝、同埋鵝腸,
鵝腸爽脆肥美,
鵝肝甘美豐腴,
鵝件肉質軟嫩入味,

點埋醋汁開胃又好食。
清燉荷包鱔
荷包鱔係手工菜賣相有趣,
用菜包住白鱔、火腿、香菇,
再以菜絲紮成四方荷包狀,
令肥美嘅鱔肉更香鮮味美。
鹹菜花蛤湯
花蛤湯裏面有鹹菜、胡椒粒、香菜,
大大隻花蛤肥美鮮甜,

鹹菜好爽口又唔太鹹,

湯水鮮味順喉,胡椒味幾出,

飲完感覺暖暖的,乍暖還寒天氣最啱飲。
潮州白粥
清香嘅潮州白粥正好為這一餐完美作結。
2024-03-07
Type of Meal
Dinner
清燉荷包鱔
鹹菜花蛤湯
潮州白粥
陳儀興尚潮樓 - 一間屬於🇭🇰香港人既潮式茶樓,相信係太古同鰂魚涌住既朋友仔🙋🏼‍♂️🙋🏻‍♀️一定會食過,未食過吾緊要,今日piggy要將佢帶到大家眼前同埋試一試佢既首本名菜🍲。功夫單叢茶🫖黎到茶樓點小得一壺令茶,琥珀黃💛既茶色,同廣東既水仙香片相近,茶香淡然,入口回甘,解渴生津。二十年老菜圃燉鮮豬肚🥣 嚴選薄身豬肚,先講口感爽口,索哂湯既甜味,老菜脯作為食療🥰有「黑金」和「窮人人蔘」之稱含膳食纖維🩷❤️醃20年真係吾講得小,養生防感冒等果效,湯水入口令人極度開胃。滷水鵝片 🪿潮式傳統製法,鎮店菜式一試便知功架去到邊❤️❤️我個人覺得首先吾可以韌,薄切鵝片小量肥瘦平均而且冇羶味,秘製滷水汁😆😆底部配以普寧豆腐,香滑而充分豆香味。😋😋肚肉苦瓜煲腩肉煎得勁香,半生瓜入口甘香味直衝味蕾,平衡返鵝肉既甜味同腩肉既油脂感,好送飯🍚得黎又吾會上火🔥。我仲叫左個綿綿又好有粒感飯香既潮州粥添🩷🩷送鹵水鴨 同 佢跟既帶小小麻油咸菜真係一流😋😋頭抽煎英倉🐟食落去由外至內既感覺係: 醬汁外層包圍整件魚塊,魚皮香脆,魚肉乾身🤤🤤🤤極好送飯既另一味菜。視覺上大大碟,金黃既色澤令客人見到都好想食😋😋😋

功夫單叢茶🫖
黎到茶樓點小得一壺令茶,琥珀黃💛

二十年老菜圃燉鮮豬肚🥣
嚴選薄身豬肚,先講口感爽口,索哂湯既甜味,老菜脯作為食療🥰

滷水鵝片 🪿
潮式傳統製法,鎮店菜式一試便知功架去到邊❤️❤️

😋😋肚肉苦瓜煲

• 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
  • 頭抽煎英䱽
  • 鵝片
2024-03-12 21 views
這間位於鰂魚涌的【陳儀興尚潮樓】,主打地道的潮州菜,有多款手工菜式,甚有特色。涼拌雲耳雲耳麻辣爽脆,十分開胃。招牌鵝三寶鵝件肥美,肉質嫩腍,滷得入味亦不會過咸;鵝腸爽脆;鵝肝最好味,入口溶化,甘香又滑。潮式魚丸肉碎煮汕頭白魚丸十分彈牙,加了些方魚及肉碎煮的汕頭白,完全無渣,而且湯底鮮甜。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯老菜脯甘香潤喉,豬肚爽脆,整個湯清且甜。反沙芋頭芋頭沾滿了香脆的沙糖,十分香甜,芋頭則較爽口。最後店員會送上潮州功夫茶作結。

涼拌雲耳
雲耳麻辣爽脆,十分開胃。

潮式魚丸肉碎煮汕頭白

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
老菜脯甘香潤喉,豬肚爽脆,整個湯清且甜。

反沙芋頭
芋頭沾滿了香脆的沙糖,十分香甜,芋頭則較爽口。

最後店員會送上潮州功夫茶作結。
2024-03-12 37 views
功夫茶:餐前個茶味道很淡,我過往飲過的功夫茶有生津開胃的作用,呢度個茶就冇特別生津,而且唔熱。我哋兩個人佢上咗四杯,有少少奇怪。餐後個茶就好飲好多,好香,有茶味,而且熱。小食:原本係俾咗花生,我換咗做鹹菜。鹹菜好好食,爽口新鮮,唔會太鹹,味道啱啱好。滷水鵝片(例牌):一般,食落比較鞋口,鵝太瘦,食唔到油香味。個滷水有少少奇怪,就咁食又唔夠味,一點咗汁又太鹹,而且唔夠香。西灣河嗰間滷水鵝好食好多。墊底有啲豆腐,豆味濃郁,幾好食。鹹菜花蛤湯:淡淡地胡椒味,仲有啲蕃茄,味道偏清新。花甲好新鮮,鮮甜。但係個蕃茄有陣怪味,唔知係咪備料嗰陣黐咗其他嘢,有陣油耗味。水瓜烙:煎得夠時間,好香煎蛋的香味,但係水瓜切片就唔突顯到水瓜烙應有嘅外脆內軟口感。呢味餸如果做得好,係難整過蠔烙,所以先會標價更貴。但係呢度唔值呢個價,建議叫番蠔烙。胡椒鹹菜豬肚湯:好濃嘅胡椒味,夠晒香,豬肚好乾淨,冇壓味,食落有咬口,好食。鹹菜味都好夠。推薦!不過我哋叫兩個湯,佢前後隔咗成半個鐘先嚟,仲要係我哋追先有,懷疑漏單。禾香鴿:冇諗過竟然有功夫菜,而且仲唔使提前預訂。佢係原隻鴿起咗骨架,然後釀糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷

禾香鴿:冇諗過竟然有功夫菜,而且仲唔使提前預訂。佢係原隻鴿起咗骨架,然後釀糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷嗰陣味。上菜嘅時候已經分好咗兩邊,由於起咗骨,食嘅時候都好方便。鴿肉生熟度啱啱好,食落好嫩,仲有汁,連埋啲糯米飯食真係好香甜。呢個值五星,超級推薦。不過,由於鴿身嘅肉係有少少厚薄的分別,一人食半邊會好好食,但如果四個人每人食四份一咁樣,可能食到偏瘦嗰舊就會唔夠油份冇咁好食。所以我建議係按一人半隻咁叫會好啲。

整體餐點味道唔錯,座位同裝修都幾舒服,只係價錢偏貴。下次會想試吓其他功夫菜式。
2024-03-08 23 views
我地好鐘意食潮州菜 ,餐廳!今日約曬成班朋友黎到人氣潮式打冷店「陳儀興飯店」,以傳統潮汕菜為主打,改良後迎合香港人的口味!鹹菜胡椒浸台山蠔台山出產的新鮮蠔,搭配鹹菜和胡椒,味道鮮美!潮州魚丸肉碎煮汕頭白潮州魚丸搭配肉碎,煮成清爽的湯品!頭抽鷹䱽以鷹䱽為主料的美味料理!香酥炸竽泥帶子帶子經過炸製,搭配香酥的竽泥,口感豐富!鹹菜花甲湯鹹菜和花甲的組合,湯頭鮮美!20年鹹菜胡椒豬肚湯使用陳年鹹菜和胡椒,搭配豬肚,味道濃郁!如果您地想品嚐正宗的潮州菜,陳儀興尚潮樓絕對值得一試!

鹹菜胡椒浸台山蠔
台山出產的新鮮蠔,搭配鹹菜和胡椒,味道鮮美!

潮州魚丸肉碎煮汕頭白
潮州魚丸搭配肉碎,煮成清爽的湯品!

頭抽鷹䱽
以鷹䱽為主料的美味料理!

香酥炸竽泥帶子
帶子經過炸製,搭配香酥的竽泥,口感豐富!

鹹菜花甲湯
鹹菜和花甲的組合,湯頭鮮美!

20年鹹菜胡椒豬肚湯
使用陳年鹹菜和胡椒,搭配豬肚,味道濃郁!

如果您地想品嚐正宗的潮州菜,陳儀興尚潮樓絕對值得一試!
食潮州打冷,點會唔諗起陳儀興⭐️老字號招牌,專做潮洲菜,今次食鰂魚涌既陳儀興尚潮樓,酒樓雅致裝潢,傳統潮州菜式任選,由魚飯、手工菜等都有🥹有料,飲返杯#功夫茶,安溪鐵觀音,回甘味濃,潮州特色👍🏻涼菜先上,#涼拌海蜇頭,由於係頭所以切片,口感一流😎調味特別,好惹味,愈食愈想食😆即刻黎個重點滷水🥇招牌鵝三寶,三寶分別係鵝肝、鵝肉、鵝腸,份量好多,鵝肝個樣好吸引,口感一流,加潮州辣椒油食超爽,超高質潮州鵝肝👍🏻 鵝肉好入味,啲滷水汁咸淡適中,幾香,鵝肉好入味,鵝腸好肥美,加潮州辣椒油加醋食風味十足,仲可以送潮州粥🤤胡椒鹹菜鮮豬肚湯,上枱好香胡椒味,燉湯咁樣,好清但都好濃味,鹹菜真係主打😮‍💨個咸味好有層次,好味,仲令個豬肚都好好味😋肚肉苦瓜煲,好大煲,真係用苦既苦瓜,但配左豆豉同調味之後完全唔苦仲好夾好有特色😯肚肉唔肥,都幾唔錯,送下啤酒都好正!🍺整體黎講高質、高檔、高享受😎好吸引既「三高」😽仲有好多唔同既潮菜同手工菜,鍾意食潮州野既一定要試下!🙌🏻🙌🏻

功夫茶

鵝肝