Dine Inn

Dine Inn (Closed)

開餐
Dine Inn (Closed)
2K
yt.t
好好食既芋圓
yt.t
2021-08-28
Follow
有日係銅鑼灣同朋友食完晚飯突然嫌自己仲未夠漲想再增下肥咁,於是同朋友提議下食糖水,點知佢原來都係咁諗,仲話附近有間食芋圓除左出名好食,仲要仲夠「黃」,而且老闆仲係靚靚前空姐!!!於是我就抱住一心去食糖水既心態去坐下😊😊😊桂花四弄($48)一碗入面有齊仙草、蜜紅豆、黑糖珍珠、白玉同桂花烏龍茶凍。仙草爽滑,蜜紅豆大大粒夠飽滿,黑糖珍珠食得出有濃濃既黑糖味,白玉非常煙韌,最特別既係桂花烏龍菜凍,口感介乎啫喱同帶菜糕之間,而且有淡淡既桂花清香。食得出成碗甜品既配料都係用心制作。唯一既缺點可能就係唔夠凍🙈🙈Read More
+ 2
klchiucarly
親民午餐
klchiucarly
Level 3
2021-08-24
Follow
比門口隻馬吸引左所以入去的, 午餐時間非常多人, 好彩今日一個人食,唔洗等好耐就入到, 一打開餐牌, 就比佢個懷舊回味系列吸引, 食左個好邪惡既咸蛋蘋醬香蔥油撈飯配燒原片五花腩, 五花腩好大片, 味道都唔錯, 但老實說, 就算唔比塊肉我, 我都可以食哂個飯, 因為真係撈得好出色, 價錢亦非常親民!!Read More
vivienxneiviv
未食先一肚氣
vivienxneiviv
2021-08-20
Follow
一年前嚟嘅時候,呢度啱啱開張。喺支持黃店嘅心態底下你食咗一次。嗰次之後,我已經差唔多一年冇嚟過啦。因為實在超級無敵勁難食。飯係黐埋一舊舊嘅,肉係硬嘅,杯嘢飲甜到無倫。Anyways, 念着佢啱啱開張。不過日日喺附近,都冇乜勇氣再入嚟食多次。差唔多一年,見佢哋舖頭都有相當多嘅人,諗住應該可以再俾機會多次啦。一開始已經落錯單,混亂嘅程度同一年前一模一樣。點解可以完全冇進步!然後到上菜嘅時間,佢哋安排我坐咗係一個角落嘅位置,我叫咗一個蕃茄湯通粉,然後佢哋竟然要我舉高手(高個頭)去接果一碗通粉。震驚。如果嗰個座位係上唔到菜嘅話,你係咪應該執一執嗰個間隔呢?如果我一個冼手,成碗熱辣辣嘅粉就會倒咗喺我隔離嗰個陌生人個頭上面。完全理解唔到點解佢哋可以咁樣做。之後食物嘅質素,好失望地,係完全冇改善。雞扒勁梅,通粉完全唔入味,蕃茄湯,你唔好睇佢個顏色好深好似好濃郁咁,係冇乜味嘅。真心,做咗成年,啲食物都仲係咁,個Operation都仲係咁亂,係咪應該真係反省下,你哋咁多生意對唔對得住真心支持黃店嘅食客呢?Read More
Bakdiusingchoi
🌟平價黃店・ 港式風味🌟
Bakdiusingchoi
2021-08-09
Follow
🍽🍴🍽🍴🍽🍴🍲🍲🍲🍲🍲🍽🍴🍽🍴🍽-一入門口已經見到佢哋店舖係黃到金,痴左好多文宣同埋擺左連豬係到🤓餐牌上面有啲嘢食名都改左做口號嘅諧音,牆上面亦都有好黃嘅手繪畫🤩見到佢地啲特飲樽上面有寫「香港人加油」,個樽咁靚飲完仲可以重用啊!-🥢碳燒雞扒飯 $55 🆗-個飯份量適中,雞扒就有三大塊,調味做得幾好,每一塊都做到皮脆肉嫩嘅效果,唔會又嚡又韌👍🏻。加埋燒汁一齊食真係唔錯,仲有兩條菜心送俾你食😂-🥢生滾蠔肉碎湯飯 $58 🆗-蠔仔size唔會縮哂水好細隻,啲蠔唔會話有臭味,仲有幾香嘅蠔味。湯嘅味道就正常。佢哋仲落咗勝瓜,食落爽脆鮮甜。個飯仲跟咗啲細嘅油炸鬼比你落落去食,夠哂風味😗。-🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10-🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽Read More
YuenTingLeung
💛💛灣仔價錢貼地打工仔飯堂
YuenTingLeung
Level 3
2021-08-08
Follow
沒有精緻裝潢沒有什麼簡約日系風位處於灣仔銅鑼灣交界收既係親民價晚餐時段兩人豪食到飽都哂連埋甜品都只係$250其實一個人叫個餐五十零蚊都會有交易⚑⚐゛鰻魚豬軟骨飯原條鰻魚絕不嗇色豬軟骨煮得夠哂軟淋 仲要俾足三大舊 又夠哂入味⚑⚐゛香港人雜扒飯香港人日常食材煎雞扒 午餐肉 廚師腸 加隻荷包蛋好香港地道會食既野 煎香既午餐肉無得輸 ⚑⚐゛勿忘初心出街食餐飯想食多啲蔬菜🥬單點多個菜啦 呢味係蜜糖菜心 甜甜地食既菜心幾過癮 ⚑⚐゛蝦多士 雖然上菜時唔係超熱辣辣 不過多士出奇地乾身脆口⚑⚐゛雲耳魚片浸勝瓜用小燉盅俾左好多材料落去 好真材實料勝瓜都唔會煮得太淋 ⚑⚐゛跟餐屬於香港人養生系支裝飲品養生系列飲品都有菊花蜜同杞子蜜材料既量都多 唔邪惡之餘仲養生添 真係飲左都無負擔⚑⚐゛開餐輕量版 跟餐食飽飯食返少少甜野先為之叫完滿餐廳好貼心咁俾兩款甜品我地揀輕量版既芋圓我地揀左抹茶奶凍配紅豆+ 寒天+白玉 奶凍是真的有抹茶🍵味 芋圓口感煙韌 整體不過不失Read More
+ 6
灣仔天樂里黃店
happy.foodie.life
2021-08-02
Follow
今日同同事去左天樂里黃店開餐食lunch我地一人一個餐再加個芋圓做甜品雞扒鮮茄湯通粉 ($56)湯底好濃番茄味通粉份量又夠多如果雞扒再煎香啲就更好香港人雜扒飯 ($57)香港人雜扒飯有雞扒、煎蛋、腸仔同午餐肉太陽蛋既蛋黃汁用黎撈飯一流😋腸仔煎到好香飲品方面我地叫左凍咖啡同胎菊花蜂蜜凍咖啡好大杯幾好飲 (凍飲加$3)胎菊花蜂蜜清熱解毒個樽夠黃可以重用當水樽 (特飲加$10)壓軸出場既有 @crewbowl既芋圓甜品去開餐食飯有一半係為左食到靚女店主整既芋圓空姐芋圓menu有好多款芋圓甜品: 抹茶奶凍、黑糖奶凍、咖啡奶凍、港式奶茶奶凍等等今次我就叫左奶茶聯盟 ($48)有港式奶茶奶凍、芋圓、仙草、黑糖珍珠同白玉擺盤用左靚靚既實木托盤加埋白色既碗襯托個芋圓甜品好睇之餘又好食會繼續支持空姐自家製芋圓甜品小店💪🏻💪🏻Read More
syc
先試下新出甜品
syc
2021-07-26
Follow
良心小店開餐,一直未有機會堂食,但剛剛放工經過不肚餓,但見到新出甜品,即刻外賣試試。賣相不錯,味道不太甜,我自己覺得好食過個間排哂長龍既鮮x仙,佢個布甸好好食,加埋其他配料一齊好夾,不錯啊!Read More
zanvsfood
灣仔香港人食堂🔥
zanvsfood
2021-06-20
Follow
今次同同事行遠少少,lunch黎到灣仔開餐!午市時間都幾full,不過等左好快就有位😗我點左雞扒飯,雞扒大塊而且燒得嫩滑,配上濃濃嘅醬燒汁,好好味!另外配有嘅兩粒帆立貝都好大粒,有點咬口,都真係唔錯🥰 醬汁撈飯都好好味,食下食下就食左大半碗!同事叫左嘅豬軟骨飯同樣吸引,肉好林,而且都好入味😍 真係好有港式feel🙌🏻我地仲追加左個蝦多士🍤 有4小塊,多士炸到金黃色,而炸左嘅多士入面包住細細粒嘅蝦粒,非常香脆!不過個人認為唔太抵食,因為太細舊同味道較淡,如果唔點醬就真係冇乜味😂Read More
Renee<3<3<3<3<3
芋圓控必訪❤🍠🍡
Renee<3<3<3<3<3
2021-06-14
Follow
❤灣仔 開餐 @dineinn_hk🧡支持小店,甜品全自家製,以芋圓為主🍠,有5款配搭選擇,岩哂煙韌一族啊🥰🍡 👅黑糖鮮奶凍:黑碧白玉 $45 ♡Crew Bowl Taro Balls with Black Sugar Milky Pudding 🍮▪︎CP 值超高😍 價錢合理,大大碗超足料,一碗有齊三色芋圓🍠黑糖鮮奶凍🍮仙草・白玉・黑糖珍珠🍡 三色芋圓之中個人最鍾意番薯圓👍因為蕃薯味超濃郁,而且煙煙韌韌煮得岩岩好❣奶凍超滑溜,牛奶味十足🥛食哂真係大滿足😋 一定會再去食埋其他款式😁🥳 👅明目圓肉杞子蜜 $20♡Goji & Longan Tea with Honey🍯▪︎清甜養生解暑飲品🥰 水樽既特色又環保,有香港人加油嘅字句之餘,水樽仲可以重用架~~ Read More
moritatintin
下午茶開餐
moritatintin
2021-06-04
Follow
下午茶時段,到了一間幾出名的黃店開餐,平日14:00多是時段,不算太多人。餐廳面積頗大,環境寬敞,牆上有不少文宣,有幾部電視,其中一部重播緊花姐ERROR遊wwwwww。餐廳內有一個位置係賣空姐自家製手作芋圓,背後的故事好有人情味~!餐牌,有好多選擇,見到有個全日開餐都幾抵食。原隻沙薑雞脾飯,$48。雞脾大小適,肉質幾滑,醬汁多,香濃惹味。碗飯都有搭條菜,有豉油及蔥油撈飯,食落幾香口,都不俗呢。齋啡,正常。食物正常水準,價格合理,支持小店。Read More
+ 11
nofoodnolife030
灣仔開餐都可以食到自家製芋圓💜🧡😍
nofoodnolife030
2021-05-28
Follow
茶凍同奶凍好出色❣️❣️▪️《桂花茶凍:桂花四弄》 $48很喜歡他的桂花茶凍😍😍😍😍很清香然後白玉也很q!!紫薯圓和蕃薯圓~各自都有食物的原味在😚口感卻不太一樣💜紫薯圓相對沒那麼軟和煙韌🧡蕃薯圓卻很好咬,超Q、超嫩!▪️《咖啡奶凍:咖啡情人》$45很少地方吃得到咖啡奶凍☕️ ❗️咖啡蠻香,不會太甜😚覺得他奶凍和茶凍🍮比起芋圓更加好吃🤣美中不足小建議😬:不知道是碗底偏平/木湯匙難挖/湯底偏少🤔吃到最後覺得多點花奶會更好😚Read More
+ 2
_foodieksk_
真 香港人餐廳💛
_foodieksk_
2021-05-21
Follow
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!📜”開餐 (灣仔)📌 地址:灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖🕐營業時間:07:00-12:00📍分店地區: 佐敦 灣仔 旺角📝評價💬📢 港式快餐店 👅👅食物速度快而且選擇又多 比起茶餐廳係另一種風味🙈🙈 又有特色飲品又有甜品👍🏻 今次試咗個越式肥牛湯河💛湯底唔算好濃郁 牛肉份量都算多🤣河粉份量都夠😂 就係會越食越口渴😂 好彩有叫飲品😆 香港人加油💛💛 珍珠有硬🥲🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #灣仔美食 #灣仔黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow灣仔 #foodieksk灣仔Read More
+ 1
Anya.ip
服務態度有進步空間
Anya.ip
2021-05-14
Follow
我個次同朋友去我哋企左係度 一段時間 因為第一次去 吾知係要我哋寫野定點 所以企左一陣 而隔離有對情侶自己係到傾計。無理過客人。 之後我同朋友見唔到有人理我哋 我哋就自己行入去 之後見到有應該係職員既帶位甘佢哋自己係甘傾計 玩電話 無理過我哋仲有甜品 我哋食緊飯個時 見到有一班妹妹入黎叫甜品 我哋見到好大碗 我哋就有叫 但黎到係好細碗😅Read More
mageatallday
《平靚正良心飯堂》
mageatallday
2021-05-03
Follow
偶爾外出吃飯 都會想吃點親民價的餐廳 推介這間小店茶餐廳~ 朋友說這裡是她的飯堂 今次我終於可以一試🤣-🔻🔻🔻🔻🔻✨豬軟骨湯麵 (HK$57)3大塊豬軟骨!! 而且每一塊都超級厚~ 肉質好軟腍 光是吃肉就已經半飽狀態😂 麵條就正常茶餐廳水準-✨生滾蠔肉碎湯飯 (HK$58)好多顆蠔肉 目測至少6/7顆 而且配上勝瓜 朋友每次都說要少飯不然會太飽😂 另外!! 超推介這湯飯系列是配油炸鬼小食一碟 如果不夠食 可以再免費加多碟😂😂😂🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:一進來已看到很多有意思的壁畫 到處都是紀錄香港前一兩年發生的事 而且還有張小枱子可買報紙📰和免費取年曆卡 值得大家大力支持🔸價錢:絕對性價比超高 用$50多就吃得飽足🔸服務:店裡人來人往 雖然未必能馬上招呼 但感受到他們的好禮貌~🔸等候時間:平日晚上8時無需等候🔸回頭度:聽聞酸菜魚都好出色 會想再試☺️-📍 開餐 (灣仔) |另設佐敦、旺角分店🗺 灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖Read More
Trueaterr
深💛平價小店
Trueaterr
2021-04-06
Follow
去完op岀返灣仔食野💛(自從返佐呢份工對灣仔好有恐懼☠️) 呢間小店好有良心💛💛菜式名別有用心同成間舖都好多靚裝飾💛💛酸菜魚片湯河($57)呢個麵見好多介紹應該係招牌菜🤣河粉可以轉米粉🍲平時要食酸菜魚通常都係一大盤share食個啲同真係好辣😂唔太食得辣既朋友仔又想試下叫呢個就岩曬🙌🏻我本身都唔太食得辣呢個湯酸多過辣,接受到的🤟🏻魚片都好滑又無腥味,唔錯😋河粉既份量唔算少男士都夠飽👍🏻椰香咖喱牛腩飯($57)咖喱汁稀佐啲同冇乜咖喱味😂牛腩數量都算係咁有6 7 舊,最搞笑係用佐炸薯角代替薯仔😂😂炸流沙奶黃包(跟餐+$19)呢個包有驚喜幾出色👍🏻👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳外脆內軟!!奶黃堅流心!!奶黃餡又唔係好甜暖暖地好想食多幾個🤤🤤🤤炸單骨雞翼(跟餐+$27)單骨5件其實加埋得兩隻半雞翼🙈加啲孜然粉炸起冇乜特別highlight!值得一提佢杯凍檸茶同凍鴛鴦係唔錯的🙌🏻🙌🏻好飲過好多茶記!為食指數: 3.5/5性價比指數: 3.5/5推介指數:3.5/5Read More