2023-09-19 303 views
是日牙痛,所以lunch 過咗街市買粥。牛頭角街市2樓嘅熟食中心,呢間粥舖由細食到大,平時會食艇仔粥(勁多料㗎),今日要下吓火所以食皮蛋瘦肉粥。等外賣時見住阿姐落咗足一隻皮蛋,絕對無慳住俾,瘦肉唔係肉鬆呢啲柴口瘦肉絲,係切粗條嘅瘦肉,粥底綿綿好味道,再加脆脆花生同蔥花,食完順曬好舒服。另外加咗一份炒米粉,份米粉基本上無乜餸,有少少豆菜同芝麻,但勝在大大份都只係10蚊好飽肚,食曬碗粥再食咗1/3份米粉已經夠曬,剩返嘅米粉可以留下一餐,幾慳家🤣
是日牙痛,所以lunch 過咗街市買粥。

2023-09-19
TakeAway
$27 (Lunch)
  • 皮蛋瘦肉粥
2023-08-20 129 views
中午要去牛頭角附近買嘢,順便去牛頭角街市熟食市場食個午餐。街市熟食區有粥店,茶餐,兩餸飯等,早餐有得飲茶,晚市仲有小炒大排檔,街坊一定熟路。雖然天氣好熱(中午可以去到32, 33度),不過有幾把大牛角扇都ok頂得到(你吹到好似癲婆咁失儀咗啲🤣)點咗豬紅皮蛋瘦肉粥同炸一,即細份嘅炸兩,唔知多唔多人識咁叫,因為自己食唔曬一份炸兩,但同好多朋友講,都唔知有得叫炸一。粥好食,夠綿,材料都足唔孤寒;豬紅亦都唔腥,幾好食。因為自己有油鑊炸油器,所以炸一嘅油炸鬼夠新鮮。另外佢嘅炒麵同炒米都係好食嘅,份量又足,所以都見好多街坊午市嚟買外賣。
中午要去牛頭角附近買嘢,順便去牛頭角街市熟食市場食個午餐。

粥好食,夠綿,材料都足唔孤寒;豬紅亦都唔腥,幾好食。
因為自己有油鑊炸油器,所以炸一嘅油炸鬼夠新鮮。

豬紅皮蛋瘦肉粥,炸一
2023-08-15
$26 (Lunch)
豬紅皮蛋瘦肉粥,炸一
2023-02-22 428 views
由於之前食得太多炸雞, 喉嚨有O的唔舒服, 所以諗住食下皮蛋瘦肉粥下吓火.呢間衛生環境真係有O的驚恐, 但粥就真心好食, 而且瘦肉份量真係堅多.另外加左個齍腸, 不過呢個就麻麻O地, 只係份量唔少.價錢方面真係非常平, $16 粥 + $10 腸粉. 如果頂得順個環境, 呢度係非常之抵食.
另外加左個齍腸, 不過呢個就麻麻O地, 只係份量唔少.
價錢方面真係非常平, $16 粥 + $10 腸粉.
如果頂得順個環境, 呢度係非常之抵食.
皮蛋瘦肉粥
2023-02-06
$26 (Tea)
皮蛋瘦肉粥
2019-06-10 1475 views
【鑑記粥品】街市覓食!今次去左牛頭角街市搵食吖,呢間粥店長時間都好似好多人咁,今次揀左都好多人點既炸兩($8)、牛肉粥($12)同艇仔粥($12),先加入配料,再倒入熱粥將配料滾熟🤣。粥底夠綿係基本,牛肉好細嫩,而且每羮都畢到牛肉碎,好足料!同樣艇仔粥都係,一畢起就係滿滿既配料,魷魚、牛肉、魚片等,仲可以叫多花生添😝不過講定先~環境呢就係一般街市熟食檔既環境,要視乎大家接唔接受到啦😝
【鑑記粥品】

2018-02-10 1758 views
近來的持續低溫,香港實在少見。不必強勢進補,其實一碗正粥已可使人窩心暖胃。一碗豬紅艇仔粥,既補血又熱心,絕絕對對是對抗寒冬的一大佳品。粥底夠綿,不會撈兩撈便起水;況且料多過粥,魷魚絲、豬皮、花生、蔥等等越吃越有,每一口都是料!魷魚及豬皮極之腍滑,店方落得豪邁,客人食得開心。豬紅更是大大磚的,不似坊間某些粥舖碎濕濕的上,爽滑而有咬口,過足豬紅癮!本來還想叫炸兩,結果都是免了,皆因吃過了粥,已甚滿粥之至。

豬紅艇仔粥
本來還想叫炸兩,結果都是免了,皆因吃過了粥,已甚滿粥之至。
Type of Meal
Lunch
豬紅艇仔粥
2018-02-06 1169 views
糧尾的時候被迫要出外揾食,係食碗米線一餸都要$32既環境,錯有錯著黎到牛頭角街市揾食時遇到這糧尾恩店!雖未至平靚正,平靚係有的,味道一般,但價錢真係平到以為自己睇錯艇仔粥$12 蝦米腸$10食到飽一飽先$22, 同埋用料一d都唔求奇,艇仔粥料多過粥,粥底好綿。食完有少少口喝。蝦米腸就比粥品差一點,好淋,醬油可能有調整過,顏色深但食落唔咸,仲可以加甜醬麻醬黎食。跟住發現大家都叫炒米粉,唔知係咪會好食d呢~如果為味道就唔太吸引既,加上環境係街市,唔講都知唔會太整潔同舒服,但快食餐肚又平,出品亦有心,好食過個d十幾廿蚊碗既雲吞麵,呢度絕對係糧尾精選!
蝦米腸

艇仔粥$12
蝦米腸$10
2018-02-06
2017-12-14 1140 views
走到牛頭角市政街市,這家粥麵小店已經營多年,好多牛頭角和九龍灣嘅街坊都時常光顧,公公婆婆尤其最愛。天氣逐漸轉涼,這星期氣溫界乎12-18度之間,早午餐想吃些暖笠笠野食,最啱就係去食粥。 今時今日吃一碗足料嘅粥一般都要三十蚊,炒麵呢⋯⋯十蚊起吧?!叫了一碗豬紅瘦肉粥和一個炒麵,本想加孖油炸鬼,但晏尐先會炸有緣遇到熱辣辣即炸油條一定不要錯過!每次炸嘅數量有限㗎豬紅瘦肉粥(雙拼粥$13)我係多青多花生,內裡當然有一舊舊豬紅同咸瘦肉,一大碗好多料,這個價錢咁嘅質素,真係抵到飛起!!! 炒麵($7)收七蚊一碗嘅炒麵絕對唔會將貨就價,滿滿的!我自己好鍾意添加甜醬、蔴醬同芝麻一齊食添天氣涼,麵雖然凍了,但每一口仍感到那份暖暖的人情味,如果撞正咁啱熱辣辣炒起當然更正啦!熱騰騰多料豬紅瘦肉粥加碗炒麵,一餐夾埋都只係廿蚊,真係越來越少有。 一定要多多支持小店
尤其最愛。

雙拼粥加炒麵

叫了一碗豬紅瘦肉粥和一個炒麵
,本想加孖油炸鬼,但晏尐先會炸
有緣遇到熱辣辣即炸油條一定不要錯過!每次炸嘅數量有限㗎

豬紅瘦肉粥

豬紅瘦肉粥(雙拼粥$13)

炒麵($7)

收七蚊一碗嘅炒麵絕對唔會將貨就價,滿滿的!
我自己好鍾意添加甜醬、蔴醬同芝麻一齊食添

天氣涼,麵雖然凍了,但每一口仍感到那份暖暖的人情味
,如果撞正咁啱熱辣辣炒起當然更正啦!

一定要多多支持小店
2017-12-10
雙拼粥加炒麵
2017-11-25 1031 views
鑑記已經有幾十年歷史,亦是在牛頭角街市熟食中心開業最久的食店之一。以前我父母在放假時,最喜歡帶我們來食粥。那時由老闆娘坐陣,她的幾個子女協助,經常吵吵鬧鬧地,就過了幾十年,現在食店由兒子與媳婦接手經營。食客都是幫趁多年的街坊,大家的評語是:平、好食、衛生環境一般和服務態度差!一直以來,老闆娘的子女都會鬧客。原因很簡單,因為收費平,客人多,為了節省成本,便少請工人幫手。惡性循環之下,他們做得辛苦,便經常發脾氣。因此,來這裏的熟客均知道,千萬不要催單,食物總會送來的!近兩年來,情況已稍改善。也許有人問:為何冒著要受氣,也甘心「送上門」呢?究竟有多平和好食呢?以我今日這個午餐為例,艇仔粥+炸腸合共$18(粥$11+炸腸$9)!艇仔粥的材料有碎牛肉、魚片絲、豬皮、花生和蔥粒,落單時我說明不要魷魚。粥底有米香,曾聽到有食客在九龍灣工作,午膳時要步行十幾分鐘,也來這裏吃「有米粥」。因為九龍灣那邊不單粥店少,價錢貴之餘,粥底又像是由「粉糊」開成,半點米也找不到!炸兩腸的油炸鬼雖然不是脆的,但反合我的口味。腸粉是即拉的,有米香,不過粉槳有時會較「削」,一夾便斷,今日卻調得不錯。加上芝蔴和醬料等,十分美

炸兩腸的油炸鬼雖然不是脆的,但反合我的口味。腸粉是即拉的,有米香,不過粉槳有時會較「削」,一夾便斷,今日卻調得不錯。加上芝蔴和醬料等,十分美味。這裏其他的美食,質素均不錯。

這類傳統的粥店,已經買少見少了。只要你不嫌環境較差,願意有耐心地等,又或者在非繁忙時間才來,你便可以嘗到地道廣東的粥品和美食了!
2017-11-25
  • 粥品、腸粉
今日老公想食清d d , 就去牛頭角街市2樓幫襯,環境真係有d dirty, 今日仲要勁多人,好大堆人外賣,好大堆人堂食想柯打,好多人想埋單,咁啱又得一個姐姐,超忙😂。我地反正閒著先搵地方坐坐,柯打了皮蛋艇仔粥、瘦肉粥,好味道。另想叫隻糭,姐姐話今朝太忙未整得切,那不打緊。過左一陣,姐姐大叫邊個要炒麵,個個紛紛走去攞一碗,那我也不妨試試。唔~太淋身,的確麻麻。總括:如果怕污joe 既你,不要來了!如果怕慢既你,不要來了!如果怕服務既你,都不要來了!而我...會再來的!$13一碗粥又平又好味道!哈哈哈哈!

總括:
如果怕污joe 既你,不要來了!
如果怕慢既你,不要來了!
如果怕服務既你,都不要來了!

而我...會再來的!$13一碗粥又平又好味道!哈哈哈哈!
2017-01-02
$17 (Lunch)
2016-07-17 1148 views
午餐時間,又唔算好餓,來到食肆,見有粥檔,試下先,叫了一碗艇仔粥+炒米粉/炸腸,只需16 元,好味夾抵食,艇仔粥多料,牛肉粥都不錯, 午市都好多公公婆婆吃,而家轉咗工,又要抽時間去吃了!
2016-03-08 1428 views
一間在牛頭角街市多年嘅粥店,老闆由朝做到黑,有心有力,價錢相當抵食。因為價錢抵,吸引很多公公婆婆及低下階層,亦可以令佢地有些較平嘅選擇而又可以食飽飽,呢樣好重要,但現今起各大商場食市而機乎絕跡了,可悲 ,所以我覺得老闆有心係因為付出自己努力、辛勞,並不是單純為金錢、利潤,呢D就係真正社會責任了。講返野食 ,小店唔係好多款式,基本幾款傳統粥、油器、腸粉、炒粉麵。雖然今年年頭已經加了價, 但價錢依然超級抵食. 艇仔粥, 超級多料, 有魷魚、魚片、炸米粉、碎牛肉、花生,應該差不多了,多料之餘味道亦不錯,粥亦好棉,當然熱辣辣喇,好味。通常我都會加多個炒麵,飽肚D,炒麵唔會好油,色澤亦好,麵唔'林'唔硬剛剛好,通常炒麵一炒完就好快清哂(我估一鑊大約二十碗),你話點解...梗係好味 。其他仲有油炸鬼值得一提,因為呢度D油炸鬼外觀依然係油炸鬼但質感似油脷酥,會較為實心又甜甜地。不過,今次冇,因為由於師傅不停手做其他野,跟本冇時間炸,所以真係睇你彩數。
講返野食
,小店唔係好多款式,基本幾款傳統粥、油器、腸粉、炒粉麵。
雖然今年年頭已經加了價, 但價錢依然超級抵食.
2016-03-05
$18 (Lunch)
  • 艇仔粥
  • 炒麵
2015-06-20 1056 views
適逢星期日,探望老人家之際,就同屋企人食個早餐先。鑑記係係中式早餐既首選,仲有好多老人家起到食叫左個豬紅粥、炒面,炸兩,豬紅粥:由於香港真係無乜邊到有豬紅粥,所以呢到都幾特別,豬紅好在唔會太易碎,而且瘦肉尚算新鮮。加上豬紅細粒之餘份量好多。炒面:有時呢到d炒面質素真係不一,所以我見小人果陣,通常叫佢翻炒一下,之後會更香更脆。炸兩:食開都知佢有分炸一邊同炸兩邊,不過炸兩全脆香口先岩我。價錢5個人都只係圍番每10幾蚊左右,飽肚之餘,又省荷包。
適逢星期日,探望老人家之際,就同屋企人食個早餐先

鑑記係係中式早餐既首選,仲有好多老人家起到食

叫左個豬紅粥、炒面,炸兩,

豬紅粥:

炒面:

有時呢到d炒面質素真係不一
,所以我見小人果陣,通常叫佢翻炒一下,之後會更香更脆。

炸兩:

食開都知佢有分炸一邊同炸兩邊,不過炸兩全脆香口先岩我。

價錢5個人都只係圍番每10幾蚊左右,飽肚之餘,又省荷包。
2015-06-14
$15 (Breakfast)
2015-03-07 1225 views
昨晚吃了自家炸地瓜球作宵夜,食咁油膩咁邪惡嘅野好對唔住腸胃,所以今日brunch要食下粥,第一時間諗到去牛頭角街市食粥。來到已下午兩點多,舖頭嘅人依舊忙碌唔夠人手,油鑊未有炸作油炸鬼幾時先出世 ???來一碗來料豬紅瘦肉粥 ($12)佈滿豬紅瘦肉同香蔥脆花生 ,好足料艇仔粥($10)- 成碗粥滿料粥檔人氣最高嘅粥品,坐一陣都聽到四周大部份男士都叫艇仔粥 炒麵($6)加麻醬、甜醬和白芝麻同吃,正叉燒腸($12)攦上芝麻落埋甜醬麻醬,食得叉腸唔夠滑,有點“鞋”12蚊貨仔,夠份量,唔好要求咁多真係超抵食,40蚊兩個人就攪掂一餐

來到已下午兩點多,舖頭嘅人依舊忙碌

唔夠人手,油鑊未有炸作

油炸鬼幾時先出世 ???

豬紅瘦肉粥

來一碗來料豬紅瘦肉粥 ($12)

豬紅瘦肉粥

佈滿豬紅瘦肉同香蔥脆花生 ,好足料

艇仔粥($10)- 成碗粥滿料
粥檔人氣最高嘅粥品,坐一陣都聽到四周大部份男士都叫艇仔粥

炒麵($6)

炒麵

加麻醬、甜醬和白芝麻同吃,正

叉燒腸

叉燒腸($12)

攦上芝麻

落埋甜醬麻醬,食得
叉腸唔夠滑,有點“鞋”
12蚊貨仔,夠份量,唔好要求咁多

真係超抵食,40蚊兩個人就攪掂一餐
2015-03-07
  • 粥品
2015-01-13 521 views
百物驣貴嘅香港,試問有幾多食肆會賣10蚊一碗有料粥 ?有!有!有! 就係牛頭角市政熟食中心二樓,位於扶手電梯旁,連接往九龍灣港鉄站方向果條天橋果間小粥檔仔 。依個粥檔好多年㗎啦, 唔好睇佢檔仔細細,雖然好"up doub" , 但好多好多人幫襯㗎!依碗豬紅粥係10蚊,好足料,貨真價實,真係無睇錯,係10蚊碗!10蚊一碗!!!!!碗粥有好多舊豬紅,豬紅仲有佢地自己炸嘅香脆花生,粥底無加味精。以前食過 :炸両 ~ 唔記得幾錢,都唔會貴,好多人食,可能多人食所以有時都要等,上檯多是熱呼呼的;炒麵~好似6蚊定7蚊碟,但唔叫好食,但論咁超值價唔應該咁高要求;腸粉~好似6定7蚊碟,有米香但唔算滑;一定會多多幫襯,比腸胃輕鬆d之餘又可以幫個荷包減輕下負擔嘛
百物驣貴嘅香港,試問有幾多食肆會賣10蚊一碗有料粥 ?

有!有!有!

豬紅粥

以前食過 :
腸粉~好似6定7蚊碟,有米香但唔算滑;

一定會多多幫襯,比腸胃輕鬆d之餘又可以幫個荷包減輕下負擔嘛
2015-01-13
$10 (Breakfast)
豬紅粥
到牛頭角探親人,想起這間已超過四十年歷史的粥店(未起安基苑前,早已開在佐敦谷舊區街市了!),便叫了幾樣食品。1)豬肚瘦肉粥 $12  好多豬肚,又冇味精,最主要係,而家嘅粥店,很少再賣豬肚粥了!2)艇仔粥 $10  好多牛肉碎,亦冇味精,不過比起以前,已少了很多魷魚絲了!3)炒麵 $6 一如已往般難食,又淋,又濕,又凍,又冇乜味,不過咁嘅價錢,仲想點...4)腸粉 $6很有大米的味道,但不夠滑!5)炸兩 $6仍然不錯!環境一般,但係超抵食!

1)豬肚瘦肉粥 $12

2)艇仔粥 $10
  好多牛肉碎,亦冇味精,不過比起以前,已少了很多魷魚絲了!

3)炒麵 $6

4)腸粉 $6
很有大米的味道,但不夠滑!

5)炸兩 $6
仍然不錯!

環境一般,但係超抵食!
2014-01-03
$20 (Breakfast)
  • 豬肚瘦肉粥
  • 炸兩