2023-12-30 2164 views
👨🏻‍🍳今日心血來潮想食點家鄉味,就揀了「鎔記潮州飯店」詳細嚐嚐。我實話實說,佢地啲「滷水鵝片」真係絕了!想像下,鵝肉厚切得啱啱好,帶點滑溜溜嘅皮,咬落去即刻感受到啲肉汁四溢,微微嘅草本香氣喺喉嚨間舒服游走,夠曬解膩!✨話說返「大腸、鵝腸、墨魚」,這個組合得嚟好創意,勁正嘅!墨魚彈牙得嚟唔韌,個鵝腸同大腸都係清清地,一啖一啄都覺得過癮,痛痛快快!再者,我就實在無法抗拒「小炒王」帶來嘅那種鮮、香、脆嘅口感,每樣食材都咁有性格,一盤物超所值!而「汕頭白菜煮魚蛋」就話你知咩叫做健康又美味,湯頭清甜,魚蛋咁Q彈,同白菜切工好,食落去簡直是清新與滋味嘅完美結合,相當適合追求輕盈口感嘅你!最後啲嘢夠味夠香,可以話係潮州菜嘅驕傲啦!🍲心情開心嘅我,仲特別推介你,想食地道潮洲滋味,記得要mark低呢間餐廳喇!👍🏻

2023-12-28 1466 views
第一次黎,好有潮州風味,老闆好攪笑。食左7餸一湯埋單唔使$1000,真係平靚正。其中有滷水鵝片、鵝腸豬腸墨魚三併、胡椒豬肚湯、煎蠔餅、糖醋麵、韭菜豬紅、黃金蝦和反沙芋。

2023-09-17 1633 views
通常冇咩嘢唔會打食評,點估到 一間係九龍城開左咁耐嘅餐廳居然可以做到咁嘅出品… 今次應該係咁耐以來係九龍城食嘢最差嘅一次… 有苦味嘅鵝腸, 同餐廳講,廚房話冇事 我地D鵝腸就係咁。 叫7樣嘢 1) 鹵水拼盤 (唔好食)2) 蠔唔知咩煲 (好腥)3)韭菜豬紅 (冇投訴) 4) 咕嚕肉 (全晚最正) 5) 麻辣魚皮 (好食) 6) 金銀蛋白菜 (賣相肉酸) 7)椒鹽豆腐 (第一次食倒咁難食) 總結: 唔會再有下一次。 嘢食: 冇驚喜 嘢飲: 茶係OK嘅所以…. 唔好難為自己喇

今次應該係咁耐以來係九龍城食嘢最差嘅一次…

有苦味嘅鵝腸, 同餐廳講,廚房話冇事 我地D鵝腸就係咁。

叫7樣嘢
1) 鹵水拼盤 (唔好食)
2) 蠔唔知咩煲 (好腥)
3)韭菜豬紅 (冇投訴)
4) 咕嚕肉 (全晚最正)
5) 麻辣魚皮 (好食)
6) 金銀蛋白菜 (賣相肉酸)
7)椒鹽豆腐 (第一次食倒咁難食)

總結: 唔會再有下一次。
嘢食: 冇驚喜
嘢飲: 茶係OK嘅

所以…. 唔好難為自己喇

2023-09-17
2023-08-14 1458 views
九龍城除了以「小泰國」見稱 更有「小潮州」的封號 可以找到不少售賣潮州食品及糕餅甜點之商店 當然亦少不了潮洲打冷菜餐廳 與朋友久久一聚相約於九龍城 想食蠔仔粥 見朋友推介 決定試下鎔記潮州飯店近餐廳門口 擺放了包上保鮮紙的潮州小菜 種類繁多 亦可以看見師傅在斬滷味的身影 充斥住有滿滿的潮州風味滷水拼盤$118滷水拼盤可以一次過試到不同的滷味 鵝肉肥美但多碎骨 墨魚爽口 鵝腸爽脆有咬口 豆腐同芽菜墊底 吸收了大量滷水汁 好入味 每樣滷味都非常香濃又不死鹹 值得一試蠔仔粥 $68蠔仔大大粒 十分飽滿 觧而不腥 有豐富的海鮮味道 粥底鮮味十足 粥仍可以見到一粒粒米 加上莞茜和薑蔥 鮮甜美味 十分推薦金銀蛋白菜仔$88出街食飯 總覺得需要叫一個菜 減低外食的罪惡感 皮蛋 鹹蛋及鹹蛋黃同白菜仔 食材簡單美味 不過當然沒有前兩者那麼出色 整體評分:食物味道: 8/10餐廳環境: 7/10服務質素: 7/10

滷水拼盤$118

2023-08-11
滷水拼盤
蠔仔粥
2023-08-05 1458 views
位處九龍城嘅潮州打冷老店相約友人到九龍城晚飯,友人朋友介紹呢間多年老店,對打冷啤酒有份喜好嘅我哋都決定一試我哋坐二樓,上樓前要經一度唔知係門嘅門上去!係成間店最有驚喜嘅地方一行四人點咗五樣菜鹵水鵝拼盤、韮菜豬紅、蠔仔粥、辣酒煮花螺、糖醋麵幾款嘢食都不過不失,蠔仔粥有驚喜,無腥味而且蠔仔都肥美糖醋麵反而最令人期待,因為等咗應該超過半個鐘,但店員話呢樣菜式係需要等,結果無令我哋失望,煎得香脆可口!👍🏻下次會想試蠔餅,見人哋個蠔餅炸到非常脆口!因為肚唔夠位,下次再試!
位處九龍城嘅潮州打冷老店

一行四人點咗五樣菜
鹵水鵝拼盤、韮菜豬紅、蠔仔粥、辣酒煮花螺、糖醋麵

幾款嘢食都不過不失,蠔仔粥有驚喜,無腥味而且蠔仔都肥美

2023-08-01 815 views
九龍城又點止得泰國野食!捐窿捐罅,喺泰國店臨中搵到一間傳統正宗潮洲菜!就好似漆黑裏面嘅螢火蟲一樣,發光發亮⭐️韭菜豬紅超大碗!喺呢度必點嘅嘢食!豬紅同埋韭菜分量多到一個點!滷水鵝又係份量極有誠意!滷水汁味道香濃!只有老店才吃到的味道!肉厚又有!重點係豆腐,吸收了滷水汁嘅精華!豉椒炒蜆夠晒鑊氣!隻隻都開口!鮮甜豉椒味重!一粒沙都無!吐得好乾淨!自己家中做不到的!炸蠔餅潮州菜名物!傳統嘅潮州菜係要炸到脆卜卜,外脆內軟!蠔肉新鮮,夠juice !傳統潮州飯店買少見少!九龍城呢間老店抵食,又好食!

韭菜豬紅
超大碗!喺呢度必點嘅嘢食!
豬紅同埋韭菜分量多到一個點!

滷水鵝

豉椒炒蜆
夠晒鑊氣!隻隻都開口!鮮甜豉椒味重!
一粒沙都無!吐得好乾淨!自己家中做不到的!

炸蠔餅

傳統潮州飯店買少見少!九龍城呢間老店抵食,又好食!

• 韭菜豬紅
  • 潮州炸蠔餅
2023-07-29 574 views
潮州炸蠔餅🥢食潮州野點可以冇蠔餅🤩好鍾意炸到脆卜卜,蠔仔都好大隻,蠔嘅份量仲超多👍🏻整塊蠔餅有我塊面咁大😂😂😂好好味呀⋯⋯😋😋😋豉椒炒聖子🥢聖子係bb版好嫩滑,用豉椒炒真係好惹味食埋三色椒🫑好鬼正。西蘭花炒鮮魷🥢例牌會點嘅餸,簡簡單單已經好好味😋滷水拼盤🥢樣樣都想食😆就點個細拼盤,有豬腸、腩肉、墨魚、鵝腸、紅腸、豆腐、芽菜等等…樣樣都好入味,必點的👍🏻👍🏻👍🏻
潮州炸蠔餅🥢

豉椒炒聖子🥢
聖子係bb版好嫩滑,用豉椒炒真係好惹味食埋三色椒🫑好鬼正。

西蘭花炒鮮魷🥢
例牌會點嘅餸,簡簡單單已經好好味😋

滷水拼盤🥢
2023-07-26 442 views
今日去咗九龍城食潮州菜,原本想食蠔餅,但朋友突然話不如吃炸蝦棗…那麽就跟朋友去咗位於城南道嘅鎔記潮州飯店食🤭 滷水鵝,豆腐墊底,滷水鵝好入味,肉質軟腍🤗墊底嘅豆腐都好滑!滷水拼盤鵝腸,生腸,紅腸,腐乳芽菜底.. 滷水咸淡適中,鵝腸新鮮爽口!墊底嘅腐乳芽菜味道又幾夾幾好味👍🏻啫啫芥蘭煲-好夠鑊氣,芥蘭炒得好鮮嫩,又冇乜苦澀味,跟肉碎蝦乾炒埋一齊食好惹味!炸蝦棗,炸得外脆內軟,口感Q彈,味道鮮味!果然不錯👍🏻

炸蝦棗,炸得外脆內軟,口感Q彈,味道鮮味!果然不錯👍🏻

1K
2023-07-23 2348 views
#九龍城 @yungkeechiuchow自從有西鐵, 我便多了到九龍城晚餐! 因我喜愛吃鵝, 所以潮州滷水鵝是我喜愛的餸菜之一! 西鐵宋王臺站B3出口, 隔離街便是了, 很方便的! 一入門口, 便看見師傅在斬滷水鵝, 一系列潮州打冷小菜整齊擺放, 全包上保鮮紙, 乾淨衛生!✨滷水鵝片 $138 ~ 我最愛, 啖啖肉! 鵝肉緊緻結實, 肉質嫩滑無羶味, 紋理細膩有彈性! 鵝片切得均勻, 薄薄的一片盡顯刀功, 底層舖了豆腐及花生, 搭配醋同食, 酸酸的更開胃! 齒頰留鵝香✨紅腸拼墨魚 $88 ~  墨魚新鮮彈牙超爽口, 同樣切得薄薄的, 底層是爽口大豆芽菜, 吸收滷水汁更覺爽甜! 必須醮上辣椒油, 滋味更進一步提升, 潮州辣椒油就是讚! ✨魚香茄子煲 $88 ~ 滋滋的響, 新鮮熱辣! 白飯小偷這名字可不是隨便亂改的, 咸咸香香的味道, 惹味非常, 佐飯一流! 辣辣的很開胃!✨糖醋麵 $108 ~ 亦稱兩面黃, 把麵煎至兩面金黃香脆, 再澆上糖及醋同食, 酸酸甜甜的, 開胃又飽肚, 重點是完全沒有油膩感, 層次豐富, 超讚!再來杯汽水或啤酒, 滿足的一餐!
#九龍城 @yungkeechiuchow
再來杯汽水或啤酒, 滿足的一餐!
2023-07-22 450 views
九龍城一向係泰菜同潮洲菜的集中地,今次試了一間潮洲菜,經歷幾年疫情都能夠屹立於九龍城食肆林立的地方,證明味道出色。果然食物質素不錯,店員服務好,老闆娘又爽朗又好客,推薦大家來食。🔸韭菜豬紅🐷豬紅經過處理同滷製後,一點豬腥味都沒有,而且豬紅充滿秘製的醬汁味,質感嫩的來很實,不會太散,配上鮮嫩的韭菜,很出色。🔸汕頭白菜煮魚蛋🐟店主挑選了高質魚蛋,很彈牙同重魚味,白菜好甜,雖然係湯煮菜,但食得出經過爆炒,很有鍋氣。🔸辣酒煮花螺🐚樣子看似很辣,實際上味道並不辣,而且陣陣酒香煮花螺很入味,要讚賞花螺很新鮮、大顆,老闆娘更指只會用新鮮花螺,真心讚賞👍🏻👍🏻🔸砂鍋魚頭煲 湯汁濃郁,魚頭鮮嫩,砂鍋魚頭的汁充足,食到淡淡燒酒香,配上豆腐,成個菜都好下飯。

🔸韭菜豬紅🐷
韭菜豬紅

🔸汕頭白菜煮魚蛋🐟

🔸辣酒煮花螺🐚

🔸砂鍋魚頭煲

2023-07-22 337 views
其實中式嘢嚟講我真係好鍾意食潮州菜,琴日就試咗呢間位於九龍城城南道37號嘅鎔記潮州飯店。入門口位置已經見到好多名人嘅相,即刻好有信心,果然名不虛傳。咁我就點咗三道菜。滷水雜拼呢樣嘢一定必食啦!啲鵝腸整得好脆身,好少可以咁爽又煙靭,就連紅腸都好好味。魷魚就更加唔使講熟得嚟又係好煙韌。滷水汁味道鮮香,真係絕配。黃金蝦老闆娘話啲蝦係每日新鮮送到,我完全食得出,就好似喺街市自己買咁新鮮。潮州蠔餅呢樣嘢都一定要食,同平時嗰啲蠔餅唔同,呢間嘅蠔餅係粒粒都係大蠔,絕對唔係蠔仔!鍾意食蠔嘅人一定要試!

滷水雜拼

黃金蝦

潮州蠔餅
2023-07-21 338 views
九龍城潮州菜老字號鎔記果然是不同凡響,未到六點已經坐無虛席,而且還不斷有人進餐廳,最喜歡還是各款潮州滷水鴨鵝墨魚等掛在窗櫥上,新鮮、份量、斤量通通都一目了然。-就先來碟招牌滷水鵝掌鵝翼吧~傳統潮汕口味獨家滷水配方,陳年滷水辛香香氣撲鼻,回味悠甜。鵝掌鵝翼膠質豐富,食落滑而不柴,滷得剛好。-欖角一字骨欖角骨一字排開,上檯一刻feel到果陣鑊氣,一字骨先走過油,外香內嫰,味道帶甜,食落帶微微欖角香,感覺也不算太油膩呢~。-鎔記小炒王超!澎!湃!小炒鑊氣夠,翠綠的韮菜、蝦乾、魷魚、腰果材料勁足, 上檯鑊氣勁香,面頭仲有好多炸得香脆的銀魚仔, 整碟餸都惹味香口!潮州咸雞最後還叫了潮州咸雞,傳統客家抹,雞肉色澤微黃,食落皮爽肉質鮮嫩,入口有淡淡鹹香又不會蓋過雞本身的味道,而且食落嚼勁,回味可口-啊啊,太飽了,無留肚下次還要來試餐廳招牌名物潮州反沙芋啊~

九龍城潮州菜老字號鎔記果然是不同凡響,
未到六點已經坐無虛席,而且還不斷有人進餐廳,

最喜歡還是各款潮州滷水鴨鵝墨魚等掛在窗櫥上,
新鮮、份量、斤量通通都一目了然。

就先來碟招牌滷水鵝掌鵝翼吧~

傳統潮汕口味獨家滷水配方,
陳年滷水辛香香氣撲鼻,回味悠甜。

鵝掌鵝翼膠質豐富,食落滑而不柴,滷得剛好。
欖角一字骨

欖角骨一字排開,上檯一刻feel到果陣鑊氣,

一字骨先走過油,外香內嫰,
味道帶甜,食落帶微微欖角香,感覺也不算太油膩呢~。

鎔記小炒王

超!澎!湃!
小炒鑊氣夠,

翠綠的韮菜、蝦乾、魷魚、腰果
材料勁足, 上檯鑊氣勁香,

面頭仲有好多炸得香脆的銀魚仔,
整碟餸都惹味香口!

潮州咸雞

最後還叫了潮州咸雞,
傳統客家抹,雞肉色澤微黃,

食落皮爽肉質鮮嫩,

入口有淡淡鹹香又不會蓋過雞本身的味道,
而且食落嚼勁,回味可口
啊啊,太飽了,無留肚
下次還要來試餐廳招牌名物潮州反沙芋啊~
2023-07-06 323 views
今日放假同我姑姐行街😄最愛的九龍城廣場🥰九龍城呢個地方😆自從中學畢業之後就冇黎啦😅我覺得九龍城都係美食天地😀除咗有泰國菜食之外😉去食潮州打冷都係唔錯選擇😙潮州炸蠔餅 $88我覺得打冷必點的菜式😋 潮州炸蠔餅😍大大份😉賣相靚靚金黃色十分吸引😊炸野襯熱食係常識嚟架😛食落脆而不油膩😉仲有啖啖蠔仔🦪隻隻肥美嫩滑🥰極力推薦😏魚香茄子煲 $88呢碟上菜的時候已經咋咋聲🤪香噴噴熱烘烘☺️時令煲仔菜魚香茄子煲 😝軟綿綿的茄子😉仲有肉碎😙醬汁香濃😊配個白飯食都係一個唔錯的選擇🍚滷水鵝片拼鵝腸 $118鵝片肉質嫩腍😮鵝腸食落都好爽脆🙂滷水汁夠味的緣故😃亦令豆腐都好入味🤩韭菜豬紅 $68呢碗韭菜豬紅的份量🧐份量多到嚇左一跳😎豬紅正正方方🤗個汁辣辣地🫢好過癮又令到豬紅入味🤠由於份量太多食唔曬🤠翌日早餐黎個韭菜豬紅公仔麵先🫢📍鎔記潮州飯店 (九龍城)🔍九龍城城南道33號地下

潮州炸蠔餅 $88

魚香茄子煲 $88

滷水鵝片拼鵝腸 $118

韭菜豬紅 $68

📍鎔記潮州飯店 (九龍城)
🔍九龍城城南道33號地下

2023-06-29 259 views
鎔記潮州飯店喺宋王臺站B3出口行一陣就到,好方便。好耐冇打冷了,即刻嗌番個滷水食下先!❤️豬大腸併滷水鵝片入面重有花生🥜同豆腐。上枱時奉送白醋。把豬大腸和滷水鵝片點白醋同吃,酸酸的,開胃的同時覺得脂肪都被白醋分解了,冇咁大罪惡感。🙈❤️潮州炸蠔餅有蔥有蠔蠔🦪炸得夠熱唔鯹蠔餅炸到脆卜卜又香口。❤️韭菜豬紅韭菜和豬紅的份量都好多!有d辣。豬紅好滑~上枱時重奉送辣椒油,但唔使點本身已經夠辣了。餐廳內有電視📺,一邊睇電視一邊食都幾爽!
鎔記潮州飯店喺宋王臺站B3出口行一陣就到,好方便。

好耐冇打冷了,即刻嗌番個滷水食下先!
❤️豬大腸併滷水鵝片
入面重有花生🥜同豆腐。

❤️潮州炸蠔餅
有蔥有蠔
蠔🦪炸得夠熱唔鯹
蠔餅炸到脆卜卜又香口。

❤️韭菜豬紅

餐廳內有電視📺,一邊睇電視一邊食都幾爽!

今日去咗食鎔記潮州飯店!食物真係好好味㗎!特別推介:🌟汕頭白菜煮魚蛋🌟🐟🥬啲魚蛋好滑夠彈牙,加埋個汕頭白菜同紹菜,湯汁甜而唔膩,一食就食晒啦!😋🌟潮州咸雞🌟🍗啲肉好鮮美,又唔會太鹹,半隻2個人食🤤🤭真係好正呀!👍最後就係🌟韭菜豬紅啦🌟🌿🐖韭菜炒得恰到好處,唔會太軟或太硬,豬紅都幾滑嫩,隻汁對我黎講辣左少少,不過好開胃!😍總括而言,今次嘅飯局真係非常滿意,食物好味又唔貴,下次經過九龍城要再黎!
今日去咗食鎔記潮州飯店!食物真係好好味㗎!特別推介:

🌟汕頭白菜煮魚蛋🌟🐟🥬