Ginza Kurando

Ginza Kurando (Closed)

銀座蔵人
Ginza Kurando (Closed)
vil
從此backlist
vil
Level 4
2010-08-14
Follow
滑蛋吉列豬扒飯配冷烏冬雞蛋是整到滑蛋,不過豬扒並不是吉列豬扒,炸粉同塊扒一上檯就分離,而且成塊都濕立立。份量都頗大。冷烏冬是唯一好味,欣賞佢會係烏冬下放冰。附帶既麵豉湯內得2隻無肉既蜆殼。烤魚便當我同朋友仔果兩個餐一齊叫,不過我差唔多食曬既時候,朋友仔個set都仲未見人。等了大半個鐘才出現。自問我地都唔係嫌尖既人,但今次真係食左一半都無就走人。刺身--不夠時間解凍,仲有冰片烤魚--我不吃魚,朋友仔話好腥! 食2啖都扔下炖菜--從未食過咁難食既菜,除左冬菇就擺唔入口天婦羅--暖兼稔蒸蛋--朋友仔又係食左一啖就唔食,蒸得太老Read More
sonynetmd
講一套做一套,講完唔算數,客人沒有話事權,不但是需要徵收加一服務費之餐廳, 換轉係你,你可會接受?
sonynetmd
Level 1
2010-03-12
Follow
首先要稱讚一下貴餐廳既烏冬麵其實係唔錯!! 幫襯過4-5次, 因為太鍾意食所以先會有以下既要求.響本月頭亦曾經幫襯, 個次所叫既定食, 由一位似經理既男先生點單, 原本定食所限定既白飯, 我地提出可否轉烏冬, 那位經理先生親切地說原本是唔可以, 但佢會先出飯後, 另外更換比我地, 後來亦順利更換. 而更換出來既烏冬既份量/碗大小, 如同其他預設有烏冬既定食一樣(及份量).是日星期五之午餐, 共五人行選擇如常到銀座藏人午膳, 叫左一位女服務員落單, 點菜時已經是出將白飯更換為烏冬, 女服務員聽到後面色一沉由「服務」轉為「黑面」, 各人點菜後, 總共有3份提出更換烏冬既要求, 女服務員口頭承諾要詢問廚房可否安排更換, 如果唔得會再通知先上菜, 各人亦提出,如果唔可以, 煩請通知貴餐廳經理跟進, 女服務員說罷亦離開. (勞氣一) 講一套做一套,講完唔算數:等左5-10分鐘, 沒有要求更換既2個定食餐開始上枱, 隨後第一份定食餐(要轉烏冬) 亦遞到枱面, 各人亦隨即叫住傳菜既服務員安排更換烏冬; 後來落單既女服務員再一次回到通知講無得換, 但定食隨之全部(3份)遞上枱;(勞氣二) 客人沒有話事權:落單女服務員好似失憶咁將頭先既「口頭承諾」推得一乾二淨, 後來一位女經理行到我地張枱再一次重覆「定食既款式是固定, 不可以更換」, 如果我地無第一次男經理既安排, 我地豈會像一個無理既顧客, 試問大家食薯條時, 如試過要求有要兩包茄汁時, 及後既每一次你都會要求要2包啦. 回題, 女經理想再一次以口頭重覆「定食既款式是固定, 不可以更換」來推翻我地既要求, 我地亦隨即將(勞氣一) 回覆經理, 另外我地亦會消取這3份定食, 需要再揀過. 女經理像「如夢初醒」般知道講唔甩, 再一次問我地係咪一定要轉烏冬, 我地回應「係」, 女經理將我地既白飯拎走, 沒有一句便離開.(勞氣三) 討回得來既東西, 絕對是「典故」~ 偈後語:「相當敷衍」後來3碗烏冬隨之回上, 但我地見到既烏冬, 可憐少得很, (如圖), 一啖就可以食晒.一樣既湯碗但不一樣既份量, 究竟廚房師傅是擔心食材可能會唔夠, 抑或係覺得這些顧客太煩, 要求多多, 或者受人「指點」而變得「相當敷衍」.徵收加一服務費之餐廳, 如此安排, 你可會接受? 這間餐廳管理層可能是不需要進步, 反而是客源是一些可以接受「一成不變」既顧客幫襯, 唔係想冒犯各位食家, 只係本人唔接受呢像服務, 像林海峰曾經講過「超低能, 同勁搞笑!」說罷便可以接受等2個鐘頭食壽司既食家,.. SORRY, 林海峰話「我唔得! 我接受唔到」若果講完呢句說話, 調較一下自己, 去接受「定食既款式是固定, 不可以更換」咁咪無問題囉, 可以日後再繼續幫襯!!!!!!!Read More
Like
經理講既係事實大大隻字-定食「定食既款式是固定, 不可以更換」你地要求取消之前落既野, 咁既情況下經理當然比你地大到啦何謂「客人沒有話事權」如果乜都應承你, 咁不如比你set份menu因工作關係經常去愉景新城食飯, 而首選通常係呢間食物中上, 服務尚可接受 只是明顯人手不足。藏人係原本既百人一朱
2010-03-18
我絕對認同「定食既款式是固定, 不可以更換」亦都明白箇中道理.不是要解釋任何一大堆道理去叫認同是次既不滿, 如果不是曾經可以將白飯更換為烏冬, 其實是不會叫那次沒有配備烏冬這款「定食」, 我不會為此討氣比自己受, 我是真的喜歡這裡的烏冬, 但因為落單小姐]曾經 口頭承諾如果不能更換, 會為此通知再為此查詢是否需要更改已點菜既款式! 本人重新一次 唔係想冒犯各位食家, 純粹對此食後表不滿, 如有謹在此表示歉意!! 各下當然可以為此餐廳抱打不平及繼續到餐廳捧場, 當中既「褒與貶」各人亦得付上金錢得到一個教訓.本人明白每個人都有唔同既要求及需要. 遇到是次不愉快的事, 純粹個人意見, 亦不被網站列為食評。其實我可以無需理會你的留言, 但我相信是件必須講清楚, 如果唔係「講清楚」, openrice 這網站便不會那樣受歡迎, 得到很多位食家既「講清楚」香港各區大大小小既食肆「褒與貶」的意見, 如不是, 本人亦都不需要 openrice 上道出所發生既不滿。
2010-03-19
cutedingo
一個普通既晚餐
cutedingo
Level 3
2009-12-25
Follow
前身係 百人一豬今次去裝修改左少少, 木台椅好似無變環境其實一路幾ok gamenu既食物同前身比無咩點變今次晚餐我叫左個"壽司set", 好一般, 版X 會比佢既好朋友叫左個"三飯set"無驚喜,刺身飯少刺身牛肉飯一般, 係特別DD魚曼魚飯好似差左埋單共$24x麻麻地, 朋友話呢個價ok啦Read More
Ratings
Johnny  Law
一個冬至的晚上
Johnny Law
Level 4
2009-12-24
Follow
十二月 , 冬至的一個晚上,因為我們已在20號提早做冬了,兒子又有他的約會,今天晚上也不想煮飯,我們來到愉景新城搵嘢食,發現有間新開的日本餐廳,名為( 銀座藏人 ),後來發覺此舖位前身為(百人一株)日式食肆,是否同一老細開設,就不得而知啦,但名字就轉咗喇,我們選叫了兩個御膳餐共分享。三色飯御膳,有個蝦肉麵豉湯,好飲;另一碗是燉蛋,配料有白果、東菇、瘦肉,燉蛋帶濃濃的東菇香味,非常滑溜。主食有三個飯,第一個是鰻魚飯,鰻魚上面還洒上芝麻,飯是熱飯;第二個牛柳飯,還加了少量的洋蔥配味,牛柳是軟滑好吃,可惜飯是凍的壽司飯;第三個是剌身飯,剌身有章紅魚、鰻魚、吞拿魚和三文魚也是配合壽司飯來吃,剌身很鮮美。廣島生蠔醬油鍋烏冬御膳,有刺身沙律一個,刺身三文魚2片、章紅魚2片、甜蝦一隻,刺身的質素唔錯;熱窩一個連同石油氣爐同上,配料有椰菜、小棠菜、豆腐、靈芝菇、雞脾菇、金菇等等,廣島蠔五隻,湯滾後浸熟來吃,蠔雖然不肥美,也有蠔香味,再配來熱白飯一碗及烏冬一碗,烏冬是要放湯內煮熱才吃,總體味道也不錯。今天晚上兒子取用了相機,所以沒有食物照片了;總結這裡環境很舒適,服務到位,食物好吃。後來在OPEN RICE 查到,所有(百人一株)已結業了。Read More
前身係 百人一豬今次去裝修改左少少, 木台椅好似無變環境其實一路幾ok gamenu既食物同前身比無咩點變今次晚餐我叫左個"壽司set", 好一般, 版X 會比佢既好朋友叫左個"三飯set"無驚喜, 刺身飯少刺身牛肉飯一般, 係特別DD魚曼魚飯好似差左埋單共$24x麻麻地, 朋友話呢個價ok啦
2009-12-25