2025-07-15
喺牛頭角憑著椒鹽豬扒飯贏盡口碑嘅炒飯專門店金飯館 最近喺港島灣仔開設第3間分店🤩 繼旺角金飯館2.0肉餅焗飯專門店,金飯館3.0就主打咖喱及乾炒牛河‼️ 餐廳將茶餐廳美食升級為新店推出3款新菜式,包括:古法焦糖乾炒牛河、咖哩蛋炒飯、自家製原粒乾鮑雞粒砂鍋飯,每款菜式都即叫即做,熱辣辣夠哂鑊氣🔥咖喱吉列豬炒飯 : 炒飯炒至粒粒分明,乾身又彈牙,佢哋每粒米飯都係被蛋汁完美包住🥚;而咖喱醬汁加入獨門配方🍛,用上泰式香料🇹🇭,味道會較為清新,帶點辛辣,撈飯食好刺激。吉列豬扒亦都好大塊又厚身,即叫即炸,炸到外層酥脆,內𥚃鬆化又可以鎖住肉汁,配埋燶邊半熟蘭王蛋🍳,夠哂邪惡😈古法焦糖乾炒牛河: 小店以創新手法加入焦糖作為調味製作岀呢碟乾炒牛河,入口帶甜香微焦但又唔覺得膩,份量亦好驚人,見到枱枱有叫都要打包😱 用上新鮮牛肉,肉質鮮嫩又唔會好肥;再加入泰式芽菜、蛋絲、紫洋蔥等炒香,當然唔少得燶邊半熟蘭王蛋,蛋汁香濃~砂鍋啫啫腐乳椒絲生菜煲: 以砂鍋啫啫烹製,鑊氣十足,好惹味~
咖喱吉列豬炒飯
古法焦糖乾炒牛河
砂鍋啫啫腐乳椒絲生菜煲
: 以砂鍋啫啫烹製,鑊氣十足,好惹味~