金米鍋

金米鍋 (Closed)

金米鍋 (Closed)
2K
kokoyj
健康又美味
kokoyj
Level 3
2019-02-27
Follow
跟朋友食飯我們想食火鍋, 我們因為未食過粥底火鍋就找了間粥底火鍋來試,因為真是一種又健康又營養的美食,粥底火鍋本是沒有米的,不過可以加米飯煮的,因為我們是女生就沒加米飯,, 粥底非常棉滑,我們點了皮蛋肉碎粥底,香味也十分濃郁.,差不多煮好的時候可加蔥和香菜,成煲粥就更加出色.加埋脆片我們食了好多碗呢,之後開始食我地叫左既食材..食材都很新鮮,而且好大盤,牛肉煮完都很滑嫩有嚼勁,沒有油脂,每一口都很鮮嫩,肉丸非常彈牙而且沒有筋,鮮蝦雲吞很大粒,又彈牙,非常新鮮的味道.價格也是性比價高,環境很大不用擔心排隊.Read More
WilsonIp0402
一穫粥
WilsonIp0402
2019-02-23
Follow
每次同朋友A出街食飯最頭痛就係諗食乜,中餐西餐佢又成日食,普通火鍋麻辣鍋又滿足唔到佢...幸好皇天不負有心人,終於俾我搵到間粥底火鍋,佢又覺得幾特別,決定一試。調味格除了平時吃到的辣椒🌶️、炸蒜、芫茜...還有比較少見的冬菜和炸菜🤩餐廳主打海鮮粥底,我地就點左個《鮑魚雞粥底》$228,有一大隻鮑魚同雞🐔半隻,甫上粥底服務員就主動幫我地將整盆雞放落鍋中,再等粥滾起就可以開動了。初頭以為用粥底煮野食會比較需時,但呢個觀念原來係錯的...美國肥牛$98紋理分明,份量適中,牛味濃,而且用粥底去煮既牛肉原來特別嫩滑雞都係一樣,雖然已經煮左一段時間,但食落口仍十分滑溜😋服務員還提示我們鮑魚不用煮太久,甚至可以生吃琉球蟹柳$38不像一般蟹柳,口感比較堅韌而且不容易溶掉鮮製牛肉丸拼豬肉丸$78除了爽口彈牙之外,牛丸還混合了少許牛根,令整體牛味更加突出最後就是品嚐熬製多時,匯聚所有精華於一身既粥底,鮮甜至極,又綿又香,忍不住吃了四碗才罷休。Read More
+ 6
Esmond Ho
真鮮粥底火鍋
Esmond Ho
2019-02-22
Follow
今日在銅鑼灣跟朋友做完運動,突然間想吃火鍋,就立即跟朋友在銅鑼灣一期附近找找有什麼甜特式火鍋,平日吃清湯的火鍋已經吃到厭,剛巧在L place 樓下見到有招牌寫住金米鍋海鮮專門店,就和朋友二話不說坐電梯去看看是吃什麼的。看一看餐牌原來是採用真粥底做火鍋,平日用粥底的大多是蒸氣火鍋底才有粥,覺得很突別就決定試試。餐廳位於10樓,可能時間已經太夜,店內不算太多人,餐廳約有50-60個座位,檯面非常寬闊,有獨立VIP房,外面露台還好似可以呼呼新鮮空氣。點餐紙上有多款粥底可以選擇、還有其它非粥底的特式湯底,最後我們點了鮑魚雞粥底 (一隻鮮鮑魚、半隻鮮雞)$228、美國肥牛$98、墨膠釀老油條 $78、鮮製牛肉丸拼豬肉丸 $78,因為不想做完運動後吃太多,所以點了數款就足夠了。鮑魚雞粥底 - 侍應細心地幫我們把雞件放入鍋,粥底比想像中大窩,口感軟棉棉,雞肉嫩滑,鮑魚味道鮮味十足,上檯時已切成一條一條。美國肥牛 - 雪花紋分佈平均,份量足,入口嫩滑墨膠釀老油條 - 餐牌上寫上推介菜式,個人認為不需滾太耐,口感特別。鮮製牛肉丸拼豬肉丸 - 自製丸類彈牙鮮味足👍🏽總評:真鮮味粥底火鍋,無得頂👍🏽Read More
+ 7
ichibanfoodhk
唔食粥底一樣正
ichibanfoodhk
2019-02-22
Follow
話咁快冬天就完,暖咗一段時間,難得近日返風涼涼地,梗係即刻趁機會打返個邊爐啦。"金米鍋"位於駱克道L Square,由地鐵站行過去只需幾分鐘,相當方便。雖然餐廳主打粥底火鍋,但朋友更愛蕃茄湯,所以我地揀咗香辣蕃茄湯底。醬料bar非常齊全,蔥、蒜、辣椒應有盡有,唯一美中不足嘅係無我最喜歡嘅芝麻醬。混完醬後,湯底好快就送到,非常足料,散發出陣陣蕃茄香味,先試一啖湯,辣度都幾足夠。鮮蝦雲吞 :自家製鮮蝦雲吞外皮夠薄,內餡蝦肉夠彈牙,打邊爐一流。琉球蟹柳 :蟹柳一向都係我打邊爐必食之一,呢度既蟹柳夠甜,唔會淥一淥就散晒,吸收晒辣湯後份外惹味。鮮製鮮蝦丸 :蝦丸一份有十二粒,細細粒食落非常方便,入口新鮮好味而且彈牙。讚岐烏冬 :烏冬份量都幾多,煮一陣就食得,配埋香辣嘅湯底食,味道簡直係一流。估唔到呢間火鍋除咗粥底外,普通火鍋亦一樣正,下次多d人黎真係要試試個粥底火鍋。Read More
紫揚晴海
粥底火鍋go go go
紫揚晴海
2019-02-20
Follow
金米鍋主打粥底打邊爐,所以即使有火鍋湯底揀,我都係揀左粥底做base。首先撈撈醬料。今晚我哋就自己整咗個生滾粥喇。金銀蛋豚肉粥底($98)呢度係原鍋一鍋粥上,用鍋粥黎做火鍋底。粥底好綿喔!本身嘅配料有皮蛋鹹蛋同黑毛豬肉碎,未落配料之前都可以飲碗清清地嘅粥。我地揀咗啲適合配粥嘅火鍋配料!鮮製牛肉丸($68)手打牛肉丸,彈牙有肉味。蟹子鮮蝦滑($68)新鮮手打蝦滑,仲有粒粒蟹子多咬口。甜粟米($38)一碗自家製牛肉丸、蝦滑、粟米、皮蛋鹹蛋豬肉粥就成型喇!Read More
+ 6
Ppchu360
係銅鑼灣都有得食正正粥底
Ppchu360
2019-02-19
Follow
粥底火鍋新體驗蒸氣火鍋相信大家都唔會陌生,真係用白粥做打邊爐湯底大家有試過未?今日就嚟到銅鑼灣嘅金米鍋試吓!餐廳有好多唔同款式嘅粥底可以選擇,我哋就決定清清地叫個素菜粥底,入面有粟米,蕃薯同南瓜跟住再叫滑雞同埋魚片一於自製一個啱自己口味嘅粥!🤤🤤🤤素菜粥底本身已經好清甜而且好綿密!滑雞件$88有半隻。雞一到我哋就落咗半碟落去做雞粥,估唔到啲雞煮左好耐都完全冇老,仲好滑!🐔🐔豬腩片切得好薄仲唔會太油,放落去煮粥都唔怕肥🐖🐖脆肉鯇片好新鮮,好甜!🐟鳯城水餃大大隻蝦,皮又簿,好足料!手打五寶丸有墨魚丸、蝦丸、鯪魚丸、牛丸同🐷肉丸,一次滿足哂大家嘅要求!最期待當然係打完邊爐之後嘅粥啦!🤤有哂滑雞,魚片精華嘅粥真係好鮮甜,好好味!食完呢個粥真係一個好完美嘅ending!👍🏻👍🏻👍🏻Read More
+ 8
Nanamcnordic
滋味粥底火鍋😋😋
Nanamcnordic
2019-02-19
Follow
今日嚟咗銅鑼灣呢間金米鍋食粥底火鍋,既想清清地又想打邊爐😂😂😂一舉兩得🤗🤗🤗呢度有好多唔同嘅鍋底選擇, 可以揀傳統嘅火鍋湯底,或者揀特有嘅粥底!!我哋今日就揀咗呢個有機素菜粥底 ($88) 入面有南瓜/粟米/蕃薯🥔🌽🍊 粥底本身已經好清甜,佢事先將米打碎曬唔係傳統食開嗰啲粥,上枱果陣已經綿綿地唔會有一粒粒喺入面😳😳😳 其實之前食開嘅粥底火鍋都係打完邊爐,最後放啲米落個湯底度煮成粥🤔🤔🤔 呢度係直情一鍋粥上,用鍋粥黎做火鍋底好特別😎😎點完菜就可以開始混醬喇 ,茶芥醬料費($15)鮮滑雞🐔🐔 ($88) 有半隻幾抵食一啲都唔肥,連皮食都ok,肉質好嫩滑😋😋西班牙豬腩片🐷($78) 切得薄身,淥兩淥就食得😆 食落爽口彈牙唔韌 👍鮮制五寶丸 🍡($108) 細細粒好cutie😆😆 鮮蝦丸/墨魚丸/牛肉丸/豬肉丸/鯪魚丸,每款3粒,款款都有😆2個人點呢碟就啱晒!!!脆肉鯇魚片 🐟($68 ) 薄切,好新鮮!鳳城水餃🦐 ($68) 8粒大大粒非常足料😋蝦同肉份量一比一😍正!!係我全晚至愛😋😋養生竹蔗汁 ($48) 火鍋必備!!!非常鮮甜😍足料竹蔗汁絕對冇溝水👍👍👍用黎解熱氣一流😋食粥嗰陣仲可以配埋脆脆,䓤同生菜😋😋 店員仲問我地要唔要加粥😂😂😂2個人食連第一鍋都食唔晒,如果34個人黎食可以添粥就勁抵!!!Read More
+ 8
ari.littlemermaid
平價新鮮海鮮粥底火鍋
ari.littlemermaid
Level 2
2019-02-13
Follow
雖然香港已經無冬天咁滯但係都照食暖粒粒既海鮮粥底火鍋啦~~銅鑼灣黎講佢個價錢算幾抵食最緊要估佢唔到咁既價錢海鮮一樣夠新鮮, 味道又唔錯同埋蟹幾足料~~因為食粥底火鍋一定要連粥帶蟹食!吸晒所有火鍋既精華, 鮮甜之中又食到蟹膏係我每次食粥底火鍋最期待既一刻同埋海鮮之外連餃子都好爆餡不過食得火鍋/打邊爐, 梗係要飲下啤酒啦美中不足 .... 唔關食物事, 居然輸左係野飲到就係店員係啤酒無晒泡先拎上檯!?? 過份呀!!!!!Read More
yuetyuetmami
面包蟹粥底火鍋
yuetyuetmami
2019-02-09
Follow
平日的粥底火鍋通常是打完邊爐後再加米煮成粥的,而今晚去的金米鍋則是直接在粥底中打邊爐,粥底似米漿,加了一大隻面包蟹入內 ($218),面包蟹的蟹膏邊打邊散面在整鍋粥中,所以粥底會帶微微蟹香味。安格斯雪花牛 ($228),很有心思的切了個漂亮的玫瑰花圖案,看得人心花怒放,牛肉味濃、雪花明顯。日本醬爆芝士狗 ($36),芝士狗內充滿了溶化了的芝士濃漿,一咬開便有芝士湧出來。這裡推介的老油條 ($48),食粥怎能沒有油條,兩樣東西跟本就是perfect matchRead More
Ratings
Venus Law
性價比不高
Venus Law
Level 2
2019-02-04
Follow
與家人食晚飯,餐廳不算多人。他不是任食的,食幾多叫幾多。見他有咁多個笑笑,所以都抱了一定的期望。我們叫了兩個粥底,嚴格來說係米糊漿底,個人覺得太漿了。海鮮係不錯的,夠新鮮。其他的如肥牛、餃子都可以。菜還算新鮮。但墨魚滑不好食,魚皮餃也交接的外皮很厚。但其實整體都偏貴,醬油都每個15蚊,我覺得呢個係最唔值。但整體來說,來食海鮮應該可以名乎其實的不錯,如來打邊爐的話,就不要來了。環境來說,地方不大,所以較擠迫,大家都坐得不夠親密。Read More
hihi1234567890
爆膏蟹粥底
hihi1234567890
2019-01-31
Follow
約了幾個朋友打邊爐,地點唔難搵,餐廳唔算好大,7點幾開始坐滿了,打邊爐唔少得醬料, $15位,被爆膏蟹粥底吸引,正確黎講係米漿唔係粥底,麵包蟹多膏,蟹肉新鮮,一梳梳,火不能開太大,海鮮好易燶,最初的米漿比較稀,容易D滾,見開始滾就先放粟米,菜,粟米清甜蔬菜盤米漿唔會滾到起哂泡,所以見到有少少滾就馬上放手切牛$228,太肚餓了,牛肉有牛味,不用加醬油也好味道~平時食開響鈴,油炸鬼加米漿最正,芝士獅子狗用米漿滾熟, 入口不會被燙傷~好多芝士丸,食極都仲有,脆魚鯇唔夠脆,但好多塊,Read More
+ 7
3bad_foodies
粥底火鍋🍲
3bad_foodies
2019-01-29
Follow
同朋友去金米鍋食飯 鮮滑雞半隻 啖啖肉 蟹籽墨魚滑 加入蟹籽令墨魚滑更有口感 推介雜菜盤 菜新鮮翠綠 有生菜、娃娃菜 新鮮又健康有機素菜粥底 味淡 加入滑雞淆會更有味道唔夠喉 可再加粥水及飯😂🥰Read More
蟹籽墨魚滑
MemeCheung
第一次吃海鮮粥底
MemeCheung
2019-01-25
Follow
今晚難得去打邊爐,但我同朋友都不是食肉獸,所以book在出名用「海鮮粥底」的「金米鍋」,主打食波士頓龍蝦。我們先選了波士頓龍蝦、美國肥牛、雜菜籃。看,波士頓龍蝦多新鮮,而且還啖啖肉。美國肥牛很有牛味,也很嫩滑。原來我朋友是烹飪高手,他説不要太早吃粥,要多加些食料,粥才夠甜味。所以他追加了鮮腐竹和新鮮南瓜來煲粥。果然,粥變得更甜更美味。最後,我們叫了竹庶水。甜甜地,又解熱氣。這裏的服務也很細心,他們不時幫我們攪拌粥底及問我們要不要加粥,還給我們加熱了竹庶水。Read More
三弟
新鮮又健康嘅粥底火鍋
三弟
2019-01-24
Follow
第一次黎試呢個粥底打邊爐,揀左麵包蟹粥底,唔講唔知原來佢海鮮全部係新鮮即叫即整,食落隻蟹真係真材實料,好新鮮~附送左配料(生菜絲&脆脆)用黎送粥食雪花肥牛,擺落粥到10秒左右就食得,好嫩,牛肉既味又可以落到粥底到試埋呢個蝦滑油炸鬼,油炸鬼送粥一流,加埋彈牙蝦滑口感豐富~鮮制五寶丸一次過試晒全部丸,老闆話佢地係人手打出黎,的確好彈牙,屋企人好鍾意食呢到既丸~芝士獅子狗超好吃!芝士流心好正~山根份量好多都抵食!第一次食打邊爐係完全唔熱氣,哈哈好健康,以後都會想食粥底打邊爐~Read More
Eat.Good.West
龍蝦粥底🤤
Eat.Good.West
2019-01-21
Follow
火鍋就食得多,粥底火鍋真係比較少食同埋少見,其實都係比依到個鍋底吸引左,有龍蝦🦞鮑魚雞🐔爆膏蟹🦀真係樣樣都好想試🤫仲有新出的麻辣粥底,不過同行朋友唔嗜辣,所以又有機會試下次😆😆最後都係簡左龍蝦粥底,龍蝦超新鮮,上到枱個係活生生,食落又有蝦膏,肉質係爽口彈牙架♥️必試‼️-開始我地既打邊爐喇~~ 首先火鍋醬油配料有十幾款,仼君選擇👍🏻茶免費提供,係玄米茶,打邊爐消消滯👌🏻-西班牙豬梅花肉🐷梅花豬肉超大塊,唔同平時打邊爐的豬肉,都幾厚身,肉感一流,食落豬肉味濃,打邊爐唔一定食牛肉先好食!😆-食粥底感覺上加雞會鮮味啲咁,所以點左鮮雞件,雞件新鮮,份量多,肉質嫩口。另外比較impressed係墨魚滑油炸鬼👍🏻👍🏻幾特別!好夾粥底火鍋😂😂真係必點‼️唔洗次次食墨魚滑咁單調,除左墨魚滑油炸鬼,仲有蝦滑油炸鬼,打邊爐中意食油炸鬼的一定要試!最後都有手打丸系列,點左鮮牛肉丸,牛肉細細粒好有牛味,好彈牙!Read More