2020-06-26 1620 views
(食店門面)(店內環境)食店老闆話頭醒尾,見到我哋入嚟即刻熱情招呼,仲介紹幾個招牌美食畀我哋,佢嘅熱情同出面條街嘅清靜成好大對比,條街本身係住宅區附近一到入夜較少人,尤其係星期一至四的閒日。【尖椒皮蛋】我至愛小食,啱啱食到最辣的尖椒果然夠霸氣,細心望望尖椒並非生奄而成,反而是經過無炸處理,唔怪得口感是特別香,雖是小食,但零舍不同。【老重慶奇味雞煲】餐廳出名嘅雞煲同酸菜魚,單憑聽個名已經流曬口水,雞煲端來的時候已聞到陣陣香味,放上熱爐上再煲一下將雞肉迫返啲油出嚟,加上蔥蒜洋蔥啲配料想唔好食都好難啦。雞肉確係嫩滑入味,小辣程度啱啱好,一定要送碗白飯就夠Good。食過雞煲後就放湯進行火鍋,火鍋料陸續送嚟,【安格斯肥牛】片片新鮮絕不欺客,雪花紋確係吸引,靚牛唔駛灼太耐,放湯看住牛肉變色後再灼幾下就攞嚟品嚐,口感堅「爽嫩」,基本唔駛再點豉油已夠味,掂!其他火鍋料亦不錯,一間食店品質好確實令人回味,宜家堂食仲有八五折,加上老闆熱情又客氣,難怪也有不少捧場客。

(食店門面)

(店內環境)

【尖椒皮蛋】

【老重慶奇味雞煲

食過雞煲後就放湯進行火鍋火鍋料陸續送嚟,【安格斯肥牛】片片新鮮絕不欺客,雪花紋確係吸引,靚牛唔駛灼太耐,放湯看住牛肉變色後再灼幾下就攞嚟品嚐,口感堅「爽嫩」,基本唔駛再點豉油已夠味,掂!

2020-06-23
2020-05-28 1427 views
今晚拍住拖去北角匯shopping,行完街後突然雞煲癮發作,立即諗起附近既<金樂軒雞煲魚鍋>,實行來個二人雞煲之夜。<老重慶奇味雞煲 小辣>先來一個奇味雞煲,一上爐已經香噴噴熱辣辣,見到已經超級開胃,流曬口水絕對係成晚既焦點所在。我地order左小辣,雞煲材料同配料好多,冬菇、芹菜、洋蔥、蒜頭都有,係辣味同惹味之結合,老闆仲畀咗一大碗味道濃郁嘅醬汁配料我地,方便我地享用完雞煲後再打邊爐。雞煲入面有吾少雞件,雞件肉質夠嫰滑,完全吾鞋口,不過少辣原來都幾辣,如果怕辣的話,亦可以order走辣的。<豬頸肉>享用完雞煲後,我地開始加埋額外提供的醬汁打邊爐。豬頸肉入口肉質非常彈牙爽滑,亦不會過肥。<鮮魷魚>鮮魷魚夠新鮮,又滑又爽口,配雞煲既醬汁一流。<滑牛>滑牛肉非常新鮮,輕輕一灼,已經可以入口,入口非常鮮嫩美味,完全唔需要加額外醬料,已經非常夠味,真係連豉油都慳番!!~<炮炒包心菜>椰菜又甜又爽口,入口亦帶點微辣,很有重慶風味。我地兩個人最後連個烏冬都食吾落,飽到上心口整體來講,餐廳既雞煲絕對係靈魂

<老重慶奇味雞煲 小辣>

<豬頸肉>

<鮮魷魚>
鮮魷魚夠新鮮,又滑又爽口,配雞煲既醬汁一流。

<滑牛>

<炮炒包心菜>
椰菜又甜又爽口,入口亦帶點微辣,很有重慶風味。

我地兩個人最後連個烏冬都食吾落,飽到上心口
整體來講,餐廳既雞煲絕對係靈魂所在,係必食之選,其它打邊爐配料亦非常新鮮,係用心製作,真材實料既餐廳小店。宜家晚市仲有85折優惠,真係抵食又好食吖!!~雞煲迷不能錯過吖!!~

• 鮮滑牛
  • 老重慶奇味雞煲
2020-11-12 12 views
酸菜桂花魚湯好好味,桂花魚份量多,超值,小菜好夠火喉,煎墨魚餅好好味,蒜香椒鹽豬手,椒鹽鮮魷好香脆,但坐得舒服,地方乾淨,服務超好,好細心體貼,出菜速度快,態度好好
酸菜桂花魚湯好好味,桂花魚份量多,超值,
2020-11-12
  • 酸菜桂花魚鍋
  • 椒鹽鮮魷
  • 蒜香椒鹽豬手
  • 煎墨魚餅
2020-11-06 69 views
本地牛肉嚡,無味,竹蕉水好淡,如同水加少少甜味. 其他食物都一般無特別,環境好嘈. 鷄煲同其他舖頭的 差不多,如果把價格加入考慮之中,就物非所值. 總括來說,只是非常普通,沒辦法令我再回頭幫襯多一次,更不會推薦給任何人.
2020-11-06
Celebration
Birthday
2020-10-01 159 views
終於到長假期啦!想食好西放鬆下,但又貪心揀唔到食咩好,所以特登揀咗間可以一次過食晒雞煲+酸菜魚+火鍋 🐔 🐟 🍲 一次過可以滿足三個願望嘅餐廳估唔到竟然樣樣都幾好食,好suprise!雞煲好入味又有鑊氣!酸菜魚湯底好好味!酸味十足!魚肉鮮甜味美
終於到長假期啦!

想食好西放鬆下,但又貪心揀唔到食咩好,
所以特登揀咗間可以一次過食晒
雞煲+酸菜魚+火鍋 🐔 🐟 🍲
一次過可以滿足三個願望嘅餐廳

估唔到竟然樣樣都幾好食,好suprise!

雞煲好入味又有鑊氣!

酸菜魚湯底好好味!酸味十足!魚肉鮮甜味美

2020-09-26 128 views
朋友推薦,特登嚟試。結果,不負所望,真係好高水準,仲意想不到甘高添首先叫左個酸菜魚桂花煲。個湯係由鮮魚煲制而成,好鮮甜,好有魚味。見到甘高質,再叫左個重慶怪味雞煲。雞煲就試得多,但從來未試過,雞肉仲係嫩滑,今次就食到了。老闆娘服務好好,好nice,一直係身邊服侍我哋🤣姐姐都好nice每繼續食同推薦比朋友。第一次清曬兩個煲。估唔到香港都有甘高水準既餐廳,係疫情以來最開心既事之一。估唔到有意外收穫。衛生環境都好好,廁所好乾淨,有熱水洗杯碗碟筷子

雞煲就試得多,但從來未試過,雞肉仲係嫩滑,今次就食到了。

每繼續食同推薦比朋友。第一次清曬兩個煲。

衛生環境都好好,廁所好乾淨,有熱水洗杯碗碟筷子

• 老重慶奇味雞煲
  • 酸菜桂花魚鍋
2020-06-29 321 views
雖然最近天氣開始變得愈來愈熱,但係呢種程度既熱係阻止唔到我一顆熱愛雞煲既心既!所以我專登上網搵左搵,最後揀咗呢一間唔算好遠,而且望落去幾有小廚feel的接地氣雞煲餐館。首先梗係叫咗個雞煲啦,因為我同家人都唔算話好食得辣,所以淨係叫咗小辣。呢度既雞都幾惹味,調料調得幾好,食落去都幾香,食完晒啲雞之後就可以加湯變成打邊爐啦!邊爐嘅配料要大讚既係個墨魚滑,真係非常新鮮彈牙,煮完之後都勁有口感,彈下彈下。佢啲雲吞都非常唔錯,係用新鮮嘅豬肉同埋非常彈牙嘅蝦用人工手包嘅,所以食落去非常新鮮,口感都非常好,非常有住家菜嘅味道。然後再要讚嘅係佢個竹蔗茅跟水,都係非常新鮮自家製嘅,而且唔會話太甜,佢嘅甜係粟米嗰隻清甜,因為佢用咗粟米嚟煲,睇得出完全係真材實料佢都有好多其他小菜,今次我哋淨係試咗個炒蟶子,如果大家係外賣自取嘅話會有八折呀!P.S. 呢度嘅服務真係好好,店員同埋店長都俾人一種好溫馨嘅感覺,係一個好接地氣嘅餐館啊同埋都幾乾淨

同埋都幾乾淨
2020-06-27 255 views
當進一步解封後🤓,朋友急不及待約大家聚餐🍚,朋友更提議到佢樓下附近間食店👈,對我嚟講就冇乜所謂😎,反正在港島區返工🌈,放工搭車過去幾個站就到❤️。食店佈置簡約😉,傳統得嚟冇乜大賣時髦外觀裝潢✨,名副其實係一間大眾化食店🎉。咁樣反而令我冇咁拘謹,食嘢更加不用顧及禮儀可以豪邁得多💕。椒鹽金磚豆腐:酥脆內嫩,送酒一流🍶。酸菜鯇魚煲🐟🥗:🌟鯇魚脆腍極致,魚肉吸收了鹹菜的酸甜味道層次口感更加豐富🕺,雖然我哋叫嘅size係細煲😋,但已足夠六個人食嘅份量,我更加呷了幾啖酸菜湯底,呢種獨特嘅酸菜湯味道令我愛不釋手🤜🤛,再加上微辣程度絕對想一食再食👅。泡椒雞腳🐔:另一個菜前小食,又係啱送酒來吃的。燒汁羊排🐐:好少見到燒汁去煮羊扒,你帶酸酸甜甜☘️,羊排畀酸甜汁掩蓋了所以唔騷,如果唔係特別講,我還以為是豬,這種食法確係衝擊我嘅一貫印象🤪。大熱天時整揸竹蔗茅根,清熱補肺消暑。小菜有鑊氣又夠味道,整體感覺絕不欺場。

椒鹽金磚豆腐:酥脆內嫩,送酒一流🍶。

泡椒雞腳🐔:另一個菜前小食,又係啱送酒來吃的。

大熱天時整揸竹蔗茅根,清熱補肺消暑。

小菜有鑊氣又夠味道,整體感覺絕不欺場。

2020-06-23 118 views
最近天氣好熱。。係一個冷氣地方食雞煲真係好正,特別之處係可以滿足哂兩種口味,食雞又得,叫小菜食又得,兩種食法一齊叫又得😂尼間雞煲店,我由柴灣幫襯到北角。記得以前住港島區成日去幫襯,到佢搬左去北角,老食客街當然一定要去為小店打打氣!老重慶奇味雞煲(小份)朋友唔食得太辣,所以揀左小辣。上枱後雞煲很足料,個醬汁好濃又惹味,充滿住花椒辣椒同麻香味,又唔會太咸,岩岩好,D雞整得好嫩滑,雞無雪味,煲入面仲有冬菇、豆卜配料!食完雞加入濃湯再打邊爐是非常啦!我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鯇片,芝士腸,蟹捧加左湯都唔會變淡既雞煲先係王道!火鍋料索晒湯汁,不得了!除左雞煲之外,口痕仲叫左豉椒炒蟶子,熱辣辣上枱,有鑊氣之餘份量仲好多,蟶子啖啖肉同新鮮送酒一流!可惜,我地唔飲酒,所以叫左竹蓆茅根,係老闆娘每日自己煲嫁!唔甜仲非常下火,好味之餘仲有幾份人情味!

尼間雞煲店,我由柴灣幫襯到北角。

老重慶奇味雞煲(小份)

食完雞加入濃湯再打邊爐是非常啦!
我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鯇片,芝士腸,蟹捧
加左湯都唔會變淡既雞煲先係王道!火鍋料索晒湯汁,不得了!

2020-06-22
2020-06-20 147 views
之前聽同事講話北角有間雞煲都唔錯,於是今晚放工二話不說就同朋友走去試吓,估唔到又真係幾有驚喜,平靚正!好抵食,飽到上心口👍🏻👍🏻👍🏻今晚都幾多住附近嘅街坊嚟幫襯,因為依家做緊85 折,都幾抵食!老重慶奇妙雞煲(小辣)$168,雞煲入面已有豆卜,冬菇等配料,大大件雞件,送來嗰陣已經聞到好香,食落好惹味!豉椒炒蟶子$98,呢碟真係好有驚喜!呢個價錢真係好抵食,勁多隻蟶子,每隻都肥嘟嘟,鮮味十足,聽老闆講呢期係蟶子當造!脆鯇魚片,新鮮肉質爽脆👍🏻👍🏻豬腸,洗得好乾淨,加落雞煲一齊食,吸晒啲汁好入味啊!豬皮,爽脆好味😋😋😋總結:呢間雞煲真係令人驚喜萬分!兩個人食咗咁多嘢$600都唔使!真係一定要推薦朋友嚟食👏🏻👏🏻👏🏻

脆鯇魚片,新鮮肉質爽脆👍🏻👍🏻

豬腸,洗得好乾淨,加落雞煲一齊食,吸晒啲汁好入味啊!

豬皮,爽脆好味😋😋😋

2020-06-19 150 views
📍North Point📍 金樂軒雞煲魚鍋...一向都知港島東有好多傳統小店同埋地道美食,但因為地點實在太遠啦,所以真係好少過去果邊😂😂😂 今日難得約左個超級超級耐無見既frd,佢就帶左我去北角一間好出名食雞煲同魚鍋既舖頭。間舖雖然唔係係正大街,不過佢勁近北角地鐵站,A1出口行5分鐘左右就到。...📍竹蔗茅根(小)💰HKD 33.00 果日既天氣實在太熱啦🔥🔥我地一坐低就叫左壺竹蔗茅根黎解解渴。佢飲落去味道唔會太甜,但係有陣淡淡既蘿蔔同竹蔗既清香,飲完成個人都透心涼,舒服晒!..📍酸菜鯇魚魚鍋(小)💰HKD 208.00 因為我朋友唔係好食得辣野,所以我地嗌左BB辣,廢事佢食到變孖潤腸😂😂😂 個魚煲一上枱已經勁吸睛👀 👀佢個湯底係奶白色,上面放左幾塊檸檬同埋紅綠色既辣椒。重點係入面有勁多魚肉同埋酸菜,超級足料😧😧😧個魚湯底實在太吸引啦,忍唔住飲左一碗仔,味道酸酸甜甜唔會太辣但好有魚既鮮味!最好味就係個鯇魚,食落去肉質好嫩滑,而且吸晒個湯底既味道,重點係佢完全無魚骨!大大啖咁食都唔怕會啃到🥳🥳🥳..打邊爐緊係要叫啲配菜一齊食先開心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左豬頸肉、蟹柳、鮮魷魚、知竹、薯仔
📍North Point📍 金樂軒雞煲魚鍋
📍竹蔗茅根(小)
💰HKD 33.00
📍酸菜鯇魚魚鍋(小)
💰HKD 208.00
打邊爐緊係要叫啲配菜一齊食先開心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左豬頸肉、蟹柳、鮮魷魚、知竹、薯仔片同埋肉丸雙拼👻👻👻
📍豬頸肉
💰HKD 58.00
豬頸肉望落去色澤、肉質都好靚,食落去好嫩好爽口一啲都唔鞋👏🏻👏🏻👏🏻默默地一舊又一舊咁比我地兩個清晒🤫🤫🤫
📍肉丸雙拼
💰HKD 58.00
平時貢丸食得多,芥茉味既貢丸真係第一次試😱😱佢食落口果陣wasabi 味其實都幾明顯,但唔會太攻鼻,係市面真係未見過,未食過既人不妨一試,味道都幾得意😆😆😆

📍蟹柳
💰HKD 40.00

📍薯仔片
💰HKD 35.00

📍鮮魷魚

📍知竹
💰HKD 38.00

打邊爐都唔可以齋食肉,如果唔係好快會勁濟⋯所以嗌左哩幾份野一齊烚下烚下烚下🤭🤭🤭
- 蟹柳唔係平時成日見到係街見到果款長方型既,感覺都幾有誠意😂😂
- 薯仔片佢切到好薄,掉落煲烚兩下好快就熟,方便我地哩啲心急一掉落去就想即食既人😹😹 唔錯唔錯!
- 魷魚一啲都唔腥,望落去好新鮮,完全唔係果啲係雪櫃直接拎出黎直接比客人打邊爐既食材。肉質都唔錯,食落去幾彈牙。
- 知竹反而好有驚喜,佢食落去好重豆香味,而且好有咬口。就算烚耐左再食都唔會變到軟林林,一pat野咁👏🏻👏🏻

———————————————————————
📌環境:6 /10分
📌Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌要加1
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平✔️
- 正常和中上水平之間
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 LOL
- 唔使試
2020-06-19 95 views
地點便利,北角地鐵站徒步就到,舖位唔算大,有點簡陋,小店果然有驚喜呢。這裹有大檯,我們二人坐卡位都闊落,老闆很親切,會教我們怎樣吃雞煲,這裡有很多小菜吃,最後我們點了奇味雞煲,點了小辣,就算唔食辣的都會食得到,附上的豆卜吸了雞煲的汁,極之惹味;之後再叫了碟滑牛,抵食,而且很淋,食得過;還有驚喜的炒包心菜,包心菜用辣椒和花椒炒,這種配搭竟然十分好味,配上一支青島啤酒,二人吃份量剛好,加上經open rice 訂有八五折,這餐好滿意。
2020-06-18
$160 (Last Night Supper)
2020-06-15 104 views
胡椒豬肚雞煲 - $188我哋叫咗半隻雞,啲雞嘅份量都幾多, 有好多雞都好多肉,胡椒湯底胡椒味濃郁, 啲雞點少少辣椒豉油來食,仲正呀鮮墨魚滑 - $68墨魚滑應該係手打, 爽口彈牙,大家真係要來試下豬皮 - $38啲豬皮吸收咗胡椒湯底,別有一番風味油麥菜 - $33估唔到油麥菜,配胡椒湯底,又幾夾㗎喎椒鹽魷魚鬚 - $98小炒王 - $98 小揸竹蔗茅根 - $33呢間餐廳啲雞煲都幾受歡迎,見到隔離枱5個人,叫咗兩個雞煲,一個係奇味雞煲,另外係豬骨湯雞煲。
胡椒豬肚雞煲 - $188

鮮墨魚滑 - $68
墨魚滑應該係手打, 爽口彈牙,大家真係要來試下

豬皮 - $38
啲豬皮吸收咗胡椒湯底,別有一番風味

油麥菜 - $33
估唔到油麥菜,配胡椒湯底,又幾夾㗎喎

椒鹽魷魚鬚 - $98

小炒王 - $98

小揸竹蔗茅根 - $33

2020-06-12 148 views
北角尼條街都幾多野食呀,行到尼一間見到雞煲,好耐好耐無食喇,今晚決定同男朋友食下😜好熱啊今日- 所以第一樣叫左竹蔗茅根!!!好好飲呀救命,唔會好甜,係蘿蔔煲出尼嘅甜味,好正!雞煲嘅份量都唔少,同埋佢好嘅位係可以要唔辣,小小辣,同埋麻辣,好好,岩哂我尼啲都唔食到🌶🌶嘅人呀啲豆卜同冬菇煲到好入味,雞都係又唔會煲過龍,仍然好滑跟住當然係轉做火鍋喇,佢湯底唔會好咸好油,食到你成口油或者要瘋狂飲水嘅狀態呀,非常難得!(就算我返到屋企都無想要係咁飲水解渴咁,同平時係街打完邊爐嘅情況好唔同呀、正呀!!豚肉都好靚,好新鮮,唔會岩岩攞出尼解凍個種架d脆魚腩😍😍正呀!好爽無平時河鮮嘅鯹味啲牛肉都係好新鮮同埋完全無冰鮮味

啲豆卜同冬菇煲到好入味,雞都係又唔會煲過龍,仍然好滑

豚肉都好靚,好新鮮,唔會岩岩攞出尼解凍個種架
d脆魚腩😍😍正呀!好爽無平時河鮮嘅鯹味
啲牛肉都係好新鮮同埋完全無冰鮮味
2020-06-11
平時講開雞煲,大家多數都係諗起一品呀重慶呀個d大型連鎖店,但好似好少聽到有人提北角都有雞煲食。今次經朋友介紹,去到呢間金樂軒,有意想不到嘅驚喜。一點完菜,雞褒好快就黎到,老闆仲問我哋食唔食得辣,幾細心,我哋叫咗小辣,都幾夠味。有別於出邊嘅雞煲,呢度嘅麻辣味都冇特別重,更加食到嘅係雞嘅鹹香,而且入邊會有冬菇同豆卜,豆卜炆到入晒味,係我食過咁多間雞煲最好食嘅一間!更重要嘅係我打呢篇食評已經係第二日,起身都唔會話有口乾口渴嘅感覺,都證明咗呢度嘅雞煲係真材實料冇落味精。十分抵讚!食完雞煲就開始打邊爐,最令我驚喜嘅係炸芋頭,芋頭煮完之後吸晒湯汁嘅精華,口感軟綿細滑。炸魚皮十分脆,唔會放到淋曬。不過都有啲蝦碌位,我將啲菜煮耐左,縮到好細,影響左口感,係一個小小嘅遺憾。整體來講,用餐體驗非常唔錯,老闆好親切,店內充滿着人情味。唯一美中不足嘅係,個爐啲制比較難禁,食得慢嘅朋友仔,記得唔好開咁大火。

• 炸魚皮