2023-12-30 1086 views
🌹老公生日一早問定他想吃什麼菜式,他想吃中菜,搜尋自己收藏,揀了一間在東涌的酒店中菜廳。《采悅軒》。雖然來回家需時兩小時,但可以遠離市區,呼吸新鮮空氣。🌹去食店在東涌地鐵站有免費穿梭巴士,每半小時一班車,挺方便。《采悅軒》位於東涌喜來登酒店二樓,裝潢華麗,環境清幽,採光度足,檯相隔距離足夠,坐得舒適。🌹要坐近海景位置需每位消費600元,慶祝愛人生日無所謂啦! 。我們一早預訂了Gold set menu(每位$498。)采悅小碟川辣海參海參微辣提鮮牛肝菌素鵝外脆內餡豐富西班牙黑毛豬叉燒不肥不瘦香口精選點心蘆筍蝦餃皮薄餡豐滿紅菜頭松露餃配搭突出,口感獨特天鵝酥賣相美,外皮鬆化,芋頭香松茸花膠燉菜膽(+100)滋補靚湯,材料豐盛陳皮鵝肝汁元貝蒸蛋白蛋滑味濃豉椒爆雞球香口,雞肉有點硬魚湯浸時蔬鮑魚福建炒飯大大隻鮑魚,炒飯香,料足遠年陳皮紅豆沙陳皮味不足,只有沙,欠紅豆粒🌷🌷🌷🌷🌷整體用餐體驗:食物、服務、環境俱不錯,惟服務員的疏忽及沒有經驗,導致壽包的附加生日牌溶化,不能打卡留念,有點可惜!

采悅小碟

皮薄餡豐滿

紅菜頭松露餃

配搭突出,口感獨特

天鵝酥

賣相美,外皮鬆化,芋頭香

松茸花膠燉菜膽

豉椒爆雞球

香口,雞肉有點硬

魚湯浸時蔬

鮑魚福建炒飯

大大隻鮑魚,炒飯香,料足

遠年陳皮紅豆沙

陳皮味不足,只有沙,欠紅豆粒

🌷🌷🌷🌷🌷

2023-12-21
$1292 (Lunch)
Celebration
Birthday
我經常往來港珠澳,東涌喜來登酒店也品嘗過不少餐廳,真的非常喜歡這裡這裡五星級的環境與服務💖今天的主角是酒店二樓的中菜餐廳,想不到無論是環境和菜式都有意想不到的驚喜😛特別喜歡這裡的新中式風格,每個不同季節也有特別菜式推出,除了有傳統的廣東點心外,還有不少造型十分別緻可愛的小點🥰食物質素非常高,重點是望著無敵大海景真的非常chill🩵【是日點餐】🍤柚子蝦餃/ 柚子香氣與鮮嫩蝦肉完美融合,造型超級可愛,每一口都充滿驚喜☺️🥕臘味蘿蔔糕古早味的經典,這個必須點‼️🐖燒賣這裡的燒賣大大粒,每一口都十分滿足❤️叉燒包飲茶必點不用多說😌醬香撲鼻的叉燒包🤩蝦仁韭菜腸粉他們的腸粉真的非常細滑,而且裡面包著的是大大只的蝦仁💛上海小籠包咬一口,滿口湯汁爆發,吃完想再點😛🦀蟹肉蟹黃稻庭烏冬面這度是季節菜式,鮮嫩的蟹肉和濃郁的蟹黃,搭配Q彈的稻庭烏冬面,體驗很棒💕🧡白糖沙翁一口咬下,滿口幸福感,經典老傳統甜品,而且他們即點即炸,新鮮出爐的口感超愛💖💛楊枝甘露又是一款經典港式甜點,這裡的楊枝甘露絕對媲美其他港式甜品店🥭▪️ 采悅軒

【是日點餐】
🍤柚子蝦餃

🥕臘味蘿蔔糕
古早味的經典,這個必須點‼️

🐖燒賣
這裡的燒賣大大粒,每一口都十分滿足

❤️叉燒包
飲茶必點不用多說😌醬香撲鼻的叉燒包

🤩蝦仁韭菜腸粉
他們的腸粉真的非常細滑,而且裡面包著的是大大只的蝦仁

💛上海小籠包
咬一口,滿口湯汁爆發,吃完想再點😛

🦀蟹肉蟹黃稻庭烏冬面

🧡白糖沙翁

💛楊枝甘露

▪️ 采悅軒
2024-04-01 49 views
環境食物方便水準都唔錯尤其我個人比較喜愛蝦子柚皮,新竹炒米粉,乳豬拼盤,焗蟹蓋十分美味,員工好有禮貌款待客人,當見到客人茶杯沒有茶都即時斟茶給客人,餐廳環境十分優雅同好舒適係一個食晚餐嘅好地方
2024-03-23 43 views
上菜快, 食物有酒店級數, 不過份量不太夠, 6個大人食就不太飽。 價錢偏貴, 如果有酒店會員就比較抵, 不過我無😅。 價錢係買服務和環境。 食物比較好食就是那個鮑魚飯。其次比較喜歡就是叉燒和 特別少少的柚子蝦餃
2024-03-11 94 views
采悅軒位於東涌喜來登內,入住當日先行醫飽個肚先,經過訂座,好快就安排入座,店內座位寬敞,裝潢雅致乾淨,環境清優,員工專業積極,係家人聚餐既好地方。品嚐左佢地既小籠包、黑毛豬叉燒、蘿蔔糕、鳳爪同如意餃,每一道菜都好出色。小籠包皮薄肉馅鮮嫩多汁,一口咬下去,熱湯立刻在口中爆開。黑毛豬叉燒肉質細嫩,搭配獨特的調味醬汁,入口即化,令人回味。蘿蔔糕保留左蘿蔔的原汁原味,食到一條條蘿蔔絲,清甜可口。鳳爪煮得好淋,係我喜歡既口感。醬汁少辣微甜,但賣相就麻麻地。如意餃細細粒,皮薄餡豐滿,味道好好。采悅軒經OPENRICE訂座經常有優惠,有興趣光臨前,不妨上OPENRICE望望。

小籠包皮薄肉馅鮮嫩多汁,一口咬下去,熱湯立刻在口中爆開。
蘿蔔糕保留左蘿蔔的原汁原味,食到一條條蘿蔔絲,清甜可口。
如意餃細細粒,皮薄餡豐滿,味道好好。

鐵觀音
黑毛豬叉燒
如意餃
鳳爪
蘿蔔糕
小籠包
2024-03-01
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
鐵觀音
黑毛豬叉燒
如意餃
鳳爪
蘿蔔糕
小籠包
同家人慶祝生日🎂當然要簡番間fancy高級嘅餐廳🍴,決意再戰位於東涌喜萊登酒店二樓的中菜廳「采悅軒」,白天可睇到飛機✈️升降,晚上就遜色一點因為玻璃窗反光。一場黎到,當然請屋企人食餐好,決意品嚐其價位最高的套餐:盛惠HKD 1088 一位。前菜:話梅汁有機車厘茄:酸到全身都震動,話梅汁帶酸甜,同時品嘗到車厘茄清甜。晶凝花膠凍:用玫瑰花造型造成花膠凍,用上麻辣醬點綴,好特別,雞湯做湯底,花膠增加口感,食到一條條咬口花膠,補補骨膠原。秘製滷水蛋:加上魚子醬,升價十倍。滷蛋做到糖心流心效果,食落吾會膩。招牌妙齡鴿:呈上時熱辣辣,調味充足,不用蘸淮鹽都很夠味,一打開肉汁鮮嫩可口,仲保持到水份同油脂,一啖咬落,外表香脆帶焦,肉質嫩滑。很驚艷,好想嗌多隻。杏汁花膠燉菜膽:奶白色杏汁湯做間場清一清口腔,原片花膠長過我手臂,食起黎有膠質,骨膠原滿滿。湯頭呈奶白,杏汁夠曬杏仁味,吾講以為甜食😂。都幾得意。鮑魚扣鵝掌:鮑汁香濃,用上浸發起的六頭鮑,不是罐頭鮑魚,十分矜貴。處理恰當好處。不會太硬咬吾入,而是有咬口的嫩。鵝掌炆到好焾,一入口已骨肉分離。竹笙扒菜心:略嫌竹笙有陣UP味,菜心爽甜。黃豆酥白鱈魚🐟:白

前菜:

杏汁花膠燉菜膽:

鮑魚扣鵝掌:

竹笙扒菜心:
略嫌竹笙有陣UP味,菜心爽甜。

黃豆酥白鱈魚🐟:
白鱈魚呈一梳梳狀態,質感好實淨,一咬即脫,黃豆酥食落似炸蒜蓉,但又又無咁重口味。不錯。

瑤柱蝦粒西班牙黑毛豬叉燒炒飯:
飯粒粒粒分明,叉燒好有咬口,蝦粒爽彈,出色!炒得好干身有鑊氣,好味。

楊枝甘露:
傳統楊枝甘露組合,一定要有西柚紅柚的果肉帶酸,同時有芒果🥭粒的甜,整體甜度適中。

壽包(提早預訂🈯️)
最鐘意用傳統造法,有曬一整個蛋黃同幼滑白蓮蓉,包夠鬆軟。

總結:
貴得有價值 服務態度好
會主動幫忙拍照📷

2024-02-16 165 views
這好像是我第五次光顧,整體環境還是那麼優雅,門口有一大桃花,職員會主動幫忙拍照。今次點的菜式都比較養生清淡,值得一提,菊花的茶錢是不同的,每位六十元。蟹肉燕窩羹:燕窩份量頗多,蟹肉不算突出龍躉炒球(侍應推介,餐牌無的):鮮魚味充足,性價比高,有菜心墊底蘆筍蒜片牛柳粒:製作認真,牛柳切成大粒,不是全熟的,味道有層次感,為是日最佳菜式白飯:正常表現香蜜雞蛋散:好脆口,蜜糖好味尖沙咀喜來登會員的萬豪折扣優惠,終於可以用於這酒店,其實這餐廳和天寶閣食品質素差不多,但這裏環境比較賞心悅目。
蟹肉燕窩羹:燕窩份量頗多,蟹肉不算突出
白飯:正常表現
香蜜雞蛋散:好脆口,蜜糖好味
2024-02-14
Dinner
2024-02-11 165 views
早一兩年前開始幫襯Four Points by Sheraton 既呢間中餐廳最喜歡其中佢地既酸菜魚湯,用東星斑煮出黎既湯鮮味且酸辣得宜,東星斑魚肉有彈性又不會太老。但最近幾次到訪,已經向侍應落order既時候說明想要小辣,可惜出黎水準參差,可以辣到退比廚房,大廚試味之後都話太辣要煮過。重新上菜之後魚湯雖然無咁辣,但酸味同鮮味都驟降,明顯只是溝淡左另外叫過既菜式有蟹王燕窩羹、薯仔牛尾、燒乳鴿、鮑魚海鮮燴飯其實都ok,味道都算consistent。乳鴿燒得香口,另燕窩羹都煮得唔錯。但始終係Sheraton酒店中餐廳,期望服務同埋食物質素都要保持穩定水準,如果唔係都較難吸引人遠赴東涌幫襯。

Dining Offer
Tasting Event
一年無去都keep到水準,今次lunch time去食點心,去前望下openrice,見到原來網上預約,12-2pm時段單點餐牌有7折,而且可即時book〜 去到主要都係嗌點心menu,點咗柚子蝦餃 (78$)、紅菜頭松露餃 (78$)、天鵝酥 (90$),非常精緻!本身以為點心不同單點餐牌所以無折,點知原來都好喎,好抵食〜
上菜極慢 野食唔熱 好失望訂台時想叫埋要提前24小時預訂的松露手撕雞打左好多次電話先搵到人whatsapp 俾menu 黎已經預早兩日whatsapp落好菜黎到坐左一個鐘淨係上左一碟催左五次先有第二碟淨係不斷話廚房好忙Whatsapp落單時問左六個人叫個幾道菜夠唔夠同我講叫得太多結果黎到每一味菜份量偏少老人家都食唔飽!要等咁耐搞到唔夠食都怕左佢唔敢再加單費事又要等成個鐘先有得食環境同衛生係幾好 始終都酒店範圍野食就正常啦冇咩特別就算等咁耐好肚餓都唔覺得特別好食本身黎慶祝老人家生日但好掃興結果俾錢黎等大家返到屋企仲要食宵夜差評永遠唔會再黎!!
上菜極慢 野食唔熱 好失望

催左五次先有第二碟
淨係不斷話廚房好忙
Whatsapp落單時問左六個人叫個幾道菜夠唔夠
同我講叫得太多
結果黎到每一味菜份量偏少老人家都食唔飽!
要等咁耐搞到唔夠食都怕左佢唔敢再加單

本身黎慶祝老人家生日但好掃興
結果俾錢黎等
大家返到屋企仲要食宵夜

差評

永遠唔會再黎!!
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Dinner
2023-12-01 532 views
家庭聚會好地方,環境安靜,乾淨我地一早book咗晚飯,一行6人。預早安排片皮鴨,皮好脆,好味,可以兩食,要咗炒飯,飯好爽,份量足夠。另外叫咗紅燒豆腐,砂鍋魚,都好夠味下次會試埋甜品,都幾吸引
家庭聚會好地方,環境安靜,乾淨

另外叫咗紅燒豆腐,砂鍋魚,都好夠味

下次會試埋甜品,都幾吸引

2023-11-13 574 views
朝早過去飲早茶,比想像中多人,我地無book位,都要等一陣。入到裡面第一個感覺覺得環境開揚,望住海景嘆早茶,身心舒暢!食物方面,必點琥珀合桃,食唔晒可叫待應打包入盒,拎返屋企煲劇食都一流。點心做工精緻,又有造型,味道都唔錯,如經過不妨一試〜
2023-11-04 589 views
星期六揀左呢間位於酒店內既中式餐廳同家人試下,環境舒適寬敞,視線光猛無傳統茶樓既嘈吵,可以慢慢食靜靜地傾下計當然價錢會偏貴 但味道總體幾好!普洱茶味純厚 不錯!媽咪最鐘意鳳爪 呢間鳳爪煮到好諗好入味 瑤柱炒米粉乾身不油膩 尚算合格Xo醬炒腸粉不過不失 下次唔會再叫由於當時是萬聖節 叫左個南瓜點心🎃應節煙煙韌韌 好似湯圓咁😂特別推薦紅菜頭黑松露餃 是少有好食的素點心洋蔘棗王燉桃膠也好驚喜 好重的蔘味 見到兩大條人蔘 十分足料 飲完即刻好精神 功力大增😂
無傳統茶樓既嘈吵,可以慢慢食靜靜地傾下計
當然價錢會偏貴 但味道總體幾好!
普洱茶味純厚 不錯!
媽咪最鐘意鳳爪 呢間鳳爪煮到好諗好入味
瑤柱炒米粉乾身不油膩 尚算合格
Xo醬炒腸粉不過不失 下次唔會再叫
由於當時是萬聖節 叫左個南瓜點心🎃應節
煙煙韌韌 好似湯圓咁😂
特別推薦紅菜頭黑松露餃 是少有好食的素點心

2023-10-25
$300 (Breakfast)
  • 紅菜頭黑松露餃
2023-10-25 470 views
又係同屋企人飲茶嘅時間啊今次去咗一間有景嘅中式餐廳係位於東涌海邊既東涌世茂喜來登酒店內2樓既采兌軒室內環境闊落高貴😍採用大片玻璃窗,中午有少許自然光,加上無敵藍天,人都精神開朗員工服務態度有禮呢度既點心,可能一籠有3件,但我地5個人又唔想環6件,服務員會按你人頭落單,以件數為單位。一來可以人人有得試,慳返一件既價錢,又唔需要因為想order 多啲而浪費😁除左環境一流,食物點心味道都係非常之好仲要好靚記得記得係OpenRice睇下有無你要既時段有折扣!
又係同屋企人飲茶嘅時間啊
今次去咗一間有景嘅中式餐廳
係位於東涌海邊既東涌世茂喜來登酒店內2樓既采兌軒

室內環境闊落高貴😍
員工服務態度有禮

除左環境一流,食物點心味道都係非常之好
仲要好靚

記得記得係OpenRice睇下有無你要既時段有折扣!

Lunch
2023-08-27 1015 views
為咗和仔抓住暑假的尾巴,經同事推介,在OpenRice 訂枱,可以有六折優惠。訂咗枱不久已經有位小姐跟你confirmed。在東涌地鐵站A出口有Shuttle Bus到酒店,但大家要看清楚,不要去錯酒店采悅軒在酒店二樓,環境寬敞,令人舒適,向窗外遠望會不斷見到飛機起飛。我哋叫咗香片,茶味好有花香味。當晚,我哋叫咗百花釀蟹鉗,蟹鉗好大隻,蝦餃好彈,阿仔讚不絕口至尊炸釀蟹蓋,慢工出細貨,隻碟好靚,成隻蟹形,全個蟹蓋九成被蟹肉覆蓋,阿仔😋😋招牌妙齡鴿,味道好,有肉汁,骨頭很軟身本來想叫黑毛豬叉燒,後來見到有蝦粒西班牙黑毛豬叉燒炒飯,炒飯來到,一心諗住黑毛豬叉燒會大塊啲,但點知很tiny,成個炒飯味道好香,有黑毛豬脂肪味,而且飯很乾身,👍🏻👍🏻👍🏻。留返下次再叫原條叉燒🤣最後叫咗兩個甜品,楊枝甘露和香蜜雞蛋散。楊枝甘露茫果肉少,柚子肉多。雞蛋散很鬆化,蜜糖🍯很清新。最後,要講-些令人不快的事,我原本叫2個蟹鉗,最後只來了1個。我叫1隻乳鴿,之後來了兩隻(我當然退還);為咗寫這個食評,看單才發現他們收多我-個楊枝甘露(連埋加一接近多收$100)。奉勸大家埋單時一定要check

我哋叫咗香片,茶味好有花香味。

百花釀蟹鉗

至尊炸釀蟹蓋

招牌妙齡鴿,味道好,有肉汁,骨頭很軟身
招牌妙齡鴿

蝦粒西班牙黑毛豬叉燒炒飯