醬缸韓國料理
任食醬油蟹大滿足
iamNICO
2025-09-06
Follow
我的韓國胃一直都在,最常吃的都是gimbap(紫菜包飯)跟炸醬麵啦!不過最心心念念都是醬油蟹~ 很久以前吃過一次但體驗不理想味道也不是我喜歡的;上次再去韓國時決定再試,結果吃了兩間以後就愛上了!可惜回到香港不是不敢吃,就是吃不到我想要的味道和找到志同道合的朋友,最近才發現有朋友也跟我有同樣想法,二話不說去吃最近討論度最高的醬油蟹放題  醬油蟹無限任食套餐A $468(成人) $258(3-5歲兒童)醬油蟹、小花蟹湯、紫菜飯、辣醬蟹、泡菜餅、炒年糕、炒粉絲生米酒 $100甜米露 $20可樂 $20一個價錢可以在90分鐘任食醬油蟹絕對是愛吃醬油蟹朋友的福音呀!第一輪上檯的會是每人兩隻醬油蟹(連蟹蓋),蟹膏多到滿溢,蟹肉飽滿呈半透明果凍狀,油潤甘香又鮮甜,醬油味有滲到蟹身之中,鹹香中帶微甘,即使單吃蟹肉不拌飯吃味道也不會死鹹(跟朋友認為味道可以再濃郁一點);第二輪再每人點兩隻醬油蟹,這次就沒有蟹蓋只有蟹身,但蟹膏依舊的多,感覺更加入味更好吃啊!質素仍然保持得相當好,絕對有韓國當地的風味~ 味道好的秘訣在於醬油蟹是由店家自家醃製,韓國籍老闆每天於清晨6時都返到餐廳做準備並整理食材,確保每隻蟹都是新鮮肥美,且會以傳統韓式醬油配方醃製足兩日才會送到客人面前,完美還原當地傳統手藝~ 吃醬油蟹不能缺少麻油紫菜飯,海量紫菜碎覆蓋整碗白飯,加上韓國麻油、醬油和醬油蟹就成為了最美味的「白飯小偷」啦!好吃得我吃了兩大碗!除了醬油蟹外這個套餐還可以任點辣醬蟹啊~ 店家用上製作泡菜的醃料來做這個辣醬蟹,甜甜辣辣恰到好處還有幾分蒜香,比醬油蟹會多幾分惹味感,朋友很喜歡這個!吃了這麼多醬油蟹,細心的店家安排了小花蟹湯讓點了這個套餐的客人來暖暖胃~ 湯頭有小花蟹蟹腳外還加入白蘿蔔、豆腐跟金菇,清澈鮮甜和微辣,有濃郁蟹鮮味道!看到旁邊的食客都頻頻點這個(我們也各自喝了兩碗)就知道有多受歡迎吃韓國菜一定會有無限的小菜追加,這店也不例外,泡菜餅、炒年糕、炒粉絲、泡菜、大豆芽、土豆絲等都可以吃個夠!泡菜酸辣開胃,泡菜餅做成一口size,外脆內軟;最愛吃炒年糕軟糯彈牙,炒年糕夠煙韌軟糯,炒粉絲用料跟口感豐富,味道溫和好吃~ 實在不怕會吃不飽啊!套餐還包括一罐飲品,不過習慣吃烤肉和醬蟹都會喝米酒的我(和愛喝酒的朋友),看到店家有「酒精飲品買一送一優惠」絕對不會錯過~ 原味米酒酒香清爽,再加上美食有如置身韓國啦!店家的大名早已聽聞過,由擁有十多年經驗的韓籍夫婦經營,一直獲得顧客的不少好評;自從推出任食醬油蟹以來更是座無虛席人氣滿滿,想來吃的話緊記提前一星期預約,否則walk in的話不知等到何年何月!怕90分鐘會吃不滿足嗎?不!由下單到上菜的速度都非常迅速,絕不擔心不回本、吃不飽的問題~ 想豐富點可以另加$30就吃到醬油蝦啊!多人來吃也沒有問題,因餐廳設有⁠獨立房間,適合團體聚餐或家庭聚會;但再次提醒想試的各位要提前預約呀Read More
+ 13
AMJL
🦀醬油蟹專門店👍👍
AMJL
2025-09-01
Follow
醬缸韓國料理 📍佐敦柯士甸道118號業廣商業大廈1樓🇰🇷🥢韓國食過醬油蟹後一直回味,但香港真係唔係好敢食🫣👷‍♀️🥽始終係生嘢真係要搵間靠得住先好試👩‍🍳聽講醬缸老闆娘🕕每朝6點就會番舖頭親自醃制醬油蟹👍13年老字號口碑又好,所以想去試一試🤤💁‍♀️我哋叫咗個優質醬油蟹套餐🦀🦀1隻醬油雌蟹:隻蟹有好多好多膏,醬油味甜甜的超好味🤤撈紫菜飯一流!食多幾隻都仲得😆🦐3隻醬油蝦:啲蝦大大隻又彈牙!🍲小花蟹湯: 鮮味十足又滾熱辣,好暖胃🌶️🦀辣醬蟹:好惹味🔥3小碟:泡菜餅、炒年糕、炒粉絲💁‍♀️另外仲叫咗個烤牛小腸👯有專人幫我哋烤,香口到不得了🤭🥩口感煙煙韌韌,並非係硬梆梆咬唔開果種👍🥔佢啲配菜之中,最正就係啲薯仔,吸引晒牛腸嘅精華🔥食到停唔到口🤤🚨🔔提一提:✅飲品買一送一✅前菜係無限追加Read More
+ 12
anniebaby215
醬油蝦no.1
anniebaby215
2025-08-28
3K views
Follow
前排聽識飲識食識煮嘅舅父講,覺得醬缸係全港最好味嘅韓國餐廳,我就已經悄悄book定枱.... 醬油雌蟹頗多膏,唔會超級鹹我覺得幾正。但!係!點!知!醬!油!蝦!仲!鮮!之前係香港都食過其他店嘅醬油蝦,ok囉冇話好鍾意食,原來係未遇到醬缸。叫咗3隻醬油蝦,隻隻肥仔彈牙,超新鮮,蝦頭多膏好好啜,非常建議大家點。本人唔嗜辣 (怕),但辣醬蟹嘅程度係港人易接受,惹味的,朋友覺得比醬油蟹更正,撈飯一流。朋友點嘅烤牛小腸頗大份,店員即場係你面前切+煎的,睇見都有食慾。配菜有洋葱薯仔一齊煎,香口!小花蟹湯清甜辛口,過癮,有蟹鉗。啱啱上台時熱到起滾泡,襯熱飲!成枱都係前菜,樣樣試啲大滿足~ 前菜無限追加的,我會推介以下幾款:泡菜餅,薄身、微辣,口感酥脆炒年糕,咬開煙韌好明顯每款食物都要送飯,紫菜飯一碗兩個人share 唔係好夠,兩碗就差不多。BTW 酒精飲料買一送一,叫咗菠蘿燒灼,下火哈哈幾好味~~~Read More
tasteofsincere
醬油蟹控的天堂🦀
tasteofsincere
2025-08-17
Follow
屋企有一個醬油蟹愛好者,今天終於慕名來到這家開業13年的老字號「醬缸韓國料理 Jangdok Korean Restaurant」。目標非常明確,就是為了他們家的醬油蟹無限任食!早就聽說這家的醬油蟹非常入味,而且可以無限追加,到達時果然已見不少顧客在門外等候,還好已提前訂座。餐廳環境舒適,除了卡座外,還設有獨立房間。 我們毫不猶豫地點了醬油蟹A餐。首先上桌的是琳瑯滿目的韓式前菜,種類豐富,而且同樣可以無限追加,包括經典的韓式泡菜、紫菜飯、辣醬蟹、泡菜餅、炒年糕、炒粉絲等等。這些前菜味道都相當不錯,其中特別推薦泡菜餅,外酥內軟,帶著泡菜的酸辣,非常開胃。 萬眾期待的醬油蟹終於登場!醬油蟹A餐包含醬油蟹、小花蟹湯等等。如果+$30,還可以品嚐到美味的醬油蝦!醬油蝦的蟹膏非常飽滿,色澤金黃誘人。夾起一塊蟹肉,入口鮮甜嫩滑,帶著濃郁的醬油香味,非常新鮮且蟹膏豐腴,完全沒有腥味。蟹黃的口感更是綿密細膩,在口中慢慢融化,那種幸福感簡直難以言喻。聽說醬油蟹是餐廳老闆自家醃製的,每日清晨6點親自回餐廳準備,用心程度可見一斑。 除了蟹肉本身的新鮮,店家特製的醬油也功不可沒。醬油汁味道醇厚,帶有一絲甜味,完美地襯托出蟹肉的鮮美。而且醬油汁完全滲透到蟹肉的每一絲纖維中,讓每一口都充滿滋味。 搭配著紫菜飯一起吃,簡直是絕配!將蟹肉和蟹黃放在熱騰騰的米飯上,再淋上一些醬油汁,用紫菜包起來一口吞下,米飯的香甜、紫菜的酥脆、蟹肉的鮮美,真係大滿足。 小花蟹湯也值得推薦,湯頭鮮美,充滿蟹的鮮味,喝一口下去,暖心暖胃。飲品方面,酒精飲料還有買一送一的優惠。 總的來說,Jangdok Korean Restaurant的醬油蟹餐絕對值得一試。蟹肉鮮美,醬油入味,前菜豐富,而且可以無限追加。Read More
+ 10
宜寧
堅係抵食又好味
宜寧
2025-08-06
5K views
Follow
佐敦呢間「醬缸」開咗13年,Iby終於的起心肝試佢個醬油蟹任食。老實講,$498任食90分鐘,初頭驚伏,食完竟然想encore! 主角醬油蟹真係冇得彈——蟹膏多到漏油,啖啖似鹹蛋黃咁香,蟹肉滑溜溜仲帶甜。最正係撈熱辣辣紫菜飯,海苔脆卜卜包住凍蟹肉,冰火口感好過癮!加$30要埋醬油蝦任食,爽口彈牙仲要蝦頭爆膏好似食緊海膽,抵加! 其他配角:辣醬蟹唔會好鹹/辣而蓋過蟹肉鮮味;花蟹蛋花湯清甜解膩(屋企人飲咗兩碗);泡菜餅煎得香脆;炒粉絲淡味咗啲。前菜任加呢下抵讚,泡菜酸咪咪好開胃。 驚喜位係酒精飲品 買一送一 ,同朋友叫Soju劈酒,夾埋醃蟹爽到震!房仔私隱度高,6條友傾到拆天都冇人眼超超。服務幾貼心,阿姐見我哋啲蟹殼堆成山就自動換碟。 溫馨提示: 1. 醬油蟹要襯凍食;2. 聽講周末爆到七彩,好在我地今次平日+撞正黑雨,5點半開門就衝入去;3. 有條長樓梯。人均$518(計加一),以任食生蟹來講算合理。今餐MVP係蟹湯配蟹膏,食到舔舔脷! 📍佐敦柯士甸道118號業廣商業大廈1樓 Read More
+ 7
小花蟹湯
filetly
平靚正韓式午餐
filetly
2025-09-26
Follow
同事要求食韓國菜,去金巴利街有選擇困難症,就索性去醬缸吧。醬缸位置較隱秘,入口的位置隱身於一條長窄的巷口。一入坐枱面已放好了碗碟、飲用水及餐巾紙,餐具就收納在餐枱中,亦有濕紙巾提供。侍應送上餐牌及三碟泡菜,泡菜不夠吃亦添了一轉。侍應人手落單,午餐的選擇其實頗多,分別點了豬肉石鍋拌飯、乾明太魚豆芽湯、海鮮辣拉麵、豬肉泡菜湯。不到十分鐘菜就全部上齊,整體菜式、熱度、味道都合格。晚市見有醬油蟹的放題,下次可以試下。午市時間埋單只收現金,無加一。Read More
yiprachel
90分鐘無限任食醬油蟹套餐
yiprachel
Follow
同閨密去咗呢間由韓國人主理嘅「醬缸韓國料理」,最出名係自家醃製醬油蟹!我哋食呢個90分鐘任食套餐,除咗主角醬油蟹,仲有小花蟹湯、紫菜飯、辣醬蟹、泡菜餅、炒年糕同炒粉絲,好豐富~ 坐低後店員馬上送上三款前菜(可以無限追加!)另外見到酒精飲品做緊買一送一優惠。大家記得要提前預約,因為Walk in唔知要等幾耐。🔶醬油蟹|蟹膏爆滿好鮮甜🤩 蟹肉啫喱狀口感超滑,蟹蓋的膏都不能錯過,撈埋紫菜飯一齊食簡直係超正享受,可以任食醬油蟹真係蟹控天堂!🔶辣醬蟹|用咗整泡菜的醃料整的辣醬蟹,甜甜辣辣醃得好入味,食落好惹味但唔會蓋過蟹鮮味。🔶小花蟹湯|食完凍蟹飲這個熱湯暖暖胃超舒服!湯底清甜,又足料✨ 🔶泡菜餅|煎到脆卜卜香脆可口,細細件一口接一口,令人食唔停口。🔶炒粉絲|炒等好香,粉絲彈牙入味,encore咗幾轉😄🔶炒年糕|經典韓式風味,醬汁濃郁,年糕QQ軟糯。Read More
泡菜餅
yuki227
90分鐘任食鮮甜醬油蟹
yuki227
Follow
位於佐敦醬江韓國料理絕對是香港隱藏的韓食寶藏!這家由13年經驗老師傅主理的小店,以自家醃製的醬油蟹聞名,更推出性價比極高的90分鐘任食套餐,讓蟹控們大飽口福!🌟 主角登場:無限任食醬油蟹這裡的醬油蟹全是老闆每日清晨6點親自回餐廳準備,選用新鮮肥美的蟹隻,以傳統韓式醬油配方醃製。蟹肉飽滿呈半透明果凍狀,入口鮮甜濃郁,鹹香中帶微甘,蟹膏豐腴如奶油,配上紫菜飯簡直一絕!輕輕一吸,蟹肉便滑入喉嚨,回味無窮。除了經典醬油蟹,還有辣醬蟹版本,辣勁十足卻不掩蟹鮮,層次感滿分!🍲 暖心配角:小花蟹湯+韓式小食任食套餐還包括暖心的小花蟹湯,湯頭清澈鮮甜,淡淡海洋風味瞬間喚醒味蕾。其他韓式經典如泡菜餅香脆惹味、炒年糕軟糯彈牙、炒粉絲入味爽口,全部無限追加!前菜款式亦豐富,泡菜、醃蘿蔔、菠菜等清新解膩。🍺 酒精飲品買一送一聚餐必點酒精飲品!目前推出買一送一優惠,搭配濃味韓食更是暢快。🏮 環境舒適+獨立房間餐廳雖低調但乾淨寬敞,設有私人房間,適合團體聚餐或家庭聚會。服務態度親切,上菜速度迅速,完全不用擔心「回本」問題!總結:醬江韓國料理以誠意打動食客,從醬油蟹的品質到小菜的用心,處處見功力。90分鐘任食價位親民,加上豐富菜單,絕對是佐敦區必試的韓食天堂!Read More
fooofoodie
佐敦|90分鐘醬油蟹無限任食🦀
fooofoodie
Follow
香港正宗韓式醬油蟹放題!由韓國老闆夫婦主理,老闆每日朝早6點返工醃制,堅持用足2日時間製作~第一round 每人2隻蟹乸 好多膏😍 第二round開始有膏+冇膏mix埋 / 有機會冇膏🥢任食包括醬油蟹、辣醬蟹、小花蟹湯、泡菜餅、炒年糕、炒粉絲、紫菜飯✨ 入座即送三款前菜(可無限追加) 設有獨立房間適合聚會酒精買一送一🍻⚠️ 預約提示 建議提前1個星期訂位! 晚市黃金時段(19:00-19:30)要提前2 week~ 因為Walk-in唔知要幾耐Read More
cheuk430
任食爆黃爆膏醬油蟹
cheuk430
2025-09-24
Follow
🤞🏻 獨立房間私密用餐,提前一星期預約必搶位!👉🏻 醬油蟹無限任食自家醃製2日,鮮嫩蟹肉浸透濃郁醬油香,入口即溶蟹黃爆汁!老闆6am親手挑選食材,23年廚藝結晶,13年醬缸傳承,味道正宗到爆!👉🏻 辣醬蟹與小花蟹湯辣醬蟹帶微辣鮮香,小花蟹湯暖胃濃郁,配紫菜飯一口滿足!湯底鮮甜,蟹肉嫩滑,簡直係韓式經典之選,食到停唔落口!👉🏻 泡菜餅與炒年糕泡菜餅外脆內軟,炒年糕彈牙Q滑,韓式街頭味濃,配酒更正!三款前菜無限追加,入座即享,性價比爆燈!👉🏻 酒精飲品買一送一優惠試試韓式燒酒或水果調酒,買一送一超值,配蟹肉絕配,朋友聚會必試!💡 餐廳由韓國老闆夫婦主理,設獨立房間,19:00-19:30時段建議兩星期前訂位。Walk-in可能要等,記得plan好!Read More
Kaloyo Pmt
醬油蟹自由!
Kaloyo Pmt
2025-09-23
Follow
依排好興食醬油蟹🦀我都唔執輸!同朋友慶祝生日去左食係佐敦一帶頗具人氣嘅韓國餐廳,以正宗韓式風味同特色菜品聞名。而且餐廳設有⁠獨立房間~我地今次食左90分鐘任食醬油蟹套餐,實現醬油蟹自由!餐裡面既野全部都係任食~一坐低店員就送上三款前菜(泡菜、馬鈴薯絲、海藻),當中馬鈴薯絲真係勁好食!口感爽脆,我地encore左幾次。🦀醬油蟹🦀餐廳嘅招牌醬油蟹絕對係必點之選!第一轉蟹肉新鮮鮮甜,蟹膏好多同creamy,醬油調味唔算好濃,唔會過鹹,幾好食。啲色睇落都靚靚仔仔~係A plus蟹!雖然蟹身唔算特別大隻,但任食關係可以encore✌🏾第二轉既蟹雖然冇得簡公乸,但有膏既部分都多,我拎曬黎撈紫菜飯!🦀辣醬蟹:辣醬醃得入味,中意濃味嘅朋友可以一試🍲小花蟹湯:湯頭清清地,小花蟹食得出好新鮮!幾適合食完濃味蟹之後平衡一下🥞泡菜餅:圓形細細粒第一次見。餅邊煎得香脆,似食薯片🍚紫菜飯:極多紫菜好正🍢 炒年糕:煙韌有嚼勁,韓式辣醬夠正宗🍜炒粉絲:MVP!! 粉絲彈牙,調配得岩岩好,叫左幾轉🍻原味燒酒 + Terra啤酒食濃味韓菜點少得燒酒同啤酒!我order後店員都好醒幫我地整燒啤🤣佢調配得岩岩好?飲落好順滑~同埋佢酒精飲料有買一送一優惠!✨ 因為都好多人,建議提前一星期預約,Walk-in唔知要等幾耐。19:00-19:30時段最好兩星期前預約。Read More
+ 4
foodi3_yooyoo
任食醬油蟹食到爽!食多幾隻輕鬆回本!
foodi3_yooyoo
2025-09-22
Follow
由地道韓國老闆與老闆娘主理的「醬缸」,經營已有13年,堪稱老字號!小時候初嚐醬油蟹的驚艷滋味,正是在「醬缸」,那美味讓人一試難忘!老闆堅持每日清晨6點親自挑選食材,自家醃製醬油蟹,至少醃製兩天方才上桌,確保新鮮衛生,味道鹹甜鮮美,令人食得放心又回味!醬油蟹A 90分鐘任食:醬油蟹、小花蟹湯、紫菜飯、辣醬蟹、泡菜餅、炒年糕、炒粉絲原味醬油蟹鮮味濃郁,蟹黃滿溢,入口甘甜鮮美,令人滿足不已🥰 除了經典原味,還有甜辣惹味的辣醬蟹,帶來截然不同的風味享受!搭配紫菜飯,每一口都裹著醬油蟹的鮮甜精華,奢華又美味🤗✨ 無限任食的套餐讓人盡情品嚐醬油蟹的極致滋味,考慮到醬油蟹價格不菲,多吃幾隻就能輕鬆回本,性價比超高!除了醬油蟹與辣醬蟹,還有用料十足、鮮香暖胃的小花蟹湯,香脆可口的泡菜餅,以及韓國地道的炒年糕和炒粉絲,全都無限供應!入座時更奉上三款韓式前菜,同樣可無限追加,讓人吃得過癮。這家老字號餐廳多年來人氣不減,為避免即場排隊等候過久,建議提前一週預約;若想訂19:00-19:30的熱門時段,最好提前兩週預約,以確保席位!Read More
eatingchingching
實現醬油蟹自由不是夢🦀
eatingchingching
2025-09-22
Follow
最近爆紅嘅90分鐘醬油蟹放題終於食左🦀 全場滿座😳 好彩我同朋友提前一星期預約左💁🏻‍♀️ 見到有人Walk in好似有排等😢食食下仲撞到另一個朋友,可見佢受歡迎程度🫣餐廳亦設有⁠獨立房間啱哂聚會😎 環境都好舒適老闆同老闆娘都係韓國人🔥佢哋主打自家醃制醬油蟹👍🏻 今次揀左A餐,另外B餐仲有得食醬油蝦🦐入座會即刻送上三款前菜,都係無限追加嘅✅ 主角醬油蟹賣相擺盤都好靚✨蟹膏豐滿,而且質地都非常濃稠,入口即化🥰醬油嘅調味剛剛好,唔會太鹹~將紫菜飯放入蟹蓋入面撈埋啲膏一齊食超正🤪 果然係「白飯小偷」!套餐仲有其他小菜可以任食,小花蟹湯湯頭好鮮甜🤩 飲落勁暖胃仲有泡菜煎餅、炒年糕同炒粉絲~另外辣醬蟹好惹味,啱晒鍾意食辣嘅人🌶️ 而家酒精飲料做緊買一送一優惠🍻醬油蟹任食放題 $468/人Read More
+ 5
Janicemanhui
任食醬油蟹!大滿足
Janicemanhui
2025-09-20
Follow
琴晚同姊妹攻陷尖沙咀柯士甸道呢間地道韓國料理!主打✨醬油蟹任食($468/位)🦀,一上枱就知值回票價——蟹膏爆滿如夕陽鹹蛋黃🌅,蟹肉冰涼鮮甜似果凍,撈埋紫菜飯🍙真係邪惡到極點!💥前菜陣容超豐富:香脆嘅泡菜餅🍘煎得外脆內軟,辣度啱啱好;韓式粉絲🍜爽滑入味,麻油香好誘人;仲有鮮味爆棚嘅小花蟹湯🦀🍲,飲一啖暖到入心,完全係首爾味道!🇰🇷環境闊落乾淨✨,坐得舒服唔逼夾。員工服務貼心💖,換碟收碗超勤快,成晚體驗滿分!💯姊妹們一致尖叫:呢個價錢任食高質醬油蟹,全港難搵!食量大的朋友絕對要衝🐛,保證飽到捧住肚走~👭🔥✨酒精飲品買一送一!抵!Read More
+ 7
Flying_piggy
一定要預約😍😍超受歡迎🥰韓國餐廳
Flying_piggy
2025-09-19
Follow
一入到醬缸韓國料理,店員即刻送上三款前菜,仲可以無限追加,真係好貼心!🥗🥒🥕呢度由韓國人老闆同老闆娘主理,老闆自學廚藝,已經有23年餐飲經驗,13年經營醬缸,係地道老字號,信心保證!🇰🇷👨‍🍳今次試咗佢哋嘅優質醬油蟹套餐,真係超級滿足!主角醬油雌蟹鮮甜入味,蟹膏勁多,啖啖都係精華,配埋紫菜飯一齊食,簡直一流!🦀🍚醬油蝦都好新鮮,肉質彈牙,鹹香味濃,食完停唔到口!🦐小花蟹湯清甜暖胃,飲完成個人都舒服晒。辣醬蟹夠哂惹味,辣得過癮,啱晒鍾意重口味嘅朋友!🌶️🦀泡菜餅外脆內軟,泡菜味道突出,炒年糕煙韌有咬口,炒粉絲吸哂醬汁,超入味!🥘🍜烤牛小腸香口唔膩,燒得啱啱好,配埋醬料一齊食,勁夾!🥩🔥餐廳仲有獨立房間,私隱度高,啱晒同朋友聚會或者慶祝!🎉建議大家一定要提前一星期預約,Walk in真係唔知要排隊排幾耐,19:00-19:30時段最好兩星期前book定,咁就唔怕冇位啦!📅☎️老闆每日6am就返舖頭準備食材,醬油蟹仲要醃足兩日先出餐,誠意十足,難怪咁多人排隊都要食!👍Read More
紫菜飯
前菜