Home Kong's Kitchen

Home Kong's Kitchen (Closed)

鄉港
Home Kong's Kitchen (Closed)
Janice111
製作用心的小店💕
Janice111
2022-10-15
Follow
放工去咗朋友公司附近食餐飯傾下計,我地自疫情起都冇乜點見,所以成晚雞啄唔斷係咁傾😂餐廳佈置好有心思,每面牆都有唔同主題,我最鍾意係呢d太空裝飾~睇完menu決定一人揀一個set再加配小食。日本水飼豬梅扒飯($138)既梅扒有哂認證,係優質既食材,肉質味道鮮美而且食落亦好放心!紐西蘭西冷牛扒配燒汁($105)我地揀五成熟,塊扒都幾厚身。切開之後見到呈粉紅色既肉汁,熟度恰到好處,肉質口感軟嫩,配埋惹味燒汁,好快就食哂成碗飯。一向鍾意食紫薯,呢份香煎紫薯餅冇令人失望,即叫即煎所以上碟既時候熱辣辣,食落香甜又軟糯,係會想再食既一道小食~香煎素春卷咬落脆卜卜,即使我地影完相至食,口感依然香脆。餐飲揀咗咖啡同檸水,咖啡頗濃郁幼滑。Read More
香煎紫薯餅
puishan__
性值比高 高質西式小店
puishan__
2022-10-13
Follow
價格親民的西式小店,好受街坊歡迎,老闆好熱情好親切☺️ 餐廳以藍白色為主調,裝潢呈簡約風,店舖環境乾淨企理,座位寬敞舒適食物方面主打西式菜,每兩星期會轉餐牌,迎合顧客不同口味需要🥰 食物質素不錯,即叫即製🔥 價錢偏低,性價比高👍🏻 晚市二人消費:$206 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🥩紐西蘭西冷牛扒 五成熟 配燒汁 ($105)✨餐廳招牌菜,抵食!牛扒又大件又厚身,五成熟肉質剛好,軟熟有嚼勁,配上椰菜及一碗飯的份量,好飽肚好滿足🤤👍🏻 🍝虎蝦辣香蒜炒意粉 ($72)✨餐廳招牌菜,推薦必食,有驚喜!味道出色,香蒜味好濃郁,辣度剛剛好,香口惹味🤤 虎蝦大隻又爽口,意粉份量多,配料亦好豐富,啖啖滋味好飽肚😋𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔香煎紫薯餅 (+$18/4件)✨推薦!十分酥脆,軟滑紫薯蓉甜而不膩,熱騰騰,好好味🔥 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔☕️熱咖啡 (+$5)✨美美的,打卡一流🥰🥤凍奶茶 (+$3)✨🥤凍檸茶 (+$3)✨ Read More
+ 7
cflc430
這裏真的有家的感覺
cflc430
2022-10-10
Follow
這裏沒有豪華嘅裝修,亦沒有五星級酒店嘅廚師👩‍🍳餐廳由兩位年輕人經營,但食物卻是用心製作,還吃到家的味道😋是我近排喜歡到嘅西餐廳🍴餐廳主打菜式:香蒜辣蝦乾炒意粉🍝一見到蝦我就好開心,即刻衝左入去叫咗一份黎食,味道對我嚟講真係幾辣下😅唔知道原來有得叫小辣😅。不過鍾意食辣嘅朋友應該唔會失望!除咗辣意粉都抄得好乾身同埋好多配料!第二次去嘅時候我就點咗個上次老細話一定要試嘅牛脷飯,老細果然冇介紹錯,牛脷一啲都唔蘇,厚得黎又唔韌,味道剛剛好,只可惜冇得配意粉。食完老細會訪問食客覺得如何,仲會告訴你食物是如何製作的。好開心遇到一間餐廳老細會關心食客嘅感受,仲會介紹呢排主打嘅菜式,你根本唔使望餐牌,因為佢已經幫你諗埋下次食乜嘢😄Read More
香蒜辣蝦乾炒意粉
hkgoodeal
《HomeKong必撐小店💪🏻》
hkgoodeal
2022-10-10
Follow
《HomeKong必撐小店💪🏻》———————————————-#鄉港 🇭🇰-去馬頭圍唔止食勇記海南雞,呢間就喺隔離嘅平民Cafe CP值都非常高😍 餐廳仲要好用心咁設計菜式,每兩星期就會換一次餐牌,咁就唔會食到厭!每款lunch set都好抵食同附送熱飲~-🇳🇿 紐西蘭穀飼黑眼牛扒飯配燒汁小店專登喺紐西蘭進口牛扒,用料唔錯👍🏻 我哋叫咗5成熟,外皮煎至焦香,裡面嘅肉仲要係粉紅色,口感嫩滑💖 -🍝 虎蝦辣香蒜乾炒意粉呢款係餐廳嘅常駐招牌菜,虎蝦口感彈牙🦐 意粉我地嗌咗少辣已經好香濃惹味,炒得夠乾身唔油膩,而且麵條有咬口,撈勻所有蘿蔔絲、洋蔥、椰菜絲等配料,十分豐富🥰-⭐ 參考價錢:紐西蘭穀飼黑眼牛扒飯配燒汁:$105虎蝦辣香蒜乾炒意粉: $72🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$80Read More
+ 8
CelineCC
紅磡小巷隱世西餐廳🍴
CelineCC
2022-10-08
Follow
紅磡小巷隱世西餐廳🍴估唔到呢條街咁冷清都有咁出色嘅餐廳今晚仲撞到老細駐場!原來每個星期都會轉一次餐牌添㗎!即叫即整,真係一間超用心嘅餐廳!虎蝦辣香蒜乾炒意粉🍝呢個係真係用辣椒炒香,食落辣味十足!虎蝦都超大隻~食落仲好鮮甜彈牙!意粉炒得夠乾身,仲好香蒜味添呀日本豬扒🐷超巨型❣️❣️食落去好有豬味質地嫩滑,有咬口!又唔會好乾身加埋呢度嘅秘製醬汁!真係超值得試下!熱咖啡☕️本身以為係普通嘅鮮奶咖啡估唔到仲有拉花!真係超有驚喜📍 鄉港 (紅磡)紅磡馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29K號舖#紅磡美食 Read More
Jimbo__foodie
隱世西餐廳☺️
Jimbo__foodie
2022-10-07
Follow
#鄉港今次講嘅係位於土瓜灣基隆大廈地下裏面一間好隱蔽嘅小店💕裝修、服務或者係擺盤都相信係同區入邊比較少見同埋高質嘅🤤🤤紐西蘭穀飼西蘭牛扒飯配燒汁 💰105(8.5/10)雖然價錢方面唔係特別貴 但係份量上絕對比足 一百幾蚊 😋😋喺出邊都好難搵到一件咁厚嘅牛扒 🤩🤩差唔多有兩個半手指厚 而且唔單止份量好足夠 肉味都好重 😽😽絕對對得住呢個價錢 配埋啲飯食好滿足 一啖飯一啖肉🤤🤤法式紅酒燴牛腩💰 57(7/10)如果鍾意酒味濃小小嘅朋友一定唔可以錯過依個啦 🥰🥰好濃郁嘅紅酒味配埋啲牛腩真係配飯一流 ☺️☺️而且唔會好似出邊啲餐廳咁樣牛腩隔離有好多嘅蔬菜 🙈🙈真係成個碗都係滿滿嘅牛腩 食肉獸一流 👅👅另外要提吓嘅就係佢個即磨咖啡係會有拉花 ❤️❤️有時打下卡都幾靚㗎 👅👅睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 8 / 10 🌟📍#巨B覓食紅磡鄉港 (紅磡)⚜️紅磡馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29K號舖⏱星期一至六 1130-2000⏱星期日 全日休息Read More
+ 3
gfoodglife
CP值高的良心小店
gfoodglife
2022-10-05
Follow
在公司附近的一間小店dinner同lunch嘅menu價錢一樣Dinner嚟講價錢又唔貴wor 仲免加一 份量多 絕對係良心價👍🏻🦐虎蝦辣香蒜乾炒意粉$72虎蝦大隻鮮甜✨意粉炒得夠乾身 加入蒜蓉同辣椒好惹味😋🐮紐西蘭穀飼西冷牛扒飯配燒汁$105紐西蘭穀飼西冷牛扒牛味唔算濃 但勝在大件咬落JUICY雖然係小店人手唔多 但竟然有Latte仲要有拉花☕ 有3份menu輪住每隔兩星期就會轉一次 迎合唔同人嘅口味 睇得出用心經營💛.#gfood_HungHomRead More
+ 3
Wei Wei502
超高性價比小餐廳❤️
Wei Wei502
2022-10-05
Follow
發現紅磡的可愛小餐廳「鄉港」,裝潢溫馨,裡面的菜色豐富,同埋性價比好高呀&回頭率超高😋😋😋📍地點馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29K號舖👇今日餐點⭐️法式紅酒燴牛腩紅酒香氣四溢,配上新鮮直送的牛腩,牛腩和牛筋燜得好腍好入味且牛味濃郁,吃起來回味無窮。⭐️燒汁烤鴨飯ㄧ上菜擺盤好靚不輸高價格餐廳呀,烤鴨色澤金黃油量,連皮帶肉一啖咬落去肉質鮮美彈牙,好過癮。⭐️香煎紫薯餅紫薯表面炸得酥脆,裡面紫薯鬆軟且吃得到纖維豐富,粉漿好薄一層真係真材實料。⭐️香煎素春卷春捲炸的剛剛好,外皮又薄又脆,口感爽脆,配上酸甜醬更是提升春捲的味道,讓人忍不住一口接一口呀。⭐️檸檬茶檸檬淡淡的香味配上不會太濃的茶,味道清爽香甜。⭐️咖啡有驚喜,居然是拉花嘅latte,咖啡香氣濃郁,和奶的味道完美融合在一齊。Read More
+ 1
法式紅酒燴牛腩
燒汁烤鴨飯
hkswagfoodie
小店🍽
hkswagfoodie
2022-09-24
Follow
紅磡有好多小店 今次就去咗呢間食晚飯簡約風格嘅裝修 牆壁裝飾幾得意 有太空人👨🏻‍🚀🧑🏻‍🚀同朋友嚟叫咗2款招牌主菜同1個小食嘢食即叫即做 所以製作需時嘅 ⏰ ✨虎蝦辣香蒜乾炒意粉(💰$72)意粉炒得夠乾身 食落幾香蒜味🧄加上因為叫咗少辣 有啲辣就惹味啲🌶面頭仲有2隻虎蝦 食落幾爽口🦐✨紐西蘭殺飼西冷牛扒飯配燒汁(💰$105牛扒叫咗5成熟 面頭煎到有焦脆感而肉質幾軟腍 外脆內嫩又帶啲肉汁🥩而底下仲有啲薯仔🥔蔬菜同菇嘅再配埋啲飯一齊食 肯定好飽肚🤣✨香煎紫馨餅(💰$18)一碟有4件 紫薯餅外層煎到幾脆食落紫薯味好香濃 而且唔會太甜🍠✨凍奶茶,熱咖啡(💰+$3,$5)本身以為嘢飲只係普普通通😝點知杯熱咖啡係有拉花 有啲驚喜😳杯嘢飲整得幾有心機 睇得又飲得👍🏼Read More
food_sandrameimei
抵食高質晚餐
food_sandrameimei
2022-09-22
Follow
好味 #晚餐 分享 ~ 西餐廳紅磡隱世餐廳小店 "鄉港",有著高質的出品,食物質素不錯😋,價錢真優惠😁,性價比高啊👍😊~深海石斑魚柳飯配茄汁 98石斑魚有三大件,皮煎得好脆,肉質厚實😋,茄汁用了新鮮蕃茄煮,茄味好香😊😋~德國咸豬手飯燒汁 69唔係脆皮嗰種,做法用燒汁煮,肉皮好入味,皮仲帶些筋位,好正👍😋~豬柳辣香蒜乾炒意粉 68豬柳肉好夾滑,表面有少少焦香,很香口,調味小辣蒜香很惹味,意粉乾身很彈牙😋😋~法式紅酒燴牛腩 57牛腩燴到好入味好淋,肉汁香濃,有濃厚口法國紅酒嘅香味和洋蔥香草味, 醬汁撈埋飯食, 正😋~ 飲品凍咖啡 8×2凍檸茶 3×2314/4人鄉港紅磡馬頭圍道23~35H號隆基大厦地下29K號舖Read More
+ 6
saruka
🤩隱世性價比高西餐廳🍽
saruka
2022-09-20
Follow
紅磡附近平時好少黎,但依家有地鐵去到就方便好多😆呢邊有間新開嘅隱世西餐廳性價比好高,平得黎但味道都有水準,餐廳小小,但餐牌款式選擇絕對唔少✨而且餐牌仲係每兩星期換一次🤩保證有一定嘅新鮮感,唔會食黎食去都係得果幾味咁悶👍🏻._./ 晚餐主食 /🐂|紐西蘭穀飼西冷牛扒飯配燒汁|🐂西冷牛扒大大塊已經好吸引,呢個價錢都幾抵食,仲有得揀熟度好有誠意👍🏻牛扒肉質煙煙韌韌好鮮嫩,夠味✨配埋燒汁同飯,味道啱啱好唔會太鹹,如果再多汁啲就更prefect池啦🤩(重口味🙋🏻‍♀️)·🦐|虎蝦辣香蒜乾炒意粉|🦐呢個味道好有驚喜,必食推介💖蒜香味超出,每條意粉都好入味,食到lam lam脷😋意粉炒得好入味💕仲有得揀辣度,兩隻虎蝦都煎到好香,算大隻,上枱賣相吸引😍•/ 跟餐小食 / +$18🫔|香煎素春卷 |🥪春卷炸到卜卜脆✨食得出裏面係薯仔餡料,好香濃,有成6舊,幾抵食,佢仲配埋個甜酸醬,酸酸甜甜又唔會太Dry👍🏻·🍠|香煎紫薯餅|🍠薯餅咬開成舊都係紫色嘅紫薯,好吸引好香濃,炸到金黃色香脆可口,勁滿足呀🫣•/ 飲品/🍋|凍檸茶|🍋☕️|熱即磨咖啡|☕️呢個估唔到係有拉花🌿好有心機同誠意,拉完花嘅咖啡影相特別好靚💖._.📍鄉港 (紅磡)📍紅磡馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29K號舖Read More
+ 7
PrinceAlien
I am in HOME KONG🍽️
PrinceAlien
2022-09-17
Follow
身邊越嚟越多朋友離開香港😶老實講真係有掙扎緊去或留…Anyway...香港人無論去到邊都會記得香港就係自己嘅家鄉!無意中網上見到呢間"Home Kong's Kitchen"🍴襯是日經開紅磡一於嚟支持吓小店💪🏻💪🏻食飯順便brainstorm吓!!. ✨美國無激素雞髀 $75怕食唔哂所以叫咗走飯☺️唔好以為小店就無擺盤喎!賣相誘人嘅雞脾有兩隻!色澤金黃嘅表皮上灑上咗香草!咬落係啖啖嫩滑雞肉!無雪藏味之餘亦食得出質素🙌🏻🙌🏻. ✨紐西蘭殼飼西冷牛扒飯配燒汁 $105嘩!價位絕對超值!厚身嘅西冷要咗五成熟!半粉紅色剛剛好熟成度!保有juicy肉汁且唔會咬得吃力!味道同肉質都超出預期水準😙😙. ✨虎蝦辣香蒜乾炒意粉 $72兩大隻厚肉又紮實嘅蝦蝦好吸引🦐🦐配上以香蒜同辣椒加持咗惹味嘅彈牙炒意粉!辣辣哋刺激味蕾!越食越滋味👍🏻. ✨即磨咖啡 (跟餐 +$5)✨凍奶茶 (跟餐 +$3). 食後感:果然食過就明點解網評話係性價比高嘅隱世餐廳啦!既然呢度餐牌每兩星期更換一次😃諗定下次嚟食乜先!Read More
KittyCheung821
極高性價比
KittyCheung821
2022-09-06
Follow
估唔到一間餐廳仔都可以做到呢個水準今日打風諗住食勇記但又賣哂🥲無奈帶住個小魔怪瘋狂嗌肚餓🤬我就膽粗粗入左呢間西餐仔食個tea由於小朋友重細所以餐牌上既所有野食都唔係好岩😒諗住想走嫁啦 點知比我發現有石斑魚柳飯👀 (去Aeon買都好似過百 為貪小便宜既師奶仔當然唔可以放過 即刻拉老公入去試)問完店員介紹佢地呢間餐廳全部都係即整🤩本住懷疑既態度order左呢個石斑🤔內心只希望可以擺得入口就得既心態 點知食完發覺出奇地好味 個皮係脆嫁‼️令我諗起對上一次食到啲魚皮脆既魚應該上次同老公係Hyatt慶祝結婚週年 埋單兩千幾既西餐🫢佢呢個魚柳真係抵讚 除左個皮脆外 魚肉入面完全冇魚腥味 同埋火候岩岩好🔥個茄汁醬🍅唔係我地平時茶記果啲味道 佢重有小小蕃茄粒 咬落去勁滿足🤩重要有三大舊😱😱😱最緊要係小魔怪鍾意食 成碟清晒除左少少飯整體黎講 呢間鋪雖然鋪仔細細 但係真係估唔到佢做到酒店水準 真係大跌眼鏡😎下次經開呢區會再食❣️Read More
石斑魚柳飯
MichaelWong5608
隱世西餐廳
MichaelWong5608
2022-08-25
Follow
其實係附近返工都返左好幾年,但係一直都冇入過呢條街,覺得條巷仔全部都係上個年代留返落黎既茶餐廳。今日公司好忙meeting完腦細話請食飯,搭晒膊頭叫我落去食好西,即刻心諗會唔會咁好死!!!一行到入黎呢條巷見到非常冷清,可能我地開完會已經係下午四點左右。第一眼望落去間餐廳係完全冇人,心諗如果好食點解會咁冷清,如果唔係我腦細極力推薦我都唔會入去。入到去見到個後生仔 (可能係老板) 同我地介紹佢地最出名既貨仔,虎蝦辣香蒜乾炒意粉同埋日本豬扒 (本來想叫個西冷或者石斑,叫貴啲,反正腦細請)。等左大概十分鐘左右就上菜啦,個虎蝦意粉睇落去好似好細碟,但係食落去先知中伏,我講既中伏唔係難食,係越食越多!一個男人都係完全夠飽有突,同埋佢呢個意粉真係炒得出色,個蒜香味係炒到入個意粉心入面,真心講如果同樣既意粉質素起碼頂要一百尾先有機會食到,但個缺點就係佢即炒要等成十分鐘,好難幻想呢間鋪點應付到午市既人流。到個日本豬扒啦,都幾巨型,食落去勁有豬味,加埋個所謂既秘製燒汁真心OK,絕對有下次。不過比我再揀我應該會食佢地個意粉,呢個醬同炒功真心可以encore。P.S. 講真果句都好小哂時間去寫食評,除左極好或極差既餐廳,咁呢間絕對係極好果類,又近公司可以多一個飯堂,強烈推薦大家去食!Read More
虎蝦辣香蒜乾炒意粉
日本水飼豬梅扒飯
y2296134
不起眼既小食店😋
y2296134
2022-08-20
Follow
夜晚約左朋友係紅磡食飯,行下行下就見到呢間餐廳。呢間餐廳既位置唔係大街,反而坐落係一個商場嘅入面。首先講下環境。入到去,一望就望到哂成間餐廳。這位餐廳大概容納到四到五枱客人。再講下食物1)紐西蘭穀西冷牛扒飯配燒汁 西冷叫佐5成熟,塊牛扒都幾大塊同埋咬落去都算幾林,好容易入口!米飯既份量都幾多,所以係非常夠飽架。2)日本帆立貝茄汁意粉賣相一流!呢個意粉因為用番茄醬整,所以食完每一啖個口都殘留番茄既香氣。可惜份量唔多,食完唔係幾夠飽,要叫多啲野食先夠飽。Read More
紐西蘭穀西冷牛扒飯配燒汁
日本帆立貝茄汁意粉