2023-12-15 29 views
朋友拉我去試咗間川菜店㖭,真係吸引我哋嘅腳步。店面唔係好大,但係入面佈置應該系川味兒十足,到處都係濃濃嘅家鄉味,我嗅到呢份香氣咋👃!首個上桌嘅系麻婆豆腐,食落去真係夠哂”爽口“–豆腐滑得嚟保持住份腍,嗰汁芡得啱啱好,唔會太咸,仲有一種”湧口“嘅麻香,真係會令人一嘴接一嘴!接住係手撕包菜,脆口得嚟唔失水嫩,拌埋埋嗰啲調味,咸香中帶啲”暖笠笠“嘅辣,食落有勁。 至於口感方面,我覺得川菜嘅樂趣就系喺啲不同嘅口感互相配合,啱啱食嗰幫魚片🐟,外面輕微焦香嘅皮同肉質鮮嫩,再嚟就係口感”Q彈“嘅丸子,都係一絕。每樣菜都舞動咗舌尖上嘅味蕾,辣中尋找到咗一種平衡,真係夠晒”療愈“!店員服務態度都算溫暖友好,佢地好似真系會細心聽你講乜嘢辣度喺你嘅接受範圍👌,川味十足無半點造作。簡單啲講,我嚟到呢一轉,食到嘅唔單止係美食,仲有嚟自川菜嗰種精湛工藝嘅細緻同溫情。下次,肯定會再嚟,同埋推介比朋友,任啲辣椒粉末都攪不倒我嘅胃口~💯🌶️🥢

2020-02-23 1632 views
又兆康行完山串過下白泥行到落元朗就揀左一間川菜食,不過行一日生消耗嘅卡路里一餐就返晒黎來到餐廳有一種四川菜味道,服務員同老板都明顯唔似本地人🕞輪後時間🕤 餐廳唔多人,好快有位!🥢推介食品🥢1️⃣爽口芥末魚皮 $56魚皮口感好似海蜇,食落唔太辣,最辣同攻鼻反而係青瓜絲,不過食幾條眼水都標埋出嚟2️⃣豬油渣菜心 $75茶心色澤光鮮,配上香脆豬油渣,菜爽口加上油渣既油,意外地配搭3️⃣水煮桂花魚(全條)$298味道唔夠辣,雖然叫了全條但魚份量很少,唔抵食,四個人食都係每人3-4塊就沒了味道 😋😋😋賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️價錢 🏦🏦🏦🏦(5分最高)✨餐廳環境✨:餐廳坐位置比較迫🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度一般🔆總結一下🔆:性格比比較低,不過有兩款少有特色菜,都有機會再食
來到餐廳有一種四川菜味道,服務員同老板都明顯唔似本地人

🕞輪後時間🕤 餐廳唔多人,好快有位!

🥢推介食品🥢
爽口芥末豬皮

1️⃣爽口芥末魚皮 $56

豬油渣菜心

2️⃣豬油渣菜心 $75

水煮桂花魚(全條)

3️⃣水煮桂花魚(全條)$298

🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度一般

爽口芥末豬皮
豬油渣菜心
2020-01-16 774 views
約左2位令Auntie 行街食飯去左元朗四圍行🤣🤣元朗甘多小店5使光顧商場舖啦。行行下2位大小姐就肚餓了 。有位話想食d辣,行行下就到左大坑渠嗰邊見到辣媽,問下2位先,就入去啦!好在5使等位^_^叫左涼拌魚皮少辣我地覺得太辣!仲有dWasabi 底下墊左青瓜都幾入味不過又有辣味加Wasabi所以都真系幾辣鐵板水晶粉少辣。反內地食得多,系香港食都系第1次😘好好味丫辣度岩岩好,不過要快d食因爲5快d食d油會標唒出黎。酸菜魚好好味,我地不停食。連啲湯都飲埋😂好正宗紫蘇雞煲正常雞煲冇乜特別有少少辣。清炒萵筍C呢個清清地幾好味又爽口💚唔想嗰個送到啦食返個清清地都幾好啊芒果沙冰 解渴一流菠蘿沙冰淡左少少
約左2位令Auntie 行街食飯
去左元朗四圍行🤣🤣元朗甘多小店5使光顧商場舖啦。
行行下2位大小姐就肚餓了 。

叫左涼拌魚皮少辣

酸菜魚
好好味,我地不停食。連啲湯都飲埋😂好正宗

紫蘇雞煲
正常雞煲冇乜特別有少少辣。

呢個清清地幾好味又爽口💚唔想嗰個送到啦食返個清清地都幾好啊

芒果沙冰 解渴一流
菠蘿沙冰淡左少少
紫蘇雞煲
鐵板水晶粉
2020-01-15 457 views
打去訂位,之前都可以訂位,已經訂左好多次,今日我打去訂位,佢話8點15分呀,吾得喎,系我地多人既時間,我話你幫我留半個鐘,我8點到,一定黎,我態度好好,我以為佢7點幾已經冇晒位,佢話仲有位, 我先叫佢幫我留枱,講無兩句, 仲要cut埋我線,態度超級差!!!
2020-01-13 409 views
平時男朋友返工食午餐會嚟呢間食,佢同我講呢間好好食所以今日帶我嚟試吓。今日食佢呢度嘅藥膳雞湯面、冬陰功湯面同埋糍粑!首先藥膳雞湯面,湯底好足料飲得好舒服。我差唔多成碗湯飲晒咁滯。現麵線就一般般正常咁啦,雞件好嫩好新鮮好有雞味。不過男朋友話下晝嚟食嗰時啲雞更加新鮮。而男朋友嘅冬陰功湯面就冇藥膳雞湯面咁好食啦,不過啲冬陰功都唔差嘅。而我就淨係飲咗佢個湯底一啖所以佢個面好唔好食我就唔知啦喺香港唔係度度都有得食糯粑嘅,而呢度就有得食啦。就算其他地方有得食都唔未必一定好食。呢度嘅糯粑就好好食,佢唔會入面仲有一粒粒咁嘅口感係完全好煙銀。另外佢嘅黃豆粉好似唔駛錢咁成隻碟都係。我食得好滿足好開心另外我杯熱奶茶係唔知佢未洗乾淨隻杯定唔小心的左啲檸檬水落去,飲落有少少檸檬味呢間比我嘅感覺就係我會間唔中掛住佢嘅味道而會再嚟食~

呢間比我嘅感覺就係我會間唔中掛住佢嘅味道而會再嚟食~
2020-01-13 341 views
我超仲意呢到既炸饅頭同土豆絲😍炸饅頭炸到黃金色咁好吸引好邪惡,仲有煉奶既配搭超好食,仲要個饅頭外脆內軟,超滋味!😋而個土豆絲一直都係我既至愛❤️專登叫多個飯黎食!仲有蒜泥白肉❤️🥰第一次食,覺得口感好特別,但又出奇地夾又開胃!
我超仲意呢到既炸饅頭同土豆絲😍
而個土豆絲一直都係我既至愛❤️專登叫多個飯黎食!

2019-12-27 255 views
行完山搵下食由於在下白泥走,就搭小巴🚌落元朗搵食😋原本一人5行,有兩個唔食魚又唔食辣的,今日佢地兩個都有1事未可出席,咁我地就選左尼間,又可食魚🐟又可食辣🔥我地大約7點到,👭👬🏻👫🏻人唔多但要等枱,等左大約20分鐘向等候時已開始落單點菜,咁都慳些等候時間👍🏻辣酒花螺,好香好多芫荽,我鐘意,個底有青瓜,好入味🤤辣蝦串串,好惹味,叫左少辣,都好夠味。辣子雞,ok ge 唔會太乾清清地食個炒萵笋主菜出場,酸菜煮魚🐟 ,味唔錯,唔太酸,薯粉有啲煮過太軟了。青檸檸檬汁檸7🤭有機會,我會再黎食囉😚
行完山搵下食

由於在下白泥走,就搭小巴🚌落元朗搵食😋

我地大約7點到,👭👬🏻👫🏻人唔多但要等枱,等左大約20分鐘

向等候時已開始落單點菜,咁都慳些等候時間👍🏻
辣酒花螺,好香好多芫荽,我鐘意,個底有青瓜,好入味🤤

辣蝦串串,好惹味,叫左少辣,都好夠味。

辣子雞,ok ge 唔會太乾

清清地食個炒萵笋

青檸檸檬汁

檸7🤭

有機會,我會再黎食囉😚
2019-12-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 辣蝦串
  • 辣子雞
2019-09-16 317 views
本身一家人都鍾意食辣成個星期去咗旅行都冇得食一返到嚟香港就立即來食呢間辣媽私房菜一開始來個皮蛋先皮蛋係用金皮蛋比一般嘅黑皮蛋冇咁重石灰味4星(五星滿分)再來係好好送飯嘅麻婆豆腐夠香夠辣豆腐又夠滑4星半孜然脆皮豬手豬手炸得夠香脆呢個每次都一定吃鐵板水晶粉炒得夠惹味,夠入味,又夠香4.5星干扁脆肥腸好香,但唔係好夠辣,同埋真係好膩3星牙籤羊肉串羊肉不會很羶,孜然味同羊肉都很夾不過食嘅時候有條牙籤有啲麻煩4星清炒萵筍絲都幾夠鑊氣唔會太老4星食辣野梗係少不了叫啲凍飲味道還可以30幾蚊一杯大大杯最後埋單五個人食七百幾蚊都算抵食性價比還算不錯順帶一提之前都食過好幾次呢度嘅海鮮係非常之唔新鮮所以佢除咗海鮮之外其他嘢都非常OK建議大家零食嘅話唔好嗌海鮮
本身一家人都鍾意食辣
成個星期去咗旅行都冇得食
一返到嚟香港就立即來食呢間辣媽私房菜

一開始來個皮蛋先
皮蛋係用金皮蛋
比一般嘅黑皮蛋冇咁重石灰味
4星(五星滿分)

再來係好好送飯嘅麻婆豆腐
夠香夠辣豆腐又夠滑
4星半

孜然脆皮豬手
豬手炸得夠香脆
呢個每次都一定吃

鐵板水晶粉
炒得夠惹味,夠入味,又夠香
4.5星

干扁脆肥腸
好香,但唔係好夠辣,同埋真係好膩
3星

牙籤羊肉串
羊肉不會很羶,孜然味同羊肉都很夾
不過食嘅時候有條牙籤有啲麻煩

所以佢除咗海鮮之外其他嘢都非常OK
建議大家零食嘅話唔好嗌海鮮

2019-09-15
2019-07-31 350 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋酸菜桂花魚 $188 (加粉絲/紅薯粉 $15)配菜有酸蘿蔔、酸菜、大豆芽。桂花魚冇骨又夠滑,夠新鮮唔腥,岩哂平時驚有骨唔食魚嘅你。小編今次加左粉絲,粉絲吸哂湯嘅精華,粉絲份量都好多。😋鹽焗手撕雞 $68手撕雞夠凍,又夠麻辣,青瓜絲撈雞幾好食,青瓜夠爽口,不過份量唔多,底層都係青瓜絲。😋芒果沙冰 $28芒果沙冰好大杯,解辣一流。---------🔎辣媽川湘私房菜🚩元朗西裕街18號地下J&K號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
----------
😋酸菜桂花魚 $188 (加粉絲/紅薯粉 $15)
😋鹽焗手撕雞 $68
😋芒果沙冰 $28
芒果沙冰好大杯,解辣一流。
---------
🔎辣媽川湘私房菜
🚩元朗西裕街18號地下J&K號舖
2019-07-15 235 views
通常內地主打辣既過江龍都係以油尖旺或者銅記為基地所以其他區真係好少出名食辣既餐廳川湘係屬於比較早係元朗立足既食辣為主餐廳依家好似已經有三間分店今次去當然要食水煮魚~~得兩個人,當然點例牌例牌其實都係岩岩好三人份量到我地兩個就十分夠飽。。因為仲叫左個椰菜花魚味無乜,都係食辣味為主我地叫小辣都唔算好辣,但隻辣係唔香。。辣得比較單調下面紅薯粉份量頗多,都係食粉食飽,但口感略嫌煮耐左。。開始溶溶地feel椰菜花反而同小辣夾得比較好星期六七點打後開始要等位,唔想排甘耐就早d 去開餐
通常內地主打辣既過江龍都係以油尖旺或者銅記為基地

所以其他區真係好少出名食辣既餐廳

川湘係屬於比較早係元朗立足既食辣為主餐廳

依家好似已經有三間分店

今次去當然要食水煮魚~~

得兩個人,當然點例牌

例牌其實都係岩岩好三人份量到

我地兩個就十分夠飽。。因為仲叫左個椰菜花

水煮魚

魚味無乜,都係食辣味為主

我地叫小辣都唔算好辣,但隻辣係唔香。。辣得比較單調

椰菜花

椰菜花反而同小辣夾得比較好

星期六七點打後開始要等位,唔想排甘耐就早d 去開餐
2019-07-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
椰菜花
2019-07-09 739 views
前一晚跟朋友嚐了一頓很不錯的川菜火鍋,想不到回家跟老公分享感受和照片後,竟勾起他的辣癮,早打算在家休息的周六,又怎會跑到尖沙咀去,唯有另外擇日再與老公享受川式火鍋!平時「搵食」都是我出主意,怎料臨近晚飯時段,老公主動提議到 「辣媽」,一聽心裡有數,必然是辣癮難平之故,善解人意的我只好陪他去好好止癮!未搬到元朗之前,我們已嚐過「辣媽」主打酸魚麵的店,對其味道自然、堪稱可以喝的酸魚湯甚有好感,可是當成為元朗街坊後,曾惠顧兩、三次酸魚麵,發現湯頭沒之前的好喝!這回來到主打川湘小菜的「辣媽」,看看小辣的酸菜花甲王 (HK$169)又如何?湯頭和酸菜偏向濃口味,鹹味和酸味都沒以前的自然,不過濃的程度還是可以接受,呷兩口倒也沒問題,相信喜愛重口味的朋友絕不會有意見!本來欲點酸菜象拔䰷,但正碰到沒來貨,不過「辣媽」的做法甚靈活,不想吃酸菜魚的我們,可換成酸菜花甲,真的不錯!而且花甲的生熟度掌握得不錯,肉質達到嫩滑鮮爽、味道甜美,而且花甲份量亦不少,以此價錢而言是抵吃的!酸菜花甲配有如薯粉、口感帶點煙韌的粉條,吸收酸湯後,味道吸引!蔬菜方面,我選擇了乾鍋椰菜花 (HK$79)!同樣是小辣的椰菜花,香

蔬菜方面,我選擇了乾鍋椰菜花 (HK$79)!同樣是小辣的椰菜花,香辣味不算濃厚,但這正讓我們在輕辣當中品嚐得到椰菜花的菜甜與菜香,若然辣味太重,相信會掩蓋了椰菜的原味,咀嚼著爽脆的椰菜花感覺真不錯!鍋底的椰菜花味道較濃,建議可拌一拌才吃。除了香蔥,原來還有下少許肥肉伴炒!
莫非是小辣的關係,水煮桂花魚 (HK$188) 欠缺香料的香氣,效果不算誘人,反而鹹味較重,這是可惜之處!
不過桂花魚也夠新鮮,而大豆芽菜和薯粉味道也不差,老公還是吃得愉快,起碼可以暫時止癮!

身在元朗已是非常幸福,起碼癮起時可以有選擇、可以及時止癮!「辣媽」請加油,希望透過不斷的改進,將來我們可以省回車費,安處元朗已可享用不錯的湘川菜!
2019-07-06
2019-04-09 618 views
同朋友經過元朗 諗梗食咩好見到呢間川菜好似幾吸引咁 就走左入去試下 一入到去已經聞到好大陣香味 辣既香味 我地坐低之後就點左幾款佢地推介既野食首先第一碟系 水煮桂花魚 碟餸一攞上黎已經好香 入面有魚有紅薯粉有芽菜 啲魚又滑又入味 再加上無乜骨岩曬啲懶人食 啲紅薯粉同芽菜又入味 真系不錯 根住就系個辣子雞 佢唔太辣 又要咸咸地 夠曬入味 呢到啲㕑師同員工都系講普通話 似真系四川既當地人為我地煮 整體黎講呢間野啲味好地道 而佢好多菜既辣度系可以俾我地揀返大中小辣 都好體貼 如果有機會仲會同朋友試下
同朋友經過元朗 諗梗食咩好見到呢間川菜好似幾吸引咁

呢到啲㕑師同員工都系講普通話 似真系四川既當地人為我地煮
整體黎講呢間野啲味好地道
2018-12-26
2019-04-07 454 views
今晚會係元朗食晚飯,得知元朗出名多川菜選擇,所以今晚就選了辣媽川湘私房菜。黎得元朗就知去到邊行到邊都人來人往,所以排隊等位就一定了五到十分鐘啦~鋪內坐位比較迫但氣氛不錯。二人點了水煮桂花魚,牙簽羊肉串,芥末花螺同麻辣豬紅等:先係水煮桂花魚~湯碗大魚肉片小了點,湯粉反而多,如魚肉片取了魚骨都可接受。牙簽羊肉串~味粉太濃,羊肉串入牙簽關係所以肉串不會太大件容易入口,加上芝麻香味不錯。芥末花螺~很特別爽口彈牙又有太辣不錯,不過有點沙有改進空間。麻辣豬紅~同一般做法一樣不過係麻辣味。整體都可以,不過以上的菜都是選了中的辣度不過不像樣,有進步空間。加油💪
。黎得元朗就知去到邊行到邊都人來人往,所以排隊等位就一定了
五到十分鐘啦~
芥末花螺~很特別
爽口彈牙又有太辣不錯,不過有點沙
有改進空間。
麻辣豬紅~同一般做法一樣不過係麻辣味。
整體都可以,不過以上的菜都是選了中的辣度
不過不像樣,有進步空間。加油💪
水煮桂花魚
牙簽半肉串
芥末花螺
麻辣豬紅
2019-03-30
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
牙簽半肉串
麻辣豬紅
2019-01-17 669 views
今晚突然間好想食辣野,聽朋友介紹辣媽嘅酸菜魚好出色,一睇原來元朗好似有好多間辣媽,就揀咗間最近嘅食。今晚唔算好多人,都有兩張空枱,而且唔使等位,環境正常,廁所都算乾淨。呢度嘅主打菜就係酸菜魚,有好大張poster介紹,仲好強調係「可以喝的湯底」!✨酸菜魚+薯粉($188+$15)🌶小辣薯粉屬於粗薯粉,魚片分量足夠,冇骨,好滑!湯係真係幾好味嘅,撈薯粉同埋飯都好食。入面嘅配菜有大豆芽、酸蘿蔔等等。因為我哋覺得小辣唔夠辣,問可唔可以加辣,員工就淨係話可以比一碗辣椒油我地,辣椒油係好辣,但係撈埋落酸菜魚嘅湯入面就好似唔係好夾!最後埋單加埋一總共$236,嘢食味道係OK,不過性價比就唔係好高啦,大陸嘢食香港價錢。

✨酸菜魚+薯粉($188+$15)
🌶小辣

入面嘅配菜有大豆芽、酸蘿蔔等等。

2018-11-10 850 views
收工同班同事宵夜,想食既鋪頭收左於是來到辣媽,原本唔抱太大希望,因為一般香港既川菜始終不太夠味,點知……簡直好味到驚嘆❗️口水雞不過不失都ok,牛肉真既好濃味好辣,肥腸超超超級正,麻婆豆腐都係巧巧食。同行3個竟然清盤,一定會有下次!另外要贊下姐姐d態度非常好又有禮貌,廚房上菜都好快,最後人均$190,值❗️
2018-11-09
Type of Meal