2021-06-15 690 views
⚠️⚠️請大家注意⚠️⚠️常餐、特餐加了了$5😅現時常餐為$42特餐為$41全部茶餐加$3而加麵飯不是$3,是$5才對😋食評😋特餐真是很便宜$41就有煎雙蛋豬扒麵'+豬仔包,至於味道和品質方面還算不錯

⚠️⚠️請大家注意⚠️⚠️
常餐、特餐加了了$5😅
現時常餐為$42特餐為$41
全部茶餐加$3而加麵飯不是$3,是$5才對
😋食評😋

2021-06-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2020-07-01 533 views
每次黎都係食呢個早餐,奶油豬仔包好好味好脆,好大方落好多奶油!! 鮮茄肉碎湯底都好好味,酸甜適中而且湯嘅濃度剛剛好,平時鍾意配螺絲粉,印象中啲餸好多,今日叫咗米粉一樣好食!! 凍奶茶都唔錯㗎,好多街坊都知掟會嚟食,平時都好多人通常要搭枱!! 店員姐姐都好Nice,見出邊落大雨叫我地坐多陣先走!!

店員姐姐都好Nice,見出邊落大雨叫我地坐多陣先走!!

2019-07-27 516 views
曾幾何時經常幫襯這間小店。今日經開再次光顧,食物質素一如以往,水準仍保持著!這裡嘅早餐真的大件夾抵食,又真心好食。麵可以選擇清湯或羅宋湯底。雙拼早餐沙嗲牛肉餐肉麵羅宋湯底、沙嗲牛肉漢堡扒麵羅宋湯底和奶醬朱仔包(可選多士)真心大份。羅宋湯真材實料,齋飲湯底已經覺得好好味沙嗲牛肉好淋,好多,但其實配上羅宋湯係有點哂左!這裡的雙拼早餐通通兩件上,餐肉、腸仔或蛋都是兩件上,如果order餐蛋麵的話,就會有兩塊餐肉,兩隻蛋,我相信一個女士真的會食唔晒

羅宋湯真材實料,齋飲湯底已經覺得好好味
沙嗲牛肉好淋,好多,但其實配上羅宋湯係有點哂左!
2018-12-29 473 views
真系吾好來哩間地踎餐廳今早經過荃灣路得圍,見到連門口都坐滿,以為好野,點知賴曬野。個明已經好特別,餐牌上面寫的名字系趣苑地踎,真系環境,招呼,食物都非常地踎。兩個早餐都非常吾得,~叉燒紐倫堡腸公仔麵(要爽) 紐倫堡腸好奇怪的味道和質感,公仔麵就要爽變超林,叉燒系幾好味。~叉燒雪菜肉絲公仔麵 好似無見過咁小分量的雪菜,不到五粒,肉絲可能只有兩條。咖啡睇落已經好驚,好淺色,好"希",水汪汪,飲左一淡都無。絕對無下次。
真系吾好來哩間地踎餐廳

兩個早餐都非常吾得,
~叉燒紐倫堡腸公仔麵(要爽)

~叉燒雪菜肉絲公仔麵
好似無見過咁小分量的雪菜,不到五粒,肉絲可能只有兩條。

咖啡睇落已經好驚,好淺色,好"希",水汪汪,飲左一淡都無。

絕對無下次。

~叉燒雪菜肉絲公仔麵

叉燒紐倫堡腸公仔麵(要爽)

咖啡

2018-12-29
Type of Meal
Breakfast
2016-05-15 1430 views
響附近探完朋友, 食番個下午茶醫肚. 見呢間幾多人, 一於試下先.下午茶大路野咩都有, 小食同炒粉麵, 價錢唔算貴, 街坊價.要左夠懷舊既炸脾薯條$29, 炸脾炸得好脆口, 少少油, 雞脾肉夠嫩滑, 但略為肉質不夠味, 偏淡. 薯條唔脆, 較腍, 應該炸定晒放響度. 餐飲熱華田, 華田粉唔會太少, 所以飲落有華田味, 唔錯.

$29 (Tea)
2016-04-01 675 views
買外賣蒸鯇魚,返到屋企一開先知48蚊既蒸鯇魚得果dd肉,大半都係個唔食得既頭,仲要係難食果隻!另外買過佢既排骨,非常非常鹹,只買過一次,份量少,白飯就份量適中。條魚都有不少士油,但士油係油多,令條魚變得油笠笠,而且冇味。更唔好講魚既鮮味,一d都冇!間野既環境方面,間野出面成日有人吸煙,d人又粗口爛舌,環境非常差!! 老闆冇禮貌,係客面前比說話人聽!已blacklist,永不幫襯

已blacklist,永不幫襯
蒸鯇魚
2016-03-30
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2016-03-28 647 views
食早餐,識食就緊係食茶記!朕之前出巡到荃灣,見到呢間趣苑要排隊,一間茶記,竟然要朕去等,無可能!今日唔知係咪見時間尚早,朕見到一間少少既鋪,雖然啲位就逼啲,不過都仲有位,於是朕就入去試下。黎得茶記,朕就一定係食沙嗲牛,要試下每間茶記既沙嗲,睇下佢地有無用心去整,飲就緊係飲熱奶茶,咁先至係食茶記!朕叫左沙嗲牛肉丁米,仲有個奶油豬加杯熱奶茶。沙嗲牛肉丁米,個沙嗲味偏淡,唔夠香濃,亦都無花生味,只係一般而又偏淡既沙嗲汁,至於啲牛肉就夠哂腍身,肉丁比較肥同埋份量不多。而跟餐既仲有奶油豬,個奶油豬就有水準,烘到金金黃黃,外脆內軟,塗上一層薄薄既牛油,同埋厚厚既煉奶,一口咬去,脆到爆炸,加番啲分!仲有就係杯熱奶茶,飲落香滑,之後仲有陣茶味飄番出黎,熱奶茶果然係茶記既靈魂!------完------
朕叫左沙嗲牛肉丁米,仲有個奶油豬加杯熱奶茶。
自選早餐
沙嗲牛肉丁米
------完------
2016-03-21
$27 (Breakfast)
2016-03-16 278 views
我發覺黎荃灣工作,真係唔洗驚無野食,四圍都有不同型式餐廳!我今天都係荃灣工作,又係做到過嗮午餐時段!為有食午餐,我入到黎睇2睇餐牌,就叫左炸魚樓多土,1黎到..點解甘細碟,算la..食落外友脆脆的,魚肉味係無,只有雪味,就算加埋沙律醬都係麻麻o地,多士算正常,整體黎講係唔多好
2015-09-23 366 views
幾乎每次到荃灣看早場, 都定必跟豬大人來到''趣苑茶餐廳''吃早餐。雖然店鋪小、座位逼, 但我倆都不介意, 它家的蕃茄湯底實在太大魔力,豬大人更每次把湯喝光光。奶油豬水準平均, 每次上檯都是熱的~包包外脆內軟, 配上煉奶來吃滋味倍增!!!熱奶茶豬大人每次必點, 他說夠香滑呢。熱華田青蛙的華田則較為淡, 水多粉少。今次我倆都要了兩種同款的食材,分別在於豬大人要公仔麵, 而青蛙要通粉。沙嗲牛肉: 牛肉夠腍又入味, 而且吃得到點點花生的味道, 正!!豬柳漢堡: 我倆每次必配之食材, 皆因有兩塊, 感覺好抵食, 不過現在越見細塊了~蕃茄湯底: 會吃得到有蕃茄碎, 湯頭感覺自然, 不會是大量茄膏溝成的 ^^
幾乎每次到荃灣看早場,

都定必跟豬大人來到''趣苑茶餐廳''吃早餐。

雖然店鋪小、座位逼,

但我倆都不介意, 它家的蕃茄湯底實在太大魔力,

豬大人更每次把湯喝光光。
奶油豬
水準平均, 每次上檯都是熱的~

包包外脆內軟, 配上煉奶來吃滋味倍增!!!
熱奶茶
豬大人每次必點, 他說夠香滑呢。
熱華田
青蛙的華田則較為淡, 水多粉少。
今次我倆都要了兩種同款的食材,

分別在於豬大人要公仔麵, 而青蛙要通粉。

2015-08-08
$28 (Breakfast)
2014-09-14 619 views
從來沒有吃過這麼好味的早餐,火腿奄烈配上沙爹牛肉出前一丁。先說我最喜歡的沙爹牛肉,濃味得不能相信,是經過多多小時奄制嗎?為何這麼濃味好食, 加上出前一丁的烹調時間恰到好處,而火腿奄烈分量及味道也是在質素以上, 因為火腿奄烈中火腿和雞蛋的比例如果分配得好,口感極佳, 這裡的分報十分平均,你每吃一啖奄烈也能吃到火腿。真的是希望,今天的午餐也能夠在這類品嚐一下!!!推介推介!!!
從來沒有吃過這麼好味的早餐,火腿奄烈配上沙爹牛肉出前一丁。

2014-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Delivery)
$35 (Breakfast)
2014-08-09 515 views
飯堂是也,兩餸飯,味道一如以往,用心之作,椒鹽肉排惹味非常,份量不少,而苦瓜軟硬恰到好處,作為伴飯食物,十分配合.今次才發現,原來每次的例湯也不一樣,今天的白菜湯,雖然稱不上老火,但還不是那種只有味精的.外買員雖然在炎熱天氣下工作,也帶着有善的態度到來,勁讚也.希望這兒能成為長期飯堂吧....

外買員雖然在炎熱天氣下工作,也帶着有善的態度到來,勁讚也.

希望這兒能成為長期飯堂吧....
椒鹽肉排,苦瓜排骨
冰凍濟啡
2014-08-09
15 Minutes (Delivery)
$37 (Lunch)
椒鹽肉排,苦瓜排骨
  • 椒鹽肉排苦瓜排骨
2014-08-07 439 views
今天,又在這間翠苑茶餐廳吃午飯,外賣是也。今次兩餸一湯的選擇是南乳炆豬手,以及翠玉瓜炒牛肉,豬手十分入味,而且十分軟淋淋,醬汁十分多,用來拌飯,十分美味。翠玉瓜亦見爽口 ,牛肉不過不失,整體味道不錯。37元連凍飲,抵食也。不過它的外賣膠盒用得太多, 兩餸一湯,共用了三個膠盒,有點不環保。
今天,又在這間翠苑茶餐廳吃午飯,外賣是也。

2014-08-02 371 views
在荃灣工作,最近的飯堂就是米飯班主,可惜發現這間米飯班主已經結業,唯有另覓新飯堂,在眾多的外賣紙中,發現這間翠苑茶餐廳,於是勇敢地試一試吧。點了午餐,打電話去的時候,才發現這是兩餸飯的午餐,你可以從外賣紙中,選擇兩種餸菜,有趣。這次點了椒鹽骨及涼瓜排骨,外賣速到都快,15分鐘後便能到達,買相也不錯。至於味道方面,椒鹽骨簡直是我的推介,椒鹽味道濃烈,而豬扒的軟硬度也是剛剛好,非常不錯的食物。但涼瓜排骨就一般了, 涼瓜的分量不多,排骨也比較少, 可能因為中間夾著鹹酸菜,令到整個送菜的味道,變成怪怪的。。 這應該會是我的新飯堂 ,37元,算做不錯。

這應該會是我的新飯堂 ,37元,算做不錯。
2014-01-05 118 views
之前路過幾次,都見到門外有幾個人等位,心諗“係咪咁好食呀?咪茶餐廳一間!”今日終於有幾會試下啦!臘味煲飯餐(包湯同菜)原本有臘腸、潤腸、臘肉同臘鴨,但本小姐唔鍾意食潤腸,所以佢地俾多條臘腸我。芥蘭炒雞柳(包湯)芥蘭超多,雞柳數得出,得5件咁大把好菜我地唔係勁鍾意食肉,但都覺得蝕左。不過佢地服務都唔差,知我地叫煲仔飯,要整得耐,所以另一個餐都安排遲d整,務求兩個餐一齊上,好細心!所以佢咁多人等位,未必食物好好食,可能係對食客夠細心。

今日終於有幾會試下啦!
臘味煲飯餐(包湯同菜)
芥蘭炒雞柳(包湯)
芥蘭超多,雞柳數得出,得5件咁大把

好菜我地唔係勁鍾意食肉,但都覺得蝕左。
,好細心!

所以佢咁多人等位,未必食物好好食,可能係對食客夠細心。
2014-01-05
2012-05-17 104 views
荃灣德華街開了幾間餐廳,午餐時段,幫襯了其中一間,名字為趣苑茶餐廳,其實海霸街那邊已經有間相同名字的餐廳,也許,這間就是分店罷了!餐廳地方細小,座位不多,中午時,這裡差點兒坐滿了。坐下後,選擇了午餐,要了白汁龍脷柳飯及熱華田,另有例湯跟餐。龍脷柳飯之魚柳外層粘上麵粉炸得香脆,芡汁味道有點偏鹹,飯粒就軟硬適中。熱華田味道比較淡,也許就是落料較少所致,可喜的是沖水夠滾熱。餐例湯,似是南北杏菜湯,師傅調味手重了,味道有點偏鹹。可能是繁忙時刻,服務有點不貼身,衛生情況就可接受。
荃灣德華街開了幾間餐廳,
午餐時段,幫襯了其中一間,
名字為趣苑茶餐廳,
其實海霸街那邊已經有間相同名字的餐廳,
也許,這間就是分店罷了!
餐廳地方細小,座位不多,中午時,這裡差點兒坐滿了。

餐例湯,似是南北杏菜湯,師傅調味手重了,味道有點偏鹹。

可能是繁忙時刻,服務有點不貼身,衛生情況就可接受。
門面
2012-04-07
$38 (Lunch)
門面