De Viet Son

De Viet Son (Closed)

越男仔
De Viet Son (Closed)
2K
florachan1029
🦀 黃薑飯配軟殼蟹,外酥內嫩,鮮美無比!😋
florachan1029
2024-08-04
Follow
A1 出口上電梯比較舒服啲,但需要穿過巴士站; A2出口唔使穿過巴士站,但是要行樓梯,比較辛苦。 主食:1. 招牌軟殼蟹配黃薑飯- 軟殼蟹的外酥內嫩,帶有一層脆脆的口感,搭配上黃薑飯,與軟殼蟹的鮮美相互輝映,口感上豐富多樣 2. 牛+豬 Pho 生牛肉+烤牛肉 +豬頸肉+豬扒配紅蕃茄湯檬粉 - 吃得出是靚牛肉,個種味和普通肉是有分別的- 多樣肉品搭配,伴隨紅蕃茄湯檬粉,酸辣調味剛剛好小食:1. 牙車快手撕雞沙律:這道沙拉以清新的柚子風味為主調,與嫩滑的手撕雞完美搭配。2. 無骨鳳爪沙律:完美的組合,酸酸甜甜的無骨鳳爪的香脆口感與沙拉的清爽帶來美味享受3. 椒鹽脆蛋魚柳:這道料理以香脆的椒鹽外皮包裹著嫩煎魚柳,營造出鹹香可口的風味。4. 手撕雞檬紙卷:這款手撕雞搭配檸檬風味,清爽開胃。飲品: 鮮菠蘿梳打冰- 新鮮的切粒菠蘿風味搭配冰涼的氣泡水,清爽怡人,適合解渴- 椰汁拉茶紅豆冰 拉茶和紅豆意外地合拍!茶底不會苦澀、也不會只有傳統紅豆冰的椰奶味!下次會想試椰汁綠豆冰🥰Read More
+ 6
food.detective
套餐很讚
food.detective
2024-08-03
Follow
去骨海南雞配黃姜飯 - 肉質鮮嫩,帶有淡淡的香茅香氣,搭配特製的黃姜飯,口感豐富層次。看起來是一道非常美味的主菜。無骨鳳爪沙律 - 清爽開胃,酸甜微辣的口味非常提神,是夏日里的好選擇。手撕雞檸檬紙卷 - 雞肉和檸檬粉的組合很有特色,搭配新鮮蔬菜和香草,口感清新自然。 Pho系列 - 湯頭醇厚,麵條彈牙,不同肉類搭配都很美味,尤其是配紅番茄汁和檸檬粉,酸甜適中。牙車快沙律和椒鹽脆蛋魚柳 - 作為小食也很出色,清爽可口且外酥內嫩。Read More
Chung kin fun
美味越南仔 正
Chung kin fun
2024-07-31
Follow
陪朋友嚟附近洗車,順便一齊食個快飯。分別揀左無骨雞海南雞飯配牙車快沙律;生牛雙蝦椰汁酸湯。飲品就揀左菠蘿梳打同水果茶個海南雞非常之香,雞皮充滿椰子香味,雞肉嫩滑又有雞油脂香味,呢個黃薑飯原本以為會係好辣或者好重香料味,點知佢係椰汁為主食落非常香口,咬落粒粒分明配埋海南雞汁,零捨開胃。至於個牙車快沙律,酸酸甜甜好開胃佢嘅魚露醬汁令到個沙律更加惹味而且份量都唔少,唔係就咁蔬菜沙律,係有埋米紙卷,配搭埋肉絲,好好味!至於椰汁酸湯底,都係第一次試,又酸又香好啱我胃口,而且又有牛肉同埋生蝦,用料十足。檬粉吸曬湯汁都好味道,夏天食呢個酸酸又香嘅檬粉,真係好食到停唔到,特別有胃口!最後仲飲埋杯水菠蘿梳打同水果茶用上唔同嘅生果,冰涼又清新,爽呀!Read More
elsieccy3504
正宗越南🇻🇳茶
elsieccy3504
2024-07-28
1K views
Follow
時常經開📍荃灣,總是忘不了具有濃濃的越南風情的越南🇻🇳餐廳。越男仔位於荃灣廣場對面,十分方便和就腳🚝。行街行到攰,可以坐低嚟感受吓。今日同全家人去食,依然印象深刻的係下面幾度餸💯!大家可以參考吓🤤*食後感*📝🍜鎮店四鳥(脆雞皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉材料好豐富❤️ 湯底有濃濃嘅椰汁酸汁味,飲落椰汁🥥酸汁😆味道突出,濃郁又清新。加上炸蒜、蔥同洋蔥,個湯好香好飲,檬粉吸哂d湯好正🤩唔錯👍🐓越式無骨雞配薑黃飯養生薑黃飯🍚唔錯,食到有淡淡椰汁味。海南雞切🔪得算完整,去咗骨,食起來啖啖肉,啱晒我哋啲食肉獸😋。雞肉都算嫩滑,食起來冇乜負擔🫶🏻🥗鳳爪沙律配脆蛋魚柳🐟清甜嘅椰菜甜中帶點酸味,十分惹味和開胃🤤倍感滋味,層次十足。鳳爪無骨咬口嚼勁🥰脆蛋魚柳💥炸得香脆🔥咸香超級吸引!😋🫔小食材料有蝦多士和四色紙卷,各砌成小食拼盤。蝦多士炸得表面微脆,熱辣辣🤪,蝦多士有流心芝士🧀,簡直是絕配!🤩唔錯✌🏻。四色紙卷,賣相精緻,打卡一流📸✴️總體而言抵食又有質素🇻🇳正宗越南餐廳,值得推介👏🏻✔️ 性價比高 😋✔️ 份量多➕平價✔️地方就腳🚝✔️味道保證👲🏻✔️多款口味🆙✔️服務🙏細心周到💫大家可以去試試!🇻🇳Read More
+ 6
好似打手
2024-09-29
kissuki
足料越南pho🇻🇳
kissuki
2024-07-28
Follow
夏日熱辣辣 食越南菜就夠清爽🇻🇳晚市套餐主食+兩款小食+飲品 份量好足🐔招牌去骨海南雞配黃薑飯厚件啖啖肉雞肉嫩滑加祕制蔥油雞汁黃薑飯有微微香茅味🥗牙車快沙律 爽口掠伴沙律有椰菜🥬紅蘿蔔絲🥕蔥🐔手撕雞 淋上柚子汁酸酸地清新開胃🌯手撕雞檬紙卷舖滿手撕絲 卷滿檬粉加一層生菜粉皮比平時厚身煙靱夾起唔易散開🍲牛豬Pho 🐮生牛肉+烤牛肉+🐷豬頸肉+豬扒配紅蕃茄湯檬粉好有肉量 湯底多鮮茄肉🍅檬汁超吸茄香濃味🥗無骨鳳爪沙律鳳爪無骨爽口 醃製過但唔鹹配椰菜紅蘿蔔絲生菜沙律🐟椒鹽脆蛋魚柳比較厚身嘅炸粉 唔算好脆🍋三檸七 新鮮青檸 檸檬 同咸檸 原罐七喜另上冰底夠gur ☕️椰香漏漏啡越南咖啡出名 就算訓唔著都試返杯先攪拌椰香煉奶 等咖啡慢慢滴漏Read More
+ 2
手撕雞檬紙卷
eduen Hung
大啡菇焗蠔
eduen Hung
2024-07-25
Follow
越男仔位於荃灣大霸街75號地下門口擺放住大大個餐牌介紹各種粉麵椰汁酸湯以雞湯做湯底,加入椰汁,酸子,醋增加清爽口感絕對唔油生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉蒜蓉牛油雙蝦札肉撈金邊粉海南雞脾椰汁酸湯檬粉招牌海南去骨雞脾 啖啖肉相當吸引朋友叫蒜蓉牛油雞脾撈金邊粉蒜蓉牛油好香雞脾好滑,去骨脂肪唔多彈牙肉質夏日炎炎無咩胃口食撈檬配魚露微酸非常開胃4重奏椰汁酸湯金邊粉我非常喜歡呢個湯飲落唔油金邊粉彈牙4重奏百食不厭大啡菇芝士焗蠔做緊買一送一大大隻啡菇加入肥美蠔芝士面焗到香濃以刀叉食非常美味水果茶紅茶底配檸檬和青瓜非常消暑Read More
+ 4
椰汁酸湯
Jamie仔
唔明點解咁多好評?!
Jamie仔
Level 1
2024-07-25
Follow
星期三夜晚七點未到已經滿座,一路去到7:30都只係見到一個樓面(兼收銀),完全覺得個老闆想做死個員工。生牛河牛骨湯有啲濁,唔係特別好食,佢俾嘅青檸切得太細粒 好容易會令到個湯好澀。鴛鴦雞飯個海南雞冇醬點 好dry。最差嘅係個海膽手撕雞檬紙卷,就咁食個海膽冇乜嘢,但係啲海膽落咗去個卷度唔知係咪加埋個酸汁成件事就勁腥。仲有其實拎開咗個海膽望入去個卷入邊係一條手撕雞都冇,係每一個切件都無。其實佢個Menu應該就咁寫海膽檬紙卷,唔應該將完全冇嘅手撕雞加埋落去個Menu度。Read More
yenyh
食物美味,服務麻麻
yenyh
Level 2
2024-07-22
Follow
嘢食一直維持質素,最好味係蕃茄湯底、皇牌3+2都係推薦、海南雞髀都係足料抵食,但有時服務態度就麻麻,有個樓面成日黑口黑面,好似係食客欠咗佢咁,咁樣做客人都唔開心啦:(Read More
mocha0819
抵食高質荃灣越南野🤤
mocha0819
2024-07-19
Follow
呢間越男仔餐廳位於荃灣廣場對面,一入門就感受到濃濃的越南風情!🇻🇳我同朋友點咗幾個招牌菜,首先係海南雞飯💯 雞肉超級鮮嫩,配埋養生雞湯同白飯, 超正!🤤另一樣就係牛豬Pho湯麵,湯底濃郁又清新,牛肉同豬肉都超入味,,仲要係特濃蕃茄湯底!🥢作為開胃頭盤,我地點咗牙車青瓜沙律,清爽脆口,仲有無骨鳳爪沙律,咸香超級吸引!😋小食就有鹽脆蛋魚柳,脆脆香香的,同埋手撕雞檬紙卷,又香又軟,連我朋友都忍唔住多要了幾件!😂最後當然少不了芝士蝦多士,濃濃的芝士配蝦餡,簡直是絕配!🤩整體嚟講,呢度嘅菜都好正點,再加上細心周到嘅服務,真係令我們食得超滿足!👍👍我最鍾意嘅就係呢裡的特色越南風格,極力推薦大家去試試!🇻🇳Read More
kikokoo
🤩性價比極高的美食😋
kikokoo
2024-07-17
Follow
今日同朋友喺荃灣見面,所以順便嚟食一食越男仔☺️店舖寬敞,而且設計亦都好有異國風情,環境也不錯👍🏻1️⃣ 鎮店四鳥配椰汁酸湯檬粉😋鎮店四鳥分別有雞皮、手撕雞、滑雞件、脆香雞,份量非常充足,飽肚感十足😝配上酸湯檬粉真係越食越開胃🤩🤩而且雞件十分嫩滑,雞皮亦十分香脆,簡直係一碗麵滿足晒喜歡食雞嘅朋友‼️鍾意食酸湯嘅大家,一定要試吓💕2️⃣ 招牌去骨海南雞飯呢一碟海南雞飯嘅份量亦都十分充足😍雞肉軟嫩多汁,口感十分順滑。令我最印象深刻嘅就係雞胸,因為雞胸亦都十分嫩滑,啱晒健身人士💕海南飯香氣四溢,米粒粒分明,鍾意食海南雞飯嘅朋友絕對不能錯過啊🤩3️⃣法式芝心蝦多士💕蝦多士好大份,而且入邊仲有芝士流出嚟😋😋份量十足,每一片多士都包著勁飽滿既蝦肉,簡直係令人流晒口水😝😝😝大家嚟到一定要食!Read More
vickypang
一家大細搵食
vickypang
2024-07-17
Follow
越男仔喺荃灣都開咗好耐,喺大壩街荃灣廣場對面好方便,越男仔嘅餐牌種類非常豐富及有彈性,環境乾淨,有唔同嘅主菜同小食搭配,食物款式有別一般越南餐廳,係新派嘅越南料理🥰 而且都好岩小朋友食😍招牌去骨鴛鴦雞配黃薑飯招牌梗係要叫啦🤩海南雞有微微煎香,比平時更香口,雞肉嫩滑;蒜蓉牛油雞扒更為出色,雞皮香脆,有好香嘅蒜蓉牛油味,而雞肉軟滑,由於係經過脆炸,好惹味;黃薑飯有足夠嘅香茅同黃薑味,淨係呢個飯都可以食一整碗🥰生牛肉+烤牛肉、猪頸肉+猪扒配蕃茄湯檬粉好豐富嘅配料,一碗就有齊生牛肉,烤牛肉,豬頸肉及豬扒,啱晒食肉獸啊,烤牛肉滑溜有牛味,調味較得剛剛好。預設係紅蕃茄湯檬粉,食到好多蕃茄粒,係真材實料嘅蕃茄湯底😋無骨黑糖鳳爪沙律🥗+手撕雞檬紙巻無骨鳳爪香甜,爽脆,份量畀得大方,呢個小食好好食;紙卷質感Q彈,配上特製酸汁,好滋味😋而且飲品當然吾炒得越南既滴滴咖啡啦🥰Read More
bysshirley1212
鴛鴦雞扒黃油飯
bysshirley1212
2024-07-15
Follow
1. 生牛雙蝦椰汁酸湯粉 $118牛肉好滑,大蝦乾煎,建議盡快食用,如果分湯上會比較適合,椰汁雞湯酸酸地幾得意3🌟2. 鴛鴦雞扒黃油飯(海南雞加牛油雞扒)$84海南雞非常滑,加埋牛油雞扒,牛油雞扒有蒜蓉喺面,溝埋一齊好好食,個皮好好香口好脆,入面好嫩好滑,好開胃,好吸引,超好食😋必試4.5🌟3. 冰蕃茄(母親節節日附送)節日附送,我覺得配柚子蜜好清新好好食😋男朋友就覺得可能一直放喺雪櫃啦較為硬身,可以試下擺室溫一段時間先食呢,會易入口d4🌟4. 蝦多士 $55值得一試,炸得好香口3🌟Read More
Boyibaby
荃灣越南菜
Boyibaby
2024-07-13
Follow
鎮店四鳥(脆雞皮/手撕雞/滑雞件/香脆雞)配椰汁酸湯檬粉啲餸多到擺唔落咁款好鍾意食佢嘅香脆雞同埋脆雞皮外皮脆身之餘入面又好嫩滑椰汁酸湯係用雞骨熬製加上椰子同酸醋口味好清新好開胃唔覺唔覺我成碗湯飲晒蒜蓉牛油海南雞脾撈金邊粉雞髀超級滑蒜蓉牛油味都好惹味而且份量都幾大份蝦餅餅皮很酥蝦肉都好豐富食起嚟都好爽口水果茶滿滿都係水果好清新熱柚子咸檸杯底有勁多柚子同咸檸味道一啲都唔淡兩個人下午茶$300有找好掋啦Read More
Stickyricerice
地道越南菜餐廳
Stickyricerice
2024-07-09
Follow
有段時間冇食越南嘢,今晚行完荃灣廣場之後,嚟咗隔離嘅越南仔食叫咗兩個主菜,分別係蒜蓉牛油雞撈金邊粉、同埋海南雞黃薑飯,之後叫咗個雞絲沙律同埋雞絲卷,最後加多個越南春卷,同椰汁紅豆冰呢度嘅金邊粉真係好大份,啲粉好似食極都仲有,而雞件嫩滑之餘,仲淋上左好香口嘅蒜蓉牛油醬;至於個海南雞黃薑飯同樣出色,海南雞非常嫩滑,而且唔會過分油膩,另外越南春卷炸得香脆可口,份量慷慨,啱晒鍾意食香口嘢嘅我呢間舖頭位置方便,裝修甚具越南特色,而且食物亦都非常之地道,值得推薦#越南仔Read More
+ 4
出色海南雞飯🥰🐥
SINACCC
2024-07-06
Follow
-法式芝心蝦多士🦐🧀蝦肉多士,爽口彈牙,鋪滿晒芝麻再炸,口感再酥脆啲,同埋真係要趁熱食,流心濃郁芝士🥰-招牌去骨海南雞配黃薑飯 🐥💛去骨海南雞超級嫩滑,雞皮係重點,一啲都唔肥膩💛真係幼好食!份量都仲有勁多!仲要係雞髀位🤭😌😌真係超級好食🤤黃薑飯超級重椰香味!啲飯亦都粒粒分明,黃薑粉味都好出,成件事好夾🥰-蒜蓉牛油海南雞髀撈金邊粉😍牛油海南雞又係另一番風味,好濃牛油味!仲加好食!!!!金邊粉撈撈,真係第一次食😂超好食🤤真係好鍾意食金邊粉!💛💛-小食方面,叫左牙車快沙律🐤+ 椒鹽脆蛋魚柳🐟沙律配料加加埋埋撈埋一齊,口感好fresh🤭配埋椒鹽脆蛋魚柳,呢啲酥炸小食,真係夾,好食!魚柳都好入味😌😌-水果茶🥒🍍超級清新!茶味都唔會俾水果甜味遮蓋到😻青檸梳打🍋係泰國紅色象嘅梳打水自己再加入杯入面!超級足夠氣!爽!Read More
蒜蓉牛油海南雞髀撈金邊粉
法式芝心蝦多士