MS Asian Cuisine

MS Asian Cuisine (Closed)

越式工房
MS Asian Cuisine (Closed)
colin91hk
大胃王首選
colin91hk
Level 2
2017-02-23
Follow
今日去左越式餐廳食,其實入到去裝修和佈置不太有越式的感覺,野食都有唔少一般茶餐廳的菜式! 成間舖掛滿不同的野食,有點亂,你會唔多想睇。寧願直接睇文字的午餐餐牌,快好多。個午餐真係好平民價,四十蚊左右有埋野飲!店員推介G餐話原隻燒春雞,$68係抵食。但我得一個人肯定食唔曬,唔想浪費就點左C餐。原隻豬脾,超大份! 大食既人都肯定夠食! 見到隔離左右點既野食都大大份,好足料! 杯奶茶都算幾好飲。大食既朋友,Lunch可以有多個選擇Read More
原隻豬脾飯
kolecc
大大隻豬脾
kolecc
2017-01-03
Follow
1月2日公假,在新浦崗多數餐廳放假休息,上次聖誕假來過食晏,今日再來,上次見隔離檯個男仔,人仔細細,最多升高中,叫左個豬脾,上菜時,個脾超大,全場嘩然,絕對吸睛,今日一於叫番個。豬脾今日依然大隻,放個湯匙在旁影相作個比較,豬脾佔了三份一隻碟的位置,就算條骨點粗點大條都係有不少肉。豬脾顏色深啡紅,超吸引,豬皮夠林,豬肉較硬,可能鹵制太久,有點難切難咬,店員又沒有牛扒刀,只是一般餐刀,舞弄了良久,加上沒有什麼脂肪,所以嚡口。黑醋汁酸酸地,當中又有小小鹹帶微甜,味道有層次感,非常醒胃好送飯。點解係泰式就不得而知。Read More
泰式豬脾
網警
喇沙湯底一般
網警
2016-12-30
Follow
下午茶時間見餐牌$30左右就埋到單,相當抵食,就決定入呢間餐廳。我見到餐牌有得自己自由組合,我忽發奇想,叫咗新加坡喇沙越式生牛肉泰式金邊粉,略嫌個喇沙湯底淡得滯,唔夠喇沙味。Read More
Riceysnowie
好味的檬粉,好hea的海南雞飯。
Riceysnowie
Level 3
2016-12-22
Follow
如題。第一次經網上外賣平台 落柯打,點了兩個餐。一客是香茅豬扒魚露凍檬。豬扒好香好彈牙,跟餐送的魚露醋撈勻檬粉食,酸味味好開胃。但個friend就話佢個海南雞飯就覺得唔係咁入味,佢有D後悔。其實也不難明白,作爲一間越南餐廳,大家是不應該對它的海南雞飯抱任何期望的。要讚的是店方送餐的效率,下單到開餐,2.7km距離,半個小時送達。很有效率!Read More
香茅豬扒凍檬
Pitaten
味道還好。服務就。。。
Pitaten
2016-09-09
1K views
Follow
跟同事食午餐話有間越南野推介。一入到去一個大媽就怒吼!幾多位?兩位啊!坐個邊!順勢就問埋食咩野。係無諗之下,一眼見到有牛腩,就點左。之後先記得依間係食越南野。😨Ps: 同事點左撈檬(越式)咖哩牛腩飯。個咖哩辣辣地又有少少甜,牛腩份量ok夠,無用牛根充數。食物ok嘅,但服務真係要改善下。Read More
愛吃的貓
味道係好,但其他嘢要改善
愛吃的貓
2016-08-01
1K views
Follow
早前朋友買咗團購優惠券,尋晚約埋一齊4人行去食。去咗呢間位於新蒲崗嘅越式工房,一坐低就同收銀對咗優惠no.先,然後再坐低睇團購專用menu。揀好之後,我地就點菜,叫咗蠔仔煎蛋角、牙車快沙律、肉碎生菜包。而本來個餐仲包咗咖哩炒蟹、馬拉戔炒通菜、小食拼盤、印度薄餅同肉骨茶。我地又另外加咗一個炒金邊粉,一個海南雞飯同一d特飲。犀利嘅係,叫完餸之後佢十分鐘內全部上晒枱,而且所有嘢都係熱嘅。其實呢間餐廳大部分食物味道其實係好嘅,例如咖哩炒蟹,蟹肉係甜嘅!咖哩汁配薄餅好好食,薄餅唔會太粉同厚蠔仔煎蛋角啖啖都係蠔,而且幾大隻。海南雞飯d雞全部都好滑。炒金邊粉味道都好好,但係札肉有d唔新鮮嘅感覺,有少少怪味。小食拼盤個札肉都係。生菜包有塊生菜仲痴住一pat泥牙車快沙律甜甜地但無咩特別。希望佢改善返以上問題啦Read More
+ 8
kitdog
流口水的芝士面
kitdog
2016-07-17
Follow
聽朋友有間芝士撈面好好味就今日行過去試下,叫左個泰式香草魚餅撈天使麵,d芝士都幾香又唔好幾濃味,香草魚餅煎得都幾香口。海南雞飯鮮個油飯就幾好,雞就不覺不失,有d雪雞feel,正常野咁。Read More
Sirliwong
岩一家大細去食飯
Sirliwong
Level 2
2016-06-25
Follow
今晚一家人去左新蒲崗食晚飯!爸爸好鐘意去呢間食早餐,而我地屋企o係晚餐時段都食過幾次,我地都幾鐘意呢度d野食。早餐簡簡單單都已經唔錯,但夜晚就好多變左身咁,我地都一致認為覺得夜晚惹味過早餐好多。因為有老人家,所以我地首先叫左一個海南雞飯二人套餐($138),送一款小食,我地揀左雞翼。不過不失,而個油飯就真係好impressive,平時唔食飯o既我都覺得好好食! 好香,好似有d椰汁味咁! 軟硬度岩岩好,老人家都食到! 而隻雞都算滑!雞翼外脆內滑,都可以試下。呢個青咖哩豬扒農夫包($48)唔會辣,唔食辣o既都可以食到o既青咖哩。但我地屋企嗜辣,想食辣D所以先叫會係最辣的青咖哩,佢完全唔辣令我地有少少失望。豬扒唔會太濃味,而且略嫌汁太少太杰。因為青咖哩唔辣,唯有寄望個海南雞冬蔭公湯河($44)會辣d,但都係唔辣,但會有點酸味。唔食辣又鐘意冬蔭公o既人可以放心點。最得意係入面放左d海南雞,海南雞會比之前果款老少少,但都好味的。整體都坐得舒服。餐廳d menu貼哂o係牆上面,老人家睇得辛苦,如果可以每枱有一份晚餐menu睇就更好啦!Read More
sandra3388
團購餐
sandra3388
2016-06-09
Follow
係網上見有咖哩蟹餐,見近近哋又幾低食,買嚟試吓。星期五打電話預約星期六,竟然有位,餐廳環境還可以,普普通通。但離地鐡站有點遠,行10-15分鐘。可能我哋早到,客人不多。個團購餐有湯,有沙律,有小食,有蔬菜,有個小菜同咖哩蟹,個湯好重中药味,沙律小食OK, 蔬菜及小菜份量細啲,咖哩蟹幾惹味。預咗食唔飽, 最後加多個炒飯就啱啱好。整體ok慨。不會失望,可以一試。Read More
liu883
註明" 由前萬豪酒店大廚主理"一句結論 "差".
liu883
2016-05-21
Follow
註明" 由前萬豪酒店大廚主理"一句結論 "差" , 我買了團購, 朋友先到, 可先點小食等我來, 侍應回應要我我來, 不知我購了甚麼餐, 遲了20分到, 我一入門口, 見到好多煙,見到朋友, 知道情況, 即點餐, 問朋友為何連水都無杯? 原來一定要叫飲品. 食物飲品很快來到, 先來" 冬蔭功湯花甲, 得一個"咸" 字, 再嚟併盤, 魚餅, 扎肉, 春卷可以入口, 其他雞翼"咸" 到苦, 團購四人餐$198 + 四杯飲品, +春卷, 結賑$341.正式樓面一個, 收銀, 廚房做埋樓面. 希望YAHOO, 團購日後不要給他參考, 做壞YAHOO 團購:)Read More
JJcaptain
靠便宜取勝....
JJcaptain
2016-05-09
Follow
和太太好像已有好久好久沒有一同二人靜靜哋嘆個下午茶。今天碰巧午餐兩人皆吃得不多,可以預計一到三點三的時份肚子就必然會隆隆作響。果然不出所料,在送過小友上興趣班後,肚子馬上便投訴了....立刻起行四圍去揾食。太太是越南菜的大好者,路經此處看到竟有較少見的越泰式粉麵下午茶餐。其餘地方的普通港式的ABC茶餐,她於這時自然是完全看不上眼了....想不到這裡的港式茶廳咖啡也調得不錯呢 ---- 沒有很濃重的令人可厭的酸味,咖啡的香氣的甘苦是仍可輕易感受出來。現在已儘量不想喝太多的咖啡的我,亦按捺不住喝了大半杯....沒有打算和太太爭食她點的坡式喇沙湯平順扎肉檬粉,只偷嚐了一口湯以及一小條扎肉。湯蠻濃稠的也滿有椰香頗見惹味;後者最重要是沒含有太多的胡椒粒,因而可以放心的等一下買件扎肉三文治帶走給小友食。啖啖肉的東西,他是最喜歡的了....小弟沒太太那麼飢餓,只選了一件泰式蝦餅包來獨享....豬仔飽烘得相當燙手,這般的熱包當然難吃也有個譜;蝦餅也蠻算彈牙的,不過蝦肉的鮮及甜是稍為薄弱了一些。但以二十五大洋一個連飲品的下午茶餐來講,若要求太高太過份的話倒是有點不太實際了....無聊地翻翻桌上的A LA CARTE餐牌,發現東西是廉宜得有點讓人吃驚的。打趣的和太太說,儘要找天過來掃掃餐牌才行呢....Read More
SNM
幾抵食
SNM
2016-04-21
Follow
見雅虎團購食咖哩蟹,老婆鐘意食,見平平地試吓,諗住咁平唔好得去邊!但食完覺得還可以,有湯,沙律,小食,咖哩蟹,$98算OK,評分色60分,香70分,味70分。地點及交通有點不分便。湯好濃藥材味,我唔鐘意—股中藥味所以俾埋老婆飲,沙律同小食普普通通,可能我可以食辣,所以覺得個咖哩蟹唔多够味。地點比較偏,要問人先知係邊。總结可以一試。Read More
handsome陳
下次冇回頭
handsome陳
2015-10-19
Follow
本人之團購卷於十月十日到期,在十月七号打電話訂十月十日晚上用餐回覆己滿,解釋因大量客人均於到期日前訂枱,藉得一讚是餐廳允許延期至十月十九使用,到達餐廳時見人客不多,裝修簡單,地方不大,本人所買為二人餐,有肉骨茶,越式四小碟,無骨鳯爪及主菜茄喱蟹,肉骨茶有少許葯味,未夠水準,餘下两味小食尚可,可惜主菜茄喱蟹正如之前有朋友評語懷疑是否新鲜,本人覺得蟹肉鬆散兼有少許異味懷疑有問題,兼且交通不便没有誘因回頭。Read More
ringotam
冇下次!!!
ringotam
2015-10-04
Follow
第一次寫食評, 就係因為第一次食到咁難食嘅食物!服務差到冇人有, 請各位不要再光顧呢間餐廳!海南雞喇沙湯粉嘅喇沙湯完全同我地平時喺出面食開嘅好唔同, 喇沙湯淡而無咪, 只係加左啲辣粉, 好似水一樣!算喇, 喇沙湯粉還可以入口, 之後叫左個蝦仁粉皮小食, 蝦仁少得可憐, 粉皮又厚又un, 係好難食!最重要係反映比疑似老闆娘嘅員工聽, 完全唔理會, 服務態度真係「一流」, 我唔會再光顧呢間餐廳, 希望各位入去前諗一諗!口Read More
tungtung625
我為左消費者而寫的食評
tungtung625
2015-06-25
Follow
話說我地一家人之前已經幫襯左越式工房幾次,見YAHOO有團購,平平地就買左,但經過今晚之後,一定無下次,我亦希望大家可以睇完食評之後先決定幫唔幫襯。一開始黎左個青木瓜柚子沙律、拼盤同肉骨茶,都正正常常,無咩問題,係比較油。之後無啦啦黎左個炒聖子,我地同個WAITER講:無叫呢個,叫左炒芥蘭。WAITER都話係佢落錯單,會換,但無SAY SORRY,算啦,人地無心之失。事後,芥蘭上場就出事啦,有圖有真相(請看下圖),所謂芥蘭得幾條,份量極少,而且好油,不過我地知團購GE差唔多就唔講野,照食。之後,主角咖哩蟹黎,一咬落去,點解會咁苦?我以為我問題,於是我叫阿妹試,佢食左一啖,即lur, 因為真係食唔到,之後問老闆娘,佢答:無理由,今朝先剮(明明蟹殼都變埋黑色,仲點今朝剮呢? 請看下圖) 之後我地話:真係唔食得,你可以試下。佢話:我地蟹70-80蚊一隻,唔會幫你地換ga la,你地用coupon又唔加野,預左食唔飽啦!真心想問死蟹同食唔食得飽有咩關係呢?我已經唔係第一個寫食評覺得呢間野服務差,不過估唔到服務態度差成咁,發啲客脾氣,我地雖然未飽,但已經食左佢唔少氣,最後走左。做團購唔係將啲賣剩貨整比人食,而係以一個平啲價錢吸引客人再幫襯,唔係已經比左錢就可以求求其其同罵客,所以,我希望各位顧客幫襯之前諗清楚,費事貼錢買難受。Read More