2015-06-28 483 views
本來在大角咀吃完burger 後就決定去小皇子吃甜品,太黑仔的我遇上裝修事宜,整個6月星期一都是休息,朋友帶我去附近一間他常買糖水外賣的豬仔糖水。平日也差不多9成滿座,很旺場,好喜歡上面的燈飾,更有電視看打發時間。抹茶迷的我又發功~點了佐治糰子 $28,多種配料但價錢好相宜。不過端上檯卻是另一回事,賣相完全不吸引,本人覺得少一半椰奶就好了。綠茶雪糕甜甜的沒有甘味、豆腐幾滑、綠茶啫哩質感有點硬、小丸子份量很多但未夠煙韌。$28份量比想中多,飽得有少許餘下了,幸好沒有點多一個甜品吧。

抹茶迷的我又發功~
點了佐治糰子 $28,多種配料但價錢好相宜。

不過端上檯卻是另一回事
,賣相完全不吸引,本人覺得少一半椰奶就好了。
佐治糰子 $28

佐治糰子 $28
2015-06-01
2015-05-26 370 views
今時今日糖水鋪由街頭開到街尾,不乏棒場客,我家附近正正就有一間,呢間糖水鋪賣點係價錢平,街坊價,由上年頭到依家,即使人流有增無減,愈做愈旺,但價格依然,實在難得。果晚食飽後就不忘來個飯後甜品,點了個豆腐冰島,香濃豆腐配上紅豆,豆腐冰入口即融,不禁令人回味再試,紅豆作為配料為豆腐冰作點綴,不會單調又顯得賣相吸引。

$60 (Last Night Supper)
2015-03-18 624 views
這一天,晚飯過後,還想吃點甜,讓心情愉快一點,便來到杉樹街找甜品吃。本來是想去「小王子」的,但「小王子」早已全場滿座,便轉移目標,來這間就在「小王子」斜對面街上的「豬仔糖水」吃甜品。幸運地,這兒還有少量空位,可以讓自己立刻入內開餐。其實這晚自己吃過晚飯之後已不肚餓,來這兒無非是想吃點甜的紓緩一下自己的工作壓力而已,所以沒有叫來一看便已覺得甜得膩人的各式重量級甜品,而是叫來一款單看餐牌中的照片便已感到清新涼快的特色甜品吃。這賣相漂亮,色澤豔麗嫣紅的甜品有一個浪漫得很的名字「洛神雪莓戀」,讓自己不禁浮想聯翩,想到美麗出塵的洛水神仙。這名字和樣子同樣美麗的甜品,材料包括晶瑩剔透的洛神花果凍、甜甜的花釀和細碎的士多啤梨粒,吃來清新甜美,少許的甜,微微的酸,教人十分受用。這名字浪漫的「洛神雪莓戀」,清新甜美,不落俗套,為這夜帶來意外驚喜。

Type of Meal
Other
  • 洛神雪莓戀
2015-01-25 281 views
同朋友每次食完飯又未想散....就一定會去食糖水今次好難得搵左間 幾好坐既糖水店. 係入面都hea 左成個鐘先走嗌左一個朱古力心太軟,桂花芋圓+愛玉凍。第一次食愛玉凍@@,桂花芋圓清清甜甜,桂花味好濃郁 ! 平時食開桂花糕 , 第一次食桂花味既糖水! 鐘意食桂花既人一定要試下愛玉凍滑lulu 口感好QQ朱古力心太軟相對唔算太特出, 但朱古力好重, 勁香一入門口就見到有另一台客人點左..所以先叫 服務都好快捷.. 可能唔太近MTR 人流不算太多所以可以同朋友傾好耐先走.. 絕對係抵食抵坐
同朋友每次食完飯又未想散....就一定會去食糖水

嗌左一個朱古力心太軟,桂花芋圓+愛玉凍。
第一次食愛玉凍@@,桂花芋圓清清甜甜,桂花味好濃郁 !
愛玉凍滑lulu 口感好QQ

朱古力心太軟相對唔算太特出, 但朱古力好重, 勁香
一入門口就見到有另一台客人點左..所以先叫

服務都好快捷.. 可能唔太近MTR 人流不算太多
所以可以同朋友傾好耐先走.. 絕對係抵食抵坐

2015-01-20
$35 (Last Night Supper)
2015-01-09 207 views
飯後帶朋友黎食個甜品天氣凍凍地,食番個熱野先,諗住湯圓,芝麻糊呢d唔會失手,點知!估錯晒芝麻糊湯圓既芝麻糊,又唔香滑仲無芝麻味,比起沖粉個d仲差,到到個湯圓,味道還好,個外皮太厚,而且太細粒總結,無下次
飯後帶朋友黎食個甜品
總結,無下次
2015-01-09
2014-12-25 295 views
本來想食椰皇燉奶,但因為每日限量供應,我去到果陣已經賣哂lo …所以揀左椰皇湯圓小丸子($38) 椰皇入面全部都係好濃既椰汁,但味道唔會好甜,我like!! 湯圓係芝麻口味,仲有d小丸子,配揾椰汁食好正丫喂!! 食椰皇梗係要刮埋入面d椰肉食,hehe宇治抹茶($28)好鬼好食。入面有綠茶果凍,味道係偏濃,你可以理解為苦,但係又可以啱啱好同d椰汁balance 番。入面仲有d小丸子同盲既都睇到既綠茶雪糕!! 我好like佢既椰汁,味道濃得黎又唔會太甜!!!
所以揀左椰皇湯圓小丸子($38)
椰皇入面全部都係好濃既椰汁,但味道唔會好甜,我like!!
湯圓係芝麻口味,仲有d小丸子,配揾椰汁食好正丫喂!!
食椰皇梗係要刮埋入面d椰肉食,hehe

宇治抹茶($28)好鬼好食。
入面有綠茶果凍,味道係偏濃,你可以理解為苦,
但係又可以啱啱好同d椰汁balance 番。
入面仲有d小丸子同盲既都睇到既綠茶雪糕!!
我好like佢既椰汁,味道濃得黎又唔會太甜!!!
2014-12-20
$33 (Last Night Supper)
前兩個星期一(17/11)的晚上,吃完豐富的泰式素食,我和朋友們還不滿足,要吃點甜品才回家。我們在附近走走,發現一間名字可愛的甜品店 — 豬仔糖水。便決定要光顧這一間了。我和其中一位朋友點了椰皇芋圓蕃薯圓湯丸,$37。樣子很吸引呢!材料滿滿的。芋圓和蕃薯圓有嚼勁。湯丸的餡料是芝麻和花生。我們都喜歡椰汁糖水的甜味偏淡,不會很膩。不過,若只喝糖水,或配芋圓、蕃薯圓來吃,吃久了會覺得淡而無味(但有很香的椰子味)。一口湯丸、一口糖水最好,因為湯丸的甜味濃。椰皇內的椰子肉,我們都亳不浪費地全部吃掉。滑溜的椰肉和椰汁,吃完會有皮膚會變好的幻想~~另一位朋友點了椰皇小丸子湯丸,$36。與我的甜品不同之處是芋圓和蕃薯圓換成小丸子而已。同樣都是有嚼勁而沒有味道的東西。就是靠糖水來提味。其餘兩位朋友則點了桂花芋圓蕃薯圓,$25。有很香濃的桂花味道。(是我不太欣賞的。)另外贈送涼涼的愛玉。朋友問店主有何特別的食法。店主回答獨立吃和加進糖水中吃也可。意外地走到這間甜品店,款式多、特別又美味,我們都很滿足地離開呢。

我們在附近走走,發現一間名字可愛的甜品店 — 豬仔糖水
便決定要光顧這一間了。
我和其中一位朋友點了椰皇芋圓蕃薯圓湯丸,$37。
樣子很吸引呢!
材料滿滿的。
芋圓和蕃薯圓有嚼勁。
湯丸的餡料是芝麻和花生。

我們都喜歡椰汁糖水的甜味偏淡,不會很膩。
一口湯丸、一口糖水最好,因為湯丸的甜味濃。

椰皇內的椰子肉,我們都亳不浪費地全部吃掉。
滑溜的椰肉和椰汁,吃完會有皮膚會變好的幻想~~
另一位朋友點了椰皇小丸子湯丸,$36。
與我的甜品不同之處是芋圓和蕃薯圓換成小丸子而已。
同樣都是有嚼勁而沒有味道的東西。
就是靠糖水來提味。
其餘兩位朋友則點了桂花芋圓蕃薯圓,$25。
有很香濃的桂花味道。
(是我不太欣賞的。)

另外贈送涼涼的愛玉。
朋友問店主有何特別的食法。
店主回答獨立吃和加進糖水中吃也可。

2014-11-17
$37 (Last Night Supper)
  • 椰皇芋圓蕃薯圓湯丸
2014-11-20 323 views
都有一段日子冇幫襯豬仔...因為小王子既水準實在太高...不過食小王子食到悶悶地, 加上又有D貴, 所以又返返去食豬仔...豬仔出哂名糖水好平...當然水準緊係冇小王子咁好啦...兩個level...order左 $29 PP島(凍) AND  $25 桂花芋圓(熱)...埋單$54~PP島有兩球雪糕(朱古力味 & 曲奇味), 下面就有D爆珠同埋生果等等..有蜜瓜西瓜同埋芒果...仲有椰汁...D爆珠係卜卜聲既, 甜lor~d生果都幾大舊, 不過唔係好甜, 成個甜品份量都幾多,岩哂男仔食架...雪糕真係好普通, 唔滑既~唔好期望係dreyers或者hagann danz既質素..不過$29 有兩球雪糕仲有生果, 大角咀地舖糖水都算係咁啦...至於桂花芋圓, 我已經食過起碼3次, 今次應該係最唔好味既一次了...芋圓份量比以前少左d, 不過口感都算煙un既...地瓜圓比較少d...桂花糖水冇以前咁香, d jelly都係唔香, 同埋冇味既..口感淋過以前好多...成碗野完全冇桂花味, 就真係糖+水既味lor...甜口lor...都幾失望!!短時間內都未必再幫襯豬仔了....
都有一段日子冇幫襯豬仔...因為小王子既水準實在太高...

短時間內都未必再幫襯豬仔了....
2014-11-19
$27 (Last Night Supper)
2014-07-02 462 views
夏日炎炎,頓時對心太軟、窩夫等焗製甜品失去興趣,只想吃一些清爽的甜品,迎接不斷飈升的氣溫。 每次到大角咀,木子甜品都是首選。 可惜最近在看中醫調理身體,醫師說仙草、涼粉等食品都要戒,所以只能暫別我最愛的仙草2號,轉投豬仔的懷抱。「彩虹」顧名思義是色彩繽紛的糖水,黃色的芒果、紅色的西瓜、綠色的奇異果、橙色的哈蜜瓜、黑色的名列子和白色的花奶,構成彩虹一般的畫面。 這款糖水採用全新鮮水果,因為全都是時令水果,所以都非常清甜清新。「芒果樂園」有大量芒果和椰果,在夏天吃當然沒問題,不知道冬天是否仍能挑選到香甜的芒果。 雪糕有幾個口味可以選,曲奇的味道不錯,不過和芒果就不是太配合,荔枝口味可能會比較好。
5 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2014-06-12 599 views
咁岩媽咪生日, 一家去左大角咀骨煲王打邊爐, 人地話女人兩個肚, 一個裝飯, 一個裝甜品, 原來係真的 我媽咪岩岩先食飽, 己經好滿足既時候, 話咁快落到樓下, 己經又話想食糖水了。(話說我真係完全未落格) 於是我地一家一行三人就去左附近既豬仔糖水(本來純粹係滿足一下媽咪生日願望XD)。果日係星期一, 我地去到果陣( 9:30左右) 己經坐左好多人了。但好彩地我地都仲可以坐到一張四人枱XD , 可以享受一下家庭樂。我地三個人總共叫左二個糖水: 一個係椰林燉奶, 一個係椰皇湯圓 講下個椰皇湯圓先, 椰皇加埋椰汁既香味, 配合湯圓同埋啲芋圓食, 個感覺幾好 芋圓煙煙''UN'' ''UN''咁樣, 咬落口幾有咬口。美中稍有不足既係, 啲椰子味真係唔係好夠, 如果再出味少少, 我既評語會更好 ( 十分我比七分)第二個講既就係椰林燉奶, 呢個真係唔錯!! 比起椰皇湯圓, 佢既椰子味出好多!! 加上啲燉奶燉得滑, 比起外面既糖水店做得好, 所以食落去一啲都唔會有違和感, 用鐵匙跟將啲椰子肉一跟一跟咁不出泥同埋啲燉奶食, 好味!!( 呢個我十分比佢八點五分!!)但係, 真係有啲唔夠喉

, 可以享受一下家庭樂。
椰皇湯圓

( 十分我比七分)
椰林燉奶
第二個講既就係椰林燉奶, 呢個真係唔錯!! 比起椰皇湯圓, 佢既椰子味出好多!! 加上啲燉奶燉得滑, 比起外面既糖水店做得好, 所以食落去一啲都唔會有違和感, 用鐵匙跟將啲椰子肉一跟一跟咁不出泥同埋啲燉奶食, 好味!!( 呢個我十分比佢八點五分!!)但係, 真係有啲唔夠喉, 因為三個人SHARE真係太少, 下次我泥會自己點一個, 唔會再比人SHARE架勒!!!
2014-06-09
椰皇湯圓
椰林燉奶
2014-05-15 430 views
自從中醫告誡不能吃太多生冷食品後,已經有好一段時間沒吃過雪糕了,害得我每次見到雪糕都會心癢癢,結果終於忍不住要來個小解放。 大角咀的甜品店林立,叫人十分難抉擇,結果在可愛的豬仔呼喚下,來到了「豬仔甜品」。其實我從來都不愛吃抹茶製品,不過這次卻被這個綠色的雪糕球吸引了。 食物送到桌上時深深感到「圖片只供參考」的意思,不過外貌並不等於一切,還是放進嘴巴後再評價。 「佐治圓子」有點集百家之大成的感覺,碗裡盛著的包括抹茶雪糕、豆腐花、小丸子、紅豆和抹茶啫喱。 所有材料的味道都不錯,尤其是那QQ的抹茶啫喱。 唯獨豆腐花與其他食材格格不入,如果換上奶凍可能會更好。忘記了這個窩夫的名字,還好還記得它的味道。 窩夫上面堆滿了栗子蓉,另配有朱古力醬、曲奇味雪糕和一小杯吉士醬。 熱騰騰的窩夫和冰凍的雪糕最能擦出火花,而未古力醬和吉士醬本身已經很濃味,很容易就搶去了栗子的風頭,有點喧賓奪主。一個晚上吃了那麼多生冷食物,被中醫知道肯定又要被唸上好一陣子。 不過美食當前,又怎能拒絕呢?
佐治圓子

$40 (Last Night Supper)
2014-03-21 537 views
大概一年多前,曾與一眾食友前來吃過甜品,那次我的選擇是「黑脆軟雪」(朱古力雪奶 + 爆脆米 + 碎朱古力),感覺不錯。事隔一年,這夜再來吃甜品,今次陪伴自己的不是食友,而是太太。兩人分別叫來兩款甜品。她喝的甜湯「薑汁蕃薯糖水」味道對辦,薑味足夠,蕃薯也夠鬆化。我吃的則是「黑脆軟雪」的姊妹作「荔枝軟雪」。它們兩者一黑一白,要是一次叫來兩杯,相映成趣,效果應該不錯。不過太太不太愛吃冷的甜品,那便唯有由我獨自一人試試這之前不曾吃過的白美人「荔枝軟雪」吧!這以高身杯子裝著的「荔枝軟雪」,白色的是荔枝雪奶,透明的是椰果,粉紅色的則是士多啤梨瓣。雖然這甜品的賣相不如餐牌中那麼誘人,但散發著荔枝清甜味道的軟雪糕,配以椰果和士多啤梨瓣,仍然好味。
$22.5 (Other)
  • 荔枝軟雪
2013-10-27 333 views
這小店有很多人光顧但我們一行4個人等了數分鐘就能入坐我點了一個黃金海岸 甜品差點滿至溢出來 整碗充滿着蘆薈肉和明珠等十分有咬口但他的味道十分甜.. 而不夠凍故有點在喝糖水的感覺
這小店有很多人光顧
但我們一行4個人等了數分鐘就能入坐
黃金海岸
我點了一個黃金海岸
甜品差點滿至溢出來
整碗充滿着蘆薈肉和明珠等
十分有咬口
但他的味道十分甜..
而不夠凍
故有點在喝糖水的感覺

Other Info. : 老闆娘看似十分惡...TT
2013-10-13
2013-09-12 272 views
原先去了網頁活動,豈料名大於實,吃得一頭煙,唯有找個地方充飢,既然有女孩子在座,甜品自不然成了首選。豬仔糖水有朋友帶路,找來毫不費勁,但店內位子比較逼狹,坐得不太舒服。看看餐牌,有不少是巧立名目之作,但只要好味,又真的沒所謂,左看右看,就點了芒果意粉,只可惜是日芒果粒有點酸,而芒果凍只是一般,下次還是水果為主的保險一些。
2013-08-29 232 views
睇住豬仔開張,以前冇咩人食,亦冇咩新意.......到依家夜晚要等位,餐牌亦多左好多選擇不過....味道一樣咁普通,只係附近冇乜糖水鋪,隔離甜嫂又冇咩新意,唯有揀豬仔...2個人去食,叫左黃金海岸,芒果小丸子豆腐花發現佢落錯單,甜品黎嘅時候同佢講佢落錯左,個女侍應即刻咀藐藐我地 咩態度!!?你自己落錯單關我鬼事!嗰陣計埋我地得兩檯客,叫得嗰兩樣嘢,行兩步就去到櫃檯落單,唔帶個腦返工做錯嘢就藐個客真係好有問題囉 講味道....黃金海岸算係幾正常,都幾多生果,份量ok芒果小丸子豆腐花..得1舊仔芒果 洗唔洗慳皮成咁?豆腐花完全冇味唔知佢點整出黎總結:可一不可再

2個人去食,叫左黃金海岸,芒果小丸子豆腐花

講味道....
黃金海岸算係幾正常,都幾多生果,份量ok

芒果小丸子豆腐花..得1舊仔芒果
洗唔洗慳皮成咁?豆腐花完全冇味唔知佢點整出黎