Rich Pot (Kings Wing Plaza 1)

豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)
15.5K
fafa418
😙手工即炸魚皮響鈴無得輸😍
fafa418
2025-09-04
Follow
每次想食雞煲就會諗起石門呢間豐鍋雞煲🤤🤤佢既雞煲同用料都好正😋#滋潤椰子雞煲 🥥🥘❣️用左一大個椰青加落去,仲刮晒啲椰子肉一齊煲~湯夠清甜🤩fafafoodie 飲左4碗湯😗新鮮雞肉嫩滑又有雞味👍🏻仲有好多又大又粗嘅竹笙😍呢個椰子雞煲真係必試HKD198#頂級雪花肥牛 🥓❣️應該係屬於牛板腱位置😙肥瘦均勻👍🏻牛味都好出🤤比起牛小排佢係薄身少少HK118#自家炸響鈴 🫔❣️即炸響鈴上枱時仲熱辣辣,大大件好鬆化😚佢仲有芝士/紫菜響鈴都係即叫即炸架~HKD59#手工即炸魚皮 🐟❣️大大片炸魚皮係豐鍋既手工之作,好似真係冇見過第二度有,真係枱枱必點‼️好似搵熨斗燙直左咁🤪即食或浸湯都好正😊HKD54#手工四寶丸 🦑🦐🐟🍢❣️手工四寶丸有墨魚丸/蝦丸/鯪魚丸/墨汁墨魚丸,全部都好彈牙,fafafoodie唔小心跌左粒墨丸落枱時竟然有回彈😲啲丸仲好真材實料,唔係溝好多肥豬肉個啲丸🫣真係有好多墨魚粒🤩讚HKD89#白鱔片 🐟白鱔新鮮,肉質爽口彈牙,仲有啲油脂香~不過要小心細骨呀😉HKD102醬油費 $8p.p.加一服務費#豐鍋雞煲#fafafoodie_石門Read More
滋潤椰子雞煲
saruka
2025-07-21
1K views
Follow
夏天想打邊爐,去咗石門嘅呢間---🌟豐鍋雞煲🌟,地理位置非常方便,馬鐵線一出,行幾分鐘就到👍🏻餐廳除咗打邊爐,仲有雞煲,仲可以揀唔同嘅辣度,邊爐嘅湯底款式都有好幾款,有辣有唔辣,而火鍋配料非常多選擇,醬料同白飯自助✨️._.🐥| 滋補螺片花膠雞煲 (半隻) |🐥兩人食半隻份量差不多,湯底嘅料好足,雞件斬件方便食,雞肉新鮮肉質嫩滑,仲有花膠大大塊👍🏻.🥟| 中優狀丸 |🥟(黑松露墨魚丸+蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+綾魚丸)一碟可以試齊咁多款丸類,每款兩粒,一人一粒又唔怕食得太飽食唔到其他嘢,份量啱啱好.🦀| 花心蟹粉丸 |🦀一碟有成八粒,蟹粉流心,滿滿嘅餡料,好滿足.🐂| 頂級雪花肥牛 |🐂打邊爐又點少得肥牛,一片片薄砌,舖得幾靚,雪花紋靚,淥幾淥就食得,牛味重.🐖| 豬頸肉片 |🐖一碟分量都唔少,舖排得又係好有心機,碌熟咗之後肉質唔會韌,仲保留到肉味同軟腍度.💛| 自創爆芝響鈴 |💛響鈴對我黎講又係火鍋必點,選擇唔係得一款,好特別,又有紫菜味又有爆芝好吸引,最後揀咗芝士味🧀,好吸引,仲有得揀三件同六件👍🏻._.Read More
bewithyou
I沙田隱世平民價小店I高質惹味麻辣雞煲 🔥I
bewithyou
2025-06-22
2K views
Follow
沙田友推介近期超有人氣🔥隱世美食豐鍋雞煲,小編專程去試一試,認真唔簡單!原來餐廳用上10年花雕酒炒雞煲,真係勁香啊🤭豐鍋仲係🐟海鮮控同🥩肉控嘅天堂,平民價錢抵食又好味💖餐廳環境簡約舒適,大部份都卡座,平日晚市7點幾已經爆場🫣,小編建議大家最好預先訂座,同預留定海鮮先有保證😎𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍 ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ招牌麻辣雞煲(半隻雞)🐔 $178 嘩!真係麻辣雞煲嘅天花板😍雞肉用咗10年花雕酒炒🥃到半熟,雞件大大隻又厚肉,仲好嫩滑添!麻辣湯底香辣度剛好,香氣撲鼻,真係愈食愈開胃!湯底仲有濃濃酒香,配搭雞肉真係一絕🔥 麻辣控同雞煲迷一定愛到喊🤤海鮮 🦞 (需預訂)❁ 鮑魚 $48/pc鮑魚大大隻,厚實爽彈,入口鮮甜,超值😋❁ 蘇格蘭蟶子王 $48/pc蟶子王啖啖肉,鮮味爆棚,真係好好味!❁ 帆立貝 $48/pc新鮮肥美,口感嫩滑,最鍾意食🐚貝類,呢個係海鮮控必點🌟 ❁ 草蝦 $88/pc新鮮蝦肉,實肉得黎又彈牙,仲好大隻添啊🦐頂級安格斯牛(小)🐂 $198牛肉質感細嫩,油花分佈均勻,入口即化,牛味濃郁,配麻辣湯底係perfect match💯😍即點即炸 ❁ 自家製響鈴 - 香脆可口,食落好過癮,係雞煲嘅最佳拍檔😋 ❁ 自家製炸魚皮 - 第一次見炸魚皮係原條上枱🤩炸到金黃酥脆,鮮味滿滿,停唔低口🐟❁ 十優狀丸(10粒)🥟 $108-黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸每款丸都彈牙鮮美,手工製作真材實料,食到唔同層次嘅鮮味🤤唐生菜 🥬 $35 清爽生菜平衡返麻辣感,食完咁重口味梗係要食返D 菜,好refresh🌱啊!今次真係一試見真章,相比其他雞煲店,豐鍋認真出色👍🏻由肉類去到海鮮,每樣都超驚喜!餐廳職員又服務好好,下次都要再帶埋屋企人嚟食啊🥳Read More
LctyFamily
沙田雞鍋之選
LctyFamily
2025-06-17
2K views
Follow
呢日中午劉媽👩🏻雞煲癮發作😆即急call朋友去石門食呢間人氣雞煲#豐鍋雞煲 位於沙田石門京瑞廣場每次午餐時段經過都坐滿食客😌因為除咗雞煲、打邊爐外佢哋嘅午巿套餐都好多食客棒場今次我哋order咗🍽️花雕藥膳雞煲(半隻)真心正!藥膳湯底超足料👍🏻北芪、黨參、杞子咁補嘅材料睇到見🥣飲落仲有淡淡花雕香🥃雞肉入哂花雕酒香味🐔滾完嫩滑唔柴😋半隻都夠2-3人食食之前記得飲佢啖湯😉🍽️十優狀丸拼盤必點!黑松露墨魚丸超驚喜🦑松露味濃得嚟唔搶🦐蝦丸彈牙到乒乓波咁!🐟鯪魚丸、黑墨丸同墨魚丸都夠鮮味😌每款兩粒啱啱好,試勻唔會膩~ 🍽️頂級黑豚豬腩片脂肪分佈靚😍淥兩淥就食得肉香十足又唔肥膩👍🏻同藥膳湯超夾! 🍽️什菇籃 份量足🥬金菇、冬菇、秀珍菇、雞髀菇樣樣有😙索晒湯汁好入味🍽️牛柏葉爽脆冇雪藏味🙂‍↔️打邊爐必嗌! 🍽️紅薯粉最後落湯煮🙂‍↕️吸盡精華滑溜又煙韌😋飽肚又滿足~🥤大話七🥤ZeroRead More
Clareylee
足料鮮甜椰子雞煲
Clareylee
2025-09-22
Follow
住沙田嘅朋友極力推薦呢間餐廳除咗招牌爆炒惹味雞煲仲有多款唔同湯底嘅滋味雞煲✨ 滋潤椰子雞煲店員即開原個椰青,將椰青水同裡面嘅椰肉加入鍋中一煲勁清甜嘅湯底就呈現眼前雞肉嫩滑沾上香噴噴嘅醬料✨頂級雪花肥牛非一般普通肥牛.價錢唔貴油脂分佈均勻.每片都好軟腍✨ 餃餃陣可以同時品嚐四種不同餡料嘅餃人手包製.真材實料.隻隻飽滿✨ 自創爆芝紫菜響鈴即炸響鈴夾著紫菜同芝士浸入湯底兩秒就食得啦吸收湯底精華.仲好香脆✨花心蟹粉丸裡面加餡料熱辣辣咬開充滿爆汁感✨蒿荀片薄片嘅蒿荀.鮮嫩爽口特飲都好有水準.仲超大杯✨大話七✨ 龍鳳檸樂Read More
claudia271318
食材新鮮雞煲火鍋🍲
claudia271318
2025-09-19
Follow
今日去咗沙田石門呢間高質人氣小店歎麻辣雞煲火鍋首先呢個招牌麻辣雞煲,雞肉炆到入味又嫩口,麻辣香氣勁突出,仲有洋蔥、香葉等配料襯托,越食越過癮,開煲嘅時候已經聞到陣陣香味,忍唔住即刻動筷😋仲有個十優狀元拼盤,黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、𦅜魚丸個個都好有誠意!尤其黑松露墨魚丸,咬落啖啖黑松露香,蝦丸仲有魚子點綴,鮮味滿分✨頂級黑豚豬腩片肥瘦均勻,涮一涮就熟,入口即溶,油脂香同麻辣湯底融合得絕配;安格斯牛亦都好嫩,牛味濃郁,愛牛人士必點🐂珊瑚蚌好新鮮,爽脆彈牙,放喺麻辣湯底度輕輕灼一下,鮮甜帶點麻辣,口感層次好豐富;麻辣鴨血嫩滑入味,麻辣味滲透晒入去,食完仲想再叫一份🥘配菜方面蓮藕片爽脆、娃娃菜吸晒湯底精華,都好出色!飲品藍蝶雪梨好清新,解辣一流,顏色仲好靚,打卡必點💙呢間店真係無得彈,食材新鮮,味道正宗,環境都幾舒服,鍾意麻辣火鍋嘅朋友一定要試!Read More
ballball615
滋潤椰子雞
ballball615
2025-09-19
Follow
朋友話好耐無黎石門所以就黎左食雞煲,我地叫左一碟細既安格斯牛肉,油脂分布好平均,牛肉既花紋好靚,而且細碟既份量都幾多,幾抵食,牛肉仲有手切牛頸脊都好吸引。我地叫左一個滋潤椰子雞煲,原個椰青肉連椰青水落入湯底,變成椰子湯底,椰青肉煮熟後好軟熟咬落好好味。椰青湯底好鮮甜,所以我地都飲左幾碗湯,入面仲有竹笙同杞子好養顏健康推介。雞肉職員會幫我地即時湯滾之後放落煲度煮一陣就已經好快熟,而且雞肉肉質嫩滑又多肉加入湯底令煲湯更鮮味。白鱔:叫左小編最近最愛既白鱔,鱔魚片大條切片肉質彈牙又厚身。十粒拼盤丸:拼盤丸有墨魚丸,蝦丸,鯪魚肉丸,黑松露丸,黑墨魚丸等等,墨魚丸入面既墨魚肉好q彈煙韌口感。蝦丸無好似出面食既得粉漿而係好有咬口既蝦膠丸Read More
+ 6
Fungkh0926
沙田食雞煲火鍋
Fungkh0926
2025-09-16
Follow
好友放工後,約我去位於沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖的《豐鍋雞煲》食雞煲火鍋,環境舒適,食客雲集,十分熱鬧。醬油費每位 $8。我地點左個:📍花雕藥膳雞鍋(半隻雞)$168:用花雕藥膳材料起煲,水滾後加雞件煮6分鐘,然後熄火,先飲雞湯後食雞件,雞湯鮮甜美味,雞件嫩滑。📍脆鯇魚腩 $98:魚肉爽口鮮甜。📍十優狀丸 $108:有五款丸子各2粒,彈牙好美味又好食。📍極品本地手切牛頸脊(小)238:牛味香濃,肉質嫩滑鮮美。Read More
十優狀丸
極品本地手切牛頸脊
apwvsxrwx2bn
apwvsxrwx2bn
2025-09-12
Follow
花雕藥膳雞煲(半隻)$168雞肉新鮮嫩口彈牙,湯底入味滋補,醬油費$8/位,十優狀丸$108每款海鮮丸2粒,共10粒,有部分係手打,牛舌芯$118賣相唯美,肉色新鮮,口感彈牙,強烈推薦,牛胸爽$98 必試!形狀均稱,多汁同時口感不油膩,爽口彈牙,鴨血$59大大舊,新鮮帶有少許會愛上嘅鴨穌味,什茹籃$70擺設好靚好卡通,茹味濃郁滋補,服務費10%店鋪環境好chill好骨子☺️店員服務周到講解詳細,埋單都係$701Read More
+ 2
十優狀丸
Carrie-1204
椰子雞清甜
Carrie-1204
2025-09-10
Follow
颱風過後約食飯成了習慣,今日下午返工幾個鐘就收工,已約定朋友食雞煲,雞煲店在石門站出口京瑞廣場1期1樓,地方唔算大但座位闊落,先點了椰子雞鍋再點配料。滋潤椰子雞煲充滿椰子肉、紅棗、竹笙、杞子,店員即開大椰青連起肉加入湯中,再跟半隻鮮雞,水滾6分鐘食得,先飲椰子雞湯好清甜,再食雞好嫩滑。火鍋配料頂級雪花肥牛係超大塊牛板腱,油花靚有牛味,肉質腍不失嚼頭。手工墨魚丸好彈牙。牛柏葉好爽。自家製響鈴即叫即炸,相當鬆脆即食都得,吸收椰子雞湯精華更美味。總結:座位舒適,雞煲好食,配料出色。Read More
+ 7
Jasonckcc
有錢想買難受 又想食雞雜嘅可以儘管黎幫襯 比大家睇下半隻嘅份量😊😊😊😊
Jasonckcc
Level 1
2025-09-08
Follow
完全冇寫過食評 都要專門驗證email黎警世 成日去石門一直都冇試過 個日同fd一齊去試食 book唔切就walk in la 然後個店員叫我地等陣 之後過咗 20分鐘佢唔記得我地係度wo 第二次再去食用200$左右叫咗半隻雞唸住試下味道 一黎到都正正常常 食落去 發現全部都係骨黎 味道雖然一般般 但係完全係食醬 然後服務態度十分一般 仲要收服務費同醬料費 講真啲肉咁少 用咩黎點醬ar 不如就咁拿啲醬返黎飲好過la 講真個句 不如唔好腳雞煲 仲要叫豐鍋 叫豐鍋雞雜算la 雞架同大骨湯啲肉都多過佢😊😊😊😊😊拿出黎比人食都自己睇下係咩la 過得自己過得人Read More
招牌麻辣雞煲
魚堅日記
石門雞煲火鍋之選
魚堅日記
2025-09-04
Follow
有小深圳之稱嘅石門,無論買嘢定食嘢都好相宜,今次去呢間店舖出哂名食雞煲,星期一至四19:30前離座有8折優惠添。🫕滋潤椰子雞煲(半隻)$198鍋底本身已經夠清甜,裏面有杞子、紅棗及超多竹笙,再加埋整個椰青水,使得鍋底帶着濃濃嘅椰香味,所以一定要飲咗個湯先;半隻雞2個人夠哂食,份量都唔少,有雞味肉質又嫩滑。🥢手工四寶丸(8粒) $89 有蝦丸、墨魚丸、黑墨丸及鯪魚丸,鯪魚丸軟滑帶鯪魚香,其餘三寶質地都好Q彈,好有口感。🥢脆鯇魚腩$98切到大大件又厚肉,肉質爽彈鮮甜,脂香豐盈。🥢滋潤養生三寶$138花膠腍滑、魚肚Q彈,兩者都好養顏,竹笙大大條,吸收哂湯汁,嫩滑又爽脆。🥢手工即炸魚皮$54未見過咁大塊炸魚皮,有前臂咁長,新鮮即炸脆卜卜,餸酒一流。🍺德國手工啤酒$32Benediktiner Weissbier琥珀顏色好吸引,帶有焦糖麥芽嘅香氣,口感順滑清爽。🧂醬油每位$8調料放响出面自己攞。Read More
cloudcloudfood
多自家製食材打邊爐配招牌微辣雞煲
cloudcloudfood
2025-08-30
Follow
同老公拍拖,去朋友推介食的招牌雞鍋加打邊爐,邊食邊閒談,食材新鮮好味,推介:招牌BB辣雞煲:辣度適中,雞肉嫩滑入味,湯底味道濃郁帶微辣,好開胃!  手工四寶丸:蝦丸彈牙、墨魚丸爽口、黑墨丸濃香、鯪魚丸軟糯,超有層次感。  自家製韭菜餃:皮薄餡多,韭菜香氣十足,好juicy!  頂級雪花肥牛:油花均勻,涮湯後入口即化,好嫩滑。  自家製響鈴:炸得金黃酥脆,蛋香味濃,沾點湯汁更好食。  雜菜藍:新鮮多樣菜色,平衡辣味,增加清新感。  飲品(椰青 & 楟樂):椰青清甜解膩,帶熱帶風味;檸樂冰涼暢快,兩款飲品搭配微辣雞煲完美解渴!整餐食材多為自家製,品質有保證!Read More
+ 3
紅柒公
豐盛滿載的一鍋
紅柒公
2025-08-29
Follow
首先,蕃茄薯仔雜菌鍋的湯底讓我印象深刻。湯底以新鮮的蕃茄和薯仔為主料,色澤鮮豔,散發著誘人的香氣。當我品嚐第一口時,湯底的酸甜平衡得恰到好處,蕃茄的清新與薯仔的綿密相互交融,讓人感受到一種溫暖的滋味。雜菌的加入更是為湯底增添了豐富的層次感,香菇、金針菇等各種菌類的口感與風味,讓整個鍋物更加香氣四溢。接下來是雜菜藍和鱔片。雜菜藍的清脆口感與鱔片的鮮嫩形成了鮮明的對比,讓我在享用的過程中感受到不同的口感層次。鱔片在鍋中煮熟後,肉質滑嫩,搭配上湯底的味道,讓人一口接一口,欲罷不能。牛胸爽的加入則為這道鍋物增添了肉類的豐富感。牛胸爽的肉質鮮嫩,經過煮制後更是吸收了湯底的精華,讓每一口都充滿了濃郁的味道。而炸魚皮的酥脆感則為整道鍋物增添了一份趣味,讓我在享用的過程中感受到不同的口感變化。Read More
+ 7
zxcasdyou
石門高質雞煲火鍋
zxcasdyou
2025-08-18
Follow
📍 石門豐鍋雞煲 最近去咗石門豐鍋雞煲。環境舒適,服務貼心,店員會幫你炒雞煲。最重要係食材新鮮,湯底濃郁!🍖 極品本地手切牛頸脊牛頸脊切得厚薄適中,肉質嫩滑有彈性帶有濃郁牛肉香。🥩 頂級安格斯牛小排安格斯牛小排係高質之選,油花分佈均勻,入口軟嫩多汁。🐑 羊肉片羊肉片新鮮無羶味,薄切得啱啱好,煮熟後嫩滑可口,沾點自家辣醬,味道更上一層樓!🥟 自家制響鈴 (必試)夠晒脆,同埋非常多層!🍃 牛柏葉牛柏葉新鮮爽脆,涮熟後口感依然彈牙。🍡 十優狀丸(No2 必食)包括有黑松露丸、墨魚丸、蝦丸同魷魚丸。蝦丸非常新鮮彈牙!石門嚟講依間打邊爐算係依度最高質!Read More
+ 1