TamJai Yunnan Mixian (Luk Yeung Galleria)

譚仔雲南米線 (綠楊坊)
愛食
下午茶
愛食
2025-04-15
Follow
前日(13-4-2925 Sun)晏晝落荃灣買嘢,老公要食晏但我又唔餓,咁去邊喥食?又邊行邊諗,老公話譚仔啦。啊,咁好啦。由於主要係老公食,佢就發版,佢要個$47.00嘅素菜卷大纖米線配姬松菇湯,然後以加配$14.00要原價$18.00嘅龍眼綠茶特飲。我就要樽$10.00嘅豆漿,小食就由老公揀,佢揀跟餐加$14.00嘅四川青椒皮蛋。等咗一段時間,碗米線到嚟,睇到都有幾多料,剪開咗嘅腐皮卷,姬松菇, 萵筍,雲耳,車厘茄,腐竹,竹笙同芽菜仔,同有啲酸菜,素肉碎另上。我就夾啲米線,半件腐皮卷,一件竹笙同姬松菇食,先飲淡湯,辣嘅?又冇乜姬松菇味;腐皮卷嘅餡係紅蘿蔔絲同雲耳絲,冇乜問題;姬松菇都係冇乜味。酸菜少酸啱啱好又爽口,好味。素肉碎其實都唔好食。3分龍眼綠茶特飲,我飲唔到龍眼味,只飲到綠茶嘅澀。1分四川青椒皮蛋,睇見有好多辣椒油有啲驚,但食落又唔辣喎,重要冇米線湯咁辣。1.5分而最後嘅豆漿係漏俾,要追至有,呢個係本地製造,但用譚仔嘅名,飲落,味道好夠甜,啱我,不過飲完甜豆漿就一定會口渴。4.5分之後我睇張單,點解素菜卷大纖米線配姬松菇湯要加收$1.00?原來老公要10小辣,所以加錢,咁即係呢個米線湯原本係唔辣。抵食係2.7分Read More
+ 10
豆漿
winifood
外賣平過堂食
winifood
Level 3
2025-04-10
Follow
喺荃灣一間連鎖米線店叫咗外賣,選咗淨大碗過橋米線,麻辣湯,而且,外賣平台做緊優惠,價錢仲平過堂食,真係超值。### 湯底首先,講下呢個麻辣湯。打開包裝嗰陣,香味就已經撲面而來。湯底濃郁,有啲微辣,啱啱好,唔會太過火。飲落去有種好暖心嘅感覺,正好中和住外面嘅寒冷天氣。### 食材至於餸料,真係好豐富!裡面有雞肉、牛肉、火腿、魚蛋同埋牛丸,每一種都好新鮮。雞肉嫩滑、牛肉有嚼勁,火腿味道香濃,魚蛋同牛丸都係彈牙,真係食得好過癮!而且,配料唔單止多,仲攪到好均勻,食落去每一口都有唔同嘅味道,真係好滿足。### 米線米線方面,煮得啱啱好,滑順而且唔黏,吸收咗湯底嘅味道,食起來超正。搭配埋一齊,每一口都好有層次感,唔會悶。### 總結整體而言,呢碗淨大碗過橋米線真係好抵,無論係味道定食材都非常有水準。而且外賣價格更平,真係一個超值選擇。Read More
ctt35
正常質素
ctt35
2024-03-21
Follow
下午茶嚟講$40呢個質素都唔錯,而家佢哋買下午茶餐單有好多唔同嘅選擇,我今日就揀咗一個米線一個飯再加一杯飲品嘅套餐,價錢係$40,如果凍飲另外加錢,有另外一啲餐牌,係可以加埋小食嘅,例如青瓜雲耳或者蒜泥白肉,我就今日冇揀,我就揀咗一個清湯米線,加入雞肉同埋腩肉,可能係下午茶嘅關係份量唔算太多,不過下午茶嚟講就夠食,雞肉都係正常嘅水準,米線就不過不失,唔會太林,加多一碗譚仔炸醬嘅白飯,整首嚟講呢個價錢有兩樣嘢食,再加嘢飲都唔錯,最後我加咗檸檬茶,性價比還可以Read More
木咀獸
份量可以多返少少
木咀獸
Level 3
2024-02-11
Follow
早排譚仔出左個香烤豬大腸, 睇佢張圖片好似好正, 於是叫左外賣試下.一打開豬大腸果盒, 覺得份量好少, 每粒豬大腸都好細粒, 數下大大細細加埋大約十粒左右, 但係已經要廿幾蚊.豬大腸要原味, 食落都幾香口既, 唔算好重異味, 但係都幾多肥膏, 感覺一般, 下次出差唔多既野可以唔洗再試.除此之外仲要左過橋米線蕃茄湯底, 蕃茄湯唔濃, 而且呢間分店無咩蕃茄粒, 真係得D湯, 有少少偷工減料.志於皇牌既土匪雞翼保持水準, 一樣煎得香口野味.仲有大蒜泥白肉, 都算幾多蒜泥, 白肉唔算好肥, 都係保持水準.Read More
leungvwt
水準下降
leungvwt
2023-08-20
Follow
之前試過幾間譚仔幾參次,大間好食啲。今次這間新開一年左右,舗不大枱多,有些焗促。叫了下午茶有4個餸,雞肉,東菇,魚片頭,腩,湯麻和辣不夠味不夠熱,可以接受,但水準差咗,唔通一分價錢一分貨?Read More
RABIT
服務好的連鎖店
RABIT
2023-08-20
Follow
譚仔雲南米線越開越多,總有一間在附近,今天來到荃灣綠楊坊這間新開不久的店吃了一碗米線。步入門口即有店員招呼,選好座位,店員送上餐牌熱並熱情地介紹食品。我翻翻餐牌,說了想吃的食物。原本可以掃碼下單,但店員也樂意效勞,為我人手下單,過程很快。我沒有點飲料,只要求要一杯開水,店員也很快送上,還細心叮嚀小心水熱。米線上檯時同樣叮嚀小心熱,這種服務態度令感覺舒服。米線的質量也不錯,我要了兩個配料,炸醬和魚腐,酸辣湯底。湯底不太辣,帶微酸很惹味。湯內配料有芽菜,韮菜、腐皮。米線爽口軟滑,炸醬的肉碎粒粒掛滿醬汁,入口美味。魚腐有口感,煙韌好吃。吃完一碗十分滿足。Read More
兩配料米線
大.寶
優惠卷轉菜底
大.寶
2022-11-29
Follow
話說早前派了張優惠卷,發現荃灣地鐵站上蓋開咗間譚仔,今日收工,又係是但求其吃⋯⋯拎住張優惠卷去揾譚仔。其實路過富華商場的一橋之隔已有一間譚仔三哥,真係近近哋米線鬥一番⋯⋯新開張,店員有禮,查詢優優卷使用時,細心解釋回答。優惠卷必須是自選及必三餸項目,反正冇所謂啦!筆者收工也冇乜胃口,於是乎就確定目標,自選三餸⋯⋯原先來想要這推介項目~脆肉鯇木瓜魚湯米線,但店員話優惠卷不能用上,所以決定下次才試。腐皮韮菜墨魚卷牛肉米線.~愛人喜愛大量芫茜米線及皮蛋芫荽湯底。腐竹豬大腸墨魚卷芽菜底.~筆者也選了皮蛋芫茜湯底(加$5)值得一讚的是,這裡加$3可轉芽菜底,對於冇乜胃口的食客來說,一讚。今次成功減了優惠卷,即減$10,達成目的還可以登記成為會員,憑單儲積分。Read More
+ 5