失敗早餐 美食焚化爐Level 42013-08-2781 浏览 关注 熬了一個通宵,還是快點吃個早餐快點回家。時間太早了,只得三四間餐廳在開門營業,隨便找來一間,但已經人頭湧湧,有不少更是巴士司機,只能跟別人搭檯。還是大路一點吧!鮮牛肉公仔麵有點令人氣餒,麵條還未淥得透,有點硬心,牛肉醃得過火,毫無肉味,失敗。方包可能剛整好,輕柔軟熟,午餐肉只得半片,雞蛋是煎得半生熟,完全是不上心的處理,茶不夠香濃,這間餐廳,真難想像會那麼多顧客,在下可不會再來了。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享失敗早餐 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0OLeZ00检举 张贴 评分2味道2环境2服务2卫生3抵食用餐途径Dine In
港式午餐 饞餵人Level 42013-06-0642 浏览 关注 近來在上水覓食,似乎集中在石湖墟,在區內的商場覓食,可謂少之又少。今天原本打算在商場裡食午餐,可是卻又找不到合適的餐廳,唯有再到石湖墟覓食。老實說,在石湖墟有不少食店,視乎是否啱食。今天在下幾乎把整個石湖墟行過,也找不到合心意的食店,可是見時間沒太多,只好求其在新發街其中一間茶記搞掂,好不好食都是其次,先決條件是祭了五臟廟。入到餐廳,環境迫迫狹狹的,坐位太窄了,幾乎坐不下一個人,而且有點背對背的,有點不舒適的感覺。打開餐廳,才發覺原來是吃粥麵的餐廳,而且有日式便當,也有港式客飯和扒餐,可是如果吃粥的話,那麼太熱了就要放棄,只要求其要了一客午餐好了。例湯是雞腳湯,味較濃,似乎真的煲了很久的老火湯,但材料稀少,也不像加了味精。鮮茄肉片飯是在下最近少叫的碟頭飯,蕃茄呈鮮紅色且有點鮮艷反光,芡汁也較為稠結,鮮茄味不失酸甜,而肉片炒得不韌而不嚡,,一有點咬口,米飯尚算是粒粒適中,未見糊狀或一嚿嚿。咖啡味香濃而且帶有咖啡香,奶和啡比例適宜,也能喝到咖啡的味道和香滑,較其他茶記的咖啡香濃和好喝,不失為在下的咖啡。整體上味道如一般茶記味道,亦是非常港式味,雖然未至於難吃,但是已經是港式化了。…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享港式午餐 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0ymqHW0检举 张贴 评分3味道2环境3服务2卫生3抵食用餐日期2013-06-06用餐途径Dine In人均消费$34 (Lunch)
差 ! madangelaLevel 12013-05-1514 浏览 关注 魚香茄子炆米,但係得一小舊茄子兩個阿姐你推我讓,又話O吾可以轉其他O野食,我O地嘈左幾句先有呢碗炸茄子,但我想食忟不是炸,佢就不停話"呢碗茄子夠O家啦個炆米仲好喊,O吾會再去。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享差 ! 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0xWqZ00检举 张贴 评分1味道1环境1服务1卫生1抵食用餐日期2013-05-05用餐途径Dine In
五星級服務 ET-08Level 12013-04-0715 浏览 关注 沒想到像茶餐廳格局的小店,店員的服務是用心的。我們一行四人入內午膳,一座下,店員A便將原來放在桌上的調味架拿走,以便有足夠空間進食,我們點了粥、粽、炸兩和蚊米,粥份量足夠,沒味精的假味,粽是我愛的多綠豆,可惜沒有下咸蛋黃,炸兩很好,食到最後還有丁之脆。吃炸兩時,店員只拿來豉油,我們都是醬王,便自行去拿麻醬和甜醬,剛坐低,店員B便拿來醬蝶,問我們要多少隻,不久,店員C端上蚊米,她原本放在我面前,之後,拿去放在另一位置,妑說放在我前面我便沒有空間吃飯了,想不到一間小店的店員,個個都有帶腦返工的,不似得麥噹噹的美眉,將餐點說了三遍,仍然問飲乜汽水!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享五星級服務 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0XVOY00检举 张贴 评分4味道3环境5服务3卫生4抵食推介美食炸兩用餐日期2013-04-02用餐途径Dine In人均消费$25 (Lunch)
食得飽 靚太潘小彤Level 42012-07-298 浏览 关注 今天橫風橫雨,剛剛落左風球, 同老公放工食飯!!揀左行樂...之前食過兩三次,早餐MA MA 地!!試下晚飯先!!今日餐廳比較少人,一坐低有招呼!!揀左兩個小菜!!落單要通菜炒牛肉, 佢黎左, 變左鮮魷:(不夠鑊氣, 普通!!黑椒牛仔骨煲, 正!!!!估唔到肉淋, 骨入味, D 汁惹味送白飯!!有例湯青紅羅白, 加左凍奶菜,$8..埋單, $110!!! …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享食得飽 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0UayH00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食推介美食多款小菜用餐日期2012-07-24用餐途径Dine In人均消费$55 (Dinner)
咖喱牛腩湯? royfai99Level 12012-06-1912 浏览 关注 叫左個咖喱牛腩飯,來到時用飯匙搵下牛腩的時候,發現到二條手指頭一節的牛腩,二條手指頭兩節的牛筋,天啊,雖然食材貴,但都唔好少得咁可憐丫,我以為人地食淨拿來,問阿姐牛腩係咪咁少,她一聲唔出拿入廚房,之後拿出來,咖喱汁就多左好多,好似湯咁,而牛腩多返一條手指頭一節的牛腩,我都比他吹脹,拿拿林食完走,都食唔到牛腩有乜野味…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享咖喱牛腩湯? 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0338Y00检举 张贴 评分2味道3环境1服务3卫生2抵食用餐途径Dine In
合格啦! 鄧碧雲迷Level 42012-05-0324 浏览 关注 因為下午樂媛社開會,所以便要外出吃午餐。本來想去珍苑吃,但原來珍苑放假,要五月五號才開門,所以我們要找另一處食肆吃,剛剛想起以前曾經去過行樂粥皇小廚吃過東西,所以便到這兒吃啦!我叫了雞扒冬配火腿奄列,跟奶茶,而媽媽就叫水餃麵。我的雞扒烏冬-好好吃,烏冬好爽,但雞扒稍為鞋了少許,滑D就;更好。媽媽叫的水餃麵-D麵好難吃,因為媽媽吃不完我才吃少許,但原來十分難吃。服務態度不過不失啦,唯有侍應落單時,我叫她烏冬要多蔥時,她竟說:日式烏冬是不落蔥的!不過最後佢都叫侍應用另一個碗盛一碗給我,都可以接受!下次會試下其他小菜的!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享合格啦! 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0S14Y00检举 张贴 评分4味道4环境3服务5卫生5抵食推介美食正!用餐日期2012-05-03用餐途径Dine In
驚喜的茶餐廳晚餐 evalailailaiLevel 22011-06-287 浏览 关注 同男朋友無意中走左入去食晚飯~~~幾好食wo!估唔到茶餐廳的小菜都咁有水準~!!睇menu~好多選擇呀~!!焗飯、炒粉麵、小菜、扒餐、粥、腸粉等咩都有,揀食咩都揀左好耐!!!睇落好多都好想食~!!其實之前都黎食過lunch,叫過炒河,已經覺得唔錯,可以俾到7-8分架!!~~今次就試下叫小菜先~~有88蚊2餸套餐~~啱晒~!!包2個小菜、2個白飯、2個例湯~~金菇肥牛煲﹕份量好夠大,好有睇頭~睇落已經好吸引。肥牛都算足,底下有大量入晒味既粉絲,正~!個汁既味道整得好好~同成個餸好夾,好入味,好惹味,但又唔會話過咸~唔錯~我都俾到8分。海鮮雜菜煲﹕呢味餸,就算去酒樓食,都唔知點解通常都會係淡而無味,但呢度就令我好有驚喜~~~下面係不同的雜菜,有生菜、西蘭花、白菜仔、菜心、菇,上面果層舖左好多海鮮,有蝦、鮮魷、魚塊~食得唔d海鮮料唔係烚架,而係走過油,落過油獲兜過下,所以幾香~~d菜又唔會煮得太"林",食落仲好有口感~整個餸味道也很好,唔會淡而無味~都有8分~!!白飯大大豌~男人都夠食~我就食唔晒啦~例湯...好淡...唔知係加左水,定係冇落味精﹖.....總之唔好飲啦~好彩我都冇期望,都係諗住當水飲~~環境方面,感覺唔錯,光猛衛生,有電視,坐得都算舒服~waiter服務也不錯,執枱執得快,應人都應得好快~價錢都好有驚喜丫~~2個人都係$88~~~抵食!!以後會再黎多d~!!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享驚喜的茶餐廳晚餐 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0Xq0X00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食用餐日期2011-06-26用餐途径Dine In人均消费$44 (Dinner)
完全被騙的感覺!!!!差極!!! *Sugar*Level 42010-10-065 浏览 关注 唔知食咩...行行下去度呢度..見冇試過就中左入去泰式菠蘿炒飯$34不知所謂!!!!佢一黎到...我就問個waiter..「這是泰式波蘿炒飯?????」「對」「沒有肉鬆之類的嗎?」「沒有」ok..................飯內有咩呢??蟹柳、鳴門卷、pineapple、蝦、雜豆+蛋炒飯第一,這是什麼泰式?日式菠蘿都可以接受丫~第二,飯一d都唔乾,唔似炒第三,好難食未食過咁難食既野呀!!杯檸水又係勁難飲~~d水怪味...都唔知係咪食水黎嫁全餐唯一可接受係碗例湯~~!blacklistED!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享完全被騙的感覺!!!!差極!!! 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT09s0W00检举 张贴 评分1味道3环境2服务4卫生3抵食用餐日期2010-10-02用餐途径Dine In人均消费$38 (Dinner)
抵食宵夜套餐~ 鬼神童子 ZenkiLevel 42010-07-12 关注 星期六晚12點幾未食飯, 諗住食埋野先去睇波!入到去, 睇睇menu先, 都好多選擇! 粥粉麵飯都有幾好~食物味道一般般, 但係就好大份~ 我地叫左宵夜套餐2個, A. 砂鍋雲吞雞+油菜+粥水灼腰潤 $98B. 肉絲炒麵+皮旦瘦肉粥一鍋 $48; 凍飲另加$6一杯 (粥唔係生滾既, 只係D暖粥+配料)以上我地3個男人都食唔晒, D野食份量好多; 味道就合格啦, 不過宵夜咁既價錢都真戚好平, 大家不妨參考下!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享抵食宵夜套餐~ 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0iWSW00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生4抵食推介美食弼水灼腰潤用餐日期2010-07-10等候时间10 分钟 (Dine In)人均消费$55
學劉華話斎今時今日咁既服務態度 奇陳Level 22010-05-13 关注 今日lunch去左呢間野食個河坐低唔夠一彈, 同台阿叔個餐黎左佢話唔係呢個, 咁拿去第二台阿叔問下d阿姐, 佢要既係B, 唔係頭先個D餐原來有人落錯單, 阿叔問返佢地仲鬼咁大聲話返人轉頭...後面又另一位人兄計少左樣野, 諦返俾佢知個阿姐好大聲咁話, 我計少左你咋, 應該係咁計架人地都話唔介意囉, 仲大大聲話人=_="仲有D阿姐...上少野, 掛住傾計...咩事啊! 仲要我張單同第二台搞錯晒 真係是但得佢講返我個河粉... WOW~ D湯好似水咁連D味精都唔俾我.... 有少少黃色, 都唔知係咪洗鑊水今時今日咁既服務態度... 下次都係諗清楚先好去…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享學劉華話斎今時今日咁既服務態度 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0gSmV00检举 张贴 评分2味道2环境1服务3卫生2抵食用餐日期2010-05-13人均消费$19 (Lunch)
服務唔得,食品唔得,仲有乜? 美食焚化爐Level 42009-11-253 浏览 关注 時已深夜,食肆仍開門的不出十間,芯怡出品實在難食,如非睇波,絕對不會去,潮明園粉麵鹼水味濃到嘔,就係'紅人'同行樂之間睇呀睇,見咁夜竟然有八成滿,差極都有個譜.一個人食,離不開麵餐粥餐一類.皮蛋瘦肉粥配即拉腸粉~~~~$26,一個幾合理價錢皮蛋瘦肉粥 : 雖然並非開花粥底,總算夠綿及滑溜,但可惜米香不足,畢竟雲泉仙館的白粥可將大部份名粥店比下去,珠玉在前,無得好講.皮蛋自然不是溏心貨色,而且無乜味,死實實的一舊,反而肉絲撕拆得夠鬆散,醃得夠味,是比較用心的作法.牛肉腸粉 : 講就講即拉,都就半夜一點,你估大角咀堂記咩,根本無可能,真係未食都已經知,果然一上檯,粉厚無米味,粉質粗糙,牛肉用料少,醃到無味,最慘係成碟腸粉近乎凍,出事.見就見好多好食評,可能自己叫唔到主打食品吧,但服務又不如部份食友講咁好,至少我坐低五分鐘都無人理,要遞手叫人先有人應,再加上見有人出錯食物,明明要撈麵,結果變成湯米線,幾樣加埋,真係要比喊面.…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享服務唔得,食品唔得,仲有乜? 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0o3OV00检举 张贴 评分3味道3环境2服务3卫生3抵食用餐日期2009-11-25
驚喜午餐 小食家水晶包Level 42009-07-246 浏览 关注 7.16同男友返大陸玩2天, 出發前黎到上水食個午餐先。呢間之前食過幾次下午茶, 食午餐我就第一次。午餐, $28, 有中湯, 餐飲, 凍飲加$2。學生只需$22, 做學生的優惠真的很多。我要了椒鹽肉排飯, 男友也想要, 不過我喝止了他。 所以轉要了咖喱石斑飯。男友的先來, 咖喱石斑飯, 顏色金黃, 香氣撲鼻的咖哩香。未食已經俾個笑臉佢。試左一舊, 雖然石斑塊浸在咖哩汁內, 不過依然留著一絲脆身。 然而, 亦是外脆內軟之作, 我欣然覺得好好味。:)我的椒鹽肉排飯要等一等, 上桌時發現也有不少肉排, 沒有吝嗇。:)肉排先炸再與辣椒絲, 青椒粒, 炸蒜粒一同快炒, 香噴噴留口水的肉排就出現在我面前。很辣很辣就是我第一個反應。平時不嗜辣, 吃了兩口已經流曬大汗, 好不辛苦。但我又抵擋不住椒鹽的香辛麻辣, 辣味直入喉嚨, 也吃多兩口。連白飯也沾上了椒鹽及辣椒, 變成整碟飯菜也教人麻辣。雖然很少吃辣, 不過此辣真是教我又愛又恨。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享驚喜午餐 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0XhqU00检举 张贴 评分5味道3环境3服务3卫生4抵食推介美食咖喱石斑飯正 椒鹽肉排飯咖喱石斑飯椒鹽肉排飯人均消费$30 (Lunch)
新嘗試 AquabellaLevel 22009-06-0213 浏览 关注 星期日,一家人去開上水,第1次食呢間茶餐廳,真係唔知好唔好食?所以都係唔好亂揀野食!叫左當日既午餐! 炸醬雲吞撈麵 + 凍檸茶 @$28 + 凍飲 @$2 麵既口感不錯!幾彈牙!以撈麵計,份量係幾足料的!而炸醬帶點酸甜,偏向多左小小茄汁味!雲吞既蝦都幾新鮮!不錯!不錯! 香草咖喱雞飯 @$28 (送中湯) :(香草咖喱味道ok la!香草味好重!咖喱亦不算很辣!餸方面亦幾平均,唔會得幾件雞,其他全部都是薯仔!整體亦夠大碟!唯美中不足的是,雞煮得過左火,老了!蝦醬魚鬆炒飯 @$28 (送中湯)最好食係呢個!炒飯夠乾身!一嚟到時有好正既蝦醬味!d肉粒亦炒得好香!good!職員服務態度ok!上餐速度算快!所以會再嚟食的!:)…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享新嘗試 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT008OU00检举 张贴 评分3味道3环境4服务3卫生4抵食推介美食炸醬雲吞撈麵蝦醬魚鬆炒飯用餐日期2009-05-31人均消费$30 (Lunch)
雲吞炸醬撈麵 BILLYLevel 42009-02-2615 浏览 关注 :)這天去了新發街這邊吃午飯,我比較喜歡吃粉麵,看見行樂的是日午餐有雲吞炸醬撈麵,便入去叫了雲吞炸醬撈麵午餐,撈麵跟的湯有很香大地魚的鮮味,碟中有三隻不散尾的雲吞,份量不少的幼麵上浦滿了炸醬肉絲,生麵煑得有彈性不腍身,我加了幾匙大地魚湯在撈麵上,令麵條不會太乾身入口較好食,雲吞是蝦肉多於猪肉,入口富有鮮蝦香味,味道可媲美中價粉麵店的級數,比我預期中的味道要好。餐飲要了杯熱㗎啡,上枱時已聞到㗎啡香氣濃郁,用一隻方形的杯碟裝着,杯身上印著捷榮咖啡的商標,入口香味也頗濃厚,不知是不是用捷榮的咖啡來煲呢?既然食過唔错,日後都可以安哥,我見行樂有四款較有特色的竹筒飯賣,見鄰座客人的賣相不俗,下次再來都會叫來試食一下。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享雲吞炸醬撈麵 行樂粥皇小廚 https://s.openrice.com/QrKT0W2WU00检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生3抵食推介美食雲吞炸醬撈麵香濃咖啡人均消费$28 (Lunch)相关食记30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记一桶粥