一年前初訪嘅人氣拉麵店「蝦魂」,趁住週末同朋友經過將軍澳,撞正做緊第二份半價優惠 🎉(拉麵/定食都適用),即刻決定再回味!一入座店員就笑容滿面咁招呼我哋 😊,仲好細心解釋餐牌上嘅推薦菜式和優惠。香煎紐西蘭羊西冷定食 🐑 肉質嫩滑,煎得剛剛好,唔會太韌。套餐加$8轉咗冷泡桂花烏龍茶 🍵,清香解膩,好正 ☀️。  火炙廣島蠔豬骨湯拉麵 🍜 湯底蝦味噌豬骨湯為基底,蝦味濃郁且層次豐富,廣島蠔脹卜卜非常新鮮,麵質彈牙,正 💯。  小食有多種,選擇困難症的我,點選了一個小食拼盤,🍱 好豐富,有蝦餅、蟹棒、餃子同單骨雞翼,每樣都炸得脆脆,尤其鍾意菜肉餃子 🥟,餡料足!朋友精選了2款小食:花雕酒鮑魚 🍶🐚 及海苔天婦羅魷魚 🦑,鮑魚酒香入味,魷魚炸得酥脆。 蝦魂📍將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓

蝦魂
📍將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓

2025-04-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 香煎紐西蘭羊西冷
  • 花雕酒鮑魚
2025-03-30 1845 views
純手工熬製的蝦紅湯底,濃郁得讓人難以忘懷!🤤 無添加味精卻能煮出如此極致的濃厚口感,每一口都是用數公斤優質原料長時間熬製的心血結晶。最近「蝦魂」正在慶祝一週年,第二碗拉麵半價優惠,超值得一試!招牌蝦紅湯底確實名不虛傳。湯底以龍蝦、虎蝦、阿根廷紅蝦和日本櫻花蝦為主料,經過焗、炒、熬煮四小時的精細工序,釋放出濃郁蝦香。配上自家秘製蝦油醬,層次豐富,濃而不膩。👍期間限定的吉列櫻花蝦虎蝦拉麵$158用料十足。濃郁蝦味嘅湯底配上鋪滿了櫻花蝦炸成的大蝦,還有蜆、溏心蛋、鮑魚、蔥花和紫菜,料豐味濃,海鮮鮮甜。冷泡桂花烏龍茶清爽解膩,與樽裝芬達橙汁跟餐同樣是+$7。比目魚西京燒定食$108,肉質鮮嫩,香氣誘人,搭配酥脆紫菜飯,清爽漬菜與甜番茄,醬汁增添層次,滋味和諧平衡。小食:黑松露日本帶子$48清新爽口,和風單骨雞翼$38外脆內嫩,絕配!餐廳環境簡約時尚,木質裝潢帶有日式風格,整體用餐體驗舒適愜意。服務態度親切,上菜速度快,午餐沒有加一服務費,非常抵食,如果可以晏少少過去,下午茶時段仲更加實惠👍

期間限定的吉列櫻花蝦虎蝦拉麵$158用料十足。
吉列櫻花蝦虎蝦拉麵
濃郁蝦味嘅湯底配上鋪滿了櫻花蝦炸成的大蝦,
吉列櫻花蝦虎蝦拉麵
冷泡桂花烏龍茶, 樽裝芬達橙汁
比目魚西京燒定食$108,
比目魚西京燒定食

小食:黑松露日本帶子$48清新爽口,
黑松露日本帶子
和風單骨雞翼$38外脆內嫩,
和風單骨雞翼
絕配!

餐廳環境簡約時尚,木質裝潢帶有日式風格,
2025-03-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$183 (Lunch)
2025-08-04 0 views
將軍澳蝦魂超抵食拉麵餐廳🍜✨如果你鍾意拉麵,咁你一定要試下位於將軍澳嘅蝦魂!佢哋提供「拉麵第二碗半價」嘅優惠,真係超抵食,食過一次一定仲會想返嚟!特盛蝦紅湯拉麵 $138呢碗拉麵嘅湯底濃郁,蝦味十足,配上新鮮的配料,香氣四溢,食完令人回味無窮!特盛雞白湯拉麵 $130雞白湯嘅湯底濃厚順滑,搭配自家製辣蝦醬,為拉麵增添一份特別風味,讓你一試成主顧!花雕酒漬鮑魚 $32鮑魚經過花雕酒漬,味道十分香醇,口感滑嫩,無論係單食定係加喺拉麵入面,都非常吸引!鰹魚昆布漬廣島蠔 $28新鮮嘅廣島蠔,搭配鰹魚昆布,非常清新,值得一試!小食併盤 $68想試多啲小食?小食併盤包含蝦餅、蟹捧、菜肉餃子同單骨雞翼,真係好抵食,口感多樣,非常適合分享!大麥茶(冷泡)同埋玄米茶(冷泡),清爽解渴,搭配拉麵更添風味,讓你享受美食之餘,亦能消暑!
將軍澳蝦魂超抵食拉麵餐廳🍜✨

特盛蝦紅湯拉麵 $138

特盛雞白湯拉麵 $130

花雕酒漬鮑魚 $32

鰹魚昆布漬廣島蠔 $28
新鮮嘅廣島蠔,搭配鰹魚昆布,非常清新,值得一試!

小食併盤 $68

2025-07-30 0 views
位於新都城商場嘅角落頭,的確唔係咁易搵到。咁啱嗰排做緊優惠,第二碗會半價,所以就試一試。叫咗蝦湯拉麵$108,上菜賣相幾唔錯,睇落好豐富。蝦湯都做得幾鮮味濃郁,而且配料都幾足有多款海鮮,例如蜆,帆立貝,青口蝦等等,仲有一隻糖心蛋,蝦湯做得幾鮮,食完都唔會好口渴。店員服務都好好,拉麵會跟一杯熱菜。
位於新都城商場嘅角落頭,的確唔係咁易搵到。
咁啱嗰排做緊優惠,第二碗會半價,所以就試一試。

店員服務都好好,拉麵會跟一杯熱菜。
@ebitamashi <蝦魂>#mochicouple_hk寶林搵食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•ʔ ‧˚ 1️⃣ 特盛鮮蝦紅湯拉麵($69)+波子汽水味梳打($28)每日用多4款蝦(龍蝦、阿根廷紅蝦、虎蝦、櫻花蝦)熬足4小時,炒香蝦頭蝦殼,湯底香濃鮮甜,橙紅色如琥珀,蝦味香濃!🍤湯底配彈牙拉麵,面頭有厚蝦肉、櫻花蝦、蝦油,濃郁不膩,一啖接一啖飲到清底。炙燒叉燒肉嫩滑香口,迷人蝦湯完全升級拉麵Level!🍜飲杯波子汽水梳打,清新解辣,打卡色彩繽紛。 2️⃣ 香煎厚切牛舌心飯定食($158)+冷泡桂花烏龍茶($8)牛舌厚切大件,香煎至微帶焦邊,牛香肉汁十足,入口煙韌又有咬口,超有層次!🥩飯粒晶瑩分明,加汁後鹹香夾飯好味。配上涼浸浸桂花烏龍微甜帶花香,牛味同茶香完美Balance。 3️⃣小食拼盤(蝦餅x2+蟹棒x2菜肉餃子x2單骨雞翼x4)拼盤多重驚喜,蝦餅金黃香脆,彈牙蝦肉超滿足。🦀蟹棒鮮甜,餃子皮薄餡靚,雞翼脆香又多肉,每款小食都係必搶Star!一盤食勻多款滋味,啱晒三五知己邊吹水邊食。 4️⃣ 香煎和牛餃子($48)餃子用頂級和牛餡
@ebitamashi
<蝦魂>

#mochicouple_hk寶林搵食團

4️⃣ 香煎和牛餃子($48)
餃子用頂級和牛餡,煎到香脆金黃,咬落去牛味四溢鮮美爆發!🥟皮薄多汁,一咬肉汁流出嚟,夾埋酸甜蘸汁一齊食層次超突出。細細隻一口一隻,忍唔住成碟KO。

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸
📍將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖
🚇 港鐵寶林站A1出口,步行約6分鐘
🕒 Mon-Sun:12:00-22:00
#蝦魂 #將軍澳拉麵 #蝦湯專門店 #蝦紅湯拉麵 #必食拉麵 #新都城美食 #寶琳餐廳 #鮮蝦料理 #拉麵推介 #打卡美食 #日式拉麵店 #牛舌飯 #和牛餃子 #小食拼盤 #香港拉麵 #蝦控最愛 #濃湯拉麵 #麵控 #廚魔新煮意 #蝦味轟炸 #必食推介 #將軍澳美食地圖 #晚餐推薦 #宵夜必食 #聚餐好去處 #食勻將軍澳 #食在香港 #美食打卡熱點 #日式小食
食過就知點解叫🦐蝦魂🦐因為碗拉麵果啖湯真係蝦嘅靈魂所在🦐🤩🔸特盛·蝦紅湯拉麵🦐 $138一上枱就係「濃蝦湯」嘅香氣,湯底濃厚到直頭飲緊龍蝦湯咁濃而不膩🦞無味精嘅濃蝦湯飲晒都唔口渴😋加埋自家製蝦油醬令整個湯底味道更上一層樓👍🏻拉麵以小麥粉製作好香小麥味,食落滑身彈牙。️️ 🦐‼️重點‼️🦐啲蝦係剝咗殼!細心位方便客人好加分🤩👍🏻🔸特盛·雞白湯拉麵🍜 $128奶白色嘅雞湯溫和醇厚,慢煮雞胸配叉燒可以一次過試晒兩款餸😋湯頭濃郁恰好讓拉麵掛湯😋 自家製慢煮叉燒好嫩,食落唔肥膩。食拉麵必配溏心蛋,合格😋👍🏻🔸日本海膽流心忌廉餅 $38脆口嘅流心忌廉餅,正常發揮~入面的確係流心~🔸煎和牛餃子 $48一咬牛肉汁滴晒出嚟~ 和牛煎餃香氣十足😋滿滿和牛肉汁~兩款拉麵各有特色:🦐蝦湯:湯底用龍蝦🦞、虎蝦🦐、阿根廷紅蝦🦐、櫻花蝦熬煮4個鐘而成。要做到咁濃郁嘅蝦湯,少量入廚經驗嘅貓奴知道要先煎香蝦殼後熬煮成湯。🐥雞湯:奶白色雞湯一定用以斤計份量嘅雞同至少6小時以上熬成嘅湯,先做到咁濃郁又有膠質嘅湯。淨係湯頭處理工序咁繁複,我都係另願嚟呢度食碗拉麵飲返碗無味精嘅湯喇😆🐾貓奴足跡🐾🌐蝦魂 (將軍澳)📍將軍澳寶琳運亨路1號
食過就知點解叫🦐蝦魂🦐
因為碗拉麵果啖湯真係蝦嘅靈魂所在🦐🤩
特盛·蝦紅湯拉麵🦐
🔸特盛·蝦紅湯拉麵🦐 $138
加埋自家製蝦油醬令整個湯底味道更上一層樓👍🏻
拉麵以小麥粉製作好香小麥味,食落滑身彈牙。️
🔸特盛·雞白湯拉麵🍜 $128
奶白色嘅雞湯溫和醇厚,慢煮雞胸配叉燒可以一次過試晒兩款餸😋
湯頭濃郁恰好讓拉麵掛湯😋
特盛·雞白湯拉麵🍜
自家製慢煮叉燒好嫩,食落唔肥膩。
食拉麵必配溏心蛋,合格😋👍🏻
🔸日本海膽流心忌廉餅 $38
脆口嘅流心忌廉餅,正常發揮~
日本海膽流心忌廉餅
入面的確係流心~
🔸煎和牛餃子 $48
一咬牛肉汁滴晒出嚟~ 和牛煎餃香氣十足😋
滿滿和牛肉汁~

兩款拉麵各有特色:

🐾貓奴足跡🐾
🌐蝦魂 (將軍澳)
特盛·蝦紅湯拉麵🦐
2025-07-05 318 views
今晚唔想食太飽,想食啲有湯嘅嘢,就初嘗呢間小店。去到坦白講都幾冷清,成間舖頭都只係得兩枱人,心諗唔知係咪中伏,但係都嚟到啦就不妨一試啦。叫咗signature 嘅「鮮蝦,紅蝦湯拉麵」,同埋「豚肉叉燒,雞白湯拉麵」。兩個湯底都夠濃,個人就比較喜歡紅蝦湯拉麵,啲蝦係有蝦膏嘅。佢唔算係好大碗,份量適中,對於我今日嘅胃口就啱啱好,如果係肚餓嘅呢,可能就要叫啲小食先至夠飽。至於服務都幾稱心,夠殷勤,職員見我影相,特登將碗麵掉轉個方向,等我影得靚啲👍🏻
2025-05-17
$120 (Dinner)
  • 蝦紅湯拉麵
2025-06-18 440 views
從幾方面去睇.。下午茶去, 唔使等即入。QR CODE落單味道很好.. 蝦湯嘅鮮甜味做得非常好,但我個人喜歡較為濃.creamy 少少嘅湯style,我鐘愛細麵,不過食落去佢用太麵同湯完全非常夾,其他基本side dish味道都好到位. 仲有,但想彈一下就係食物烹煮熱度,因為我去都冇乜人,所以睇嚟一做好就可以上檯,但上到檯時候佢係熱,但唔係熱到其他拉麵店程度,希望可以改善下.因為都好影響到對拉麵嘅評分另外想提下個餃子,不過呢個我想重點講一講.. 一間拉麵店嘅餃子絕對係一個重要部分..味道算可以,當然呢個係供應商問題啦,餃子做得好唔好係佢煎焗嘅技巧問題..碟餃子拎到嚟我一望就知道奶左嘢... 上方白色,用筷子一反,果然不出我所料,真係輕輕地上過熱板... 連個生粉水脆邊都冇整,一食就feel到哂隻餃子嘅一生.. (應該係叮熱再翻煎..) so far都算食得過啦,始終呢啲問題改善方法都非常容易.. 值得俾多次機會
從幾方面去睇.。下午茶去, 唔使等即入。QR CODE落單
2025-06-14 401 views
留意咗呢間嘢好耐,一直都無試到,主要原因係佢週邊有好多好嘢食,加上佢開個位置同裝修風格都唔係好起眼😩…次次食飽嘢周圍行嘅時候先至見到佢加上佢要第二碗先有半價…但好多時都係一個人出嚟食嘢,所以好多時忘記咗佢。但今日唔同,特登走入嚟試佢個餃子雞白湯麵!點餐到上菜時間唔耐,食佢個餃子時已聞到好香嘅雞湯味,絕對唔係甘寶湯個陣味,係真係有雞油係面,好濃郁雞肉雞皮鮮香嘅雞湯,食完唔涸喉(我諗有無味精可由此可見);麵份量好足,軟硬度剛好,唔太腍,仲有杯嘢飲解滯,呢個下午茶超正!
2025-05-22 653 views
今日要去寶琳新都城做嘢,晏晝想搵個地方靜靜地食個飯,突然想起附近有間蝦湯拉麵,所以去咗一期的蝦魂。今次已經係第三次幫襯,之前食過蝦湯拉麵,厚切牛舌心飯,都唔錯。今次入到去有下午茶餐,所以揀咗蟹棒*蝦紅湯拉麵,只需要$52,且仲有一杯熱茶贈送,非常抵吃。我加多$17加咗隻糖心蛋。蝦湯拉麵依然好好味,食完唔會口渴,溏心蛋都可以。埋單都係$69,算抵食。 店內環境寬敞舒適,店員又殷勤有禮貌,應該多多支持小店。
店內環境寬敞舒適,店員又殷勤有禮貌,應該多多支持小店。
2025-05-22
$69 (Tea)
  • 蝦紅湯拉麵
2025-05-13 538 views
朋友未有試過此間拉麵店, 趁住母親節就一齊來試試 食物 : 特盛蝦紅湯拉麵 $138 & 鮮蝦蝦紅湯拉麵 $88 ~ 兩款拉麵的湯底一樣, 材料都相同, 只是份量不一樣, 先講蝦湯底都算幾濃, 好大陣蝦味, 蝦肉新鮮唔會淋, 义燒好淋好入味, 湯底飲完有少許口乾, 整體味道幾好 廣島蠔X豚肉义燒蠔湯拉麵 $118 ~ 蠔湯味幾濃, 飲完有少許口乾, 蠔肉新鮮唔會腥, 义燒都好淋, 拉麵偏淋身, 唔夠彈牙, 整體味道唔錯 煎菜肉餃子 $28 (加配) ~ 餃子煎得幾脆, 幾好食 飲品 : 店內有凍熱水供應, 好貼心 環境 : 店內環境舒服乾淨 服務 : 店員有禮貌 費用 : $372 (無服務費)
朋友未有試過此間拉麵店, 趁住母親節就一齊來試試
煎菜肉餃子 $28 (加配) ~ 餃子煎得幾脆, 幾好食
飲品 : 店內有凍熱水供應, 好貼心
環境 : 店內環境舒服乾淨
服務 : 店員有禮貌
費用 : $372 (無服務費)
特盛蝦紅湯拉麵
鮮蝦蝦紅湯拉麵
廣島蠔X豚肉义燒蠔湯拉麵
煎菜肉餃子
2025-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$124 (Dinner)
特盛蝦紅湯拉麵
鮮蝦蝦紅湯拉麵
廣島蠔X豚肉义燒蠔湯拉麵
煎菜肉餃子
2025-05-11 547 views
呢間無味精都可煮出濃厚湯底, 每一滴拉麵湯底都是從數公斤優質的原材料,用長時間熬製出來的精華。🤤🦐特盛海鮮.蝦紅湯拉麵 湯底以濃郁蝦紅湯為基底,啲麵掛晒汁,成碗清晒😋。可以加入自家製辣蝦醬,佢嘅辣蝦醬好香,蝦味好濃吾腥,點海鮮食微辣層次更提升。配料誠意滿分:有扇貝,青口,蜆。溏心蛋流心超好味。🐮香煎紅西蘭肉眼扒定食 西蘭肉眼扒煎得外焦內嫩,肉汁鎖住不乾柴,搭配日式醬汁餸白飯食一流。加配的🥟「和牛餃子」煎到金黃色咬開爆汁。🦴「單骨雞」炸得香脆吾乾。🍟脆炸薯條即炸夠熱夠脆。🍇巨峰提子梳打,果香清爽🧊冷泡玄米茶清爽解膩今次食lunch, 原來餐廳14:30後有下午茶餐,有面食有小食幾抵。下次想試埋雞白湯拉麵 😋
特盛海鮮.蝦紅湯拉麵

香煎紅西蘭肉眼扒定食

和牛餃子

巨峰提子梳打

🍇巨峰提子梳打,果香清爽
🧊冷泡玄米茶清爽解膩

單骨雞翼
蝦油溏心蛋
特盛海鮮.蝦紅湯拉麵
和牛餃子
蝦油溏心蛋
  • 特濃蝦湯拉麵
2025-05-08 350 views
好友約我去位於新都城 1期2樓241號舖(寶琳站 B2出口轉右,過天橋就見到)的《蝦魂》食午餐,餐廳推廣一週年優惠,拉麵第二份半價到 30/4/2025,全日不收加一服務費。我地點左2個午餐(跟餐配熱茶(大麥茶/玄米茶)。📍原隻花膠筒 x 黑松露雞卷雞白湯拉麵 $138:湯底鮮甜,花膠軟腍,雞卷好食,拉麵彈牙有咬口。📍香煎紐西蘭肉眼扒飯$128:肉眼扒煎得外脆內嫩,牛味香濃,送飯一流。📍花雕酒漬鮑魚(2隻) $32x2:鮑魚爽口,花雕酒味清香。📍炸蝦餅(4件)$38:蝦餅香脆可口。📍香煎菜肉餃子(4隻)$28:餃子餡料飽滿好味。

我地點左2個午餐(跟餐配熱茶(大麥茶/玄米茶)。

📍炸蝦餅(4件)$38:蝦餅香脆可口。

📍香煎菜肉餃子(4隻)$28:餃子餡料飽滿好味。

• 花雕酒漬鮑魚
  • 炸蝦餅
  • 原隻花膠筒黑松露雞巻雞白湯拉麵
  • 香煎紐西蘭肉眼扒飯
  • 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子
2025-05-04 285 views
最近有個將軍澳同事介紹一間拉麵店🍜喺新都城一期,話好受街坊歡迎最近仲有週年優惠,第二碗就半價!而且仲要主打無味精,吸引力直線提升‼️🌟特盛海鮮.蝦紅湯拉麵 $108🌟依個絕對係佢地皇牌產品,蝦紅湯底,鮮味好突出。用上多種不同種類的蝦熬製,包有龍蝦、虎蝦、阿根廷赤蝦同日本櫻花蝦。仲要經過多種工序包括先焗、後炒、再熬煮四小時,所以蝦的香同鮮甜都會好充足‼️另外再搭配上自家秘製的蝦油醬,層次再豐富一些,達到香濃而不濁的湯感。🌟香煎厚切牛舌心定食 $158🌟K先生是牛舌達人,只要有牛舌他就不作其他選擇😂厚切牛舌口感爽脆,牛舌芯軟軟的熟度不錯,外面煎得焦香,咸度也很適中‼️🌟小食拼盤$68🌟我真係好喜歡叫拼盤,因為每款都有得飯,吉列蝦筷子咁長,外層係似粟米脆片嗰種,比起黃糠更好食😋🌟日式炒野菜 $28🌟偏向清淡但反而很適合配蝦紅拉麵🍜加埋落去會更高興🤣🌟巨峰提子梳打🌟🌟白桃梳打🌟有點小驚喜,通常拉麵店都係用支庄梳打,依到竟然係啤酒杯咁大自家沖調,同拉麵超夾‼️⚠️田雞話優惠既野過左就無架喇,你地都快d去試下!

🌟特盛海鮮.蝦紅湯拉麵 $108🌟

🌟香煎厚切牛舌心定食 $158🌟

🌟小食拼盤$68🌟

🌟日式炒野菜 $28🌟
偏向清淡但反而很適合配蝦紅拉麵🍜加埋落去會更高興🤣

🌟巨峰提子梳打🌟
🌟白桃梳打🌟

⚠️田雞話優惠既野過左就無架喇,你地都快d去試下!
2025-05-03 199 views
尖沙咀 極高性價比吃A4日本和牛🥩壽喜燒🥘是將薄切牛肉與蔬菜(白菜、菇類、豆腐等)🥗在特製甜鹹醬汁中煮熟,味道濃郁且微甜120g赤身壽喜燒 - 日本米飯($168)
以瘦牛肉🥩(赤身)為主角,肉質鮮嫩,脂肪含量低,口感較為清爽搭配日本米飯🍚,米粒晶瑩剔透,略帶黏性,飽足感強180g牛板腱壽喜燒 - 讚歧烏冬🍜($258)尖沙咀店限定
牛板腱是牛肩部位的肉,帶有適度筋膜,口感較煙韌,適合慢煮以釋放其濃郁肉香🥓搭配讚歧烏冬,來自日本香川縣的手工烏冬麵條粗厚,口感Q彈煙韌,非常特別日本巨峰提子🍇蘇打($28)
蘇打水🥤口感清爽,與巨峰葡萄的甜味平衡,搭配壽喜燒,解膩又提神

尖沙咀 極高性價比吃A4日本和牛🥩
120g赤身壽喜燒 - 日本米飯($168)
搭配日本米飯🍚,米粒晶瑩剔透,略帶黏性,飽足感強
日本巨峰提子🍇蘇打($28)